osmifinále - odvety
08.08.2020 21:00 CET
4 : 1
(2:1)

Reportáž

Robert Lewandowski (© AFP)

Bayern opět deklasoval Chelsea a hladce postupuje do čtvrtfinále

Mnichovský Bayern znovu ukázal, proč je jedním z největších favoritů na vítězství v Lize mistrů a s londýnskou Chelsea přehrál vysoko po výsledku 4:1, svého protivníka tak celkově rozstřílel v poměru 7:1. Po dvou letech se zaslouženě podívá mezi osmičku nejlepších, naopak svěřenci trenéra Franka Lamparda letos zůstanou bez trofeje. U všech domácích gólů byl kanonýr Robert Lewandowski a s bilancí 2+2 opět zvýšil svůj náskok na čele tabulky střelců.

Polský fenomén letos nastřádal v nejprestižnější evropské klubové soutěži již třináct zásahů a k překonání šest let starého rekordu Portugalce Christiana Ronalda mu schází pět branek, což vzhledem k jeho aktuální formě ještě není zcela nereálné. Domácí si vytvořili první větší možnost po necelých deseti minutách a hned vedli. Brankář Caballero totiž evidentně podrazil rozběhnutého Lewandowského a rumunský rozhodčí Hategan správně nařídil penaltu.

Míč si postavil právě jednatřicetiletý rodák z Varšavy a zkušeně zavěsil k pravé konstrukci, hostující strážce se natahoval marně. Vzápětí mohl zvýšit náskok favorita Thomas Müller, ovšem jeho skvělá dělovka letěla těsně nad břevno. Bayern se dočkal druhé trefy v polovině úvodního dějství, kdy si Lewandowski počkal na správnou chvíli a nádherně uvolnil Ivana Perišiče, jenž přízemním pokusem z deseti metrů chladnokrevně rozvlnil síť.

Anglický vyzyvatel z ničeho nic snížil ve 28. minutě, kdy Hudson-Odoi krásně zamířil z dvaceti metrů k pravé tyči a gólman Neuer se jen naprázdno proletěl vzduchem, ale tato branka nakonec neplatila kvůli předchozímu ofsajdu. Chelsea přeci jen skórovala minutu před poločasovou přestávkou. Střílenou přihrávku Emersona podcenil Neuer a balón vyrazil jen před sebe k důraznému Tammymu Abrahamovi, který už měl při své dorážce snadnou úlohu.

Čtyři minuty po výměně stran mohl dokonce z ničeho nic srovnat stav Mount, ale z bezprostřední blízkosti mířil jen doprostřed branky a Neuer tentokráte výborně zakročil. Za další čtyři minuty byl na opačné straně zablokován v poslední možnou chvíli Davies, krátce po odehrané hodině se nedočkal ani Müller a po skvostném pasu od Daviese zakončoval příliš vysoko. Domácí byli mnohem aktivnější i v následujícím průběhu.

Nejprve po rohovém kopu Kimmicha hlavičkoval Alcântara a s výborným obranným zákrokem přispěchal Barkley, poté zkusil štěstí ze střední distance Coutinho a míč zakroutil o decimetry nad horní tyčku. Tým vedený koučem Hansem-Dieterem Flickem rozhodl o svém osmém vítězství za sebou v LM zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem, ani ne po pěti strávených minutách na trávníku se prosadil šestadvacetiletý francouzský záložník Corentin Tolisso.

Na levém křídle to chytře udělal fantastický Lewandowski a odcentroval do předbrankového prostoru, kde se uvolnil právě Tolisso s z pěti metrů nedal Caballerovi svým tvrdým projektilem sebemenší naději na úspěšný zákrok. V 83. minutě se hostující strážce sice vytáhl proti ráně Süleho, jenomže vzápětí symbolicky uzavřel gólový účet Lewandowski, když po pasu od Odriozoly úspěšně hlavičkoval k pravé konstrukci.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, whoscored.com

Komentáře (384)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele