základní skupiny - skupina G, 6. kolo
12.12.2018 18:55 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Plzeň porazila Římany a čeká ji Evropská liga

Plzeň dokázala na domácí půdě vyhrát nad AS Řím díky brankám Kovaříka s Chorým a postupuje do jarní části Evropské ligy. Římané nenaplnili očekávání, ale i porážka jim stačila k postupu.

Plzeň potřebovala z tohoto utkání získat minimálně stejný výsledek jako CSKA proti Realu Madrid v souběžně hraném utkání. V sázce byla Evropská liga a pokračování Viktoriánů v jarní části pohárů. I proto trenér Pavel Vrba nasadil to nejlepší, co měl k dispozici. Od prvních minut začali hráči jako Hrošovský, Limberský, Hejda, Čermák, Kovařík nebo Chorý.

Římané přijeli v hodně špatné formě. Na trenéra Di Francesca se snáší vlna kritiky za předváděnou hru i výsledky, které minimálně v Serii A nejsou pozitivní. Ačkoli italský celek už měl postup zajištěný, dnes pro svého trenéra potřeboval dobrý výsledek. O ten se starali hráči jako Mirante, Manolas, Cristante, Kluivert nebo samozřejmě Schick, pro něhož to byla šance získat sebevědomí.

Do první akce se po spolupráci s Ünderem hnal Justin Kluivert, jehož ale zastavil praporek pomezního rozhodčího. Na opačné straně Hrošovský dokázal poslat míč na hlavu kapitána Hubníka, jenž zakončil nad bránu. První větší akci Římanů zakončoval Cengiz Ünder po průnikové nahrávce hodně vysoko nad Hruškovu bránu.

Následně zajímavou ránu vypustil od kopaček Javier Pastore, ale brankář Hruška s jeho šancí neměl potíže. Ve 26. minutě podnikla Viktorka slibný útok po straně a míč se ve vápně s trochou štěstí dostal k Janu Kovaříkovi. Ten sice balon zpracoval, ale pálil hodně vysoko nad Miranteho bránu! Pět minut před koncem se Viktoria dostala k náporu a Římané přestali stíhat.

Výsledkem toho byly snahy Jana Kovaříka o centr. Skvělý míč se mu povedl napotřetí, když posílal balon přes celé vápno. Klouzající útočník Tomáš Chorý ale míč před Mirantem minul! O chvíli později záložník Patrik Hrošovský posílal nedýchaný centr na malé vápno, jenže ani v tomto případě se balon nedostal k nikomu z domácích útočníků!

Plzeň neměla moc štěstí a ve finální fázi se jí vůbec nedařilo. Římané zase působili dojmem týmu, který si přijel pro pohodovou remízu, protože jejich tempo a nasazení se jen těžko slučovalo s vyššími ambicemi.

Druhá půle začala v dost podobném tempu a Viktorka se snažila ze všech sil překonat obranu svého soka. Musela si ale dávat pozor i na zadní vrátka. Zajímavý centr totiž propadl ke Stevenu N'Zonzimu, který je díky svým parametrům vyhlášeným hlavičkářem. Míč ale tentokrát poslal jen do náruče pozorného brankáře Hrušky.

Římané vypadali jako soubor na procházce, který se spíš kochá okolím a v zásadě nikam nespěchá. Ideálně o demonstroval Javier Pastore, který dostal míč od Kluiverta, ale jen do něj vágně plácl směrem na tribunu. Vlci za to mohli pykat, jenže to by se Aleš Čermák musel na opačné straně v dobré šanci lépe trefit.

Mnohem lepší akci ukázali Viktoriáni v minutě dvaašedesáté, když míč po straně při protiútoku potáhl Jan Kopic a ostrým stříleným centrem vybídl před bránou Jana Kovaříka. Ten se po míči natáhl a velmi špatně hlídán překonal v pohodě brankáře Miranteho v římské bráně!

Rázem byla Viktorka blízko třetímu místu bez ohledu na výsledek v Madridu, kde CSKA vedlo nad Realem. Jenže v 68. minutě se situace kompletně změnila. Po rychlé akci Davideho Santona a jeho průniku k vápnu dostal míč na kopačku Cengiz Ünder a střelou o tyč překonal bezmocného brankáře Hrušku!

Viktorka se ale přesto nevzdala a dokázala znovu strhnout vedení na svou stranu! Hrošovský skvěle našel Jana Kovaříka, který se dostal do zakončení a i když brankář Mirante jeho střelu vyrazil, na pohotovou hlavičku Tomáše Chorého už neměl nárok! V závěru utkání ještě Justin Kluivert kombinoval s Bryanem Cristantem, jehož dělovka zamířila těsně vedle tyče. Výsledek se ale nezměnil a Plzeň slaví velké vítězství.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (775)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele