osmifinále - 1. zápasy
12.02.2019 21:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Solskjaer pocítil první porážku, PSG veze domů dvougólovou výhodu

Po excelentních výsledcích Manchesteru United od jmenování Oleho Gunnara Solskjaera a zraněních hvězdných Neymara s Cavanim na straně Paris Saint-Germain se najednou v prvním osmifinálovém zápase Ligy mistrů na Old Trafford jen těžko hledal favorit. Natěšené příznivce rudých ďáblů však čekalo kruté vystřízlivění. Pařížané totiž po výtečném výkonu v druhé půli zvítězili s přehledem 2:0 a před odvetou, do níž nezasáhne vyloučený Paul Pogba, mají ideálně připravenou cestu k postupu.

Úvod utkání přitom výpadku domácích nenasvědčoval. United od prvních minut ukazovali, že opatrný fotbal Josého Mourinha je již dávnou minulostí, a ustavičně napadali rozehrávku PSG, z čehož pramenily četné ztráty hráčů v bílém a značně nejistá hra plná nepřesností. Samotná defenziva francouzského mistra však fungovala od počátku do konce na výbornou, dokázala odvrátit vše, co na ni hráči Manchesteru vrhli, a Gianluigi Buffon musel za celý zápas zakročit jen zřídkakdy.

Na vině bezzubého útoku United byly rovněž laciné chyby v rozehrávce, jež pohřbily nejeden nadějný protiútok. Fanoušky na Old Trafford tak sice zvedala ze sedaček rychlost křídelníků Martiala s Lingardem, avšak vzápětí si zase diváci zklamaně sedali zpět po zbrkle odevzdaném míči. Oba zmínění hráči si navíc během první půle přivodili zranění a na přelomu poločasu uvolnili místo dvojici Sánchez-Mata, která jejich pohyb nedokázala nahradit a hra Manchesteru byla po změně stran ještě výrazně horší.

Pařížané se dlouho s pressingem soupeře nezvládali vypořádat a někdejší hráč Manchesteru Ángel Di María kupil k radosti nepřátelského publika jednu minelu za druhou, ovšem argentinského střízlíka se nakonec umlčet nepodařilo. Možná k Di Maríově zlepšenému výkonu s přibývajícími minutami přispěl i nepříjemný zákrok Ashleyho Younga, jenž křídelníka PSG v plném sprintu nebezpečně postrčil z hřiště, na každý pád byl právě třicetiletý Argentinec hlavním strůjcem výhry svého celku a nadělil si tak sám k nelibosti domácího publika předčasný dáreček ke svým čtvrtečním narozeninám.

V první půli ještě PSG z několika slibných akcí na hraně ofsajdu udeřit nedokázalo, ale po přestávce již hosté působili o poznání působivějším dojmem. Z ustavičného tlaku se urodila hlavička Kyliana Mbappého, kterou sice David de Gea kvalitním zákrokem vytěsnil mimo tři tyče, jenže z následného rohového kopu již průlomu skóre nezabránil. Di Maríův centr na zadní tyč za De Geova a Matićova přihlížení dopadl až do malého vápna na nohu Pascala Kimpembého, jenž míč suverénně zblízka usměrnil pod břevno.

Hosté byli na koni a druhý gól na sebe nenechal dlouho čekat. Brilantní kombinanční akce z vlastní poloviny vyústila v rychlý brejk po levé straně, který Ángel Di María vyšperkoval precizně načasovaným pasem na nabíhajícího Mbappého, jenž jemnou tečí usměrnil míč do sítě. Francouzský supertalent vzápětí mátožné obraně Manchesteru prchnul znovu, ale tentokráte jeho zakončení obloučkem De Gea vystihl.

S přibývajícími minutami sice Manchester převzal držení míče zpět na svou stranu, jenže proti konsolidované obraně soupeře se nedokázal jakkoli prosadit. Zmar domácího celku v samém závěru dokonalo vyloučení Paula Pogby za druhou žlutou kartu kvůli nevybíravému zákroku v souboji o míč s Danielem Alvesem. Do odvety v Paříži tak manchesterští půjdou s dvoubrankovým mankem a potenciálně bez tří hráčů základní sestavy, zatímco PSG má nakročeno do čtvrtfinále.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1906)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele