čtvrtfinále - 1. zápasy
09.04.2019 21:00 CET
2 : 0
(2:0)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Liverpool si veze do Portugalska dvoubrankový náskok

Loňský finalista z Liverpoolu zvládl první čtvrtfinálový duel proti Portu dobře a na Anfield Road zvítězil po brankách Keïty a Firmina 2:0. Porto neodehrálo špatný duel, ovšem Alissona zkrátka překonat nedokázalo a v odvetě na vlastním stadionu bude mít co dohánět.

Jürgen Klopp nasadil do základní sestavy obvyklý trojzubec Sané-Firmino-Salah. Poněkud překvapivější se jevila základní jedenáctka Porta, ve které chyběl nejběhavější záložník Ligy mistrů Héctor Herrera i zkušený stoper Pepe, oba nebyli ani na lavičce náhradníků. V základu chyběl i Yacine Brahimi.

Porto se elektrizující atmosféry na Anfield Road nezaleklo a hned ze své první útočné akce vyděsilo domácí publikum. Po přihrávce z pravé strany pálil uvnitř šestnáctky a bez přípravy Moussa Marega, naštěstí pro Liverpool ale o dost minul cíl. V 5. minutě přišla i první útočná akce Reds a rázem z toho byla vedoucí branka. Po Maného souhře s Firminem zakončoval zpoza šestnáctky záložník Keïta a díky fatální teči Torrese neměl legendární Casillas žádný nárok. Vedoucí branka spustila rudou ofenzivní lavinu a o chvíli později zakončoval před vyběhnutým Casillasem Salah a všichni mohli jen sledovat, jak se balón pomalu kutálí vedle branky. Domácí to nemrzelo, protože o pár minut přilétla před branku Arnoldova přihrávka a Roberto Firmino zblízka do prázdné zvýšil na 2:0.

Portugalci ale nehráli špatně a v prvním poločase měli možnosti výsledek vylepšit důležitým gólem pro odvetu. Vidět byl zejména Moussa Marega, kterého brankář Alisson skvěle vychytal nohou a po pokračujícím závaru ještě Porto reklamovalo Arnoldovu hru rukou. Sudí si celou situaci nechal ověřit u videa a nakonec nechal hosty rozehrávat jen rohový kop. I z něho hrozilo pro branku Liverpoolu nebezpečí a Marega po něm střílel jen do středu branky a tím pádem připraveného Alissona. První poločas na Anfield Road už nic dalšího nepřinesl. Ve druhém poločase tempo hry trochu opadlo. Liverpool si byl vědom slušného náskoku a soustředil se na kontrolu hry. Po hodině hry poslal trenér Sérgio Conceição na trávník Yacina Brahimiho, ale nebezpečnější byl Liverpool. Salah zkoušel překvapit Casillase na přední tyči, jenomže o kousek minul.

V 66. minutě šlo do akce znovu video kvůli hraní rukou na liverpoolské straně, ovšem ani tentokrát o penaltu nešlo. Porto se začalo více tlačit dopředu a Maregova nepříjemná rána z úhlu skončila v rukavicích Alissona. Na druhé straně zase minul branku technickým obstřelem Sadio Mané. Čtvrthodinu před koncem měli Draci další dobrou možnost na zdramatizování vývoje, po přímočaré akci se za obranu Reds ocitl Marega, jenže ten znovu netrefil branku. Porto se v závěru tlačilo do šestnáctky, ale kýžený gól dát už nestihlo. Liverpool ve druhém poločase ani jednou nevystřelil na branku, přesto zápas zvládl a do odvety si odváží nadějný výsledek.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (334)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele