osmifinále - 1. zápasy
13.02.2019 21:00 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Lepší Ajax doma prohrál s efektivnějším Realem Madrid

Ajax Amsterdam po skvělém výkonu doplatil na neproměňování svých šancí a také na zkušenost svého soupeře. Real Madrid opět vyučoval hodiny efektivity a domů veze těsnou výhru.

Ajax Amsterdam před vlastními fanoušky nastoupil k očekávanému střetnutí s týmem, který vyhrál poslední tři edice Ligy mistrů. A Ajax mu teď stál v cestě. Hosté přijeli se všemi dostupnými hvězdami, takže od první minuty v tmavém dresu začali Benzema, Courtois, Modrić, Casemiro nebo Vinícius s Ramosem. Domácí vsadili na rychlíka Nerese, jehož podporovali De Jong, Tadić či Ziyech.

De Jong pomalu ochutnával, jaký soupeř ho čeká v nové sezoně, až oblékne dres úhlavního rivala Realu, Barcelony. Svou precizní technikou i přehledem pomáhal od první minuty zatlačit Real před vápno brankáře Courtoise. Zdravá dravost byla na mladém domácím kádru vidět od první chvíle.

Výbornou kombinaci na jeden dotyk málem před vápnem zakončil Dušan Tadić po elegantní nahrávce van de Beeka, jenže na poslední chvíli se mu pod nohy vrhl vracející se Casemiro. Bílý balet v prvních patnácti minutách jen těžko dostával míč za půlící čáru a byl to Ajax, jemuž se dařily jednoduché a rychlé kombinace. Když už se to Realu povedlo, jako třeba při technické ráně Viníciuse, pak zasáhl brankář Onana.

Real oměrně často přicházel o míče zbytečně a Ajax ho za to málem potrestal ve 26. minutě. Po chybě hostující obrany se k balonu dostal Dušan Tadić, který se protáhl do vápna. Na zádech udržel i Ramose a udělal z něj diváka. Střela mu ale nesedla a Tadić jen sledoval, jak se míč odráží od tyče!

Deset minut před koncem první půle se Ajaxu povedla další rychlá kombinace. Na jejím konci byl vpravo úplně volný Hakim Ziyech, který si míč zpracoval a pálil. Brankář Courtois mu ale tou dobou výborně zmenšil střelecký úhel a zachránil svůj tým!

O pouhou minutu později Real Madrid vyrobil chybu v obraně. Neuhlídal totiž rohový kop, z něhož se musel opět ukázat brankář Courtois. Ten však míč nezkrotil a dobíhající obránce Tagliafico jej přehlavičkoval. Nadšení fanoušků Ajaxu bylo ale předčasné, protože sudí Skomina po kontrole s videorozhodčím gól pro těsný ofsajd Tadiće neuznal!

To bylo pro Ajax hodně kruté, neboť byl jasně lepší. Real zaostával prakticky ve všech disciplínách a jen těžko bychom hledali hráče, který by v první půli snesl přísnější měřítko. Druhý poločas větší změnu nenabídl. Až do 60. minuty.

V ní Real opět ukázal, proč se mu povedlo vyhrát po sobě tři ušaté poháry a proč je mnohými považován za nejlepší klub na světě. Po většinu zápasu nepředváděl téměř nic a nechal soupeře hrát. Ale stačila jedna akce, aby bez slitování udeřil. Po dlouhém sprintu se Vinícius dostal až do vápna, kde obešel dva protihráče. Pak nahrál nehlídanému Karimu Benzemovi, který se trefil báječně!

Real znovu ukázal svou efektivitu, kterou by fanoušci Ajaxu zajisté označili za pouhou krutost. Ajax se ale nevzdal a dál pokračoval v tom, co mu dnes šlo tak dobře. A odměna se brzo dostavila. Po vybojovaném míči se na straně rozeběhl David Neres, který narýsoval krásný pas do vápna. Nabíhající Hakim Ziyech trefil míč parádně a Courtois kapituloval.

Hostující hráči se opět shlukli kolem hlavního arbitra, ale tentokrát marně. Přesto nakonec slavil jejich kotel. Pouhé tři minuty před koncem Real předvedl další perfektní akci po křídle a Dani Carvajal našel ve vápně na zadní tyči Marca Asensia. Střídající záložník tím strhl vedení na stranu hostí, kteří opět bravurně zvládli svůj part.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1273)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele