osmifinále - odvety
07.03.2018 20:45 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Juventus otočil utkání s Tottenhamem, Angličané končí

Tottenham sice ve Wembley velmi dobře začal, jenže po změně stran se ukázala kvalita i lepší mentalita italského soka. Po několika taktických změnách se v rozmezí tří minut trefili Higuaín s Dybalou a sen Angličanů končí.

Tottenham si z Turína přivezl velmi dobrý výsledek, protože dokázal dvakrát překonat domácího brankáře Gianluigiho Buffona. Fanoušky muselo ale těšit především jeho znovuzrození po těžkém úderu dvou branek Gonzala Higuaína v prvních dvou minutách! Na to si dnes Tottenham musel dávat dobrý pozor, o což se staraly hvězdy jako Lloris, Vertonghen, Dier nebo Eriksen. Vedle Harryho Kanea se postavili Alli se Sonem.

Juventus se přeci jen musel rychle vypořádat s psychicky náročnou situací, neboť spoustu jeho hráčů bylo dobrými kamarády nedávno tragicky zesnulého kapitána Fiorentiny Davideho Astoriho. Ostatně, během úvodní minuty ticha byl dopad jeho úmrtí na hráčích jako Buffon, Chiellini, Barzagli nebo Pjanić dostatečně vidět. Pozitivní zprávou byl návrat Gonzala Higuaína, který naskočil od první minuty.

Úvod utkání patřil především domácím Spurs. Londýnský celek zaměstnával obranu před brankářem Buffonem více než dostatečně a v první velké šanci nechal pálící Son vyniknout právě legendárního brankáře Buffona, který jeho ránu plynoucí z rychlé akce Kanea s námahou vyrazil. Son od úvodu dokazoval, že manažer Pochettino rozhodně neudělal chybu, když mu dal důvěru. Jeho rychlost a kooperace s Kanem dělaly Juventusu i nadále velké potíže.

Rozhodně to nebyl ten dravý Juventus z prvního utkání, spíše se opticky ocital pod nadvládou domácích hráčů. Po nahrávce Dele Alliho se Harry Kane přehnal přes Chielliniho a oběhl s míčem i špatně vybíhajícího Buffona, jenže z příliš ostrého úhlu už do prázdné brány zakončit nedokázal.

Juventus nutně potřeboval vstřelit branku, protože za tohoto stavu postupovali na základě pravidla o větším počtu vstřelených branek na půdě soupeře domácí. Hodně blízko k tomu Stará dáma byla v 18. minutě, když se po sprintu do vápna v šestnáctce skácel k zemi Douglas Costa. Sudí Marciniak ale faul ze strany obránce Vertonghena neviděl a kýženou penaltu přes protesty hostí neodpískal.

Pět minut před koncem první půle sice ještě Heung-Min Son svůj náběh neproměnil a poslal balon mimo, ale o pouhou minutu později byl mnohem úspěšnější. Ve správnou chvíli byl na správném místě, dalo by se říct. Po snaze Alliho se k balonu dostal pravý bek Trippier, jenž oslovil na zadní tyči volného Sona. Jeho zakončení sice možná bylo trochu komické, ale přesné - 1:0!

Vedení o jednu branku a především čisté konto samozřejmě Tottenhamu vyhovovalo, ale domácí se sympaticky nezačali spoléhat na obranu. Místo toho dál drtili Juventus a eliminovali náznaky šancí. Po změně stran přibývalo nedovolených zákroků, zatímco počet šancí se nezvyšoval. Nebezpečným mužem domácího celku byl nadále záložník Eriksen, který diktoval tempo a spolu s Dembélém vytvářel perfektní přechod do útoku.

Trenér Allegri neměl moc šancí a do hry vyslal čerstvou dvojici beků, konkrétně Asamoaha s Lichtsteinerem. Po hodině hry se málem prosadil dosud neviditelný Paulo Dybala, jenže chyby Sáncheze využít nedokázal. Klíčovou vyrovnávací branku ale Stará dáma přesto dala, a to o pouhou minutu později. Střídající Stephan Lichtsteiner posadil centr na hlavu Khediry, který ještě prodloužil na Gonzala Higuaína. Zkušený Argentinec si poradil parádně a srovnal.

Wembley ale ledová sprcha teprve čekala. O pouhé tři minuty později totiž argentinská spolupráce Juventusu vyšla znovu. Gonzalo Higuaín převzal nahrávku zády k brance, ale přesto dokázal kolmicí vysunout nabíhajícího Dybalu. Ještě nedávno zatracovaná hvězda Staré dámy postupovala sama na Llorise a s jistotou proměnila - 2:1!

Mauricio Pochettino reagoval na nepříznivou sprchu nasazením Lamely, kterému uvolnil místo defenzivně laděný Dier. Stará dáma se dostala pod tlak, ale uměla si poradit. Pět minut před koncem dostal Son příliš mnoho prostoru a málem toho využil. Jeho technický pokus však těsně minul tyč!

Do závěru dramatického utkání vyslal Pochettino miláčka fanoušků Juventusu, Fernanda Llorenteho. Velmi blízko gólu byl ale jiný hrot, Harry Kane. Po přesném centru zpoza vápna se Kane (v ofsajdovém postavení) vyšrouboval do vzduchu a zakončil, jenže radost mu zkazila tyč spolu s Barzaglim, který míč vykopl z brankové čáry!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1561)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele