základní skupiny - skupina H, 1. kolo
13.09.2017 20:45 CET
3 : 1
(2:1)

Reportáž

Spurs v divokém zápase přestříleli BVB. Dvakrát se trefil Kane

Zatímco loni Tottenham Hotspur na úvod Ligy mistrů ve Wembley zaváhal a podlehl Monaku, tentokráte si severolondýnský klub vedl o poznání lépe. Na brzkou trefu Sona ještě Borussia Dortmund dokázala zareagovat krásným vyrovnáním Jarmolenka, avšak konečnou výhru Spurs v poměru 3:1 posléze dvěma vlastními góly stanovil Harry Kane. Jedinou kaňkou na výkonu domácích je tak vyloučení Jana Vertonghena v samotném závěru utkání.

Přestože se od tohoto zápasu dala očekávat ofenzivní podívaná, tři góly hned v úvodní čtvrthodině nečekal snad nikdo. Již po třech minutách prchl dortmundské obraně po levé straně Heung-Min Son a zdálo se, že v závěru svého sóla prováhal vhodný moment pro přihrávku nabíhajícím spoluhráčům. Korejský forvard však místo toho volil nečekané zakončení z ostrého úhlu, které brankáře Burkiho zcela zaskočilo a prosvištělo okolo něj do sítě.

Odpověď hostí byla bezprostřední. V jedenácté minutě totiž po Kagawově přistrčení zpoza šestnáctky napřál Andij Jarmolenko a fantasticky míč zakroutil do horního růžku mimo dosah bezmocného Llorise. Domácí příznivci ve Wembley však měli další důvod k oslavě jen o čtyři minuty později, a to takřka totožným způsobem jako v případě prvního gólu. Tentokráte to byl Harry Kane, který na levé straně hřiště zboural všechny bránící hráče Dortmundu a svůj dravý průnik zakončil znovu prudkou ranou na přední tyč, kde se Burki trapně nechal nachytat podruhé.

Od té chvíle měl znovu více ze hry Dortmund, jemuž hned několikrát chybělo málo k opětovnému vyrovnání. Ve všech případech, kdy spolu nebezpečně kombinovali Pulišič s Aubameyangem, buďto dokázala na poslední chvíli zasáhnout domácí obrana, anebo finální přihrávce před odkrytou bránu scházela větší přesnost. Když pak v pětačtyřicáté minutě aktivní Pulišič přece jen skóroval, trefa mu nebyla uznána kvůli necitlivému zapojení do hry ze strany Aubameyanga, který se nacházel v ofsajdu. Do kabin se tak odcházelo za těsného vedení Spurs.

Po změně stran oba týmy navázaly na atraktivní pojetí z první půle a hned v úvodní pětiminutovce nabídly tři brankové příležitosti. Nejprve musel Hugo Lloris ideálně načasovaným vyběhnutím zmařit únik Aubameyanga a poté se po bleskových výpadech dostali ke střelám z nebezpečných pozic Harry Kane a Heung-Min Son. Shodně však své dělovky neukočírovali a míč v obou případech vyletěl příliš vysoko.

V šestapadesáté minutě pak smolař večera Aubameyang překrásnou ranou z voleje skóroval, jenže mu vzápětí zkazil gólovou radost zdvižený praporek čárového rozhodčího. Opakované záběry přitom ukázaly, že se gabonský forvard ofsajdové pasti soupeře vyhnul. Místo vyrovnaného skóre se navíc záhy měnil stav na opačné straně. Pohledná akce Dembélého, Sona a Eriksena na jeden dotek skončila až u Harryho Kanea, jenž bez váhání křižnou přízemní střelou poslal Tottenham do dvoubrankového vedení.

Kaneův druhý zásah večera hektickému zápasu přece jen trochu ubral na tempu, neboť o vítězi již od té chvíle nebylo sporu. Navzdory šancím Daviese, Kanea či Eriksena se již domácí víckrát neprosadili a na úvod letošního ročníku Ligy mistrů si tak proti Borussii Dortmund připisují cennou výhru 3:1. V druhém zápase skupiny na půdě kyperského APOELu ovšem bude Spurs chybět stoper Jan Vertonghen, jenž v druhé minutě nastavení uviděl za úder do tváře Maria Götzeho druhou žlutou.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (553)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele