základní skupiny - skupina E, 5. kolo
22.11.2016 20:45 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Tottenham s Monakem prohrál a v Lize mistrů končí

Tottenham Hotspur nezvládl rozhodující klání na půdě Monaka a prohrál s ním o jednu branku. Domácím zajistily tři body branky Sidibého s Lemarem, zatímco Angličanům ani trefa Harryho Kanea nestačila.

Tottenham Hotspur přijel do Monaka s jasným cílem - potřeboval vyhrát, aby ještě zachoval svou naději na postup naživu. Domácím stačila i remíza, protože se jedná o první celek tabulky skupiny E. V domácím prostředí bylo Monaco jasným favoritem a od prvních minut se na hřišti představila poměrně silná sestava. V bráně se opět představil Subašić, do hry naskočili i Mendy, Jemerson nebo Fabinho s defenzivními úkoly. O gólovou zábavu se měli starat především Falcao, Lemar a Silva.

Kohouti přijeli bojovat o vše. Tottenham neměl k dispozici celou řadu opor, což se projevilo na složení základní sestavy poměrně znatelně. Od prvních minut hráli Trippier, Wimmer, Winks nebo Son, do útoku se zapojila také ryzí devítka, Angličan Harry Kane. Ten se ale v prních minutách do hry moc nedostával. Zatímco domácí zlobili nápaditou a rychlou hrou, Angličané čekali na větší šanci do sedmé minuty. Po krásné kolmé nahrávce mohl na brankáře Subašiće pelášit Heung-min Son, jenže místo střely chtěl soupeře obcházet tak moc, až se dostal mimo střelecký úhel.

Tottenham hodně tížila odpovědnost a vědomí, že musí vyhrát. Ve 12. minutě se jim jejich sen mohl začít rozpadat, protože Fabinho po průniku do vápna padl k zemi a sudí pískal pokutový kop! Ačkoli se k němu postavil zkušený střelec Radamel Falcao, narazil na výtečný zákrok brankáře Llorise! Kohouti se nadechli, přežili klinickou smrt a mohli začít znovu útočit. Jenže moc jim to nešlo a po křečovitých snahách se k balonu pořádně dostalo Monaco. Valère Germain dostal krásný pas, jenže jeho rána na zadní tyč byla přeci jen o něco méně přesná.

Harry Kane v podstatě nebyl vidět, alespoň tedy ne v prostoru, kde by měl být nebezpečný. Jeho ránu krátce před koncem první půle nebezpečná nebyla vůbec, stejně tak na druhé straně neuspěl Jemerson. V šatně Angličanů muselo panovat dost nepříjemné klima, protože tento stav Tottenhamu rozhodně nestačil. A herně Kohouti vyloženě tápali. Plni nadějí kráčeli hosté vstříc druhé půli, ale sotva mohli čekat, co je hned na úvod čeká.

Po pouhých třech od hvizdu sudího Kuiperse si na levé straně udělal prostor krajní bek Benjamin Mendy, zbavil se protihráče a poslal přesný centr na hlavu nabíhajícího Djibrila Sidibého! Jeho hlavička už snad ani nemohla být přesnější - 1:0.

Tottenham byl v úzkých, ale nevzdával se. Pomohlo mu Alliho geniální zpracování dlouhého míče následované faulem pomalejšího Kamila Glika. Kuipers měl jasno, stejně jako příznivci Tottenhamu. Harry Kane potřeboval zoufale gól, takže se postavil k penaltě a nemýlil se!

V bláznivé pětiminutovce to ale nebylo rozhodně všechno, protože jakékoli naděje Spurs domácí zadupali do země hned v zárodku. Sotva po rozehrání se totiž přetažený pas ze strany od Sidibého dostal na opačný konec vápna, kde byl Thomas Lemar. A třebaže proti němu ihned vystoupil první obránce Spurs, Lemar neměl slitování a přesnou ranou k tyči překonal zkoprněle stojícího Llorise - 2:1.

Ani v tomto případě se sice Tottenham úplně nesložil, ale docházely mu síly i nápady. Do hry byli postupně vysláni Vincent Janssen, Christian Eriksen nebo Moussa Sissoko, ale byl to opět domácí celek, který se málem zapsal na střeleckou listinu. Patnáct minut před koncem mohl Radamel Falcao definitivně rozhodnout, jenže ve vzájemných soubojích byl zkrátka lepší Hugo Lloris!

Marně hostující celek vzpomínal na ligové utkání proti West Hamu, kde rovněž dvakrát prohrával a nakonec vyhrál. Tottenham prohrál s lepším Monakem o jednu branku, která mu stačit nemohla. A zatímco domácí slavili, Kohoutům zbyly oči pro pláč. Jejich sen o postupu je u konce.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (520)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele