osmifinále - odvety
16.03.2016 20:45 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Barcelona ovládla i odvetu a suverénně postupuje

Žádné překvapení se na Camp Nou nekonalo. Barcelona proti Arsenalu prodloužila svou obdivuhodnou sérii bez porážky a udělala bez větších potíží další krok za obhajobou Ligy Mistrů. Na úvodní trefu Neymara hosté zvládli zareagovat pohlednou ranou Elnenyho, ovšem ještě skvostnější zakončení Luise Suáreze a gólová tečka Lionela Messiho zařídily katalánskému gigantovi výhru 3:1.

Zatímco domácí nastoupili v předpokládané sestavě i se smrtícím triem Messi-Neymar-Suárez, Arsene Wenger sáhnul k celé řadě nečekaných změn. Místo v základní sestavě si tak vysloužil například devatenáctiletý Alex Iwobi a zkušenější hráči jako Giroud či Walcott s Campbellem zůstali pouze na lavičce. Mezi náhradníky zůstal také Francis Coquelin, jehož defenzivní úlohy ve středu pole zaujal Mathieu Flamini.

Kdo hned zkraje zápasu očekával drtivý tlak Barcelony, čekalo jej překvapení. Byl to totiž Arsenal, který na svého soupeře vyrukoval s aktivním napadáním, a dařilo se mu držet favorita v bezpečné vzdálenosti od vlastní brány. První střelecký pokus si po vypíchnutí nepřesné přihrávky ve středu hřiště připsal Mesut Özil, ovšem Marc-André ter Stegen nakonec ani nemusel zasahovat. Vedle také skončila i další rána Mohameda Elnenyho.

Po vyrovnané úvodní čtvrthodině však Barcelona ukázala, že dokáže skórovat kdykoli se jí zamane. Skvostná souhra přihrávajícího Neymara s naběhnuvším Messim ještě ztroskotala na výtečném zákroku Davida Ospiny, avšak hned minutu nato již po laciné ztrátě Koscielného vyústila kombinace Suárez - Neymar v přesné zakončení brazilského útočníka a pojištění už tak bezpečného náskoku z prvního utkání v Londýně. Prodloužení tak již nepřipadalo v úvahu a hostům nezbývalo nic jiného než pokusit se skórovat hned třikrát.

Barcelonští byli od průlomu skóre na koni, zatímco Arsenalu se dařilo čím dál méně udržet míč na vlastních kopačkách. Slibnou šanci měl po přiťuknutí Alby aktivní Neymar, ale tentokrát si Ospina jeho střelu pohlídal. Kanonýři se pak marně dožadovali penalty, když o unikajícího Iwobiho jemně zavadil Mascherano a přivodil tím jeho pád.

Sedm minut před koncem první půle měl slibnou šanci hostí Elneny, jenže mu zakončení trvalo déle, než bylo zdrávo, a Mathieu stihnul jeho ránu zablokovat. Hned minutu nato byl ještě v lepší pozici hlavičkující Alexis, ale i tentokrát míč pouze neškodně proklouzl kolem Stegenovy pravé tyče. Nečekaný návrat Arsenalu do zápasu pokračoval nebezpečným průnikem Welbecka, který zastavil až na poslední chvíli skluzem pozorný Mascherano. Kanonýři tak stejně jako v prvním zápase předváděli slušnou kombinační hru, avšak svému přízvisku ne a ne dostát. Za vše hovoří poločasová statistika střel v poměru 9:8, zatímco u střel na bránu "zvítězila" Barcelona drtivě 5:0...

Arsenal po změně stran pokračoval v aktivní hře směrem dopředu a ke všemu poprvé přidal i přesné zakončení. Po Alexisově zpětné přihrávce se totiž ke střele z hranice pokutového území dostal osamocený Mohamed Elneny a krásnou ranou pod břevno nedal Stegenovi šanci zasáhnout. Barcelona se probudila až po dalších pěti minutách, kdy znovu svého soupeře přinutila běhat bez míče, navíc okořeněnou zakončením Messiho po pohledné Neymarově patičce. Ospina však byl připraven.

Hosté sice hrozili i nadále, Danny Welbeck i Alexis Sánchez však své další nebezpečné pozice nedokázali proměnit a Barcelona znovu tvrdě trestala. Luis Suárez, který po takřka celou úvodní hodinu předváděl matný výkon, po centru Daniho Alvese zvládl z krkolomné pozice nastavit pravou nohu přesně tak, aby míč po jeho improvizované ráně skončil neomylně v levém horním růžku Ospinovy brány.

Střelecké trápení Arsenalu pokračovalo i tvrdou ranou Welbecka, která se za Stegenova přihlížení pouze otřela o břevno. Jedenáct minut před koncem se pak snad vůbec poprvé v zápase musel předvést Marc-André ter Stegen po přímém kopu Sáncheze i následné dorážce Girouda, čímž svému týmu udržel vedoucí stav a poklidné dohrání zápasu. Vedení domácích mohl záhy z rohového kopu pojistit nehlídaný Sergio Busquets, ovšem minul. Co se ještě nepovedlo španělskému záložníkovi, to nakonec dokázal Lionel Messi. Argentinský útočník využil zmatků v obraně Arsenalu a dvě minuty před koncem základní hrací doby upravil skóre na konečných 3:1.

Barcelona tak ani nemusela předvést svůj nejlepší výkon, přesto si s Arsenalem pohrála jako kočka s myší a je podeváté za sebou mezi nejlepší osmičkou klubů Evropy. Kanonýři dostali v obou zápasech lekci z efektivity a stejně jako v předchozích letech jejich pohárová pouť končí hned v osmifinále.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1058)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele