základní skupiny - skupina B, 1. kolo
17.09.2013 20:45 CET
1 : 6
(0:1)

Reportáž

Real Madrid vstoupil do Ligy mistrů šesti góly

Sedm branek bylo k vidění v Istanbulu, kde tamní Galatasaray v odvetě loňského čtvrtfinále přivítal slavný Real Madrid. V úvodu vyrovnané utkání Real Madrid rozhodl ve druhém dějství, v němž vstřelil hned pět branek! Galatasaray tak nezopakoval svůj triumf a po debaklu jej čeká ještě mnoho práce.

Horkokrevný a vášnivý Istanbul přivítal hned na úvod milionářské Ligy mistrů to nejlepší, co k reputaci slavné soutěže patří - španělského giganta z Madridu. Hvězdami protkaný Bílý balet se vrátil do Türk Telekom Areny, aby soupeři oplatil minulou porážku. Ta sice Merengues v cestě dál nezabránila, ale vstoupit do nové sezony ve stejném stylu by asi nikdo nechtěl. Tím spíše tým zvyklý na vítězství. Abych jich přibylo, ujal se prezident Florentino Pérez výběru nových Galácticos. Pod taktickými pokyny zkušeného Carla Ancelottiho se tak na utkání proti Turkům připravovali Isco, Benzema, Ronaldo nebo Gareth Bale. Ten však zůstal jen na lavičce.

Hlavní rozhodčí Mark Clattenburg přepočítal hráče na hrací ploše a dal znamení k rozehrání. Toho se ujali domácí hráči a se stejnou vervou se pustili do ofenzivních hrátek. Iker Casillas se po dlouhé době postavil mezi tři tyče Bílého baletu od úvodu utkání a jako první musel čelit nepříjemné ráně záložníka Felipeho Mela. Po jeho pokusu však již veškerou aktivitu přebrali hosté a tureckému týmu téměř nepůjčili míč. Další nebezpečí pro reprezentačního brankáře nepřipravili svěřenci trenéra Fatiha Terima, nýbrž Sergio Ramos, s nímž se Casillas srazil. Po tomto střetu musel být chvíli ošetřován. Ani to však nakonec nepomohlo, a tak se do brány opět postavil Diego Lopez, z něhož se pomalu stává lídr.

Po dvaceti minutách zahrozilo také portugalské křídlo jménem Ronaldo, ale po vniknutí do šestnáctky byla hvězda hostí zastavena. Nicméně, v akci pokračoval Di Maria, který vypálil těsně nad břevno! Prapor domácího týmu, který byl mohutně povzbuzován zaplněnými tribunami, pozvedl bývalý hráč Realu Madrid. Holandský záložník Wesley Sneijder se v Madridu stal nepotřebným a stejný osud mu přichystali v Miláně. Galatasaray ale na jeho genialitu spoléhá, což Sneijder demonstroval nahrávkou na Yilmaze. Toho včas zastavil Sergio Ramos. Další příležitost Felipeho Mela už zlikvidoval Diego Lopez osobně.

Také Los Blancos mají ve svém středu několik výjimečných talentů, jeden z nejsledovanějších je bezesporu mladík Isco. Zázrak z Málagy si přinesl úchvatnou formu i do řad Realu, a když obdržel pas od Angela Di Marii, míč si zpracoval a poté zamířil k tyči. Španělský tým prolomil hradbu domácí obrany a vedl!

Jednou z největších zbraní ofenzívy Galatasaraye je nepochybně zkušený Didier Drogba, který stále znamená velké nebezpečí pro jakoukoli obranu. To dobře věděl i Portugalec Pepe, který jej pro jistotu nedovoleně zastavil. První půli završil povedenou akcí Di Maria, ale místo střely si vybral nahrávku, se kterou si obrana poradila.

Pokud někdo o poločasové přestávce žehral na nedostatek brankových příležitostí, druhá půle mu jejich absenci vynahradila více než bohatě. Již dvě minuty po změně stran se do první vážnější akce hnal Ronaldo, jehož dorážku ale Muslera zlikvidoval. Turecký tým kontroval akcí Buraka Yilmaze, jehož hlavička ale mířila těsně vedle tyče. O dalších pět minut později Bílý balet díky francouzskému útočníkovi Benzemovi protančil až k navýšení skóre. Po centru Angela Di Marii vyrobil Aurélien Chedjou chybu, díky níž mohl Benzema postupovat sám na Musleru a nabízenou šancí nepohrdl - 2:0.

Real nepřestával útočit a soupeře přikoval k pokutovému území a pevně jej obléhal. Z tlaku profitoval Portugalec Ronaldo, který suverénně táhne Los Merengues vstříc úspěchům. Dnes si připsal další úspěšné zásahy. Centr Di Marii vystihl Isco, jenž nesobecky vrátil míč před bránu a ofenzivní klenot Realu doklepl míč do prázdné brány.

Demolice domácích zbraní hromadného ničení s číslem sedm na zádech pokračovala - Ramosovu ránu ještě bývalý brankář Lazia Řím vyrazil, ale všudypřítomný Portugalec vrátil míč do prázdné sítě. Své první minuty v Lize mistrů v dresu madridského týmu si připsal také Gareth Bale, bývalý záložník Tottenhamu Hotspur ale našel jen rukavice brankáře Muslery. Deset minut před koncem se znovu prosadil Benzema a kolotoč ofenzivních akcí Realu nabíral na obrátkách. Po rychlé kombinaci se k míči dostal Ronaldo, který ještě vyzval lépe postaveného Francouze - 5:0!

Ani Galatasaray nehodlal z nabité arény pustit Diega Lopéze s čistým kontem, o což se o tři minuty později postaral Umut Bulut. Čestný úspěch projektoval Nordin Amrabat, jehož přízemní centr patičkou přetavil v jediný gól domácích právě Bulut. Stále to však nebylo vše, Real dnes naprosto ovládl utkání. Velkou zásluhu na tom měl Cristiano Ronaldo, který si ve vápně poradil se třemi protihráči a následně pečetil skvělý večer madridského giganta.

Autor: Ondřej Pražák / soccernet.com, onlajny.cz

Komentáře (431)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele