osmifinále - 1. zápasy
24.02.2010 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Inter sice zvítězil, ale před londýnskou odvetou je situace otevřená

Ostře sledovaný duel mezi Interem a Chelsea přinesl až nečekaně dobrý fotbal se spoustou šancí a trojicí gólů. Po dvou přesných zásazích si připsali Nerazzurri a do londýnské odvety si vezou menší náskok.

Když hlavní sudí Mejuto González zahájil úvodním hvizdem utkání, Carlo Ancelotti si určitě zavzpomínal, jak na stejném stadionu vedl úspěšně několik let AC Milán. Z letargie ho ale hodně rychle probral Inter, jenž zaznamenal raketový nástup. Kolmice Thiaga Motty prošla až do vápna na Diega Milita, jenž si pohrál s Johnem Terrym, zasekl mu míč a tvrdou ranou k bližší tyči nedal Čechovi šanci. Na stadionu Giuseppe Meazza tak okamžitě propukla nespoutaná radost.

Chelsea poprvé zahrozila v 11. minutě, Anelka ale z úhlu pálil jen do boční sítě. Nicméně to byl jen začátek velkého útočného snažení Blues, kteří se nechtěli s jednogólovým mankem spokojit a neustále obléhali branku, jež střežil autonehodou poznamenaný Júlio Cesar. Brazilský brankář musel poprvé do akce proti nepříjemné Kalouově ráně. Jedna z největších šancí hostů přišla po čtvrthodině hry. Zhruba 35 metrů od branky fauloval Ballacka Stankovič a k exekuci zajímavé standardní situace se nemohl postavit nikdo jiný než ostrostřelec Drogba. A reprezentant z Pobřeží slonoviny potvrdil své umění, když míč napálil do břevna. Cesar pak musel vzápětí blokovat Ballackovu dorážku.

Před branku soupeře se přesunul i Inter, ale nefér jednání předvedl střelec úvodní branky Diego Milito, jenž upadl v pokutovém území a chtěl po sudím Gonzálezovi penaltu, ale ten vše viděl a místo toho odměnil argentinského forvarda žlutou kartou, protože mezi ním a Carvalhem nedošlo k žádnému kontaktu. Každopádně ofenzivní hody v Miláně pokračovaly, byly zapříčiněné především rychlou branku černomodrých, která donutila Chelsea k většímu ofenzivnímu snažení, což přidávalo na atraktivitě zápasu, od něhož se očekávala spíše defenzivní bitva.

Po půlhodině hry prověřil Júlia Cesara dalekonosnou ranou netradiční střelec John Obi Mikel. Proti proudu hry mohl jako blesk z čistého nebe ale udeřit Inter, vynikající pozici vytvořil pro Samuela Eto'a Sneijder, ale kamerunský útočník na malém vápně míč neuvěřitelně minul a stoprocentní šanci zahodil. Pár desítek sekund před přestávkou se pokutového kopu pro změnu dožadovala Chelsea, když Kaloua v tahu na branku zastavil Samuel, ale i tentokrát zůstala píšťalka španělského sudího němá.

V náporu pokračovala Chelsea i po přestávce a ovoce sklízela už po šesti minutách. To Ivanovič posunul míč na Kaloua, ten se přiblížil šestnáctce a chytrou ranou k tyči vyrovnal. Radost hráčů v bílých dresech ale trvala jen čtyři minuty, protože poté zaúřadoval Esteban Cambiasso a opět strhl vedení na domácí stranu. Jeho první pokus sice zablokoval Ivanovič, ale proti dorážce už nikdo nic neudělal a bezmocný Čech jen sledoval, jak míč zajíždí do sítě.

Situace se pro Chelsea ještě zhoršila na prahu 60. minuty, kdy špatně došlápl právě český gólman a hřiště opustil na nosítkách. Mezi tři tyče tak musel naskočit z lavičky ztuhlý Hilário. O čtyři minuty později ale přesto mohli hosté vyrovnat, ale to by nesměl stát po Anelkově přihrávce v cestě Lampardově voleji Júlio Cesar. Po zbylé minuty vypjatého duelu už hrála víceméně jen Chelsea, ale proti dobře bránícímu soupeři se nemohla prosadit. Vše skvěle charakterizuje střela Mikela z 88. minuty, která zamířila do horních pater stadionu. To byla také poslední větší šance Blues, kteří si tak na Stamford Bridge vezou porážkou 2:1.

Nicméně vše je zcela otevřeno a postoupit mohou oba kluby, těšit se tak můžeme za čtrnáct dní na utkání do Londýna, které nám přinese jednoho čtvrtfinalistu.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (1074)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele