osmifinále - odvety
16.03.2010 20:45 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Inter porazil Chelsea i podruhé a dočkal se vytouženého postupu

José Mourinho je prostě neuvěřitelný. Ačkoliv již Chelsea netrénuje, na jejím stadionu prostě neprohrává. Interu Milán dnes naordinoval výbornou taktiku, která vedla k jediné brance zápasu a také vytouženému postupu Nerazzurri. Chelsea po dlouhých letech končí už v osmifinále.

V základních jedenáctkách obou mužstev se neobjevily větší překvapení. V bráně Chelsea nastoupil dopředu avizovaný Ross Turnbull, na levém bekovi pak nastoupil Jurij Žirkov. Jinak nasadil Carlo Ancelotti nasadil stejnou sestavu jako o víkendu proti West Hamu. To José Mourinho snad překvapil jen čtveřicí ofenzivních hráčů, najednou nastoupili Milito, Eto'o, Panděv a Sneijder.

Hráči vyběhli na Stamford Bridge na hodně nekvalitní trávník a už od prvních minut to bylo jasně vidět. Hráči na pokropeném nerovném terénu neustále klouzali a chvilku jim trvalo, než si zvykli. Sudí Wolfgang Stark navíc nasadil hodně volný metr a hodně soubojů nechával bez odpískání, a tak se několikrát hodně jiskřilo.

Jako první se do análů duelu zapsal Florent Malouda, jenž obešel Maicona a ve vápně vběhl do Lúcia, ale rozhodčí jeho penaltový apel nevyslyšel. Stadionem to jen zahučelo po dvanácti minutách. To o míč Milita obral Ballack a jak je jeho dobrým zvykem, zpoza šestnáctky nebezpečně vypálil, míč těsně minul pravou tyč Cesarovy branky.

Hra příliš šancí, zejména v úvodu, nepřinášela. Hrál se hodně fyzický fotbal plný osobních soubojů a o ofenzivních kreacích si mohli diváci nechat zdát. Nicméně čím blíže byl konec půle, přímo úměrně gradoval i tlak Chelsea, která k postupu potřebovala branku. Po půlhodině hry sice ještě zahrozil Eto'o, který využil po pasu Motty zaváhání Terryho a Ivanoviče, ale hlavičkou branku netrefil. Pak už převzala iniciativu modrá Ancelottiho armáda a na posledních pět minut zamkla Inter před vlastním pokutovým územím. Jen vynikající obranný zákrok Waltera Samuela na hranici vápna zastavil volného Anelku, jenž už se chystal ke střele. Vzápětí další šanci pro francouzského útočníka připravil Drogba, jenž mu na penaltě sklepl míč, ale ani tentokrát nebyl Anelka úspěšný. Jeho pokus částečně zastavil Júlio Cesar, zbytek vyřešili hostující obránci. A na závěr se Blues ještě jednou dožadovali penalty, to při rohovém kopu rugbyově stáhl k zemi Drogbu Samuel, ale Stark ani tentokrát nezapískal. Do kabin se šlo za nerozhodného stavu 0:0, v tu chvíli postupovali Nerazzurri.

Ani úvodní hvizd druhého dějství hráče zásadně neprobral, ale šancí přeci jen pomalu přibývalo. Dobře hrající Sneijder poslal na levém křídle naběhnutého Eto'a, který ale ve vápně až příliš váhal a nakonec se nechal obrat o míč Žirkovem. Ruský obránce musel předvést další výborný obranný zákrok i za osm minuty, po hodině hry. To se Sneijder zbavil svých strážců, přihrál na Panděva, ale toho na poslední chvíli odzbrojil Žirkov.

A pak přišel, troufnu si říci, zlomový okamžik celého utkání. Carlo Ancelotti se v 62. minutě rozhoupal k prvnímu střídání a k překvapení všech stáhl Michaela Ballacka a na plac vyslal dalšího ofenzivního borce. Jenže to nemělo takový efekt, jaký si představoval. S Ballackem totiž odešla i celá Chelsea a právě od 62. minuty začala výrazně tahat za kratší konec.

Krátce nato opět zapracoval Sneijder, vymyslel další geniální pas, tentokrát na Milita. Argentinský útočník se prosmýkl mezi Alexem a Terrym, ale sám před Turnbullem branku netrefil. O pět minut později znovu centroval Sneijder, nicméně v zakončení selhal Thiago Motta, hlavičkoval těsně nad. A rozhodující moment přinesl společně se 79. minutou Samuel Eto'o. Nikdo jiný, než úžasně hrající Sneijder mu nemohl poslat milimetrový pas za modrou obranu a pro bývalého kanonýra Barcelony již nebyl problém přesně zakončit podél bezmocného Turnbulla, který neměl celý zápas podobně jako jeho protějšek Júlio Cesar prakticky nic na práci.

Zápas pak ještě v závěru smutně korunoval Didier Drogba, jenž se nechal vyloučit, avšak za hodně podivných okolností. Ve vlastním vápně se totiž po něm nepochopitelně vrhl Thiago Motta, načež mu domácí hvězda zasadila ránu a Motta se teatrálně skácel k zemi. Nicméně na výhře a postupu Interu to nic nezměnilo.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (1416)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele