čtvrtfinále - odvety
22.04.2003 20:45 CET
1 : 2
po prodloužení
(0:0, 1:1)

Reportáž

FC Barcelona - Juventus FC 1:2e

VÍTĚZNÁ SÉRIE BARCELONY SKONČILA, POSTUPUJE JUVENTUS

FC Barcelona prožívá zvláštní sezónu. Ve španělské Primera Division podává velmi nevyrovnané výkony, celou sezónu je jako na houpačce. V posledních třech kolech prohrála ve Villarrealu a doma s Deportivem, aby pak v Madridu v souboji s Realem byla lepším týmem a odvezla si bod za remízu. V Lize Mistrů je to však jiná Barcelona. Za celou sezónu, až do dnešního večera, nepoznala hořkost porážky, jen dvakrát remizovala, 13krát vyhrála a to se skvělým skóre 30:7. V prvním čtvrtfinálovém klání před dvěma týdny vybojovala v Turíně cennou remízu 1:1, před odvetou byla jasným favoritem na postup.

Na druhé straně však stál Juventus, tým, který má v italské Serii A nakročeno k titulu a ani v Lize mistrů si nevede špatně. Roli vůdce mužstva už dávno od Alessandra Del Piera převzal Pavel Nedvěd, bez nějž už si trenér Staré dámy Marcello Lippi nedokáže hru svého mužstva představit. Také tentokrát byl Pavel Nedvěd ústřední postavou italského týmu.

Oba soupeři začali od úvodního hvizdu aktivně, zřejmě chtěli nechat fanoušky zapomenout na "představení" z prvního duelu, při kterém mohl leckterý trošku ospalý divák lehce usnout. Už ve druhé minutě se do prvního náznaku šance dostal mladý Argentinec ve službách Barcelony Javier Pedro Saviola, když po centru agilního Marka Overmarse hlavičkoval nad branku. Hned z protiútoku se mohl na druhé straně radovat Marco Di Vaio, když za obranou domácích převzal dlouhý míč, jeho šanci ale utnulo podklouznutí na vlhkém trávníku tradičně zaplněného stadiónu Nou Camp.

Míč na svých kopačkách drželi spíše domácí, ale byl to soupeř, kdo si vytvořil další příležitosti. V dresu "Braugrana" ale mezi tyčemi stál Roberto Bonano, který nejprve vychytal Alessandra Del Piera a po něm i Edgara Davidse. Na druhé straně se hrálo především po pravé straně, kde operoval nizozemský "expres" Marc Overmars. Zadáci hostí na jeho rychlost jednoduše nestačili a během jediné minuty si žluté karty za fauly na unikajícího Overmarse vysloužili Gianluca Zambrotta a Paolo Montero.

Útočná jízda Barcelony v podobě Overmars, Enrique, Kluivert a Saviola znamenala pro zadáky Juventusu neustálé nebezpečí a obranná čtveřice měla často práce nad hlavu. Čtyři minuty před přestávkou se po akci Michaela Reizigera dostal ke střele Patrick Kluivert, zamířil však mimo tyče. Z optického pohledu vyzněl první poločas lépe pro domácí, ovšem žádné větší převahy se fanoušci nedočkali, podle statistik byla první půlka víceméně vyrovnaná.

Na levé straně záložní řady Barcelony byl hodně vidět kapitán Luis Enrique, hrdina a nejlepší hráč Barcy z utkání s Realem. Hned dvě minuty po změně stran se postaral o zatím největší šanci domácích, když si ve vápně krásně pohrál s Paolem Monterem a ocitl se tváří v tvář Buffonovi, svou technickou střelu na vzdálenější tyč však málo zakroutil a míč skončil v zámezí, když jen těsně minul branku.

Úvod druhého poločasu pokračoval v duchu poloviny první, hrál se otevřený fotbal z obou stran, Juventus potřeboval vstřelit gól a Barcelona nechtěla nic nechat náhodě a nechtěla se spoléhat na udržení bezbrankové remízy, která by ji posunula do semifinále. V 53. minutě přišla první velká chvíle českého reprezentanta Pavla Nedvěda. Toho ve vápně uvolnil Edgar Davids, Nedvěd prošel mezi třemi obránci domácích a přesnou střelou do protipohybu Bonana rozvlnil síť – 0:1.

Barcelona potřebovala co nejrychleji odpovědět a vrhla se do útoku. Nejprve Luis Enrique svou střelou Buffona nepřekonal, ovšem v 66. minutě už italský reprezentační gólman kapituloval. Obránce Juventusu Lilian Thuram byl jako obvykle ve vzduchu králem, i tentokrát odvracel nebezpečný centr, ovšem jen k nohám nehlídaného Xaviho Hernándeze, který se prudkou ranou z hranice vápna nemýlil – 1:1.

Barcelona se i pro další minuty usadila na polovině soupeře a když byl 11 minut před koncem za druhou žlutou kartu vyloučen Edgar Davids, vypadalo to s Juventusem špatně. Hráči v černobílých dresech však stav 1:1 udrželi a nasměrovali utkání do prodloužení.

Také po krátké přestávce, oddělující základních 90 minut od třicetiminutového "bonusu", byli domácí lepším týmem. Juventus měl jasný cíl – hlavně nedostat gól, zkoušet brejky a případně dovést zápas k pokutovým kopům. Nechybělo však mnoho a tento záměr jim nemusel vyjít, osm minut před koncem měl obrovskou šanci Patrick Kluivert, jeho střelu z otočky po centru za obranu však Buffon reflexivně vyrazil. Kluivert mohl zahrozit i po následujícím rohu, když Buffon centr směřující na něj odvrátil na poslední chvíli.

O dvě minuty později přišel pro Barcelonu krutý trest. Snad jedinou ofenzivní akci Juventusu v prodloužení založil Pavel Nedvěd, míč po pravé straně zatáhl Alessandro Birindelli, přesným centrem našel nabíhajícího Marcela Zalayetu a ten překonal bezmocného Bonana – 1:2. V tu chvíli potřebovali domácí vstřelit dva góly a to byl proti skvěle pracující obraně Juventusu prakticky nesplnitelný úkol. Hosté už své vedení ubránili a celkovým skóre 3:2 si zajistili postup do semifinále, kde je čeká buď Real Madrid nebo Manchester United.

Nutno však dodat, že mohlo být všechno úplně jinak, nebýt dvou přehmatů anglického rozhodčího Grahama Polla. První velkou chybu udělal ve 34. minutě, když přehlédl jasnou, dokonce dvojitou, Thuramovu ruku v pokutovém území a upřel tak domácím penaltu. Stejně dopadla i situace ze závěru utkání, kdy Poll neviděl další ruku hostů, po které mohla následovat opět penalta.

Vyřazení pro katalánský velkoklub znamená jednu zásadní věc pro příští sezónu – Ligu mistrů si nezahraje. Umístění v domácí lize se spíše než k pozicím zajišťujícím účast v miliónové soutěži přibližuje k sestupovým příčkám, s velkou pravděpodobností Barca nedosáhne ani na Pohár UEFA, a tak jedinou záchranou může být pohár Intertoto, z nějž vedou tři záchranná lana alespoň do Poháru UEFA.

Autor: Petr Starý

Komentáře (67)

Přidat komentář
HOST*Cules

Antič se musí poučit.za prvé De Boerovi časy jsou v Barceloně sečteny.Pokaždé když hraje tak má Barca nuž na krku,De Boer je pro ni velký nebezpečí.Dále Riquelme na L.záloze?co to Antiče popadlo vždyt typický střední ofe.záložník s kličkou do středu hřiště nemuže být nalevo.Tam má jasně hrát Motta.A když Saviola nestihne Madrid tak se připraví a pohřbí Juventus.

Reagovat
antimadrista

Máš pravdu v tom, že Riquelme patří jedině do středu a že Saviola pohřbí Juventus. Ale nevim co ti F. de Boer tak strašnýho udělal, že ho furt urážíš.

Reagovat
HOST*Cules

Ještě jsem zvědavej jak si Radi poradí s distancem Gabriho.Myslim že Reiziger pujde napravo a na levo by mohl jít Van Gaaluv oblíbenec Navarro.Mimochodem jeho nejlepší leta má ještě před sebou.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,Navarro by konečně po dlouhé době mohl nastoupit,je mladý a talentovaný. Ale s tím De Boerem myslim,že je to trochu jinak. Reizigrovi je jedno,kde hraje,tak určitě nahradí Gabriho. Nové číslo ProFootballu je vadné!! Dali tam fotku Gerarda a napsali,že je to Motta. Další velká chyba byla,když psali,že chce De Boer skončit kariéru a napsali tam Ronald De Boer z Barteclony. Tohle by se takovému časopisu stávat nemělo!!!!

Reagovat
antimadrista

Hm, Pro football ještě nemám, ale jak to čtu, tak si ho možná ani kupovat nebudu. Jo a Fernando Navarro nemůže nastoupit, je až do konce sezony out!

Reagovat
smazaný uživatel

Jak out?????? Co mu je!! Je to vážné?????

Reagovat
PJ

O tom taky nic nevim, co to?

Reagovat
PJ

Ale asi je to tak - De Boer je zřejmě na odchodu. Po sezóně mu končí smlouva a já myslim, že kdyby ho Barca chtěla, tak už mu dávna nabídla prodloužení...

Reagovat
antimadrista

Stejně bych si ho tam ještě nějakou dobu nechal.

Reagovat
antimadrista

Fernando je dlouhodobě zraněn, proto nenastupuje, tahle sezona pro něj skončila.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si taky myslím,že by Frank měl jětě zůstat,ani by nevadilo,že by byl třeba náhradník,ale až na pár chybiček je skvělý!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby byl Navarro zdráv, určitě by pravidelně nastupoval ve středu obrany. Vedení Barcelony ho vidí jako de Boerova nástupce. To zranění však škrtlo všechny plány, Fernando se měl celou sezonu učit vedle Puyola nebo de Boera. Takto bude Nizozemcův odchod bolestivější, navíc to byl velký lídr, a tím třeba Andersson určitě není. Asi to bude citelná ztráta a chápu, že na tak citlivém postu by fanoušci viděli raději zkušeného rutinéra. V Madridu nás to čeká s Fernandem Hierrem možná už za rok.

Reagovat
antimadrista

No jasně, Barca i Real maj furt problemy s obranou. Barce se ale začíná osvědčovat politika, sami jsme si vychovali Puyola i Navarra, takže na tom v budoucnu budeme líp, v tomhle jsme lepší než vy! Vy máte jenom Pavona.

Reagovat
smazaný uživatel

Helguera má 28, takže ještě 5 let bude moci řídit obranu Madridu. K němu a Pavonovi se nejpozději příští léto koupí mladý stoper světového formátu, mělo by to být ok. Stejně ale Real bude dostávat pořád relativně dost branek, za což ovšem nemůže obrana, ale def.činnost celého mužstva.

Reagovat
smazaný uživatel

Co se Pro Footballu týče, myslím si, že kvalita jde trochu dolu. Některé velké články mi v poslední době zrovna radost neudělaly. Například problému "rasismus na stadionech" věnovali 7 stran. Takové věci vůbec nečtu. Raději bych si přečetl profil o nějakém zajímavém hráči nebo klubu.

Reagovat
antimadrista

Hm, ale furt to je pro mě časopis č.1

Reagovat
smazaný uživatel

To nepochybně

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě je to taky nejlepší časopis a s Hattrickem se v žádném případě nedá srovnat!! Nebo jak do Profootballu dali článek o fobalových počítačových hrách,nepřečetl jsem z toho ani větu a bylo to roztahané na více než 5 stan. Já jsem si Hatt-Rick koupil jen 2x,a to kvůli skvělému plakátu základní 11 FC B a podruhé,když tam bylo o Gaspartovi a krizi,kterou zavinil,a přitom byl ten článek HROZNÝ!!!!!!!!

Reagovat
antimadrista

Tak, po skvělim výkonu, který Barca předvedla v Bernabeu si teď na Juventusu smlskne. Pokud předvede stejnou hru, tak Juve dostane takový 3 banány.

Reagovat
smazaný uživatel

A my žádnou. Bonano nás próti Realu několikrát podržel.

Reagovat
antimadrista

Bonano je fakt dobrej, je to nejlepší brankář Barci za poslední 4 roky.

Reagovat
HOST*United

Nevim, co na tom bylo tak skvělého. Možná jtte měli vyhrát, ale žádná krása to nebyla. A vyhrávat začnete,až si poořídíte nějakého pořádného golmana. Bonano je pěkná lemra!!!!

Reagovat
antimadrista

Roberto je nejlepší brankář Barci od doby Ruuda Hespa.

Reagovat
smazaný uživatel

Tenhe zápas pro Barcu nebude vůbec obtížný,hraje doma a na El Camp Nou soupeři jentak nevyhrávají,když pomineme pár nepovedených zápasů.

Reagovat
antimadrista

Souhlasim, Juventus nemá na Nou Campu šanci.

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to 3-0 a pak se už můžem těšit na Real,to bude 2. největší radost sezony a 1. radost bude samozřejmě výtězství v celé LM!!!!

Reagovat
PJ

Já furt nevim, jak si můžete bejt tak jistý tim semifinále Real - Barca. Pořád doufam, že se ve středu budu smát já :-)

Reagovat
antimadrista

Vim, že máš rád Manchester, ale ten může ještě vyhrát Premier league, tak nám tu euforii el clasica dopřej :-)

Reagovat
HOST*slovakia

Juventus netreba podcenovat, doma bol lepším timom.

Reagovat
HOST*kolo

Ale at delal Juventus co mohl,tak si vitezstvi stejne neudrzel a ikdyby treba doma vyhral 1-0,tak to proti Barce na El Campu neni vubec nic.Barca si vytvorila jednu vaznejsi sanci a Saviolla nemohl nedat.Takze betonari z Juventusu,teste se!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

díky Culesi! konečně má někdo stejný názor na užitečnost F. deBoera!

Reagovat
HOST*antibarcelonista

nejakej magor Barcelonak a antimadrista musi zpivat porad tu stejnou pisnicku co ? uz FC Karvinná má lepší stadec než to vase el camf nou...NO

Reagovat
smazaný uživatel

El Camp Nou je největší stadion v celé Eropě a podle Pro Footballu je 3. nejlepší stadion vůbec,tak co pochybujěš?? A věrní fandové Barcy na tomto stadionu vytvoří takovou atmosféru,že to naše chlapíky pozvedne natolik,že Barca otočí každý zápas!!!!

Reagovat
antimadrista

Přesně tak, kromě toho je postavenej tak, že když je zaplňen tak jsou tam zvláštní zvukový kulisy. Je to nejlepší stadion na světě.

Reagovat
smazaný uživatel

Rául jede na akutní operaci slepého střeva,tak má Manchester trochu větší šanci. Asi to bude hodně zajimavé,máš se na co těšit PJ.

Reagovat
smazaný uživatel

V semi el derby to je sen! Lepší než v lize, protože se musí rozhodnout kdo z koho! hlavně 2 zápas bude skvělej! Pěkně se porafáte, vykartujete a ve finále soupeře podceníte! A Valencia konečně dojde až na vrchol!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
antimadrista

To el clasico v semifinále bude o pomstě.

Reagovat
PJ

Mno už to tak vypadá že asi nedojde...

Reagovat
antimadrista

Camino semifinal !!!!!!!!!!!

Reagovat
antimadrista

Pro Barcu je to zápas sezony, buď všechno nebo nic!

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně,Barca nastoupí v nejsilnější sestavě jako kdyby hrála finále,nebude zbytečně faulovaty a bude se na to připravovat už dlouho předem! BARCA!! BARCA!! BARCA!!

Reagovat
HOST*

juventus je vo finále! Aj v oslabení Juventus dokázal svoju silu a na rade je AC. Traja TALIANI v semifinále!

Reagovat
PJ

Ve finále neni a ani nebude, v cestě totiž bude stát Manchester... Teda doufam :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Teď už taky buda fandit taky Manchesteru. Ale za tu prohru může jednoznačně ten hnusný rozhodčí!!! thuramova ruka se měla pískat a pak jěště 2 penalty. Jinak Xavi dal skvělý gól,byl krásný. Snad to vyjde příští sezonu!

Reagovat
HOST*Marty

Tak to máte tady panáčci, jak jsem již předpovídal studená sprška!!! To byly kecy, že je barca nejlepší, že nebude faulovat, že je doma neporazitelná a na konec prohraje doma a ještě v přesilovce... A čím že to vším bylo??? Rozhodčím, no samozřejmě, to je přesně Váš styl barceloňáku a antimadristo!!! Pro Real je teď cesta volná, škoda že si už nemůže smlsnout na té Vaší slavné barce!!! Viva Forca Real:-)

Reagovat
HOST*HUGO

MUSIM SE ZASTAT BARCELONAKA I ANTIMADRISTY ROZHODCI BYL PRISERNEJ A BARCELONU O POSTUP PRIPRAVIL ALE TAKOVEJ JE FOTBAL.TAK SNAD PRISTI ROK...

Reagovat
HOST*Marty

Jóó a ještě něco, nechcu být škodolibý, ale příští sezónu nevyjde vůbec nic, protože si barca v LM k balónu ani nečuchne. Bude mít velikánské štěstí, když si zahraje UEFu, ale po jijich výkonech v lize ani tomu nevěřím...

Reagovat
HOST*Dohny

Mas recht ja sem to taky rikal ze Juve postoupi tak ted jim sklaplo a barca se nema sancu dostat do LM takze nevim co chteji pristi sezonu napravovat

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že se Brno dostane do Intertota. Na Barcu by bylo určitě plno!

Reagovat
HOST*Marty

Tak to by byl nářez!!!! Pokud se tam Brno dostane rezervuji vstupenky...

Reagovat
PJ

Thuramova ruka a další dvě penalty? To by byly celkem tři? A kdy si vzal tu třetí? Ale ty dvě bejt měly, to jo. Rozhodčí Barcu zaříz, to je pravda, ale že nedokázala doma proti deseti dát gól, to už problém rozhodčího nebyl... A ten Xavio "skvělej" gól - takovejch padaji spousty, bylo to pěkně trefený, ale nic extra na to nebylo...

Reagovat
HOST*Peťka

Je jasné a doufám,6e Juve vyhraje. I když bývalá opora je v krizi. Ano píšu o Alessandrovi. Už jsme přišli na to co vtom je.

Alex má osobní problémy. Ale nebojte do příštího zápasu s Realem bude opět ve formě. Moje nejlepší kamarádka totiž za ním jede a vyléčí ho. Můj přítel z Juventusu Buffon bude chytat skvěle to se nebojte. A Pavel Nedvěd co k němu dodat když u něho bude můj mobil bude hrát opět exelentně.

Tak Juve JeĎ. Ty to dáš. Já a Nikol ti věříme.

Reagovat
smazaný uživatel

Juventus Real nevyřádí v žědném případe. A ve finále to Real projede a AC!!! Barca vyhraje Inter Toto a pak vyhrajem UEFU! Barac!! Barca!! Baaarca!!!!!

Reagovat
HOST*Marty

Z první věty jsem si myslel, že jsi konečně dostal rozum, ale zase nic.....

Reagovat
PJ

To je docela ubohý, když se klub jako Barca musí spokojit s UEFOU, nemyslíš?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,to uznávám,ale vem navědomí,že klub krizí někdy musí projít,a v našem případě je to teď. Jindy to bude Real a pak zase Depor,tomu se nikdy nikdo nevyhne. až bude krize za náma,porazíme bez problémlů i Real!!

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,to uznávám,ale vem navědomí,že klub krizí někdy musí projít,a v našem případě je to teď. Jindy to bude Real a pak zase Depor,tomu se nikdy nikdo nevyhne. až bude krize za náma,porazíme bez problémlů i Real!!

Reagovat
PJ

Jo to je pravda, Barca je v krizi. Aspoň že to uznáš :-) Sem na ní příští sezónu zvědavej...

Reagovat
Josifek

Antimadrista radši ani nešel na tuhle stránku...!!!Barca si nezakope LM,a bude hodně vděčná za pohary!!!

Reagovat
HOST*Marty

Jo, aspoň že Barceloňák má odvahu, za to má u mě plus.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim,ale mám ten pocit,že antimadrista začal méně psát. Ale Barca vyhraje UEFU,nebo se minimálně dosatane do finále,to mi věřte!! My se jen tak někoho nepolekáme!

Reagovat
smazaný uživatel

Antimadrista zřejmě spáchal sebevraždu! Ani bych se nedivil, potom, co tady všechno napsal.

Reagovat
HOST*Marty

A nebo už jen smutně a bezmocně čte a nemá odvahu něco napsat......

Reagovat
smazaný uživatel

Antimadrista je zpět!! Konečně!

Reagovat
HOST*Marty

Zpět??????????? Jak to myslíš, vždyť ještě nenapsal, nebo su slepej??????

Reagovat
smazaný uživatel

On se vrátil,ale nepíše na Juve,držel čtyřdenní smutek.

Reagovat
smazaný uživatel

Juve v tomto ročníku LM opravdu válí!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele