čtvrtfinále - odvety
09.04.2002 20:45 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

FC Barcelona - Panathinaikos FC 3:1

Ve velmi zajímavém zápase byl nakonec úspěšnější favorit, i když měl hodně namále. Barcelona svého řeckého soupeře asi trochu podcenila a mohla na to doplatit. Carles Rexach věděl, že jeho tým potřebuje dát minimálně dva góly, přesto nechal sedět Particka Kluiverta. Ale i bez něj měl útok Barcelony velkou sílu - Rivaldo, Overmars a Saviola...

Zápas nezačal vůbec hezky. Hned po začátku se k zemi skácel gólman Panathinaikosu Nikopolidis, poté, co byl zasažen předmětem hozeným z ochozů. Jak se později ukázalo, byla to vybuchlá dýmovnice. Naštěstí se mu nic nestalo a zápas mohl pořádně začít. Hráči Barcelony zřejmě chtěli nechat Nikopolidise vzpamatovat, ze začátku mu moc práce nenadělali. Pak v osmé minutě přišel gól hostů, jako blesk z čistého nebe. Michalis Konstantinou získal 35 metrů od branky domácích míč, přeběhl okolo Franka De Boera a z dobrých 20 metrů nádherně vypálil k levé tyči, Bonano neměl šanci - 0:1. Domácí si asi uvědomili, že v tuto chvíli potřebují dát tři góly, a začali útočit. Jako první vystřelil na branku hostů Xavi, Nikopolidis jeho pokus kryl. Panathinaikos ale výborně bránil a často hrozil z rychlých brejků. Šaričovi sebral z nohy gólovou šanci včasným obranným zákrokem Cocu, řekova střela už skoro mířila do sítě. Vyrovnávací gól přišel ve 23. minutě. Saviolův centr si zpracoval Luis Enrique a pod padajícím gólmanem poslal míč do sítě - 1:1. Od té chvíle až do konce poločasu útočila jen Barcelona. Největší šanci měl asi Rivaldo, jeho falšovanou střelu zpoza vápna Nikopolidis reflexivně nohou vyrazil. Rivaldo se ukázal ještě jednou, těsně před přestávkou, jeho přímý kop ale v síti neskončil.

Do druhého poločasu vstoupili lépe domácí. Hned po dvou minutách nebezpečně vypálil Rivaldo, Nikopolidis jeho střelu jen vyrazil, ale Saviola svou šanci neproměnil. O dvě minuty později to bylo pro domácí veselejší, Rivaldův přímý kop dorazil za záda řeckého gólmana opět Luis Enrique - 2:1. Barcelona byla rázem na koni, při Panathinaikosu museli stát všichni svatí. Střídající Olisadebe sice vážně ohrozil domácí branku, gól z toho ale nebyl. Pak přišla 61. minuta a v ní rozhodující akce zápasu. Xaviho přihrávku si Saviola jedním dotekem zpracoval a poslal dopředu, druhým dotekem vypálil a poslal Barcelonu do semifinále - 3:1. Výhru pak mohl Saviola ještě pojistit, po pěkné akci ale napálil jen tyč Nikopolidisovi branky. V závěrečných minutách ještě přišlo drama, hosté útočili jak mohli a snad jen kvůli smůle nedokázali dát postupový gól. Deset minut před koncem pálil Konstantinou, na brankové čáře zachraňoval Puyol. V 84. minutě se ošklivě srazili Olisadebe s gólmanem Barcelony Bonanem, který musel být odnesen na nosítkách. Jeho náhradník, mladý španělský reprezentant Reina, se pak v brance určitě nenudil. Hned po pár sekundách skočil pod nohy Olisadebemu, jehož kopačka jen těsně prosvištěla okolo Reinovy hlavy. Olisadebe měl ještě jednu šanci, pálil ale mimo. V sedmé minutě nastaveného času definitivně ukončil putování Panathinaikosu letošní Ligou Mistrů Goran Vlaovič, když jeho střela z vápna snad o milimetry minula pravou tyč Reinovy branky...

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele