základní část, 10. kolo
30.09.2023 18:00 CET
2 : 1
(2:1)
Stadión:
epet ARENA, Praha

Reportáž

Jan Kuchta (© twitter.com/ACSparta_CZ)

Sparta po vysilujícím derby ve šlágru kola nezaváhala. Atraktivní duel s Plzní rozhodl Kuchta

Hráči pražské Sparty v duelu 10. kola Fortuna ligy porazili Plzeň 2:1. Letenští šli v domácím prostředí do vedení hned v úvodu utkání, kdy si premiérovou branku v nejvyšší české soutěži připsal Albánec Quazim Laci. Na jeho gól ještě hosté zareagovali, čímž sice přerušili úctyhodnou 12zápasovou sérii, kdy obhájce titulu neinkasoval v prvním poločase, s brzkou odpovědí v podobě vítězného zásahu však přispěchal Jan Kuchta. Náskok úřadujícího mistra na třetí viktoriány tak narostl na sedm bodů.

Ještě ani pořádně nestihly opadnout emoce po nedělním vyhroceném derby pražských "S", a už se museli hráči Sparty soustředit na další atraktivní střetnutí s Plzní. Proti celku se suverénně nejlepší ligovou formou se však v důsledku vyloučení z vyostřeného derby se Slavií nemohl představit kapitán Ladislav Krejčí. Jeho absence chtěl využít například 20letý Rafiu Durosinmi, jenž v uplynulých pěti soutěžních duelech nastřílel šest branek.

Plzeň se však nestihla na Letné ani pořádně rozkoukat a už prohrávala. Na začátku třetí minuty poslal fantastickou průnikovou přihrávku na levé křídlo Matěj Ryneš, tam si míč našel Lukáš Haraslín, který před bránou vybídl ke skórování Laciho, a usměvavý Albánec první ligovou trefou v dresu Sparty nepohrdnul. O 10 minut později se zaskvěl Jindřich Staněk, když fantasticky vyrazil dorážku Lukáše Sadílka.

Záhy začala Plzeň atraktivní utkání vyrovnávat, další šanci si ale opět vytvořili Pražané. Ve 21. minutě pálil po skvělé přihrávce Ryneše Kuchta, avšak jeho střela z první mířila přesně na Staňka. Pak už ale udeřili Západočeši, když po rohu nejvýše vyskočil Durosinmi a nechytatelnou hlavičkou na vzdálenější tyč skóre srovnal. Radost z vyrovnání však trvala opravdu krátce. O minutu později totiž z hranice malého vápna zakončoval rychlý protiútok bezchybně Kuchta. Záhy sice plzeňský Cadu kung fu kopem opět srovnal, jeho zásahu ale předcházela ruka.

Ani úvod druhého dějství nevyšel viktoriánům podle představ. Ve 49. minutě ale pálil osamocený Kuchta trestuhodně mimo. Brzy se Plzeň opět více dostala do zápasu, avšak mírně lepšími byli stále sparťané. Další nebezpečná série šancí přišla po 70. minutě, kdy nejdříve hlavičkoval nad branku Tomáš Chorý, o chvíli později potom dobře vystoupil proti unikajícímu Victorovi Olatunjimu Staněk. Velký smutek to však domácím příznivcům způsobit nemuselo, jejich hráči si i přes neuznaný gól Asgera Sörensena hubený náskok pohlídali. I když v závěru musel gólmana na brankové čáře po střele Lukáše Kalvacha zaskočit Martin Vitík.

Tradičně vyprodaný stadion vyhecoval Spartu ke skvělému výkonu a uchování první příčky. Zběsilý program Letenských však pokračuje, protože po výletu do Sevilly k zápasu proti Betisu zamíří hned 8. října do Hradce Králové. Viktoria po ještě delší cestě z Astany přivítá Jablonec.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (2)

Přidat komentář
Filip236

2:1

Reagovat
Elmas

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele