základní skupiny - skupina B, 5. kolo
30.11.2023 18:45 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

João Pedro (© AFP)

AEK na úspěch z Brightonu nenavázalo. Rackové se Orlů nezalekli a vyletěli směrem ze skupiny

Fotbalisté Brightonu porazili v pátém kole skupiny B Evropské ligy AEK 1:0, a stvrdili tak svůj postup do jarní části soutěže. Řekové i přes roli outsidera dokázali Racky přehrávat, nicméně svou aktivitu nepřetavili v branku. To se na druhé straně povedlo Joau Pedrovi, jenž zkušeně proměnil pokutový kop v 55. minutě a osamostatnil se na vedoucí pozici v tabulce nejlepších střelců. Jakékoliv naděje domácích na obrat ve skóre o chvíli později zhatil Mijat Gačinovič, jenž po druhé žluté kartě putoval předčasně do sprch.

V domácí soutěži obrana AEK excelovala, když v posledních šesti ligových duelech inkasovala jediný gól, na evropské půdě to ale byla jiná písnička. Průměr dvou obdržených branek na zápas byl zásadní potíží, kvůli níž se řecký celek nacházel až na třetí příčce. Požár v zadních řadách se sice snažila hasit ofenziva, ta se ovšem vystřílela právě na hřišti Brightonu, kde řecký celek zapsal dosud jedinou výhru. Racci se naopak po úvodním zaváhání vzchopili a po dvou skalpech Ajaxu poskočili těsně za vedoucí Marseille.

Už na začátku se Evan Ferguson dostal k zakončení ze strany, proti brankáři ovšem neuspěl ani z následné dorážky. Irský záložník alespoň vybojoval rohový kop, po němž se k míči prodral Lewis Dunk. Jeho hlavička však mířila vedle levé tyče. Následující série útočných akcí se odehrála na druhé straně, ale Bart Verbruggen předvedl několik povedených zákroků. Řecký celek zůstal aktivní, což dvakrát ukázal Steven Zuber. Nejprve jeho ránu vyrazil Verbruggen a následně zkušený Švýcar hlavou netrefil bránu. Třetí velkou šanci měl tento útočník v závěru poločasu, nicméně po uvolnění zamířil pouze do levé tyče, a tak opět neuspěl.

Aktivní Řekové na povedený výkon navázali i na začátku druhé půle. Gačinovič se prezentoval povedenou dělovkou, ovšem Verbruggen si připsal další zákrok. Poté vpřed vyletěli i Racci, což nečekal Damian Szymaňski a zavinil tak pokutový kop. Míč si na penaltový puntík postavil Joao Pedro a poslal jej přesně k tyči. Obdržený gól podrazil AEKu nohy a se zvednutím rozhodně nepomohl Gačinovič, který musel po druhé žluté kartě opustit trávník již v 65. minutě. Ani v oslabení se žlutočerní nevzdali. Velkou šanci ke srovnání však promarnil Orbelín Pineda, když se řítil sám na brankáře, ale nedokázal přesně zakončit. Následné snahy žádnou další šanci nepřinesly a Verbruggen uhájil čisté konto.

Evropské vzepětí Brightonu tak pokračovalo třetí skupinovou výhrou v řadě. V příštím kole přivítá 14. prosince Marseille, AEK se tentýž den představí v Amsterdamu na stadionu Ajaxu.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

1:1

Reagovat
John Obi Mikel

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele