osmifinále - odvety
15.03.2018 21:05 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

Arsenal vyzrál na AC i v odvetě a slaví čtvrtfinále

Když po pětatřiceti minutách hry na Emirates Stadium poslal milánské AC do vedení Hakan Calhanoglu, byl postup Arsenalu mezi nejlepší osmičku týmů Evropské ligy v bezprostředním ohrožení. Jen pár minut nato ale Danny Welbeck proměnil kontroverzní pokutový kop, který si sám okatým pádem vymodlil, a od té chvíle měl již Arsenal utkání pod kontrolou. Výsledkem je výhra Kanonýrů 3:1 a pohodlný postup.

Na hrotu milánského útoku dostal šanci André Silva, který si o víkendu připsal vůbec první gól v novém klubu, a byl to právě portugalský forvard, kdo mohl skórovat hned v první minutě utkání. Rychlý brejk po pravé straně však Silva zakončil nepřesně a rozvlnil pouze boční síť Ospinovy branky. Defenzivě Arsenalu záhy nepřidalo ani zranění Laurenta Koscielného, jehož musel po deseti minutách nahradit Calum Chambers.

Jelikož AC potřebovalo k postupu nutně vstřelit alespoň dva góly a Arsenal nemá ve zvyku bránit nabytý náskok, nabídlo utkání atraktivní podívanou s bleskovými přesuny od jedné šestnáctky k druhé. Když ale k průlomu bezbrankového skóre skutečně došlo, stalo se tak nečekaně ranou z uctivé vzdálenosti. V šestatřicáté minutě totiž z dálky napřáhl Hakan Calhanoglu a perfektní křížnou ranou poslal míč přesně k tyči, kam se Ospina natahoval marně.

Inkasovaný gól probudil Arsenal k životu a sotva tři minuty po trefě Calhanoglua bylo vyrovnáno. Danny Welbeck si u sudího Erikssona, respektive jeho brankového asistenta, vymodlil pokutový kop přifilmovaným pádem po jemném kontaktu s Ricardem Rodriguezem a nabídnutou příležitost sám proměnil. Chvíli nato byli Kanonýři dokonce blízko zisku vedení zásluhou tvrdé rány Wilshera, ovšem brankář Donnarumma předvedl výtečný zákrok. Do kabin se tak odcházelo za stavu 1:1, který výrazně nahrával domácím, zatímco Milán stále potřeboval vstřelit dva góly.

Také po změně stran oba týmy pokračovaly v otevřeném fotbale a jen během úvodní desetiminutovky měly pokusy Mchitarjana, Mustafiho, Ramseyho či Susa na druhé straně gólový potenciál. Další velkou šanci pak v šedesáté minutě promarnil Cutrone, jehož nelehké zakončení z voleje skončilo těsně vedle. Střídající Kalinić byl již chvíli nato přesnější, ovšem Bonucciho excelentní centr nedokázal usměrnit jinam než do připravené náruče Davida Ospiny.

Dvacet minut před koncem už tak komfortní situaci Arsenalu ještě vylepšil Granit Xhaka, na jehož dalekonosnou ránu sice Donnarumma bez větších potíží dosáhl, jenže míč vyrazil tak nešikovně, že se odkutálel až za brankovou čáru a domácí zničehonic vedli 2:1.

Arsenal tak mohl závěr utkání dohrát bez sebemenších potíží a čtyři minuty před koncem dokonce přidal ještě gólovou tečku v podobě další trefy Dannyho Welbecka. Také tentokrát měl anglický útočník velmi snadnou práci, neboť jen zblízka doklepl do sítě odražený míč po zablokovaném pokusu Ramseyho. Celkové skóre za oba zápasy nakonec pro AC vyznívá krutým rozdílem 1:5, do čtvrtfinále postupuje s přehledem Arsenal.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (395)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele