finále
18.05.2011 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Porto zdolalo Bragu a ovládlo Evropskou ligu

Pro vítězství v dublinském finále Evropské ligy si nakonec došlo favorizované Porto, které v nudném utkání porazilo Bragu 1:0 a slaví zisk druhé trofeje, ve víkendovém finále portugalského poháru pak může zkompletovat treble. Jedinou branku zápasu vstřelil kolumbijský kanonýr Falcao, kouč Villas Boas se zase stal nejmladším trenérem - vítězem Evropské ligy.

Utkání začalo poměrně opatrně, což se převážně u Porta příliš neočekávalo. Přesto byli favorité nebezpečnější a v sedmé minutě se dostali do první velké šance zápasu, kdy Hulk využil zaváhaní obrany Bragy a ocitl se sám před brankářem Arturem, z úhlu však branku netrefil.

Po čtvrthodině hry rozehrával Alvaro Pereira rohový kop, který se přes Guarína dostal zpět do šestnáctky, Varelův pokus o nůžky ale skončil vysoko nad. V osmadvacáté minutě dostalo Porto výhodu rozehrávky standardní situace snad ze čtyřiceti metrů, s touto vzdáleností si však hlavu nedělal Hulk a pokusil se překvapit Artura v brance Bragy, jenže přestřelil.

Braga se snažila soupeře spíše zranit než přehrát fotbalem, a tak musel Hulk skousnout hned několik velmi ostrých zákroků, zvláště ten Silviův mohl skončit červenou kartou, nakonec to skončilo tou mírnější variantou karetního napomínání. Pět minut před přestávkou čekal Artur hodně dlouho na odkop a když už se odhodlal, postavil se mu do cesty Falcao, od něj se však míč naštěstí pro Bragu odrazil mimo branku.

Ve čtyřicáté čtvrté minutě se již domácí dočkali zasloužené branky, Guarínův načechraný centr našel přesně hlavu úplně volného Falcaa, který se v podobných situacích nemýlí, což potvrdil i tentokrát, když s přehledem otevřel skóre utkání. Za stavu 1:0 pro Porto se odcházelo i do kabin.

Hned v první minutě druhého dějství měla Braga obrovskou šanci na vyrovnaní, hrůzostrašnou chybu vyrobil Fernando a Mossoro pelášil úplně sám na Heltona, tváří v tvář brazilskému brankáři však selhal a trefil jen jeho nohu. Po úvodní akci druhé půle přišla více než dvacetiminutovka naprostého klidu, až ve dvaasedmdesáté minutě předvedl nádherný centr šajtlí Hulk, Pereira ale ve vyložené šanci míč netrefil.

Braga se zlepšila a svého soupeře přehrávala, což bylo způsobeno změnou stylu hry Porta, které se zatáhlo a čekalo na rychlé protiútoky, do ofenzivy se tak většinou vydávala jen dvojice Falcao - Hulk. Další nudnou pasáž utnul až čtyři minuty před koncem střídající Belluschi, jeho rána ovšem zamířila těsně vedle hostující svatyně.

Braga se na nic nezmohla, nevytvořila si žádný výraznější tlak před brankou Heltona, a tak dnes nemohla pomýšlet na vítězství. Z toho se radují svěřenci André Villase Boase, nově nejmladšího vítěze Evropské ligy (Poháru UEFA) v pozici trenéra. Příští rok čeká Porto Liga mistrů, naváže Villas Boas na úspěch svého učitele Josého Mourinha? Na závěr je potřeba znovu vyzdvihnout Falcaa, který vstřelil svůj sedmnáctý gól ve čtrnáctém utkání Evropské ligy, čímž vytvořil nový rekord.

Sečteno, podtrženo, Porto - Braga ve finále Evropské ligy 1:0.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (320)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele