základní skupiny - skupina D
03.12.2008 18:00 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Spartak si zkomplikoval šance na postup v Poháru UEFA

Spartak Moskva nezvládl klíčové utkání proti Nijmegenu a nad jeho postupem ze základní skupiny Poháru UEFA se stahují mračna. Může tento Spartak porazit Tottenham?

Červenobílí měli proti poslednímu Nijmegenu velkou šanci zajistit si postup do osmifinále Poháru UEFA. Do klíčového utkání nezasáhl kvůli žlutým kartám kapitán Radoslav Kováč.

Očekávalo se, že Spartaku dodá sebedůvěru předchozí vybojované vítězství proti Dinamu Záhřeb a úvod měli svěřenci trenéra Laudrupa více než povedený. Pavlenko s Baženovem rychle rozehráli rohový kop a Kovalčuk razantní hlavičkou pod břevno dostal domácí do vedení. Zvýšit mohl autor gólové přihrávky Nikita Baženov, ale po přihrávce mladíčka Malojana mířil vedle.

Utkání byl podobné tomu proti Baníku Ostrava, který se postavil Spartaku do cesty v prvním kole Poháru UEFA. I tehdy se Spartak dostal do brzkého vedení, ale s přibývajícími minutami se spíše bránil. Nijmegen směle útočil, stoprocentní příležitost si ale nevytvořil.

Na začátku druhého poločasu NEC málem zaskočilo Spartak ze standardní situace. Po centru Youssefa El-Akchaouiho se prosadil přes Fathiho obránce Zomer, ale gólman Pletikosa s pomocí Jiránka nebezpečný pokus zpacifikoval. V odpovědi vyslal Baženov na brankáře Gábora Babose gólovou hlavičku, ale maďarský gólman se překonat nenechal.

Hosté kontrolovali hru a bombardovali defenzívu Spartaku, ale v koncovce jim chyběla porce štěstí. Šance u branky Pletikosy vznikaly s nezáviděníhodnou pravidelností. Spartak se zmohl jen na protiútok vedený Prudnikovem, který Babose nepřekonal. Nizozemcům, kteří prohráli s Dinaemm Záhřeb i s Tottenhamem, se nemilosrdně krátil čas. Spartak navíc začal hrát chytřeji a podnikal nebezpečné výpady směrem k obraně Nijmegenu. Všechny otazníky mohl odstranit obránce Spartaku Šiškin, ale po přihrávce Sajenka odmítl být hrdinou. V reakci zlikvidoval Pletikosa střelu Vorma.

O vítězi utkání rozhodl až samotný závěr. Nikým nerušený Jhon Van Beukering dopravil míč hlavou do sítě poté, co Fathi prohrál klíčový vzdušný souboj s Collinsem Johnem. Zaskočený Spartak poslal o tři minuty později do kolen přesnou střelou do dolního rohu branky dánský záložník Lasse Schøne. Místo tří bodů Spartak prohrál s outsiderem skupiny.

Spartak tak pravděpodobně může zapomenout na osmifinále Poháru UEFA, kde budou jeho rivalové CSKA i Zenit. Trenér Michael Laudrup tak alespoň bude mít více času na rekonstrukci devítinásobného mistra.

Autor: David Kubáň / sport-express.ru

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

spartak ted venuje veskery cas na uefu, čili 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

no Nijmegen v Moskvě získá první bod,takže 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

No tohle.

Reagovat
smazaný uživatel

to je hnus velebnosti!!

Reagovat
fantomas

No konečně ste ukázali, kluci, že neni radno vás podcenovat. Krásný obrat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele