semifinále - 1. zápasy
30.04.2009 18:30 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Do finále má blíž Šachtar, z Kyjeva veze cennou remízu 1:1

Ukrajinské semifinále Poháru UEFA začalo lépe pro Šachtar, který veze z úvodního utkání na hřišti Dynama Kyjev nadějnou remízu 1:1. Oba góly zápasu vstřelili hosté. Ten první, vlastní, si připsal Čyhrynskyj, následně vyrovnával Fernandinho.

Šachtar se tak může radovat z dobrého výsledku pro odvetný zápas. Vstřelený gól dává týmu Tomáše Hübschmana solidní šanci do druhého duelu, ve kterém mu bude stačila i bezbranková remíza.

V úvodních minutách zápasu se hráči obou mužstev na hřišti spíše hledali a k vidění bylo několik taktických faulů. Za Šachtar se snažil útočit Jadson, který dvakrát centroval do pokutového území na Ilsona, ten byl ale v obou případech pokryt marockým El Kaddourim. Stejně jako hosté, snažili se i domácí především z pravé strany. Tam operuje ukrajinský reprezentant Artem Milevskij a právě ten patřil v úvodních minutách k tomu lepšímu, co bylo na hřišti k vidění. Obranná čtyřka Šachtaru ale stejně jako v zápase s Marseille působila jistým dojmem a domácí hvězdy dokázala vcelku jednoduše ubránit.

Domácí se tak k šancím dostávali především díky standardním situacím, z nich dvakrát zahrozil Alijev. V bráně Šachtaru byl ale připraven Pjatov, který obě střely z dálky kryl. Diváci si na první šanci ze hry museli počkat až do 19. minuty. Hrdinou okamžiku se stal Artem Milevskij, který obešel několik hráčů, následná střela zpoza pokutového území se mu ale vůbec nepodařila. O dvě minuty později už ale domácí fanoušci mohli propuknout v jásot, protože jejich tým se zásluhou hostujícího obránce dostal do vedení. Alijev svým přímým kopem z pětadvaceti metrů našel přesně na pravé tyči Milevského, který s pomocí teče obránce Čyhrinskiho dopravil míč do sítě hostů - 1:0.

Šachtar se z inkasovaného gólu dlouho nemohl vzpamatovat a nedokázal si poradit s presinkem domácích. K první vážnější střele na branku se tak dostali zhruba až po půlhodině hry. Fernandinho z pokutového území pálil pravačkou, jeho přízemní střela ale gólmana Bohuše nepřekvapila. Ukrajinská dvojka se musela ohánět i o několik okamžiků později, když vyrážela střelu Luize Adriana až z brankové čáry. Po pomalejším začátku se obě mužstva začala rozehrávat. Vidět to bylo především na domácích, do další střelecké pozice se dostal Alijev. Ten se prodral k pokutovému území, měl dost času zamířit, jeho střela ale nakonec překvapivě minula branku o několik metrů. První poločas skončil drtivým náporem Dynama, kdy zahrávali jejich hráči několik rohových kopů v řadě. Gólem ale nakonec neskončila ani nejvážnější šance z kopaček Correy, a do kabin se šlo za stavu 1:0 pro domácí.

Obě mužstva v poločasu sáhla ke střídání. Kouč Dynama poslal na hřiště místo Bangoury záložníka Ghioaneho, hosté vystřídali nevýrazného útočníka Luize Adriana. Nahradil ho Hladkij. Střídání oživilo hru především na straně hostů, kteří hráli v druhé půli znatelně lépe než v té první. Do vážnější šance se ale nedostali a největší příležitostí tak byl přímý kop Fernandinha mimo. Nejlepším mužem na hřišti ale nadále zůstával Milevskij, který se připomněl po standardce aktivního Alijeva. Ukrajinský reprezentant se vymanil od osobního strážce, jeho střela ale těsně minula branku.

Po hodině hry se již domácí mohli radovat z dvoubrankového vedení. Po pohledné kombinaci se ke střele dostal Alijev. Netrefil ale pořádně míč, takže ho bez problémů vytlačil jistý Pjatov. Alijeva to mohlo mrzet o to víc, když jeho tým v 68. minutě inkasoval. Začátek útoku nevypadal vůbec nebezpečně, obránci Šachtaru si napravo přihrávali míč, následné tři rychlé přihrávky ale vyslali střídajícího Williana do volného prostoru. Mladý Brazilec si nedělal problémy, poslal přízemní centr na Fernandinha, který pohodlně dopravil míč do prázdné branky - 1:1.

Domácí se po obdrženém gólu nedokázali vrátit do svého tempa, nakonec se ale k individuální akci odhodlal opět Milevskij. Čtyřiadvacetiletý záložník si poradil se dvěma obránci a následně geniální přihrávkou vyslal do samostatného úniku Alijeva. Ten si ale s gólmanem Pjatovem neporadil, a stále tak platil vyrovnaný stav. Konec zápasu byl ze strany domácích již chaotický a žádná vážnější akce se neurodila. Milevskij ještě jednou provětral rukavice hostujícího gólmana, a když se neprosadil ani Alijev, skončilo ukrajinské derby nerozhodně 1:1.

Autor: Anna-Marie Kroupová / goal.com

Komentáře (21)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

KIEV

Reagovat
Tomtaf

3:2

Reagovat
smazaný uživatel

Tip.: 2:1

Reagovat
pavel.fotbal

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Shakhtar má zvučnější kádr Ve finále rozdrtí Hamburk 3:0

Reagovat
smazaný uživatel

Over 0,5

Reagovat
stas87

zvitazi tradicia 2:0 milevskyj a alijev

Reagovat
Lorcan

Je mi jedno kdo postoupí, hlavně ať pustupující vyhraje i finále

Reagovat
Lorcan

postupující

Reagovat
Arne

Je mi jedno, kdo postoupí, hlavně ať postupující ve finále slehne.

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám že nás přijde hodně fandit do Brna /CHrlice spartbar77/Pokud nechcete sledovat zápas doma tak přijďete asejdeme se tam todos.Je to barcelonskej sportbar takže všechny zvu.

Reagovat
smazaný uživatel

co tech 53 faulu

Reagovat
smazaný uživatel

Dynamo stejně postoupi...

Reagovat
smazaný uživatel

dobre sachtar

ty cesky prepisy jsou ale sileny, čyhrynskyj vypada fakt hrozne

Reagovat
smazaný uživatel

Čyhrynskyj ale je napsano spravně... ukrajinski

je to ukrajinec, a tak to ,ukrajinski, jeho přijmeni zni

Reagovat
smazaný uživatel

mas pravdu,ale v tom pripade tam ma bejt ne dmytryj,ale dmytro,pokud to ma bejt ukrajinsky.takhle to je slatanina dvou jazyku

Reagovat
smazaný uživatel

ne, spravne v prepisu z ukrajinstiny do cestiny je to: dmytro čig(h)rinskij, mnohem vic se mi ale libi anglickej prepis: chygrynskiy

Reagovat
smazaný uživatel

2 moje oblíbenější možná postoupí do finále HSV,Sachatr

Reagovat
stas87

k tym prepisom...je to chygrynskyj bogus to je ako v hokeji hra za rusko gorovikov a zaruba ci dusik mu vravi gorovikov nie horovikov gusev je tiez gusev nie husev autorka to ma skade?je to zle a na precitanie hrozne

Reagovat
smazaný uživatel

taky se mi ty prepisy nelibi, ale kdyz uz je tak napsana sestava, tak sem to chtela udelat jednotny..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele