Souhrn kvalifikace o postup na ME 2020 - pondělí 10.6.

10.06.2019, 22:40, aktualizováno 10.06.2019, 22:40
Komentáře a souhrny
Česká republika vyhrála i nad Černou Horou a ve skupině A se dotáhla na vedoucí Anglii, která má však utkání k dobru. Španělsko zvládlo šlágr skupiny F se Švédskem. Souboj prvního s druhým celkem byl k vidění i ve skupině G, kde Polsko zdolalo Izrael. Na ten se dotahují Rakušané i Slovinci, kteří své zápasy shodně vyhráli. Konečně zabralo Dánsko...
Skupina A

Bulharsko - Kosovo 2:3

10.06.2019 20:45

Góly: 43. Ivelin Popov, 55. Kristian Dimitrov - 14. Milot Rashica, 64. Vedat Muriqi, 90+2. Elbasan Rashani

Historicky první vítězství v kvalifikaci na mistrovství Evropy mají za sebou reprezentanti Kosova. V "české" skupině A se s domácími Bulhary o vítězství přetahovali. Skóre otevřel Rašica, za domácí kontrovali Popov a Dimitrov. Avšak hosté zásluhou Muriqiho a Rašaniho tref dokázali utkání zvrátit na svoji stranu.

Hned z první výraznější šance kosovských reprezentantů padla branka. Po zaváhání v rozehrávce získali míč, načež z pravé strany odcentroval Vojvoda. Jeho pas i díky nedůraznosti domácí obrany propadl až na zadní tyč k Milotu Rašicovi, jenž si balón zpracoval a nekompromisně poslal do sítě.

Bulhaři však ještě před pauzou dokázali vyrovnat. Ivanov na půli soupeře ukázal obětavost a vybojoval míč, aby jej následně v pádu přeposlal Ivelinu Popovovi Ten si jej navedl na pravačku a z prostředka hřiště ze vzdálenosti dvaceti metrů vypálil podél brankáře. Ten byl proti tomuto pokusu bezmocný.

Po návratu z kabin Bulhaři hýřili aktivitou. Jejich první nebezpečný pokus ještě s vypětím sil zblokovala defenziva, po rohovém kopu Neděleva si však balón ve vzduchu našel Kristian Dimitrov a o zem zakončil k tyči. Jeho tým tudíž šel do vedení.

To si ale hosté ve žlutém nenechali líbit. U levé postranní čáry převzal míč Kololli a levačkou poslal nádherný centr na vzdálenější tyč. Tam si na něj naskočil Vedad Muriqi a srovnal. Muriqi se prosadil i o pár okamžiků později, jenže tentokráte jeho radost zhatil praporek pomezního rozhodčího.

Kosovo nadále pokračoval ve svém tlaku a zhruba pět minut před koncem dostal nabito střídající Rašani. Jeho dělovka ale zamířila mimo prostor tří tyči. Přece jen se ale debutanti v kvalifikačním cyklu dočkali. Právě Elbasan Rašani si našel Rašicův centr a hlavou jej umístil za Mihajlovova záda.

Více informací k zápasu

Česko - Černá Hora 3:0

10.06.2019 20:45

Góly: 18. Jakub Jankto, 49. Boris Kopitović I (vl.), 82. Patrik Schick (pen.)

Česká reprezentace nabídla svým fanouškům další perfektní večer. U většiny nebezpečných akcí byl opět Patrik Schick, který jeden gól připravil a jeden sám dal. I díky němu se Černohorci domů vrací s tříbrankovým přídělem.

Od českého týmu se po minulém výkonu čekalo hodně. Zvlášť, když soupeř není v optimální formě a dá se mluvit o jistém zmaru černohorského mužstva. Trenér Jaroslav Šilhavý se rozhodl nesahat do vítězné sestavy, takže jsme na Andrově stadiónu viděli opět Patrika Schicka na hrotu, Tomáše Součka v pozici defenzivního záložníka nebo ofenzivně laděnou trojku Masopust, Král a Jankto.

Hlavně ne tak jako minule! To bylo hlavní heslo úvodu zápasu, protože proti Bulharům český výběr totálně zapsal. Dnes to nehodlal opakovat a do utkání vstoupil mnohem aktivněji. Černohorci ale moc nevymýšleli a dobře plnili zejména obranné povinnosti. A když byl k vidění nějaký nefér zákrok, tak sudí Bezborodov kartami zrovna nešetřil.

Kromě pískání faulu ale pískal i přerušení pro vstřelenou branku. Na začátku opět stála standardní situace, které se českému týmu poslední dobou daří výborně. Po nastřelené ruce Vešoviće sice ještě první rána gól nepřinesla, ale následný centr na zadní tyč uklidil nádhernou ranou à la Totti proti Sampdorii k tyči Jakub Jankto!

A náhle se českému týmu hrálo mnohem lépe. Ani Černohorci se ale nevzdávali a do šancí se dostat rozhodně uměli. V 22. minutě se Marek Suchý při snaze ubránit soupeře ohnal rukou po Mugošovi a ruský sudí pískal standardní situaci. K míči se postavil sám faulovaný hráč a zkoušel lišácky podstřelit zeď, jenže ani nadvakrát se mu to nepovedlo.

Deset minut před koncem první půle Mugoša patičkou vyslal do brejku Adama Marušiće, který se pokusil překvapit brankáře Tomáše Vaclíka. To mu ale nevyšlo. Domácím hráčům hodně chyběla dravost a ochota zkusit něco navíc, takže tempo utkání nebylo příliš vysoké. Hrálo se hodně na jistotu. Patrik Schick o chvíli později ukázal, že v jednoduchosti je krása. Jeho sklepnutí poslalo do šance Alexe Krále, který si nechal skočit míč a pálil. Balon ale trefil holení, takže si brankář Mijatović poradil.

Druhá půle začala z českého pohledu mnohem svižněji a výsledkem byla druhá branka v síti Mijatoviće. A že to byla nějaká akce! Balon do sprintu dostal Patrik Schick, který si elegantní kličkou chtěl obhodit Vujačiće. Klička se mu sice nepovedla ideálně, ale přesto Schick dokázal protihráče obejít. Na zadní tyči si všiml volného Jana Kopice, ke kterému už ale míč nedoputoval. Za záda vlastního brankáře si jej totiž srazil nešťastník Boris Kopitović - 2:0.

Se Schickem měli obránci Černé Hory ostatně velké problémy po celé utkání. Mladý střelec si hodně věřil a prakticky každý jeho pohyb byl pro obránce hostí nepříjemností. S Černohorci mohlo být ještě hůř a opět za to mohla standardní situace. Po rohovém kopu se tlačili do rány Alex Král a Tomáš Souček. Ani jeden ale nestačil přestřelit černohorskou zeď.

Po hodině hry Schick sice dobře skákal na centr ze strany, jenže těsně nedoskočil. Zachytal si i brankář Vaclík. Obranná dvojka se totiž absolutně nedomluvila a nechala Jovoviće vlétnout do vápna. V ústrety mu ale vyběhl právě český gólman a jeho ránu vyrazil.

Patrik Schick si za svůj obětavý výkon dnes v Olomouci gól jednoznačně zasloužil. Vyšlo mu to v posledních deseti minutách. Nejprve se prohnal do vápna a byl sražen bránícím Vešovićem, na což ruský arbitr reagoval nařízením penalty. K ní se postavil právě faulovaný kanonýr a poslal brankáře Mijatoviće na opačnou stranu - 3:0 a další české vítězství.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Anglie220010:16
2.Česko32015:66
3.Kosovo31205:45
4.Bulharsko40225:72
5.Černá Hora40223:102
Skupina B

Srbsko - Litva 4:1

10.06.2019 20:45

Góly: 20. Aleksandar Mitrović, 34. Aleksandar Mitrović, 35. Luka Jović, 90+2. Adem Ljajić - 71. Arvydas Novikovas (pen.)

Srbsko dokázalo napravit páteční debakl na Ukrajině (0:5) a tentokráte bez větších potíží přehrálo outsidera z Litvy po výsledku 4:1. Ústřední postavou se stal útočník anglického Fulhamu Aleksandar Mitrovič, který naposledy s Ukrajinou zůstal jen na lavici náhradníků a na trávník přišel až jako střídající hráč v průběhu druhé půle. Tentokráte splatil svou důvěru dvěma úvodními brankami pondělního zápasu, hosté se prosadili z pokutového kopu.

Jeden z favoritů na postup se díky tomu posunul na třetí místo tabulky se čtyřmi body a za druhým Lucemburskem zaostává vinou horšího skóre, Litevci spadli na poslední pátou pozici s jediným získaným bodem. První větší příležitost byla k vidění po necelé čtvrthodině hry, kdy Luka Jović převzal parádní přihrávku za obranu protivníka a postupoval sám směrem k brankáři Bartkusovi, jenomže ve vyložené pozici selhal a trestuhodně mířil vedle.

První Mitrovičova chvíle přišla ve 20. minutě. Čtyřiadvacetiletý forvard se po tečované přihrávce od Lukiće zjevil zcela osamocen před hranicí pokutového území a pak chladnokrevně usměrnil balón do pravého spodního rohu, Bartkus se hnul na opačnou stranu. Rodák ze Smeděreva mohl pojistit náskok svého výběru za další čtyři minuty, ale tentokráte jeho tvrdou ránu zblokoval na rohový kop vracející se Klimavičius.

Ve 27. minutě se po zpětné nahrávce z levé strany šestnáctky opřel do míče z voleje Tadič a rozezvonil břevno, o sedm minut později se podruhé prosadil Mitrovič. Po nádherné přízemní kombinaci na jeden dotek našel Tadič domácího ostrostřelce a ten tváří v tvář proti Bartkusovi nezaváhal. Neuběhla ani minuta a do černého se trefil Jovič, jenž zkusil štěstí z dobrých dvaadvaceti metrů a parádně nasměroval balón do vzdálenější šibenice - 3:0.

Od tohoto okamžiku tempo hry přeci jen opadlo a domácí se už tolik do ofenzívy netlačili, v podobném duchu se pokračovalo i ve druhém dějství. Hosté z ničeho nic snížili zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem. Jeden z bránících hráčů zahrál ve vlastním pokutovém území rukou a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Arvydas Novikovas. Srbsku vrátil třígólové vedení střídající Adem Ljajić a to ve druhé nastavené minutě, ze středu šestnáctky nekompromisně napálil míč k levé konstrukci.

Více informací k zápasu

Ukrajina - Lucembursko 1:0

10.06.2019 20:45

Góly: 6. Roman Jaremčuk

Ukrajina sice byla před zápasem velkým favoritem, ale utkání s Lucemburskem jí dalo až nečekaně zabrat. Nakonec jí k výhře nad nevýrazným soupeřem stačila jediná branka, o kterou se už v šesté minutě postaral Roman Jaremčuk.

Kdo čekal přehlídku ukrajinské ofenzivy, ten musel být zklamán. V utahaném tempu odehrávající se zápas nakonec rozhodl jediný gól z šesté minuty. Kromě toho Ukrajina zas tak moc nepředvedla a v případě Lucemburska se o nějakém ofenzivním manévru nedalo mluvit už vůbec.

Prvním zajímavějším momentem byl průnik Jevhena Konopljanky, který se prohnal do zakončení poté, co mu míč nabídl hostující Da Mota. Zkušený univerzál naštěstí pro hosty dokázal svou chybu napravit a následnou ránu Konopljanky tečoval mimo. Z následného rohu ale Ukrajina udeřila. Po rozehrávce na krátko se míč dostal k Malinovskému a ten ho fantasticky odcentroval na Romana Jaremčuka, který se přesnou hlavičkou prosadil - 1:0 pro domácí.

O tři minuty později málem Ukrajinci navýšili své vedení, když se po nahrávce Konopljanky zkoušel prosadit Taras Stěpaněnko. Zkušený záložník Šachtaru ale trefil jen břevno! Zachytal si i brankář Pjatov. Barreiro totiž dostal od Oliviera Thilla přihrávku na hranici pokutového území, odkud z prvního doteku vypálil a mířil hodně nebezpečně. Rukavice brankáře Morise zase pocítily tvrdou ránu Malinovského.

V prvním poločase se branky alespoň na chvíli dočkalo i Lucembursko. Olivier Thill rozehrál standardní situaci na svého bratra Vincenta, po jehož centru předvedl gólovou hlavičku Martins Pereira. Protože ale zakončoval z ofsajdu, sudí Kralovic nemohl gól uznat. Start do druhé půle obstaral Viktor Cyhankov, který umotal na straně hlavu obráncům a vyzkoušel pozornost zkušeného brankáře Anthonyho Morise.

Po hodině hry se málem dostal na listinu střelců Vincent Thill, který zahrával standardní situaci. Překopl sice ukrajinskou zeď, ale na brankáře Pjatova a jeho rychlé reflexy si nepřišel. Po spolupráci s Konopljankou se dostal do dalšího zakončení záložník Stěpaněnko, který však mířil nad. Poslední větší vzrušení pak znamenala rána Oleksandra Zinčenka, která jen prosvištěla kolem tyče.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Ukrajina43108:110
2.Lucembursko41124:54
3.Srbsko31115:74
4.Portugalsko20201:12
5.Litva30123:71
Skupina D

Dánsko - Gruzie 5:1

10.06.2019 20:45

Góly: 13. Kasper Dolberg, 30. Christian Eriksen (pen.), 63. Kasper Dolberg, 73. Yussuf Poulsen, 90+3. Martin Braithwaite - 25. Saba Lobžanidze

Dánové zavřeli ústa všem pochybovačům a po suveréním výkonu rozmetali Gruzii. V tabulce kvalifikační skupiny D tak poskočili na postupové druhé místo. Hosté naopak zůstávají předposlední.

Na první šanci čekali diváci jen něco málo přes minutu, kdy si dlouhý nákop zpracoval Dolberg, ale jeho pokus kryl brankář "Křižáků" Loria. V páté minutě zase pálil z voleje pohotově, leč nepřesně Delaney. za dalších osm minut se již Dánové radovali z úvodního gólu. Kjaer prodloužil rohový kop na Dolberga, jenž zblízka rozvlnil síť poprvé.

Vedení vydrželo domácím dvanáct minut. Gruzínci ubránili rohový kop soupeře, následně se vydali do rychlého přečíslení, které výborně vyřešili Gvilija s Lobžanidzem. První jmenovaný prostčil míč na svého spoluhráče, který přehodil gólmana Dánska Schmeichela. Jen tři minuty poté si ale Skandinávci vzali jednobrankový náskok zpět. Po dalším rohovém kopu fauloval Dolberga v pokutovém území Kankava a nařízenou penaltu proměnil Eriksen.

V závěru první půle měli Dánové kopu šancí. Nejprve Hojbjerg parádně prošel obranou hostů, avšak záverečná klička mu nevyšla. V zápětí hlavičkoval po centru z levé strany těsně vedle brány Kjaer. Ve 41. minutě pálil po přihrávce od Ankersena Dolberg, jenže minul cíl. Nepřesně pálil po rohovém kopu o minutu později i Christensen a neurodilo se ani po dalším střeleckém pokusu Skova.

I po změně stran hrozili domácí z kopů od rohového praporku. Po jednom takovém hlavičkoval jen těsně vedle ve 48. minutě Poulsen. Až za další čtvrthodiny se skandinávskému mužstvu konečně povedlo zvýšit náskok. Larsenův centr vrátil před bránu Wass, brankář Loria se k míči nedostal a Dolberg dorazil balón do odkryté svatyně. Krátce poté mohli z ničehonic udeřit Gruzínci, ale Kitejšviliho po pobídce od Lobžanidzeho výborně vychytal Schmeichel.

V 72. minutě už to bylo 4:1. Dolbergovu střelu vyrazil Loria k Poulsenovi, který se z dorážky nemýlil. O dvě minuty později mohl svůj druhý zásah v utkání přidat Eriksen, jenže po přihrávce od Wasse trestuhodně přestřelil. Za další tři minuty zase podnikl výpad z pozice levého beka Ankersen a jeho povedenou ránu zastavila až tyč brány Křižáků.

V posledních minutách usilovali Dánové o pátou branku. Delaneyho v 89. minutě ještě vychytal Loria, ovšem v nastavení již musel kapitulovat poté, co se po pasu od Wasse prosadil střídající Braithwaite. Domácí si tak došli k poklidnému a zaslouženému zisku bodů.

Více informací k zápasu

Irsko - Gibraltar 2:0

10.06.2019 20:45

Góly: 29. Joseph Chipolina (vl.), 90+3. Robbie Brady

Irům se nakonec povedlo vyhrát další zápas a přeci jen si poradit s outsiderem z Gibraltaru. Že by to ale byla nějaká ofenzivní smršť, to se rozhodně říct nedá. První gól si hosté vstřelili sami a Irsko se samo prosadilo jen jednou.

Asi není nutné zdůrazňovat, jak velký kvalitativní rozdíl mezi Irskem a Gibraltarem je. Jenže v pondělním duelu mezi oběma soupeři to tak nevypadalo. Irsko se sice tlačilo do vápna soupeře, ale často bylo pozornou obranou Gibraltaru zase zvolit zpátečku, popřípadě zkusit štěstí střelecky. Do dobré střelecké pozice se dostal aktivně hrající Shane Duffy, jenže jeho rána byla nepřesná.

Krátce poté se k ráně z přímého volného kopu dostal Conor Hourihane a nemířil vůbec špatně. Jeho rána ale byla zablokována dobře postavenou zdí. Atmosféra na Aviva Stadium v Dublinu nebyla zrovna nejvřelejší a tribuny se moc často neozývaly. Radost jim ale udělala 29. minuta. V ní totiž napřáhl k pohotové ráně David McGoldrick a ve snaze odvrátit hrozící nebezpečí si míč do vlastní brány srazil Joseph Chipolina - 1:0 pro domácí Iry.

Pár minut před odchodem obou jedenáctek do kabiny se Irsku málem povedlo navýšit skóre. Obránce Richard Keogh zakončoval velmi dobře a jeho ránu vyrazil brankář Kyle Goldwin na roh jen s obtížemi.

I po změně stran bylo Irsko aktivnější. Enda Stevens se dostal do pozice, z níž mohl vypálit. Jeho ránu však zablokoval vracející se obránce Joseph Chipolina. Posléze neuspěl ani střídající Sean Maguire. Patnáct minut před koncem se na hřišti objevil náhradník Robbie Brady a ten dokonal dílo zkázy.

V posledních deseti minutách se ke střeleckým pokusům dostali Shane Duffy nebo David McGoldrick, ale na brankáře Kylea Goldwina to nestačilo. Když už se zdálo, že skóre se měnit nebude, přišla 93. minuta. V ní se po centru od rohu dostal k míči právě Robbie Brady a přesnou hlavičkou překonal brankáře Goldwina, čímž uzavřel na konečných 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Irsko43105:110
2.Dánsko31209:55
3.Švýcarsko21105:34
4.Gruzie41034:83
5.Gibraltar30030:60
Skupina F

Faerské ostrovy - Norsko 0:2

10.06.2019 20:45

Góly: 49. Bjørn Johnsen, 83. Bjørn Johnsen

Norsko získalo povinné tři body ve Faerských ostrovech, ovšem podle očekávání to jednoduché nemělo. Na půdě jednoho z outsiderů skupiny F vybojovalo své první vítězství v tomto kvalifikačním cyklu a posunulo se na čtvrté místo tabulky s pěti body, za třetím Švédskem zaostává o body dva. Domácí výběr naopak prohrál i počtvrté a se skóre 3:12 se krčí na poslední šesté pozici tři body za pátou Maltou.

Po bezbrankovém prvním poločase se stal hostujícím hrdinou Bjørn Johnsen, který vsítil obě branky svého výběru. Hosté byli od úvodního hvizdu lepší a do první větší příležitosti se probojovali přesně po deseti odehraných minutách, kdy se k přímému volnému kopu z více jak pětadvaceti metrů postavil Ödegaard a balón zakroutil jen o několik decimetrů vedle bližší konstrukce. Za další dvě minuty se favorit dostal do ještě větší možnosti.

Henriksen obdržel krásný pas za obranu na levou stranu pokutového území a z mírného úhlu vystřelil. Pozorný brankář Gestson vyrazil balón přímo k Johnsenovi, jehož hlavička nebyla dostatečně razantní a jeden z bránících hráčů odkopával včas do bezpečí. Od tohoto okamžiku začali hrát domácí odvážněji a z ničeho nic mohli udeřit ve 25. minutě. Na pravém křídle utekl Rólantsson a svým centrem našel hlavu Olsena, jenž zblízka těsně minul bližší tyč.

Zhruba deset minut před přestávkou byl opět vidět aktivní Johnsen, ale ani tentokráte neměl štěstí a po jeho dobře mířené hlavičce fantasticky jednoruč odvracel na rohový kop připravený Gestson. Hosté přeci jen zužitkovali svou převahu čtyři minuty po přestávce. Osmadvacetiletý útočník nizozemského Alkmaaru se po nadýchaném pasu od Selnæse pověsil ho vzduchu a hlavou nasměroval míč přesně pod břevno za marně se natahujícího Gestsona.

Po necelé hodině hry mohl na druhé straně srovnat Olsen, jenomže před poloprázdnou brankou hlavičkoval zhruba o půl metru vedle. Faerské ostrovy spálily svou největší šanci v 75. minutě. Po rohovém kopu z levé strany orazítkoval vzdálenější konstrukci Faerø, vzápětí dorážející Olsen ani Baldvinsson balón do branky nedotlačili. O osm minut později svým druhým gólem definitivně odrazil nápor protivníka Johnsen, který po centru od Elabdellaouiho z pravého křídla překonal hlavou s pomocí země pozdě reagujícího Gestsona.

Více informací k zápasu

Malta - Rumunsko 0:4

10.06.2019 20:45

Góly: 7. George Puşcaş, 29. George Puşcaş, 34. Alexandru Chipciu, 90+1. Dennis Man

Rumunsko si na Maltě připsalo povinnou výhru a drží naději na postup. Zatímco hosté poskočili na druhé místo o skóre před Švédsko, domácí zůstávají se třemi body pátí.

Rumunský útočník Puscas se ve čtvrté minutě teprve zastřeloval, aby o tři minuty později poprvé rozvlnil síť. Prosadil se po centru z levé strany od Bancua, kdy trochu kostrbatě, ale přece jen dopravil míč do brány. Druhou branku mohl Puscas přidat v sedmnácté minutě, dokonce přešel přes gólmana Bonella, jenže trefil pouze tyč. Za další tři minuty se osmělili o domácí, když rychlý protiútok zakončil střelou Corbolan, avšak našel jen připraveného brankáře hostí Tatarusanua.

V rozmezí 29. a 34. nasázeli Rumuni dva rozhodující zásahy. Nejprve se opět prosadil Puscas, který se po přihrávce od Keserua prosadil v pokutovém území. Následně se mezi střelce zapsal i bývalý hráč pražské Sparty Chipciu. Ten vystřelil přesně k tyči a upravil skóre na 0:3. Zbývající minuty první půle si hostující hráči pohlídali.

Po změně stran začala vystrkovat drápy i Malta. Effiong v 57. minutě pálil v pokutovém území nebezpečně, zároveň ale nepřesně. Hned za minutu se na druhé straně postavil k přímému kopu Keseru, ovšem pálil doprostřed brány, kde stál připravený Bonello. krátce poté si další standardní situaci Rumunska vzal na starost Hagi, jenže minul prostor mezi třemi tyčemi. Maxim v 67. minutě i Man minutu poté zase ztroskotali na vynikajícím Bonellovi.

Nepříjemnost hostům způsobil devět minut před koncem Chipciu, který za cenu žluté karty fauloval Corbolana, a protože kartónek stejné barvy již předtím viděl, musel předčasně ze hřiště a Rumunsko tak dohrávalo v deseti hráčích. I tak hráči ve žlutých dresech ještě jednou skórovali. Bancu vyslal dopředu Mana, který obstřelil Bonella a upravil na konečných 0:4.

Více informací k zápasu

Španělsko - Švédsko 3:0

10.06.2019 20:45

Góly: 64. Sergio Ramos (pen.), 85. Álvaro Morata (pen.), 87. Mikel Oyarzabal

Reprezentanti Španělska zvládli i čtvrtý zápas kvalifikace o EURO 2020. V souboji o první místo se Švédskem se sice dlouho nemohli prosadit, ve druhé půli ale udeřili a díky brankám Ramose, Moraty a Oyarzabala vyhráli 3:0.

Už od začátku utkání byli jižané aktivnějším celkem. Jejich největší souvislá pasáž v tlaku proběhla okolo patnácté minuty. Olsen dokázal zlikvidovat famózním zákrokem Ruizovu ránu z vápna, stejně tak Parejův přízemní pokus i Ramosovu hlavičku.

Poté, co si poradil s Iscovou ranou, lovil míč zpoza zad. Jenže naštěstí pro něj i jeho spoluhráče Rodrigova branka nebyl uznána, jelikož asistující Parejo se v době přihrávky na něj nacházel v ofsajdovém postavení.

Španělé se branky nakonec dočkali po přestávce. Ve třiašedesáté minutě centroval z levé strany Asensio. Zblokovat jeho pas se pokoušel Larsson, avšak proti míči šel hodně nešikovně a zcela evidentně jej zasáhl rukou. Sudí bez váhání nařídil pokutový kop, jehož exekuce se ujal kapitán Sergio Ramos a do protipohybu brankáře proměnil.

Pyrenejcům patřila i poslední desetiminutovka. Alváro Morata se ve středu hřiště otočil a s míčem upaloval do vápna, kde jej nešetrným a nepochopitelným skluzem sejmul Helander. Rozhodčí opět ukázal na značku penalty, k níž se postavil sám faulovaný a i on s přehledem proměnil.

Krátce nato ještě Ruiz předal míč Mikelu Oyarzabalovi, který si pohrál s Augustinssonem a potřetí v zápase přinutil Olsena kapitulovat. Španělé tak zůstávají stoprocentní a na čele skupiny si vybudovali již solidní náskok, na druhém místě je pronásledují Rumuni spolu s dnešním sokem Švédskem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Španělsko440011:212
2.Rumunsko421111:57
3.Švédsko42118:77
4.Norsko41218:75
5.Malta41032:103
6.Faerské ostrovy40043:120
Skupina G

Severní Makedonie - Rakousko 1:4

10.06.2019 20:45

Góly: 18. Martin Hinteregger (vl.) - 39. Valentino Lazaro, 62. Marko Arnautović (pen.), 82. Marko Arnautović, 86. Egzon Bejtulai (vl.)

Rakušané po velmi špatném vstupu do kvalifikace nyní podruhé za sebou zvítězili a s červnovou fází mohou být naprosto spokojeni, neboť vybojovali plný počet šesti bodů. Po výhře se Slovinskem (1:0) dokázali otočit duel ve Skopje se Severní Makedonií a nakonec ji porazili po výsledku 4:1. Díky tomu se posunuli na třetí místo tabulky se šesti body a za druhým Izraelem zaostávají jen o bod, jsou tak zpět ve hře o EURO 2020.

Naopak domácí výběr po nedávné těsně prohře s Polskem (0:1) si situaci zkomplikoval a patří mu předposlední pátá příčka se čtyřmi body. Hosté vstoupili do pondělního utkání velmi aktivně a už po necelých šedesáti sekundách mohli jít do vedení. Pozdější hrdina Marko Arnautović napřáhl ze střední vzdálenosti a brankář Dimitrievski dokázal jeho dělovku s vypětím všech sil zneškodnit. Stejný hráč podruhé zahrozil po necelé čtvrthodině hry.

Tentokráte se po zachycené přihrávce zjevil za obranou protivníka, pak našel lépe postaveného Sabitzera a jeho rána rozvlnila boční síť. Domácí se z ničeho nic dostali do vedení v 18. minutě. Po vysokém centru od Alioskiho hlavičkoval před dotírajícím Pandevem směrem ke své brance Martin Hinteregger, jenomže gólmana Lindnera tím překvapil a míč doskákal doprostřed branky. V polovině první půle měl na kopačce vyrovnání Arnautović.

Zkušený útočník anglického West Hamu United stanul tváří v tvář proti Dimitrievskimu, jenomže ani nadvakrát ho trestuhodně nepřekonal. Krátce po odehrané půl hodině mohl navýšit vedení mírného outsidera veterán Pandev, avšak za sedmi metrů mířil těsně vedle bližší konstrukce. Ve 36. minutě se po hlavičkovém souboji rozezvonilo za Lindnerem břevno, o tři minuty později se Rakušané dočkali vyrovnávací trefy.

Po krásném pasu z pravé strany si seběhl k zadní tyči Valentino Lazaro a střelou z první pokořil bezmocného domácího strážce. V samém závěru úvodního dějství mohl otočit vývoj Sabitzer, ale jeho přízemní pokus zastavila levá tyč. Rozhodující okamžik se zrodil po hodině hry. Egzon Bejtulai totiž na levé straně šestnáctky evidentně podrazil unikajícího Sabitzera, obdržel žlutou kartu a následnou penaltu s přehledem proměnil Arnautović - 1:2.

Severní Makedonie začala s přibývajícím časem stále více riskovat a v závěrečné desetiminutovce inkasovala ještě dvakrát, v 82. minutě se podruhé prosadil Arnautović. Třicetiletý kanonýr obdržel lahůdku od Sabitzera a zblízka hlavou nemohl minout odkrytý prostor tří tyčí. Za další čtyři minuty zakončoval z mírného úhlu Laimer a bránící Bejtullai nešťastně srazil balón do protipohybu Dimitrievskiho.

Více informací k zápasu

Lotyšsko - Slovinsko 0:5

10.06.2019 20:45

Góly: 24. Domen Črnigoj, 26. Domen Črnigoj, 29. Josip Iličić (pen.), 44. Josip Iličić, 47. Miha Zajc

Lotyši na domácí půdě naprosto vyhořeli a podlehli Slovinsku po pětigólovém debaklu. Střelecký festival hostů řídili především dvougóloví Domen Črnigoj a Josip Iličić, díky kterým Slovinci přeskočili Severní Makedonii na čtvrtém místě tabulky skupiny G. Domácí naopak zůstávají bez bodu beznadějně poslední.

Především v bojovném duchu se nesly úvodní minuty střetnutí. Až v jedenácté minutě se hostující Iličić dostal k zajímavé střele, která ale letěla mimo bránu. Opora italské Atalanty byla velmi aktivní, devět minut po své první šanci se Iličić opět dostal ke střeleckému pokusu, který na poslední chvíli zblokoval jeden z obránců Lotyšska.

Ve 24. minutě se Slovincům povedlo otevřít střelecký účet. Berić na hranici ofsajdu převzal přihrávku, před bránou našel ještě lépe postaveného Črnigoje, který již neměl mnoho práce s tím uklidit balón do poloprázdné svatyně. Za tři minuty bylo hostům ještě lépe. Míč se z pravé strany snesl k volnému Črnigojovi, který se opět nemýlil a překonal gólmana domácích Šteinborse. Snovou pětiminutovku hostů uzavřel ve 29. minutě proměněnou penaltou Iličić, po které to bylo již 0:3.

Slovinsko bylo na hřišti nadále dominantní a před přestávkou ještě jednou skórovalo. Velký závar před bránou Lotyšska ve 44. minutě ukončil přesnou střelou po zemi Iličić. A dvě minuty po změně stran zkompletovali hosté bůra. Zajc dostal zprava přesnou přihrávku a pumlíč již jen uklidil do odkryté svatyně. Krátce poté si brankář Slovinců Oblak připsal vůbec první zákrok v utkání, když zneškodnil ránu Rakelse.

Pětibrankový náskok hosty viditelně uspokojil, ti tak sundali nohu z plynu. Dopředu se tak konečně mohli dostat i Lotyši, do té doby značně pasivní. Opora madridského Atlética Oblak si několikrát potěžkal balón v rukavicích, ale závažnou situaci řešit nemusel. Slovinsko si závěr zápasu zkušeně pohlídalo a po závěrečném hvizdu mohlo slavit.

Více informací k zápasu

Polsko - Izrael 4:0

10.06.2019 20:45

Góly: 36. Krzysztof Piątek, 56. Robert Lewandowski (pen.), 58. Kamil Grosicki, 84. Damian Kadzior

Polsko až nečekaně snadno přehrálo Izrael a pojistilo se vedoucí postavení v tabulce skupiny G. Hosté nebyli výrazně horším týmem, příliš je však nepodržel gólman Ariel Harush. Přesto zůstává Izrael na druhém postupovém místě, byť již jen bod před třetím Rakouskem.

Od úvodního hvizdu to byli hlavně domácí, kteří drželi míč na kopačkách a snažili se podnikat útočné výpady. Obrana Izraele dlouho nepouštěla soupeře do zakončení, až ve třinácté minutě pálil vysoko nad břevno Krychowiak. Hosté odpověděli za tři minuty, kdy Kayal prověřil gólmana Polska Fabiańskiho. Velkou šanci měl ale ve 25. minutě Zahavi. Přihrávku z levé strany si ale nezpracoval iděálně a střelu levou nohou zblokoval Bednarek.

Následně se dopředu tlačili zase bíločervení. Po půlhodině hry hlavičkoval Piatek ještě mimo tři tyče, ve 35. minutě se již prosadil gólově. Celou akci rozjel Lewandowski, který kolmicí poslal dopředu Kedzioru, jenž ještě přistřil Piatekovi a dělovka kanonýra AC Milán na přední tyč poslala domácí do vedení. Izrael ale rozhodně nesložil zbraně, jenže pokusy Kayala, respektive Zahaviho se neujali. První polovinu duelu uzavřel nepřesnou standardní situací Lewandowski.

Naděje hostů na vyrovnání se výrazně ztenčili v 55. minutě, kdy Grosicki trefil centrem ruku bránícího protihráče v pokutovém území a z nařízené penalty zvýšil náskok domácích Lewandowski. Za další tři minuty bylo Izraelcům ještě hůř. Pas křížem z pravé strany našel Grosického, jenž se nerozpakoval a z voleje vypálil. Jeho rána překvapila brankáře Harushe, kterému míč prošel mezi prsty - 3:0.

Hosté se v závěru snažili alespoň o čestný zásah, neujala se však žádná z jejich šancí. V 78. minutě to po Zahaviho přihrávce zkoušel Peretz, jenže těsně minul tyč Fabiańského svatyně. Bíločervení se v posledních minutách zápasu již tolik netlačili dopředu, přesto přidali čtvrtý zásah. Postaral se o něj střídající Kadzior, jenž potrestal špatný výkop Harushe a po Milikově nabídce uzavřel střelecký účet varšavského střetnutí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Polsko44008:012
2.Izrael42118:77
3.Rakousko42027:66
4.Slovinsko41217:35
5.Severní Makedonie41125:74
6.Lotyšsko40041:130

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kosovo

Reagovat
Kily

low, 2:2 by bylo úplně nejlepší

Reagovat
Josifek

Reagovat
Pharrell

Reagovat
madridcan

Jedno nadherne kolo pre kazdeho rozumneho tipera

Reagovat
Rudy

Lucembursko nakoupilo hrace nebo kde vzali tolik bodu?

Reagovat
Shevchenko

Tak hráli už dvakrát s Litvou, že.

Reagovat
frankiefcb

tak zase kdyby se v Lucembursku věnovali fotbalu pořádně, tak by si klidně mohli vybudovat nějakou lepší generaci, když to dokáže o polovinu menší Island. Takže bych je klidně do budoucna nepodceňoval. Island těmto menším státům ukázal, že to prostě jde i s omezenou hráčskou základnou.

Reagovat
adoxx

Hlavně oni už teď mají solidní generaci....Thill, Barreiro Martins, nebo Martins Pereira, Rodrigues, druhej Thill nebo Sinani jsou mladí hráči a poměrně velcí talenti, kteří toho můžou do budoucna hodně ukázat ...už jenom výsledky z letošní kvalifikace o něčem svědčí a když jsem například včera koukal na kousek jejich zápasu s Ukrajinou, tak musím říct že rozhodně nebyli jen bránícím týmem, ale naopak hráli dobře a byli Ukrajině vyrovnaným soupeřem

Reagovat
frankiefcb

paráda

Reagovat
8lampard8

OT: v září asi poletim do Milána, tak bych chtěl zajít na fotbal. Má někdo zkušenosti s kupováním lístků čistě před zápasem? Zajímala by mě cena a jestli se ještě vůbec daly sehnat

Reagovat
Amarino

Je to už asi 5 let, co jsem v Miláně byl a taky jsme plánoval jít na fotbal, ačkoliv jsem neměl lístky. A na to, že hrál Inter - Juve, tak jsem v pohodě lístky sehnal v oficiálním fanshopu, kousíček od Duomo. Ale nevím, jak je to teď. Cena tehdy byla kolem 45 eur asi, takže v klidu. Bylo to za bránou a víc lidí tam bylo z Turína...

Reagovat
8lampard8

ty j, kéžby to bylo stejně

Reagovat
wyqinac

zkus asi napsat spis treba na nejaky fanstranky interu nebo ac, nebo tady v italsky sekci tam asi spis bude nekdo znalejsi

Reagovat
8lampard8

to je pravda, já čekal, že pod timhle článkem bude dost lidí, ale ono nic díky

Reagovat
stas87

Svedi vcera totalne zlyhali, mohli dostat sest ci sedem kusov a mohli ist s hanbou domov. Ok, viac repre by od spanielov faslo, ale ta prevaha bola jednoznacna a svedi nedokazali udrzat loptu za vyrovnaneho stavu viac ako 20 sekund. Drzal ich Olsen, ale fakt vyrazne. Obe penalty jasne, u tej druhej nechapem Helandera, preco Moratu nezahnal k ciare. Sak z tej pozicie by ho bol schopny vytlacit a nemusel ist do velkeho risku a sklzovat. Takze to asi bude medzi Rumunskom a Svedskom, pretoze Norsku az tolko neverim, ze by az do konca hrali o to druhe miesto. Oni maju bohuzial sklon k tomu, ze niekde hlupo strati remizou a to svedi ani rumuni nie.

Reagovat
celeb

Koke a Saul nehraju z akych dovodov? Su zraneni, ci su v repre nechceni?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele