Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina A, 4. kolo
10.06.2019 20:45 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Češi slaví další výhru, tři góly dostali Černohorci

Česká reprezentace nabídla svým fanouškům další perfektní večer. U většiny nebezpečných akcí byl opět Patrik Schick, který jeden gól připravil a jeden sám dal. I díky němu se Černohorci domů vrací s tříbrankovým přídělem.

Od českého týmu se po minulém výkonu čekalo hodně. Zvlášť, když soupeř není v optimální formě a dá se mluvit o jistém zmaru černohorského mužstva. Trenér Jaroslav Šilhavý se rozhodl nesahat do vítězné sestavy, takže jsme na Andrově stadiónu viděli opět Patrika Schicka na hrotu, Tomáše Součka v pozici defenzivního záložníka nebo ofenzivně laděnou trojku Masopust, Král a Jankto.

Hlavně ne tak jako minule! To bylo hlavní heslo úvodu zápasu, protože proti Bulharům český výběr totálně zapsal. Dnes to nehodlal opakovat a do utkání vstoupil mnohem aktivněji. Černohorci ale moc nevymýšleli a dobře plnili zejména obranné povinnosti. A když byl k vidění nějaký nefér zákrok, tak sudí Bezborodov kartami zrovna nešetřil.

Kromě pískání faulu ale pískal i přerušení pro vstřelenou branku. Na začátku opět stála standardní situace, které se českému týmu poslední dobou daří výborně. Po nastřelené ruce Vešoviće sice ještě první rána gól nepřinesla, ale následný centr na zadní tyč uklidil nádhernou ranou à la Totti proti Sampdorii k tyči Jakub Jankto!

A náhle se českému týmu hrálo mnohem lépe. Ani Černohorci se ale nevzdávali a do šancí se dostat rozhodně uměli. V 22. minutě se Marek Suchý při snaze ubránit soupeře ohnal rukou po Mugošovi a ruský sudí pískal standardní situaci. K míči se postavil sám faulovaný hráč a zkoušel lišácky podstřelit zeď, jenže ani nadvakrát se mu to nepovedlo.

Deset minut před koncem první půle Mugoša patičkou vyslal do brejku Adama Marušiće, který se pokusil překvapit brankáře Tomáše Vaclíka. To mu ale nevyšlo. Domácím hráčům hodně chyběla dravost a ochota zkusit něco navíc, takže tempo utkání nebylo příliš vysoké. Hrálo se hodně na jistotu. Patrik Schick o chvíli později ukázal, že v jednoduchosti je krása. Jeho sklepnutí poslalo do šance Alexe Krále, který si nechal skočit míč a pálil. Balon ale trefil holení, takže si brankář Mijatović poradil.

Druhá půle začala z českého pohledu mnohem svižněji a výsledkem byla druhá branka v síti Mijatoviće. A že to byla nějaká akce! Balon do sprintu dostal Patrik Schick, který si elegantní kličkou chtěl obhodit Vujačiće. Klička se mu sice nepovedla ideálně, ale přesto Schick dokázal protihráče obejít. Na zadní tyči si všiml volného Jana Kopice, ke kterému už ale míč nedoputoval. Za záda vlastního brankáře si jej totiž srazil nešťastník Boris Kopitović - 2:0.

Se Schickem měli obránci Černé Hory ostatně velké problémy po celé utkání. Mladý střelec si hodně věřil a prakticky každý jeho pohyb byl pro obránce hostí nepříjemností. S Černohorci mohlo být ještě hůř a opět za to mohla standardní situace. Po rohovém kopu se tlačili do rány Alex Král a Tomáš Souček. Ani jeden ale nestačil přestřelit černohorskou zeď.

Po hodině hry Schick sice dobře skákal na centr ze strany, jenže těsně nedoskočil. Zachytal si i brankář Vaclík. Obranná dvojka se totiž absolutně nedomluvila a nechala Jovoviće vlétnout do vápna. V ústrety mu ale vyběhl právě český gólman a jeho ránu vyrazil.

Patrik Schick si za svůj obětavý výkon dnes v Olomouci gól jednoznačně zasloužil. Vyšlo mu to v posledních deseti minutách. Nejprve se prohnal do vápna a byl sražen bránícím Vešovićem, na což ruský arbitr reagoval nařízením penalty. K ní se postavil právě faulovaný kanonýr a poslal brankáře Mijatoviće na opačnou stranu - 3:0 a další české vítězství.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (635)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele