Preview kvalifikace o postup na ME 2020 - pondělí 10.6.

10.06.2019, 09:45, aktualizováno 10.06.2019, 09:45
Previews
Český tým se utká v Olomouci s Černou Horou a bude chtít potvrdit páteční výhru nad Bulharskem. To se ve stejném čase utká s Kosovem. Šlágrem pondělního večera však bude spíš duel Španělska se Švédskem. Ve Varšavě zase svedou přímý souboj o vedení ve své skupině Polsko a Izrael, oba celky rozjely kvalifikaci na výbornou a zatím mají náskok třeba před Rakouskem, které bude ztrátu dohánět v Severní Makedonii...
Skupina A
Bulharsko - Kosovo  (pondělí 20:45)
Už víc jak půl roku Bulhaři v reprezentačním utkání nevyhráli a jestli chtějí pomýšlet na evropský šampionát v roce 2020 je na čase nelichotivou bilanci změnit. Bulharsko přivítá na stadionu Vasila Levskiho v Sofii reprezentaci Kosova a vzájemný výsledek budou bedlivě sondovat i čeští fotbalisté.

Ve skupině A jsou totiž karty rozdány jasně. Málokdo pochybuje o tom, že by na prvním místě neskončili Angličané a o druhé postupové místo by se mezi sebou měli utkat Češi, Černohorci, Bulhaři i reprezentanti Kosova.

Bulharsko uhrálo ve třech zápasech dva body právě proti Černé hoře a Kosovu, jenomže důležitý zápas na pražské Letné s Českou republikou nezvládli a nyní tak musí zabrat znovu proti Kosovu. Zápas v Prištině pro ně skončil remízou 1:1, přestože v utkání vedli 1:0. Kouč Krasimir Balakov, který je ve své funkci teprve od 14. května, tedy ještě ani ne měsíc, spoléhá na mladé hráče, kteří se zápasy na mezinárodní úrovni nemají tolik zkušeností, přesto je kvalita spíše na bulharské straně.

Kosovo je jakýmsi černým koněm kvalifikační skupiny. Výběr švýcarského trenéra Bernarda Challandese už ve třinácti zápasech v řadě neprohrál a před touto bilancí je potřeba se mít na pozoru. Kosovo naposledy prohrálo v říjnu 2017 a od té doby nenašlo přemožitele, takovou bilancí se může v Evropě pochlubit jen málokdo! Výborná práce trenéra Challandese v kombinaci s obrovským nadšením dávají Kosovu víc než slušné šance na dobrý výsledek.

Utkání se odehraje na stadionu Vasila Levskiho v hlavním městě Sofii a na starosti jej dostali dánští sudí v čele s Mads-Kristofferem Kristoffersenem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.44 - 3.19 - 3.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Česko - Černá Hora  (pondělí 20:45)
České reprezentanty čeká v pondělí v Olomouci proti Černé Hoře třetí z osmi zápasů kvalifikace mistrovství Evropy. Reprezentanti si v pátek po výhře 2:1 v Praze nad Bulharskem připsali první body do skupiny a nic než vítězství neberou ani proti dalšímu balkánskému soupeři. Černohorci se na Hané představí bez hlavního trenéra Ljubiši Tumbakoviče, který z politických důvodů odmítl vést tým v pátečním duelu s Kosovem a svazové vedení ho odvolalo.

Český tým výhrou po obratu nad Bulharskem částečně odčinil březnový debakl 0:5 na úvod kvalifikace v Anglii a v pětičlenné skupině A se posunul na postupové druhé místo s bodovým náskokem před třemi pronásledovateli. Na šampionát projdou první dva týmy.

"Výhra nad Bulharskem je stoprocentně uklidňující, musíme ale porazit taky Černou Horu. Na výkonu s Bulharskem můžeme stavět, musíme se stejným nasazením a chutí hrát i v pondělí. Věřím, že olomoucké publikum nás hodně podpoří," řekl novinářům český záložník Jakub Jankto. "Bulharsko bylo hrozně důležité, ale jedeme dál, začíná se od nuly," dodal stoper Marek Suchý, který v roli lídra zastoupil zraněného kapitána Bořka Dočkala.

Stejně jako Bulharsko půjde i Černá Hora do zápasu s českým týmem poprvé bez předchozího trenéra. Srbský rodák Tumbakovič odmítl být na lavičce při pátečním utkání s Kosovem, jehož samostatnost jeho země neuznává, a svazové vedení ho stejně prvního asistenta Aleksandara Jankoviče odvolalo. Vyřazeni z týmu byli i dva hráči srbského původu Filip Stojkovič a Mirko Ivanič, kteří rovněž v pátek proti Kosovu chyběli.

Tým na Hané povedou další asistenti Miodrag Džudovič a Dragoje Lekovič. Po páteční remíze 1:1 Černohorci potřebují zabrat, neboť uzavírají tabulku. Už pětkrát za sebou nevyhráli. "Vše, co se stane nečekaně, je těžké překonat. Všichni víme, co se stalo, ale hlavní je teď zachránit skupinu," řekl dosavadní kouč brankářů Dragoje Lekovič. "Proti Česku musíme jít na hřiště s tím, že chceme vyhrát, ne si jít jen zahrát," dodal.

Český tým změna na trenérském postu nepotěšila, chce se ale soustředit na sebe. "Radost ze změny trenéra v týmu Černé Hory nemáme. Většinou je to takový motivační impulz. Je to zvláštní situace, která souvisí s politickou situací na Balkáně. Nevíme, jaká je aktuálně nálada hráčů Černé Hory. Ale pro nás se nic nemění. My se musíme připravit a soustředit se hlavně na sebe. Doufám, že zápas zvládneme podobně jako ten proti Bulharsku," řekl asistent českého trenéra Jiří Chytrý.

S Černou Horou dosud hrála reprezentace jen v roce 2011 v baráži o Euro a po výhrách 2:0 a 1:0 postoupila. "Bude to o něco nepříjemnější soupeř (než Bulhaři). Myslím, že to bude taková válka, hodně soubojů," přemítal útočník Patrik Schick, který dvěma góly otočil duel s Bulharskem.

Na hřišti se v Olomouci mohou potkat dva spoluhráči z Jablonce, český útočník Martin Doležal a černohorský záložník Vladimir Jovović. "Jsme domluveni s klukama z Jablonce, aby mu něco nabulíkovali," žertoval Chytrý. "Dělám si srandu. Nějaké informace může mít, zná hráče z české ligy líp, ale nemyslím si, že to bude hrát zásadní roli. Je to typický představitel soupeřovy hry. Hráči jsou individuálně a rychlostně velmi dobře vybaveni, sebevědomí na balonu a nebezpeční do ofenzivy," dodal.

Zápas v Olomouci začne v pondělí ve 20:45. Šrámy si z duelu s Bulhary odnesli záložníci Tomáš Souček a Alex Král, ale měli by být v pořádku.
Česko - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kadeřábek, Čelůstka, Suchý, Novák - Souček, Pavelka - Kopic, Král, Jankto - Schick
Černá Hora - pravděpodobná sestava:
Mijatović - Marušić, Vujačić, Simić, Tomašević - Ščekić, Kosović - Janković, Mugoša, Vešović - Bečiraj
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.26 - 6.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Anglie220010:16
2.Česko21012:63
3.Kosovo20202:22
4.Bulharsko30213:42
5.Černá Hora30213:72
Skupina B
Srbsko - Litva  (pondělí 20:45)
Srbové budou v domácím prostředí stadionu Rajka Mitiće v Bělehradu napravovat páteční kolaps v zápase s Ukrajinou a mají k tomu ideálního soupeře. Litva se na mezinárodní scéně trápí a bez vítězství už je jedenáct zápasů v řadě.

Počáteční eufórii z remízového výsledku z Portugalska vystřídalo velké zklamání. Srbové v pátečním zápase na Ukrajině zcela propadli a výběru Andreje Ševčenka podlehli vysoko 0:5. V kvalifikační skupině B ale ještě není nic ztraceno, body totiž ztrácejí i Portugalci a do hry o postup se k překvapení všech zapojili i Lucemburčané, tedy alespoň prozatím.

Svěřenci Mladena Krstajiće každopádně musejí na porážku z Lvova zareagovat a v souboji s Litvou budou velkým favoritem. Oba soupeři se letos utkali v Lize národů a pokaždé byla úspěšnější balkánská země. Srbsko zvítězilo v domácím prostředí 4:1 a na půdě Litvy 1:0. Jediné vítězství hostů nad Srbskem se odehrálo v roce 2009 v rámci kvalifikace na světový šampionát do Jihoafrické republiky. Pravdou ale je, že tehdy už měli Srbové jistý postup na závěrečný turnaj a v Marijampolé nastoupili s náhradníky.

Litva bude v Bělehradu velkým outsiderem, ale ráda by překvapila a po 11 zápasech bez vítězství konečně získala tři body. Litevci mají v kvalifikaci za sebou dva zápasy s Lucemburskem a získat v nich dokázali pouze jeden bod! To je pochopitelně hodně málo a s pobaltskou republikou se na postupové ambice počítat nedá.

Zatímco tým srbského trenéra Mladena Krstajiće bude kompletní, Litevci budou postrádat Sauliuse Mikoliūnase a Modestase Vorobjovase.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 11.90 - 26.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Ukrajina - Lucembursko  (pondělí 20:45)
Kvalifikační skupinu B čeká ve Lvově souboj prvního s druhým a zatímco postavení Ukrajiny nikoho zas tak nepřekvapí, druhé místo Lucemburčanů je překvapením. Ukrajina bude i přesto obrovským favoritem a cokoliv jiného, než její vítězství bude považováno za prvotřídní senzaci. Jenom připomeňme, že svěřenci Andreje Ševčenka v pátek rozstříleli Srbsko 5:0.

Ukrajinský národní tým pod vedením někdejšího skvělého útočníka AC Milán nebo Chelsea a především majitele Zlatého míče za rok 2004 Andreje Ševčenka válí a po třech odehraných zápasech si doslova zadělal na postup. Do konce cyklu sice ještě zbývá spousta zápasů, ale už teď Ukrajinci získali klíčové body, které na konci skupiny mohou mít svou váhu. Remíza na půdě obhájců z Portugalska a drtivá páteční výhra nad Srbskem jsou velice solidními základy.

Ukrajina tak pokračuje v nastoleném trendu a porazit ji se zdá se být velkým oříškem pro jakýkoliv tým, koneckonců český výběr by mohl vyprávět. Ukrajina od neúspěšné kvalifikace na mistrovství světa 2018 v Rusku prohrála jen v listopadu 2018 se Slovenskem, ale to už měla prvenství ve skupině Ligy národů v kapse.

Proti ve formě hrajícímu týmu se teď postaví Lucemburčané, od kterých se ve skupině nic nečeká. Lucembursko už v minulosti dokázalo potrápit nejeden evropský celek a například klub FC Dudelange se dokázal probojovat do skupiny Evropské ligy, takže Ukrajinci utkání v žádném případě nemohou podcenit. Pravdou je, že Lucembursko vstoupilo do kvalifikace nejlépe ve své historii. Na úvod porazilo Litvu 2:1, pak sice stejným výsledkem podlehlo Ukrajině, ale v pátek už zase bodovalo, když s Litvou tentokrát uhrálo remízu 1:1. Čtyři získané body zatím řadí Lucemburčany na druhé místo s dvoubodovým náskokem na úřadující mistry Evropy Portugalce.

Dokáže Lucembursko vysoko postavenou laťku udržet? Utkání na Ukrajině bude pro něho velkou zkouškou. Oba celky už se dohromady utkaly čtyřikrát a pokaždé zvítězili žlutomodří. Andrej Ševčenko bude mít k dispozici kompletní kádr, ale totéž se nedá říci o hostech. Lucembursku bude kvůli kartám chybět Dirk Carlson.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 9.39 - 17.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Ukrajina32107:17
2.Lucembursko31114:44
3.Portugalsko20201:12
4.Litva20112:31
5.Srbsko20111:61
Skupina D
Dánsko - Gruzie  (pondělí 20:45)
Dánsko zatím čeká na první kvalifikační výhru a v tabulce je dokonce za Gruzií, která však odehrála více utkání. V pondělí tak musí domácí bezpodmínečně zvítězit, jinak si výrazně zkomplikuje cestu za postupem.

Zatím hodně neslané a nemastné pokrmy servírují dánští fotbalisté v bojích o místenku na mistrovství Evropy. Reprezentanti skandinávské země sice hráli oba předešlé zápasy s potenciálně největšími soupeři v kvalifikační skupině, tedy Švýcarskem a Irskem, i tak se ale čekalo, že vydolují víc než dva body za stejný počet remíz. Především v posledním utkání doma v Kodani proti Irům zklamali Dánové především herně a v závěru neudrželi chudý jednobrankový náskok.

Dánové tak doposud nepříliš slavně navazují na letní mundial v Rusku, kde nechybělo mnoho, aby postoupili až do čtvrtfinále. I na podzim se Skandinávcům dařilo, v Lize národů ovládli skupinu v konkurenci Walesu a již tradičního soupeře z Irska a postoupili mezi nejlepší celky kontinentu do Ligy A. V novém kalendářním roce se ale Eriksen a spol. ne a ne chytit. Proti Gruzii si již Dánsko musí připsat výhru, vše ostatní bude považováno za blamáž.

Naopak Gruzie může jen překvapit, což v minulosti již několikrát ukázala. Horká půda v Tbilisi je pro mnoho národních týmů v Evropě opravdu vřelou lávou, ve které se spálil leckterý favorit. Jsou to však povětšinou jen dílčí úspěchy malé kavkazské země, která se jinak příliš nemotá přímo do těsných soubojů o postup na finálové turnaje. Podobně marginální roli hrají "Křižáci" i letos, což potvrdili jejich dosavadní výsledky.

V březnu Gruzínci přivítali Švýcarsko, které si domů odvezlo všechny body po výsledku 0:2 ve prospěch "Nati". Následně Křižáci padli též v Irsku a až před třemi dny se v Tbilisi radovali ze tří bodů po skalpu trpaslíka z Gibraltaru, proti kterému se konečně prosadili gólově, a to hned třikrát. Gruzie je sice v tabulce před pondělním soupeřem z Dánska, ovšem jen díky tomu, že Skandinávci odehráli pouze dvě střetnutí. V Kodani tak budou hosté sveřepě bojovat o udržení svého postavení. Měl by k tomu vypomáhat i záložník Džaba Kankava, který si však musí dávat pozor, protože v případě obdržení žluté karty si v dalším kvalifikačním zápase nezahraje.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.45 - 12.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Irsko - Gibraltar  (pondělí 20:45)
Irové se ocitli na vrcholu potravního řetězce ve skupině D, jenže mají odehrán o jeden zápas víc než jejich pronásledovatelé, zejména pak Švýcarsko. Poslední nepříliš pozitivní výsledek mohou vylepšit teď, protože je čeká poslední Gibraltar.

Irsko je na prvním místě ve skupině a rádo by na ní zůstalo co nejdéle, protože je to rozhodně více než hratelná skupina vzhledem k postupu. Irové zatím získali už sedm bodů i přesto, že jejich skóre není rozhodně nijak ohromující. Doposud se jim podařilo dát jen tři branky, čili průměrně jednu na zápas. Jejich obrana ale šlape o něco lépe, protože zatím dostala jen jeden gól.

Zmiňovaný gól dostali Irové v minulém kole v Dánsku, když se v 76. minutě trefil záložník Pierre Højbjerg. Iry ale naštěstí spasil netradiční střelec Shane Duffy, který pět minut před koncem srovnal na konečných 1:1.

Právě Duffy nechce před zápasem proti Gibraltaru nic zanedbat. "Tohle utkání je hodně ošemetné, protože bychom ho snadno mohli podcenit. To nesmíme dopustit, protože chceme tři body. Gibraltar je sice outsider, ale to nikdy neznamená, že by nám body dal zadarmo. Budeme muset ukázat stejnou chuť vyhrát jako proti Dánsku. To se nám sice nepovedlo, ale vzhledem k vývoji zápasu můžeme brát remízu jako vítězství. Rozhodně jsme bojovali až do konce a to samé musíme ukázat i proti Gibraltaru," řekl pro BBC.

S Gibraltarem se Irové střetli jen třikrát a zatím mají výkony outsidera stoupající tendenci. První duel mezi skončil debaklem 7:0 pro Iry, druhé utkání přineslo už jen čtyři góly. V tom minulém se ale Gibraltar dostal hodně blízko, protože zápas musela rozhodnout jediná trefa Irů.

Gibraltar tak nyní cítí větší šancí než kdy dřív. Celkově ale výsledky Gibraltaru nejsou nikterak dobré, protože právě po zmiňované porážce od Irska prohrál Gibraltar také v minulém kole. Svěřenci trenéra Julia Ribase totiž jasně nestačili na Gruzii, která jim nasázela v pohodovém tempu tři branky. Ty odsunuly Gibraltar na poslední příčku s tím, že stále čeká na první vstřelený gól.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.02 - 31.00 - 50.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Irsko32103:17
2.Švýcarsko21105:34
3.Gruzie31023:33
4.Dánsko20204:42
5.Gibraltar20020:40
Skupina F
Faerské ostrovy - Norsko  (pondělí 20:45)
O první vítězství v kvalifikační skupině budou usilovat celky Faerských ostrovů a Norska. Zatímco s domácími se na postup nepočítá, od Norska se čekalo více. Seveřané dosud získali jen dva body a pokud chtějí bojovat o závěrečný turnaj, musí zápas v Tórshavnu bezpodmínečně zvládnout.

Jakákoliv další ztráta by pro seveřany byla kritická, byť cyklus má za sebou teprve tři kola. Bodová ztráta s Faerskými ostrovy se zkrátka nepřipouští a po jedné porážce a dvou remízách musí Norové zabrat a získat tři body.

V prvním utkání Norsko jen těsně podlehlo Španělsku 1:2 a následně v domácím prostředí remizovalo se Švédskem 3:3 i s Rumunskem 2:2, přičemž v obou zápasech prohospodařilo dvoubrankový náskok. V zápase se svým sousedem dokonce zachraňovalo konečnou remízu až v sedmé minutě nastavení. Herně to tedy od Vikingů není špatné, ale scházejí tolik potřebné body. Faerské ostrovy sice budou v pozici jasného outsidera, Norové je však podcenit nemohou.

Domácí celek nezískal ve třech kolech jediný bod, ale porážky od Malty, Rumunska i Španělska nejsou nijak překvapivé. Faeřané se s Nory utkali jen dvakrát v rámci přátelských utkání a už je to hodně dlouho. V roce 1992 zvítězili Norové v Oslu 2:0 a v Toftiru dokonce 7:0!

Dokáží si seveřané s ostrovním trpaslíkem poradit nebo se v Tórshavnu zrodí překvapení? Utkání budou mít na starosti litevští sudí v čele s Donatasem Rumšasem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 13.80 - 6.51 - 1.23
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Malta - Rumunsko  (pondělí 20:45)
Trpaslík z Malty získal ve třech zápasech tří body, Rumunsko čtyři. Domácí mohou v utkání proti Východoevropanům jen překvapit, kdežto hosté musí pro uchování naděje na postup jednoznačně zvítězit.

V pátek Malta dle očekávání neuspěla ve Švédsku, kde domácímu výběru podlehla po výsledku 3:0. I tak je ale dosavadní působení ostrovního státu v kvalifikační skupině F poměrně obstojné. Fotbalové veřejnosti i hráčům samotným je dopředu jasné, že o postup mohou soupeřit jen těžko, a tak bojují především o čest a o to, aby neskončili zcela poslední. Oboje se zatím Maltě daří. Doposud neutrpěla výrazný debakl a průběžně se vyhřívá na čtvrtém místě.

Ještě hůře jsou na tom ve skupině Norsko a Faerské ostrovy. Druhý jmenovaný reprezentační výběr se "Rytířům" dokonce povedlo porazit. Poté sice přišly očekávané prohry proti Španělsku a již zmíněnému Švédsku, ani to však neuvedlo Malťany do chmur. Nyní jsou odhodlání překvapit Rumuny a porvat se o solidní výsledek.

Možné to klidně je, protože "Tricolorii" jsou nevyzpytatelným mančaftem, který lze odhadnout asi tak jako aprílové počasí. Přesto by výběr z východu Evropy rád navázal na poslední kvalifikační cyklus před Eurem, ve kterém vybojoval místenku na finálový šampionát. Při následné kvalifikaci na Mistrovství světa se Rumunsku již tak slavně nevedlo. Mají tedy co napravovat.

Zatím to však nevypadá, že by měli na jízdu z před čtyř let navázat. Rumunům se nepovedl hned první klíčový zápas ve Švédsku, kde prohráli 2:1. Následně si sice spravili chuť vysokou výhrou nad Faerskými ostrovy, jenže další remíza s Norskem opět zkomplikovala Tricolorii situaci. Na Maltě si tedy Rumunsko nemůže dovolit zaváhání, zároveň musí spoléhat na klopýtnutí soupeřů, zejména Švédů.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 15.50 - 7.22 - 1.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Španělsko - Švédsko  (pondělí 20:45)
Skupina F má od začátku jasného favorita, kterým je Španělsko. Výběr trenéra Luise Enriqueho také svůj status potvrzuje od začátku, protože ve třech duelech ještě ani jednou neztratil body. V pondělí večer by mu moc rádo udělalo čáru přes rozpočet Švédsko.

Španělům se zatím kvalifikace na další mistrovství Evropy daří na výbornou. Tým zkušeného trenéra Luise Enriqueho, někdejšího výtečného hráče, po nepodařené Lize národů hodlá znovu ukázat svou extratřídu. Ideální šancí k tomu je pro něj kvalifikace jakožto dlouhý proces, v němž může vyzkoušet větší počet hráčů.

V prvních třech duelech se mu zatím dařilo ukazovat jasnou dominanci a výjimkou nebyl ani poslední zápas s Faerskými ostrovy. V něm bylo Španělsko jasným favoritem a finální skóre to jen dosvědčilo. La Furia Roja vyhrála jasně 4:1 a upevnila si první místo ve skupině. Přesto má trenér Enrique o čem přemýšlet. Ze čtyř gólů dali tři obránci - útočníci opět zůstali na suchu. A přitom má Enrique k dispozici kanonýry jako Rodrigo, Muniain, Aspas, Isco nebo Morata.

Poslední branku utkání měl na starosti obránce José Luis Gayá, který po zápase zmínil: "Nemyslím si, že by bylo problémem, když střílí branky obránci. Není to vyloženě výsada útočníků. Naopak to ukazuje, že u nás může střílet góly kdokoli, protože hrajeme soudržně a kompaktně. Pro soupeře pak bude těžší nás přečíst, když může zahrozit kdokoli. Osobně jsem moc rád hlavně za tři body. Kdo k nim pomůže gólem, to už je vedlejší."

Od doby, kdy se Španělsko a Švédsko utkaly naposledy, uplynulo už jedenáct let. V zápase vyhrálo Španělsko a vůbec poprvé se stalo, že by zvítězil hostující tým. Jinak je v duelech se Švédskem nepsaným pravidlem, že si tři body nechává domácí mužstvo. Doposud se obě země setkaly včetně přátelských duelů třináctkrát. V šesti z nich se radoval favorit, remízové výsledky se narodily čtyři.

I s ohledem na skóre je situace až nečekaně vyrovnaná. Španělé nasázeli soupeři 21 branek, ale už 15 jich dostali. Na stadionu Santiaga Bernabéua, kde se pondělní duel odehraje, se Švédsko představilo zatím jen jednou. Skóre 3:0 pro domácí ale jasně ukázalo, jaký rozdíl mezi oběma zeměmi v roce 2007 byl.

Švédsko by nyní moc rádo bodovalo, protože se mu zatím daří držet druhou příčku ve skupině. Navíc na první Španěly ztrácí jen dva body, takže by je mohlo předskočit. Švédové doma vyhráli nad Rumuny a v minulém kole opět doma zvítězili nad Maltou. Venkovní utkání už tak jednoznačná nejsou, neboť naposledy se v Norsku zrodila remíza 3:3, kterou v sedmé minutě nastavení stanovil domácí Ola Kamara.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.32 - 9.96
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Španělsko33008:29
2.Švédsko32108:47
3.Rumunsko31117:54
4.Malta31022:63
5.Norsko30216:72
6.Faerské ostrovy30033:100
Skupina G
Severní Makedonie - Rakousko  (pondělí 20:45)
Skupina G nabídne další důležitý zápas, který může na konci kvalifikačního cyklu rozhodovat. Rakousko nenastoupilo cestu na EURO 2020 ideálně, ale po dvou porážkách zabralo a porazilo Slovince, na což bude chtít ve Skopje navázat. Severní Makedonie se s Rakouskem utká vůbec poprvé v historii.

Kvalifikační skupinu G zatím suverénně vedou Poláci, ovšem na dalších místech se začíná situace povážlivě zamotávat. Druhé místo prozatím patří Izraeli, čtyři body už získali Makedonci a konečně na vzestupu se zdá být Rakousko.

Svěřenci trenéra Franca Fody porazili v pátek ve veledůležitém utkání Slovinsko 1:0 a do tabulky získali teprve první tři body. V předchozích dvou zápasech se Rakušané trápili a zatímco Polsku doma podlehli nejtěsnějším rozdílem, v Izraeli inkasovali čtyřikrát a prohráli celkovým skóre 2:4. Postupové ambice našich sousedů tím sice utrpěly, nicméně zmiňovaná výhra nad Slovinskem vrátila do Fodova týmu optimismus. Rakousko teď potřebuje získat další tři body v souboji se Severní Makedonií, která si po třech odehraných zápase vede obstojně.

Makedonci na rozdíl od svého soupeře vykročili do kvalifikace správnou nohou a Lotyše porazili 3:1. Špatná není ani remíza ve Slovinsku a zatím suverénnímu Polsku podlehli po jediné brance Krzysztofa Piateka. Makedonie má ve svých řadách hned několik zajímavých hráčů. Vedle veterána Gorana Panděva nastupuje Ilja Nestorovski a za zmínku rovněž stojí záložník španělského Levante Enis Bardhi nebo Eljif Elmas, který nastupuje za Fenerbahce Istanbul.

Rakousku bude chybět největší hvězda, krajní obránce Bayernu Mnichov David Alaba, který si v posledním vítězném zápase poranil stehenní sval. Šestadvacetiletý hráč s týmem do Skopje ani neodcestoval a čeká na další vyšetření. Kompletní nebude ani domácí výběr. Severní Makedonie se musí obejít bez suspendovaného obránce Visara Musliua.

Papírovým favoritem utkání budou Rakušané, přestože Makedonci figurují v tabulce výše a přesto, že se oba soupeři utkávají na seniorské úrovni vůbec poprvé v historii. Zápas, který začíná od 20:45 našeho času budou řídit ruští sudí v čele s Alekseiem Eskovem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.77 - 3.30 - 2.11
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Lotyšsko - Slovinsko  (pondělí 20:45)
Souboj dvou posledních týmů ve skupině G uvidí Daugavas stadions v Rize. Domácí Lotyši zatím marně čekají na bod, hostující Slovinci si doposud připsali dva. V Rize tak budou hájit předposlední pozici.

Letos si v Lotyšsku připomínají patnáct let od historické účasti na Euru v Portugalsku. Dnes je podobný úspěch jen utopickou představou. Od legendární pouti do Portugalska, kde se pobaltská země ve skupině s Českou republikou, Nizozemskem a Německem rozhodně neztratila, se Lotyši podobnému úspěchu ani nepřiblížili. Během posledních let se "Jedenáct vlků" propadlo do evropského suterénu, ze kterého jen těžko hledají cestu zpět na výsluní.

Kvalifikace na nejbližší Euro se nese v ještě horším duchu než v minulých letech. Lotyšsko je po třech kolech v šestičlenné skupině G beznadějně poslední s nulovým bodovým ziskem. Vlkům se nedaří zhola nic, mají nejprostupnější obranu a impotentní útok, přičemž jedinou branku si připsali v Severní Makedonii, kde však stejně padli. Jako sedláci u Chlumce dopadli Lotyši i v Polsku, kde v závěru podlehli obrovskému tlaku domácích, a naposledy v pátek proti Izraeli, který u Baltu rozvlnil síť soupeře hned třikrát.

Dosavadní vystoupení Lotyšska jsou opravdu žalostná, jenže ani Slovinci nemohou zrovna dvakrát skákat do vzduchu. Také oni patří spíš mezi výběry "druhého sledu" na starém kontinentu, ovšem párkrát již dokázali překvapit a kvalifikační cyklus uzavřeli postupem na závěrečný šampionát. Naposledy se tak stalo před téměř deseti lety, kdy si Slovinsko zahrálo na mundialu v Jižní Africe, kde je dokonce doslova sekundy dělily od postupu do play off.

Stejně jako v případě Lotyšů platí i u Slovinců, že od oné zmíněné poslední účasti na finálovém turnaji na podobný úspěch pod Triglavem čekají. A letos to vypadá na zdárné pokračování této nelichotivé šňůry. Na druhý Izrael, se kterým uhráli remízu, ztrácí Slovinsko již pět bodů. Dělbu bodů uhráli svěřenci trenéra Matjaže Keka ještě se Severní Makedonií, v pátek ale podlehli taktéž trápícímu se Rakousku a klesli na páté místo. V Lotyšsku tak budou bojovat o to, aby se v tabulce nepropadli za svého pobaltského soupeře.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.87 - 3.89 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Polsko - Izrael  (pondělí 20:45)
Ve skupině G se odehraje souboj o první místo, v němž se proti sobě postaví Polsko s Izraelem. Stadion Narodowy ve Varšavě se stane dějištěm duelu mezi prvním a druhým týmem tabulky, které od sebe dělí jen dva body.

Polsko si zatím vede velmi dobře. Za tři zápasy získalo už devět bodů, když si postupně poradilo s Rakouskem, Lotyšskem a naposledy se Severní Makedonií. K výhře proti oslabenému soupeři, který dohrával v deseti, rozhodl jedinou trefou kanonýr AC Milán Krzysztof Piątek. Ačkoli má trenér Jerzy Brzęczek k dispozici skvělé hráče především v útoku, největší radost mu musí dělat obranná linie.

Ta totiž neinkasovala ještě ani jednu branku! Velkou zásluhu na tom má i zkušený stoper Kamil Glik, který v rozhovoru pro UEFA sdělil: "Máme za sebou tři duely a já mám pocit, že se jako kolektiv stále zlepšujeme. Více si rozumíme, známe se na hřišti i mimo něj a takhle dobrá komunikace se odráží na našich výkonech. Jako obránce mě samozřejmě těší, že jsme ještě nedostali gól, i když to nikdy není zásluha jedince nebo jedné linie. Bránit nám pomáhá celý tým," uvědomuje si veterán.

V pondělí večer ho ale čeká opravdu velká zkouška. Poláci sice ve Varšavě jedenáct posledních duelů vyhráli a celkově mají s Izraelem lepší statistiky (jedna porážka a dvě výhry), ale v obraně si teď budou muset dávat hodně velký pozor.

Vyzkouší je totiž nejlepší střelec dosavadní kvalifikace. Tím je izraelský kanonýr Eran Zahavi, který dal za tři zápasy už skvělých sedm gólů! V prvním utkání se sice ještě rozehříval, ale v posledních dvou dal vždycky hattrick! Právě díky němu Izrael nasbíral už sedm bodů a usídlil se na druhém místě.

Liga národů se Izraeli zase tak moc nepovedla, protože skončil na druhém místě za Skotskem, takže větší naděje vkládá do hratelné skupiny kvalifikace. Zkušený trenér Andreas Herzog dokázal mužstvu vtisknout určitou tvář, která byla vidět i z duelu s Rakouskem. Izrael v něm sice brzy prohrával, ale přesto dokázal Rakušanům nasázet čtyři góly.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.55 - 4.19 - 6.47
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Polsko33004:09
2.Izrael32108:37
3.Severní Makedonie31114:34
4.Rakousko31023:53
5.Slovinsko30212:32
6.Lotyšsko30031:80

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
Acrocephalus

Jen pro zajímavost: Lucembursko nevnímám už jako trpaslíka typu San Marino, Andorra, Lichtenštejsnko, ale nejvýše jako jeden z podprůměrných týmů Evropy, po bok Gruzie, Litvy, Estonska. Lucembursko, navzdory své velikosti, už dokáže uhrát celkem zajímavé výsledky. Akorát je tato země ještě námi vnímána jako totální outsider, kde povinností každého průměrného mužstva je nasázet mu alespoň bůra. Na postup to sice nebude, ale přeji Lucemburčanům aspoň 3.místo, což by pro ně byl historický výsledek.

Reagovat
smazaný uživatel

S tým môžem iba súhlasiť. Luxemburci sú predsa len na futbalovej scéne už nejaký ten piatok (mimochodom je to krajina s najviac kvalifikačným účasťami bez postupu na záverečný turnaj na svete), niečo už majú na svojom konte nahraté a neradil by som ich k absolútnym futbalovým trpaslíkom ako sú San Marino, Gibraltar, Andorra či Lichtenštajnsko. Koniec koncom tomu dáva za pravdu aj ranking FIFA, v ktorom sa Luxembursko nachádza na 86. mieste z 211. Z európskych tímov sú pod ním Cyprus, Gruzínsko, Estónsko, Faerské Ostrovy, Arménsko, Azerbajdžan, Kazachstan, Kosovo, Litva, Lotyšsko, Andorra, Moldavsko, Malta, Lichtenštajnsko, Gibraltar a San Marino.

Reagovat
Stannis Baratheon

Pro mě už jsou nad těma úplnýma trpaslíkama delší dobu, navíc letos měli i nevídaný úspěch na klubové úrovni, kde to ale uhráli hlavně cizinci. Chvíli to vypadala že se od téhle se ranky na úplném dně odtrhnout i Faerske ostrovy, ale nic. Bohužel, myslím že i to třetí me bude nakonec nedosazitelne, to je škoda.

Ale co je nejvtipnější (nebo nejsmutnější) je osud Lotyšska, účastníka šestnáctimistneho ME 2004.

Reagovat
QooBo

Doteraz mi utkveli v pamäti Pahars a Verpakovskis

Reagovat
Stannis Baratheon

Jo, tyhle dva a Stolcers, to jsou asi jediní které si pamatuju.

Nejlepší EURO.

Reagovat
Shevchenko

A gólman Kolinko.

Reagovat
Acrocephalus

Lotyšsko se propadlo úplně, Řecko taky nemá kdovíjakou formu... a Faerské ostrovy právě překvapili (kvalda EURO 2016?) když 2x porazili Řeky. Ale další větší úspěch se nekonal, škoda.

Reagovat
QooBo

Reagovat
smazaný uživatel

Ukackum se to melo hlavne kontumovat, takze by Lucembursko melo jeste vic bodu, ale je to mazly.

Reagovat
stas87

Svedsko by nemuselo dostat nalozene od spanielov. Kurz na neprehru svedov svoju hodnotu ma, aj tak si ale myslim, ze svedi nevydrzi branit cely zapas a minimalne jeden gol dostanu. Kvalitu ale maju po spanieloch najväcsiu, takze by ich postup nemal minut a ovela radsej uvidim ich na turnaji ako rumunov.

Reagovat
Mateo16

Ja by som to nedaval. Zostava je celkom slusna

Reagovat
Mateo16

Kepa; Carvajal, Sergio Ramos, Íñigo Martínez, Jordi Alba; Busquets, Parejo, Fabián; Marco Asensio, Isco y Rodrigo.

Reagovat
Mateo16

Skoda ze tam Luis robi saradu s Thiagom s nim to bude slusna zostava

Reagovat
Mateo16

WTF kto to chyta v tej svedskej branke ? Woow

Reagovat
Greny

to Rakousko je tak slaby?

Reagovat
stas87

Srbsko si chce udobrit fanusikov po tej tragedii na ihrisku ukacok. Ti mozu pokojne dat aj sestku Litve.

Reagovat
Mateo16

To su kokoti Rodrigo z ciary prejebat branu

Reagovat
Kocour Klapuška

ty vole, uboha Ukrajina brani, zdrzuje 1:0 s Lucemburskem, a pak se jeste raduji

Reagovat
smazaný uživatel

Kosovo Tak krasne to mohlo Cesku nahrat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele