Serie A - souhrn 20. kola

15.01.2011, 19:58, aktualizováno 16.01.2011, 22:40
Komentáře a souhrny
AC Milán zaváhal v Lecce, ale na čele má nadále čtyřbodový náskok. Lazio porazilo Samporii a dotáhlo se na druhou Neapol, která v sobotu jenom remizovala s Fiorentinou. Inter pokračuje na vítězné vlně a tentokráte to odnesla Bologna. AS si veze body z Ceseny, Janov doma nestačil na Udinese a Cagliari si poradilo s Palermem. Vyhrál i Juventus...

US Lecce - AC Milán 1:1

16.01.2011 20:45

Góly: 82. Ruben Olivera - 49. Zlatan Ibrahimović

Další klopýtnutí má na svědomí milánské AC. Rossoneri nedokázali Lecce nastřílet více jak jednu branku, a jelikož devět minut před koncem skóroval i domácí Olivera, skončilo utkání remízou 1:1. Určitě stojí zato shlédnout první branku Zlatana Ibrahimoviče.

Mnohem více zajímavých situací nabídla až druhá půle, přesto i v prvním dějství bylo pár světlých okamžiků. V prvé řadě je nutno říci, že všechny vyprodukované střely skončily vedle. Tu první vyslal Flamini, jeho střela ale výrazně změnila směr po Seedorfově teči. Okamžik později pálili vedle sváteční střelec Gattuso a útočník Pato. Lecce ohrozilo branku Rossoneri v prvním poločase pouze jedinkrát, zahraný přímý kop skončil jen nad. Tečku za první polovinou udělal dalekonosnou střelou Thiago Silva.

Už v úvodu tohoto reportu bylo zmíněno, že ve druhém poločase se toho stalo mnohem více. Milánští se dostali do vedení po překrásné střele Zlatana Ibrahimoviče. Švédský útočník byl v těžké pozici, ale kop, který předvedl jako by byl z jiné planety. Fantastická střela znamenala vedení AC 1:0. Po hodině hry se Ibrahimovič chopil i zahrávání standardní situace, bylo to z velké vzdálenosti, přesto musel brankář Rosati zasahovat.

Lecce si bylo vědomo faktu, že se s Milánem dá hrát vyrovnaný fotbal a začalo velmi nepříjemně kousat. Těžký kop střídajícího Giacomazziho Amelia vyrazil a Nesta odkopl do bezpečí. V 81. minutě zachránila milánské AC tyčka. Střela Di Micheleho skončila s pomocí Nestovy teče na pravé tyči Ameliovy branky. Allegriho svěřenci si toto důrazné varování nevzali k srdci a za minutu je za to potrestal vyrovnávací brankou Olivera. Ten zůstal při rohovém kopu absolutně nebráněn - 1:1.

Milán se s remízou nechtěl spokojit a do konce utkání si ještě vypracoval spousty šancí. Ty největší měl nejprve Seedorf, ve stoprocentní šanci ho obrana Lecce zablokovala, a poté po přihrávce Cassana Ibrahimovič. Vytáhlý Švéd mohl Milán spasit v nastaveném čase, ve třetí minutě nastavení zahrávalo AC standardku a právě Ibrahimovič centr zasáhl hlavou - bohužel pro fanoušky Rossoneri přestřelil. Jelikož to byla poslední šance zápasu, skončilo utkání poněkud překvapivým výsledkem 1:1.

Více informací k zápasu

Juventus FC - AS Bari 2:1

16.01.2011 15:00

Góly: 43. Alessandro Del Piero, 79. Alberto Aquilani - 57. Gergely Rudolf

Fotbalisté Juventusu porazili ve 20. kole poslední Bari 2:1 a dali zapomenout na předchozí nevyvedené výsledky. Výhra Staré dámy se ale nerodila lehce, na úvodní Del Pierovu trefu z prvního poločasu odpověděl ve druhém dějství Rudolf. Poslední slovo měl ale Juventus, konkrétně Alberto Aquilani.

První poločas toho kromě úvodní trefy Juventusu příliš nenabídl. Hostující Kutuzov se sice hnal do šance, ale uzdravený Buffon včas vyběhl a míč odhlavičkoval do bezpečí. Juventus dokázal ohrozit branku Gilleta jen po standardních situacích. Bari faulovalo hráče Staré dámy těsně před pokutovým územím celkem třikrát, dva přímé kopy poslal Del Piero hodně nad, ale při třetí exekuci už se mohl radovat. "Božský" Alex se trefil krásně a poslal Juventus do vedení - 1:0. Celkově ale, jak už bylo zmíněno, se toho v prvním poločase moc neudálo. Bari hrálo s Juve vyrovnanou partii, ale díky skvělému přímáku Del Piera prohrávalo.

Nepříznivý výsledek pro hosty se měl změnit ve druhém poločase, a také že se změnil. V 56. minutě prošel po levé straně Alvarez, obrana Juve ho nedokázala zastavit, a tak Alvarez přihrál na jistou branku Rudolfovi - 1:1. Vše tak začalo od nuly. Nadále se hrála vyrovnaná partie, avšak převaha Juventusu se začínala postupem času dostavovat.

Krasič zleva přihrál Aquilanimu, který z těžké pozice minul cíl. Nepřesný byl i dalekonosný pokus Alessandra Del Piera. Čtvrthodiny před koncem vyběhl na hřiště i někdejší český reprezentant Zdeněk Grygera a chvíli na to vstřelil Juventus rozhodující gól. Gillet neměl na pohotovou a nechytatelnou volej Aquilaniho žádný nárok - 2:1 pro Juventus. Výsledek ještě mohl o pár minut později pojistit Martinez, ale zase chyběla přesnost. Hosté ale stále měli o co hrát, rozhodčí navíc nastavil celkem pět minut, avšak Juventus už výsledek nepustil.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - Chievo Verona 1:1

16.01.2011 15:00

Góly: 29. Maxi López (pen.) - 65. Sergio Pellissier

Trefy Maxiho Lopeze a Sergia Pellissiera rozhodly o dnešní dělbě bodů na Stadio Massimino. Catania po proměněné penaltě vedla, ale ve druhé půli na konečných 1:1 upravil chievský Pellissier.

Zápas příliš pohledných akcí nepřinesl. Výraznější vzrušení přišlo až s 28. minutou a faulem Mantovani na Pabla Ledesmu, po němž sudí Celi nařídil pokutový kop. Maxi Lopez jí s klidem proměnil, když poslal Sorrentina na špatnou stranu a Catania vedla. Ve 36. minutě si už hosté mysleli, že je srovnáno, ale v tom proti voleji Bogliacina vytáhl parádní zákrok Mariano Andujar.

Ke srovnání nakonec došlo až dvacet minut po změně stran. Gelson Fernandez zpětnou přihrávkou našel Pellissiera a ten perfektně umístěnou ranou překonal Andujara. Ke dvěma příležitostem se pak dostal střídající Mascara, ale ani po Ledesmově přihrávce, ani z trestné kopu neuspěl. V nastaveném čase přeci jen mohla Catania uloupit všechny tři body, ale to by nesměl proti Augustynově hlavičce skvěle zasáhnout Sorrentino, který si rovněž poradil s šancí Maxiho Lopeze.

Více informací k zápasu

Brescia Calcio - Parma FC 2:0

16.01.2011 15:00

Góly: 45+5. Francesco Bega, 88. Alessandro Diamanti

Parma měla duel na Stadio Rigamonti od 29. minuty hodně těžký, protože červenou kartu dostal Paci a nechal spoluhráče ve štychu. To se nakonec rozhodlo a Brescia po parádních trefách Begy a Diamantiho bere tři body.

Do sestavy domácích se po pauze vrátil Andrea Caracciolo a hned se mohl zapsat mezi střelce, jenže na Flippiniho centr z pravé strany nakonec nedosáhl. Alessandro Diamanti to pak zkoušel tradičně z trestného kopu, ale přestřelil. Za Parmu se snažil Crespo, ale ze slibné pozice toho pod tlakem vyběhnuvšího Arcariho příliš nevytěžil. Moment ze 29. minuty si za rámeček nedá Massimo Paci. Ten totiž předvedl bláznivý zákrok na unikajícího Edera. Jakožto poslední hráč ho totiž vysokou nohou sestřelil a nejen, že zápas kvůli červené kartě nedohrál on, ze hřiště se se zraněním poroučel i Eder.

V posledních vteřinách prvního dějství pak Brescia otevřela skóre. Bega trochu nečekaně vystřelil, ale jeho levačka trefila míč přesně na zadní tyč, Mirante byl bez šance. Po změně stran Mirante vychytal Cordovu, ale Brescia se nečekaně hodně stáhla a Parma mohla několikrát o deseti mužích více útočit. Nakonec ale z toho nebyla byť jen jediná střela a v 88. minutě pečetil vítězství domácích další povedenou trefou Diamanti.

Více informací k zápasu

AC Cesena - AS Řím 0:1

16.01.2011 15:00

Góly: 89. Maximiliano Pellegrino (vl.)

Dlouho to vypadalo, že AS Řím znovu ztratí body, nakonec však bere všechny tři. Zápas na Stadionu Manuzzi rozhodla vlastní branka Maxe Pellegrina až v samotném závěru. Cesena - AS Řím 0:1.

Do utkání vkročilo lépe domácí mužstvo, i když Emmanuele Giaccherini jenom Doniho víceméně pozdravil. Do první opravdu velké šance zápasu se dostali Římané, jmenovitě kapitán Vlků Francesco Totti. Poté, co si zpracoval přesnou přihrávku, se octnul před Antoniolim zcela sám, brankář Ceseny však střelci zmenšil úhel, takže Tottiho šance vyšla vniveč. To bylo vše, co by v prvním poločase stálo za řeč.

Ve druhém poločase se podařilo Ceseně skórovat, ovšem za jakých okolností! Giaccherini si doslova zahrál házenou a rukou dopravil míč do sítě, branka pochopitelně nemohla platit, takže skóre zůstávalo stejné 0:0. Řím pak začínal přebírat otěže zápasu do svých rukou, ale ne a ne se podařit vstřelit kýžený gól.

Nepovedlo se to Menezovi, ani Vučiničovi. Utkání už směřovalo k bezbrankové remíze, když najednou spustil Řím pořádný závar. Borriello trefil břevno, od kterého se míč dostal k Adrianovi, který zase napálil jen ležícího brankáře Antonioliho. Brazilec by si býval sypal popel na hlavu, kdyby Simplicio ještě nevrátil míč do hry a Pellegrino si nevstřelil vlastní gól. Řím tedy vstřelil rozhodující branku za pět dvanáct a může slavit upocené vítězství 1:0.

Více informací k zápasu

SS Lazio - UC Sampdoria 1:0

16.01.2011 15:00

Góly: 84. Libor Kozák

Český útočník Libor Kozák rozhodl o vítězství Lazia nad Sampdorií. Biancocelesti se díky této trefě bodově dotáhli na druhou Neapol. Zápas byl po celou dobu dost vyrovnaný, a nebýt Kozákovy trefy, nejspíše by i skončil remízou.

Diváci na Olympijském stadionu rozhodně neviděli atraktivní utkání. Ano, hrály sice zajímavé týmy, ovšem šancí bylo opravdu málo. První poločas zahájily jakési pološance Pozziho a Floccariho. O něco nebezpečnější pak byl Zarateho centr, který nadělal brankáři Sampdorie značné problémy. Brankáře Curciho prověřil i Hernanes, jeho střela mohla gólem skončit jen těžko.

První opravdu větší šanci zápasu měl až Ledesma, který dobře vypálil, avšak prostor mezi třemi tyčemi těsně netrefil. V prvním poločase to bylo vše, a tak není divu, že se šlo do šaten za stavu 0:0.

Jenže ani v druhé polovině to nevypadalo na brankové hody. Týmy jakoby se neměly čím překvapit. Asi největší šanci celého utkání spálil Giampaolo Pazzini, útočník Sampdorie zblízka v jasné tutovce přestřelil. Utkání se pomalu přehouplo do své závěrečné fáze a trenér Edy Reja se rozhodl poslat na hřiště Libora Kozáka. Český útočník začal důvěru splácet okamžitě, v první šanci ještě neuspěl, ale v 84. minutě už si dobře naskočil na centr a hlavou dal na 1:0 pro Lazio.

Radost jeho spoluhráčů byla natolik enormní, že oslavenci Kozákovi v zápalu euforie roztrhli dres. Co je však pro Římany podstatnější, je konečný výsledek - Sampdoria totiž na tuto trefu zareagovat nedokázala.

Více informací k zápasu

Janov CFC - Udinese Calcio 2:4

16.01.2011 15:00

Góly: 45. Omar Milanetto, 57. Mattia Destro - 27. Pablo Armero, 56. Antonio Di Natale, 69. Alexis Sánchez, 90. Germán Denis

V Janově sice opět začaly padat góly, jenže horší zprávou je, že hlavně do domácí sítě. Grifové dokázali po třech zápasech vstřelit gól, dnes dokonce hned dva, avšak Udinese je vyučilo ze smrtících protiútoků a veze si domů tři body za výhru 4:2.

Další porážka vyvine ještě větší tlak na Davideho Ballardiniho, kterému se janovský fotbal pozvednout nedaří. Udinese se už podruhé v řadě účastnilo brankových hodů, minulý týden hrálo 4:4 s AC Milán a dnes dalo čtyři góly znovu. Na hranici 99. branek se dostal kapitán Antonio Di Natale, a tak už může pomalu chystat oslavy kulaté stovky.

Přitom se mohl Di Natale trefit víckrát. V sedmé minutě dobře nacentroval Pinzi, ale Di Natale nedokázal míč trefit, a tak ho do bezpečí uklidil pro změnu domácí kapitán Rossi. Ten se pak ukázal na druhé straně hřiště, kde ho fauloval před vápnem Zapata a dostal žlutou. Milanettova střela z trestného kopu jen těsně minula branku, Handanovič jen sledoval, kam míč doplachtí.

Janov měl sice míč po většinu času na svých kopačkách a byl o něco lepším týmem, ale ve 27. minutě ho Udinese zaskočilo brejkem. Armero utekl Chicovi a řítil se sám na Eduarda, který vyběhl, ale Armero ho parádně přeloboval a poslal Udinese do vedení. Srovnat mohl Boško Jankovič, ale to by musel z hranice penalty trefit odkrytou klec a neposlat míč vysoko do oblak. Gokhan Inler po Sanchezově asistenci olízl brankovou konstrukci. Grifové se nakonec dočkali vyrovnání v nastaveném čase. Milanetto poslal za obranu pas na Sculliho, ten míč ještě stihl na hrací ploše, okamžitě mu ho vrátil a Milanetto se z voleje parádně trefil.

Deset minut po změně stran však Janov srazil do kolen hloupou chybou gólman Eduardo. Portugalský brankář vybíhal z vápna proti míči, který chtěl odkopnout, jenže ho absolutně netrefil a Di Natale pak zakončoval do prázdné brány. Jen o dvě minuty později už ale bylo srovnáno. Destro sice hlavičkou trefil tyč, ale míč se mu vrátil k noze, a to už se mladík z Interu nemýlil. Co to ale bylo domácím platné, když v 69. minutě Udinese opět udeřilo, opět z brejku. Isla utekl po pravé straně a naservíroval míč Sanchezovi, který měl v zakončení jednoduchou úlohu. Chilský štírek mohl přidat i druhý gól, ale alespoň něco Eduardo chytil. Když se na konci Janov snažil o vyrovnání, srazil jeho snahu definitivně German Denis, kterého vyslal Isla. Eduardo proti němu vybíhal, jenže jakoby nevěděl, jestli má jít ještě dál, zůstal stát, a tak se Denis nerozpakoval a dobrou ranou ho propálil. Konečný výsledek tak byl 2:4.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - Città di Palermo 3:1

16.01.2011 12:30

Góly: 23. Alessandro Matri, 47. Antonio Nocerino (vl.), 54. Davide Biondini - 50. Javier Pastore

Cagliari doma pořádně zabralo a porazilo Palermo 3:1. Donadoniho svěřenci načali svého soupeře už v prvním poločase, zbytek obstarala druhá půle. Hosté tak ztratili důležité body v boji o pohárová místa.

Zápas nezačal v bůhvíjakém v tempu. Oba týmy se jakoby seznamovaly s míčem. První šanci zápasu mělo Palermo. Iličič proplul mezi několika protihráči a pak nabídl gólovku Maccaronemu. Bývalý hráč Sieny postupoval sám na branku, avšak brankář Agazzi rychlým vyběhnutím nedal útočníkovi Palerma šanci.

První branku tedy vstřelilo Cagliari, a to hned ze své první šance. Nené odvedl dobrou práci a přihrál Alessandru Matrimu, který skóroval. Opakovaný záznam ukázal, že Matri stál v ofsajdu, nicméně sudí nechal hru běžet a branku uznal. O chvíli později na sebe znovu strhl pozornost Matri, dožadoval se i pokutového kopu, ale toho se hlaví sudí zdráhal. Ještě v prvním poločase nepřesně hlavičkoval Robert Acquafresca.

V úvodu druhého dějství se rozjel poměrně slušný brankostroj. Ještě než se tak stalo, netrefil míč ideálně Alessandro Matri. Pak už ale přišel druhý zásah domácích, rohový kop se dostal na zadní tyč, kde jej chtěl dopravit do sítě Acquafresca, vše za něj ale vykonal nešťastným vlastencem Nocerino - 2:0 pro Cagliari.

Palermo s odpovědí dlouho nezahálelo, kolmici Iličiče zužitkoval Javier Pastore - 2:1. Cagliari ale chtělo dvoubrankové manko zpátky, za další chvíli nedokázala obrana Sicilanů odvrátit míč do bezpečí, odvrácený míč se dostal jen na hranici šestnácky, kde ho rovnou z voleje napálil na branku Davide Biondini - 3:1 pro Cagliari. Při třetí brance Sardiňanů se vůbec nevyznamenal brankář Salvatore Sirigu. Třetí branka do sítě hostů zároveň znamenala konec zápasu, neboť nic podstatného už se ve zbývajícím čase nestalo.

Více informací k zápasu

Inter Milán - Bologna FC 4:1

15.01.2011 20:45

Góly: 20. Dejan Stanković, 30. Diego Milito, 63. Samuel Eto'o, 72. Samuel Eto'o - 77. Henry Gimenez

Inter Milán ani v dalším zápase pod vedením Leonarda nezaváhal a doma si proti Boloni přispal tři body za jasnou výhru 4:1. O vítězi rozhodla už první polovina, kdy se trefili Dejan Stankovič a Diego Milito, ve druhém dějství přidal další dvě trefy kamerunský útočník Samuel Eto’o. Hosté stačili jen snížit, autorem branky byl Gimenez.

Domácí Nerazzurri se mohli ujmout vedení daleko dříve, ovšem při Boloni stálo štěstí či dobrý brankář Emiliano Viviano. Inter tedy načal účet utkání ve 20. minutě, Samuel Eto’o zatáhl míč do pokutového území, kde přihrál do lehkého ofsajdu Stankovičovi a srbský záložník už neměl těžkou úlohu - 1:0 pro Inter Milán. Obhájce prvenství přidal další trefu za deset minut, Thiago Motta vyslal krásnou kolmicí do čisté gólovky Diega Milita, ten narozdíl od Stankoviče v žádném ofsajdu nestál - 2:0 pro Inter Milán.

Boloňa ale zbraně nesložila, naopak Di Vaio mohl záhy snížit. Podobně jako Milito si zpracoval bravurní pas, ovšem výraznou stopku mu vystavil brankář Luca Castellazzi. Za chvíli byl Di Vaio v další šanci, ale znovu pohořel. Druhý poločas začali hosté velkou gólovkou, Perez v pohodě prošel mezi dvěma obránci a nabídl branku Gimenezovi, který trestuhodně celou šanci spálil. A i další šance patřila Boloni, opět ve skvělé formě hrající Di Vaio dělal obraně Nerazzurri velké problémy, ani v tomto případě však nebyl úspěšný.

Nedáš - dostaneš, to v tuto chvíli platilo dvojnásob. Eto'o si vyměnil míč se svým útočným parťákem Militem a střelou od tyčky zvýšil na 3:0. Čtvrtá branka do sítě hostí padla málem okamžitě, Thiago Motta ale z první nezamířil dobře. Mrzet ho to nemuselo, Inter totiž stejně čtvrtou branku přidal. Samuel Eto’o předvedl, že umí střílet branky i z volných přímých kopů, brankář Viviano neměl absolutně nárok - 4:0 pro Inter Milán.

Pro Boloňu byl výsledek až příliš krutý, malou cenou útěchy byla korigující branka na 4:1, o kterou se postaral Gimenez. Inter pod Leonardem opět neudržel čisté konto, ovšem to je v tuto chvíli vedlejší, důležitější je jasná výhra a přísun potřebných bodů.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - ACF Fiorentina 0:0

15.01.2011 18:00

Góly: -

První zápas 20. kola skončil bezbrankovou remízou. Neapol bojující o Ligu mistrů nedokázala za celý zápas najít na obranu Violy recept. Utkání bylo hodně svázané taktikou.

Neapol začala tak trochu podle očekávání aktivněji, hrozba minulých kol Edinson Cavani měl první šanci zápasu, branku však hodně přestřelil. Za chvíli se ke Cavanimu opět dostal míč, a ani napodruhé nedokázal uruguayský útočník trefit branku. Fiorentina zkoušela ohrožovat branku Neapole po centrech, ovšem marně. Marně se probíjel do šance i Alberto Gilardino. Ve 23. minutě musel opustit kvůli zranění hrací plochu Grava, nahradil jej Aronica. Toto vynucené střídaní nemělo na průběh hry příliš vliv. V prvním poločase ještě zkoušel zakončit mladík Ljajič, ale stejně jako předtím v dresu Neapole Cavani o dost přestřelil.

Bohužel i ve druhém poločase byla k vidění spíše taktika, než nějaká ofenzivní smršť. Viola bránila velmi pozorně a Neapoli to činilo potíže. Kdo očekával závěrečný tlak Neapole, ten musel být zklamán. Dumitru sice z otočky vystřelil, ale pro brankáře Boruce to byla snadná záležitost. Střídající Dumitru se v nastaveném čase ještě namotal do závaru, ze kterého vzešel pro domácí fotbalisty rohový kop. Utkání skončilo výsledkem 0:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AC Milán20125335:1841
2.SSC Neapol20114530:2037
3.SS Lazio20114526:1837
4.AS Řím20105528:2435
5.Juventus FC2097435:2534
6.Inter Milán1895429:1732
7.Città di Palermo2094733:2531
8.Udinese Calcio2093831:2730
9.Cagliari Calcio2075824:1926
10.UC Sampdoria1968520:1826
11.ACF Fiorentina1966720:2024
12.Chievo Verona2058720:2223
13.Janov CFC1965815:1923
14.Parma FC2057819:2522
15.Calcio Catania2057818:2522
16.Bologna FC2067720:2822
17.AC Cesena19541013:2219
18.US Lecce20541119:3719
19.Brescia Calcio20531217:2618
20.AS Bari20351213:3014
Bodové odečty
Bologna FC-1nezaplacené daně
Bologna FC-2neuhrazené výplaty

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (574)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele