Premier League - souhrn 6. kola: První ztráta Arsenalu

03.09.2022, 15:29, aktualizováno 04.09.2022, 19:25
Komentáře a souhrny
Antony (© AFP)
Arsenal na Old Trafford nestačil na Manchester United a poprvé v sezoně nebodoval. V Merseyside derby diváci neviděli žádný gól. Ztratil i obhájce titulu z Manchesteru, a to na hřišti Aston Villy. Chelsea v závěru otočila duel s West Hamem, Bournemouth předvedl mocnou druhou půli v Nottinghamu. Další tři body si připsali i hráči Tottenhamu, Wolves a Brentfordu, naopak Newcastle na Crystal Palace nevyzrál...

Manchester United - Arsenal FC 3:1

04.09.2022 17:30

Góly: 35. Antony, 66. Marcus Rashford, 75. Marcus Rashford - 60. Bukayo Saka

Arsenal přišel v nedělním šlágru kola o první tři body v sezóně, naopak Manchester United vyhrál svůj čtvrtý zápas v řadě a pomalu dává zapomenout na nepovedený start do sezóny. Skóre otevřel debutant Antony. V druhém poločase sice srovnal Bukayo Saka, nicméně dvě branky Marcuse Rashforda zajistily výhru Red Devils.

První šanci měli domácí. Po přiťuknutí Antonyho se k centru dostal Dalot, jenž přesně našel na zadní tyči Eriksena. Ten nedokázal zamířit přesně, a tak následoval odkop od Ramsdaleovi brány. Hned o několik momentů později měl gólovou šanci také Arsenal, ale ani Salibova střela nemířila mezi tři tyče.

V prvních deseti minutách méně aktivní Arsenal se však jako první radoval ze vstřelené branky. Po nádherné průnikové přihrávce Saky se k míči dostal Martinelli, a ten v souboji jeden na jednoho prostřelil De Geu a otevřel skóre. Hlavní rozhodčí Paul Tierney však po konzultaci s VARem branku neuznal, a to pro faul Martina Ødegaarda na Christiana Eriksena.

Následovala pasáž, kdy balón na svých kopačkách drželi především hráči Arsenalu, nicméně k žádné vyložené brankové situaci se nedostali. V 30. minutě se snažil překvapit Davida de Geu na přední tyči Martinelli, ale španělský gólman reflexivně míč vykopl na roh. Ten si připsal další veledůležitý zákrok proti stejnému hráči i o dvě minuty později, tentokrát vyrazil Brazilcovu hlavičku.

Fotbalové pořekadlo "Nedáš, dostaneš!" se naplnilo v 35. minutě. Po krásné kombinace ofenzivních hráčů Red Devils se před Ramsdalem objevila nová akvizice a ligový debutant Antony, který anglického reprezentačního gólmana chladnokrevně obstřelil a poslal domácí do jednobrankového vedení. Skvěle fungující pravá strana sestavy United přinesla ovoce, dvojice Dalot-Antony byla v prvním poločase velmi aktivní.

Velký závar před brankou De Gey byl k vidění v 52. minutě. Nejprve v tisíciprocentní šanci selhal Martin Ødegaard, kterému jeho střela zevnitř pokutového území vůbec nesedla. O pár chvil později obešel Bukayo Saka Tyrella Malaciu a jeho následná střela jen těsně minula pravou tyč soupeřovy svatyně.

Po hodině hry přišlo překvapivé střídání, kdy aktivního Antonyho vystřídal Cristiano Ronaldo. Ten byl svědkem srovnání Arsenalu. Do velké šance se dostal Gabriel Jesus, tomu ve vápně vypíchnul míč Diogo Dalot. Balón se však dostal přesně na nohu Bukaya Saky, který střelou mezi nohama bránícího Lisandra Martíneze srovnal na 1:1.

Nerozhodné skóre však dlouho netrvalo, když vedení United vrátil Marcus Rashford. Anglický reprezentant využil kolmice Bruna Fernandese, ve sprintovém souboji překonal oba stopery Arsenalu a přesnou střelou k tyči překonal vyběhnuvšího hostujícího gólmana.

Ramsdale o pár momentů později nejprve chyboval v rozehrávce, své zaváhání však napravil skvělým vyběhnutím a zákrokem na střelu Fernandese. Další šanci přinesl i následný roh Red Devils, Ronaldova hlavička však neměla potřebné parametry k tomu, aby byla gólová.

Domácí fanoušci však nezoufali dlouho. Po precizní Fernandesově přihrávce se dostala před Ramsdalea dvojice Eriksen - Rashford, které nestíhali hostující obránci. Po vzájemné kombinaci doklepl míč do odkryté branky druhý jmenovaný a připsal si na své konto druhý vstřelený gól v utkání.

Závěrečný nátlak Gunners kýžený výsledek, v podobě vstřeleného gólu, nepřinesl. Rány Fábia Vieiry a Emila Smithe-Rowea mířily mimo tři tyče, a tak Arsenal ztratil první ligové body v sezóně. I přesto se nachází na průběžné první ligové příčce, United jsou po šesti kolech pátí.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Leicester City 5:2

04.09.2022 15:00

Góly: 10. Luke Thomas (vl.), 15. Moisés Caicedo, 64. Leandro Trossard, 71. Alexis Mac Allister (pen.), 90+7. Alexis Mac Allister - 1. Kelechi Iheanacho, 33. Patson Daka

Brendan Rodgers může být po víkendovém kole dalším vyhozeným manažerem, po prohře 2:5 na půdě Brightonu je jeho Leicester stále poslední a má na kontě jediný bod. Zápas otevřel už v první minutě Iheanacho, domácí stihli rychle zápas, díky vlastní brance Thomase a gólu Caiceda, otočit, do poločasu ale srovnal Daka. V druhé půli byli jasně aktivnější hráči Brightonu a po gólu Trossarda a dvou přesných zásazích Mac Allistera si připsali další ligovou výhru a vrátili se na průběžnou čtvrtou příčku.

Leicester bojoval o první výhru v sezóně a do utkání vtrnul bleskově, když na konci první minuty otevřel skóre a umlčel celý Amex Stadium. Krásná akce, kdy se po kombinaci Barnese s Tielemansem dostal k míči Patson Daka, který našel ve vápně nehlídaného Kelechiho Iheanacha. Ten usměrnil míč do prázdné branky - 1:0.

Brighton se snažil co nejrychleji zareagovat a hned o několik desítek sekund později se, po chybě v rozehrávce brankáře Warda, dožadovali penalty. Thomas však fauloval Marche ještě před pokutovým územím. Zahrávaný přímý kop výrazně hostující branku neohrozil.

Brighton se rychlého srovnání přeci jen dočkal. Osamocený Trossard odcentroval na zadní tyč. Balon podskočil Luke Thomas, a tak se k hlavičce dostal March. Jeho nepřesný pokus však srazil do vlastní sítě právě Thomas. Domácí manažer Graham Potter byl o pár minut později ještě spokojenější, když "Racci" dokázali otočit skóre.

Mwepu založil protiútok a sólovou akcí navedl míč až do útočné třetiny hřiště, ve které hráči Brightonu přečíslili Ndidiho a kapitána Evanse. Zambijský záložník následně vybídl Caiceda, který křižnou střelou na zadní tyč nedal Wardovi šanci. Obrovskou chybu si připsal v 29. minutě hostující brankář. Toho, při pokusu o rozehrání, připravil o míč Danny Welbeck a lobovaným míčem trefil jen horní síť Wardovy branky.

Na Amex Stadium bylo ale ve 32. minutě znovu srovnáno. Leicester dokázal ubránit nápor domácích, k míči se dostal Tielemans a ten nádherným dlouhým balónem za obranu z vlastní poloviny hřiště našel Patsona Daku, který si míč precizně zpracoval a skvělou střelou k tyči rozvlnil síť. Gólové hody v prvním poločase mohl prodloužit o deset minut později Harvey Barnes, jeho ránu však dokázal svým prvním zákrokem v zápase vykrýt španělský brankář Robert Sánchez.

Fanoušci na stadionu nečekali na první gól druhého poločasu dlouho a domácí příznivci byli u vytržení. K odraženému míči se dostal ve vzdálenosti asi 25 metrů od branky soupeře Alexis Mac Allister, jenž dělovkou vymetl šibenici Wardovy branky. Nicméně celé situaci předcházel milimetrový ofsajd Mwepua, a tak krásná branka nemohla platit. Brighton tlačil hosty i nadále, Mwepu se snažil o napravení svého ofsajdového postavení z předchozí situace, ale z velkého úhlu nedokázal soupeřícího brankáře prostřelit.

Obrana Leicesteru v 65. minutě opět propadla. Po průnikové přihrávce Pascala Große se střelou na zadní tyč prosadil Leandro Trossard a navrátil domácím vedení. Další kapitulace hostující defenzivy přišla jen o několik minut později, kdy se před brankářem Wardem objevil další osamocený hráč, Marchovu střelu ale velšský gólman vyrazil. V 70. minutě přišla další akce Brightonu, která vyvrcholila faulem Ndidiho v pokutovém území a odpískanou penaltou. Tu bezpečně proměnil Mac Allister a připsal si na své konto i regulérní gól.

Brighton dominoval i ve zbytku utkání a pomyslný hřebík do rakve zatloukl opět Mac Allister. V sedmé minutě nastavení se argentinský středopolař postavil k přímému kopu z nebezpečné vzdálenosti. Jeho nádherná střela skončila v levém horním rohu branky, brankář Ward se natahoval marně.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Manchester City 1:1

03.09.2022 18:30

Góly: 74. Leon Bailey - 50. Erling Haaland

Manchester City ztratil podruhé v řadě na venkovním stadionu, když v duelu šestého kola Premier League remizoval s Aston Villou 1:1. Pevnou defenzivu domácích prolomil po změně stran svým 10. zásahem v ročníku Erling Haaland. Jenže za domácí vyrovnal jamajský útočník Leon Bailey, který se v lize trefil poprvé od září loňského roku.

Citizens se po remíze s Newcastlem začali naplno rozjíždět. Nejvíce jim pomohla jejich nukleární zbraň jménem Haaland, jenž v součtu dvou utkání zaznamenal neuvěřitelných šest gólů a v pěti střetnutích jich celkově nastřílel již devět. Villans se však kromě bránění norského mága chtěli také pokusit napravit nepovedený vstup do ročníku, když z pěti duelů vyhráli pouze jednou.

Úvod klání měl nicméně očekávaný průběh. Hosté rychle získali výraznou převahu ve statistice držení míče a ostřelovali defenzivní blok soupeře. Situaci navíc kouči Stevenu Gerrardovi zkomplikovalo zranění pravého beka Mattyho Cashe, který se na hřišti zdržel jen do 27. minuty. Přesto to paradoxně byli domácí, kteří mohli jít krátce před pauzou ze svého jediného pokusu do vedení, Ollie Watkins ovšem zamířil těsně vedle pravé tyče.

Pakliže první poločas v některých příznivcích Aston Villy vzbuzoval určité naděje na bodový zisk, hned první šance hostů po návratu ze šaten veškerý optimismus domácích utlumila. Kevin De Bruyne nacentroval z pravé strany na zadní tyč, kde si našel míč Haaland a poslal jej do odkryté branky. Inkasovaný gól konečně povzbudil Villans k návštěvě poloviny soupeře, která málem skončila i vyrovnáním. Bailey nicméně svůj pokus z hranice vápna namířil nepřesně. Podstatně lépe si v 68. minutě vedl De Bruyne, jehož rána z přímého kopu skončila na břevně. Následně se ke slovu dostal opět Bailey, který jako by se inspiroval kopací technikou Belgičana a po přesné přihrávce od Jacoba Ramseyho nádhernou ranou do šibenice vyrovnal na 1:1.

Aston Villa tak dokázala zaskočit Citizens a navzdory závěrečnému tlaku soupeře získala bod. Oba celky čeká další utkání 10. září. Manchester se střetne v těžkém klání s Tottenhamem, Villa svede souboj s Leicesterem.

Více informací k zápasu

Brentford FC - Leeds United 5:2

03.09.2022 16:00

Góly: 30. Ivan Toney (pen.), 43. Ivan Toney, 58. Ivan Toney, 82. Bryan Mbeumo, 90+1. Yoane Wissa - 45+1. Luis Sinisterra, 79. Diego Llorente

Utkání šestého kola anglické Premier League mezi Brenfordem a Leedsem ovládli domácí poměrem 5:2. Téměř celý duel režíroval Ivan Toney, který nejprve s přehledem proměnil penaltu a poté se bravurně trefil z přímého kopu, hattrick pak završil trefou po zmatku v obraně svěřenců Jesseho Marsche.

Nejúspěšnějším utkáním dosavadní sezony v podání Brentfordu byla drtivá výhra nad Manchesterem United. Společným jmenovatelem většiny jeho zápasů byl nicméně boj do závěrečných minut. V minulých třech kláních totiž právě v posledních 10 minutách Včely dvakrát zachraňovaly remízu, jednou je naopak o bod připravil Aleksandar Mitrovič z Fulhamu. Leeds odstartoval nový ročník velmi dobře, dařilo se mu však zejména na domácím hřišti. Venku vybojoval ze dvou duelů pouhý bod.

Chuť po bodech z venkovního stadionu byla cítit, hráči Leedsu drželi balon více na svých kopačkách, avšak do příliš nebezpečných šancí se nedostávali. Přestože domácí tahali za kratší konec, podařilo se jim otevřít skóre poté, co ve 30. minutě sudí Robert Jones odpískal penaltu, kterou Toney ranou do pravé části branky bez problému proměnil. Šestadvacetiletý útočník se prosadil i o 13 minut později, kdy perfektně kopnutým přímým kopem vymetl všechny pavučiny v pravém horním růžku branky Illana Mesliera. Snížení přišlo v první minutě nastavení, kdy si dokázal Luis Sinisterra šikovně obhodit jednoho z obránců Včel a následnou střelou z hranice šestnáctky překonal gólmana domácích.

Druhé dějství začalo v zajetých kolejích, hosté si vytvářeli slibnější příležitosti než jejich oponent. Navýšit skóre se domácím podařilo v 58. minutě, kdy došlo k velké chybě v obranné řadě Pávů a k nedorozumění s gólmanem Meslierem. Toho využil Toney, který završil svůj hattrick střelou z velké dálky, kterou překonal nejen brankáře domácích, ale také tři rozhozené obránce. Nepříznivý vývoj utkání pro Leeds emočně neunesl Marsch, ten v 64. minutě obdržel červenou kartu a byl vykázán. Utkání se ještě podařilo zdramatizovat, v 79. minutě se po přízemní přihrávce po zemi ve skluzu prosadil Diego Llorente. Netrvalo však dlouho a domácí se dostali do pohodlného vedení znovu poté, co se k balonu za obranu probojoval francouzský útočník Bryan Mbeumo, který střelou z hranice šestnáctky překonal gólmana hostů. Vítězství ve druhé minutě nastaveného času stvrdil Yoane Wissa.

Hráči Brentfordu tak soupeři vrátili porážku z posledního utkání loňské sezony a zvítězili. V příštím kole se 10. září představí v Southamptonu, Leeds o dva dny později přivítá Nottingham.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - West Ham United 2:1

03.09.2022 16:00

Góly: 76. Ben Chilwell, 88. Kai Havertz - 62. Michail Antonio

Chelsea v šestém kole Premier League otočila vývoj utkání proti West Hamu a zvítězila 2:1. Kladiváři sice po asi hodině hry vstřelili úvodní gól, ale po odpovědi na druhé straně se v závěru pak prosadil i Kai Havertz, který urval tři body pro Chelsea. Zásah Maxwela Corneta z 90. minuty, který by zařídil remízu, totiž nebyl uznán. Tomáš Souček a Vladimír Coufal odehráli v dresu hostů celé utkání.

Zisk sedmi bodů z pěti odehraných duelů byl pro Chelsea zklamáním, obzvlášť ji mrzely venkovní ztráty s outsidery. Fanoušky tak muselo těšit alespoň gólové probuzení Raheema Sterlinga a nový obličej v základu, Wesley Fofana totiž po přestupu z Leicesteru zamířil přímo do základu. Kladiváři zatím skórovali pouze dvakrát a vybojovali čtyři body. O ten poslední se proti Tottenhamu vyrovnávací brankou zasloužil středopolař Souček.

Blues od začátku zaměstnávali defenzivu soupeře, která byla z půlky složena právě z jejich bývalých hráčů. Domácí sice dominovali na míči, většinu času ho ovšem drželi pouze stopeři snažící se o konstruktivní rozehrávku. Hammers totiž bránili velmi zodpovědně. Hrozbu přinášely až centry Reece Jamese a dalekonosná střela skvěle hrajícího Matea Kovačiče, branku však fanoušci v prvním dějství neviděli.

Úvod druhého dějství přinesl podobný scénář. Tým ze západního Londýna vévodil statistikám, nebyl si ovšem schopen vytvořit velké příležitosti ke skórování. Trpělivá hra se Kladivářům vyplatila v 62. minutě, kdy využili svou první větší šanci utkání. Michail Antonio doklepával míč do prázdné brány po nepřehledné situaci při rohovém kopu. Unikátním způsobem dokázal vyrovnat v 76. minutě Ben Chilwell, který byl na hřišti pouhé čtyři minuty. Míč za obranu od Thiaga Silvy zpracoval hlavou z otočky, rychle se zorientoval a z téměř nulového úhlu uklidil míč mezi nohy brankáře. Chvíli před koncem ještě stihnul utkání otočit vítěznou trefou Havertz a poslal Stamford Bridge do euforie. Tu málem zhatil Cornet chvíli nato, branka mu ovšem nebyla uznána vinou předcházejícího faulu.

Londýnské derby tak skončilo lépe pro domácí Chelsea. Ta se v příštím kole 10. září představí znovu v hlavním městě, tentokrát na hřišti Fulhamu. West Ham o den později přivítá Newcastle.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Crystal Palace 0:0

03.09.2022 16:00

Góly: -

Newcastle si ani v zápase šestého kola Premier League proti Crystal Palace nedokázal připsat druhé ligové vítězství v sezoně. Největší šanci zahodil v 16. minutě domácí Alexander Isak, který neproměnil samostatný únik. Celek ze severu Anglie svého londýnského soupeře v St. James’ Parku přehrával, na víc než remízu 0:0 to však nestačilo.

Ačkoliv Newcastle dosud získal průměrných šest bodů, fotbalovou veřejnost zaujal zejména strhujícími souboji s těmi nejlepšími. Nejprve totiž doma remizoval ve fantastickém utkání s Manchesterem City 3:3 a o 10 dní později byl blízko bodu ze stadionu Liverpoolu. Na Anfieldu se poprvé v novém klubu prosadil Isak a o výhře Reds rozhodl až rohový kop ze závěrečných vteřin. Crystal Palace již tradičně táhl zejména Wilfried Zaha, jenž stihl už čtyřikrát skórovat.

A právě švédský kanonýr Isak mohl v 16. minutě otevřít skóre, když dokázal zblokovat přihrávku Joachima Andersena. Následný samostatný únik se pokusil zakončit lobem, který se mu ale nepovedl a pouze trefil brankáře Vicenteho Guaitu. Ve 34. minutě se po rohu dostal k zakončení hlavou Sean Longstaff, jeden z obránců však jeho tečovaný pokus vykopával takřka z brankové čáry. Následný závar ve vápně gól nepřinesl, stejně jako o minutu později střela Miguela Almiróna, jež orazítkovala tyč. Newcastle v závěru úvodní části zatlačil Eagles a opakovaně ohrožoval Guaitovu branku, úvodní trefy se ale před poločasovým hvizdem Michaela Salisburyho nedočkal.

V 52. minutě se St. James’ Park na krátkou chvíli mohl radovat z vedoucí branky domácích, po diskuzi s VAR ale rozhodčí Salisbury vlastní gól Tyricka Mitchella kvůli faulu na brankáře Crystal Palace odvolal. Orli se následně začali dostávat do zápasu a tlak domácích výrazně ochabl. I přes větší počet šancí a střel hostů ale Nick Pope nemusel řešit vážnější ohrožení své branky.

Výkon Newcastlu tak znovu nepřinesl plný bodový zisk, Straky si připsaly čtvrtou remízu z posledních pěti utkání a dosud vyhrály pouze v úvodním kole. V příštím zápase se 11. září představí na hřišti West Hamu, Crystal Palace tentýž den přivítá Manchester United.

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - AFC Bournemouth 2:3

03.09.2022 16:00

Góly: 33. Cheikhou Kouyaté, 45+2. Brennan Johnson (pen.) - 51. Philip Billing, 63. Dominic Solanke, 87. Jaidon Anthony

Fotbalisté Bournemouthu předvedli v zápase šestého kola Premier League proti Nottinghamu parádní obrat, když stáhli dvougólové manko z první půle a zvítězili 3:2. Vítěznou trefou se blýskl v 87. minutě Jaldon Anthony, který se prosadil po velké minele soupeře. Pro hosty to byl první triumf po téměř měsíci. Navíc šlo o premiérové vítězství pro trenéra Garyho O’Neila, který na lavičce vystřídal Scotta Parkera.

Nováčci soutěže prožívali poměrně tvrdý náraz na realitu jménem Premier League. Oba za sebou již měli ostudné debakly. Nottingham v minulém kole inkasoval šestkrát od Manchesteru City, Bournemouth o pár dní dříve posloužil při prohře 0:9 jako fackovací panák Liverpoolu. Kdo se z toho oklepe, měl lépe ukázat právě vzájemný souboj, u kterého však již nebyl Parker. Bývalý skvělý záložník, jenž byl na začátku nového ročníku trenérem hostů, se stal prvním odvolaným manažerem sezony.

Zápas byl od samého začátku velmi bojovný. Spíše než brankové příležitosti se na obou stranách kupily fauly. Nottingham byl sice o trochu aktivnější než jeho soupeř z jihu Anglie, žádný z jeho střeleckých pokusů však branku hostí dlouho neohrozil. To se změnilo ve 33. minutě. Cheikhou Kouyaté si po rohovém kopu nejvýše vyskočil na centrovaný balon a hlavičkou doprostřed brány nedal hostujícímu gólmanovi Netovi šanci. Nováček soutěže své vedení navýšil ještě do konce prvního poločasu, když ve druhé nastavené minutě proměnil penaltu Brennan Johnson.

Hráči Bournemouthu o sobě dali výrazněji vědět v 51. minutě a hned z toho byl kontaktní gól. Philip Billing natáhl ke střele z velké vzdálenosti a jeho projektil skončil přesně pod břevnem branky. Od tohoto momentu byli hosté jasně lepší, což podtrhl vyrovnávací gól Solankeho ze 63. minuty. Anglický útočník se prosadil po centru z pravé strany krásným akrobatickým zakončením. Perfektní obrat dokonal v 87. minutě Anthony, který využil zaváhání v obranné řadě domácích.

Souboj nováčků mezi anglickou elitou tak zvládl lépe hostující Bournemouth, který v příštím kole 10. září přivítá Brighton. Nottingham se o dva dny později představí na hřišti Leedsu.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Fulham FC 2:1

03.09.2022 16:00

Góly: 40. Pierre-Emile Højbjerg, 75. Harry Kane - 83. Aleksandar Mitrović

Tottenham zdolal v šestém kole anglické ligy na vlastním stadionu Fulham 2:1, a připsal si tak jubilejní 100. výhru v londýnských derby v Premier League. O zisku tří bodů pro Spurs rozhodl kanonýr Harry Kane. Fulham naopak po výhře v minulém kole odešel s prázdnou, v závěru zápasu stihl výsledek pouze korigovat produktivní Aleksandar Mitrovič.

Druhé londýnské derby v krátkém časovém sledu čekalo Tottenham a oproti venkovnímu duelu s West Hamem se mělo jednat o jednodušší záležitost. Podcenit Fulham se ovšem nemuselo vyplatit. Ten totiž do utkání vstupoval v dobrém rozpoložení a v jeho základní sestavě opět nechyběl druhý nejlepší střelec soutěže. Více branek než Mitrovič vstřelil jen fenomenální Erling Haaland. Spurs tradičně spoléhali na tahouna Kanea, který se před tímto utkáním trefil už čtyřikrát.

Poprvé skončil míč v bráně Fulhamu už v 11. minutě, ovšem vinou ofsajdu Kanea nemohl být gól uznán. Kohouti pokračovali v aktivním výkonu i nadále a do zaslouženého vedení mohl svůj tým posunout Heung-Min Son. Korejec však potvrdil střelecky nevydařený vstup do sezony a z nadějné pozice pálil vysoko nad bránu. Smůlu měl Son také po půlhodině hry, kdy po milimetrovém centru Kanea napálil tyč. Tottenham se přesto před poločasem prosadil, o gól se přízemní ranou zasloužil Pierre-Emile Höjbjerg. Hosté si žádnou vyloženou příležitost nevytvořili a mohli být rádi, že do šaten odcházeli pouze s jednobrankovou ztrátou.

Také v úvodu druhé půle byli lepší domácí, po nepřesné rozehrávce Tottenhamu se však k prvnímu zakončení mezi tři tyče dostali Chalupáři. Mitrovič ale tečovanou střelou gólmana nepřekonal. Pak už opět hrozili Kohouti, střela Ryana Sessegnona z úhlu ani sražený pokus Sona ovšem úspěch neslavily. Z další ligové trefy se v 75. minutě radoval Kane, který měl jednoduchou práci při dorážce do prázdné brány. Střeleckou pohodu potvrdil výstavní ranou do šibenice v závěrečné desetiminutovce Mitrovič. Vyrovnat už ale hosté nestihli.

Remízu s West Hamem tak Tottenham napravil domácí výhrou nad Fulhamem. V příštím kole se 10. září představí na hřišti mistrovského Manchesteru City. Chalupáři tentýž den přivítají Chelsea.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Southampton FC 1:0

03.09.2022 16:00

Góly: 45+1. Daniel Podence

Vlci si v šestém kole Premier League připsali první ligovou výhru, když zdolali Southampton 1:0. O rozhodující branku se v závěru první půle postaral Daniel Podence, který neodmítl pobídku letní posily domácích Matheuse Nunese. Svatí se tak po skvělé výhře nad Chelsea museli smířit s porážkou.

Vedení Wolves přivedlo v letní přestávce do hráčského kádru další výrazné posily z Pyrenejského poloostrova, nicméně sázka na portugalskou enklávu zatím v letošní sezoně příliš nevycházela. Méně gólů sice inkasoval pouze Brighton, nevýrazný útok se však prosadil jen dvakrát, a Vlci tak po pěti kolech zaujímali místo v sestupovém pásmu. To Southampton v minulém duelu porazil Chelsea, na čemž se gólově podílel belgický mladík Roméo Lavia hrající ve skvělé formě.

První velká šance utkání přišla ve 14. minutě, kdy Pedro Neto využil po ztrátě hostů ve středu hřiště přečíslení a dostal se do dobré střelecké pozice. Jeho pokus na přední tyč však nebyl dostatečně přesný. Vzápětí se ukázali i hosté, příležitost Joea Ariba z bezprostřední blízkosti ale dobrým obranným zákrokem zhatil Rúben Neves. Na další gólovku si diváci museli počkat až do poločasového nastavení, kdy z pravé strany vyslala přízemní centr jedna z portugalských posil Vlků Matheus Nunes. Ve vápně si pak zajímavě počínal jeho krajan Podence, který lehkým příklepem balonu do země překonal brankáře hostů a zařídil gól domácích do šaten.

I v úvodu druhé půle byli Wolves v ofenzivě aktivní, ve finální fázi svých útočných akcí jim však dlouho chyběla přesnost. V 62. minutě navíc málem inkasovali, když balon za čáru z bezprostřední blízkosti dostal Ché Adams. Při svém zakončení ale nešťastně napodobil legendární boží ruku Diega Maradony, a gól tak slavit nemohl. Skotskému útočníkovi to nevyšlo ani o chvíli později, kdy míč sice trefil hlavou, ten se ale jen otřel o břevno. Southampton se přes slušný výkon nedočkal srovnání ani po závěrečné sérii střídání.

Vlci z Wolverhamptonu tak zvítězili a radovali se z premiérového letošního plného bodového zisku. V příštím kole se 10. září představí na hřišti Liverpoolu, Southampton tentýž den přivítá Brentford.

Více informací k zápasu

Everton FC - Liverpool FC 0:0

03.09.2022 13:30

Góly: -

Everton remizoval v utkání šestého kola s městským rivalem Liverpoolem 0:0. Pro domácí jde o cenný bod ve spodních příčkách tabulky, pro hosty naopak komplikace v nahánění hlavních konkurentů, kteří aspirují na titul.

Poměrně opatrný začátek trval až do 32. minuty, kdy domácí málem využili nedůslednosti Liverpoolu v obranných řadách. Petterson poslal z pravé strany do pokutového území výborný centr, mizerný zákrok poté předvedl Joe Gomez, když místo odkopu balon jen zastavil. Maupayovu střelu ještě van Dijk zablokoval, Tom Davies poté šajtlí napálil pravou tyčku. Ještě větší smůlu měli Reds před koncem prvního poločasu. Nejprve nártem z pravé strany vápna vypálil Darwin Núñez, jehož pokus parádním zákrokem vyrazil na břevno Jordan Pickford. V akci však pokračoval Luiz Díaz, který sice na Pickforda vyzrál, ale ve skórování mu zabránila tyčka.

Když už se Liverpool dostal ke střele, domácí podržel jejich gólman. Ten ve druhém poločase nadvakrát vychytal Fabinha, poté si v 65. minutě poradil s nebezpečným pokus Fabinha, jehož ránu o zem k pravé tyči vytěsnil Pickford levou rukou. Hned na to se Toffees dostali do přečíslení pět na tři, jenže Neal Maupay z malého vápna napálil Alissona. Poté se dokonce domácí radovali z gólu, jenže VAR odhalil Coadyho ofsajd po stříleném centru Maupaye.

V závěru měly oba celky ještě šanci na stržení skóre na svou stranu. Domácí Dwight McNeil vypálil z hranice vápna technický pokus, který ještě přizvedl Milner a Alisson musel balon vyrazit nad břevno. Tři minuty před koncem pak Roberto Firmino výtečně trefil těžký pas z pravé strany a ačkoliv se mu povedlo zamířit k tyči, lvím skokem zachránil domácí od kapitulace Pickford. V 96. minutě mohl ještě rozhodnout Salah, jehož hlavičku konečky prstů vytěsnil na tyčku opět domácí gólman. Ten je hlavním důvodem, proč Everton získal s Liverpoolem bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC650114:715
2.Manchester City642020:614
3.Tottenham Hotspur642012:514
4.Brighton & Hove Albion641111:513
5.Manchester United64028:812
6.Chelsea FC63128:910
7.Liverpool FC623115:69
8.Brentford FC623115:99
9.Leeds United622210:108
10.Fulham FC62229:98
11.Newcastle United61417:67
12.Southampton FC62137:107
13.AFC Bournemouth62135:187
14.Wolverhampton Wanderers61323:46
15.Crystal Palace61327:96
16.Everton FC60424:64
17.Aston Villa61145:104
18.West Ham United61143:84
19.Nottingham Forest61144:144
20.Leicester City60158:161

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (742)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele