Premier League - souhrn 27. kola

10.02.2018, 15:21, aktualizováno 12.02.2018, 22:58
Komentáře a souhrny
Chelsea v pondělní dohrávce zvládla utkání s West Bromem a vrátila se na průběžnou čtvrtou pozici před Tottenham, jenž si pro změnu poradil v derby s Arsenalem. Role favoritů naplnily Manchester City i Liverpool, naopak Man Utd nečekaně padl na půdě Newcastlu United. Tři boby rovněž zapsaly Everton, West Ham, Swansea nebo Huddersfield...

Chelsea FC - West Bromwich Albion 3:0

12.02.2018 21:00

Góly: 25. Eden Hazard, 63. Victor Moses, 71. Eden Hazard

Tři těžké balvany spadly ze srdce Antoniovi Contemu. Jeden za každý gól proti West Bromwichi, jeden za každý bod, který si Chelsea ze zápasu odnáší. Italský šéf po dvou porážkách v řádě konečně zmátořil svůj tým a stabilizoval své značně rozviklané trenérské křeslo. Ani góly Mosese a dvakrát Hazarda však Conteho samy o sobě nezachrání, o jeho osudu se rozhodně až v příštích týdnech...

Porazit WBA byla pro Blues absolutní povinnost. Baggies jsou poslední a zoufale se trápí. Chelsea potřebuje v týdnu uspět v osmifinále FA Cupu s Hullem a pokusit se o překvapení ve dvojzápase s Barcelonou. Jen tak může bývalý šéf Juventusu nebo italské reprezentace pomýšlet na angažmá v Londýně i do příští sezóny.

To Alan Pardew má dle vedení West Bromwiche pozici neohroženou. Zatím. Jeho herní plán na Stamford Bridge se ovšem začal bortit už po pár minutách, kdy se hvězdná hostující akvizice v podobě Daniela Sturridge zranila. Byl to ale jeho náhradník Jay Rodriguez, kdo jako první vystřelil, hlavou ale nezamířil mezi tři tyče.

Gólman Baggies Ben Foster začal pracovat na plný úvazek po čtvrthodině hry, kdy kryl pokus Zappacosty, na něhož navázal Olivier Giroud - poprvé v základní sestavě Chelsea. Právě Giroud ale důležitě asistoval Edenu Hazardovi u prvního gólu. Belgičan nejprve silově odstavil Barryho, načež si narazil s Giroudem a rychlýma nohama dovedl balón do vápna. Gólová střela byla formalitou.

Po obrátce měla Chelsea potíže vrátit se do vůdčí role a mohla být potrestána po liknavosti Andrease Christensena. Rondón ho sice o míč obral, ale Thibauta Courtoise už nepřekonal. A po hodině předvedli domácí nádhernou akci, která odpor WBA definitivně zlomila. Moses vlétl po pravé straně do útoku, míč se k němu po tečované patičce Fábregase vrátil a sám před Fosterem už nemohl zaváhat.

Chelsea ale chtěla pojistku. Její sebevědomí přeci jen po porážkách s Bournemouthem a Watfordem nesahá do nebeských výšin a každý gól je pro Blues důležitý. Dvacet minut před koncem se tak míče opět chopil vynikající Eden Hazard na rohu vápna se rychlou kličkou zbavil soupeře a perfektní ranou na přední tyč uzavřel skóre na 3:0.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Liverpool FC 0:2

11.02.2018 17:30

Góly: 6. Roberto Firmino, 42. Mohamed Salah

Druhé místo na dostřel. Liverpool využil prohry Manchesteru United, když sám zvládl svůj výjezd do Southamptonu, a na horší z manchesterských týmů už ztrácí pouhé dva body. A kdo za to může? Samozřejmě, že opět jistý Mohamed Salah...

Dva liverpoolské zásahy, dva příspěvky Moma Salaha. Egyptský fenomén nejprve po 20 minutách vedl smrtící brejk, který zakončil Roberto Firmino, a následně ještě krátce před přestávkou stanul na druhém konci kombinace s brazilským forvardem, aby vsítil už svou 29. soutěžní branku v sezoně.

Liverpool potom po pauze už jenom zápas kontroloval a měl i lepší šance, než soupeř, za stavu 1:0 se však musel především dvakrát třást. Nejprve ale Karius pěkně ztenčil střelecký úhel Højbjergovi a pak vyrážel nad břevno štiplavou ránu Ward-Prowseho, čímž si hlasitě řekl o šanci v osmifinále Ligy mistrů.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Manchester United 1:0

11.02.2018 15:15

Góly: 65. Matt Ritchie

Debut jako víno, to snad ani jinak nelze nazvat. Martin Dúbravka minimálně třemi skvělými zákroky podepřel první domácí výhru Newcastlu od měsíce října a konečně tak dal jeho fanouškům pořádnou, hmatatelnou naději na záchranu, respektive opravdový důvod k radosti. José Mourinho zároveň takhle na St. James Parku dál strádá...

Portugalský manažer nyní na půdě Newcastlu nevyhrál už sedmkrát a zároveň dál neví jak na Rafu Beníteze. Tentokrát přitom obavy budila už jeho zahajovací jedenáctka - ta samá, která se v lednu postavila Tottenhamu a vůbec mu nestačila. Tehdy přitom United zradila nedobře odhadnutá hlavička Jonese před Eriksenovým gólem a dnešek nabídl obdobný obrázek, když Smalling ve vzduchu viditelně tápal a jediná Ritchieho branka utkání byla umožněna sklepnutím nebráněného Lejeuna.

Pouze o defenzívě Man Utd to ovšem samozřejmě nebylo - problém byl i na druhé straně v zakončení. Martial, kterého krásně vysunul Matić, si jednou vylámal zuby na vytyčené noze Dúbravky a záhy nepochodil ani ze vzduchu. Slovenský host ze Sparty zároveň odmítal i Lingarda, Younga a v úplném závěru potom hlavně Michaela Carricka. BBC mu nakonec po zásluze udělila titul muže zápasu.

Více informací k zápasu

Huddersfield Town - AFC Bournemouth 4:1

11.02.2018 13:00

Góly: 7. Alex Pritchard, 27. Steve Mounié, 66. Steve Mounié, 90+5. Rajiv van la Parra (pen.) - 14. Junior Stanislas

Fotbalisté Huddersfieldu Town dokázali navázat na úspěšné vystoupení ze 4. kola FA Cupu a na domácí scéně přerušili svou dlouhou šňůru osmi utkání bez tříbodového zisku, k tomu alespoň částečně dali zapomenout na sérii pěti proher v řadě za sebou. Díky celkem hladkému vítězství 4:1 nad konkurenčním Bournemouthem se v tabulce posunuli mimo sestupovou zónu, v tuto chvíli jsou sedmnáctí se sedmadvaceti body o bod před Southamptonem.

AFC naopak poprvé po sedmi střetnutích prohrál a takto vysoký debakl rozhodně nečekal. V anglické nejvyšší soutěži je desátý s jednatřiceti body. Domácí celek nedokázal na ligové scéně vstřelit branku 320 minut, tuto nelichotivou bilanci prolomil již po sedmi minutách nedělního klání. Z první vážnější akce se prosadil Alex Pritchard, jenž využil zpětné nahrávky Steva Mouniého z pravé strany pokutového území.

Vzápětí se opřel do míče z voleje a z deseti metrů zakončil naprosto přesně k bližší konstrukci mimo dosah gólmana Begoviče. Hosté na sebe nenechali s odpovědí příliš dlouho čekat, za šest minut poprvé a naposledy srovnali stav. Po nahrávce od Frasera si přehodil míč na pravačku Junior Stanislas a pak se nezištně trefil k pravé tyči. Ve 24. minutě mířil hlavou do náruče Begoviče rozběhnutý Jørgensen, za další tři minuty vrátil domácím vedení Mounié.

Ten si po parádním centru od Mooye naběhl do středu pokutového území a jeho hlavička byla naprosto přesná, Begovič se natahoval marně. Po půl hodině hry byl blízko dalšímu vyrovnání Cook, jenomže po jeho hlavičkovém pokusu se balón otřel jen o levou tyč. Začátek druhého dějství tak zajímavý nebyl, po hodině hry mířil Ince trestuhodně nad horní tyčku. Huddersfield se definitivně uklidnil v 66. minutě.

Podruhé v utkání skóroval Mounié, když po prudké nahrávce od Mooye zavěsil z první k přední tyči - 3:1. S přibývajícím časem bylo hostům jasné, že na bodový zisk nedosáhnou. V samém závěru inkasovali počtvrté, kdy byl po přistrčení Pritcharda nařízen pokutový kop. K němu se postavil šestadvacetiletý nizozemský útočník Rajiv van la Parra a nezaváhal, svou střelu umístil k pravé tyči do protipohybu bezmocného Begoviče.

Více informací k zápasu

Manchester City - Leicester City 5:1

10.02.2018 18:30

Góly: 3. Raheem Sterling, 48. Sergio Agüero, 53. Sergio Agüero, 77. Sergio Agüero, 90. Sergio Agüero - 24. Jamie Vardy

Manchester City rozstřílel osmý Leicester a upevnil své dominantní postavení na čele Premier League. Jedenáct kol před koncem anglické nejvyšší soutěže jsou "Citizens" téměř jistým vítězem.

Po sedmadvaceti kolech může mít Manchester City po výhře nad Leicesterem na druhé United náskok až šestnácti bodů. United však ještě čeká zápas sedmadvacátého kola na půdě Newcastlu. Leicester se nachází s pětatřiceti body na osmém místě tabulky , na šestý Arsenal však ztrácí deset bodů a v s současnosti je tedy blíže sestupu než evropským pohárům.

Hráči Manchesteru City vlétli do zápasu jak uragán. Již ve třetí minutě se po centru Kevina de Bruyneho gólově prosadil Raheem Sterling a poslal tak domácí do vedení. Ve 24. minutě však "Lišky" dokázaly odpovědět. Jamie Vardy uloupil míč Fernandinhovi a po individuální akci, během níž pronikl do vápna domácích, chladnokrevně zakončil ke vzdálenější tyči. Ve 42. minutě se do další velké šance dostali domácí, jeho střelu do odkryté brány však vyrazil obránce Leicesteru Dragovič.

Stejně jako na začátku prvního poločasu, se i na začátku toho druhého dokázali domácí gólově prosadit. Kevin de Bruyne vyslal další ze skvělých centrů do vápna Leicesteru, tam si míč našel Sergio Agüero a prudkou střelou dokázal vrátit vedení na stranu svého týmu. O přibližně pět minut později si de Bruyne připsal třetí gólovou asistenci, když opět centroval do vápna soupeře a jeho přihrávku přetavil v gól opět Sergio Agüero.

V 77. minutě dokonal argentinský útočník Agüero svůj hattrick. Tentokrát skóroval po chybě Leicesteru v rozehrávce, kdy se zmocnil míče a přeloboval brankáře Schmeichela. V úplném závěru zápasu přidal Agüero i čtvrtý gól. Teprve sedmnáctiletý Foden dokázal míč po levé straně vyvézt až k bráně Leicesteru, poté z rohu hřiště přihrál Sergiu Agüerovi, který stál připraven za hranicí vápna a následně vstřelil po odrazu míče od břevna pátý gól svého týmu.

Více informací k zápasu

Everton FC - Crystal Palace 3:1

10.02.2018 16:00

Góly: 46. Gylfi Sigurdsson, 51. Oumar Niasse, 75. Tom Davies - 83. Luka Milivojević (pen.)

Everton vyhrál nad Crystal Palace v utkání, ve kterém byl mírným favoritem. Domácí se díky zisku třech bodů posunuli na devátou příčku, na vysněné evropské poháry však stále ztrácí šestnáct bodů.

Everton se díky výhře v tabulce vzdálil konkurenčnímu Bournemouthu, který však ještě čeká zápas sedmadvacátého kola Premier League na půdě Huddersfieldu. Crystal Palace se sice pohybuje na čtrnáctém místě, přesto mu bezprostředně hrozí sestup. Na osmnácté Stoke City mají svěřenci trenéra Hodgsona náskok pouhých dvou bodů a udržení se mezi anglickou elitou pro ně tedy určitě není samozřejmostí.

V 8. minutě šli po první velké šanci zápasu málem do vedení hosté. Mangala zahrál nebezpečnou malou domů na brankáře Pickforda, který musel míč zoufale odkopnout do míst, kde ho našel Benteke. Ten však ze vzdálenosti přibližně pětatřiceti metrů prázdnou bránu netrefil a utkání pokračovalo za bezbrankového stavu. Ve 28. minutě ze vzdálenosti asi třiceti metrů překvapivě vystřelil domácí Gueye, jehož prudká střela nadělala brankáři Henesseymu velké potíže, nakonec ji však na roh vyrazit dokázal.

Hned v první minutě druhého poločasu se do vedení dostali domácí. Niasse sklepl balón dobře na Gilfyho Sigurdssona, který bezpečně našel odkrytou část Henesseyho brány. V 51. první minutě šel Everton do dvougólového vedení, když se dokázal hlavičkou prosadit po centru Martiny Niasse. Everton stále neměl dost a na svého soupeře praktikoval aktivní fotbal, který v 76. minutě vyústil v tříbrankové vedení domácích. Gylfi Sigurdsson přehodil míč přes brankáře Henesseyho na Toma Daviesa, který doklepl míč do prázdné brány.

V 82. minutě zahrál domácí Williams ve vlastním pokutovém území rukou a rozhodčí Moss správně nařídil pokutový kop pro Crystal Palace, který vzápětí proměnil srbský záložník Luka Milivojevič.

Více informací k zápasu

Stoke City - Brighton & Hove Albion 1:1

10.02.2018 16:00

Góly: 68. Xherdan Shaqiri - 32. José Izquierdo

Velkou šanci posunout se ze sestupového pásma prováhal Stoke City, když v závěru utkání s Brightonem na penaltovém puntíku nepochodil Charlie Adam. Potters si takto se soupeřem body podělili a zůstávají mu tři body vzdáleni...

Brighton je bez venkovní výhry od měsíce listopadu a na Britannia Stadium odstartoval lépe, mimo jiné skrze krásnou branku Izquierda, který se nádherně trefil po výměně přihrávek se Stephensem a Marchem. Sám Izquierdo klidně mohl mít dnes hattrick, nebýt skvělých reflexů Jacka Butlanda.

Stoke mezitím vpředu tápal a celá jeho útočná trojice ve složení Shaqiri-Choupo-Moting-Diouf se dohromady zmohla na pouhých šest dotyků s míčem v soupeřově pokutovém území. Jenže i tohle málo divže nestačilo na výhru. V 68. minutě se totiž zničehonic a z první střely na bránu prosadil Shaqiri a závěr potom patřil jasně Potters.

V posledních vteřinách totiž nejen, že Knockaert z čáry odvracel gólovou hlavičku Dioufa, ale především domácí měli v 90. minutě možnost kopat penaltu. K té se hnal faulovaný Jesé, Adam ho však odtlačil a záhy se nechal vychytat Mathewem Ryanem.

Více informací k zápasu

West Ham United - Watford FC 2:0

10.02.2018 16:00

Góly: 38. Javier Hernández, 78. Marko Arnautović

West Ham si doma poradil s nedalekým Watfordem, který porazil 2:0 po gólech Chicharita a Arnautoviče. Pro West Ham se jedná o první domácí výhru v Premier League od začátku ledna.

Pro West Ham znamená výhra bodové dorovnání svého soupeře. Po sedmadvaceti odehraných ligových kolech má na kontě třicet bodů West Ham i Watford a společně se drží v klidném středu tabulky, na sestupové pásmo však mají náskok pouhých pěti bodů. Oba soupeři jsou navíc venku z domácích pohárů a šance na účast v evropských pohárech je tedy pouze teoretická, neboť na pátou Chelsea ztrácí oba týmy rovných dvacet bodů.

V 8. minutě rozehrávali hosté z rohového kopu, po němž se dostal k nebezpečné hlavičce Mariappa, jeho ránu však vychytal brankář Adrián. Ve 38. minutě vyslal domácí Antonio nadýchaný centr z levé strany a když v pokutovém území upadl jeden z watfordských obránců, neměl Chicharito problém hlavou usměrnit míč do Karnezisovy brány.

V 57. minutě zahrozil z volného přímého kopu hostující Gerard Deulofeu, jeho ránu však na poslední chvíli vyrazil brankář West Hamu Adrián, který v tomto zápase svůj tým již poněkolikáté podržel dobrým zákrokem.

V 78. minutě dokázal na 2:0 navýšit rakouský útočník Marko Arnautovič, který se zjevil sám před brankářem Karnezisem a prudkou střelou ho dokázal prostřelit. Do konce zápasu se již nic zásadního nestalo a West Ham si tak připisuje cennou výhru nad konkurenčním týmem v zápase, ve kterém se skvělým výkonem blýskl domácí brankář Adrián.

Více informací k zápasu

Swansea City - Burnley FC 1:0

10.02.2018 16:00

Góly: 81. Sung-yueng Ki

Swansea pokračuje ve zlepšených výkonech pod trenérem Carvalhalem, když si tentokrát proti Burnley vystačila s jediným gólem Ki Sung-yuenga a sestupové zóny se tak vzdálila alespoň na dva body. Oba týmy potvrdily, proč se řadí ke čtyřem nejsporadičtěji skórujícím mužstvům ligy...

První poločas tak zákonitě nenabídl jedinou ránu mezi tři tyče. Teprve po změně stran frustrující čekání prolomil Gudmundssonův pokus, s nímž si poradil Fabianski. I mimo tuto střelu Clarets vypadali jako ten nebezpečnější mančaft, ovšem příchod rekordní posily Andrého Ayewa nakonec Swans strhl.

Nejprve Andrého bratr Jordan ztroskotal na Nicku Popeovi a následně už Ki svou přízemní ranou zpoza vápna uštědřil Burnley učiněný direkt, ze kterého se již hosté nevzpamatovali. Burnley takto v tomto kalendářním roce zůstává bez výhry, byť stále na velmi pěkné sedmé příčce.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Arsenal FC 1:0

10.02.2018 13:30

Góly: 49. Harry Kane

Stejně jako v minulém kole si Tottenham nechal to nejlepší až na druhý poločas, v němž se proti Arsenalu ujal brzkého vedení zásluhou Harryho Kanea a měl záhy řadu příležitostí nabyté vedení navýšit. Kombinace mizerného zakončení s kvalitními zásahy Petra Čecha ovšem držely průběžný stav 1:0 až do konce základní hrací doby, což ještě Arsenalu dávalo naději na ukořistění bodu. Remízu měl během nastavení vskutku na dosah střídající Alexander Lacazette, avšak v klíčové šanci minul a Tottenham tak přece jen slaví prestižní vítězství v severolondýnském derby, díky němuž svému rivalovi v tabulce odskočil na propastných sedm bodů.

Přestože se stihl uzdravit brankář Petr Čech, jedné výrazné absenci se Arsenal nakonec nevyhnul. Vinou poraněných třísel se na soupisce neobjevil Aaron Ramsey, jehož v sestavě nahradil Jack Wilshere. Utkání před vyprodanými tribunami Wembley od úvodních minut nabídlo napínavou podívanou, v níž se oba týmy střídaly v táhlých sekvencích držení míče, zatímco jejich soupeř trpělivě vyčkával v hlubokém bloku.

První nadějné příležitosti tak přicházely spíše z přímočarých útoků do nesrovnané defenzivy. Harryho Kanea však před snadným zakončením zblízka zastavil Shkodran Mustafi na poslední chvíli, zatímco na opačné straně zase Aubameyangův samostatný únik znemožnil přísně zdvižený praporek čárového rozhodčího. Po dramatické dvacetiminutovce ovšem naplno začaly dominovat obrany. S výjimkou Kaneova nepřesného zakončení hlavou nebyl ani jeden z brankářů ve větším ohrožení a nebylo překvapením, že první půle skončila bez branek.

Sotva čtyři minuty po změně stran se už ale diváci očekávaného průlomu skóre dočkali. Svůj pátý zásah v pátém severolondýnském derby si připsal Harry Kane, jehož táhlým pasem z levé strany našel Ben Davies a anglický forvard ve vzduchu razantní hlavičkou uklidil míč přesně k tyči. Jen chvíli nato měl nejlepší střelec Spurs na hlavě další gól, avšak tentokrát po centru z druhé strany těsně minul.

A Kane byl při chuti - ve čtyřiapadesáté minutě se pro změnu dostal k zakončení z voleje, k němuž jej vybídl Kieran Trippier, a Petr Čech měl jediné štěstí, že tvrdá rána mířila přímo na něj do středu brány. Než se otřesení hráči Arsenalu stihli vzpamatovat, musel je ještě jednou podržet výtečným zákrokem Čech, jenž konečky prstů vytěsnil povedený přímý kop Eriksena.

Na nepříznivý vývoj utkání hostující manažer Arséne Wenger zareagoval nasazením Alexandra Lacazetta s Alexem Iwobim, jimž uvolnili Mchitarjan s Elnenym, což Arsenalu umožnilo vrhnout více sil do útoku, ovšem stejně tak ubylo těl v obranné linii. K výtečným šancím na navýšení náskoku se následně dostali Heung-Min Son i Dele Alli, ale v obou případech stříleli hrubě nepřesně. Střídající Lamela již ve vlastním úniku mířil lépe, ovšem ztroskotal na pozorném Čechovi.

Zatímco Arsenal se dostal pouze k jediné ráně Wilshera, kterou dokázal zneškodnit Hugo Lloris, Spurs pokračovali v tvorbě jedné gólovky za druhou. Dalším v pořadí hráčů, kteří si vylámali zuby na Čechovi, byl Kieran Trippier, jehož rána z voleje na zadní tyči mířila opět neomylně do rukavic připraveného českého gólmana.

Až v závěrečné desetiminutovce domácí přepustili herní iniciativu soupeři, kterou hosté v nastavení málem využili. Hned dvě slibné možnosti měl na kopačce Lacazette, jenže v obou případech zamířil nepřesně. Druhé severolondýnské derby tak patří Tottenhamu, který svému rivalovi utekl v tabulce již na rozdíl sedmi bodů a cesta Arsenalu do Ligy mistrů skrze ligové umístění se opět výrazně vzdaluje.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City27233179:2072
2.Manchester United27175551:1956
3.Liverpool FC27159361:3154
4.Chelsea FC27165649:2353
5.Tottenham Hotspur27157552:2452
6.Arsenal FC27136851:3645
7.Burnley FC2799921:2436
8.Leicester City27981039:4035
9.Everton FC27971132:4634
10.AFC Bournemouth27871231:4131
11.Watford FC27861337:4730
12.West Ham United27791134:4630
13.Newcastle United27771325:3628
14.Brighton & Hove Albion276101122:3628
15.Crystal Palace27691225:4227
16.Swansea City27761420:3727
17.Huddersfield Town27761423:4727
18.Southampton FC275111128:4026
19.Stoke City27671427:5325
20.West Bromwich Albion273111321:4020

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1140)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele