Premier League - souhrn 12. kola: Liverpool vítězně, Chelsea ne

18.10.2022, 22:23, aktualizováno 20.10.2022, 23:07
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Rudých ďáblů (© AFP)
Liverpool, Newcastle i Southampton slavily ve středu nejtěsnější možné výhry, Brentford doma plichtil bez branek s Chelsea, Manchester United si poradil s Tottenhamem. Úvodní mač vloženého dvanáctého kola se nesl ve znamení bezgólového představení, Brighton ani na čtvrtý pokus neuzmul vítězství. Crystal Palace otočil duel s Wolverhamptonem...

Leicester City - Leeds United 2:0

20.10.2022 21:15

Góly: 16. Robin Koch (vl.), 35. Harvey Barnes

Vyrovnaný úvod utkání přerušil hostující Koch, který si nešťastně srazil míč do vlastní brány a poslal Leicester do vedení. Domácí přidali ve 35. minutě druhou branku, když se krásně střelou k tyči prosadil Barnes. Druhý poločas měli mírnou převahu hosté, ale nedokázali si vypracovat žádnou vyloženou šanci. Leicester tak vyhrál podruhé v sezóně, zatímco Leeds prohrál třetí utkání v řadě.

Nepříliš záživnou úvodní patnáctiminutovku přerušila útočná akce domácích, po které si hostující Koch nešťastně srazil míč do vlastní brány a poslal Leicester do vedení.

Hosté mohli vyrovnat ve 30. minutě, kdy Sinisterra nebezpečně vystřelil z hranice velkého vápna, k jeho smůle skončil pokus na břevně. Ve 33. minutě se zase objevil ve výborné pozici Summerville, avšak jeho zakončení prolétlo těsně kolem pravé tyče.

Ve 35. minutě už to bylo 2:0 pro domácí tým. Dewsbury-Hall našel krásnou přihrávkou v pokutovém území Barnese a ten střelou k pravé tyči zvýšil vedení svého týmu. Ve zbytku poločasu se ani jeden z týmů k další vyložené šanci nedostal, a tak se šlo do šaten za stavu 2:0 pro Leicester.

Po přestávce na straně hostů skončili Koch a Roca a na jejich místo nastoupili Cooper a Rodrigo. Následujících 20 minut druhého poločasu příliš fotbalové krásy nenabídlo, Leeds více držel míč a snažil se o snížení, žádnou vyloženou šanci si ale nevypracoval. V 64. minutě sáhl ke střídání i Brendan Rodgers. V zápase už nepokračovali Vardy se Soumarem, kteří byli nahrazeni Dakou a Mendym.

Aktivnějším hostům se v druhém poločase zápas zdramatizovat nepodařilo, a tak Leicester zvítězil podruhé v sezóně. Domácí se i nadále nachází na předposledním místě, zatímco Leeds je šestnáctý.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Aston Villa 3:0

20.10.2022 20:30

Góly: 36. Harrison Reed, 68. Aleksandar Mitrović (pen.), 83. Tyrone Mings (vl.)

Domácí využili herní převahu v 36. minutě, kdy se z hranice velkého vápna prosadil k tyči Reed. V 62. minutě dal hostující Douglas Luiz hlavičku Mitrovićovi, za což viděl červenou kartu. O šest minut později domácí dostali po ruce Cashe výhodu pokutové kopu, který následně proměnil Mitrović. Třetí gól přidal Fulham v 83. minutě, kdy si do vlastní brány srazil míč Mings. Fulham jednoznačně vyhrál a posunul se na 9. pozici.

Fulham začal zápas aktivně. V 18. minutě rozehráli domácí rohový kop, na centrovaný míč si naskočil Mitrović a nebezpečně zakončoval doprostřed brány, naneštěstí trefil jednoho z bránících hráčů, který balón odkopl. Ve 21. minutě zahrávali Whites volný přímý kop ze střední vzdálenosti. Balón pěkně trefil Pereira, ale Martínez se vyznamenal a s jeho pokusem si poradil.

V následujících minutách se ozvali i hosté, kteří byli nebezpeční zejména ze standardních situací, branku ale nevstřelili. Ve 32. minutě se kousek za vápnem odhodlal ke střele hostující Watkins, nicméně Leno jeho pokus doprostřed brány pokryl.

Ve 33. minutě spálil Willian velkou šanci, když z hranice vápna vystřelil přesně k pravé tyči, avšak střelu vytáhl na roh Martínez. Ve 36. minutě už byl o poznání přesnější jeho spoluhráč Reed, jenž napřáhl z podobné pozice a jeho pěkný pokus po zemi zapadl přesně k levé tyči - 1:0 pro Fulham.

Aston Villa mohla vyrovnat na konci prvního poločasu. Watkins se v pokutovém území soupeře dostal k odraženému míči a prudce vystřelil, jeho velkou šanci zlikvidoval krásným reflexivním zákrokem Leno.

Po přestávce na straně hostů skončili Bailey a Bednarek, které nahradili Cash a Buendía. Úvodních 15 minut druhé půlky nabídlo vyrovnanou hru s několika šancemi na obou stranách, ke gólu to ale nevedlo.

V 62. minutě dal Luiz hlavičku Mitrovićovi. Situaci zkoumal VAR, který nakonec rozhodl o červené kartě pro hostujícího hráče. O šest minut později zahrál v pokutovém území rukou Cash a rozhodčí zapískal penaltu. Tu následně proměnil Mitrović a zvýšil na 2:0.

V 83. minutě si po pěkné akci domácího týmu omylem srazil balón do vlastní brány Mings a už to bylo 3:0. Fulham si ve zbytku zápasu pohlídal třígólový náskok a po výborném výkonu se vyšvihl na 9. příčku.

Více informací k zápasu

Manchester United - Tottenham Hotspur 2:0

19.10.2022 21:15

Góly: 47. Fred, 69. Bruno Fernandes

United od prvních minut v zápase až překvapivě dominovali a hosté jen díky famóznímu Llorisovi, který zlikvidoval několik vyložených šancí soupeře, neinkasovali gól. Po přestávce šli domácí zaslouženě do vedení, když se po pěkné akci prosadil Fred, jehož ne úplně povedenou střelu tečoval do vlastní brány jeden z hostujících obránců. V 69. minutě přidal druhou branku Fernandes, jenž z hranice vápna technicky uklidil míč k pravé tyči.

Manchester měl ještě několik dalších gólových šancí, ale třetí branku nepřidal. Rudí ďáblové si po výborném výkonu připsali výhru 2:0 a nyní ztrácí jeden bod na čtvrtou Chelsea. Spurs zůstali na třetím místě.

United vlétli do zápasu nebojácně a od prvních minut soupeře jednoznačně přehrávali. V první vážnější příležitosti se objevil Fred, který pohotově pálil z hranice vápna, nicméně jeho střelu zlikvidoval pozorný Lloris. V 11. minutě zkusil štěstí ze střední vzdálenosti Antony a po jeho krásné střele zazvonila tyč.

Domácí rychle a přesně kombinovali a dostávali se snadno do dalších příležitostí. Ve 21. minutě Fernandes vyslal krásnou přihrávku na Rashforda, ten převzal míč a v malém vápně vystřelil prudce k levé tyči, jeho pokus ovšem fantasticky zlikvidoval Lloris. O minutu později zahrávali Rudí ďáblové přímý kop z výhodné pozice. Fernandesovu střelu do levé části branky znovu pokryl skvěle chytající brankář hostů.

Spurs byli v úvodní půlhodině pod velkým tlakem a jen díky Llorisovi neinkasovali gól. Ve 25. minutě vystřelil z hranice vápna Rashford a francouzský gólman měl opět práci. O minutu později se průnikem ze strany prezentoval Dalot, jeho přetažený centr si našel na zadní tyči Shaw a krásným volejem provětral rukavice brankáře Tottenhamu. Ve 29. minutě se pohotovou ránou kousek za šestnáctkou uvedl Casemiro, jenže ani on gól nevstřelil.

Hosté zahrozili až v závěru poločasu. Pěknou přihrávku obdržel Harry Kane, balón si zpracoval a poté vystřelil k pravé tyči, de Gea se ovšem nenechal zahanbit a svůj tým rovněž podržel. United i přes obrovskou převahu v prvním poločase branku nedali.

Po přestávce se domácí konečně dočkali. Sancho vracel míč na pokutové území, kde se ke střele odhodlal Fred, jeho pokus změnil po nešťastné teči jednoho z hostujících obránců směr, a balón zapadl k pravé tyči. Vzápětí mohl jít Manchester do vedení 2:0, každopádně při prudkém pokusu Rashforda se opět vyznamenal famózní Lloris.

V 52. minutě zajel tvrdě do protihráče Casemiro a po zásluze viděl první žlutou kartu v utkání. Spurs se vůbec nedostávali do šancí, výjimkou byla obrovská šance Kanea, jehož gól by ale stejně neplatil, protože se nacházel v ofsajdu. V 69. minutě United sehráli rychlou akci, balón se na hranici vápna dostal k Fernandesovi a ten technickou střelou k pravé tyčce vstřelil druhý gól Manchesteru. V 74. minutě se po krásné samostatné akci prokličkoval až do malého vápna Rashford, jeho tvrdou ránu však znovu skvěle pokryl Lloris.

United si už zbytek střetnutí pohlídali a po dominantním výkonu vyhráli 2-0.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Southampton FC 0:1

19.10.2022 20:30

Góly: 9. Che Adams

Bournemouth přišel o svou šňůru neporazitelnosti, když na vlastním stadiónu díky brance Adamse podlehl Southamptonu těsně 1:0. Ralph Hassenhüttl si tak může alespoň na chvíli oddechnout a jeho Southampton se posunul na čtrnáctou příčku tabulky.

V podstatě hned první vážnější situace v zápase přinesla branku. Southampton přenesl hru na levou stranu na nabíhajícího Perrauda, ten do šestnáctky poslal nadýchaný centr, na který si naběhl Che Adams a hlavou jej krásně poslal k tyči. NA druhé straně mohl srovnat stav útočník Billing, jeho střelu ale parádním zákrokem vychytal brankář Bazunu.

V další tutovce se až po pauze objevil stoper Senesi, ten ale branku hlavičkou z malého vápna trestuhodně minul. Vyrovnat mohl také dvacet minut před koncem záložník Lerma, jeho zakončení ve výhodné pozice ale obrana hostí zblokovala a neujal se ani pokus Solankeho z otočky, ten totiž zamířil o metr a půl výše, než by bylo zdrávo. V poslední desetiminutovce neuspěl se svou hlavičkou ani nabíhající Tavernier, a protože na druhé straně zase v tutovce útočník Adams nastřelil pouze tělo stopera Mephama, dospělo utkání k těsné výhře Southamptonu 1:0:

Více informací k zápasu

Brentford FC - Chelsea FC 0:0

19.10.2022 20:30

Góly: -

Chelsea pod Grahamem Potterem poprvé ztratila body, když pouze remizovala na hřišti Brentfordu 0:0. Podobně jako v duelu s Aston Villou sice The Blues udrželi čisté konto, vděčit za to mohou ale hlavně výbornému Kepovi a špatnému zakončení domácích, defenziva The Blues totiž zatím rozhodně skálopevná není.

Brentford do utkání vlétl pořádně nažhavený a už po deseti minutách se ve vápně skácel Mbeumo, penalta se ale správně nepískala. Po dvaceti minutách se ve vyložené šanci ocitl Toney, který se po standardní situaci objevil trestuhodně osamocen před brankářem Kepou, svou hlavičku ale nasměroval pouze do něj. Na druhé straně se nebezpečně uvolnil útočník Broja, jeho nabídku ale Kai Havertz nevyužil, proti prudké střele Azpilicuety zase zasáhl brankář Raya.

I do druhého dějství vstoupili lépe domácí fotbalisté, po centru z pravé strany se objevil zcela sám na malém vápně útočník Mbeumo, svou hlavičku ale nasměroval pouze do náruče připraveného brankáře Kepy. V další příležitosti se objevil útočník Toney, který přeskočil stopera Koulibalyho, branku ale vůbec netrefil. Chelsea o sobě dala vědět až po hodince hry, kdy se do zakončení z hranice vápna protlačil nevýrazný Havertz, s jeho ránou ale Raya neměl velké starosti.

Patnáct minut před koncem pálil nebezpečně Kovačič, branku ale těsně netrefil. Tentýž hráč se do kulatého nesmyslu opřel i deset minut před koncem, branku ale vysoko přestřelil. Na druhé straně mohl rozhodnout Toney, ten se ale nechal vytlačit do ostrého úhlu a posléze jen nastřelil brankáře Kepu. V nastaveném čase mohl rozhodnout střídající Chukwuemeka, toho ale vychytal domácí brankář a utkání tak dospělo k bezbrankové remíze.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Everton FC 1:0

19.10.2022 20:30

Góly: 31. Miguel Almirón

Newcastle United porazil v domácím utkání dvanáctého kola Premier League Eveton 1:0. Jedinou branku zápasu vstřelil ve 31. minutě krásnou ránou Miguel Almirón.

Domácí od první minuty měli navrch a jejich tlak se zúročil po půlhodině hry. Newcastle kombinoval přes celé hřiště, dlouho držel míč, ke kterému se nakonec na hraně vápna po přihrávce od Guimaraese dostal Miguel Almirón, který bez přípravy vypálil. Jeho povedená střela zamířila nad gólmana Pickforda, který už se mohl jen ohlédnout za svá záda.

Před přestávkou se do akce dostal VAR, který vyšetřoval počínání domácího Burna v pokutové území. Po necelých dvou minutách však sudí dal pokyn ke hře, a tak bylo jasné, že je vše v pořádku a Everton se penalty nedočká. Zkraje druhého poločasu se k zakončení znovu dostal Almirón, rána mu znovu nesedla vůbec špatně, tentokrát však přeci jen těsně minul. Utkání se celkově neslo v tónu Newcastlu, který nakonec svému soupeři nedovolil jediný pokus na bránu, a sám ji trefil čtyřikrát. Jediná přesná trefa však nakonec na výhru stačila.

Newcastle se díky zisku tří bodů v průběžné tabulce posunul na šestou příčku před Liverpool, naopak Everton je až patnáctý s náskokem jediného bodu na sestupové příčky.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - West Ham United 1:0

19.10.2022 20:30

Góly: 22. Darwin Núñez

Liverpool v utkání vloženého dvanáctého kola Premier League porazil West Ham United 1:0. Jedinou branku utkání vstřelil probuzený střelec Darwin Núñez, Jarrod Bowen na opačné straně neproměnil pokutový kop.

První větší příležitost měli domácí ve 22. minutě a hned to skončilo gólem. Tsimikas se uvolnil přes bránícího soupeře a odcentroval do pokutového území, kde přesně našel Darwina Núñeze, jehož hlavičku neměl Fabianski šanci chytit. Uruguayský útočník mohl po minutě přidat další branku, když využil obrovské hrubky Zoumy, ale hostujícího gólmana v samostatném úniku tentokrát překonat nezvládl. Núñez měl další velkou šanci pět minut před přestávkou, ovšem tentokrát jeho dělovka mířila do tyče.

Ve 41. minutě se k zemi zřítil Bowen po kontaktu s Gomezem a hlavní sudí posléze přerušil hru, aby se mohl podívat na záznam. Po konzultaci s video sudím bylo jasno, West Ham dostal k dispozici pokutový kop. Rozehrávky se ujal sám faulovaný Jarrod Bowen, jenže brankář Allison vystihl směr jeho kopu, a skóre se tak neměnilo. Až v sedmdesáté minutě vysoko nakopnutý balon od Zoumy našel překvapivě Benrahmu, který v dobrém postavení našel pouze náruč Alissona.

Čtvrt hodiny před koncem měli domácí k dispozici rohový kop, po kterém vznikla skrumáž před bránou. V té se nejlépe zorientoval Curtis Jones, který svým pokusem z hranice vápna jen těsně minul bránu. Kladiváři ještě měli před koncem šanci na vyrovnání, avšak ve velké příležitosti selhal jak Jarrod Bowen, tak Tomáš Souček. West Ham tak odjel z Anfield Road s prázdnou, Liverpool oslavil hubenou výhru a navázal na vítězství s Manchesterem City.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Wolverhampton Wanderers 2:1

18.10.2022 21:15

Góly: 47. Eberechi Eze, 70. Wilfried Zaha - 31. Adama Traoré

Crystal Palace zvládl náročný zápas s Wolverhamptonem a vyhrál 2:1. V první půli otevřel skóre Adama Traoré, ve druhé půli hosté zápas otočili prostřednictvím branek Ezeho a Zahy.

José Sá mohl už ve čtvrté minutě děkovat štěstěně, Doucurého střelu totiž tečoval na tyč. Hned z protiútoku mohli skórovat naopak hosté, ale Diego Costa nedokázal propasírovat míč za záda Guiaity, a následoval tak pouze rohový kop. V následujících minutách se hra poměrně zklidnila, bylo k vidění několik tvrdých zákroků, nicméně se nejednalo o oku lahodící záležitosti. Vše se změnilo ve 31. minutě, po krásné kombinaci se dostal k míči Hugo Bueno, debutant v základní sestavě Wolves vyslal do vápna soupeře nádherný centr, který si na zadní tyči našel netradiční hlavičkář Adama Traoré, který se z bezprostřední blízkosti nemýlil a poslal hosty do vedení. Hostující fanoušky mohl poslat do varu v nastavení první půle Rúben Neves, jeho střela z přímého kopu však skončila pouze na levé tyči Guaitovy branky.

O změnu skóre se na začátku druhé půle naopak postarali domácí. Na Oliseův centrovaný míč nedokázal doskočit Nélson Semedo, a tak měl na zadní tyči volné pole působnosti Eberechi Eze, který prudkou hlavičkou prostřelil Josého Sá a vyrovnal na 1:1. Hosté se rychle snažili na inkasovanou branku zareagovat, každopádně střela Daniela Podenceho gólová nebyla. Hra se následně přelévala ze strany na stranu, od gólové radosti neměl daleko Odsonne Édouard ani Wilfried Zaha. Druhý jmenovaný se však přeci jen v 70. minutě dočkal, když se v souboji jeden na jednoho, proti brankáři Josému Sá, nemýlil a otočil skóre na 2:1.

Hostům se již srovnat nepodařilo, a tak si domácí připsali do tabulky důležité tři body.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Nottingham Forest 0:0

18.10.2022 20:30

Góly: -

Brighton v domácím klání dvanáctého kola Premier League remizoval s Nottinghamem Forest 0:0. Domácí měli jasnou převahu, střely na bránu ovládli 7:0, ale gól se jim vsítit nepodařilo.

První půlhodina hry byla poměrně klidná, jenže pak domácí přešli na vyšší obrátky. Odražený pokus Dannyho Welbecka se dostal k Leandru Trossardovi, jehož povedená rána orazítkovala břevno. Pár minut na to postupoval z pravé strany Solly March, Williams před ním jen couval a domácí fotbalista vypálil na přední tyč, kam se honem rychle musel přemístit Dean Henderson. Chvíli na to zakončoval Adam Lallana, ovšem Henderson si poradil jak s jeho pokusem, tak i s následnou dorážkou Welbecka.

Ještě před koncem prvního poločase zahrozili Seagulls znovu. Leandro Trossard poslal dlouhý křižný centr na pravou stranu vápna, Solly March ho vrátil před branku a Adam Webster střílející v pádu přes Cooka přestřelil břevno. Henderson znovu v 82. minutě prokázal, proč je pro Nottingham veledůležitou posilou. Pascal Gross zůstal nikým nehlídaný uvnitř vápna a prudce vypálil k levé tyči, balonu v cestě do sítě ale zabránil tygřím skokem hostující brankář, díky kterému si Nottingham nakonec odvezl cenný bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC1090124:1027
2.Manchester City1072133:1023
3.Tottenham Hotspur1172222:1223
4.Chelsea FC1062215:1020
5.Manchester United1061315:1519
6.Newcastle United1146118:918
7.Liverpool FC1044222:1216
8.Brighton & Hove Albion1043314:1115
9.Fulham FC1143419:2015
10.Brentford FC1135318:1714
11.Crystal Palace1034312:1313
12.AFC Bournemouth1134410:2313
13.West Ham United113269:1211
14.Southampton FC1132610:1811
15.Everton FC112458:1210
16.Leeds United1023511:159
17.Aston Villa112367:169
18.Wolverhampton Wanderers112365:149
19.Leicester City1122717:248
20.Nottingham Forest111377:236
Zbývající zápasy
19.10. 20:30Arsenal FC - Manchester City

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (347)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele