Premier League - souhrn 11. kola

05.11.2016, 17:58, aktualizováno 06.11.2016, 19:26
Komentáře a souhrny
Severolondýnské derby mezi Arsenalem a Tottenhamem vítěze nepřineslo. Chelsea smetla Everton a dočasně poskočila do čela tabulky, než se před ní dostal Liverpool. Sunderland veze důležité body ze hřiště Bournemouthu. Burnley přestřílelo Crystal Palace, zatímco na hřištích Manchesteru City a West Hamu United se body dělily...

Leicester City - West Bromwich Albion 1:2

06.11.2016 17:30

Góly: 55. Islam Slimani - 52. James Morrison, 72. Matt Phillips

West Bromwich Albion na půdě Leicesteru neprohrál již od roku 1994 a nic se na tom nezměnilo ani tentokrát. Svěřenci Tonyho Pulise předvedli kvalitní výkon ve všech směrech a odvážejí si z hřiště obhájce ligového titulu všechny body díky výhře 2:1. Mužem zápasu byl bezpochyby Matt Phillips, jenž na první gól Baggies nahrál a druhý pak vstřelil sám.

Leicester se vedle zvýšených očekávání musí vypořádat také s náročnějším zápasovým harmonogramem, kdy o středeční noci dohrávala utkání Ligy mistrů v Kodani. I to se nejspíše projevilo na začátku nedělního klání, kdy úvodní minuty patřily jednoznačně hostům. Brankáře Zielera, jenž nahradil zraněného Kaspera Schmeichela přinutil k pohotovému zákroku přízemní ranou Phillips.

Komplikace málem německému gólmanovi způsobil také José Rondón, jenž zablokoval Zielerův odkop, avšak odražený míč zamířil mimo tři tyče. Zápas se s postupem první půle proměnil v nezáživnou podívanou mezi dvěma pozornými obranami a nebylo tedy žádné překvapení, že se do kabin v poločase odcházelo za bezbrankového stavu.

Vzhledem k tomu, že Foxes za celou první půli ani jedinkrát nevystřelili na bránu, poslal manažer Claudio Ranieri do hry hned po změně stran Jamieho Vardyho výměnou za matného Okazakiho. Přesto se opakoval scénář z úvodu zápasu, kdy hráli prim hosté. Série rohových kopů či standardních situací okolo šestnáctky Leicesteru ještě West Bromwichi nepřinesla kýžený průlom skóre, ovšem ve dvaapadesáté minutě již výtečný centr Phillipse tečoval hlavou k zadní tyči James Morrison, jenž svým prvním ligovým gólem od září 2015 poslal Baggies do zaslouženého vedení.

Radost hostí ale měla jepičí život. Hned tři minuty po Morrisonově trefě totiž Riyad Mahrez posadil míč na hlavu Islamu Slimanimu, jenž využil postavení na hraně ofsajdu a rovněž hlavou srovnal na 1:1. Utkání se rázem probudilo k životu a doposud mátožní hráči Leicesteru testovali obranu soupeře jedním výpadem za druhým. Baggies ovšem svědomitě odolávali, a hlavně stále nerezignovali na útok, což se jim osmnáct minut před koncem beze zbytku vyplatilo.

Ve dvaasedmdesáté minutě totiž jindy spolehlivý Danny Drinkwater vyrobil ve středu pole obří hrubku, když nepovedenou zpětnou přihrávkou vyslal do samostatného úniku Matta Phillipse. Skotský křídelník zachoval chladnou hlavu a jemným obloučkem přes vyběhnuvšího Zielera vrátil hostům překvapivé vedení.

Foxes se znovu pokoušeli o okamžitou odpověď a opravdu nescházelo mnoho, aby si Craig Dawson po Drinkwaterově centru nešikovně srazil míč do vlastní sítě. Vyrovnání pak měl na hlavě Andy King po dalším skvostném průniku Mahreze, jenže míč poslal přímo do středu branky a připravených rukavic brankáře Fostera. Leicester tak nečekaně prohrál 2:1 a zůstává až na čtrnáctém místě, zatímco hosté ukončili dlouhou sérii bez porážky a poskočili až přes svého nedělního soka na jedenáctou příčku.

Více informací k zápasu

Swansea City - Manchester United 1:3

06.11.2016 16:00

Góly: 69. Mike van der Hoorn - 15. Paul Pogba, 21. Zlatan Ibrahimović, 33. Zlatan Ibrahimović

Takovýto výsledek potřeboval Manchester United jako sůl. Zatímco v řadě předešlých zápasů se Rudí ďáblové trápili navzdory jasné převaze v koncovce, na půdě Swansea šlo z jejich strany o efektivní hitparádu, jíž odpovídalo poločasové skóre 3:0. Skóre otevřel krásnou ranou Paul Pogba, jehož záhy doplnil dvěma trefami Zlatan Ibrahimović, který tak konečně utnul šestizápasový střelecký půst. Po změně stran si již hosté vedení navzdory van der Hoornově snížení pohlídali a drží tak kontakt s čelem tabulky, zatímco Swans zůstávají předposlední.

Manažer United José Mourinho nasadil poněkud nezvyklou sestavu, do níž se nedostali hráči jako Blind, Shaw, Martial, Lingard, Rashford či Mchitarjan, a jako podpora Zlatana Ibrahimoviće naskočilo po boku Paula Pogby duo Rooney - Mata, zatímco kraje obrany obhospodařovali Ashley Young s Mateem Darmianem. Domácí kouč Bob Bradley zase odvážně vsadil na hru s dvěma útočníky, kdy se do základní sestavy podívaly obě španělské letní posily Fernando Llorente a Borja Bastón. K lepší volbě si ovšem mohl jednoznačně gratulovat první jmenovaný...

Hned v patnácté minutě se United ujali vedení zásluhou Paula Pogby. Francouzský reprezentant se dostal k odraženému míči před pokutovým územím a překrásnou ranou z voleje nedal brankáři Fabianskému šanci zasáhnout. Šest minut nato bylo pro Swans ještě hůře - tentokrát zdálky napřáhl Zlatan Ibrahimović, jehož přízemní rána oproti té Pogbově možná vypadala všedně, avšak domácího brankáře zaskočila stejně tak a Rudí ďáblové se mohli těšit luxusnímu dvoubrankovému vedení.

Než se otřesení hráči Swansea měli šanci zmátořit, svítilo již na tabuli k velké nevoli domácího publika skóre 3:0. Kombinaci Ibrahimoviće s Rooneym okolo statických obránců soupeře zakončil první jmenovaný prudkou ránou pod břevno a o vítězi utkání již takřka nebylo pochyb. Švédský kanonýr tak rázně odpověděl na nebývalé střelecké sucho, kdy v předešlých šesti ligových zápasech ani jednou neskóroval. Jeho druhá trefa zápasu navíc byla jubilejní - v rámci Premier league šlo o gól s pořadovým číslem 25 000.

Bob Bradley hned o přestávce zareagoval dvojím střídáním, kdy měli přispět k oživení skomírající hry křídelníci Barrow s Monterem, ovšem tento tah měl na výkon Swans pramalý vliv. United se již nemuseli nikam hnát a poctivě si hlídali vydobytý náskok, aniž by se brankář David de Gea dostával do ohrožení. Pouze v devětašedesáté minutě defenziva United zaspala při bránění Sigurdssonova přímého kopu, který tvrdou hlavičkou uklidil do sítě stoper Mike van der Hoorn.

Na víc se už ale domácí ofenziva nezmohla, neboť Barrowovu nepovedenou ránu z voleje po centru Montera stihl lapit de Gea, a tak Manchester United slaví veledůležité vítězství 3:1. Jedinou kaňkou je pátá žlutá karta pro Zlatana Ibrahimoviće za zbytečný faul na polovině hřiště, kvůli níž švédský forvard musí vynechat nadcházející prestižní klání proti Arsenalu.

Více informací k zápasu

Hull City - Southampton FC 2:1

06.11.2016 15:15

Góly: 61. Robert Snodgrass, 63. Michael Dawson - 6. Charlie Austin (pen.)

V utkání domácího Hull City se Southamptonem se děly věci již od úvodních minut. V šesté minutě odpískal sudí po faulu domácích penaltu ve prospěch Sotonu, k exekuci se postavil Charlie Austin a poslal míč do branky tak, že Marshall mezi třemi tyčemi neměl šanci.

V padesáté druhé minutě mohl soupeř pražské Sparty v základní skupině Evropské ligy své vedení navýšit, avšak hlavička van Dijka po rozehraném rohovém kopu skončila pouze na břevně a stav utkání zůstával 1:0 pro hosty.

Skóre zůstalo nezměněno však méně než deset minut. V šedesáté první minutě se totiž prosadili domácí a bylo vyrovnáno 1:1. Jednalo se o vůbec první střelu v zápase, kterou hráči Hull na Forstera vyslali, a rovnou skončila za zády brankáře Sotonu. Autorem branky byl přitom Robert Snoodgrass.

Radost domácích příznivců na stadionu znásobil další gól Hull City, jenž přišel pouhé dvě minuty po tom prvním vyrovnávacím. Hrdina předchozího okamžiku Robert Snoodgrass rozehrál volný přímý kop, na který si v šestnátce ideálně naskočil Michael Dawson a jako správný kapitán mužstva poslal Hull do vedení.

Příležitost na srovnání měl v osmdesáté sedmé minutě úspěšný penaltový střelec z prvého poločasu Charlie Austin, avšak s jeho střelou mířící k pravé tyči si Marshall poradil.

Hull tak k radosti svých fanoušků dokázal zápas se Sotonem otočit a slaví tři body, hosté i přes nadějný úvod odjíždí jako poražení.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Watford FC 6:1

06.11.2016 15:15

Góly: 27. Sadio Mané, 30. Philippe Coutinho, 43. Emre Can, 57. Roberto Firmino, 60. Sadio Mané, 90. Georginio Wijnaldum - 75. Daryl Janmaat

Nadvládu v Premier League uzurpoval po jedenácti kolech Liverpool! Ten nedělní klání prakticky rozhodl už v první půli, v níž se hostům navíc zranil Huerelho Gomes. Série tří čistých štítů tak svůj konec prožila vskutku krutě, zatímco domácí se na první příčce osamostatnili výkonem mistrovsky stylovým.

Hned z úvodu nepřehlédnutelná převaha na míči pro Reds neměla v první čtvrthodince na nebezpečí před oběma vápny vliv. K první obrovské šanci se tak Leiva dostal spíše náhodou, když k němu na zadní tyč propadl Milnerův centr z rohového kopu a osamocen na malém vápně měl otevřít skóre. Gomes byl však na zemi bleskurychle a parádním zákrokem Lovrenova náhradníka nepotěšil.

Brzy poté se brilantním zpracováním zbavil obránce Coutinho, mezi tři tyče však prudkou ránu neumístil stejně jako následně po jeho přihrávce za obranu Firmino. Nabuzení domácí cítili, že defenzíva Watfordu není ve své kůži a toužili po rychle získaném náskoku. Milner tak měl vzápětí na kopačce svůj letos první gól ze hry, když si parádně narazil do vápna s Canem, Gomes ovšem včasným vyběhnutím střelu zpomalil a Kaboul uklidil balón na roh.

Ten rozehráli Reds nakrátko a následný centr do míst pokutového kopu našel Sadia Maného, jenž přesnou hlavičkou nedal brankáři šanci. Uplynuly pouhé tři minuty a míč před šestnáctku dostal od Firmina právě asistující Coutinho, ten se i napodruhé nerozpakoval a poslal balón pod nohami Kaboula do sítě za překvapeného Gomese. Ten si navíc přivodil zranění pravé nohy a do branky tak nuceně musel Pantilimon.

Sotva protažený Rumun udržel své čisté konto jen deset minut. To domácím stačily od výkopu Kariuse pouhé tři dotyky, aby se k centru od pravé lajny dostal Lallana, který na zadní tyči oslovil Emreho Cana, jenž hlavičkou do protipohybu brankáře zasadil třetí hřebík do rakve nadějí hostů. Náhradník mezi třemi tyčemi měl přitom ještě hodně práce, aby stav před přestávkou nebyl ještě tragičtější, když Milner svůj přímý kop z nevýhodného úhlu zatočil na bližší šibenici.

"Druhý poločas bude pokračovat ve stejném duchu," zahlásil krátce po změně stran Coutinho jedovatou střelou, jež proletěla kolem levé tyče. A hned dvojitého potvrzení pravdivosti jeho slov se divákům dostalo ještě před uplynutím hodiny hry.

Nejprve navedl do šestnáctky odvrácený přímý kop Lallana, který přihrál na malé vápno Firminovi, a ten už umisťoval balón do prázdné. Vzápětí pak úspěšný střelec obdobným stylem poslal nabídku k druhému zásahu Manému. Neodmítl.

Alespoň čestnou trefu - nic víc si fanoušci hostů přát nemohli, to by však nesměl být proti Karius. Ten si pětadvacet minut před koncem poradil jak s parádní ranou zpoza vápna od Capouého, tak chytrou tečí Britose po přímém kopu. Tlak hostů ale neustával, brzy už Karius potřeboval i kus štěstí, když se před ním zjevil osamocený Capoue a nechybělo mnoho, aby míč mezi nohami brankáře procedil až za brankovou čáru.

Odměna za deset minut snahy i trest za naprosto mrtvolný výkon v defenzívě domácích nakonec přeci jen přišly. Balón i čas dostal ve vápně Janmaat a tvrdou ranou po zemi sebral Reds letos druhé čisté konto. Na druhé straně chtěl svůj podíl na úspěchu i střídající Sturridge, prvně však rozezněl brankovou konstrukci, v další velké šanci zamířil přímo do Pantilimona.

Nejkrásnějí ránu si schoval na 88. minutu, kdy z dvaadvaceti metrů vyslal technickou střelu ke vzdálenější tyči a brankář jen konečky prstů vyškrábl na další břevno. To už si svůj ligový debut prožíval Ovie Ejaria a byl tak svědkem dalších dvou parádních zákroků Pantilimona proti pokusům Sturridge. Ten poslední pak alespoň dokázal uklidit za bezmocného brankáře další střídající hráč, Wijnaldum a nechal tak zavzpomínat na sedm let starý duel s Hullem, kdy naposledy slavili domácí na Anfield Road šest branek.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Tottenham Hotspur 1:1

06.11.2016 13:00

Góly: 42. Kevin Wimmer (vl.) - 51. Harry Kane (pen.)

Stejně jako v loňské sezoně nedokázal Arsenal vyzrát na úhlavního rivala z Tottenhamu a musí se spokojit s bodem. Kanonýry sice poslal do poločasového vedení vlastní gól Kevina Wimmera, ovšem krátce po změně stran srovnal z pokutového kopu Harry Kane a navzdory velké snaze obou týmů strhnout vítězství na svou stranu již další gól nepadl a severolondýnské derby tak skončilo remízou 1:1.

Zatímco klíčový útočník Spurs Harry Kane se stihl uzdravit a naskočil hned v základní sestavě, Dele Alli si naopak na sobotním tréninku přivodil zranění kolene a čeká jej přinejmenším několikatýdenní absence. Úvodní napínavý moment přišel v páté minutě, kdy se Heung-Min Son šikovně zbavil Mustafiho a snažil se na zadní tyči najít přízemním centrem volného Kanea. Drobná teč Nacha Monreala ovšem na poslední chvíli nebezpečnou akci uhasila.

Šance i nadále přibývaly pouze na jedné straně. Ve dvaadvacáté minutě posadil Kaneovi na hlavu perfektní centr Eriksen, avšak hlavička anglického forvarda skončila pár decimetrů vedle Čechovy pravé tyče. Arsenal se v první půlhodině zmohl pouze na střely zpoza pokutového území, které buď neprostupná obrana Spurs zablokovala, anebo šlo v případě ran Alexise s Özilem pouze o nepřesné pokusy.

První pořádná šance domácích připadla Alexi Iwobimu, jemuž po skvělém protiútoku předložil míč Alexis. Nigerijský reprezentant však své střele nedodal ani přesnost, ani razanci a Hugo Lloris bezpečně zakročil. Arsenal však tato šance probrala k životu a šest minut před odchodem do kabin scházely Theu Walcottovi k průlomu skóre jen centimetry, neboť jeho tvrdá rána z dalšího rychlého kontru orazítkovala Llorisovu přední tyč.

Stupňovaný tlak Arsenalu nakonec přece jen přinesl ovoce ještě do přestávky. Faul Dembélého na Bellerína potrestal Mesut Özil dobře zahraným přímým kopem, který Kevin Wimmer usměrnil smolně do vlastní sítě a domácí se tak ujali poločasového vedení 1:0, přestože opakované záběry ukázaly, že nabíhající hráči Arsenalu za rakouským stoperem byli v postavení mimo hru.

Spurs do druhé půle vstoupili s obdobnou vervou jako do té první a další Sonův kvalitní výpad zlikvidoval přesně načasovaným skluzem až Héctor Bellerín. V padesáté minutě už ovšem hosté vybojovali výhodu pokutového kopu, když Moussu Dembélého srazil k zemi Laurent Koscielny a Harry Kane ranou doprostřed s přehledem vyrovnal. Pět minut nato měl dokonce obrat na 2:1 na kopačce Christian Eriksen, avšak jeho přízemní ránu zvládl Petr Čech vyrazit.

Utkání se na přelomu hodiny hry přelévalo ze strany na stranu a šance přibývaly na obou stranách, avšak jak Kane, tak Xhaka však centrované míče do výtečných pozic nedokázali zužitkovat. Sedm minut před koncem pak výtečný Eriksenův přímý kop propadl přes skrumáž těl až k zadní tyči, od níž se ke smůle hostí odrazil zpět do hry a remízový stav přetrvával. Když pak v závěru neuspěl s hlavičkou ani střídající Olivier Giroud, musely se oba celky spokojit s dělbou bodů, která sice prodlužuje jejich vlastní série bez porážky, ovšem značí také ztrátu v boji o ligové čelo.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Everton FC 5:0

05.11.2016 18:30

Góly: 19. Eden Hazard, 20. Marcos Alonso, 42. Diego Costa, 56. Eden Hazard, 65. Pedro

Chelsea pokračuje ve skvělých výkonech, po páté v řadě udržela čisté konto a dnes navíc přidala také excelentní útočnou fázi. Díky tomu porazila Everton vysoko 5:0 a minimálně do neděle se vyšvihla do čela tabulky.

Svěřenci Antonia Conteho dnes utkání naprosto dominovali a výsledek zcela odpovídá dění na trávníku. Fantastický výkon předvedl Eden Hazard, který se poprvé prosadil v 18. minutě. Na levém křídle převzal přihrávku od Diega Costy, navedl si míč do středu a přízemní ranou na zadní tyč překonal Maartena Stekelenburga. Nizozemský brankář na Stamford Bridge rozhodně neprožil ideální návrat do sestavy, obdržel pět gólů a nutno poznamenat, že se některé z nich daly chytat.

Od Hazardovy úvodní trefy uplynulo asi šedesát vteřin, když právě belgický křídelník předvedl další brilantní individuální akci, pas Pedra si potom našel z druhé vlny nabíhající Marcos Alonso a letní posila z Fiorentiny si střelou mezi Stekelenburgovy nohy připsala premiérovou branku v modrém dresu.

Do přestávky Blues navýšili skóre ještě jednou, ačkoliv příležitostí ke skórování si vypracovali hned několik. Victor Moses si sice perfektně naběhl na povedený Alonsův centr slabší pravou nohou, přímo z voleje ale orazítkoval jen tyč. Poločasový výsledek 3:0 uzavřel až ve 42. minutě Diego Costa, jenž si počíhal na Matićovo prodloužení Hazardova rohového kopu a nekompromisní dělovkou div že neprotrhl síť. Španělský reprezentant se chvíli nato znovu řítil sám na Stekelenburga, tentokráte však těsně minul.

Druhá dějství začalo úplně stejně, jako skončilo to první. Nezastavitelná Chelsea se bavila fotbalem, zatímco Toffees vůbec nestíhali a modlili se, aby tento pro ně nepovedený večer co nejdříve skončil. V 55. minutě po další nádherné, rychlé akci na jeden dotek ve spolupráci s Mosesem a Pedrem skóroval Eden Hazard, muž zápasu.

Další šanci Costy po takřka exhibiční souhře Hazarda s Alonsem bravurně zlikvidoval Stekelenburg, zanedlouho ovšem popáté inkasoval. V 65. minutě se pěkným průnikem blýskl sám Diego Costa, Hazarda po jeho přihrávce ještě vychytal Stekelenburg, dorážce Pedra do prázdné brány už ale nikdo nezabránil.

Abychom nezapomněli, je nutno zmínit také jediné zakončení Evertonu v tomto utkání. Na centr Rosse Barkleyho od rohového praporku si na přední tyči naskočil střídající Kevin Mirallas, balón však do Courtoisovy svatyně nezapadl. Thibaut Courtois dnes prožil velice klidný duel a bez větší práce si připsal pátou nulu v řadě.

To Courtouisův protějšek Maarten Stekelenburg si na čisté konto bude muset počkat, v závěru zápasu se nicméně rozchytal a zlikvidoval pokusy Davida Luize či Victora Mosese. Klidné spaní dnes však mít určitě nebude.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Sunderland AFC 1:2

05.11.2016 16:00

Góly: 11. Dan Gosling - 33. Victor Anichebe, 74. Jermain Defoe (pen.)

Ve zcela rozdílné situaci byli před tímto vzájemným zápasem oba dnešní soupeři - zatímco Bournemouthu, ve kterém mimo jiné z Arsenalu hostuje Jack Wilshere, patřilo před dneškem v tabulce desáté místo, Sunderland, jenž z deseti utkání dosud získal pouhé dva body za dvě remízy, celé pořadí anglických ligových týmů uzavírá. Proto byl i vzhledem k domácímu prostředí za jasného favorita duelu považován Bournemouth.

Tomu nasvědčoval i start do utkání, který se dle očekávání lépe povedl místnímu celku - na přízemní centr Smitha si v šestnáctce ideálně naběhl Dan Gosling a rozradostnil tak kotel domácích příznivců - Bournemouth šel do vedení 1:0.

Radost z dobře se vyvíjejícího utkání proti outsiderovi vydržela domácího přesně dvacet dva minut - pak obranu AFC vyškolil Anichebe, jenž střelou z úhlu pod břevno nádherně překonal Boruce v brance Cherries a vyrovnal na 1:1. Toto skóre vydrželo i do poločasu.

Z poločasové přestávky se vrátil poněkud v agresivní náladě Steven Pienaar, jenž si zřejmě neuvědomil, že už z prvního dějství disponuje jednou žlutou kartou, a v padesáté deváté minutě se odhodlal k faulu, za který ho rozhodčí nekompromisně po druhém barevném kartonku poslal ze hřiště.

I přes přesilovku se ale Bournemouthu zápas do vítězného konce dovést nedovedlo. Ba naopak, šestnáct minut před koncem základní hrací doby se hosté ze Sunderlandu dostali k penaltě, kterou očekávaný exekutor Jermain Defoe proměnil a zajistil tak svému týmu vůbec první tři body v této sezoně.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Crystal Palace 3:2

05.11.2016 16:00

Góly: 2. Sam Vokes, 14. Jóhann Gudmundsson, 90. Ashley Barnes - 60. Connor Wickham, 81. Christian Benteke (pen.)

Čtvrtou porážku v řadě si na své konto připisuje Crystal Palace, který na půdě Burnley po nervydrásajícím dramatu nakonec nevyválčil ani bod, přestože by si ho za dnešní výkon určitě zasloužil. Clarets naopak navázali na dobrou formu a bodovali potřetí v řadě, vítězství zajistil až v 94. minutě Ashley Barnes.

Svěřenci trenéra Seana Dycheho vstoupili do utkání jako z říše snů a vedení se ujali v době, kdy ještě neuběhlo ani sto dvacet vteřin hracího času. Přetažený centr Johanna Gudmundssona si na zadní tyči našel obránce Matt Lowton, jehož střelu se sice brankář Mandanda společně se Scottem Dannem na brankové čáře snažili zpacifikovat, Sam Vokes ale přes veškerou jejich snahu propasíroval míč do sítě.

Následně se potvrdilo známé pravidlo "nedáš, dostaneš". Ve 14. minutě totiž nejprve obrovskou šanci Wilfired Zahy bravurně zneškodnil Tom Heaton, načež Sam Vokes perfektní průnikovou přihrávkou vyslal do úniku Gudmundssona a islandský záložník ranou zpoza vápna překonal Mandandu. Zkušený Francouz sice balón dokázal ztlumit, kulatý nesmysl však přece jenom doskákal za brankovou čáru.

Hráči Crystalu Palace se ale ve druhém poločase zmohli na vyrovnání. Nejprve si na výborný přízemní centr Wilfrieda Zahy naběhl Connor Wickham a nekompromisní dělovkou pod břevno snížil, načež za dalších dvacet minut hlavní rozhodčí Anthony Taylor nařídil za ruku Lowtona v šestnáctce pokutový kop, z nějž s chladnokrevně srovnal Christian Benteke.

Na Turf Moor se dnes ovšem přece jen slavili tři body. Hrdinou se stal Ashley Barnes, jenž na hřiště přišel až v 86. minutě. Sedmadvacetiletý forward byl společně s dnes výborně hrajícím Gudmundssonem základním pilířem excelentního protiútoku Burnley, na jehož konci právě Barnes zblízka rozradostnil zaplněný stadion a uzavřel na konečných 3:2.

Více informací k zápasu

Manchester City - Middlesbrough FC 1:1

05.11.2016 16:00

Góly: 43. Sergio Agüero - 90. Marten de Roon

Manchester City přichází první příčku v tabulce, na Etihad Stadium totiž pouze remizoval s nováčkem z Middlesbrough. Citizens sice svého soupeře přehrávali, ve druhém poločase si ale počínali až příliš profesorsky a s elánem hrající hosté v závěru z ojedinělé akce vyrovnali.

První poločas se odehrával jednoznačně v režii Guardiolovy party, což dokazují i statistiky - 78% držení míče, 19:0 na střely. Domácí se snažili opravdu často zakončovat a to i ze střední vzdálenosti. V úvodu to zkoušeli například Fernandinho či Aleksandar Kolarov, k úspěchu však měli daleko. Mnohem blíže gólu byl ve 24. minutě Kevin De Bruyne, který pálil z úhlu uvnitř šestnáctky a vzdálenější tyč minul jen o pár decimetrů.

Další velká šance Manchesteru přišla po půlhodině hry, kdy se do vynikající střelecké pozice proháčkoval Sergio Agüero, Victor Váldes ovšem jeho pokus zneškodnil a poradil si i s dorážkou Davida Silvy, ačkoliv tomu již byl máván ofsajd. Agüero se neprosadil ani o chvilku později, když po centru De Bruyneho ještě neměl správně seřízená mířidla.

Situace se ve stejném obsazení hlavních protagonistů opakoval i o sedm minut později, argentinský kanonýr tentokrát již dokonalého centru De Bruyneho zužitkoval a poslal Citizens do vedení. Osmadvacetiletý Agüero zaznamenal svůj letošní osmý a celkově jubilejní 150. gól v dresu Sky Blues. V dnešním utkání se přitom jednalo již o osmnáctou střelu domácích.

Jenomže po změně stran přišel útlum a Victor Váldes byl již téměř bez práce. Naopak k prvnímu přímému ohrožení branky se dostalo také Middlesbrough. Po chybě Fernandinha se neostýchal z poloviny hřiště Claudia Brava překvapit Álvaro Negredo a chilský brankář povedený lob s vypětím všech sil vyrazil alespoň na roh.

Zanedlouho se Bravo už opravdu vyznamenal, když se před ním osamocen zjevil po Traorého přihrávce Adam Forshaw a jen včasné vyběhnutí zabránilo jistému gólu. Na druhé straně mohl přidat pojistku po Navasově pasu Agüero či později po nejistém vyběhnutí Víctora Váldese Kevin De Bruyne. Avšak nestalo se.

A tak přišel trest. V první minutě nastavení si na precizní centr George Frienda naskočil Nizozemec Marten de Roon a svoji premiérovou trefu v Premier League si tak přichystal na ten nejlepší moment. Další zbytečná ztráta družiny Pepa Guardioly, za níž si ale může jen a jen sama. Naopak Boro slaví další cenný bod z půdy jasného favorita.

Více informací k zápasu

West Ham United - Stoke City 1:1

05.11.2016 16:00

Góly: 65. Michail Antonio - 75. Bojan Krkić

West Ham United znovu na domácím Olympijském stadionu nedokázal nadchnout a ze zápasu se Stoke bere pouze bod za remízu 1:1. Obstojný výkon hostí nakrátko poslal do kolen vlastní gól Whelana, avšak střídající Bojan Krkić se čtvrthodinu před koncem postaral o zasloužené vyrovnání, díky němuž Potters prodloužili ligovou sérii bez porážky na šest zápasů.

Úvodní pětačtyřicetiminutovka nabídla nezáživnou podívanou plnou nepřesností na obou stranách. Na první náznak šance si diváci museli počkat až do osmnácté minuty. Nepovedený zákrok Noblea nabídl Wilfriedu Bonymu možnost ke zteči rozhozené domácí obrany, ovšem jeho ránu zablokoval James Collins a dobrou formu nepotvrdil ani dorážející Joe Allen, jenž vysoko přestřelil. West Ham se jako obvykle spoléhal především na fotbalové umění Dimitriho Payeta, jenž posadil rohový kop na hlavu Angela Ogbonny, avšak brankář Lee Grant předvedl kvalitní reflexivní zákrok a skóre zůstalo stále neměnné.

V první minutě nastavení neuspěl ani Charlie Adam, jenž si na hranici pokutového území umně vyměnil míč s Bonym, ale pod tlakem bránících hráčů nedodal své ráně dostatečnou razanci. Na druhé straně ještě záhy zahrozil Payet z přímého kopu ranou těsně nad, a tak se šlo do kabin za bezbrankového stavu.

Také po změně stran se oba brankáři takřka neměli čeho obávat, neboť jediné střelecké pokusy přicházely z uctivé vzdálenosti. Slaven Bilić tak po hodině hry reagoval na trápení svého mužstva dvojím střídáním, kdy ofenzivu Kladivářů přišlo okysličit duo Ashley Fletcher - Edimilson Fernandes. A takřka hned vzápětí se chorvatský kouč mohl radovat z prvního gólu zápasu, byť v něm střídající hráči prsty neměli. Osvědčila se totiž stará známá formule centrujícího Payeta a hlavičkujícího Antonia, jenž s přispěním Whelanovy teče poslal West Ham do vedení. Gól byl nakonec označen za Whelanův vlastenec.

Nyní byla řada na Marku Hughesovi, aby s nepříznivým vývojem zápasu ještě něco udělal, o čemž svědčilo nasazení Petera Crouche s Bojanem Krkićem. Právě vytáhlý anglický útočník se málem hned po nástupu na hřiště prosadil ve skrumáži po přímém kopu Adama, ovšem brankář Adrián si v nepřehledné situaci poradil. Co se ovšem nepovedlo Crouchovi, to dokázal Krkić. Někdejší forvard Barcelony využil Adriánova chybného rozhodnutí vyběhnout proti dlouhému centru na nabíhajícího Walterse, jenž se k míči dostal první a posunul jej Krkićovi, pro nějž už nebyl problém trefit prázdnou branku.

Závěrečnou čtvrthodinu i s čtyřminutovým nastavením už ale ani jeden z týmů nedokázal přetavit v soustavnější tlak, natožpak ukořistění vítězství. Konečná remíza 1:1 se hodí více hostům, kteří po prachbídném vstupu do sezony neprohráli již šest zápasů v řadě a rázem se pohybují v klidném středu tabulky. To West Ham zůstává až těsně nad sestupovým pásmem na šestnácté příčce...

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC1182130:1426
2.Chelsea FC1181226:925
3.Manchester City1173125:1024
4.Arsenal FC1173124:1124
5.Tottenham Hotspur1156015:621
6.Manchester United1153316:1318
7.Everton FC1153315:1318
8.Watford FC1143415:1915
9.Burnley FC1142511:1514
10.Southampton FC1134412:1213
11.West Bromwich Albion1134412:1513
12.Stoke City1134413:1813
13.AFC Bournemouth1133513:1612
14.Leicester City1133513:1812
15.Middlesbrough FC1125410:1211
16.Crystal Palace1132616:1911
17.West Ham United1132611:2011
18.Hull City1131710:2410
19.Swansea City1112810:215
20.Sunderland AFC111289:215

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1250)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele