Premier League - preview 11. kola

05.11.2016, 08:37, aktualizováno 06.11.2016, 08:27
Previews
Po sobotním programu se do čela tabulky vyhoupla Chelsea a dnes může dojít k dalšímu střídání stráží. Výhra v derby nad Tottenham zajistí první příčku Arsenalu, který v případě vyššího triumfu nad Watfordem následně může vystřídat ještě Liverpool. Manchester United cestuje do Swansea, Leicester hostí WBA...
Arsenal FC - Tottenham Hotspur  (neděle 13:00)
Opravdová lahůdka je v plánu ihned na úvod bohatého nedělního programu anglické Premier League. Tradičně ostře sledovaným severolondýnským derby ožije Emirates Stadium, kde se Arsene Wenger bude pokoušet v lize poprvé vyzrát na Mauricia Pochettina jakožto lodivoda konkurenčního Tottenhamu...

Když se mladý Argentinec ještě na podzim 2013 lehce rozkoukával v čele Southamptonu, zkušenější Francouz ho na Emirates Stadium díky dvěma gólům Oliviera Girouda vyučil. V následujících pěti případech si na něho ovšem v rámci Premier League nepřišel a kohoutí přechod k agresivnímu presinku mu dost možná bude dělat problémy zas a znovu. Wenger přitom za dlouhých 20 let ve funkci na vítězství v severolondýnském derby nikdy nečekal déle než čtyři zápasy, takže má nejvyšší čas to zlomit.

Samozřejmě, pouze o manažerech to není, jde i o další individuality - a Tottenham bude v tomto směru výrazně povzbuzen, neboť se mu v pravý čas vrací útočník Harry Kane. Ten se trefil už ve třech po sobě jdoucích North London Derby, když především loni na jaře vystřelil Spurs výhru až v 86. minutě, a nyní se pokusí svému celku přihrát také první podzimní skalp úhlavního rivala od roku 2011.

Naopak Arsene Wenger pro své fanoušky s ohledem na marodku příliš dobré zprávy neměl. Rychlík Theo Walcott, který byl v dobré formě, když těžil ze spolupráce s Alexisem Sánchezem, a má solidní bilanci s Tottenhamem (pět gólů), je prý návratu "nejblíže ze všech", i on je ale s otazníkem. Santi Cazorla potom až do pátka netrénoval, ani jeho start ovšem Profesor nevyloučil, přičemž ještě o něco lépe na tom jsou Hector Bellerín a oba leví beci, Kieran Gibbs s Monrealem.

Wenger by ve finále mohl být donucen nasadit Granita Xhaku, a to by slibovalo zvláště zajímavou podívanou. Tottenham je totiž známý svou fyzickou hrou, rozhodčí Mark Clattenburg pro změnu ochotou pouštět lecjaký faul, a Švýcar v nedávné době jedině potvrzuje svou pověst nerváka. Tři ligová kola zpátky se nechal vyloučit a o druhou žlutou si nestoudně koledoval také v týdnu v Bulharsku.

Právě proti Ludogorci však zároveň Xhaka gólem přispěl k těsné výhře 3:2, která lehce kontrastuje s výsledkem Tottenhamu. Mauricio Pochettino po prohře s Leverkusenem zcela výjimečně bědoval nad "přístupem" svého mužstva a přiznal, že se jeho tým momentálně nachází "ve špatném rozpoložení". Gunners si tedy načasování derby jistě budou pochvalovat, ale neměli by to přehánět - bezprostředně před jeho posledním vyloupením Emirates Stadium na podzim 2010 se Tottenhamu vedlo ještě hůř.

I toto "špatné rozpoložení", které aktuálně posilují zraněné opory Alderweireld s Lamelou a suspendovaný Sissoko, koneckonců zahrnuje ligovou neporazitelnost v prvních deseti kolech, kterou se Kohouti naposledy mohli pochlubit na startu zaprášeného ročníku 1990/91. A návrat Harryho Kanea v kombinaci s nejméně propustnou defenzívou v soutěži (pět obdržených branek) může dělat divy.

Když se naposledy severolondýnské derby vykopávalo v pravé poledne místního času, byla z toho roku 2004 senzační výhra Arsenalu 5:4. Tentokrát se už sice nehraje na White Hart Lane, ale podobnou přestřelkou v odlišném prostředí by asi žádný neutrální fanoušek nepohrdl.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Mustafi, Koscielny, Monreal - Coquelin, Elneny - Walcott, Özil, Iwobi - Sánchez
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Dier, Vertonghen, Rose - Wanyama - Eriksen, Winks, Alli, Son Heung-min - Kane
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hull City - Southampton FC  (neděle 15:00)
Nováček z Hullu se po nečekaně úspěšném vstupu do sezony vrátil tvrdě na zem a jeho momentální série šesti ligových porážek v řadě má za následek propad až na sestupové příčky. Využít bídné formy svého soupeře se pokusí Southampton, který naopak půjde do nedělního zápasu s vysokým sebevědomím díky velkému pohárovému úspěchu...

Saints si totiž ve čtvrtek připsali prestižní skalp milánského Interu, když v rámci Evropské ligy zvrátili nepříznivý vývoj skóre, zvítězili 2:1 a míří za postupem do jarní vyřazovací fáze. Značnou měrou se na tomto triumfu podílel Virgil van Dijk, a to nejen jako vždy výtečnou prací směrem dozadu, ale také vyrovnávacím gólem. Pětadvacetiletý stoper si tak po zásluze vysloužil slova chvály manažera Clauda Puela: "Myslím, že Virgil zaznamenal od počátku sezony velký progres. Zlepšil se jak po technické, tak i taktické stránce a v osobních soubojích je jednoduše fantastický."

"Dle mého má všechny potřebné kvality, aby se z něj stal jeden z nejlepších stoperů na světě," nedržel se francouzský manažer na předzápasové tiskové konferenci při zemi. "Nevidím v tom žádný problém, jen bude potřeba, aby na sobě Virgil dále pracoval."

Hosté se po nemastném neslaném vstupu do sezony v posledních týdnech přece jen rozehráli a podle všeho si zvykli na nový herní systém, který si Puel přinesl s sebou z francouzského Nice. Jejich stoupání tabulkou ovšem minulý víkend tvrdě zarazila Chelsea, která se naneštěstí pro Saints těší ještě lepší formě a stadion St. Mary’s efektivním výkonem vyloupila výsledkem 2:0. Dobrou náladu vrátila kádru zmíněná výhra nad Interem, ovšem Puel varuje: "Už na ten zápas musíme zapomenout, protože nás teď čeká další stejně tak důležitý. Musíme se na něj patřičně zkoncentrovat, protože v Premier League nutně potřebujeme bodovat."

Dobrou zprávou pro domácí Tigers je nečekaně brzké uzdravení klíčového záložníka Roberta Snodgrasse, jenž měl původně zůstat mimo hru celý měsíc, ovšem místo toho se vrátil do plné tréninkové zátěže již v pátek a měl by být připraven naskočit. Ze svalových potíží se oklepal také útočník Dieumerci Mbokani, zatímco Adama Diomande si naopak odsedí tři zápasy na tribuně kvůli nevybíravému zákroku v nedávném pohárovém utkání proti Bristolu City.
Hull City - pravděpodobná sestava:
Marshall - Elmohamady, Dawson, Davies, Clucas - Huddlestone, Henriksen, Mason - Snodgrass, Hernández, Keane
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Martina, Van Dijk, Fonte, Bertrand - Romeu - Ward-Prowse, Davis - Redmond, Austin, Boufal
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 3.80 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Liverpool FC - Watford FC  (neděle 15:00)
Liverpool se může do nového týdne probudit jako lídr soutěže. Kromě ztráty Arsenalu v derby však potřebuje překonat v poslední době neprostupnou obranu Watfordu, mužstva, které dokáže vítězit i bez střely na branku.

Právě třetí čisté konto v řadě pomohlo Hornets ke třem bodům, mezi tři tyče Marshalla se totiž trefil pouze kapitán hostů Dawson a hned svého brankáře překonal. Od vzestupu úspěchů defenzívy se však zatím neprosadil Troy Deeney, který se tak na čtvrtý pokus bude snažit o jubilejní stý zásah v dresu Watfordu. V klubu se nicméně řeší i podstatně více nepříjemné starosti. Kvůli podezření z padělání účtů tak hertfordský celek momentálně funguje bez předsedy.

"Hrají velmi dobře. Mají výborný tým, skvělé hráče a trenér je vede výtečně, takže myslím, že mohou být jedním z uchazečů o titul," mluví s úctou k soupeři Mazzari. Aby také ne, vždyť je to už deset soutěžních klání, kdy Reds naposledy prohráli a v lize tak mohou konečně pomýšlet na samostatnou první příčku. Na rozdíl od Watfordu sice bez inkasované branky odešli pouze jedinkrát, nicméně v lize se už gólově prosadilo devět různých hráčů, což v Premier League nikdo jiný neeviduje.

Mané, Milner, Coutinho a Firminho se prosadili už čtyřikrát a právě poslední zmiňovaný se už na Anfieldu proti Hornets radoval i v předešlé sezóně. James Milner se pak vrací po nemoci, která ho vyřadila z výjezdu na půdu Crystal Palace, a Wijnaldum s Canem budou Kloppovi k dispozici přesto, že kvůli pocitům nevolnosti vynechali v průběhu týdne některé tréninky. Naopak pouhé dva zápasy letos stihl marodící Danny Ings, jenž po operaci kolene letos znovu dohrál.

Hostům i nadále bude chybět Cathcart, Success i Okaka a mimo hru na neděli zřejmě ocitne i Sebastian Prödl. Opora defenzívy, která dosud v základní sestavě chyběla jen jednou, řeší svalové problémy.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Karius - Clyne, Matip, Lovren, Milner, Lallan, Henderson, Can, Mané, Firmino, Coutinho
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Kaboul, Kabasele, Britos, Janmaat, Pereyra, Behrami, Capoue, Holebas, Deeney, Ighalo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 6.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Swansea City - Manchester United  (neděle 16:00)
Výsledkové tápání Manchesteru United zdánlivě nebere konce. Svěřenci Josého Mourinha si ve čtvrtečním zápase Evropské ligy připsali již pátou prohru sezony na hřišti tureckého Fenerbahçe, čímž jenom navázali na nedávnou ligovou remízu s Burnley. Nedělní představení Rudých ďáblů ve Walesu proti Swansea City tak nabírá na čím dál větší důležitosti a prostor pro selhání takřka neexistuje - šlo by dokonce o nejhorší vstup United do ligového ročníku v dějinách Premier league...

V případě, že Manchester odejde z Liberty Stadium poražen, totiž jeden z nejbohatších klubů světa zůstane na zisku patnácti bodů, což se mu ještě nikdy v moderní historii nestalo. Remíza by pak znamenala vyrovnání dosavadního historického minima a navýšení už tak citelné ztráty na čelo tabulky, o které se mezi Manchesterem City, Arsenalem, Liverpoolem, Chelsea a Tottenhamem doposud vede tuhý boj.

Také domácí Swans ovšem potřebují bodovat jako sůl, neboť po prachbídném vstupu do nového ročníku okupují v tabulce až předposlední příčku s pětibodovým mankem na záchranu. Nový manažer Bob Bradley v prvních třech zápasech ukořistil jediný bod a před zápasem s manchesterským gigantem vyzval své hráče k správnému nasazení: "Musíme mít patřičnou mentalitu, ani trochu se nebát a při každém nástupu na hřiště věřit, že máme šanci to celé zvrátit, ne se schovávat."

Dobrou zprávou je pro amerického kouče návrat Jeffersona Montera i Kylea Naughtona, kteří by měli být připraveni naskočit do hry. To José Mourinho, jenž si kvůli trestu od anglické fotbalové asociace zápas se Swansea užije pouze na tribuně, možná nebude moci využít služeb zářivé letní posily Paula Pogby, neboť francouzská hvězda si ve zmíněném čtvrtečním zápase v Istanbulu poranila stehenní sval. Najisto pak bude United scházet další střední záložník Ander Herrera, a to kvůli karetnímu trestu za vyloučení z minulého kola.

Zatímco obrana United je sužována řadou zraněných, ještě větší obavy vyvolává ofenziva. Rudí ďáblové totiž za měsíc říjen skórovali v Premier league jenom jedinkrát, přestože od trefy Anthonyho Martiala proti Stoke vyslali na branku soupeře celých sedmašedesát střel. O plných dvaačtyřicet se z tohoto počtu postaral Zlatan Ibrahimović, jenž po čtyřech trefách z úvodu sezony zaznamenává nebývalé střelecké sucho, které se táhne již šest zápasů. Nečekanou ztrátou je navíc absence Marcuse Rashforda, jenž s týmem do Walesu vůbec neodcestoval.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, van der Hoorn, Amat, Kingsley - Ki Sung Yeung, Fer - Barrow, Sigurdsson, Routledge - Llorente
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Darmian, Smalling, Blind, Shaw - Carrick, Pogba - Lingard, Mata, Martial - Ibrahimović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.80 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Leicester City - West Bromwich Albion  (neděle 17:30)
Překvapivý obhájce titulu z Leicesteru do sezony nevstoupil zrovna ideálně, když mu po deseti utkání v nejvyšší anglicé ligové soutěži patřilo až jedenácté místo. To West Bromwich Albion je na tom ještě hůře, když na šestnáctém místě jen tři body dělí od sestupové pozice. Navíc mohou jít svěřenci Claudia Ranieriho do zápasu povzbuzeni posledním zápasem, když na White Hart Lane odehráli s ambiciózním celkem Mauricia Pochettina remízu 1:1.

Obejít se ovšem Lišky musí v neděli odpoledne bez muže, jenž jim šokující výhru v loňském ročníku Premier League vychytal - Kasper Schmeichel marodí se zraněnou rukou a do branky se tak proti WBA dostane Ron-Robert Zieler. Německý gólman, jenž o prázdninách k novému anglickému mistru zamířil za hubičku ze sestoupivšího Hannoveru a dlouhodobě patřil mezi nejlepší bundesligové brankáře se stabilní výkonnosti tak dostane příležitost ukázat, že se dánskému úspěšnému synovi úspěšného otce mezi třemi tyčemi dokáže vyrovnat a chopí se příležitosti, která se mu naskytla, za pačesy.

Situaci mu možná ulehčí fakt, že ho svými ofenzivními manévry nebude ohrožovat Nacer Chadli - křídelní útočník ve službách West Bromwich Albion si totiž přivodil menší zranění kolene, jenž ho donutilo jít pod kudlu, a o atraktivní zápasem s mistrovským Leicesterem tak přijde.

Na hřišti se neobjeví ani Saido Berahino - mladý anglický útočník byl poslán do Francie, kde v rámci tréninku postupně pracují na své fyzičce, aby mohl být brzy svému mužstvu k dispozici.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Zieler - Simpson, Huth, Morgan, Fuchs - Mahrez, Drinkwater, King, Musa - Okazaki, Vardy
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Dawson, McAuley, Evans, Nyom - Phillips, Fletcher, Yacob, Morrison, Brunt - Rondón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Bournemouth - Sunderland AFC  (sobota 16:00)
Ještě žádný tým v historii Premier League neudržel prvoligovou příslušnost, jestliže měl na kontě po celých deseti kolech pouhé dva body. Sunderland zažívá děsivý start do sezóny - doslova nejhorší ze všech. Skutečně, Manchester City kdysi taky dva body, ale lepší skóre. David Moyes je na vyhození a Bournemouth chce této dokonalé konstelace využít v další upevnění své luxusní pozice ve středu pole.

V utkání proti Arsenalu se ukázalo, že Sunderland má problémy mnohem většího rázu, než by se mohlo na první pohled zdát. V první řadě je totiž absolutně rozložená defenziva Black Cats. Lamine Koné, loňský zachránce zdánlivě zpackané sezóny, upadá do podprůměru a ani on už není schopný uvadající celek držet nad vodou.

Ještě větší problém je ale v útoku. Víte, kolik dal Sunderland gólů za posledních sedm zápasů? Čtyři. A víte, kdo je nasázel? Omyl, Jermain Defoe jenom tři, jeden dal ještě Patrick van Aanholt. Právě oni dva jsou strůjci veškerých branek Mackems v této sezóně. A to je prostě špatně.

Naopak Bournemouth si žije v krásném středu tabulky. Domácí forma 10 z 12, nedávná šestka proti Hullu, Arterovi čekají miminko, no prostě idylka. V minulém kole sice přišel po čtyřech zápasech bez porážky mírný zádrhel v Middlesbrough, přesto jsou Cherries jasným favoritem pomoct Sunderlandu k titulu nejhoršího týmu historie PL.

Sebevědomí navíc může pramenit i z posledního vzájemného střetnutí na Dean Court. Bournemouth v minulém ročníku zaznamenal proti Sunderlandu vůbec první domácí výhru v Premier League ve své historii. Tehdy bylo rozhodnuto už do desáté minuty, kdy se časně prosadili Callum Wilson a Matt Ritchie.

Eddie Howe bude v utkání postrádat defenzivního záložníka Andrewa Surmana, který laboruje se stehenním svalem. Nad Juniorem Stanislasem pak visí otazník kvůli bolavému lýtku. Moyes má marodku o poznání širší - mimo hru jsou John O’Shea, Jan Kirchhoff, Jason Denayer, Lee Cattermole, Seb Larsson, Fabio Borini i Vito Mannone.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Smith, Francis, Cook, Daniels - Surman, Arter - King (Stanislas), Wilshere, Ibe - Wilson
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Jones, Djilobodji, Koné, Van Aanholt - Watmore, Rodwell, N'Dong, Pienaar, Januzaj - Defoe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.60 - 4.33 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Burnley FC - Crystal Palace  (sobota 16:00)
Burnley samo o sobě se jako nováček patrně netěší přehnanému respektu veřejnosti, ovšem jeho stánek zvaný Turf Moor by tu úctu budit rozhodně měl. Tři body si z něho letos odvezly pouze dva týmy a nyní se zde Burnley pokusí potvrdit remízu z půdy Manchesteru United...

Burnley doma zaznamenalo tři výhry, dvě proti silným liverpoolským celkům. Pokud zatím ovšem platí, že se Clarets v první řadě rádi vytahují na papírově kvalitnější mančafty, u Crystal Palace, jež sedí na naprosto stejné 11bodové úrovni, to tak úplně neplatí.

Jen málokterý účastník Premier League se tak moc těšil na konec měsíce října jako Crystal Palace - tři ligové prohry za sebou v rámci jedné sezony naposledy Eagles zažili na počátku tohoto kalendářního roku, kdy se horko těžko vzpamatovávali ze ztráty zraněného Yannicka Bolasieho. Tentokrát se mezi důležité dlouhodobé absentéry řadí akorát Pape Souaré a snad i Loic Rémy, který však za CP nestihl nic odehrát.

Alan Pardew na předzápasové tiskové konferenci hledal výmluvu ve složitém losu, když Eagles postupně prohráli s West Hamem, obhajujícím Leicesterem a Liverpoolem, místo toho by ale možná raději měl při snaze napřít kocábku do správného směru čerpat inspiraci z posledního vystoupení Crystal Palace na Turf Moor, když Londýňané proti Dycheově partě obraceli z 0:2 na 3:2.

Pardew si až do poslední chvíle nebude moci být jistý možností využít Bakaryho Saka, který trpí na menší bolest v tříslech. Na druhé straně barikády se naopak těší na první ligový start beka Jona Flanagana ve vínových barvách, když ho do sestavy pustí zranění Stephena Warda. Zatímco klíčový obránce upadl na marodku s nataženým hamstringem, Steven Defour stejný problém vytřepal.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Lowton, Keane, Mee, Flanagan - Gudmundsson, Marney, Hendrick, Arfield - Gray, Vokes
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Ward, Tomkins, Dann, Kelly - Ledley, Cabaye - Zaha, McArthur, Puncheon - Benteke
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.25 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Manchester City - Middlesbrough FC  (sobota 16:00)
Jedním z nejsledovanějších sobotních duelů bude souboj aktuálně vedoucího celku tabulky s nováčkem nejvyšší soutěže. Manchester City na Etihad Stadium po úterním slavném skalpu Barcelony přivítá soupeře ze zcela jiného soudku - Middlesbrough. O favoritovi nebude pochyb, Boro však rozhodně nedají svou kůži lacino.

Zajímavostí tohoto utkání bude také fakt, že se proti sobě postaví dva španělští trenéři, přičemž každý ve své hráčské a částečně i trenérské kariéře nastupoval za jiný ze dvou hlavních španělských gigantů. Aitor Karanka působil několik let v Realu Madrid jako hráč a později i asistent trenéra, o Guardiolových spojitostí s Barcelonou asi není třeba mluvit. Oba si na tiskové konferenci vyměnili komplimenty.

"Velice Aitora respektuji za to, co tady v Anglii s Middlesbrough dokázal, protože vím, jak musí být složité postoupit z Championship do Premier League. Dělá to opravdu výborně," chválí Karanku Pep Guardiola. Jeho protějšek mu to vrací: "Říkal jsem, že s Pepem půjde tato soutěž nahoru a on nyní opravdu dokazuje, jak dobrý trenér je."

"Nyní se proti jeho mužstvu postavíme, ale my se musíme soustředit především na sebe. Proti Arsenalu jsme hráli působivě a nyní nás čeká ještě těžší zkouška, Manchester City disponuje úžasným týmem," myslí si Karanka a připomněl tak dva týdny starou bezbrankovou remízu Middlesbrough na Emirates Stadium. Třiačtyřicetiletý stratég v sobotu už bude moci využít navrátilce po zranění Cristhiana Stuaniho a Martena de Roona. Naopak Gaston Ramírez kvůli disciplinárnímu trestu určitě do zápasu nezasáhne a kvůli zranění kotníku je nejistý start také obránce Daniho Ayaly.

To Pep Guardiola nemůže počítat s Bacarym Sagnou a Fabianem Delphem, naopak alespoň mezi náhradníky by se mohl objevit Yaya Touré, jenž se v týdnu konečně omluvil za kritiku jeho agenta na Guardiolův účet (více zde: https://www.eurofotbal.cz/clanky/prehlizeny-toure-se-omluvil-kouci-guardiolovi-za-agentovu-kritiku-345297/).
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Bravo - Zabaleta, Stones, Otamendi, Clichy - Fernando - Sterling, De Bruyne, Gündogan, Nolito - Agüero
Middlesbrough FC - pravděpodobná sestava:
Valdés - Barragán, Chambers, Gibson, Friend - Traoré, De Roon, Clayton, Forshaw, Downing - Negredo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 7.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Ham United - Stoke City  (sobota 16:00)
Olympijský stadion v Londýně, nový domov West Hamu United, čeká další zatěžkávací zkouška. Klub od počátku sezony tápe ve snaze zajistit bezpečnost návštěvníků moderního stánku a zároveň posílit atmosféru, která se asi nikdy nemůže rovnat té z Boleyn Ground, a nyní se Hammers navíc musejí na vlastní půdě vypořádávat se zástupem rozjetých soupeřů...

Tím prvním v řadě před dvojicí severolondýnských celků Arsenalu a Tottenhamu je Stoke City, zdánlivě suverénně nejmenší z daných klubů, ale taky pěkně obrozený mančaft. Jestliže po prvních kolech Potters seděli na dně tabulky, teď neprohráli už pětkrát v řadě, připsali si na konto tři výhry po sobě a naposledy dokonce dlouhé střelecké trápení hned dvakrát prolomil i Bony Wilfried.

Dřív šlo proti Marku Hughesovi všechno možné, teď je situace přesně opačná. Naproti tomu Slaven Bilić je nejspíš rozpolcen. Také jemu se zprvu nedařilo navazovat na úspěšný minulý ročník, a také jeho eskadra se nedávno začala pochlapovat jak v lize, tak v EFL Cupu, kde vyřadila Chelsea.

Po prohře na Evertonu je teď ovšem West Ham na nadále neuspokojivé 17. příčce a s nadcházejícím programem, který zahrnuje také výlety na Old Trafford a Anfield, ho čeká tak trochu zkouška dospělosti.

Co Slavenu Bilićovi jistě nebude dodávat na sebejistotě je vizitka West Hamu právě proti soupeři z Midlands. Stoke s Hammers neprohrál už šestkrát v řadě, a pokud se mu tuto sérii povede zachovat i na Olympijském stadioně, vyrovná svou historicky nejdelší šňůru neporazitelnosti s jedním sokem, kterou dodnes zůstává ta s Blackburnem Rovers.

Loni touto dobou měli Kladiváři již o deset bodů více a přiblížit se své dřívější fazóně se zítra budou pokoušet i bez klíčového stopera Winstona Reida. Ten nastřádal pět žlutých napomenutí, zároveň by ale utkání tak jako tak zmeškal kvůli nataženému zadnímu stehennímu svalu. Mezi lazary se pak tradičně řadí také Diafra Sakho s Andym Carrollem, kteří by se nicméně oba mohli vrátit hned po reprezentační pauze.

Stejný karetní osud jako Winstona Reida potkal na straně Stoke City levého křídelníka Marka Arnautoviće a oslabena by mohla být i druhá strana hřiště, kterou tradičně brousí Xherdan Shaqiri - nyní trpící na bolest v oblasti zadního stehenního svalu. Geoffa Camerona do zápasu rozhodně nepustí zraněného koleno.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Kouyaté, Collins, Ogbonna - Antonio, Noble, Obiang, Cresswell - Lanzini, Payet - Ayew
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Grant - Bardsley, Shawcross, Martins Indi, Pieters - Adam, Whelan - Walters, Allen, Sobhi - Bony
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.60 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Chelsea FC - Everton FC  (sobota 18:30)
Skvělý říjen má za sebou Chelsea a všichni na Stamford Bridge doufají, že v duchu dvanácti bodů ze čtyř zápasů spolu se skóre 11:0 budou pokračovat i v listopadu. Jedenáctý měsíc v roce Conteho družina zahájí domácím duelem s Evertonem, se kterým již třikrát v řadě nevyhrála.

Úspěšnou sérii Blues započal přechod na formaci 3-4-3, kterou na ostrovech mnoho týmů nevyužívá. Klíčoví hráči z minulých sezón, Cesc Fabregas nebo Brazilec Willian, se ocitli mezi náhradníky, naopak do základní sestavy patří dříve přehlížený Victor Moses či letní posily Marcos Alonso a David Luiz. "Jejich hra je velmi intenzivní, agresivní," všiml si lodivod Evertonu Ronald Koeman.

"Využívají odlišný systém a mají na svém kontě hodně čistých kont a vítězných zápasů. Tato Chelsea je rozhodně silnější než ta loňská," myslí si nizozemský stratég. Jeho Toffees vstoupili do sezóny skvěle, koncem září však přišel útlum a měsíc bez vítězství ukončili až minulý týden, kdy doma porazili West Ham. Proti Chelsea již budou k dispozici Maarten Stekelenburg a Enner Valencia, naopak jenom z tribuny budou utkání sledovat zranění Leighton Baines s Jamesem McCarthym, stejně jako vykartovaný Idrissa Gueye.

V minulém ročníku se Blues proti Evertonu nedařilo, v Premier League nejprve v Goodison Parku zvítězili domácí, na jaro se pak na Stamford Bridge urodila remíza. Následně se oba celky ještě potkaly v FA Cupu a i tady byli úspěšnější hráči z modrého břehu řeky Mersey. "V loňské sezóně jsme Everton neporazili. Je důležité, abychom já, mí hráči a naši fanoušci na toto pamatovali," upozorňuje manažer Conte.

"Víme, že čelíme mužstvu s výbornými, rychlými hráči s dobrou technikou. Musíme se mít na pozoru. Celý týden jsme se dobře připravovali na zápasy s takovými soupeři. Budu se opakovat, ale prostě musíme pokračovat v předchozích výkonech," dodal někdejší kouč Juventusu. Tomu aktuálně chybí pouze ze zranění zotavující se Kurt Zouma a John Obi Mikel.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Azpilicueta, Luiz, Cahill - Moses, Kanté, Matić, Alonso - Pedro, Diego Costa, Hazard
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Coleman, Williams, Jagielka, Oviedo - Cleverley, Barry - Bolasie, Barkley, Mirallas - Lukaku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City1072124:923
2.Arsenal FC1072123:1023
3.Liverpool FC1072124:1323
4.Chelsea FC1071221:922
5.Tottenham Hotspur1055014:520
6.Everton FC1053215:818
7.Watford FC1043314:1315
8.Manchester United1043313:1215
9.Southampton FC1034311:1013
10.AFC Bournemouth1033412:1412
11.Leicester City1033412:1612
12.Stoke City1033412:1712
13.Crystal Palace1032514:1611
14.Burnley FC103258:1311
15.Middlesbrough FC102449:1110
16.West Bromwich Albion1024410:1410
17.West Ham United1031610:1910
18.Hull City102178:237
19.Swansea City101279:185
20.Sunderland AFC100287:202

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1831)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele