Představení účastníků Eura 2020 - Severní Makedonie

06.06.2021, 13:00
Profily, historie
Severní Makedonie slaví historický postup (© AFP)
Severní Makedonii se povedl vpravdě husarský kousek — rozlosování kvalifikace se účastnila pod jedním oficiálním jménem, aby ji pak absolvovala pod druhým. Žádné další záludnosti se už ale od nováčka čekat nedají; jeho základní sestava je jednou z nejčitelnějších a v rozestavení s pěti obránci vlastně může být takovou letošní Albánií, s níž mnozí Makedonci sdílí i etnicitu...

Do února 2019 jsme domov nejstaršího jezera Evropy či Matky Terezy nazývali prostě Makedonií, potažmo v oficiální řeči Republikou Makedonie. Nyní to máme o poznání komplikovanější, neboť se na základě Prespanské dohody konečně jednou pro vždy uzavřel táhlý spor o název "Makedonie”. Ve velké zkratce šlo o to, že jednak s Republikou Makedonie přímo soudil také shodně pojmenovaný řecký region, a zároveň v dávné době starověké existovalo i království Makedon, pro něž se v češtině občas užívá termín Makedonská říše.

Že se v tom pomalu ztrácíte? Inu, tak i kvůli vám se ono referendum roku 2018 konalo.

Teď se tedy bavíme o Severní Makedonii, na jejímž fotbalovém ani žádném jiném uskupení se však fakticky vůbec nic nezměnilo. Obecně, jak už jsem naznačil výše, severomakedonský výběr představuje ten možná vůbec nejrigidnější na celém šampionátu. Nezranit se útočník Nestorovski, nepanuje kolem nominace trenéra Angelovskiho vlastně vůbec žádný rozruch. Tým má dokonce natolik danou širší kostru, že šest hráčů z 26 nijak nezasáhlo do žádného ze dvou přípravných duelů. Makedonci dokonce měli původně v plánu odehrát jen jeden, dokud na poslední chvíli nebyli vyzváni UEFA k nápravě a narychlo neoslovili Kazachstán.

Organizace prvního seniorského šampionátu byla obecně ze strany Severní Makedonie navýsost chaotická. Pokud jste se pobavili nad vzezřením nových českých dresů, které vypadají víc jako trička na doma či na rozcvičení před zápasem, potom se to ani neblížilo severomakedonskému dramatu. Také tamní svaz FFM měl představit nové dresy, avšak jakmile předčasně unikly na veřejnost a fanoušci seznali, že jsou z nějakého důvodu zbarvené do vínova, muselo FFM ještě dva týdny před turnajem nový vzor stahovat a nahrazovat jej tím původním, v němž se nováček na závěrečný turnaj v první řadě kvalifikoval.

Za návrat ke staré sytě červeno-žluté kombinaci se nakonec musel přimlouvat i sám kapitán Pandev, přestože v oficiálním stanovisku FFM stojí, že o nové dresy žádala sama kabina. No prostě bordel.

Fotbal v zemi


Zdaleka největší fotbalovou událostí v zemi byl letošní sestup Vardaru Skopje do druhé ligy. Někdejší soupeř Sparty ze třetího předkola Ligy mistrů (2003/04) sestoupil coby obhájce titulu a nebylo to přitom ani tolik těsné, když ho od baráže dělilo rovnou pět bodů. (Baráž se mimochodem stala osudnou pro změnu loňskému vicemistrovi a letošnímu vítězi poháru, Sileksu.) Zdaleka nejúspěšnější (severo)makedonský klub, který má na ten druhý v pořadí náskok rovnou sedmi vavřínů (11 vs 4), putuje dolů vůbec poprvé od vzniku ligy roku 1992.

Byť sestup obhájce působí náhle a nečekaně, ve skutečnosti se předvídat dal. Dosavadní majitel Vardaru Sergej Samsonenko měl vždy blízko k bývalé vládnoucí straně VMRO-DPMNE, která v červenci loňského roku prohrála volby. Jak jsme viděli už na případu istanbulského Başakşehiru, taková událost prostě dovede s klubem zamávat.

V případě Samsonenka se však zčásti jednalo i o vlastní priority, které se netýkaly fotbalu — už většina odměny za kvalifikaci do hlavní fáze Evropské ligy na podzim 2017 proto putovala na účet házenkářského oddílu Vardaru, přičemž ještě před volbami (jejichž výsledek se vzhledem k jejich předčasnému vyvolání tak nějak dal odtušit předem) ruský boss Samsonenko několikrát deklaroval svůj úmysl předat klub do správy radnice města Skopje.

Poslední kapka přišla loni v zimě, když si klub nechal přetáhnout skutečného strůjce většiny svých nedávných úspěchů, nadějného trenéra Aleksandara Vasoskiho, konkurenční Akademijí Pandev. To už bylo neomylně zaděláno na katastrofu. Mix nepřipravených mladíků a přestárlých veteránů na jaře uhrál jen jednu výhru a celkem 6 bodů, takže opravdu nebylo co řešit. Vasoski se loučil s bilancí 6-7-5 pohodlných šest bodů od barážových příček.

Obecně tenhle případ každopádně připomíná nedávný sestup VSC Debreceni v Maďarsku. Také tam vše z dálky vypadalo jako pád na zem z modrého nebe, ale ve skutečnosti finanční zdroje vyschly už několik let zpátky a kádr dávno neodpovídal domnělým ambicím tradičního titána. DVSC se dle očekávání v NBII sotva ohřálo a okamžitě postoupilo zpátky, což téměř určitě bude platit i v případě Vardaru. Tomu nakonec tato facka může i prospět — otázka vlastnictví klubu se doposud uspokojivě nevyřešila, a tohle může být potřebný impulz.

Na vrcholu tabulky se mezitím seřadily dva celky podporované z většiny etnickými Albánci. Škëndija je teď už v podstatě novým hegemonem, když se zdaleka nejbohatším majitelem v zádech ukořistila třetí titul za poslední čtyři roky. Zcela výjimečně se potom mezi první trojku nevtěsnal ani žádný jiný tradiční klub z hlavního města, které tvoří přesně 35 % severomakedonské populace (naproti tomu Tetovo, sídlo Škëndije, je až pátým největším městem země). Druhé Škupi je sice taky ze Skopje, ale vzniklo teprve roku 2012. Rabotnički (1937) finišovalo páté, FK Makedonia Gjorče Petrov (1932) jen o jednu pozici výše.

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


Prakticky po celou svou existenci se makedonská reprezentace řadila zhruba do takového třetího až čtvrtého sledu — tzn. takový ten šedivý prostředek mezi týmy, které sem tam překvapí alespoň barážovou účastí a týmy, které jsou ve skupinách vyloženě do počtu. Makedonci si vybudovali reputaci mančaftu, který se čas od času ve spolupráci s notnou dávkou podcenění vytáhl na jednoznačného favorita, aby za pár dní navázal frustrující ztrátou bodů ve výjimečné konfrontaci s někým papírově slabším.

Ukázkovým příkladem je kvalifikace o mistrovství světa 2006: Nizozemci tehdy celou skupinu válcovali a ztratili body jen ve dvou zápasech, pokaždé po remíze s Makedonci. A co ti mimo jiné udělali? Prohráli s Andorrou. Heh. Ale to věru nebylo nic neobvyklého, spíše taková makedonská klasika. Hráči na srazy jezdili hrát sami na sebe, nikdy netvořili pořádný kolektiv a vedli je zpravidla trenéři bez profesionálních licencí, a podle toho to taky vypadalo — s vyrovnanými soupeři hořeli a nahecovat se dokázali jen na ty zdaleka silnější.

Makedonci na mezinárodní scéně debutovali teprve v říjnu 1993, a přece si stihli připsat skalpy Chorvatska či Německa a jednotlivé body ze zápasů s Anglií (dvakrát), Portugalskem, Itálií, Belgií... a přesto se výše než na čtvrtém místě kvalifikační skupiny poprvé umístili až teď! Když v říjnu 2013 Makedonie zahučela až na samé dno skupiny, oznámil legendární Pandev, že se posledního klání se Srbskem už ani nebude účastnit a v národním týmu okamžitě končí.

Přesto se situace začala obracet k lepšímu ještě o rok dříve (květen 2012), s odchodem dlouholetého prezidenta svazu Hariho Hagi-Risteskiho, který proslul bizarním dosazením Velšana Johna Toshacka do čela reprezentace, kde vydržel osm zápasů s bilancí 1-4-3 a svému šéfovi tak de facto podepsal ortel. Po výměně nekompetentního vedení se začali v Makedonii nepokrytě inspirovat islandskou revolucí; taky připravili tzv. desetiletý plán s důrazem na řádnou výchovu dětí, mládežnické výběry rázem začaly organizovat více zápasů, aby nabíraly potřebnou praxi, a ani žáky už nemohl trénovat jen tak někdo bez vzdělání.

V příštích letech se po celé zemi rozrostl fenomén zakládání mládežnických akademií, Vardar a Škëndija pro ty své dokonce zbudovaly zbrusu nové tréninkové komplexy, a veškeré tyto strategie a investice nyní sklízí úrodu. Pro řadu současných seniorských reprezentantů se přitom bude jednat už o druhý větší turnaj jejich kariéry; hned 11 borců, kteří před čtyřmi lety cestovali na "malé Euro”, se teď na srazu schází zas a znovu u příležitosti toho velkého.

To, že se tenkrát roku 2016 Makedonie na ME do 21 let vůbec kvalifikovala, byl malý zázrak už jen proto, že pouze dva členové základní sestavy pravidelně hrávali ve svých klubech. To si nutně žádalo vytvoření skutečně pevného svazku individualit, které nyní pokládají základy vůbec prvního seniorského výběru, o němž se dá mluvit jako o kolektivu s nějakým týmovým duchem. Ba co víc, léta tvrzená sounáležitost téhle party, jejíž velká část (osm členů) mezi dospělé povýšila už na podzim 2016, ještě před Eurem "21”, může být její největší výhodou.

Makedonská jednadvacítka se tehdy stala fotbalovými tvářemi celé země: postup s ní přímo na stadionu oslavovalo 20 tisíc lidí (naprosto raritní návštěva), přičemž sám Pandev se na Instagramu emotivně přiznával, že by vyměnil veškeré své trofeje a góly z klubové scény za jeden takový zážitek na scéně reprezentační. Inu, tady ho má — snad se při něm neztratí...

Cesta na šampionát


Shodou okolností zrovna ve stejném měsíci, kdy "21” oslavovala postup na Euro, seniorský národní tým oplakával nechvalný rekord v podobě historicky nejnižšího umístění na žebříčku FIFA. Oproti září 2016 se propadl o dalších devět míst — do společnosti zemí jako Myanmar, Barbados či Mauricius — a úplného dna dosáhl v březnu 2017, kdy klesl až na 166. místo.

Přesto ihned o dva roky později Makedonci vykopávali svůj nejlepší cyklus v dějinách, přičemž v roce 2018 suverénně opanovali svou skupinu Ligy národů D, aby si s předstihem zajistili jedinečnou příležitost protáhnout se na Euro — až takhle rapidní byl vliv nově příchozích mladíků zvyklých vyhrávat. V kvalifikaci na ME červenožlutí sice skončili o pět bodů za Rakouskem, ale zároveň na tom byli lépe než Slovinci i Izrael. To dřív neexistovalo.

V baráži o účast na závěrečném turnaji měli Makedonci nejprve výhodu domácího prostředí proti Kosovanům, s nimiž se vzhledem ke vztahu obou zemí s Albánií jednalo o zvláště pikantní měření sil, a po výhře 2:1 se vydávali do Tbilisi. Tam už favority sázkových kanceláří nebyli, ale díky mimořádně zpevněné defenzívě a "zlaté” trefě Pandeva bylo dílo dokonáno.

Trenér — Igor Angelovski



zdroj: twitter.com

Severní Makedonie lepšího trenéra určitě nepoznala a kdo ví, jestli ještě pozná. Není to pouze o národním týmu, kde za něj velký kus práce odvedl už šéf "21” Blagoja Milevski. I na klubové scéně se Igor Angelovski v minulosti ukázal být jackpotem: roku 2013 se prezident Rabotnički nečekaně rozhodl svěřit otěže týmu tehdejšímu sportovnímu řediteli a ten mu důvěru splatil vrchovatě. Okamžitě získal domácí double a v létě 2015 po senzačním skalpu Trabzonsporu divže nezaskočil i Rubin Kazaň na poslední zastávce před hlavní fází Evropské ligy.

Tou dobou už byl asistentem u seniorské reprezentace, aby v říjnu povýšil do role hlavního kouče. Účelem jeho prvního výletu nebyl skauting soupeřů ani nic takového; on se radši vydal do Janova přemluvit Pandeva k velkému návratu. Ikona přikývla a zbytek je historie.

Jeden by automaticky řekl "národní hrdina, dejte mu medaili”, ale kdepak, chyba lávky. Ne snad že by Angelovski nebyl populární u veřejnosti, to vůbec ne, ale paralelně s přípravou na historické Euro vede otevřenou válku s nejvyššími fotbalovými sférami v zemi. Angelovski se už dlouho nesnese s prezidentem FFM Muamedem Sejdinim, který byl dokonce připraven ho na konci roku 2020 tiše nechat odejít po svých, jakmile mu vypršel kontrakt.

Neozvat se odborná i laická veřejnost, nejspíš by se tak i stalo. Angelovski sice tedy ihned záhy příkladně odpověděl kvalifikační senzací proti Německu (jeho první "velká” výhra proti soupeři z Top 50 žebříčku FIFA), ale i tak je vysoce pravděpodobné, že mužstvo do dalších bojů nepovede. Novou smlouvu dostal operativně pouze do konce šampionátu a zejména pokud dle očekávání Pandev pověsí kopačky na hřebík, půjde od válu asi i Angelovski. Teprve pak by se Sejdini konečně dočkal svého vysněného nástupce — výše zmíněného Milevskiho.

Tahoun týmu — Enis Bardhi



zdroj: AFP

Bez nadsázky celá Severní Makedonie marně lapala po dechu, když si před pár dny přečetla zprávu, že Enis Bardhi na startu tréninkového kempu před Eurem odevzdal pozitivní test na koronavirus. Naštěstí se ale nic tak strašného nestalo. Zaprvé všichni stejně věděli, jaký je to stoprocentní profesionál, který by i přes covid na své obdivuhodné kondičce pranic neztratil. Zadruhé se ukázalo, že dva týdny karantény přeci jen nebudou potřeba; již včera, po pouhém týdnu, byl zas negativní a mohl se opět připojit zpátky ke zbytku severomakedonské výpravy.

Pokud většina Evropy bude lačnit po průnicích Elmase, neměla by přivírat oči ani před Bardhim, který je skutečným tahounem, motorem i srdcem tohoto mužstva, pro které dělá naprosto všechno. Neohroženě získává balony, precizně je rozdává do všech směrů, nabírá míč k průběhům středem hřiště, je výsostním a brilantním exekutorem standardních situací (mj. i přímých kopů, má prudkou plochou ránu) a přesně nacentrovat umí i ze hry.

Přitom nechybělo mnoho a Bardhi nemusel Severní Makedonii vůbec reprezentovat. Vlastně chyběl jenom elementární zájem ze strany Albánie, kterou sám etnický Albánec (rovněž teoreticky způsobilý k reprezentování Kosova) otevřeně preferoval — alespoň to tedy tvrdí sám rodák ze Skopje (a albánská strana to obligátně popírá). Bardhi každopádně litovat nemusí. Na Euru "21” před čtyřmi lety zazářil, vysloužil si přestup do španělské LaLigy i cenu pro nejlepšího makedonského fotbalistu roku a v Levante se okamžitě předháněl s jistým Lionelem Messi, kdo vymete víc šibenic z přímáků. Vyhrál Leo, ale jen o chloupek — 6:5.

Osobnost týmu — Goran Pandev



zdroj: twitter.com

Jeden by automaticky řekl "národní hrdina, dejte mu medaili”, ale kdepak, chyba lávky.

Ne, to není chyba, to není omylem zkopírované. I pro Gorana Pandeva — který krom Gruzie ve finále baráže úřadoval také teď v březnu v německém Duisburgu — platí, že se aktuálně nachází uprostřed otevřeného sporu s makedonskou federací. Což je o to větší událost, že se jinak jedná o neobyčejně tichou až nudnou osobu, která se vyhýbá rozhovorům a nepobrala příliš přirozeného charismatu. Jenže teď šlo o jeho klub, o jeho vlastní zájmy, a to je jiná.

Timing byl v každém případě bizarní; hubu na špacír si totiž Pandev pustil doslova pár chvil po sestřelení Gruzínců. Když jeho Akademija musela odehrát (a prohrát) ligový zápas na sněhu, zatímco zbytek ligy měl svá utkání odložená, opřel se Pandev do prezidenta Sejdiniho, že prý nedělá dostatek pro kluby na domácí scéně, a že makedonská liga je tou "nejamatérštěji vedenou v Evropě”. Za dalších několik týdnů pohrozil odstoupením Akademije Pandev z nejvyšší soutěže, pakliže FFM urychleně nezačne jednat.

Ačkoliv se do běhu klubu, který založil před 11 lety, normálně vůbec nemontuje a nechává rozhodovat svého mladšího bratra Saška (který za Akademiju zároveň i hraje), tentokrát mu to nedalo, a veřejnost z toho musí mít rozporuplné pocity. V minulosti se ostatně na otráveného Pandeva v národním dresu rutinně bučelo; teď má být znovuzrozeným národním hrdinou, vzývaným střelcem 100 gólů v Serii A či vítězem Ligy mistrů s Interem, a on se zároveň na stará kolena mění v uřvanou hysterku? No to snad...

Goran Pandev každopádně už tak trochu dopředu avizoval konec kariéry. V červenci slaví už 38. narozeniny a vesměs všechno si už v kariéře odškrtl — resp. to poslední si odškrtne už zanedlouho. Na druhou stranu, janovský kouč Ballardini s ním je spokojen a už ho měl i přemlouvat k přehodnocení stanoviska. Pokud se k tomu přidá i vyvedený turnaj, kdo ví...

Na prahu slávy — Eljif Elmas



zdroj: AFP

Jako malý kluk se s míčem začínal seznamovat v chudinské čtvrti Skopje v místním Fenerbahçe Tefejuz a náhoda tomu chtěla, aby si po 12 letech odbýval svůj debut v profesionálním fotbale rovněž za Fenerbahçe — tentokrát už světoznámou istanbulskou značku.

Tedy, "náhoda”... u potomka tureckých rodičů, jehož jméno se v turečtině přiléhavě překládá jako "diamant”, to asi zas tak nepřekvapí. Ale že to tam vzal přes akademii Rabotnički už možná ano. Z Elmase v každém případě vyrostl doposud největší talent makedonské kopané, který se roku 2017 nenechal zlákat troufalým Fatihem Terimem pod křídla turecké reprezentace, a místo toho si obratem v 17 letech odbyl premiéru v makedonském áčku.

Jako lecjací největší talenti svých krajin, Elmas si z věkových kategorií vskutku žádnou hlavu nedělá. V čerstvých 16 letech poprvé nastoupil za sedmnáctku a o měsíc později už jel na sraz s 18letými. Devatenáctce pomohl až po jednadvacítce. Na Euro "21” si vyloženě odskočil ze seniorského srazu po ostré premiérové 45minutovce proti silným Španělům. To mu bylo stále ještě 17, zhruba o dva roky méně než druhému nejmladšímu členovi juniorské výpravy. Nejstarší kolega Egzon Bejtulai a dalších šest hráčů to od něj měli na více než 5 let.

Samozřejmě, Elmas není žádným protekčním dítkem, byť to byl právě Angelovski, kdo mu dal v Rabotnički poprvé přičichnout velkému fotbalu. To on ho připravil pro Euro "21”, Fenerbahçe a nakonec i Neapol, která mu neváhala hned na prvním kontraktu nabídnout 1,3 milionů eur ročně. Elmas se k tomuto výdělku upisoval jako teprve 19letý klouček, ale hlavu mu to nijak nepomotalo. Skromný fotbalista dál piluje své rozdílové driblérské schopnosti a pro Severní Makedonii je už teď takřka nepostradatelný. Jenom v posledních měsících svými průniky do vápna vybojoval dva pokutové kopy, aby pak samozřejmě rozhodl proti Německu.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Zatímco mnozí trenéři jako Čerčesov si s formací na tři stopery pohrávají tak trochu z nouze, čistě reaktivně, u Angelovskiho si můžete být setsakra jisti, že to s ní myslí vážně — u nároďáku ji piluje, jak je jeho štace dlouhá, už od roku 2015, a nutno podotknout, že prakticky všem oporám vyhovuje. V jakékoliv tradiční formaci na čtyři obránce by nejspíš nikdy tolik nevynikl ofenzivní apetit Alioskiho, ani by tam Elmas neměl takovou volnost, která mu při jeho poziční variabilitě jde nesmírně k duhu. Pokud tedy jinde ve světě kluboví trenéři typicky "vnucují” tříobráncové systémy těm reprezentačním, u Severní Makedonie to funguje spíš naopak — viz nedávné přeorientování se Akademije Pandev i Rabotnički.

Pokud je za něco Angelovski kritizován, je to povolávání vybraných jedinců, kteří už v reprezentaci dávno nemají co pohledávat. To se na druhou stranu týká vlastně výhradně borců, kteří budou na šampionátu stejně spíš jen do počtu, takže otázka, zda stojí za to se vůbec hněvat.

Že Angelovski dál, i dávno po třicítce, odměňuje svého bývalého svěřence z Rabotnički Krsteho Velkoskiho, je sice frustrující, ale ve výsledku to beztak povede k 0 minutám hracího času. To samé u stopera Zajkova, který těch 0 minut důvěrně zná už z klubu, kde nic nenakopal od září 2019. Nebo u Hasaniho, u nějž Angelovskimu zjevně stačilo vidět jeho 200 ligových minut v Albánii. Milan Ristovski byl povolán zčistajasna, ale Angelovski pořád mluví o rodinných hodnotách, a tak proč je s Milanovým bratrem Stefanem nezačít vytvářet? Třeba to i k něčemu rozdílovému povede; Milan totiž hned při debutu zavěsil.

Leccos z tohohle a mnohého dalšího bude fuk, protože zahajovací jedenáctka je minimálně na 9-10 postech prostě daná. Chytat bude Stole Dimitrievski a neohrozí ho ani ty tři lacinější obdržené góly z poslední doby. Ve středu obrany se bude sázet na komunikaci dvojky Stefan Ristovski a Dario Velkovski. Normálně sice tihle dva spolupracují v trochu odlišném tandemu (RB-RCB), ale jejich dynamika by měla zůstat silná. Takhle poskládaní — i s Visarem Musliuem na levém stoperu — ostatně odolávali a odolali na horké německé půdě. V případě nespokojenosti pravého stopera zastane i Bejtulai, který navíc po boku Velkovskiho odehrál valnou část Eura do 21 let.

Ristovski se už pod Angelovskim uživil i na pravém křídelním beku, tam však v obou přípravných zápasech příliš dobře nevypadal, a především s ohledem na zjevně mizernou kondičku by asi měl být "šetřen” na stoperu. Uvolněnou pozici jistě obstojně zastane i vyhlášený univerzál Boban Nikolov, který obvykle jistil Bardhiho s Elmasem ve středu zálohy, což s Ademim rozhodně nebude potřeba. Navíc, v obou případech, kdy Nikolov zahajoval na RWB, to dopadlo skvěle (doma Slovinsko, venku Německo).

Druhou lajnu bude neúnavně brousit svérázný chlapík Ezgjan Alioski, jehož centr i přihrávka tzv. pod sebe, do druhé vlny, jsou jedněmi z nejváženějších zbraní tohoto mužstva. Pakliže Albánie měla světového beka v Hysajovi, Alioski se mu minimálně blíží — v sezoně 2020/21 pro národní tým obstarával v průměru tři průniky do vápna za zápas (během, centrem či přihrávkou), s čímž zvládal držet krok akorát Enis Bardhi.

Pokud bude nějaký tým na tomto šampionátu útočit vyloženě asymetricky — tj. vést postupné útoky takřka výhradně po jedné straně — bude to právě Severní Makedonie. Nalevo to totiž není jenom Alioski, ale i Eljif Elmas, který se tam stahuje odkudkoliv, i z falešné devítky nebo podhrotu. Klíčem každopádně za veškerých okolností bude, aby Elmas s Bardhim (a pokud možno i Alioskim) nikdy nebyli příliš daleko od sebe; většinou to bude pěkně uprostřed zálohy, ale i když Angelovski výjimečně přetáčel formaci do 4-4-2 a Elmase posouval na levé křídlo, paralelně s ním se šoupal i Bardhi na levou stranu střední zálohy. K levé lajně bude případně z lavičky přicházet i nejmladší makedonský reprezentant historie, 20letý Čurlinov, který byl příjemným překvapením nominace a mohl by zastat roli winbacka.

Tzv. "unsung hero” tohoto mančaftu je Arijan Ademi. Unsung tak trochu doslova, protože mu jeho dopingová minulost, albánský původ a neznalost makedonštiny automaticky zatarasují cestu ke kapitánské pásce (kterou nosí v Dinamu Záhřeb, kde platí za nejdekorovanějšího hráče klubové historie), ale i širší oblíbenosti u laické veřejnosti. Na druhou stranu určitě bude stačit jeden super turnaj a i ten dvouletý "banán” se smázne.

Na hrotu, resp. občas i o dost níže, má své místo předplacené Goran Pandev, který se už sice v Serii A nedostává příliš často do koncovky, ale když už ano, stojí to za to. Z 19 pokusů desetkrát trefil bránu a sedmkrát rozvlnil síť. Jen jednou si přitom pomáhal z penalty. Obdobnou efektivitou hýří i v reprezentačním dresu a Makedonci na ní sází. Post druhého útočníka je totiž po nešťastném zranění stálice Nestorovskiho dost ve větru. Tričkovski verze 2018/19 by byl super variantou (průměr víc než gól na zápas na Kypru), ale teď už se zdá, že mu ujel vlak. To samé v bleděmodrém je i příběh Stojanovskiho, který si v téže sezoně vystřílel přestup z Renovy do Francie, kde letos nastoupil k pouhopouhým šesti utkáním. Koučův oblíbenec Velkoski ve 33 letech pořád čeká na první reprezentační zářez a M. Ristovski je maximálně černým koněm.

Volba tak nejspíš padne na Aleksandara Trajkovskiho z Mallorky, kterému jde k duhu minimálně parádní březnový výkon proti Lichtenštejnsku. Ne snad že by to samo o sobě bylo nějak světoborné, ale ve výše popsané konkurenci to pořád jaksi vyčnívá.

Takhle sepsáno a odhadnuto to vychází na pět přeživších z historického Eura "21” a obecně velmi sehraný kolektiv. Pokud si tedy myslíte, že tenhle mančaft nemůže zaskočit Ukrajince, Rakušany ani Nizozemce (aspoň jedny z nich, což by na zamíchání postupovými kartami bohatě stačilo), když dva z týmů nikdy nepostoupily do další fáze tohoto turnaje a ten třetí je veden Frankem De Boerem, potom vám radím, abyste se zamysleli ještě jednou...

Tip na umístění: konec ve skupině


Program zápasů - skupina C

13.06.2021
18:00
Rakousko
3:1
Severní Makedonie
Bukurešť
17.06.2021
15:00
Ukrajina
2:1
Severní Makedonie
Bukurešť
21.06.2021
18:00
Severní Makedonie
0:3
Nizozemsko
Amsterdam

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Stole Dimitrievski
25.12.1993
Rayo Vallecano
Risto Jankov
05.09.1998
Rabotnički Skopje
Damjan Šiškovski
18.03.1995
Doxa Katokopia
Obránci
Datum nar.
Klub
Ezgjan Alioski
12.02.1992
Leeds United
Egzon Bejtulai
07.01.1994
FK Škendija
Visar Musliu
13.11.1994
Fehérvár FC
Kire Ristevski
22.10.1990
Újpest FC
Štefan Ristovski
12.02.1992
Dinamo Záhřeb
Darko Velkovski
21.06.1995
NK Rijeka
Gjoko Zajkov
10.02.1995
Royal Charleroi SC
Záložníci
Datum nar.
Klub
Arijan Ademi
29.05.1991
Dinamo Záhřeb
Enis Bardhi
02.07.1995
Levante UD
Darko Čurlinov
11.07.2000
VfB Stuttgart
Eljif Elmas
24.09.1999
SSC Neapol
Ferhan Hasani
18.06.1990
Partizani Tirana
Tihomir Kostadinov
04.03.1996
MFK Ružomberok
Boban Nikolov
28.07.1994
US Lecce
Milan Ristovski
08.04.1998
Spartak Trnava
Stefan Spirovski
23.08.1990
AEK Larnaka
Útočníci
Datum nar.
Klub
Daniel Avramovski
20.02.1995
Kayserispor
Goran Pandev
27.07.1983
Janov CFC
Marjan Radeski
10.02.1995
FA Pandev
Vlatko Stojanovski
23.04.1997
FC Chambly
Aleksandar Trajkovski
05.09.1992
RCD Mallorca
Ivan Tričkovski
18.04.1987
AEK Larnaka
Krste Velkoski
20.02.1988
FK Sarajevo

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků Eura 2020 - Portugalsko
12.06.2021, 13:58
Představení účastníků Eura 2020 - Maďarsko
11.06.2021, 16:31
Představení účastníků Eura 2020 - Francie
11.06.2021, 11:38
Představení účastníků Eura 2020 - Německo
10.06.2021, 20:00
Představení účastníků Eura 2020 - Švédsko
10.06.2021, 15:50
Představení účastníků Eura 2020 - Polsko
10.06.2021, 04:32
Představení účastníků Eura 2020 - Španělsko
09.06.2021, 20:06
Představení účastníků Eura 2020 - Slovensko
09.06.2021, 13:27
Představení účastníků Eura 2020 - Chorvatsko
09.06.2021, 02:40
Představení účastníků Eura 2020 - Anglie
08.06.2021, 17:27
Představení účastníků Eura 2020 - Skotsko
08.06.2021, 05:37
Představení účastníků Eura 2020 - Česko
07.06.2021, 20:16
Představení účastníků Eura 2020 - Rakousko
07.06.2021, 13:30
Představení účastníků Eura 2020 - Ukrajina
07.06.2021, 03:12
Představení účastníků Eura 2020 - Nizozemsko
06.06.2021, 22:31
Představení účastníků Eura 2020 - Dánsko
06.06.2021, 04:21
Představení účastníků Eura 2020 - Finsko
05.06.2021, 18:48
Představení účastníků Eura 2020 - Belgie
05.06.2021, 14:39
Představení účastníků Eura 2020 - Rusko
05.06.2021, 06:03
Představení účastníků Eura 2020 - Wales
04.06.2021, 21:30
Představení účastníků Eura 2020 - Itálie
04.06.2021, 10:59
Představení účastníků Eura 2020 - Švýcarsko
04.06.2021, 02:49
Představení účastníků Eura 2020 - Turecko
03.06.2021, 17:50

Komentáře (118)

Přidat komentář
Modroočko

Toto bude podľa mňa jedno z príjemných prekvapení turnaja. Neviem, či im dobrá forma z posledných mesiacov bude stačiť na Rakúšanov a Holanďanov, ale Ukrajine by bod(y) mohli zobrať a za dobrej konštelácie aj postúpiť zo skupiny. Môj tip - osemfinále.

Reagovat
Pablos

tak tomu absolutně nevěřím... Ani bod na turnaji

Reagovat
lampas

Reagovat
Csaplárova past

Proč by měly být body proti Ukrajině takovou samozřejmostí? Ukrajina 4 body s Portugalci a první flek ve skupině ...

Holandsko bude totální fiasko tam s tím trapákem De Boerem

Reagovat
Modroočko

Tá kvalifikácia sa každopádne hrala v roku 2019 a za posledný rok má Ukrajina veľmi biedne výsledky. Ja osobne im neverím vôbec.

Reagovat
Csaplárova past

OK, ale prostě Makedonie, víš co.

Ty bych favorizoval jen pokud by hráli proti ČR

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajina tu skupinu vyhraje

Reagovat
smazaný uživatel

Naopak,s Ukrajinou prohrají,ostatní porazí

Reagovat
smazaný uživatel

Upřímně, budu příjemně překvapený, když Makedonie na turnaji vystřelí alespoň jeden gól

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mr.Mike

bod dva by možná ukopat mohly, ale postup je celkem utopie

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
fabec1222

Rakousko - Severní Makedonie 2:

Ukrajina - Severní Makedonie 1:0

Severní Makedonie - Nizozemsko 0:3

Reagovat
Skalda29

ten první zápas skončí překvapením, že nám nechceš říct celý výsledek?

Reagovat
fabec1222

2:0 Akorát jsem to přehnal s deletem, když jsem mazal střelce golu Rakouska

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Kucka

Reagovat
Rarášek

Společně s Finskem asi tým na který se nejvíc těším.

Reagovat
Freedo

Reagovat
smazaný uživatel

fotbalovej hipstr

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Csaplárova past

Tak si to užij

Reagovat
smazaný uživatel

ale jo, chápu tě, tké někdy na turnajích držim palce outsiderům / nováčkům

ms 2014 jsem se koukal n překvapivě vyrovnanej zápas Írán Argentina... kdž Degajah šel na brankáře tak jsem úplně zapomenul dejchat

Reagovat
Rarášek

Já nikde neřekl, že jim budu fandit. Fandit budu svému, ale jsem moc zvědavej jak se předvedou, plus mají v týmu několik velice zajímavých hráčů ..

Reagovat
smazaný uživatel

jo takhle, no ale i tak

Reagovat
cetto

To rovnou můžeme udělat reverzní kvalifikaci a postupovat budou naopak ty nejhorsi týmy

Reagovat
Kucka

Reagovat
John Obi Mikel

Škoda zranění Nestorovskiho.

Reagovat
Bandita_Harry

Tak to je veľká škoda že si nezahrá, ten jeho príbeh je fantastický

Reagovat
Seydou Doumbia

jaký příběh?

Reagovat
meno

Dal si pár zápasů u nás v lize.

Reagovat
Freedo

Neskutečný příběh.

Reagovat
vedder

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PH8

Reagovat
lampas

Od čištění bot Švancarovi kartáčkem na zuby až po Serii A.

Reagovat
Bandita_Harry

Nepresadil sa v ČR, nakoniec to z druhej chorvátskej ligy dotiahol do Série A

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že ten neskutečný příběh bude zfilmovany

Reagovat
Bandita_Harry

Nie tvoj príbeh bude sfilmovaný

Reagovat
smazaný uživatel

to by byl propadák kasovně i podle kritiků

Reagovat
Bandita_Harry

Ale možno by to bola fajn tragikomédia na zasmiatie

Reagovat
John Obi Mikel

Podle mne by to mělo neskutečný tržby.

Reagovat
smazaný uživatel

Wow neskutečný humor

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
protiproudu

Koukám že turnaje se účastní nejlepší teamy Evropy.

Reagovat
Pablos

Stačí bejt strašně špatnej, ale pak bejt dobrej s těma strašně špatnejma a je to... Úplně postavený na hlavu no

Reagovat
smazaný uživatel

Účastní

Reagovat
xhejl

Jono. 23 tymu tam proslo relativne standardni cestou (vcetne moznosti opravy pro ty nejlepsi skrz Ligu nadoru) a jeden tam prosel timhle zpusobem. To tu soutez uplne znehodnocuje no...

Reagovat
protiproudu

Tam je 24 teamů? Tak to jo, to museli někým zaplnit. Pak je to v pořádku.

Reagovat
smazaný uživatel

Maďarsko bylo v 2.fázi kvalifikace 4.ve skupině,kdežto Makedonie 3.

Reagovat
PalibrkUros

Pěkná země

Reagovat
fenixLFC

to je na sampionate este horsi tim ako slovensko?

Reagovat
fantomas

No to teda docela hýříte sebevědomim, nazývat někoho automaticky horšim.

Reagovat
fenixLFC

nie niekoho, iba macedonsko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

you wish

Reagovat
Degree

Prestaň oni maju aspoň trénera mi sme úplne iná kategória

Reagovat
smazaný uživatel

Je,Maďarsko

Reagovat
cetto

Jo je. Ale není to zrovna Makedonie

Reagovat
KingMaster13

osmifinále a stačit jim na to budou 2 body

Reagovat
meno

Menův tip na umístění: Konec ve skupině, 0 bodů.

Reagovat
fabec1222

Reagovat
smazaný uživatel

menos grande

Reagovat
KingMaster13

2 body a postup

Reagovat
meno

Upset jako kráva, vsaď to

Reagovat
KingMaster13

Zkusím to Ono já mám totiž, že ve 2 skupinách bude mít 3. tým jen bod (včetně Německa) a Makedonii určitě věřím proti Rakousku (to je tutovka remíza) a věřím že překvapí i Ukrajinu a teď si i říkám že by možná i to Nizozemsko mohli zremizovat ačkoli tam už asi spíš ne

Reagovat
Zark

Panděv highlander

Reagovat
oli9

To je díky té sračce LN

Reagovat
smazaný uživatel

Do 2.místa ve skupině budou

Reagovat
smazaný uživatel

Ristovski do zakladu a boj o 2. miesto bude realny.

Reagovat
Csaplárova past

Na tohle nikdo není zvědavý a UEFA by se v tom počtu účastníků už měla krotit.

Reagovat
Pablos

Počet mi nevadí, rád budu sledovat každý tým. Ale přijde mi to jak, když na olympiádu musí třeba běžec zaběhnout nějaký čas, ale tomu nejrychlejšímu ze suveréně nejpomalejších, by jsme nakonec vypli na chvilku vypli stopky, ať si to teda splní a zaběhne.. Jen tak pro prdel, proti fairplay.. Nevadí.

Reagovat
xhejl

Podle me jsou tohle docela zbytecny placky. Na tu olympiadu se taky nedostanou jen ti absolutne nelepis. Jsou tam kvoty na jednotlivy zeme, jsou tam divoky karty pro par zavodniku z malych(rozvojovych zemi. Ja bych to chapal, kdyby tam podobnym zpusobem postoupilo takovych tymu 5. Ale ze 23 tymu jde vicemene standardni cestou (a ti nejlepsi pri nezvladnuti kvali meli jeste moznost pres LN) a pak se tam prida jeden z D, at i tam jde o hodne. To mi prijde jako naprosto normalni a pro fotbal celkove prospesny reseni.

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc ty země v baráži ligy D nejsou zas tak špatné, Makedonie a Kosovo byli ve svých skupinách třetí.

UEFA tohle ale stejně pro další Euro odstranila, tam už budou jen baráže z první třech lig LN, protože to čtvrté místo zabere pořadatelská země.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,oni zas vrátí zpátky postup domácích bez boje?Tak proč to na tento turnaj rušili,když tu hovadinu zas vrátí zpátky?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože se hraje po celé Evropě a pořadatelů je asi 12

Reagovat
smazaný uživatel

Však to neva,v pohodě by mohlo postupovat těch původních 13 zemí bez boje a o 11 míst by se hrála kvalifikace

Reagovat
fenixLFC

preto je napriklad stolny tenis kvalitnejsi na MS nez na olympiade

Reagovat
oli9

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Csaplárova past

Horší než Arsenal to ovšem nebude ...

Reagovat
smazaný uživatel

Že ses retard vim

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
fenixLFC

inak macedonsko beria na turnaj viac hracov zo slovenskej ligy ako slovensko...

Reagovat
Greny

Nic překvapivého... Kvalita tama není tak musí táta hráči ze zahraničí u vás v lize

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Kepy_FCB

Aby neprekvapili jak ten Alex pres davnymi a davnymi veky...

Reagovat
PaYaB

Remizujou s Nizozemskem 0-0, další zápasy prohrajou.

Reagovat
smazaný uživatel

makedonie na euru je sus

Reagovat
brusel1

Totalne zbytočný umelý štát,rovnako ako Slovensko,rozdeliť medzi Grécko.Bulharsko a Albánsko a bude kľud!

Reagovat
smazaný uživatel

to může vymyslet opravdu jen Brusel

Reagovat
Keeper117

Slabý trolling

Reagovat
oli9

Stanciu

Reagovat
smazaný uživatel

Největší borec tvl

Reagovat
spider_8

Panděv ještě žije?

Každopádně hezky, parádní zakončení kariéry pro něj.

Reagovat
Inter Eterno Amore

Gogo je stále na solídnej úrovni

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz tym hraje na 3 stopery (viz Makedonie) a 2 wingbacky, bere se to jako formace na 3 nebo na 5 obrancu?

Reagovat
fantomas

Oboje se navzájem nevylučuje, myslim. Máš tam jak tři stopery, tak pět obránců. V případě Makedonie to navíc opravdu jsou typicky spíš rozestavení 5-x-y, ne 3-x-y.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, diky. Me jenom zajimalo jestli je to na papire pak psany jako 3-x-y nebo 5-x-y. Ale co jsem tak koukal na par highlightu z poslednich zapasu Makedonie tak mi prislo, ze ty 2 krajni hraci vzdycky spis nez vysunutejsi bejcky hrajou vylozene kridla. No nevim, nevim.

Reagovat
fantomas

Záleží dost na zápase, no. Alioski občas křídlo rozhodně je a Makedonie taky dovede hrát nebojácně až zběsile. Proti Němcum ale třeba hráli docela příkladnej nízkej blok v 5-3-2. To samý proti Rumunum dřív.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Tam je hlavne dulezity, jaka je role tech wingbacku a jak mas poskladanou zalohu a utok. Na tri stopery a dva wingbacky hral treba i Bielsa v Marseille, ale tam vyuzival ctyri ofenzivni hrace (desitku, dve kridla a hrot), takze ti uprostred zalohy zbyva jediny defenzivni hrac, kteremu tudiz bezne vypomahal jeden ze stoperu. V utocny fazi to tak vypadalo jako 2-1-4-3 (wingbackove na lajnach, kridla na pozicich inside forwards), v obranny spis jako 5-1-3-1 (wingbackove vzadu, kridla cekajici na lajnach na kontr), ale nominalni rozestaveni se psalo jako 3-3-1-3. Ono je to vlastne uplne jedno, jak to napises Klicovy je, co po tech hracich chces a co taky realne umi.

V klasickym 3-5-2 mas naopak pretizeny stred hriste (3 stoperi, 3 stredni zaloznici), takze na lajne ti zustavaji opravdu jenom beci, kteri tim padem budou logicky hrat vic ofenzivne nez ve ctyrobrancovym systemu. Pokud ale postavis na pozice wingbacku klasicky kridla, musis pocitat s tim, ze napriklad oba krajni stoperi umi zahrat pozice beku a stred obrany vyztuzis zatazenim jednoho ze strednich zalozniku (takze "prepinas" vlastne na 4-4-2). Nebo muzes mit na krajich typicky defenzivneji ladeny beky, pak mas pet obrancu v jedny lajne, je to 5-3-2 a chybi ti hraci vepredu, tudiz musis mit strasne rychlou prechodovou fazi, protoze skoro vzdycky utocis v min lidech nez souper brani.

Proste odviji se to od toho, jak mas slozenej stred pole a jestli ti wingbackove maji za ukol obstaravat celou lajnu, nebo jestli tam mas navic i ofenzivni kridla.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Keeper117

Proste záleží na pokynoch a typológii krajných hráčov

Reagovat
smazaný uživatel

Diky za srozumitelny objasneni.

Reagovat
smazaný uživatel

*

Reagovat
smazaný uživatel

Ten útok vypadá vražedně. Stoletej Pandev a týpek co za dva roky v Mallorce dal jeden gol. Bude zajímavý no

Tak aspoň na Bardhiho přímáky teda se budu těšit, jestli nějaký předvede

Reagovat
Igli

vždyť Pandev by se chytal v klídku i u nás v repre...kvalitu pořád má

Reagovat
smazaný uživatel

Ok. Jsem zvědavej teda co předvede na ME.

Reagovat
Freedo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Igli

No neříkej na lávku místo krmelce a spol, že by byl marnej

Reagovat
Kucka

Reagovat
Keeper117

Vďaka tým dvom z našej ligy ich budem sledovať na papieri vyzerajú príšerne ale určite budú motivovaní vzhľadom na to že vedia že takáto príležitosť sa asi len tak opäť neobjaví no postup zo skupiny by bol zázrak

Reagovat
cink

Viděl jsem zápas Německo - Makedonie kvalifikace MS 1:2 a podali opravdu dobrý týmový výkon bránili v 9 lidech a připravili mě o 37 tisíc

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele