Představení účastníků Eura 2020 - Francie

11.06.2021, 11:38
Profily, historie
Málokdy je turnajový favorit ještě před výkopem tak zřejmý jako letošní Francie. Úřadující mistři světa za ty tři roky nejenže neoslabili, ale spíše naopak vypadají ještě silnější než v Rusku. S návratem Karima Benzemy, hrajícího v životní formě, působí soupiska Les Bleus takřka neporazitelně...

Skoro by se dalo říct, že Francouzi nehrají ani tak o zlato jako takové, ale spíše o potvrzení zápisu mezi nejlepší národní výběry moderní éry.

Případný triumf na druhé velké mezinárodní akci v řadě by navíc nejenže napodobil stejný kousek Zidanova týmu z přelomu tisíciletí, ale především by proměnil Didiera Deschampse v jednu z největších legend světové fotbalové historie - současný trenér Les Bleus byl u "zidanovského” double jako kapitán, teď jej může zopakovat z pozice kormidelníka. Asi nemusíme dodávat, že takový zářez by byl naprosto bezprecedentní.

Jenže... byl by tento výběr opravdu vnímán na stejné úrovni jako jeho předchůdci? Nebo jako Španělé z let 2008 až 2012? Považovali bychom tuto Francii za stejně ikonickou i v případě dalšího turnajového zlata?

U velkých, legendárních týmů jsme si zvykli na to, že kromě základního sportovního úspěchu v sobě mají také nějaký sociální, estetický či etický přesah; fotbal je koneckonců politikou a filozofií stejně tak jako sportem, alespoň v globálním měřítku. A tak celá Evropa v letech 1998 a 2000 sledovala historické double francouzských "blacks, blancs, beurs”, jedenáctky, která definitivně stvrdila pověst Les Bleus coby etnicky heterogenního týmu, který je úspěšný ne navzdory, ale právě díky tomu, že v jeho dresu vedle sebe nastupují černí borci narození v Guadeloupe, Senegalu nebo Ghaně, fanoušci chodí na zápasy sledovat genialitu syna alžírských přistěhovalců a celé to s kapitánskou páskou vede bílý Bask.

Španělé v letech 2008 až 2012 zase zažehli estetickou revoluci, když vycházeli z toho, že se zvyšujícím se množstvím přihrávek před střelou roste šance na úspěch; už dřívě samozřejmě existovaly týmy založené na držení míče a trpělivé hře, ostatně La Roja hodně těžila z práce mladého Guardioly, který zase otevřeně navazoval na Cruijffa. Nikdy předtím ale nebyla tato filozofie dovedená do takového extrému - a nikdy předtím ani nebyla takto úspěšná.

Zato současná Francie... vlastně žádný podobný přesah nenabízí. Je to prostě "jen” nereálně nabušená brejková mašina, nejefektivnější nároďák na světě, tým, který by mohl na Euro poslat čtyři jedenáctky a všechny by se počítaly minimálně k širšímu okruhu favoritů. Právě tímto spoléháním na účelnost a funkčnost Francouzi připomínají jiný veleúspěšný výběr, který podobnými zbraněmi donedávna vládl evropské klubové scéně - Real Madrid pod vedením, surprise surprise, Deschampsova někdejšího spoluhráče Zinedina Zidana.

Nebo taky, můžeme říct, dokonalé turnajové mužstvo. Francouzi patří k nejzkušenějším manšaftům na šampionátu, jejich jedenáctka je na osmi místech totožná jako na ruském Mundialu, a Deschamps je zkrátka rozený vítěz - v širším kontextu jeho kariéry můžeme finálové zakopnutí před čtyřmi lety na domácím Euru považovat spíše za výjimku. Současný kouč převzal Les Bleus v létě 2012 a zatím na každém turnaji s nimi skončil lépe než na tom předchozím. Takže když v roce 2018 brali titul, letos to vychází na... suverénnější titul? Dost možná.

"Klubový fotbal na top úrovni je neskutečně sofistikovaná záležitost,” podotýká uznávaný fotbalový analytik Jonathan Wilson. "Do hry vstupuje každý taktický a technický detail, je to práce, kterou je nutno dělat každý den po dlouhé měsíce či dokonce roky. Na mezinárodní scéně si nic podobného dovolit nemůžete. To znamená, že fotbal v podání národních týmů je mnohem jednodušší než ten klubový, a tedy tým, který dokáže z této jednoduchosti vytěžit maximum, bude mít největší šanci na úspěch.”

”A žádnému týmu na světě se to nedaří tak jako Francii,” uzavírá Wilson kategoricky, zatímco jeho kolegové se v podcastu Zonal Marking otevřeně divili, proč sázkové kanceláře nepovažují Les Bleus za většího favorita. Zdá se, že odborná obec má v této otázce jasno.

(dz)

Fotbal v zemi


Kolega Daníček v preview Turků s nadsázkou psal, že gratuluje Lille OSC k zisku prvního tureckého titulu; je sice fakt, že modro-červený tým od belgických hranic postavil v heroické mistrovské sezoně svoji ofenzivu na Buraku Yilmazovi s Yusufem Yazicim, ale konkrétně Lille nikdy neplatilo za vyhlášenou líheň domácích reprezentantů. Předtím slavily Dogy triumf v Ligue 1 naposledy před deseti lety, kdy je k úspěchu dotáhli mladí Hazard s Gervinhem (plus, samozřejmě, nejlepší střelec ligy a trochu pozapomenutý šutér Moussa Sow), a letos z jejich kádru jede na Euro jediný Mike Maignan. Který jednak zastává pozici třetího gólmana a jednak už před turnajem stihl přestoupit do AC Milán.

Klíčovým zlomem v bitvě o titul bylo 36. kolo, kdy Lille nejprve suverénně vyplenilo stadion Racingu Lens, na což miliardářské PSG zareagovalo remízou v Rennes a vzniklou ztrátu už ve zbývajících dvou zápasech dohnat nedokázalo. Dogy tak de facto stvrdily svůj triumf v prestižním Derby du Nord, a právě lokální rivalita Lille a Lens platí ve Francii za tu nejtradičnější, společně s Derby du Rhône (Lyon versus Saint-Étienne).

V obou případech jde o souboj klubů z různých třídních poměrů (Lyon a Lille jsou bohatá univerzitní velkoměsta, Lens a Saint-Étienne naopak industriální komuny tradičně obývané dělnickou třídou); především ale oba týmy rekrutují z různých obcí, nikoliv ze dvou čtvrtí jedné metropole. To je v evropském měřítku rarita. Zatímco v Itálii, Španělsku, Anglii, ale i Portugalsku či Rusku mezi sebou v nejvyšších patrech běžně soupeří reprezentanti různých částí velkých měst - v Německu to platí tak napůl, ale i tam hrají v profesionálních ligách různé kluby z Berlína, Mnichova či Hamburku - Francouzi zkrátka ctí zásadu "jedno město = jeden klub.”

Ještě před druhou světovou válkou tomu tak nebylo; až do 40. let vznikaly francouzské fotbalové kluby organicky jako jinde v Evropě, takže velká města dokázala běžně "uživit” více sportovních oddílů. Změnu přinesl až nástup vichistického režimu, který v celé zemi zavedl systém národních soutěží, v nichž měl každý region k dispozici jedno místo. Ostatně i současné Lille vzniklo právě v roce 1944 sloučením někdejších Olympique Lillois a Lille SC - proto Lille OSC. To byl za války běžný proces; tradiční kluby se slučovaly a zanikaly, protože nově vytvořený systém zvýhodňoval model jednoho silného týmu v regionu.

Nářky na "umělý” původ PSG proto v kontextu francouzské fotbalové historie působí takřka ironicky - ano, PSG vzniklo spojením FC Paříž a Stade Saint-Germain, ale to je ve Francii zkrátka normální, takto celý systém funguje. Jediný rozdíl je v tom, že současný pařížský velkoklub začal svoji historii psát až v roce 1970; není to ale v jeho případě žádný bezprecedentní krok. V nadsázce můžeme říct, že si to v Ligue 1 letos o titul rozdávaly dva "umělé” kluby.

Tento systém klubů coby regionálních reprezentací má i finanční důvody; sportovní oddíly ve Francii běžně spoléhají na financování z veřejných zdrojů, takže se regionům nevyplatí "živit” více profesionálních klubů najednou a přicházet tím o konkurenceschopnost na celonárodní úrovni. Dnes tak v celé zemi existují pouze tři města, která v poslední dekádě živila více než jednoho člena LFP (asociace profesionálních klubů) - Paříž, která je zkrátka natolik lidnatá a bohatá, že si to může dovolit (a jejíž vlajkový výběr opravdu nemusí spoléhat na státní finance... tedy ne na státní FRANCOUZSKÉ finance), a Ajaccio s Bastií. Korsičané se na pravidla kontinentální Francie nikdy příliš nefixovali.

(dz)

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


Žádná země nezanechala při vzniku mistrovství Evropy takovou stopu, jako právě Francie. Proč? Úplně první Euro v roce 1960 se totiž hrálo v Parku princů a na Stade Vélodrome v Paříži a Marseille. A nemyslete si, tehdy se o pořadateli nerozhodovalo u zeleného stolu. Národní týmy si nejdřív musely vybojovat místo na turnaji, tehdy v podobě Final Four, a teprve potom se určilo, který z nich bude závěrečná klání hostit.

Francouzi tehdy domácího prostředí nevyužili, v semifinále nezvládli přestřelku s Jugoslávií a v bitvě o bronz podlehli Československu. A pak začala nejhlubší doba temna v dějinách francouzského fotbalu. Až do světového šampionátu 1982, kdy svoji misi za spasení Les Bleus načal Michel Platini, se národní tým s galským kohoutem na hrudi na velkých turnajích objevoval sporadicky. Z deseti MS a ME se na osm z nich vůbec nekvalifikoval, a ojedinělé dvě participace skončily výpraskem už v základní skupině.

Až první zlatá generace dostala Francii na vrchol. Vedle zmíněného Platiniho zářili Jean Tigana či Alain Giresse a domácí Euro 1984 přineslo první mezinárodní titul. To olemovaly dvě semifinálové účasti na mundialech. Ale pak šla sinusoida zase dolů a vzrůstající tendenci podpořila druhá zlatá generace okolo Zinedina Zidana

Semifinále na Euru 1996, bájné zlato na domácím MS 1998 (finále s Brazílií je dodnes možná nejpamátnější okamžik francouzské sportovní historie), a pak další zlato hned za dva roky na evropském mistrovství.

Tu poslední zlatou generaci vede trenér Didier Deschamps, a pokud mám vyzdvihnout jedno jméno, které ji spojuje, táhne a provází úspěchem, bude to Antoine Griezmann. Na domácím stříbrném Euru 2016 byl nejlepším hráčem i střelcem a včas se zmátořil i na dosud posledním fotbalovém svátku. Od čtvrtfinále platil za možná nejdůležitějšího hráče Francie, která došla až na samotný piedestal.

(mu)

Cesta na šampionát


Jednou z opakujících se poznámek v předturnajových prognózách je fakt, že Les Bleus sice vyhráli svoji kvalifikační skupinu, ale nedokázali porazit Turky - objektivně jediného opravdu těžkého soupeře (Island už v té době měl svých patnáct minut slávy za sebou, Albánci kocovinu z nečekaného postupu na Euro 2016 vydýchávají dodnes, a Arménie s Andorrou jsou vyložení outsideři). To je sice fakt, jenže si musíme uvědomit, že Deschampsova Francie nikdy neplatila za nějakého neporazitelného kvalifikačního hegemona (po vzoru Angličanů).

Naopak; nečekané ztráty v bitvách o postup jsou v podání tohoto týmu celkem klasika. Ostatně kvalifikaci na poslední Mundial zahájil pozdější mistr remízou v Bělorusku a později ve stejném cyklu dokonce nedokázal doma (!) udolat Lucembursko. Čtyři roky předtím zase plichtil v Gruzii. Totéž platí i v přátelácích - za poslední dva roky (na den přesně) prohráli Francouzi jedinkrát, a to loni v listopadu v Paříži s Finskem. Deschamps je zkrátka turnajový kouč; důležité je, že se na šampionát nakonec pokaždé dostane, a "naostro” už jede podle plánu.

Až na souhrnný jeden bod proti Turecku byla navíc Francie naprosto suverénní - kvalifikaci zahájila výhrami v Moldavsku (4:1) a doma nad Islandem (4:0), čtyřku nasypala i Andoře (4:0) a Albánii (4:0). Ve druhé půli už jí trochu docházel střelecký apetit, na Islandu získala hubenou výhru jen díky Giroudově penaltě a dokonce otáčela doma proti Moldavsku (vítězný gól vstřelil až v 79. minutě opět Giroud... a opět z penalty), ale to už bylo naprosto jasné, že Les Bleus v podstatě o nic nehrají a mohou se připravovat na Euro. V systému, kdy z každé skupiny postupují přímo dva týmy, se dá argumentovat, že to bylo zřejmé už po rozlosování.

(dz)

Trenér — Didier Deschamps



zdroj: AFP

Jako lídr a kapitán dovedl Francii k titulům mistrů světa 1998 i pro evropský titul v roce 2000. Jako trenér zatím zvládl první dílek skládačky, když tři roky dozadu slavil triumf na mundialu. A teď má před sebou poslední krok k fotbalové nesmrtelnosti.

V roce 2018 se Didier Deschamps dostal do společnosti Franze Beckenbauera a Maria Zagally, když se stal teprve třetím mužem, jenž ovládl MS jako hráč i trenér. Ještě nikdo v dějinách však nezvedl nad hlavu pohár zároveň i na regionálním šampionátu.

Deschamps k tomu má naprosto dokonalé podmínky. K ruce má opravdu dokonalý kádr, který oproti zmiňovanému mistrovství světa nezestárl, nýbrž vyzrál. Kouč navíc své svěřence dobře zná, umí jim upravit taktiku podle jejich herních vlastností - a vlastně to nemá zas až tak těžké. Většina týmu je stejná jako před třemi roky. Může proto opět těžit ze skvěle propracované defenzivy, obrovského množství energie v záloze a hvězdných individualit v útoku.

Co možná dvaapadesátiletému Francouzovi chybí, je schopnost vtisknout týmu dominantní tvář. Na uplynulém mundialu to nebyla žádná suverénní jízda, spíš schopnost vytěžit z minima maximum ve spojení s dokonalými protiútoky. Ne snad, že by to musel pro výsledek na tomto šampionátu být problém, ale estetické oko by u toho francouzského fotbal zkrátka mohlo plesat ještě o trochu víc.

(mu)

Tahoun týmu — Antoine Greizmann



zdroj: AFP

Ještě před Eurem 2016 jsme jej v představovačce umístili do rubriky Na prahu slávy. Antoine Greizmann se odvděčil tím, že byl nejlepším hráčem i střelcem celého Eura, osmifinále s Irskem a semifinále s Francií rozhodl vlastně úplně sám... no a od té doby už se to s ním veze. Jasně, je tu Mbappé, Pogba, Kanté a další. Důležitost Griezmanna pro Deschampsův výběr je však stejná, ne-li vyšší.

Bude zajímavé sledovat, zda se na zkušeném ofenzivním univerzálovi podepíše ne zcela povedená sezóna v klubu. Zatímco před Eurem 2016 dovedl Atlético do finále Ligy mistrů, o dva roky později s ním vyhrál Evropskou ligu. Tyhle ročníky pro něj zároveň byly nejúspěšnější i po individuální stránce (32, respektive 29 gólů).

Naproti tomu po monstrózním přestupu do Barcelony nezískal vůdčí roli a nedokázal naplnit naděje, s nimiž do klubu částečně přicházel. Totiž stát se dvorním kanonýrem po zákonitém ústupu Luise Suáreze ze slávy. První rok 9, druhý rok 13 ligových branek. Antoine Griezmann zkrátka po dlouhé době vyráží na velký turnaj, aniž by měl v zádech parádní rok.

Bez ohledu na to na něj kouč i celý národ stoprocentně spoléhá. Deschamps mu mimořádně věří, vždyť vlastně vytvořil systém, který mu (a samozřejmě nejen jemu) sedí na míru. Griezmann má dokonalou volnost někde v kapse mezi zálohou a útokem, tvoří hru pro Girouda (nově Benzemu) i Mbappého a zároveň má dost možností dostat se do zakončení i sám.

(mu)

Osobnost týmu — Hugo Lloris



zdroj: AFP

Není to žádný kapitán typu Oliver Kahn, který je i z brankové čáry schopný ohlušujícím způsobem předávat pokyny útočníkům u protějšího rohového praporku. Asi ani nepůjde seřvat rozhodčího, když proti němu pískne penaltu. Hugo Lloris je spíš tišším vůdcem, který sice rozdává spoluhráčům pokyny, ale jak Tottenhamu, tak Francii dodává navíc potřebný klid a jistotu. A mimo to je naprosto fantastický brankář. I ve svých 34 letech.

Zaplaťpánbůh, že je Lloris Francouz, byla by totiž obrovská škoda, kdyby takhle léta výtečný a stabilní fotbalista nikdy nic pořádného nevyhrál. V Lyonu se sice rozloučil ziskem francouzského poháru, ale pak nad sebou tehdy ještě neprotřelý pětadvacetiletý mladík podepsal ortel přestupem do Tottenhamu. Tam se, jak víme, zkrátka trofeje nevyhrávají.

Pro národní tým byl ale Lloris vysvobozením. Národní hrdina Fabien Barthéz byl znám svým gumovým tělem a geniálními reflexy - stejně tak ale svým sklonem občas vyrobit nepochopitelnou botu. I tak se v reprezentační brance držel dobře 10 let a měl velký podíl na "Zidanových" titulech i stříbru z roku 2006.

Pak Francie svou jedničku hledala a přes nepovedené pokusy s Grégorym Coupetem či Mickaëlem Landreauem se v roce 2009 definitivně přihnal Hugo Lloris. Jak by taky ne, vždyť už tehdy platil za nejlepšího brankáře Ligue 1, což v dresu Lyonu zopakoval ještě dvakrát.

Je skoro s podivem, že si cenu pro nejlepšího brankáře ligy ani jednou nevysloužil v Premier League. V Tottenhamu totiž už devět let podává opravdu kvalitní výkony, díky nimž se vlastně ani na jediný moment z té necelé dekády nespekulovalo, že by jej měl někdo nahradit. A pakliže nikdy nebyl v Anglii úplně nejlepší, v té top trojce až pětce se drží už dlouhé roky.

(mu)

Na prahu slávy — Marcus Thuram



zdroj: AFP

Jen máloco vypovídá o nezměrných kvalitách francouzské reprezentace, než skutečnost, že kromě Marcuse Thurama (a s přivřením obou očí ještě Julese Koundého či Mikea Maignana) je každý člen nominace buď světová hvězda, nebo má za sebou už řádný seznam zápasů na té nejvyšší úrovni. A tak je vlastně jedním z nejméně zkušených a prověřených borců ofenzivní opora Mönchengladbachu, která má v Ligue 1, Bundeslize a francouzské reprezentaci odkrouceno bezmála 200 zápasů...

A není to proto, že by snad Francouzi neměli dost zajímavých mladíčků, nebo že by se Deschamps zdráhal risknout jejich nominaci (i když o tom by se dalo polemizovat). Je to zkrátka tak, že "bažanti" Les Bleus jsou vedle třech výše zmíněných takoví hráči jako Mbappé, Dembélé, Coman, Pavard nebo Hernández. A ti jsou od prahu slávy tak vzdálení, že z ní vidí jen tečku.

No a zatímco drtivá většina nominační listiny už nyní hraje ve světových velkoklubech, Marcus Thuram na svůj velký přestup ještě čeká. Ba co víc, pravděpodobně jejich tváře poznají i stewardi na stadionech po celém světě...

No a teď si o synovi jednoho z nejlepších obránců francouzské historii Liliana Thurama můžeme popovídat trochu víc. Marcus má nyní (díky tomu, v jak silné generaci se narodil) ty nejlepší předpoklady, aby svého otce co do reprezentačních vavřínů vyrovnal. Jen by tituly z mistrovství světa a Evropy posbíral o nějaké dvě dekády později.

Zároveň se ale určitě nedá očekávat, že by po vzoru otce měl mít už letos na případném primátu velké zásluhy. Nominace světových šampionů je tak strašně silná, že pro Thurama je úspěch už jen to, že na Euro vůbec jede. Každá odehraná minutka pak bude už jen nadplán. Tím spíš, že Deschamps nevyznává hru na ostré kraje a typičtí křídelníci typu Coman, Dembélé a Thuram budou schovaní jako esa v rukávu do unavených obran či při změně základního rozestavení. A když si to tak čtete, je vám jasné, že Marcus Thuram ani v téhle společnosti nebude hrát prim.

Třiadvacetiletý mladík se ostatně do seniorského reprezentačního dresu poprvé oblékl až v listopadu loňského roku, takže se ani náznakem nepodílel na francouzské cestě na Euro. Francouzského kouče však stihl přesvědčit o tom, že se mu jeho přednosti budou na šampionátu hodit.

Jak už bylo řečeno, Thuram je křídelník se vším, co k němu patří. Je rychlý, dobrý driblér, dokáže se ze situace dostat pár doteky, takže umí zrychlit i tempo hry. Další jeho velkou doménou jsou vzdušné souboje - ostatně má k tomu se svými 192 centimetry vlohy. A přestože preferuje pozici na levém křídle, není mu cizí ani centrální role. Deschamps ho tak může využít nejen na kraji, ale případně i v útoku jakožto pohyblivější verzi Oliviera Girouda.

(mu)

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Pamatujete Francii na mistrovství světa v Rusku? Ano? Tak ta letošní je prakticky totožná. Konec rubriky.

Ne, dobře... nějaké změny očekávat můžeme, koneckonců Benzemův velkolepý návrat znamená, že Deschamps tentokrát nebude mít vepředu klasického "target mana”. Po letech s Gignacem a Giroudem jde o poměrně zásadní rozdíl. Co se herního stylu a celkové filozofie týče, zůstávají však Les Bleus pevně nohama na zemi. Proč taky měnit něco, co funguje, že ano.

"Neumím si představit nic horšího než tým, který se propadl do stereotypní rutiny,” prohlásil sám trenér, a ačkoliv to může na první pohled znít trochu jako ironie, je zapotřebí rozeznávat rozdíl mezi radikálními systémovými změnami a drobnými úpravami a doplňky, které mohou stávající model ještě vylepšit. Deschamps se očividně snaží o to druhé. V posledním roce zkoušel různá rozestavení, od klasického 4-2-3-1 přes 4-4-2/4-2-4 až po svůj oblíbený diamant (4-3-1-2), experimentoval s pozicí DM (kde ostatně sám zářil v dobách své hráčské kariéry), a i samotný Benzemův návrat bychom měli číst v první řadě pragmaticky - nejde ani tak o to, že by kouč svému svěřenci morálně odpustil (i když to samozřejmě nevylučujeme), ale spíše o to, že se mu Benzema zkrátka hodí jako systémová alternativa za stárnoucí "věž” Girouda.

Ale popořadě. Mezi tyčemi bude nastupovat kapitán Hugo Lloris, který i ve svých čtyřiatřiceti pořád platí za světovou špičku; ještě o dva roky starší náhradník Steve Mandanda už také patří k inventáři francouzských soupisek, takže tady nic nového. V obraně je francouzská síla takřka bizarní - hlavně na stoperu, kde oproti Rusku vypadl Samuel Umtiti, do nominace se nevešel Dayot Upamecano, Aymeric Laporte dokonce při pohledu na konkurenci raději "podepsal” španělskému nároďáku a i tak jede na Euro hned pět středních obránců, přestože na hřiště se vejdou pouze dva. Raphaël Varane má místo jisté, nalevo vedle něj nastoupí Presnel Kimpembe. Na lavičce čekají pravák Kurt Zouma a levák Clément Lenglet. A pak je v týmu ještě Jules Koundé, který podle Transfermarktu stojí 60 milionů eur, ale u Les Bleus slouží jako univerzální náhradník pro případ totální zdravotní či disciplinární apokalypsy. Šílenost.

Na pravé straně obranné čtyřky má místo předplacené Benjamin Pavard, na levé jeho spoluhráč z Bayernu Lucas Hernández. Záda jim kryjí Léo Dubois (RB) a Lucas Digne (LB). Asi nemusíme dodávat, že právě sehraná, pevná world class defenziva patří k největším francouzským zbraním.

Zajímavější je pohled na záložní trojku, konkrétně na pozici N’Golo Kantého. Čerstvý vítěz Ligy mistrů totiž od Jorginhova příchodu do Chelsea zastává post volnějšího box-to-box dynama; původní profesí klasický čistič prostoru před stopery vysunul svoji hru o několik desítek metrů výš, obstarává mnohem větší plochu hřiště a neštítí se ani náběhů do vápna, což znamená, že Francie najednou nemá v kádru žádné klasické DM. To dává smysl vzhledem k tomu, že Les Bleus ve středu pole nehrají na kontrolu míče a jsou poskládaní spíše jako smrtící stroj na protiútoky. Ostatně už v Rusku drželi balon na kopačkách průměrně jen 49.6% času, méně než Peru, Austrálie, Saúdská Arábie či Tunisko.

Spolupráce Kantého s Paulem Pogbou, který také spoléhá hlavně na dynamiku, výbušnost a vertikální práci s prostorem, v tomto směru předurčuje dominantní francouzskou strategii; bez spolehlivého centrálního "metronomu” bude zkrátka hra Deschampsovy zálohy v první řadě běhavá a energická. To ale neznamená, že by kouč nezkoušel různé alternativy. V přátelácích s Walesem i Bulharskem (v obou případech Francie vyhrála 3:0) nastoupil Corentin Tolisso; proti Walesu na DM s Pogbou a Adrienem Rabiotem před sebou, proti Bulharům na RCM s Kantém za zády a Pogbou zleva. Možností je několik. V předpokládané sestavě kopírujeme zálohu, která v utkání Ligy národů před půl rokem eliminovala Portugalsko v Lisabonu; tedy Kanté vzadu, Pogba zprava a Rabiot zleva.

Bez ohledu na to, jestli na pozici třetího borce v záloze nastoupí Rabiot či Tolisso, půjde z kreativního hlediska o upgrade oproti dřívější stálici Matuidimu, a zejména nasazení Tolissa by mohlo signalizovat tendence o větší kontrolu hry (zvlášť v součinnosti s výměnou Girouda za Benzemu). Na lavičce bude čekat ještě veterán Moussa Sissoko, který zahraje i defenzivně laděné pravé křídlo, a ofenzivní univerzál Thomas Lemar...

...čímž se dostáváme k útočnému trojzubci - a tady už narážíme na limity "klasického” rozestavení, protože ačkoliv Francie oba předturnajové přáteláky odehrála s trojicí Antoine Griezmann, Kylian Mbappé, Karim Benzema, reálně během zápasů přepínala mezi 4-3-1-2 a 4-3-3 v podstatě podle nálady a situace. To je také zásadní taktický rozdíl oproti dřívějšímu systému s klasickou devítkou; Benzemův herní rozptyl je mnohem širší a jeho největší přínos pro Deschampse spočívá v tom, že v Realu v posledních letech dokázal, že zvládne jak pozici výkonného sparingpartnera největší ofenzivní hvězdy (tehdy Ronaldo, dnes Mbappé), tak roli gólového tahouna celého týmu.

Pokud Francie nastoupí ve 4-3-1-2, bude Mbappé hrát v útočném tandemu s Benzemou a Griezmann jim bude krýt záda z pozice AM / second strikera. Pokud "přepne” na 4-3-3, stáhne se Mbappé na pravé křídlo a Griezmann na levé. Reálně jde ale o dvě varianty téhož; Francouzi spoléhají v ofenzivní fázi spíše na individuality než bůhvíjak promakaný systém, takže očekávejme, že se všichni tři budou pohybovat tam, kde zrovna bude potřeba.

Deschamps si samozřejmě nechává v záloze i varianty pro "starý” systém s věží na hrotu a klasickými křídly - Olivier Giroud ostatě tři dny zpátky z pozice náhradníka popravil Bulhary dvěma góly, takže můžeme očekávat, že jej trenér plánuje využívat jako smrtícího žolíka. Proti Bulharsku se sice na hřiště dostal proto, že střídal zraněného (a od té doby již doléčeného) Benzemu, ale jeho role v týmu je jasná i tak.

Spíše "benzemovským” typem forvarda je pak další náhradník, Wissam Ben Yedder, který Giroudovi na jeho druhý gól asistoval. Pokud by Francouzi toužili po klasických, ostrých křídlech, mají na lavičce Ousmane Dembélého napravo a Kingsleyho Comana nalevo. Pokud by se zranilo pět borců najednou, zahraje si i Marcus Thuram.

Šílenost.

Před třemi lety v Rusku byla Francie až 18. v průměru "key passes” za zápas, 28. v průměru podstoupených vzdušných soubojů, a 15. v průměru vyslaných střel. Přesto nejspíš nikdo nepochybuje o tom, že titul vyhrála zaslouženě. To je zkrátka Deschampsův tým v kostce: pragmatický, efektivní, impozantní. Rychlá přechodová fáze, špičkové proměňování šancí, smrtonosné standardky. Úspěšný kouč bývá občas kritizován, že by s takovým materiálem přece jen mohl hrát pohlednější, kreativnější, více "španělský” styl fotbalu. Jenže Didier Deschamps je v první řadě profesionální vítěz, ne estét či filozof. A Francie pod jeho vedením vítězí.

(dz)

Tip na umístění: zlato


Program zápasů - skupina F

15.06.2021
21:00
Francie
1:0
Německo
Mnichov
19.06.2021
15:00
Maďarsko
1:1
Francie
Budapešť
23.06.2021
21:00
Portugalsko
2:2
Francie
Budapešť

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Hugo Lloris
26.12.1986
Tottenham Hotspur
Mike Maignan
03.07.1995
Lille OSC
Steve Mandanda
28.03.1985
Olympique Marseille
Obránci
Datum nar.
Klub
Lucas Digne
20.07.1993
Everton FC
Léo Dubois
14.09.1994
Olympique Lyon
Lucas Hernández
14.02.1996
Bayern Mnichov
Presnel Kimpembe
13.08.1995
Paris Saint-Germain
Jules Koundé
12.11.1998
Sevilla FC
Clément Lenglet
17.06.1995
FC Barcelona
Benjamin Pavard
28.03.1996
Bayern Mnichov
Raphaël Varane
25.04.1993
Real Madrid
Kurt Zouma
27.10.1994
Chelsea FC
Záložníci
Datum nar.
Klub
Kingsley Coman
13.06.1996
Bayern Mnichov
N'Golo Kanté
29.03.1991
Chelsea FC
Thomas Lemar
12.11.1995
Atlético Madrid
Paul Pogba
15.03.1993
Manchester United
Adrien Rabiot
03.04.1995
Juventus FC
Moussa Sissoko
16.08.1989
Tottenham Hotspur
Corentin Tolisso
03.08.1994
Bayern Mnichov
Útočníci
Datum nar.
Klub
Wissam Ben Yedder
12.08.1990
AS Monaco
Karim Benzema
19.12.1987
Real Madrid
Ousmane Dembélé
15.05.1997
FC Barcelona
Olivier Giroud
30.09.1986
Chelsea FC
Antoine Griezmann
21.03.1991
FC Barcelona
Kylian Mbappé
20.12.1998
Paris Saint-Germain
Marcus Thuram
06.08.1997
Mönchengladbach

Autor: Dominik Zezula, Marek Ustohal

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků Eura 2020 - Portugalsko
12.06.2021, 13:58
Představení účastníků Eura 2020 - Maďarsko
11.06.2021, 16:31
Představení účastníků Eura 2020 - Německo
10.06.2021, 20:00
Představení účastníků Eura 2020 - Švédsko
10.06.2021, 15:50
Představení účastníků Eura 2020 - Polsko
10.06.2021, 04:32
Představení účastníků Eura 2020 - Španělsko
09.06.2021, 20:06
Představení účastníků Eura 2020 - Slovensko
09.06.2021, 13:27
Představení účastníků Eura 2020 - Chorvatsko
09.06.2021, 02:40
Představení účastníků Eura 2020 - Anglie
08.06.2021, 17:27
Představení účastníků Eura 2020 - Skotsko
08.06.2021, 05:37
Představení účastníků Eura 2020 - Česko
07.06.2021, 20:16
Představení účastníků Eura 2020 - Rakousko
07.06.2021, 13:30
Představení účastníků Eura 2020 - Ukrajina
07.06.2021, 03:12
Představení účastníků Eura 2020 - Nizozemsko
06.06.2021, 22:31
Představení účastníků Eura 2020 - Severní Makedonie
06.06.2021, 13:00
Představení účastníků Eura 2020 - Dánsko
06.06.2021, 04:21
Představení účastníků Eura 2020 - Finsko
05.06.2021, 18:48
Představení účastníků Eura 2020 - Belgie
05.06.2021, 14:39
Představení účastníků Eura 2020 - Rusko
05.06.2021, 06:03
Představení účastníků Eura 2020 - Wales
04.06.2021, 21:30
Představení účastníků Eura 2020 - Itálie
04.06.2021, 10:59
Představení účastníků Eura 2020 - Švýcarsko
04.06.2021, 02:49
Představení účastníků Eura 2020 - Turecko
03.06.2021, 17:50

Komentáře (109)

Přidat komentář
oli9

Ta záloha Francie je šláplá před nima super útočníci... No asi jo. Největší favorit na zlato

Reagovat
Csaplárova past

To je prostě luxus. Mít vzadu Kantého, tak si můžeš dovolit nasadit 3 ryzí útočníky a ještě Pogbu ...

Reagovat
Mr.Mike

Ono je prave fajn, ze ty utocnici jsou dost variabilni..prijde mi ted to slozeni trojice vepredu o neco silnejsi nez kdyz tam byl Giroud i presto, ze tam uhral hodne micu

Reagovat
Csaplárova past

Asi jo, protože Benzema bude asi přece jen golovější než Giroud.

Já si nemyslím, že Frantíci budou tak suverénní jak si všichni myslí. A Deschamps si je toho vědom a proto Benzemu povolal zpět.

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutečná dedukce

Reagovat
Modroočko

Toto leto sa ešte umiestnia vysoko, ale budúci rok v Katare prehajpení vypadnú v skupine.

Reagovat
GrimeBaller98

Giroud, Benzema a Mbappe rozhadaji tym a skonci ve ctvrtfinale

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutečně našlapaný tým ...

Reagovat
ACSeRw!n

zlato

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Muffi

Autor trosku prehani.

Lloris je porad dobry ale uz neni absolutni top spicka, Kimpembe, Zouma, Lenglet a Kounde mozna maji talent ale takdobre jako Varane s Umtitim pred 3 lety to nejspis neodehraji.

V zaloze a utoku se Griezzman v klubu trapi, Rabiot v Juve taky zklamani.

Upgrade je vepredu, kde je Benzema uplni jindenez Girwood a Mbappe by mel byt lepsi nez pred 3 lety.

Jsou nejvetsi favorit, ale kdyz jim nekdo s dobrou obranou nebo pohybem da gol trba ze standardky, budou se vepredu trapit.

Reagovat
Xavi

souhlas.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, Griezmann s 20 golama a 12 asistencema se fakt v klubu trapi. A v repre taky no, v 5 poslednich zapasech ma 4 goly a 1 asistenci. Chudak.

Reagovat
Xavi

Nečteš diskuse, jak na něj pořád nedáváme?

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Mass

Navíc v repre, kde hraje "Messiho" pozici, je podstatně lepší.

Reagovat
iamek

Reagovat
fantomas

#repreneniklub

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Tyjo ja si taky myslim ze Benzema tomu tymu pomuze, v clanku i popisuju jak, ale kde se bere ten disrespekt ke Giroudovi?

Bavime se o narodaku a on je v narodaku proste uz ted legenda - 108 startu (stejne jako Zidane), 46 golu, druhy nejlepsi strelec vsech dob (o 5 golu za Henrym), mistr sveta, literally v poslednim zapase za repre dal 2 goly. A to jeste nekonci. Ja chapu ze treba v kariere miva slabsi obdobi a tak, ale bavime se o borcovi ktery patri statisticky mezi nejlepsi reprezentacni utocniky na svete

Reagovat
fantomas

Reagovat
mayday

Uvidíme, zda mu ještě bude dopřáno toho Henryho překonat.

Reagovat
Salfovic

Hlavně je to legenda tím, že coby útočník základní sestavy nedal za celé zlaté MS jedinej gól.

Reagovat
smazaný uživatel

ale jeho úloha bola úplne iná a ako vidíš aj im to dosť vyšlo.

Reagovat
madoy

kdyby tam byl od toho dávat góly a nedával je a Deschampoovi to vadilo, tak ho mohl vyndat a dát tam kohokoliv, zrovna Francie není limitovaná nedostatkem alternativ

Reagovat
icka

Vsak jeho role byla uplne jina

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
mistr129

Reagovat
smazaný uživatel

čísla hovoří jasně, a je jedno, jestli se Giroud jeho hrou někomu líbí nebo ne, na tom nesejde

Reagovat
Kucka

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
pingla

Reagovat
kattos

U toho Llorise souhlasím, tam docela přeháněli, ale jinak dle mého to nebylo mimo mísu.

Reagovat
smazaný uživatel

Wow, neskutečný rozbor

Reagovat
smazaný uživatel

Coman je odkedy ľavák?

Reagovat
salami

Neni a Dembele zase neni pravak, i kdyz tam to neni az tak jednoznacny

Reagovat
domingo

Ja zas moc premejslim a pak pisu jako tatar, uz je to opraveny

Reagovat
Puskas

V tom 84. to byl ze strany Platiniho asi nejlepší individuální výkon, co na Euro pamatuji. I ten tým byl báječný. Letos je ta síla ale ještě větší.

Reagovat
valloire

Reagovat
mayday

No dát na zápas skoro dvě branky, to se na Euru nebo MS troufám si říct už zdaleka nikomu nepodaří.

Reagovat
Bandita_Harry

Majstri

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
meno

Menův tip na umístění: Vítěz

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Acrocephalus

Takhle: pokud Francie nebude brát zlato, bude to národní ostuda. Tady prostě s tak nadupaným týmem je povinnost zvítězit se všemi. ALE je to turnaj a stát se může cokoliv. Klidně mohou vypadnout i s outsiderem, i to se děje. Na jejich úrovni, co se týče kvality, dosahuje snad jen ta Anglie a Belgie. A možná Portugalsko, protože tam je faktor Ronaldo. S těmi si to Frantíci rozdají na férovku, ti ostatní (Itálie, Španělsko, Německo, Nizozemsko, Švýcarsko, nás ani nezmiňuji ) budou hrát druhé housle

Reagovat
smazaný uživatel

vypadnú v skupine, 3 body im nebudú stačiť na postup z 3.miesta

Reagovat
Kepy_FCB

https://1url.cz/xKHqr

Predikce poklekavosti

Reagovat
smazaný uživatel

Západ + seveřani.

Reagovat
Salfovic

Jsem nevěděl, že se Vikingové prorubali až do Afriky.

Reagovat
smazaný uživatel

Jedou s proudem.

Reagovat
GjøvikFF

Tohle je fakt neuvěřitelný bizár...

Reagovat
mistr129

Absolutně nechápu proč o tom psát články - kdo chce ať si klekne, jeho volba, kdo ne, tak ať si nekleká, jeho volba. Hotovo.

Reagovat
smazaný uživatel

V Anglii to média řeší víc než samotný fotbal skoro.

Reagovat
fenixLFC

V cesku takisto

Reagovat
smazaný uživatel

Nemám z toho radost no.

Reagovat
smazaný uživatel

Protože na to hodně lidí kliká

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo nepoklekne, defacto podporuje rasistu Kedela

Reagovat
smazaný uživatel

Mohli by místo toho adaptovat to ukázání na nápis RESPECT, pokud už chtějí něco dělat, to je apolitické.

Reagovat
Talker

Já vůbec nevím, proč to lidi řeší. Někteří to podpoří, někteří ne. Nebudu kritizovat ani jednu skupinu, spíš je otravný, když se do toho někdo sere. Je na jednotlivých hráčích/týmech, jak se chtějí zachovat.

Reagovat
Kapřík

Kulturní válka, co naděláš.

Reagovat
Pablos

3 plichty ve skupině, max. kdyby Němci byli ještě horší tak ty by ještě porazit mohli.

Reagovat
Miguel19

Zlato, Kanté hráč turnaje a Zlatý míč.

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
penepi

Bohužial to vyhrajú.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
nani92

nepostúpia zo skupiny

Reagovat
smazaný uživatel

Nepostoupí ze skupiny

Reagovat
smazaný uživatel

Skončia druhý za Holandskom

Reagovat
Seydou Doumbia

Tomu sám nevěříš

Reagovat
smazaný uživatel

měli by vyhrát titul, ale může se taky stát, že vypadnou v playoff, nebo možná už ve skupině... kdoví?

Reagovat
Salfovic

Už bylo Portugalsko ?

Reagovat
smazaný uživatel

To nejlepší na konec (Budou maďaři nakonec )

Reagovat
srandamač

To se jim to hraje, když v roce 2016 hráli v semifinále sami se sebou (viz první odstavec v části "tahoun týmu"). Jestli jim to vyjde i letos, tak to bude ofenzivní orchestr.

Reagovat
fabec1222

Francie bude dost arogantní tým, podle mě na to dojedou

Reagovat
smazaný uživatel

Mají kvalitní tým, ale vítězství jim nepřeju.

Reagovat
Salfovic

Ani nevím kdy naposled byl před nějakým šampionátem (ME, MS) takhle jasný favorit.

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Před MS 2018 to byla Francie, letos bych jim tolik nevěřil (nevěřím)

Reagovat
Atlético de Madrid

Spanelsko pred MS 2010 bylo naprosto jasny favorit - prijizdeli jako vitezove posledniho ME, v kvalifikaci vyhrali vsechny zapasy a pred tim turnajem prohrali jenom jednou z poslednich 48 zapasu.

Reagovat
kattos

Jenom teda nechápu proč se nevzal ten 21 letej brankář z Leedsu

Reagovat
Seydou Doumbia

Mandanda za zásluhy a Maignan je lepší než Meslier

Reagovat
kattos

No právě. Za zásluhy.

Mandanda byl na tolika turnajích, je mistr světa, dokonce na MS i hrál. Ten zásluhy už dostal.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas

Reagovat
Fabregas@ole

"...Upamecano se nevešel do sestavy". Je to nějakou antipatií od DD, nebo neměl dobré jaro a na úkor Koundeho, Lengleta, Zoumy si ti nominaci nezasloužil?

Reagovat
martin.b

antipatii měl hlavně k Laportemu, Upamecano byl na jaře strašnej, Zouma se může hodit na standardky, Lenglet nevím, ale dost se na něj nadávalo, Kounde je skvělej

Reagovat
fantomas

Plus Upamecano jel s "21", to asi taky sehrálo roli.

Reagovat
martin.b

Tam jel proto, že se nevešel do nominace áčka narozdíl od Koundeho, takže se jen prohodili.

Reagovat
Reggie

Lenglet naprostá katastrofa, na druhou stranu byl zvolen do sestavy LL

Reagovat
smazaný uživatel

Nominace Llengleta a Zoumy je dost úsměvná.. Na tvoji otázku stačí říct, že DD ignoroval dlouhodobě i Laporteho.. takže asi tak.

Reagovat
Setwo

OT: Ahojte, máme nejakú Eurofotbal ligu vytvorenu? rád by som sa pripojil

Uefa Euro 2020 Fantasy football/leagues

Reagovat
smazaný uživatel

heslo 84LZAWY908

Reagovat
Setwo

diky

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych letos na Francii nevsázel. Ano, dle papírů mají skvělý tým. A v sestavě hráče, kteří v posledních fázích LM hráli důležité role. Nikde není psáno, že formu udrží. To, že za sebou mají titul z Ruska, může mít taky vliv. I když poslední Euro jim skončilo "jen" ve finále, takže motivaci by mohli mít větší než v Kataru. Teď je otázka, zda je někdo nerozhádá. A Benzema to být nemusí. Jak je psáno výše. A jsem zvědav na Mbappého, jestli nebude předvádět něco ve stylu Neymara. Ona ta pohoda Kantého se taky nemusí na Euro přenés. Nevím, já to vidím na dvojici Anglie, Belgie zlato. Tím neříkám, že to Francii nepřeji. Nicméně se dá říct, že se zlato od nich prostě očekává a to nikdy nenosí dobrotu. Uvidíme. Mohli by do Fify 21 přidat patch jako do Fify 18 tenkrát s MS, to by bylo super.

Jinak co se týče nás...první místo ve skupině by asi byla smrt. Portugalsko, Německo, Francie...ale kdo ví, třeba se někdo z nich rozhádá. Pokud budeme druzí, tak ta šance na postup jít dál je o něco reálnější. Myslím, že cokoliv s a nad čtvrtfinále bychom měli brát všemi deseti.

Reagovat
kattos

Postup do osmifinále by byl úspěch.

Reagovat
John Obi Mikel

Rabiot v základu?

Reagovat
Seydou Doumbia

DD koň no

Reagovat
Kincl

trenér který naposledy vyhrál MS a beztak se najdou lidé co si myslí, že tomu fotbalu rozumí víc jak DD

Reagovat
smazaný uživatel

Domingo, chválím za to, co jsem přečetl (první dva podčlánky), každopádně bych jen akurátně poupravil, že Real rozhodně v době svého UCLA treblu neměl 4 jedenáctky na přibližně stejné úrovni (ale tehdy to stačilo)

Reagovat
smazaný uživatel

Dominik, fanúšik afrického futbalu

Reagovat
Manchestersky Krocan

o výhru sa môžu pripraviť iba sami nejakými nezhodami ako naposledy kolovalo o roztržke medyi Mbapem a Giroudom, taký našlapaný tím nemá nikto iný, hlavne vďaka Kantému môžu postaviť 4 ofenzívnych hráčov do základu

Reagovat
Phillipinho

Proti slabsim tymum by mohla byt pro Deschampse urcite dobra varianta Lemar na LCM misto Rabiota nebo Tolissa. Letos hral v Atleticu presne tuhle pozice spolecne s Kokem a Llorentem a patril k dulezitym postavam tymu.

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalsko bude kdy?

Reagovat
Rox

To je hnus, simulantska mrdka fauluje a pak se drží jak kdyby ho postřelili.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele