Představení účastníků Eura 2020 - Dánsko

06.06.2021, 04:21
Profily, historie
Dánské veselí (© AFP)
Z Dánů jde před tímto turnajem strach. Ne že se o nich ví jako o možném černém koni, kterému se notoricky složitě střílí branky — to už je takový turnajový evergreen. Tentokrát z nich jde regulérní strach. Křídla z Barcelony a Lipska, hlavní hvězda i kapitán z Milána, dva hráči z Londýna a jeden z Dortmundu; už jen samotné adresy dánských opor budí respekt...

Dánský progres by na papíře mohl vypadat velmi uspokojivě, ukázkově lineárně: od překvapivého selhání v kvalifikaci na Euro 2016 přes smolné osmifinálové vypadnutí na penalty s pozdějšími finalisty mistrovství světa 2018 až po... čtvrtfinále, semifinále? Není to nemožné.

"Když jdete hráč po hráči, jméno po jménu, potom si nemyslím, že jsme za hodně, hodně let neměli silnější výběr. Když se podíváte na kluby, za které ti kluci hrají, nikdy jsme na tom nebyli líp,” prohlásil před šampionátem Daniel Agger, poslední dánský kapitán na Euru (2012).

A minimálně ve zmíněné rovině počtu legionářů má svatou pravdu: i pokud odečteme sestupující vyslance Parmy či Fulhamu, 17 z 26 členů dánské výpravy si na živobytí letos vydělávalo a stále vydělává v Top 5 evropských ligách. Při posledním postupu do vyřazovací fáze kontinentálního šampionátu (2004) jich bylo 13; při památné zlaté jízdě z roku 1992 jen šest.

V našem turnajovém pavouku nám pro osmifinále vyšlo klání Dánska s Tureckem, tedy dvou oblíbených černých koňů, na něž může při dalším kroku číhat poněkud porazitelný favorit (Nizozemsko/Německo). Medailové boje jsou tedy rozhodně hratelné. A Dánové by si na ně bezesporu věřili, kdyby to měli alespoň trochu v povaze. Hned první z desatera přikázání neoficiálního zákona Janteloven, na jehož základech byly v minulosti vystavěny mnohé severské egalitářské režimy, ostatně praví: "Neuvěř, že jsi lepší než kdokoliv jiný.”

Trenér Kasper Hjulmand se tímto přikázáním řídí do puntíku. Když mu novináři po třech dominantních výhrách úvodem kvalifikace na MS 2022 (skóre 14:0) zuřivě hladili ego, Hjulmand se cukal a připomínal: "Máme za sebou dobré výsledky, ale rozdíl v kvalitě jsme pocítili, už když jsme loni dvakrát hráli s Belgií. Máme za to, že jsme oba zápasy Ligy národů odehráli dobře, ale pokaždé jsme prohráli o dva góly. Proti těm nejlepším musíme povýšit náš standard,” prohlásil uvědoměle před ještě jedním srazem s Belgií na této blyštivé scéně.

Sám Hjulmand je přitom v delikátní pozici. Konat se toto Euro v původním termínu, Dány na něm ještě vede oblíbený Åge Hareide. Když byl turnaj kvůli pandemii odložen, měl už Hjulmand dávno podepsanou smlouvu a držet pod zámkem veřejně rozčíleného Hareideho další rok by asi nikomu nedávalo smysl. Dánsko tak přes všeobecnou spokojenost s bývalým lodivodem do tohoto šampionátu kráčí s lodivodem jiným, ale Hareideho základy zůstaly stát — pouze se k nim přidává lepší ofenzivní nadstavba. Dánové udrželi čisté konto ve 13 z posledních 18 mezinárodních utkání a pro nedávný přátelský zápas s mistry světa roku 2014 plnili roli toho výše postaveného na žebříčku FIFA. Aktuálně jim patří 10. místo, s Itálií i Argentinou na dohled. Bude se pod nátlakem "dánského dynamitu” otřásat i rekordní třetí místo ze srpna 1997?

Fotbal v zemi


Předně by ode mě bylo neslušné nepopřát všem Dánům šťastný Den ústavy! A dále se podobně jako u Turecka nepozastavit nad mimořádným úspěchem dánské diaspory. Tentokrát se samozřejmě jedná o Brentford, který po mnoha solidních pokusech přeci jen dotáhl své dlouhé tažení do Premier League ke zdárnému konci, a tím dává i dánskému lidu naději na pokračující růst seniorské reprezentace. Ještě cennější zkušenosti teď budou sbírat Christian Nørgaard, jehož navíc pojí unikátní pouto s úspěšným manažerem Brentfordu Thomasem Frankem, i Mathias Jensen (oba cestují na Euro), veterán na pomezí širšího dánského kádru Henrik Dalsgaard a především mnozí mladíci působící v širších strukturách progresivního klubu. Jejich původ je přitom různorodý — rekrutují se z Aarhusu (Gustav Morgensen), provinčního Horsens (Mads Bech Sørensen), ale i samotné Kodaně (Mads Roerslev, Luka Racic, Mads Bidstrup), takže není pochyb, že tento kanál propojující Dánsko a Anglii zkrátka jen tak nevyschne.

Zapomínat samozřejmě nemůžeme ani na Nordsjælland, kde jednak začínali sami brentfordští Jensen s Emilianem Marcondesem, jednak tam po vlastní ose těží ze svého vlastního revolučního napojení na celosvětovou akademii Right to Dream, po níž byl v Nordsjællandu pojmenován i stadion. Když FCN na začátku dubna zahajovalo nadstavbovou část sezony proti Aarhusu, vítězství 2:0 pomáhalo vybojovat rovnou deset teenagerů. Věkový průměr tehdy nejmladší zahajovací jedenáctky v dějinách dánské Superligy zněl věru stylově: 20 let, 20 dní.

Tohle samozřejmě není žádná náhoda. Síť mládežnických akademií Right to Dream založená bývalým skautem Manchesteru United Tomem Vernonem klub odkoupila roku 2015, a od té doby je filozofie FC Nordsjælland právě tak extrémní jako úspěšná. Neustále osvěžované mužstvo letos finišovalo uvnitř Top 6 popáté v řadě, a přestože si ani tentokrát nezahraje poháry, určitě na západ co nevidět střelí další obrovský talent. Po stopách Jorise Okoreho (toho času Aston Villa), Emreho Mora (toho času Borussia Dortmund), Andrease Skova Olsena (Bologna), Mikkela Damsgaarda (Sampdoria) nebo Mohammeda Kuduse (Ajax) bude brzy putovat minimálně další produktivní křídlo, devatenáctiletý Ghaňan Kamaldeen Sulemana. Za posledních pět let klub jenom na přestupech vykázal čistý profit 55 milionů eur; hergot, vždyť i cenu Stanislava Lobotky stihl za pouhé dva roky rovnou zdesetinásobit na výsledných 5 milionů.

Co je na tom všem nejlepší, je skutečnost, že FCN v dánském kontextu až tak nevyčnívá. Se svým věkovým průměrem 21,4 let samozřejmě mládežnickou revoluci v zemi suverénně táhne, ale v průměru maximálně 25leté borce dále zaměstnává ještě šest celků Superligy včetně ambiciózních contenderů jako Midtjyllandu či Brøndby IF. Druhý jmenovaný klub dokonce vlastnil po FCN nejmladší kádr v lize (24,6 let) a ve strhujícím finiši s ním bral titul. Ligový průměr dle Transfermarktu činí 24,9 let, zatímco ten české Fortuna:Ligy činí 26,5 let.

V Dánsku zkrátka něco dělají moc dobře, o čemž svědčí i nedávné výsledky dánské "21”, která šla do nedávného čtvrtfinále malého Eura se zhruba dvouletým cejchem neporazitelnosti. Němci nakonec lépe zvládli penaltový rozstřel, ale bublina kolem hráčů jako Wahid Faghir (ročník 2003!), Nikolai Baden Frederiksen (2000), Gustav Isaksen (2001) nebo Mohamed Daramy (2002) tímto ani omylem nesplaskla. Naopak, pod Hjulmandem už stihli na seniorské úrovni debutovat hráči ročníků 2000 a 1999, takže na ty výše jmenované jistě brzy také dojde řada.

Kasper Hjulmand ještě poměrně nedávno s Mathiasem Jensenem a Emilianem Marcondesem na rozjezdu jejich bretfordských kariér zvládl urvat pěkné třetí místo se šestibodovým náskokem před výrazně bohatším a zkušenějším dánským klubem FC Kodaň (2017/18), tak proč by s dravým mládím podobné kousky nemohl předvádět ani na reprezentační scéně?

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


Jakékoliv historické okénko ve vztahu k Dánsku musí začít u zlatého Eura 1992. Snad žádný triumf na jakékoliv mezinárodní akci moderní fotbalové éry není opředen tolika legendami a fascinujícími příběhy — i těmi zcela smyšlenými o tom, jak se dánské opory v čele se Schmeichelem do Švédska vydávaly rovnou z karibských pláží, protože se na šampionát ani řádně nekvalifikovaly, a až na poslední chvíli nahrazovaly suspendovanou Jugoslávii. (Tedy, ta druhá část příběhu je samozřejmě pravdivá. Tu první před Schmeichelem raději nezmiňujte.)

Krom toho se asi leckdo z vás dočetl, proč u zdaleka největšího úspěchu své země scházel nejnadanější Dán všech dob a hvězda mistrovství světa 1986 Michael Laudrup — že otevřeně konfrontoval kouče Møllera Nielsena ohledně jeho pragmatického stylu a na dva celé kalendářní roky z repre kabiny dočista zmizel (a na ME nejel ani po své nejproduktivnější sezoně v kariéře).

Někteří z vás možná znají i onu kouzelnou historku o partě dánských fanoušků, kteří ve vzduchu přesměrovali letadlo na trase Oslo-Kodaň, aby se na göteborském stánku Ullevi připojili k historickým oslavám. Nebo tu o výjimečném rozptýlení v Burger Kingu před semifinále s Nizozemci. Případně také tu o poněkud obvyklejší teambuildingové aktivitě: minigolfu.

Leccos se napsalo též o osobním příběhu semifinálového hrdiny a střelce druhého gólu ve finále Kima Vilorta, který strávil celý měsíc pendlováním mezi turnajovým dějištěm a dánskou nemocnicí, kde mezitím na leukémii tragicky umírala jeho sedmiletá dcera. Vilort pro ni zmeškal rozhodující zápas ve skupině a byl připraven ji neopouštět ani kvůli finále; přesvědčila ho až samotná Line, jež zákeřné nemoci podlehla pár týdnů nato.

Už jen z úcty k Vilortovi nelze Euro 1992 nazývat "pohádkou”, jak mnozí automaticky činí, ale nezapomenutelná jízda to byla zcela jednoznačně. O to pozoruhodnější je tedy zjištění, že Dánové od roku 1992 třikrát ze čtyř pokusů ani nepostoupili ze skupiny, a když už se jim to roku 2004 povedlo, na řádícího Milana Baroše byli tuze krátcí. Na světových šampionátech je jejich bilance víceméně obrácená naruby (jen jednou z pěti pokusů se zadrhli už ve skupině), ovšem evropská scéna jim z nějakého důvodu zůstává dlouho zapovězená. Kdo ví, možná jen potřebují širší pole účastníků — s 15 konkurenty to zjevně nešlo, s třiadvaceti se nyní poměří poprvé.

Cesta na šampionát


Pokud jimi nebyli už po posledním neúspěšném cyklu, teď jsou Dánové remízovými králi evropských kvalifikací zcela neoddiskutovatelně. Za poslední dva cykly zvládli nerozhodných výsledků nastřádat rovnou 8 (!), což taky v důsledku znamená, že vlastně roku 2019 uhráli jen o jednu výhru více než při neúspěšné snaze o účast na minulém rozšířeném ME. Zásadní rozdíl spočívá v tom, že tehdy přidali i tři porážky (z toho jednu v baráži); teď neutrpěli žádnou.

V kontextu zmeškaného Eura 2016 je samozřejmě hlavní, že Dánové na závěrečný turnaj vůbec jedou, nicméně vzato kolem dokola nebyl poslední cyklus příliš vydařeným, a docela pochopitelně vedl dánské fotbalové šéfy k brzkému rozhodnutí načít (původně až po Euru) novou éru.

Skupinu totiž Dánové neměli vůbec těžkou, když se výjimečně obešla bez jakéhokoliv giganta první třídy, a přece ze šesti těžších zápasů ovládli jenom dva (doma se Švýcarskem a Gruzií). Evidentním trnem v patě jim přitom byla produktivita; pokud u Švýcarů jsme o 10 z 19 gólů Gibraltaru psali jako o znepokojivé vizitce, co potom říct o dánských 17 gólech ve třech nejlehčích testech roku 2019 (krom Gibraltaru ještě domácí duel s Gruzií) a šesti gólech ve zbylých pěti? V Irsku ani Gruzii si Dánové nevytvořili šance ani na jeden očekávaný gól (xG).

Trenér — Kasper Hjulmand



zdroj: flickr.com

Svého času se mu klanělo celé Dánsko. FC Kodaň sezony 2010/11 byla jedním z nejdominantnějších šampionů, jaké kdy severská země v celé ligové historii poznala, a přece se následujícího roku zjevil Kasper Hjulmand a hned v prvním roce ve funkci hlavního kouče se svým Nordsjællandem přerušil tříletou hegemonii tohoto titána z hlavního města. Žlutočervení rázem platili pět internacionálů a sám Hjulmand po třech úspěšných letech odcházel s velkou pompou do Mohuče. Bylo mu stále teprve 42 a vyhlédl si ho bundesligový klub, který dříve startoval hvězdnou kariéryuJürgena Kloppa a zrovna nahrazoval Thomase Tuchela. Co je víc?

Když byl o pět let později s ročním předstihem uveden do funkce trenéra národního týmu, fanfáry se nekonaly. Ba naopak. Hareide byl logicky nespokojen a veřejnost se tázala, proč na vyhlášeného pragmatika navazovat zrovna s někým, kdo si získal pověst kouče, který upřednostňuje estetický projev před výsledky. Kouče, jehož neefektivní strategie vedla k tuze předčasnému konci v Mohuči — po pouhých 21 kolech, s trapnými čtyřmi výhrami na kontě.

Nyní se už volbu DBU nikdo ani neodváží zpochybňovat.

Dánové sice pod Hjulmandem prožili jediné dvě porážky ve 45 oficiálních vystoupeních od října 2016, to však zrovna proti nejlepší reprezentaci planety (dle žebříčku FIFA). Zároveň hrají s větší tvůrčí volností a jejich zápasy po delší době dovedou i bavit. Červenobílí teď pod vedením krátkovlasého fešáka hýří takovým sebevědomím, že například sázková kancelář Sky Bet sesekala kurz na jejich celkový triumf na Euru takovou rychlostí, že pokud byste si ještě v září při sázce 10 korun vydělali krásnou tisícovku, teď už byste nedosáhli ani na tři stovky (kurz 29).

Tahoun týmu — Christian Eriksen



zdroj: AFP

Christian Eriksen a dánská reprezentace je tak trochu enigmatické spojení. Jako hvězdu jsme vám ho představovali už vzhledem k Euru 2012, aby se však po turnaji objevil v "sestavách zklamání” dvou našich redaktorů. Následně zaznamenal vždy jen jedinou asistenci v nevysvětlitelně zpackaných kvalifikacích na šampionáty v letech 2014 a 2016. V rozstřelu osmifinále MS 2018 jeho úvodem zahozená penalta výrazně přispěla ke krachu...

... a přece má jeden dojem, že tenhle pán se skromnou povahou "kluka od vedle” rovná se "Dánsko”.

Kdo ví, čím to je. Možná je to tzv. "recency bias”, protože na posledním mundialu (jeho jediném povedeném turnaji) byl bez přehánění u veškeré prvotřídní kvality, jakou severská reprezentace v Rusku vyprodukovala. Asistencí zařídil jedinou výhru, sám vystřelil jednu z remíz. Možná to je tím, že byť třicítku oslaví teprve v únoru, už teď má na kontě 107 startů, protože prostě nikdy není zraněný. Musel by se stát zázrak, aby ve zbytku kariéry nezasáhl do dalších 23 utkání a nepřekonal tak absolutní dánský rekord Petera Schmeichela z roku 2001. Možná to je jeho kvalifikační prozření a neskutečných 16 gólů v posledních dvou cyklech (44 % všech jeho tref).

Možná i zřejmá osudovost veškerých Eriksenových selhání v národním týmu pomáhá ilustrovat jedno: že tohle Dánsko je na něm stále životně závislé. Čerstvý mistr Itálie je pořád jedinou klasickou desítkou, kterou reprezentační kabina zná, a pořád navýsost rozdílovým mužem. Ať už máte vůči známkování serveru SofaScore jakkoliv velké rezervy, je beze zbytku úctyhodné (ne-li zarážející), že byl Eriksen přinejmenším druhým nejlépe hodnoceným Dánem v devíti z dvanácti zápasů, do nichž v průběhu let 2019 a 2020 zasáhl. Šestkrát byl rovnou nejlepší.

Osobnost týmu — Kasper Schmeichel



zdroj: flickr.com

Kasper Schmeichel je setsakramentsky dobrým gólmanem, to vám asi nemusím říkat. V národním týmu tento novopečený vítěz FA Cupu zaujal především třemi chycenými penaltami napříč osmifinále svého prvního mistrovství světa a nestal se tak tuplovaným hrdinou jen kvůli třem váhavým spoluhráčům. Když v úvodním utkání téhož turnaje proti Peru vychytal nulu a stal se oficiálním hráčem zápasu, překonal zároveň svého otce Petera v počtu reprezentačních minut bez inkasování (počítadlo se nakonec zastavilo až na 571 minutách). Ačkoliv sám této statistice nepřikládá žádnou váhu, aktuálně má v národním týmu na kontě 32 čistých kont v 64 startech; jeho otec odchytal dle Transfermarktu 103 oficiálních zápasů a nul udržel jen o šest více.

Co vám chci ale říct v první řadě, a se zvláštním důrazem: Kasper je obrovskou personou i bez jakékoliv zmínky Petera, coby samostatná entita. Dokonce bych se nebál tvrdit, že toho minimálně pro společnost odvedl nesrovnatelně více, protože je zkrátka úžasnou lidskou bytostí.

Spolu s manželkou Stine, porodní sestrou, založili charitativní organizaci a veřejně činní zůstávají i mimo ni. Schmeichel byl jedním z prvních sportovců, kdo se před pár lety připojili ke známé iniciativě Juana Maty zvané Common Goal. Loni v březnu daroval 20 tisíc liber organizaci Age UK na boj s epidemickou situací. Letos v únoru zase daroval podepsanou duhovou kapitánskou pásku fanouškovské skupině LGBTQ+ jménem Foxes Pride u příležitosti zápasu s Arsenalem, který byl zasvěcen kampani za vymýcení homofobie z fotbalového světa. Když se zhroutila helikoptéra s majitelem Leicesteru, byl jako první na místě činu, a když pak Foxes po letech ovládli FA Cup s ním coby kapitánem, byl také tím, kdo přizval ke slavnostnímu prvnímu pozvednutí poháru "Topa", syna zesnulého Vichaie.

Kasper Schmeichel před nedávnem oslavil desáté výročí svého svazku s Leicesterem City, a jeho působení na hřišti i mimo něj z dánského brankáře činí dost možná největší poválečnou legendu Foxes. Už jen jedna kompletní sezona mu ostatně schází do top 3 klubových startů.

Na prahu slávy — Jonas Wind



zdroj: AFP

Je docela symbolické, že se Nicklas Bendtner odhodlal potvrdit svůj záměr ukončit profesionální kariéru zrovna v týdnu, kdy vrcholí přípravy dánského národního týmu na další velkou akci — s nadějí, že snad ko-ne-čně v Jonasi Windovi najdou spolehlivého střelce na hrotu útoku. Ono totiž, jakkoliv mají speciálně fanoušci britské kopané z "Lorda Bendtnera” (částečně oprávněnou) srandu, nemělo by se zároveň zapomínat, že tentýž borec zůstává poslední devítkou, která pro dánský národní tým po delší dobu odváděla skutečně kvalitní služby.

V letech 2010-12 Bendtner naskočil do 24 mezinárodních utkání a trefoval se v průměru v každém druhém. Jeho 12gólový přísun přitom ze čtvrtiny tvořily turnajové branky. To na minulém mundialu se nechytil ani Nicolai Jørgensen ani Andreas Cornelius, a někde mezitím se ve vzduchoprázdnu pozapomněly někdejší střelecké naděje Kasper Dolberg či Viktor Fischer. Holt, netřeba dlouze chodit kolem horké kaše: produkční linie Jona Dahl Tomassona, Prebena Elkjæra či Ebbeho Sanda v posledních letech dočista ztratila lesk a světový ohlas. Anebo snad ne?

Jonas Wind totiž minimálně prozatím vypadá velmi nadějně. Ačkoliv kvůli vážnému zranění ztratil skoro celý ročník 2019/20, vrátil se snad ještě silnější a ve 28 startech nasázel patnáct branek. Devět z nich tedy sice pocházelo z pokutových kopů, ale i to může být na turnaji vítaný bonus. (Již ve svých 20 letech vlasatý forvard vystřihl v předkole Ligy mistrů proti CZ Bělehrad "panenku”!) Navíc, Windova hra není pouze o gólech — v letošní Superlize na dalších osm branek také nahrával a obecně dokáže výborně fungovat záda k brance soupeře. Wind sice nemá úplně výbušnost, aby se efektivně zapojil do Hjulmandem vyžadovaného presinku, ale to zatím nemůže nikomu vadit. Trefil se přece ve svém druhém, čtvrtém a pátém startu za reprezentaci. To máte gól v každém druhém vystoupení, takzvaně "na Bendtnera".

*wink wink*

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Jak jsem naťukl už výše, Hjulmand nepřišel s žádným průvanem v zádech — to spíš prostě vzal, co fungovalo už pod jeho předchůdcem, a za poslední rok to povýšil na ještě vyšší úroveň. Zatímco Hareide chtěl, aby se jeho krajní beci drželi zkrátka, Hjulmand je žene kupředu. Zatímco Hareide měl rád fyzičtější hráče, Hjulmand začal více sázet na mládí a techniku. Zatímco Hareideho tým měl problém přestřílet solidního soupeře o více než gól, ten Hjulmandův už suverénně smetl Izrael (2:0), Island (3:0), Švédsko (2:0) i Rakousko (4:0).

Stále ani ne 50letý stratég zároveň nad fotbalem přemýšlí a svůj první rok ve funkci věnoval vývoji systému se třemi stopery, k němuž leckdy přepíná i v průběhu zápasu. Podle databáze Wyscout Dánové od září 2020 strávili v některé z variant 3-4-1-2/3-4-3 celkem 179 minut, což sotva vydá na dva celé zápasy, ovšem považte to skóre — 5:1. A to se nebavíme o žádných Faerech a jiných nazdárcích; oněch pět gólů se rozprostřelo mezi složitá a prestižní klání se Švédskem, Rakouskem a Islandem. Takže bacha na to: Hjulmand na šampionát veze rovnou pět konkurenceschopných, solidních stoperů, které se rozhodně nebude bát využít.

Pokud nicméně vsadí na ortodoxní 4-2-3-1, což se dá minimálně proti Finsku očekávat, před Kaspera Schmeichela se téměř určitě postaví kapitán Simon Kjær a historicky dvanáctý dánský fotbalista ve finále Ligy mistrů Andreas Christensen.

Kjær je pověstná skála a do dějin vejde jako jeden z nejméně doceněných reprezentantů skandinávské země, to se již teď zdá jisté. Tohle bude jeho druhý turnaj s páskou na rukávu, a při první příležitosti byl beze zbytku senzační. Christensen chce vedle něj více hrát balon a doplňuje ho tedy lépe než primárně dominantní hlavičkář Jannik Vestergaard. Čtvrté místo na soupisce připadlo Joachimovi Andersenovi z Fulhamu a páté náleží Zankovi, jenž Kjærovi skvostně sekundoval v posledních dvou duelech na MS, když se Christensen musel vytáhnout do zálohy zalepit mezeru po zraněném Kvistovi. Pět stoperů, všichni mají co dát, a to ještě ostrouhali vynikající superligoví stopeři jako Scholz, Sviatchenko či Maxsø. Veliký to luxus.

Obdobně nacpaný je i střed záložní řady, kde černou práci odvádí bojovný tandem ve složení Thomas DelaneyPierre Højbjerg. Že by tito dva byli bůhvíjak rozdílní, to se opravdu říct nedá, ale špatnou zprávou to taky nutně není. Na hřišti jsou zkrátka od toho, aby na míči moc nekazili, pokud možno ho v co největší míře dostávali ke kopačkám Christiana Eriksena, a bez balonu pak překypovali aktivitou mj. při represinku.

Obdobné — na své posty dosti netradiční — pokyny mají vlastně i obě křídla. Jak Martin Braithwaite, tak Yusuf Poulsen nejsou obzvlášť góloví (oba sedí na osmi trefách v cca 50 startech), ale zato se mezi útočníky řadí k užší evropské špičce, co se vystižených přihrávek týče. Jen dvě procenta forvardů napříč evropskými Top 5 ligami potom vyvíjí tlak na soupeře častěji než zrovna vyhlášený otrava z Lipska Yurary (zhruba 23krát na zápas). Jeden příklad z těch dvou procent? Třeba Mikkel Damsgaard, Braithwaiteův nejbližší konkurent.

Pokud by z křídelních prostor bylo potřeba něco jiného, spíše ryze ofenzivní produkce, může se Hjulmand vždy obrátit na dalšího svého nordsjællandského důvěrníka Andrease Skova Olsena, který s sebou z lavičky přináší též cenné centimetry do vzduchu, potažmo Roberta Skova z Hoffenheimu. Ti sami se dokupy rovněž složí na osm reprezentačních tref, akorát v pouhých 15 startech, ačkoliv přitom benefitovali i z déčkových soupeřů jako Gibraltar či Moldavsko.

Menší personální krizi Hjulmand registruje akorát na obou krajích obrany, kde mu někdo věčně hraje buďto přes nohu (dvě ze tří častých variant nalevo jsou od přírody pravonohé), anebo níže ve hřišti, než je zvyklý z klubové úrovně (Daniel Wass napravo, případně Skov nalevo). Coby varianta A na levého beka — a současně též varianta B na toho pravého — se poměrně dlouho jevil pravák Jens Stryger Larsen, ale poslední dobou si tuto roli uzmul pro sebe mladší a rovněž pravonohý Joakim Mæhle z Atalanty, který má na krajního beka až nevídaný střelecký apetit. Záda by mu měl krýt často marodný Nicolai Boilesen z Kodaně.

Volbou číslo 1 na hrotu formace je pro tuto chvíli Jonas Wind, ale dá se očekávat, že Hjulmand případně pro obrazného padáka nepůjde příliš daleko. Za Windem číhají na šanci důvěrně známá jména bez (sebe)důvěry — vytáhlý Cornelius a pohyblivější Dolberg. První jmenovaný k sestupu Parmy "přispěl” jedinou trefou v bezmála 1900 minutách, přičemž Dolberg má za sebou patrně nejméně efektivní sezonu své již tak povadlé kariéry. Inu... škoda více slov.

Tip na umístění: osmifinále


Program zápasů - skupina B

12.06.2021
18:00
Dánsko
0:1
Finsko
Kodaň
17.06.2021
18:00
Dánsko
1:2
Belgie
Kodaň
21.06.2021
21:00
Rusko
1:4
Dánsko
Kodaň

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Jonas Lössl
01.02.1989
FC Midtjylland
Frederik Rønnow
04.08.1992
Schalke 04
Kasper Schmeichel
05.11.1986
Leicester City
Obránci
Datum nar.
Klub
Joachim Andersen
31.05.1996
Fulham FC
Nicolai Boilesen
16.02.1992
FC Kodaň
Andreas Christensen
10.04.1996
Chelsea FC
Mathias Jørgensen
23.04.1990
FC Kodaň
Simon Kjaer
26.03.1989
AC Milán
Joakim Mæhle
20.05.1997
Atalanta Bergamo
Jens Stryger Larsen
21.02.1991
Udinese Calcio
Jannik Vestergaard
03.08.1992
Southampton FC
Záložníci
Datum nar.
Klub
Mikkel Damsgaard
03.07.2000
UC Sampdoria
Thomas Delaney
03.09.1991
Borussia Dortmund
Christian Eriksen
14.02.1992
Inter Milán
Pierre-Emile Højbjerg
05.08.1995
Tottenham Hotspur
Anders Christiansen
08.06.1990
Malmö FF
Mathias Jensen
01.01.1996
Brentford FC
Christian Nørgaard
10.03.1994
Brentford FC
Robert Skov
20.05.1996
TSG Hoffenheim
Andreas Skov Olsen
29.12.1999
Bologna FC
Daniel Wass
31.05.1989
Valencia CF
Jonas Wind
07.02.1999
FC Kodaň
Útočníci
Datum nar.
Klub
Martin Braithwaite
05.06.1991
FC Barcelona
Andreas Cornelius
16.03.1993
Parma Calcio
Kasper Dolberg
06.10.1997
OGC Nice
Yussuf Poulsen
15.06.1994
RB Lipsko

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků Eura 2020 - Portugalsko
12.06.2021, 13:58
Představení účastníků Eura 2020 - Maďarsko
11.06.2021, 16:31
Představení účastníků Eura 2020 - Francie
11.06.2021, 11:38
Představení účastníků Eura 2020 - Německo
10.06.2021, 20:00
Představení účastníků Eura 2020 - Švédsko
10.06.2021, 15:50
Představení účastníků Eura 2020 - Polsko
10.06.2021, 04:32
Představení účastníků Eura 2020 - Španělsko
09.06.2021, 20:06
Představení účastníků Eura 2020 - Slovensko
09.06.2021, 13:27
Představení účastníků Eura 2020 - Chorvatsko
09.06.2021, 02:40
Představení účastníků Eura 2020 - Anglie
08.06.2021, 17:27
Představení účastníků Eura 2020 - Skotsko
08.06.2021, 05:37
Představení účastníků Eura 2020 - Česko
07.06.2021, 20:16
Představení účastníků Eura 2020 - Rakousko
07.06.2021, 13:30
Představení účastníků Eura 2020 - Ukrajina
07.06.2021, 03:12
Představení účastníků Eura 2020 - Nizozemsko
06.06.2021, 22:31
Představení účastníků Eura 2020 - Severní Makedonie
06.06.2021, 13:00
Představení účastníků Eura 2020 - Finsko
05.06.2021, 18:48
Představení účastníků Eura 2020 - Belgie
05.06.2021, 14:39
Představení účastníků Eura 2020 - Rusko
05.06.2021, 06:03
Představení účastníků Eura 2020 - Wales
04.06.2021, 21:30
Představení účastníků Eura 2020 - Itálie
04.06.2021, 10:59
Představení účastníků Eura 2020 - Švýcarsko
04.06.2021, 02:49
Představení účastníků Eura 2020 - Turecko
03.06.2021, 17:50

Komentáře (97)

Přidat komentář
Modroočko

Čierny kôň turnaja. Semifinále.

Reagovat
Kop do titulků

taky mi to vyšlo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Finále (Dánsko - ČR)

Reagovat
Modroočko

OT: Trinidad a Tobago, účastník MS 2006 a tím, ktorý nepustil USA na posledné Majstrovstvá sveta, už teraz prekvapivo vypadol v kvalifikácii. Namiesto neho si baráž o záverečnú fázu kvalifikácie Octagonal zahrá šokujúco Svätý Krištof a Nevis.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
fantomas

<3

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
veikko

Tak teď ještě ideálně Surinam přes Kanadu a Curacao přes Guatemalu.

Reagovat
Modroočko

Curacau celkom verím, hádam jedno prekvapenie prejde aj cez baráž.

Reagovat
Freedo

Protože tam mají Holanďany. Cheat.

Reagovat
veikko

To má i Surinam. Na druhou stranu Curacao je součástí Nizozemska, tak na tom nevidím nic špatného. Za Wales taky hrála odjakživa spousta hráčů narozených v Anglii.

Reagovat
Freedo

Tak u nich je to čistej kalkul v tom, že za tyhle země hrají jen tehdy, když se nedostanou do repre Nizozemska.

Reagovat
veikko

To platí úplně stejně i o reprezentacích z Britských ostrovů. Hned namátkou takový Ampadu nebo Kieffer Moore v minulosti hráli za Anglii. Taky se mi to nelíbí, bohužel je to celosvětový trend.

Reagovat
cubinho

Reagovat
fabec1222

Dánsko - Finsko 3:0 Dolberg, Delaney, Eriksen

Dánsko - Belgie 0:1

Rusko - Dánsko 1:1 Braitwaite

Itálie - Dánsko 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že na sebe upozorní Mikkel Damsgaard, parádní hráč Každopádně, když koukám na ty beky, trochu víc mě mrzí nenominace Baha

Reagovat
Coutinho10

OT: obnovil jsem EF miniligu u ofiko fanty pro EURO, takže kdo chce, tak se může přidat

https://gaming.uefa.com/en/uefaeuro2020fantasyfootball/leagues/33TSUXRN10/004500750072006F0066006F007400620061006C002E0063007A/Coutinho10

případně kód: 33TSUXRN10

Reagovat
mistr129

Reagovat
fabec1222

A jak se to hraje? Dáváš tým na jeden den, nebo na celé ME?

Reagovat
Coutinho10

na jeden den a muzes behem dnu i prostridat/zmenit kapitana a kola jsou rozdelena podle GW, takze 3 ve skupine, pak 1/8 finale, 1/4 finale a dohromady myslim semi a finale...je to popsany dole pod sestavou, kterou si zvolis

Reagovat
fabec1222

No takže udělám tým, a ten mám pak celé to kolo teda? Takže když teď udělám tým, tka ho mám po celé 1. zápasy ve všech skupinách?

Reagovat
Coutinho10

no nejenom na celé kolo, ale celý turnaj, takže je dobrý si vybrat hráče, kterým věříš nejenom v 1. zápase, ale celým turnaji....jinak jsou tam mezi jednotlivými GWkama i 2 free transfery a během turnaje můžeš použít i 1 wild card

tady k tomu je ještě článek, kde to je rozepsaný:

https://www.uefa.com/news/0269-124292412238-1a0c1b4ca507-1000--euro-2020-fantasy-all-you-need-to-know/?iv=true

Reagovat
fabec1222

Sakra, tak to to musim celé předělat

Reagovat
Coutinho10

no, pořád máš dost času

Reagovat
Miguel19

Teďka děláš tým jenom na skupiny, potom máš zase volnou ruku. Navíc máš i WC...

Reagovat
Coutinho10

je pravda, jak píše Miguel, tak vlastně před playoff máš neomezené přestupy, takže vlastně se teď můžeš soustředit pouze na základní skupinu a pak to celé překopat bez použití wild card

Reagovat
Pablos

No jo vlastně na tohle už jsem zapomněl, že to je vlastně takhle... Že to není úplně na jedno kolo

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
fabec1222

Ale mám tam omezení na 3 hráče z jedné repre, to se pak změní později?

Reagovat
Coutinho10

u LM to např. tak bylo, že čím se blížil závěr turnaje, tím ta možnost mít z jednoho týmu víc hráčů byla dovolená, takže od playoff s tímto můžeš počítat, tady jsem to našel

https://gaming.uefa.com/en/uefaeuro2020fantasyfootball/info/EURO.FANTASY.RULES/0

Reagovat
fabec1222

Něco jsem tam naklikal, tak ještě uvidím po představení týmů, jestli to jsou vůbec hráči do základu

Reagovat
Coutinho10

jojo jinak níže v tomto vlákně je link i na Sazkafantasy, tak ta asi bude jednodušší v tomto směru

Reagovat
fabec1222

Jedna mi stačí

Reagovat
Coutinho10

ok

Reagovat
fabec1222

Ještě snad bude zas něco na Tipáči, nějaká soutěž, tak to budu hrát spíš než tu sazkafantasy

Reagovat
Coutinho10

j nebo od Fortuny je i dobrá ta tipovačka tady na hlavní stránce

Reagovat
Pablos

Rád bych ale vůbec nevím kde a jak

Reagovat
Pablos

Resp. Mi to šíleně blázní v mobilu... Tak jsem stáhl appku, ale vůbec nějak nemůžu najít kde mám hledat tu EFminiligu

Reagovat
Coutinho10

ono nejdriv musis ten tym slozit a az pak se budes moct pripojit

takze po registraci/prihlaseni, kdyz kliknes na tento odkaz, tak bys mel mit prazdnou sestavu a moznost slozit tym a az pak se pripojis do miniligy

https://gaming.uefa.com/en/uefaeuro2020fantasyfootball/

jinak mas pravdu, ze i ja na mobilu to radsi moc neskladam..

na notesu/compu to je lepsi

Reagovat
Pablos

Udělal jsem to přes tu apku nakonec, noťas jsem byl línej zapínat A je to jak říkáš, až potom co slozim tým... Což mě zarazilo no

Reagovat
Coutinho10

jasný, chápu

Reagovat
Pablos

Tak už tam asi jsem jde nějak vyměnit abych neměl na střídačce 2 Def. hráče?

Reagovat
smazaný uživatel

Závisí to na rozestavení, z těch patnácti hráčů co máš k dispozici (11 základ a 4 náhradníci) je pevně daný počet hráčů z každé pozice (2 brankáři, 5 obránců, 5 záložníků a 3 útočníci).

Reagovat
Pablos

Jasný už chápu

Reagovat
Coutinho10

jojo, to by nemel bejt problem...muzes menit rozestaveni...v sestave mas nejaky, takze muzes zmenit...ja napr. mam ted 4-3-3

Reagovat
Pablos

No mě to právě problém dělá bavím se o lavičce ne o základní 11 tam mám 3-4-3 a lavičku mám golman, 2xdef a jeden útočník...

Reagovat
Pablos

Špatně jsem to vypsal... Je to jak píše Perun no

Reagovat
Coutinho10

každopádně ideální je to skládat tak, abys vlastně ty hráče, co ti hrají dřív, tak měl v základu a pokud toho nenahrajou tolik, tak je můžeš pak mezi jednotlivými dny vystřídat

Reagovat
Pablos

už si ten systém vybavuji No zejtra v práci to celý překopu

Reagovat
Coutinho10

jj já doufám, že už to u sebe nebudu muset měnit, protože jak to člověk jednou překope, tak to pak až do startu pořád mění , ale jako ještě uvidím i podle přáteláků, jestli mě někdo nepřesvědčí, že ho tam musím dát

Reagovat
mistr129

A kapitána si taky nezapomeň narvat hned na začátek, taky ho můžeš měnit každý den

Reagovat
Pablos

Dík

Reagovat
Coutinho10

tak zkus vystřídat např. z lavičky defenzivního za záložníka/útočníka z ze základu

Reagovat
Coutinho10

btw. byl by zájem dát zvlášť i na Sazkafantasy pro EURO ?

Reagovat
Pablos

Já klidně jo, když už budu skládat tak klidně můžu skládat i tam...

Reagovat
Coutinho10
Reagovat
Coutinho10

*tady teda pro ostatní, kdo jí moc na Sazkafantasy nehrajete, tak se skládá nový tým na každý GW a hrajeme stylem H2H, takže musíš za každý kolo nahrát víc než tvůj soupeř

Reagovat
Pablos

Chtělo by to pak hodit třeba někam článku až budeme preview našich s tou Albánií

Reagovat
Coutinho10

dobrý nápad...já to zatím dal tady a k Finsku představení + do preview 1 zápasu EURA, ale dám i do Albánie, to klidně můžu hned tam dát obojí

Reagovat
smazaný uživatel

Co se tyce pravidel, tak doporucuju si dohledat fanta clanky z minulyho MS nebo EURA. Ty pravidla jsou stejny. Letos tam akorat pridali novy chip - Limitless, coz je obdoba Free hitu z PL fanty.

Reagovat
Coutinho10

ale jinak to je principiálně to samí, jako bylo např. u LM fanty ne, ale jinak z těch 2 odkazů (rules a all you need to know), tak to je vesměs jasný + teda ta novinka, jak píšeš

Reagovat
Pablos

A co to teda je to Limitless?

Reagovat
Coutinho10

že můžeš na 1 GW si vybrat kompletně nový tým pouze tedy na to 1 kolo a pak v dalším kole se ti vrátí ten tým, který jsi měl před tím

Reagovat
Pablos

Aha. Tvl tak to už budu moc špekulovat

Reagovat
Coutinho10

jojo, to by ti muselo týct už dost do bot , ale třeba mezi 2. a 3. GW to vlastně není špatný nápad to použít

Reagovat
Counter

Budou i tentokrát, začínám se na to chystat

Reagovat
smazaný uživatel

A bude i nějaká celoplošná ef fantasy liga? Abych věděl, jestli se mám připojovat k té co sem dával Coutinho nebo jestli mám počkat.

Reagovat
Counter

Můžeš se přidat do kolika lig jen chceš. Tým si postavíš jen jeden a prostě se budeš účastnit obou lig zároveň. Klidně založ i další vlastní a pozvi tam kámoše atd.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Miguel19

Nedal bys tam i odstavec na fantu o prachy??

Reagovat
Counter

Máte ji v plánu i na Euro?

A pošli mi prosím odkaz na aktuální fantadiskuzi

Reagovat
Miguel19

No někdo už se po tom ptal, tak třeba se pár lidí najde..

https://www.eurofotbal.cz/clanky/houllier-bercelonu-neuvidi-28104/

Reagovat
Counter

Dík!

Reagovat
smazaný uživatel

No parada.

Reagovat
smazaný uživatel

Všechno ve skupině hrají doma. Teoreticky by měli Finsko a lehce nadprůměrné Rusko doma porazit a nemít s postupem problém. Věřím, že se budou herně líbit, dost si od nich slibuju.

Reagovat
Stannis Baratheon

Ze skupiny dle mě postoupí určitě, ale myslím si že jejich hra se právě moc líbit nebude.

Reagovat
cubinho

"Letos v únoru zase daroval podepsanou duhovou kapitánskou pásku fanouškovské skupině LGBTQ+ jménem Foxes Pride u příležitosti zápasu s Arsenalem, " A to má být jako nějaké hrdinné pozitivní gesto?

Reagovat
fantomas

Je to malé gesto, ale pořád víc, než udělal leckdo další směrem k integraci LGBTQ+ lidí do fanouškovský základy, ano.

Reagovat
Talker

Já nějak nechápu, co je komu do toho a proč to vůbec řeší, jak se kdo identifikuje...

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
mistr129

Trochu bych to upravil, LG nejenže pochopím, ale snad ani není důvod proč by to mělo někomu vadit, stejně tak B je naprosto přirozený. Ale T je snad i ofiko psychická porucha spojená zároveň s velkým množství sebevražd či dalších psychických nemocí.

Reagovat
smazaný uživatel

taky nechápu, kdyby si aspoň změnil zájmena na socialních sítích na he/him ale takhle

Reagovat
meno

Menův tip na umístění: Konec v osmifinále, porazí je Španělsko.

Reagovat
Kepy_FCB

Proc nepises muj tip nebo proste tipuji Takhle to pusobi Jak od do sebe zahledeneho vocasa

Reagovat
meno

Protože jsem do sebe zahleděný vocas

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Manchestersky Krocan

podľa mňa budú prekvapením turnaja a dostanú sa až do finále

Reagovat
Fakt

Vypadnou s Tureckem v osmifinále.

Reagovat
KingMaster13

Tip: osmifinále, tam narazí na Španěly

Reagovat
fenixLFC

EF: Tentokrát z nich jde regulérní strach. Křídla z Barcelony a Lipska

realita- su to braithwaite a poulsen

Reagovat
JeséRodriguez

Leicester - Valencia, AC, Chelsea, Atalanta - Dortmund, Tottenham - Lipsko, Inter, Barcelona - Kodaň

Takhle to nevypadá vůbec špatně

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele