Představení účastníků Eura 2020 - Belgie

05.06.2021, 14:39
Profily, historie
Radost Belgičanů po vstřelené brance (© AFP)
Zlatá generace Belgičanů dorostla do svého výkonnostního maxima. Letošní Euro a mistrovství světa v roce 2022 by mělo být vrcholem těch největších belgických hvězd - svého herního stropu by se měl dotknout například brankář Courtois, záložník De Bruyne či útočník Lukaku. Belgie bude rozhodně patřit k velkým favoritům na vítězství, ostatně při pohledu na základní sestavu reprezentačního výběru se prostě není čemu divit...

Ačkoliv je Belgie co do počtu obyvatel jen o něco málo větší než Česká republika, podařilo se ji vyprodukovat generaci hráčů, která se stala základními stavebními kameny v těch největších evropských klubech. Před Robertem Martinezem a jeho svěřenci stojí náročný úkol - očekávání fanoušků jsou totiž vysoká, belgická veřejnost pokukuje po možném titulu, což by pro Belgii samozřejmě představovalo historický úspěch.

Tlak na hráče bude ještě větší navíc i kvůli tomu, že vzhledem k věku hlavních opor je letošní evropský šampiónát (a MS 2022) rozhodně tou největší příležitostí kýžený titul získat. Pokud se to nepovede současné partě okolo De Bruyneho, těžko říci, kdy zase Belgie bude mít k dispozici výběr, který bude patřit mezi největší favority.

Belgie navíc od posledního Eura ušla pořádný kus cesty - tehdy bezesporu talentovaný, nicméně také dosti nesourodý výběr ještě pod vedením Marca Wilmotse vypadl poněkud překvapivě ve čtvrtfinále s Walesem. Lodivod Roberto Martinez však týmu vtiskl výraznější herní tvář, hráči nabrali další zkušeností a už mistrovství světa v Rusku v roce 2018 přineslo velký úspěch, když Belgičané získali bronzové medaile. Na šampionátu předvedli úžasný obrat z 0:2 na 3:2 proti Japonsku, překvapivě pak zdolali také favorizovanou Brazílii a padli až v semifinále, když si vylámali zuby na zkušeném a disciplinovaném výkonu Francie. Nyní tak nastává čas, aby hráči nasbírané zkušenosti zúročili a došli až na samotný vrchol.

Fotbal v zemi


Belgii ovšem rozhodně nemůže těšit zdravotní stav svých největších ofenzivních es. Kevin De Bruyne totiž nedohrál finále Champions League proti Chelsea a po střetu s obráncem Rüdigerem musel do nemocnice - podrobné vyšetření odhalilo zlomeninu nosu a očnice. Belgický ofenzivní záložník by o Euro neměl přijít, očekává se, že se připojí k belgické reprezentaci a zápasy bude absolvovat se speciální maskou. Podle posledních zpráv však minimálně úvodní klání s Ruskem bude sledovat pouze z tribuny. Je pak také otázkou, na kolik toto nepříjemné zranění v oblasti obličeje případně ovlivní jeho výkony na evropském šampionátu.

Daleko hůře je však na tom jeho ofenzivní kolega z reprezentačního výběru, Eden Hazard. Ještě na mistrovství světa 2018 patřil mezi nejlepší fotbalisty a jeho výkon ve čtvrtfinále proti Brazílii patřil k těm vůbec nejlepším individuálním představením, která celý turnaj nabídl. Belgický ofenzivní klenot si pak vynikající formu přenesl i do sezóny 2018/19, kde Chelsea dotáhl ke třetímu místu v Premier League, finále Ligového poháru a vítězství v Evropské lize, které sám dvěma brankami zařídil. V celém ročníku nasbíral 21 branek a 17 asistencí a s velkou pompou jej za více než 100 miliónů eur koupil slavný Real Madrid. Tedy celek, za nějž si belgický hračička vždy přál hrát.

Jenže angažmá v královském klubu zatím nepřipomíná splněný sen, nýbrž noční můru. Problémy začaly již v předsezónní přípravě před ročníkem 19/20, do které Hazard naskočil se zbytečnými kily navíc. Brzy ho navíc začalo zrazovat i vlastní tělo - zatímco v Chelsea zažil za sedm let jen jedno vážnější zranění (zlomenina kotníku), v Realu jen za první ročník zaznamenal čtyři vážnější zranění, kvůli kterým přišel celkem o 24 zápasů. V premiérovém roce pak Hazard zaznamenal jedinou branku a k tomu přidal šest asistencí.

Pokud někdo čekal, že se situace po krátké letní pauze dramaticky změní, ten musel být hrubě zklamán. Zranění totiž Edena Hazarda pronásledovaly i nadále - belgický křídelník kvůli zdravotním neduhům vynechal dokonce 30 duelů a na své konto si připsal čtyři branky a jednu asistenci.

Když na začátku května s Realem přijel zpět na místo, kde prožil zatím nejlepší roky kariéry, málokdo v něm poznal hráče, kterého si Chelsea tak moc cenila. Eden Hazard působil bezradným dojmem, v jeho hře chyběla pořádná energie, drajv a zápal, a když byl ke konci zápasu střídán, málokdo vůbec zaznamenal, že ze hřiště zmizel. Potichu se proto začalo spekulovat o dříve nemyslitelném scénáři - že by mohl v reprezentačním výběru přijít o místo v základní sestavě a do hry by mohl naskakovat jako žolík z lavičky. K takové variantě pravděpodobně nedojde, přeci jenom jde stále o světovou hvězdu, ovšem už jenom připuštění takové varianty naznačuje, jak moc hvězda tohoto hráče v posledních dvou letech ztratila na lesku.

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


Belgický reprezentační výběr nemá s účastí na evropských šampionátech zrovna bohatou účast, Belgičané se totiž na závěrečném turnaji objevili jen v šesti případech. Při své premiéře v roce 1972 se hned dočkali medailového úspěchu, když na turnaji konaném na vlastní půdě získali bronzové medaile - nutno ale také podotknout, že se tehdy ještě stálo jednalo o čtyřčlenný turnaj. Největší úspěch Belgie na Euru přišel v roce 1980, když si z Itálie přivezli stříbrné medaile. Belgie ve finále nestačila těsně na Západní Německo a po brance Hrubesche ze závěru zápasu podlehla 2:1.

Další účast o čtyři roky později skončila krachem ve skupině a následně se Belgie na dlouhých šestnáct let odmlčela. Mezi nejlepšími 16 celky starého kontinentu se znovu objevila až v roce 2000, kdy turnaj společně s Nizozemskem hostila a měla na něm tak jistou účast. Belgičané se však tehdy příliš nepředvedli a s turnajem se rozloučili již po základních skupinách.

Naposledy se Belgie mezi evropskou smetánkou představila ve Francii v roce 2016. Tehdy se jí úspěšně podařilo projít základní skupinou, když na úvodní porážku od Itálie odpověděla výhrami nad Irskem a Švédskem. V osmifinále si pak Rudí ďáblové po skvělém představení Hazarda snadno poradili s Maďarskem 4:0 a ve čtvrtfinále na ně čekal další relativně lehčí soupeř - Wales. Belgičané však tehdy roli favorita hrubě nezvládli, třikrát inkasovali a mezi nejlepší čtyři celky nepostoupili.

Cesta na šampionát


Že bude Belgie patřit k favoritům na celkové vítězství, to se ukázalo již v samotné kvalifikaci. Rudí ďáblové se dostali do kvalifikační skupiny I a za soupeře vyfasovali výběry Ruska, Skotska, Kypru, Kazachstánu a San Marina. Parta okolo De Bruyna tak byla jasným favoritem a cokoliv jiného než umístění na prvním místě by bylo považováno za pořádnou senzaci.

Belgičané roli jasných favoritů přijali s grácií a kvalifikační skupinou prošli stylem start-cíl. Svěřenci Roberta Martineze neztratili ani jeden jediný bod, nasázeli čtyřicet branek, inkasovali jen třikrát a v celkovém součtu prohrávali jen nicotné dvě minuty. Jejich dominanci dokládá i to, že ani jedno vítězství nebylo o gól, Belgičané vždy dokázali vyhrát alespoň dvoubrankovým rozdílem. Oněch čtyřicet nastřílených branek pak představuje nejvyšší počet ze všech národních reprezentací, co do kvalifikačních bojů zasáhly.

Pouť za účastí na Euru 2020 Belgie zahájila v březnu 2019 hladkou domácí výhrou nad Ruskem, na což navázala vítězným výletem na Kypr. Následovaly dva zvládnuté zápasy na domácím hřišti, když svěřenci Roberta Martineze nejprve snadno přehráli Kazachstán, načež si o nic lépe nevedlo ani Skotsko.

V polovině kvalifikace přišla povinná výhra nad amatéry ze San Marina a po dalším tříbodovém zisku nad Skotskem už bylo prakticky jasné, že Belgičanům účast na závěrečném šampionátu neunikne. Poslední čtyři duely - doma se San Marinem a Kyprem a venkovní střetnutí s Ruskem a Kazachstánem - navíc Belgie zvládla znamenitě, nastřílela v nich hned 21 branek, inkasovala pouze dvakrát a po deseti vítězstvích tak suverénně skončila na prvním místě ve své kvalifikační skupině.

Trenér — Roberto Martinez



zdroj: flickr.com

Roberto Martinez vede reprezentační výběr Belgie od srpna roku 2016 a fanoušci Belgie mohou být s jeho prací rozhodně spokojení. Pod vedením jeho předchůdce, Marca Wilmotse, si Belgie počínala jako sice talentovaný, zároveň ale také značně nesourodý celek individualit, který nebyl pod taktické stránce dostatečně dobře připraven.

Španělský kouč tohle dokázal změnit, týmu vtiskl herní systém, který technicky nesmírně zdatným hráčům vyhovuje - s velkým důrazem na držení míče, trpělivé budování hry a okamžitý vysunutý presink hned poté, co dojde ke ztrátě míče.

Roberto Martinez se zatím s Belgií dokázal kvalifikovat na mistrovství světa 2018 v Rusku, kde pak se svým výběrem dokráčel až do semifinále. Tam ale zaznamenal svou první porážku na turnaji, když Belgičané po hlavičce Umtitiho prohráli 1:0 a museli se spokojit jen s bojem o třetí místo. V něm poměrně pohodlně přehráli Anglii a po vítězství 2:0 tak získali bronz. Nyní tak na španělského kouče čeká druhá možnost, jak své ovečky dovést k turnajovému vítězství.

Španělský rodák zahájil svou trenérskou kariéru v roce 2007 v třetí anglické lize ve službách Swansea City, kde vydržel až do léta 2009, kdy jej z Walesu odlákal menší klub hrající Premier League, Wigan Athletic. A i zde byl španělský kouč úspěšný, provinční celek dovedl celkem třikrát k záchraně a v roce 2013 také k senzačnímu triumfu v FA Cupu. Bohužel v témže roce Wigan také opustil nejvyšší anglickou soutěž a Roberta Martineze si za svého nového kouče vyhlédl Everton. V liverpoolském celku prožil španělský kouč výbornou první sezónu, kterou zakončil na těsném pátém místě, ve zbylých dvou dalších letech se mu však již tolik nedařilo a v květnu 2016 byl také odvolán.

Tahoun týmu — Kevin De Bruyne



zdroj: AFP

Byly to dlouhé roky, kdy byl nepochybně největší belgickou hvězdou Eden Hazard. Euro 2020 ho mělo zastihnout v ideálním fotbalovém věku a ideální pohodě, opak je ovšem pravdou - bývalý záložník Chelsea totiž po přestupu do Realu v roce 2019 notně uvadá a v roli největší hvězdy národního týmu jej tak vystřídal záložník Manchesteru City, Kevin De Bruyne.

Záložník s vytříbenou kopací technikou a dynamitem v noze prožil velmi dobré dva roky. V roce 2018 se po mistrovství světa sezónou spíše protrápil - Manchester City tehdy sice dokráčel k titulu, De Bruyneho však zužovaly časté zdravotní problémy (v ročníku 18/19 si přivodil tři dlouhodobější zranění), kvůli čemu celý ročník zakončil s chudou statistikou dvou branek ligových branek a dvou asistencí.

Přes letní pauzu se však De Bruyne svých zdravotních potíží zbavil a v sezóně 19/20 to už zase byl ten starý známý produktivní záložník. Manchester City sice titul neobhájil, nebylo ale pochyb, že De Bruyne byl nejlepším hráčem celku Pepa Guardioly, což v rámci Premier League dokumentuje třináct vstřelených branek a hned dvacet asistencí, čímž vyrovnal dávný rekord Thierryho Henryho.

Na své výkony pak navázal i v letošním ročníku. Statisticky sice zaznamenal drobný pokles, ze vstřelené branky se totiž v nejvyšší anglické soutěži radoval jen v šesti případech, v dvojnásobném počtu případů pak na branku asistoval, jeho vliv na hru Citizens byl však enormní. Z velké části i díky středopolaři Belgie se Citizens od prosince do března podařilo natáhnout patnáctizápasovou vítěznou sérii a prakticky rozhodnout o titulu. Za zmínku také ještě stojí, že zatímco v předcházejících letech operoval De Bruyne takřka výhradně ve středu pole, v letošní sezóně jej manažer Guardiola začal častěji využívat na vrcholu sestavy v roli falešného útočníka.

Je ovšem pravdou, že ke konci sezóny už De Bruyne nepůsobil tak energickým dojmem, již ho nebývalo plné hřiště a spíše se jeho herní projev omezoval na jeden až dva geniální momenty za zápas než na souvislou aktivitu. Zejména v duelech s londýnskou Chelsea v semifinále FA Cupu a finále Champions League působil dosti mdlým dojmem. Na herní pohodě mu rozhodně nepřidá ani zranění obličeje, které si odnesl z finálového klání v Portu, které ho dle nejnovějších informací vyřadí z úvodního duelu s Ruskem.

Osobnost týmu — Toby Alderweireld



zdroj: AFP

Dvaatřicetiletý stoper Tottenhamu je sice v posledních dvou letech na ústupu ze slávy, přesto na jeho schopnosti a zkušenosti bude celá Belgie hodně sázet. Alderweireld by měl být oporou defenzivy a Belgičané budou jistě doufat, že si rozpomene na svá nejlepší léta, kdy patřil k elitním středním obráncům.

To už bohužel nějaký ten pátek neplatí - finále Champions League v roce 2019 bylo pro Alderweirelda stejně jako pro celý Tottenham jakýmsi vrcholem, od kterého směřoval již jen cesta dolů. Jeho výkony na počátku sezóny 19/20 najednou postrádaly energii a jiskru, defenzivní linie pod jeho vedením často inkasovala a kvůli špatným výsledkům celého Tottenhamu byl populární manažer Pochettino odvolán. Pod vedením Joseho Mourinha sice šel tento belgický stoper zase nahoru, byla to ale vesměs jen chvilková záležitost.

V letošním ročníku už by se totiž zase dal hodnotit přinejlepším jako průměrný - tatam jsou ta léta, kdy byl stoper Tottenhamu neochvějnou jistotou a v defenzivě v podstatě kraloval. Belgie ovšem na šampionátu bude potřebovat tu nejlepší možnou verzi Tobyho Alderweirelda a příznivci Rudých ďáblů tak budou věřit v to, že se zadák Tottenhamu dokáže alespoň chvilkově své nejlepší formě přiblížit.

Na prahu slávy — Timothy Castagne



zdroj: AFP

Velmi vydařenou sezónu má za sebou pravý obránce anglického Leicesteru City, Timothy Castagne. Letní posila z Atalanty Bergamo si podmanila pravou stranu obrany pátého celku anglické Premier League a se svou premiérovou sezónou v Anglii může být navýsost spokojena. Castagne si svou formu přenesl i do reprezentačního celku, kde se začal častěji objevovat v základní sestavě na postu pravého křídelního obránce a s velkou pravděpodobností zde také začne úvodní utkání Belgie proti Rusku.

Timothy Castagne začal dělat první fotbalové krůčky v Royalu Excesior Virton, odkud se v roce 2011 stěhoval do akademie známého KRC Genk. V tomto klubu prolezl mládežnickými celky a o tři roky později poprvé nakoukl do prvního celku. Svého debutu se dočkal v září 2014 ve věku 19 let.

V průběhu dalších tří let odehrál Castagne celkem 99 zápasů, ve kterých vstřelil 3 branky a připsal si 4 asistence, načež se v červenci 2017 za částku přesahující pět miliónů liber stěhoval do italské Atalanty Bergamo.

V první sezóně ještě nebyl stálým členem základní sestavy a spíše pendloval mezi postem pravého obránce a lavičkou náhradníků. Situace se změnila ve druhé polovině ročníku 18/19, kdy Castagne po přelomu roku chyběl v základní jedenáctce už jen jednou jedinkrát, na své konto si navíc připsal čtyři přesné zásahy a dvě asistence.

V sezóně 19/20 pak pokračoval ve velmi dobrých výkonech a častěji začal ukazovat svoji flexibilitu - krom pravého obránce totiž hravě zvládne také roli levého beka či levého záložníka. V ročníku 19/20 odehrál v Serii A celkem 27 zápasů, ve více než 50 procentech ovšem nastoupil na levé straně hřiště. Dobré výkony plus výše zmíněná flexibilita pak donutily anglický Leicester City, aby za tohoto belgického univerzála vysázel částku přesahující 21 miliónů liber.

Do belgického áčka si Castagneho vytáhl současný trenér Martinez a v září 2018 jej v klání proti Skotsku nechal debutovat. Od té doby si tento obránce připsal na konto celkem 13 reprezentačních startů, v nichž si připsal dvě branky a dvě asistence.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




O tom, v jaké formaci se Belgičané budou na šampionátu prezentovat, není nejmenších pochyb. Po celou dobu svého angažmá využívá Roberto Martinez rozestavení 3-4-2-1 a má k tomu hned několik důvodů. Tím nejdůležitějším je zřejmě absence kvalitních čistokrevných krajních obránců. Ačkoliv dokázali Belgičané vyprodukovat světové hvězdy skoro na každém postu, najít kvalitu na postu krajních obránců se jim z nějakého záhadného důvodu vlastně nikdy nepodařilo - a tenhle problém existuje v podstatě od úvodního představení této zlaté generace na mistrovství světa 2014.

Dalším důležitým aspektem je možnost naskládat do sestavy ty nejlepší ofenzivní hráče - zároveň jim také umožnit operovat ve středu pole a výrazně jim ulevit od defenzivních povinností. V neposlední řadě si pak Roberto Martinez může vyhrát s rolí křídelních obránců, kde může využít jak konzervativnější varianty, tak zde také může využít ryzí křídelníky, což se mu hodí ve chvílích, kdy potřebuje dotahovat utkání, případně když existuje předpoklad, že bude Belgie čelit hlubokému, urputnému blok protivníka.

O jedničce národního týmu nemůže být pochyb, Thibaut Courtoismá totiž neotřesitelnou pozici a nikdo nepochybuje o tom, že na nadcházejícím turnaji odchytá všechny duely. Brankář španělského Realu prožil velmi dobrou sezónu, svůj celek v průběhu sezóny několikrát podržel a například v semifinále Champions League předvedl skutečně prvotřídní výkon, byť to na postup nakonec nestačilo. Výkony brankářů jsou na velkých turnajích často jazýčkem na vahách a Belgie tak má velkou výhodu, že má mezi třemi tyčemi jistotu. Brankáři Realu pak budou záda krýt Simon Mignolet a Matz Sels.

Defenzivní trojici by podle předpokladů měli vytvořit Toby Alderweireld, Jason Denayera Jan Vertonghen. Roli středové pojistky prakticky po celou kvalifikaci plnil obránce francouzského Lyonu Jason Denayer, pozici na pravé straně zaujme zkušený obránce Tottenhamu Toby Alderweireld, zatímco levou stranu obstará jeho bývalý kolega ze stejného klubu, Jan Vertonghen. Oba krajní stopeři mají při budování hry důležitou úlohu, Roberto Martinez po nich totiž vyžaduje, aby ve správný moment vyvezli míč a pomohli přečíslit střed pole. V případě zranění by zde však Belgičané měli problém, náhradní variantou totiž je pětatřicetiletý Thomas Vermaelen nebo Dedryck Boyata, který ale v Hertě neprožil dobrou sezónu a po sérii zranění navíc není v optimální herní pohodě.

Ve středu pole vyvstává otázka ohledně zdravotního stavu Axela Witsela. Ten si totiž v lednu vážně poranil achilovu patu a musel podstoupit operaci. Roberto Martinez jej sice zahrnul do svého šestadvacetičlenného výběru, je však otázkou, v jaké formě se bude tento středopolař Dortmundu nacházet. Belgická veřejnost tak očekává, že černou práci bude v zahajovací jedenáctce obstarávat Leonardo Dendoncker, kterého v tandemu doplní hvězda Leicesteru City, Youri Tielemans. Ten v Leicesteru prožil další skvělý ročník a naplno rozvinul svoji hru - jak letos několikrát ukázal, dokáže z hlouby pole vymyslet geniální pas, zároveň má ve svém repertoáru i zakončení ze střední vzdálenosti, což třeba dokonale ukázal ve finále FA Cupu.

Zajímavé varianty se pak kormidelníkovi belgického národního týmu otevírají na pozici křídelních obránců. Pokud se potvrdí všeobecná očekávání a nedojde k žádné výrazné změně oproti posledním soutěžním zápasům, pak by na pravém kraji měl operovat Timothy Castagne. Alternovat zde pak může i urostlý bek Dortmundu, Thomas Meunier. Agresivnější a značně ofenzivnější volbu pak může představovat Yannick Carrasco - po ní by kouč Martinez sáhl pravděpodobně v případě, kdy by Belgičané potřebovali dotáhnout gólové manko.

Na levé straně je situace o něco otevřenější, Belgie zde totiž nemá k dispozici typického obránce, proto na tomto postu využívá křídelní hráče, kteří si ale musí poradit i v defenzivě. Pozici levého křídelního obránce tak lze obsadit Nacerem Chadlim, tomu se však v posledních zápasech belgické reprezentace příliš nedařilo, a tak je pravděpodobnější, že se v základní sestavě objeví bratr slavného Edena, Thorgan Hazard.

Dořešit tak zbývá pouze ofenzivní trojici, z čehož se stal poměrně zajímavý rébus. Ještě před rokem měl útok zarezervovaný Eden Hazard, Romelu Lukaku a Kevin De Bruyne. Jenže vývoj posledních týdnů a měsíců zapříčinil, že situace není tak jednoznačná. Roberto Martinez tak musí řešit časté zdravotní potíže a nedobrou formu Edena Hazarda, k čemu se navíc přidalo i nepříjemné zranění Kevina De Bruyneho, které kreativního záložníka vyřadí z duelu s Ruskem.

I přes nedobrou formu se nicméně očekává, že Eden Hazard udrží své místo v základní jedenáctce - Roberto Martinez se několikrát vyjádřil v tom smyslu, že tomuto ofenzivnímu esu maximálně důvěřuje a je přesvědčen, že v dresu národního týmu Hazard předvede to nejlepší, čeho je schopen. Na pozici útočníka má své místo předplacené Romelu Lukaku, který prožil výbornou sezónu, v italské lize nasázel celkem 24 branek a s Interem dokráčel až k titulu. Na jeho branky tak bude ve velkém spoléhat i belgický národní tým. Poslední volné místo by za normálních okolností obsadil Kevin De Bruyne, dokud však tento belgicky playmaker nebude k dispozici, tak jeho post zaujme rychlonohý univerzál z Neapole, Dries Mertens.

Tip na umístění: čtvrtfinále


Program zápasů - skupina B

12.06.2021
21:00
Belgie
3:0
Rusko
Petrohrad
17.06.2021
18:00
Dánsko
1:2
Belgie
Kodaň
21.06.2021
21:00
Finsko
0:2
Belgie
Petrohrad

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Thibaut Courtois
11.05.1992
Real Madrid
Simon Mignolet
06.03.1988
Club Bruggy
Matz Sels
26.02.1992
Racing Strasbourg
Obránci
Datum nar.
Klub
Toby Alderweireld
02.03.1989
Tottenham Hotspur
Dedryck Boyata
28.11.1990
Hertha BSC
Timothy Castagne
05.12.1995
Leicester City
Jason Denayer
28.06.1995
Olympique Lyon
Thomas Meunier
12.09.1991
Borussia Dortmund
Thomas Vermaelen
14.11.1985
Vissel Kobe
Jan Vertonghen
24.04.1987
SL Benfica
Záložníci
Datum nar.
Klub
Yannick Carrasco
04.09.1993
Atlético Madrid
Kevin De Bruyne
28.06.1991
Manchester City
Leander Dendoncker
15.04.1995
Wolverhampton Wanderers
Eden Hazard
07.01.1991
Real Madrid
Thorgan Hazard
29.03.1993
Borussia Dortmund
Nacer Chadli
02.08.1989
Istanbul Başakşehir
Dennis Praet
14.05.1994
Leicester City
Youri Tielemans
07.05.1997
Leicester City
Hans Vanaken
24.08.1992
Club Bruggy
Axel Witsel
12.01.1989
Borussia Dortmund
Útočníci
Datum nar.
Klub
Michy Batshuayi
02.10.1993
Crystal Palace
Christian Benteke
03.12.1990
Crystal Palace
Jérémy Doku
27.05.2002
Stade Rennes
Romelu Lukaku
13.05.1993
Inter Milán
Dries Mertens
06.05.1987
SSC Neapol
Leandro Trossard
04.12.1994
Brighton & Hove Albion

Autor: Víťa Srp

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků Eura 2020 - Portugalsko
12.06.2021, 13:58
Představení účastníků Eura 2020 - Maďarsko
11.06.2021, 16:31
Představení účastníků Eura 2020 - Francie
11.06.2021, 11:38
Představení účastníků Eura 2020 - Německo
10.06.2021, 20:00
Představení účastníků Eura 2020 - Švédsko
10.06.2021, 15:50
Představení účastníků Eura 2020 - Polsko
10.06.2021, 04:32
Představení účastníků Eura 2020 - Španělsko
09.06.2021, 20:06
Představení účastníků Eura 2020 - Slovensko
09.06.2021, 13:27
Představení účastníků Eura 2020 - Chorvatsko
09.06.2021, 02:40
Představení účastníků Eura 2020 - Anglie
08.06.2021, 17:27
Představení účastníků Eura 2020 - Skotsko
08.06.2021, 05:37
Představení účastníků Eura 2020 - Česko
07.06.2021, 20:16
Představení účastníků Eura 2020 - Rakousko
07.06.2021, 13:30
Představení účastníků Eura 2020 - Ukrajina
07.06.2021, 03:12
Představení účastníků Eura 2020 - Nizozemsko
06.06.2021, 22:31
Představení účastníků Eura 2020 - Severní Makedonie
06.06.2021, 13:00
Představení účastníků Eura 2020 - Dánsko
06.06.2021, 04:21
Představení účastníků Eura 2020 - Finsko
05.06.2021, 18:48
Představení účastníků Eura 2020 - Rusko
05.06.2021, 06:03
Představení účastníků Eura 2020 - Wales
04.06.2021, 21:30
Představení účastníků Eura 2020 - Itálie
04.06.2021, 10:59
Představení účastníků Eura 2020 - Švýcarsko
04.06.2021, 02:49
Představení účastníků Eura 2020 - Turecko
03.06.2021, 17:50

Komentáře (36)

Přidat komentář
fabec1222

Belgie - Rusko 4:2 2x Lukaku, 2x Tielemans

Dánsko - Belgie 0:1 1x Lukaku

Finsko - Belgie 1:3 1x Mertens, 1x Benteke, 1x Carrasco

Belgie - Wales 2:0 1x Tielemans, 1x Meunier

Belgie - Švýcarsko 0:1p

Reagovat
smazaný uživatel

Švajc je tvůj černý kun turnaje jo No nevim. Ja vyjímečně souhlasím v omto tipům EF a jako černýho koně turnaje vidím Turky.

Reagovat
smazaný uživatel

trochu ot: uz ten dotaz nekde padl, ale nevidel jsem odpoved, bude nejaka ef fanta k euru? jinak nevi nekdo, official fanta ma appku primo euro 2020, nebo je jeste nejaka oddelelna?

Reagovat
smazaný uživatel

Už jsem se tu ptal pod jedním článkem a Usty mi psal že bude. Takže by měla být i EF liga jako při každým turnaji.

Určitě to bude v rámci off. fanty.

Reagovat
fabec1222

Tak snad dá o tom článek

Reagovat
smazaný uživatel

Jo měl by být.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo by asi dobry kdyby se nejaka liga zalozila uz ted. Tyhle predstavovaci clanky jsou idealni misto pro propagaci.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tyhle ligy zakládal myslím Counter ne ? Tak uvidíme no.

Reagovat
meno

Belgie pod Tureckem? Ale jděte...

Reagovat
fantomas

Jsou starý, Hazard z formy, De Bruyne přinejlepšim s maskou a v ČF nejspíš fásnou Italy. Za mě jasná záležitost.

Reagovat
fabec1222

"Zlatá generace Belgičanů dorostla do svého výkonnostního maxima" Tak jak teda?

Vidim, že to není tvůj článek, ale zajímavý rozpor teda

Každopádně v tom souhlasim s tebou, podle mě ta jejich generace už jde dolu.

Reagovat
fantomas

Tak ono i to, co píše Víťa níže o KdB a Hazardovi, tu teorii o úpadku podporuje. Teoreticky ale na tom výkonnostnim (věkovym) vrcholu jsou no, a Lukaku nebo Tielemans i prakticky. Ale já prostě primárně nevěřim tý obraně, která zůstala po léta stejná.

Domingo to tuhle v našem chatu napsal dobře - je docela snadno představitelný, že budou letošní verzí Španělska z MS 2014 nebo Německa z MS 2018 - prostě mančaft, co má furt tunu kvality na papíře, a furt sází na to samý, co mu zároveň v pohodě funguje v kvalifikacích, ale na jednom turnaji se pak najednou zničehonic ukáže, že jim fakt brutálně ujel vlak a vyhořej. (Podle mě jsme jim to už částečně naznačili i my v březnu.)

V belgickym měřítku to těžko bude na vypadnutí ze skupiny - v týhle skupině skončit za Finskem i Ruskem by byl fakt kumšt - ale může se to klidně projevit už druhym místem za Dánskem a vypadnutim v OF.

Reagovat
Muffi

A takhle do Belgie reješ 6 let proč?

Třeba Italové jsou kromě Verattiho, Bonnuciho a Chiella téměř bez zkušeností a co jsem viděl jejich zápasy, tak od2019,hráli z lepších týmů jen s Polskem, Hloandskem a náma.

A podobně se dá hledat u každé reprezentace.

Reagovat
fantomas

Nevim o tom, že bych do nich ryl 6 let? Na MS to semifinále uhaluzili a reálně měli výkonnost na čtvrtfinále, to mi ani nepřijde jako nějaký přísný zhodnocení. Brazilci se porazili vyloženě sami, měli to v hlavách. Bronz si pak už proti Anglii zasloužili, ale neměli o něj hrát v první řadě, no.

Italové jsou podle mě ještě někde jinde, no. Ti stopeři jsou stejně staří, ale vždycky měli výkonnostní strop vejš než Alde/Vertonghen, to se na mě nezlob. A naopak v ofenzívě to osvěžili příkladně.

Reagovat
Muffi

Tohle fakt nema cenu.

1) ne 6 ale 7, kdy jsi na MS mel neustale tusaka jak vyhori ve skupine ci v OF.

2) lzes. Brazilci meli problemy se vsemi evropskymy tymy a obecne v zapasech, kdyz museli hrat do plnych, coz nebylo o hlavach ale o Titem, ktery ten turnaj neskutecne protaktizoval.

3)zase si vybiras. Jsou vyrazne starsi a Juve melo stejne mizernou sezonu jako Spurs.

A kde popiram, ze to neosvezili? Jen ti talentovani hraci maji minimalni zkusenosti s top evropskym fotbalem a nejsme v 90. letrch aby hrat Serii stacilo. Ostatne Immoile je doma kral ale v Seville a Dortmundu mu to moc neslo a to se muze u rwprezentace opakovat treba proti Svycarum nebo Ukrajine v OF.

Reagovat
fantomas

Brazilci proti nim měli 3,98 xG, Belgie 0,91. Pokud nefandíš xG, což předpokládám, že ne, tak potom... Brazilci je přestříleli 25:8. Jasněže dominovali, to si musí pamatovat každej, kdo jen trochu chce.

Reagovat
smazaný uživatel

příliš mnoho kohoutů na jednom smětišti, a navíc zraněných kohoutů podle mě strašná chyba že nevzali mladý supertalenty z domácí ligy jako De Ketelaere, který by byli rádi i zato být s týmem a místo toho tam jsou vyčpělý jména jako Benteke, Chadli, Batshuayi apod.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bobis21

To vážně staví Thorgana na wing backa?

Pokud nebude mít KdB a Lukaku životní formu, opravdu to nevidím dál než na čtvrtfinále

Reagovat
smazaný uživatel

No jako nechce se mi věřit, že yannick nebude v základu, ten má tento rok životní formu, imo mimo oblaka patřil mezi 3 nejrozdilovejsi hráče atletica, navic Martinez mu věřil, i když byl zakopaný v cine

Reagovat
Talker

Je škoda, že když mají být pomalu na vrcholu sil, tak je jedna ze dvou největších hvězd týmu absolutně v hajzlu a druhá se zraní těsně před začátkem turnaje.

Za mě hodně nečitelný tým. Pokud se bude tomu ofenzivnímu trojlístku dařit a defenziva bude fungovat, tak můžou klidně vyhrát. Stejně tak se můžou ale natrápit a vypadnout hned po skupinách.

Reagovat
Freedo

Říkal jsem si, že přečtu všechny země, ale nedokážu se k tomu donutit. Přijde mi to vždy strašně dlouhý.

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
smazaný uživatel

Základku jsi vychodil?

Reagovat
smazaný uživatel

Chtěl napsat nudný, ale nechtěl si stěžovat, když si s tím článkem dal někdo takovou práci.

Reagovat
smazaný uživatel

A jo

Reagovat
Minister

Reagovat
smazaný uživatel

taky nechápu že si s tím redaktoři dávají takovou práci, stačili by přece jména hráčů a u nich smajlík

Reagovat
smazaný uživatel

měla bt reakce na Freeda

Reagovat
cink

OT je někde fantasy euro a liga eurofotbalu?

Reagovat
smazaný uživatel

Carrasco fakt nebude v základu? To mi trochu zamotává fantasy plány

Reagovat
Phillipinho

Takze jako Carrasco, kterej hral pod Martinezem v zakladu, i kdyz hral v Cine, nebude v zakladu? Letos hraje v zivotni forme a je urcite lepsim hracem nez oba Hazardove...

Reagovat
lichna.

Reagovat
meno

Menův tip na umístění: Konec v semifinále, padnou s Francií.

Reagovat
Kepy_FCB

Zklamou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele