Představení účastníků Eura 2020 - Chorvatsko

09.06.2021, 02:40
Profily, historie
Radost Chorvatů (© AFP)
Před třemi roky se naposledy na velké světové akci sešlo trio Rakitić-Modrić-Mandžukić, kterému do té doby mohlo být — a také bylo — předhazováno, že se v momentu zvýšených očekávání železně drobili, a hle, byla z toho parádní jízda do finále. Ono drobení však vždy primárně platilo hlavně pro mistrovství Evropy, kam Chorvaté opět necestují dobře naladěni...

Jen těžko pomyslet na finalistu mistrovství světa, který by si v nadcházejících letech prošel natolik turbulentním obdobím, že by se s ním rázem přestalo počítat mezi favority. U Chorvatů je ten speciální pocit jedině umocněn tím, že ani nevyměnili trenéra. Skončili sice čtyři hráči, ale až na Mandžukiće se nejednalo o žádné nenahraditelné opory. Petković navíc na hrotu útoku v jeho nepřítomnosti obstál, Rakitić zase uvolnil místo Vlašićovi, Livaković vypadá jako lepší gólman než Subašić...

Naopak lze v případě Chorvatů hovořit spíše o zaspané generační obměně, než že by je v první řadě jakkoliv zradila. Rakitić byl ostatně velké části novinářů trnem v oku, neboť jako člen diaspory, který vyrostl ve Švýcarsku a vážně zvažoval jeho reprezentování, nikdy úplně nezapadl, a ani po více než stovce startů za Vatreni nebyl plně přijat coby chorvatská ikona. (Kdyby vás tento fascinující případ zajímal více do hloubky, můžu jenom doporučit přelouskat tento vynikající článek Juraje Vrdoljaka, s nímž byl celý tento profil konzultován.)

Jeho ukončení reprezentační kariéry zrovna po přiléhavě otřesném září 2020 bylo spíše vysvobozením — hlavně pro něj samotného, ale možná i pro tým jako celek a trenéra Daliće, který už dále nemusel úzkostlivě nacházet místo pro oba stárnoucí středopolaře.

To by však nebyl Dalić, starý to "overthinker”, aby si nevymyslel jiná dilemata, která ho zaměstnají. Od října se výrazně zhoršenou defenzivní situaci snaží řešit diamantem ve středu pole, přičemž teď to na poslední chvíli vypadá, že nevyužije ani tuto (experimentální) variantu, ani tu osvědčenou s Vlašićem na desítce ve 4-2-3-1, a místo toho od počátku vsadí na plošší formaci 4-3-3, která mu naposledy s Portugalskem vynesla... pěknou prohru 2:4?

Takhle se zkrátka aspirant na titul nechová. Ale co my víme, třeba zase jednou klamou tělem.

Před Eurem 2008 to v přípravě též nevypadalo dobře, a pak prošli skupinou bez ztráty kytičky. Naopak o čtyři roky později byli oblíbenými černými koňmi, a v těžké skupině to nakonec ani k postupu nevedlo. Před mundialem 2018 to byl čirý chaos — pozdní odvolání trenéra Čačiće, Modrićovo čerstvé nařečení z křivého svědectví u soudu — a přece se upekl historický úspěch. Třeba Chorvati právě tohle sebepodkopávání, podceňování prostě potřebují...

Fotbal v zemi


Hrvatska narodni liga (1. HNL) se už dávno rovná GNK Dinamo Záhřeb, o tom nemůže být nejmenších pochyb. Kromě senzačního postupu do čtvrtfinále Evropské ligy přes vysoce favorizovaný Tottenham nemělo Dinamo žádný problém ani obhájit domácí titul; už potřetí v řadě.

Tolik gólů (84) naposledy Dinamo sázelo v suverénních letech 2013-15, přičemž rovnou osm hráčů v oficiálním Týmu roku pocházelo právě ze záhřebské mašiny — šest z nich nyní jede na Euro, z toho pět za Chorvatsko. Takové zastoupení na velké akci Dinamo nemělo od roku 2012, kdy v reprezentaci pomalu proráželi 23letí Vida s Badeljem a teprve 20letý Vrsaljko. Ale opravdu jen pomalu (akorát Vida si na turnaji zahrál, a to pouze 65 minut). Tentokrát se s Petkovićem a Livakovićem počítá napevno do základu; pokud skutečně bok po boku zahájí duel s Anglií, budou prvním takovým turnajovým duem Dinama od slavného mistrovství světa 1998, jež v základní sestavě načínal trojlístek Dražen Ladić, Dario Simić a Robert Prosinečki. Záhřebské Dinamo tenkrát vlastně ani ještě nebylo Dinamo, nýbrž Croatia Zagreb.

Co ovšem tuto sezonu Dinama činí o to špičkovější, je ne zcela fotbalový randál, který se kolem klubu v průběhu tohoto ročníku strhl. Pokud před minulým šampionátem byl v kurzu bývalý výkonný ředitel Dinama Zdravko Mamić, který byl tenkrát odsouzen k 6,5 letům vězení a před trestem uprchl do Bosny a Hercegoviny (jež ho odmítla vydat, protože Mamić drží bosenské občanství), tentokrát došla řada i na jeho bratra Zorana, jemuž byla dokázána spoluúčast na daňových podvodech a zpronevěře necelých 15 milionů eur.

Zorana letos v březnu nejvyšší chorvatský soud odsoudil pro změnu ke 4,5 letům vězení, kterým se však na rozdíl od Zdravka patrně nevyhne — zhruba před dvěma týdny byl v Bosně a Hercegovině na základě mezinárodního zatykače policií skutečně dopaden.

Co to dělá zajímavější? Zatímco Zdravko v době svého odsouzení už pro Dinamo dávno oficiálně nepracoval, Zoran Mamić na post trenéra i sportovního ředitele záhřebského celku rezignoval teprve po vynesení rozsudku 15. března. To znamená, že Dinamo kuriózně vedl do prvního zápasu s Tottenhamem, ale ne už do heroické odvety, kdy tým úspěšně přemazával dvougólové manko. Mamić je přitom legitimně kvalitním lodivodem; je podepsán pod pěti tituly včetně toho letošního, který nedotáhl do úplného konce, a alespoň částečně stojí i za průlomy současných členů širšího kádru Vatreni jako Kramariće, Brozoviće, Brekala, Roga nebo Pjaci.

Vedle Záhřeba se nelze nezastavit ani ve Splitu, kde mohou být letos vůbec rádi za poháry. Vděčí za ně jednak vlastnímu závěrečnému sprintu, jednak pozdnímu kolapsu Gorice tak trochu na styl Leicesteru v Anglii. Čtyři kola před koncem byla HNK Gorica třetí, s luxusním osmibodovým náskokem na první nepohárovou pátou příčku. Jenže ouha, přišly ošklivé debakly od Hajduku a Dinama (dohromady skóre 0:7) a nakonec i těsná prohra v Rijece gólem 11 minut před závěrečným hvizdem. Ani remíza by Gorici nestačila, ale přesto... yikes.

Tak jako tak je HNK Gorica jednoznačnou kometou ročníku. Klub z předměstí Záhřeba se do první ligy protlačil teprve před třemi lety a nahoru se vypracoval především díky fantastickému skautingu. Borci jako Kristijan Lovrić, Cherif Ndiaye nebo Kristijan Kahlina bývali naprostými anonymy, teď jsou hvězdami soutěže a potenciálními přestupovými cíli pro velké ryby. "Mastermind” gorického úspěchu, sportovní ředitel Mindaugas Nikoličius, byl už mezitím uloven zrovna Hajdukem, který své zaostání za úhlavními rivaly z Dinama o 25 bodů (!) musí vnímat jako selhání i přes výslednou pohárovou účast. Alespoň jejich tým do 19 let znamená velký příslib; po dlouhých devíti letech opanoval juniorskou ligu s pouhou jednou prohrou na kontě.

Posledním zajímavým fenoménem je pokračující snaha Damira Miškoviće, majitele HNK Rijeky, udat klub do jiného vlastnictví. O to se bezúspěšně (i kvůli optimistické cenovce) snaží už čtyři roky, každý rok rozprodává opory a stěží přivádí adekvátní náhrady, a přece klub ne a ne vypadnout z Top 3. Na druhou stranu, po šesti nepřetržitých letech mezi nejlepšími dvěma celky země (právě Rijeka roku 2017 jako jediná přerušila 16letou hegemonii Dinama) se teď dvakrát po sobě hned za záhřebským titánem neumístila. Poprvé přepustila místo záhřebské Lokomotivě, tentokrát zase Osijeku, který takhle vysoko dosud nikdy nefinišoval.

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


Chorvaté jsou samozřejmě zodpovědní za jedny z nejkrásnějších popelkových jízd turnajové historie. Mužstvo z roku 1998 bylo takovým předobrazem českého mančaftu z Eura 2004; další slovanský tým, který si svou atraktivní, nebojácnou hrou získal srdce mnoha neutrálů. O dvacet let později pak parta kolem Rakitiće a Modriće proměnila bronz ve stříbro, a to pozoruhodně pod drobnohledem dvou hrdinů do té doby historického mundialu — Davor Šuker (který si to roku 1998 pozoruhodně jako jediný Chorvat namířil do týmu turnaje) šéfoval a nadále šéfuje chorvatskému fotbalovému svazu, Ladić cepoval a cepuje brankáře.

Speciálně pro dvojku Rakitić a Modrić se tenkrát jednalo o obrovskou satisfakci, protože až do roku 2018 byli oba leckým považováni za prokleté; skvělé fotbalisty, kteří se pod tlakem standardně hroutí. Oba talismaničtí záložníci ostatně neproměnili penalty při senzačním čtvrtfinálovém vypadnutí na Euru 2008, kdy Chorvaté vypadali nezastavitelně. Roku 2016 se situace takřka na chlup opakovala vyhranou skupinou před Španělskem (2008 to bylo Německo) a následným osmifinálovým krachem s Portugalskem v prodloužení. Přesto na MS 2018 našli Rakitić s Modrićem "koule” si vzít na starosti další penaltu. A tentokrát neváhali.

Na světové scéně už to tedy máme potuplované: tam jsou Chorvaté schopní čehokoliv. Ovšem na evropských šampionátech? Samá voda, samá bída. Co existuje žebříček FIFA (od konce 1992), tedy sice Chorvaté přispěchali se dvěma z osmi papírově nejpřekvapivějších účastí ve vyřazovací fázi (roku 1996 i o dvacet let později byli na žebříčku až 27.), ale to nic nemění na tom, že z celkové pozitivní bilance 8-5-5 na Euru vykřesali všehovšudy tři hořká zklamání ihned na první překážce po skupinové fázi. Je nejvyšší čas zlomit další kletbu...

Cesta na šampionát


Kvalifikace nebyla problém, kdepak. V šesti zápasech se třemi největšími konkurenty jen dvakrát Chorvatsko nešlo na dva vstřelené góly a nikdy přitom nevyšlo naprázdno. Celkem Slovensku, Walesu a Maďarsku nasázelo 14 branek (a obdrželo pět), což je o to mimořádnější počin, když si zpětně uvědomíte, že nakonec ani jeden z těchto týmů nebude chybět na Euru. Pravda, Chorvaté přitom byli trochu šťastní, ale ne příliš (14 gólů z 11,44 očekávaných dle xG). Ve výsledku utrpěli jedinou porážku hned zkraje v Maďarsku, což se ukázalo být užitečnou fackou. Doma to ostatně témuž soupeři vrátili i s úroky (3:0), přičemž Slováky rovnou suverénně vynášeli na svých rozích jak venku, tak na vlastní půdě (skóre 7:1).

Co už problém bylo, to byla Liga národů. Soupeři byli co do kvality samozřejmě na jiné úrovni, ale to přesto zoufalou míru konkurenceschopnosti neomlouvá. Chorvaté prohráli pět ze šesti zápasů a jen velkou záhadou nesestoupili do Ligy B. Pozoruhodně přitom teprve tady byli těmi šťastnými. Místo devíti gólů si dle xG zasloužili spíše jen pět, když soudě dle kvality vytvořených šancí nebyli lepším týmem ani při onom rozhodujícím skalpu Švédska. Od Francie a Portugalska přitom dokupy dostali 13 gólů z očekávaných jedenácti.

Nebyla to tedy cesta na šampionát per se, ale zdroj pesimismu to je velmi aktuální, a proto stojí za zmínku. Obecně mají Chorvaté v éře pandemie mizernou bilanci 4-2-7, přičemž polovina těch výher přišla proti Kypru a Maltě. Od mistrovství světa 2018 žádný tým nevykázal horší průměr obdržených gólů na soutěžní zápas než právě Chorvatsko (1,62).

Trenér — Zlatko Dalić



zdroj: flickr.com

Zlatko Dalić má dvě tváře. Ta jedna, veřejná, vykresluje mimořádně pobožného muže, který z pověrčivosti a snad i přirozené nervozity v zápasové dny vůbec nejí a sotva s někým komunikuje. Dalić je známým studentem hry, který dle svých slov hltá více tréninkových manuálů než obyčejných knih, a dodnes má skvělou pověst na Blízkém východě, kde představil řadu inovativních taktických prvků a slavil úspěchy s Al Ainem i Al Hilal.

Ta druhá tvář, spíše zákulisní, Daliće vykresluje coby menšího manipulátora. Jako leckterý úspěšný kouč v regionu (např. právě výše zmíněný Zoran Mamić) je Dalić zapleten s majiteli klubů, hráčskými agenty, přispívá na politické kampaně apod. Sám za sebou nemá zrovna valné úspěchy v roli funkcionáře i vlastníka klubu. A také jeho éra se nevyhnula zvláštním pozvánkám pro hráče jako Melnjak. Motivační řečník s cenovkou několik tisíc euro za přednášku též úplně nekřičí do světa "skromnost!”, přestože právě takhle se jinak prezentuje.

Šuker si Daliće v každém případě nadále hýčká, i přes zhoršené výkony a výsledky, a loni mu uprostřed složité epidemické situace v červenci prodloužil kontrakt až do nadcházejícího mistrovství světa. Zde nicméně nutno podotknout, že v očích veřejnosti jeho kouzlo trenéra, který dovedl tým semknout, paralelně notně povadá. Oproti takovému Nikovi Kovačovi, který si svou šatnu brzy rozhádal, byl Dalićovou silnou stránkou jeho laissez-faire přístup ke kabině plné veteránů a velkých eg. Teď to však vypadá, že naopak tým pod jeho vedením výrazně strádá na taktické disciplíně a volnost jaksi přestává být žádoucí.

Mužstvo, jehož klíčové články spolu hrají celé věky, zkrátka mnohdy působí, jako by se sotva potkalo. Alespoň atmosféru by ale mohl pomoci z pozice asistenta vyspravit Vedran Ćorluna, svého času tmelící kabinu jako hráč, nyní nahrazující Ivicu Oliće v pozici asistenta. Těžko říct, jestli by jeho zkušenosti z beka i stopera nemohly prospět též tápající současné defenzívě.

Tahoun týmu — Ivan Perišić



zdroj: AFP

Spíše než Luka Modrić na tomto místě Ivan Perišić figuroval už před minulým Eurem, když platil za čerstvou posilu Interu a nejlepšího chorvatského střelce kvalifikace (6 branek). Tehdy byl docela přirozenou volbou, jakkoliv i sám hvězdný Modrić byl o pět let mladší. Tentokrát? Tentokrát Chorvatsko nemá tak úplně zjevného tahouna. Pár vybraných hráčů obvykle podává lepší výkony v klubu než v reprezentaci (Barišić, Kovačić, Kramarić), Modrić už v posledních zápasech připravuje střelbu pro spoluhráče prakticky jen ze standardek, a můj původní kandidát Vlašić zřejmě přijde o startovní pozici minimálně pro zápas s Anglií.

A tak se vracíme k Perišićovi, nyní ve 32 letech již zdánlivě za zenitem, ale pořád nesmírně užitečným fotbalistou. Dalić rád i během zápasu prohazuje obě křídla, a potom se mu tak versatilní forvard rozhodně šikne. Perišić se proslavil důležitými góly i zodpovědnou defenzivní hrou, přičemž pro Daliće sem tam zastane i post jednoho z hrotových útočníků.

Co je zvláště pozoruhodné: pro Antonia Conteho již v Interu Milán Perišić letos představoval primárně levého křídelního beka, zatímco Dalić prozatím jeho ukotvení v obraně odolává. Ba naopak, Perišić je zdaleka nejspolehlivějším Chorvatem, co se efektivní činnosti v pokutovém území týče, odkud jednak zakončuje (góly proti Slovensku, Maltě i nedávno Arménii v přípravě), jednak připravuje zajímavé šance pro kolegy (šest z jeho posledních osmi nahrávek na střelu vycházelo zvnitřku šestnáctky). Stačí se podívat, jak v únoru v milánském derby vhodně doplnil útok a dával míč spoluhráči prakticky do kuchyně; klasický Perišić z Vatreni.

Osobnost týmu — Luka Modrić



zdroj: AFP

Modrić byl sice zproštěn obvinění z křivé přísahy u soudu Zdravka Mamiće, kdy coby svědek záhadně změnil svou původní výpověď ve prospěch žalobce na "nepamatuji si detaily”, ale ani takový detail mu už výrazný škraloup na jeho do té doby bezmezné popularitě neumaže.

Od vypuknutí největšího korupčního skandálu v chorvatské kopané Modrić přerušil nadvládu Cristiana Ronalda a Lionela Messiho v anketě Zlatý míč (2018), vysloužil si tzv. Zlaté chodidlo na monacké promenádě ve stylu hollywoodského chodníku (2019), ve 35 letech přidal už rekordní devátý triumf v anketě Chorvatský fotbalista roku (2020) a stal se dle očekávání nejčastěji reprezentujícím Chorvatem historie (2021)... a přece už nikdy nebude neoddiskutovatelným miláčkem davů. Je to stejně zvláštní jako zasloužené.

Po podpisu nové smlouvy Luka Modrić příští léto završí celou dekádu služby pro Real Madrid, která mu doposud vynesla přesně 13 klubových trofejí. Přestože tedy v září oslaví už své 36. narozeniny, na klubové úrovni se ještě do ústraní odklidit nechystá. Reprezentace by však mohla být jiným kafem; Vlašić už víceméně přebral jeho výsostní úlohu desítky a v závěsu čeká celá řada talentovaných středopolařů, ofenzivněji laděným Lovrem Majerem počínaje a defenzivnějším Nikolou Morem konče, takže tohle s velkou pravděpodobností bude Modrićovo adieu na blyštivé scéně a rozhodně poslední šance něco ukázat a dokázat i na Euru, kde zatím v devíti vystoupeních přispěl jen jedním gólem ze hry a jednou asistencí k tomu.

Na prahu slávy — Nikola Vlašić



zdroj: AFP

V mnoha ohledech je tohle již Vlašićův tým, spíše než Modrićův. To on, pokud na ní Dalić vůbec hraje, okupuje stěžejní prostor mezi liniemi uprostřed hřiště, zatímco Modrić se tlačí více k pravé postranní čáře, odkud není ani zdaleka tak nebezpečný. Chorvatský kouč pro to má dobrý důvod: Vlašić si sedl s Petkovićem, nabízí podobné kvality jako "peak Modrić” (driblink směrem k vápnu, střelba ze střední vzdálenosti, finální přihrávka, snaha vybojovat míč ve finální třetině) a hlavně byl skoro jediným Chorvatem, kdo ofenzivně nevybledl ani během traumatické zkušenosti v Lize národů 2020/21. Nastřádal tři body a zůstával konzistentní hrozbou pro soupeře, což pro další tříbodové muže Brekala a Kovačiće neplatilo.

O Vlašićovi se jako o velkém talentu psalo přinejmenším od sezony 2016/17, kdy v osmnácti letech začal dominovat v chorvatské lize, ovšem po ztraceném roce v Evertonu (2017/18) a následně i slabší první sezoně v CSKA Moskva se tak trochu ztratil z radaru.

Následovalo solidních 28 bodů ze hry ve dvou ročnících ruské Premier Ligy (18+10, včetně penalt 23+10), ke konci roku 2020 též označení serverem Sport-Express za nejlepšího fotbalistu v Rusku, a Vlašić je zpátky v popředí mladých chorvatských hráčů.

Jeden by to ani neřekl vzhledem k tomu, jak dlouho se o něm mluví, ale Vlašićovi je stále teprve 23 let a určitě v sobě má ještě jeden přestup do přední soutěže. Jako mladší bratr Blanky Vlašić, elitní světové skokanky do výšky (druhý nejlepší výsledek v dějinách), a syn Joška Vlašiće, chorvatského rekordmana v desetiboji, musí mít i on sám ty nejvyšší ambice...

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Chorvatsko je zvláštním úkazem na tomto turnaji: jeho soupiska čítá mnoho familiárních jmen, která v minulosti delší dobu patřila k inventářům reprezentace a stabilním členům základu, ale budou stoprocentně hrát? To už je jinačí rovnice. Ostatně Mislav Oršić a Luka Ivanušec na turnaj možná míří coby outsideři, ale můžete opravdu autory jedenácti bodů v Evropské lize (a dalších 33 v 1.HNL) označovat s čistým svědomím za outsidery? Nemůže teenager Joško Gvardiol, který též sehrál velkou roli ve čtvrtfinálové jízdě Dinama, pomýšlet na post startéra na levém beku? Možné to je, ač Dalićovi obvykle trvá, než zkusí něco nového.

Jeden hráč Dinama, který má své místo na slunci prakticky jisté, je člen 23jmenné soupisky nejlepších hráčů uplynulého ročníku Evropské ligy, Dominik Livaković. Danijel Subašić je pryč, s ním i duch Stipeho Pletikosy, a hlavně silná splitská tradice mezi třemi tyčemi. Tito dva, stejně jako současná dvojka Lovre Kalinić, se svému řemeslu učili v Hajduku (byť Subašić pouze částečně, až od 24 let), a všichni sdíleli tradiční slabinu brankářů ze Splitu: byli tuze přikovaní na čáře a slabí ve hře nohama. To zadarský produkt Livaković na takový neduh netrpí a měl by zdatně navázat na odkaz hrdého "dinamáka” Ladiće.

Na pravého beka se po dlouhé pauze vrátil Šime Vrsaljko, a pokud sám prohlašoval, že mu spoluhráči po zhruba dvou letech neustálého marodění scházeli, je nasnadě oplatit laskavost a říct, že i on musel výrazně scházet jim. Zejména do defenzívy to je s ním v sestavě obrovský rozdíl; soupeři v březnové kvalifikaci si po jeho straně nevytvořili jedinou šanci z postupného útoku, což je skutečná rarita pro tři po sobě jdoucí zápasy. (Byť abychom byli fér, proti nejslabší Maltě jeho pozici zastal Juranović, jinak sotva repre kvalita.)

Vrsaljko je jedním ze čtyř Chorvatů, kteří šli do přípravy nedoléčení, a jedním z nich je také Dejan Lovren, který měl původně startovat vedle Domagoje Vidy a replikovat jejich rapidně chabnoucí spolupráci z mistrovství světa. Lovrenovo pozdní zranění v barvách Zenitu by tak ve skutečnosti mohlo být požehnáním pro chorvatský lid, který z této stoperské dvojice otevřeně tekl celou sezonu 2020/21, na druhou stranu Lovren možná zmešká jen Anglii a pak se vrátí. Do té doby ho jistě zastoupí Duje Ćaleta-Car, který je sám o sobě solidní volbou, ale s Vidou dosud odehrál jen dva soutěžní zápasy s Ázerbajdžánem a Maltou, tedy soupeři kalibru, který na tomto mistrovství Evropy budete hledat marně.

Jedním ze dvou nejlepších stoperů země by už teď mohl být Marin Pongračić, jenže toho poslal do kolen ukrutně nešťastný rok, kdy si prodělal mononukleózu, koronavirus i zranění.

Na levém beku bude operovat Borna Barišić, syn jednoho z vyhlášených chorvatských mafiánů, na jehož místě by mnozí rádi viděli jeho jmenovce Sosu, který však vinou vleklého koketování s německým národním týmem sám sebe na nějaký čas prakticky připravil o nominaci. Barišić jinak rozhodně není špatný hráč — naopak, pro poslední dva roky se proměnil v učiněnou mašinu na gólové nahrávky (celkem 20 asistencí ve skotské PL a Evropské lize) — ale v národním týmu už delší dobu nemá ani zdaleka takový přínos. Zajímavou variantou nabízející dynamiku a driblink je potom kovaný krajní bek Bradarić, kterého ovšem Dalić využívá prozatím takřka výhradně výše ve hřišti, na levém křídle.

Před obrannou linií to bude čistit inteligentní a zodpovědný Marcelo Brozović, který by vzhledem k častému zajišťování Luky Modriće v double pivotu mohl aspirovat na nejlepšího hráče turnaje, pokud Chorvaté dojdou daleko, protože je to mnohdy nadlidský výkon. Pakliže hrají jak Modrić, tak Vlašić, zůstává na to Brozović vzadu často sám.

Modrić nicméně soustavně opakuje, že chce za národní tým hrát na desítce, a to mu dost možná Dalić po slabších výkonech Vlašiće v přípravě nakonec přeci jen dopřeje, i když třeba v poněkud plošším rozestavení 4-3-3. Středovou trojku doplní Mateo Kovačić, další z těch, kdo by rádi hráli desítku, a zřejmě ten s nejmenší šancí na její reálné zastání. Kovačić v reprezentaci dlouhodobě nemá pevnou pozici stejně jako v Chelsea, kde od začátku dubna k vítězství v Lize mistrů přispěl jen stovkou minut (přesto takhle Chorvat zvedl cennou trofej nad hlavu už v devátém roce v řadě, což je věru úctyhodná série).

Ve středu pole bacha na poměrně zranitelné alternativy. Badelj už víceméně dosloužil a rozhodně v této fázi kariéry není adekvátní alternativou za Brozoviće. Mario Pašalić je potom převážně využíván v závěrečných fázích zápasů na jakémsi falešném pravém křídle. Vlašić rozhodně načne alespoň jedno utkání ve skupině, ne-li rovnou dvě, ale nejspíš ne hned to první, na které si podle všeho Dalić chystá trojku Brozović, Modrić a Kovačić.

Klasické pravé křídlo obecně Chorvaté mají akorát v neotrkaném Ivanušecovi a Brekalovi, jemuž lehčí zranění z přípravy zkomplikovalo boj o pozici na startovním roštu. Vedle těchto dvou se tam každopádně vždy uživí dvojice Ante RebićIvan Perišić, která už na stříbrném MS utvářela tandem dvou z nejpracovitějších, nejspolehlivějších křídel schopných plynulého přepínání ze strany na stranu.

Pozice hrotového útočníka nabízí zajímavý rébus. Bruno Petković je jasnou volbou číslo jedna, to však pouze pokud je zdravý, a to on nebyl už hodně dlouhou dobu. Sezonu dohrával s poraněným ramenem, které ho nepřestane bolet, dokud nepůjde pod nůž (což riskantně odložil až na léto po Euru). Petković je jinak neobyčejně inteligentním forvardem, jenž klesá hlouběji do pole, vyhraje hlavu, dovede spoluhráči narazit i finálně přihrát do šance, ale jeden se neubrání dojmu, že tento turnaj pro něj může dopadnout i nefalšovanou katastrofou. Petković je tak trochu horká hlava, která musí být v tom správném rozpoložení, aby zářila — a když optimální vnitřní pohodu má, je to potom pořádná jízda. Ve vyřazovací fázi Evropské ligy už ve dvou letech přispěl dokupy čtyřmi góly, takže má určitý potenciál pro to být "turnajovým hráčem”.

Jeho hlavní alternativou je potom Andrej Kramarić, další komplikovaný případ sám o sobě. Na základě statistik by Kramarić byl okamžitě v základu; v uplynulých 365 dnech přeci jen střílel góly ze hry s obdobnou pravidelností jako třeba Benzema za Real a častěji než Messi nebo Ronaldo. Jenže problém tkví v tom, že tak činil na pozici podhrotového útočníka, kterou Dalić na své tabuli nikdy nevytváří. Kramarić se dokonce před turnajem nechal kontroverzně slyšet, že "i venkovské babky znají jeho nejlepší pozici na hřišti” (kterou není devítka).

Nedá se tedy svítit, dokud je Dalić trenérem Vatreni, 20gólovému Kramarićovi pšenka nepokvete. Nechávat na lavičce autora 77 bundesligových branek v průběhu posledních pěti kompletních sezon bude vždy neuvěřitelný luxus, ale dokud Chorvatsko nenajde vhodného útočníka, který by mohl hrát s/před ním...

Tip na umístění: konec ve skupině


Program zápasů - skupina D

13.06.2021
15:00
Anglie
1:0
Chorvatsko
Londýn
18.06.2021
18:00
Chorvatsko
1:1
Česko
Glasgow
22.06.2021
21:00
Chorvatsko
3:1
Skotsko
Glasgow

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Lovre Kalinić
03.04.1990
Hajduk Split
Dominik Livaković
09.01.1995
Dinamo Záhřeb
Simon Sluga
17.03.1993
Luton Town
Obránci
Datum nar.
Klub
Borna Barišić
10.11.1992
Rangers FC
Domagoj Bradarić
10.12.1999
Lille OSC
Duje Ćaleta-Car
17.09.1996
Olympique Marseille
Joško Gvardiol
23.01.2002
Dinamo Záhřeb
Dejan Lovren
05.07.1989
Zenit Petrohrad
Mile Škorić
19.06.1991
NK Osijek
Domagoj Vida
29.04.1989
Beşiktaş JK
Šime Vrsaljko
10.01.1992
Atlético Madrid
Záložníci
Datum nar.
Klub
Milan Badelj
25.02.1989
Janov CFC
Marcelo Brozović
16.11.1992
Inter Milán
Luka Ivanušec
26.11.1998
Dinamo Záhřeb
Josip Juranović
16.08.1995
Legia Varšava
Mateo Kovačić
06.05.1994
Chelsea FC
Luka Modrić
09.09.1985
Real Madrid
Mislav Oršić
29.12.1992
Dinamo Záhřeb
Mario Pašalić
09.02.1995
Atalanta Bergamo
Ivan Perišić
02.02.1989
Inter Milán
Nikola Vlašić
04.10.1997
CSKA Moskva
Útočníci
Datum nar.
Klub
Josip Brekalo
23.06.1998
VfL Wolfsburg
Ante Budimir
22.07.1991
CA Osasuna
Andrej Kramarić
19.06.1991
TSG Hoffenheim
Bruno Petković
16.09.1994
Dinamo Záhřeb
Ante Rebić
21.09.1993
AC Milán

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků Eura 2020 - Portugalsko
12.06.2021, 13:58
Představení účastníků Eura 2020 - Maďarsko
11.06.2021, 16:31
Představení účastníků Eura 2020 - Francie
11.06.2021, 11:38
Představení účastníků Eura 2020 - Německo
10.06.2021, 20:00
Představení účastníků Eura 2020 - Švédsko
10.06.2021, 15:50
Představení účastníků Eura 2020 - Polsko
10.06.2021, 04:32
Představení účastníků Eura 2020 - Španělsko
09.06.2021, 20:06
Představení účastníků Eura 2020 - Slovensko
09.06.2021, 13:27
Představení účastníků Eura 2020 - Anglie
08.06.2021, 17:27
Představení účastníků Eura 2020 - Skotsko
08.06.2021, 05:37
Představení účastníků Eura 2020 - Česko
07.06.2021, 20:16
Představení účastníků Eura 2020 - Rakousko
07.06.2021, 13:30
Představení účastníků Eura 2020 - Ukrajina
07.06.2021, 03:12
Představení účastníků Eura 2020 - Nizozemsko
06.06.2021, 22:31
Představení účastníků Eura 2020 - Severní Makedonie
06.06.2021, 13:00
Představení účastníků Eura 2020 - Dánsko
06.06.2021, 04:21
Představení účastníků Eura 2020 - Finsko
05.06.2021, 18:48
Představení účastníků Eura 2020 - Belgie
05.06.2021, 14:39
Představení účastníků Eura 2020 - Rusko
05.06.2021, 06:03
Představení účastníků Eura 2020 - Wales
04.06.2021, 21:30
Představení účastníků Eura 2020 - Itálie
04.06.2021, 10:59
Představení účastníků Eura 2020 - Švýcarsko
04.06.2021, 02:49
Představení účastníků Eura 2020 - Turecko
03.06.2021, 17:50

Komentáře (132)

Přidat komentář
meno

Menův tip na umístění: Konec ve skupině, 3 body.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jasný postup dál na úkor těch Čechů, kteří uhráji jen bod se Skoty.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Tip: osmifinále, kde je vyřadí Nizozemsko, 3 body ve skupině by na postup jim mohlo stačit

Reagovat
Stannis Baratheon

Ty seš z těch oranžád nějak hotový. Jestli nějakým způsobem uhaluzí první místo ve skupině, tak Chorvatsko je zastaví.

Reagovat
KingMaster13

No právě, že furt má to Nizozemsko alespoň dynamický mladý tým To na Chorvaty v podstatě stačí.

Reagovat
meno

Kdyby jim nebylo tak 1000 let

Reagovat
Seydou Doumbia

Kde bereš takové dobře přesvědčení na Oranje?

Reagovat
stas87

Koniec v skupině? Okej, odvážné ako kedysi postup Maroka na úkor Portugalska. Postup Čechov do štvrťfinále a krach Chorvátov v skupine..to sa mi nezdá. Je to len tip autora, aj tak si myslím že kvalita je stále na ich strane a keď pôjde o posledný turnaj Modriča, spraví pekny výsledok na jeho poslednom turnaji.

Reagovat
Malresi

Imho je pravdepodobnejšie, že Chorváti tú skupinu vyhrajú, ako že v nej skončia.

Reagovat
GjøvikFF

Redakce tipuje tohle, ty zase něco jiného...u obou to je jen odhad a každej ví pendrek, jak to dopadne. Tak se na to koukneme, zafandíme a na konci to prostě sečtem.

Reagovat
Malresi

Reagovat
uff

Reagovat
oli9

Tak autor je zaujatý... Reálně vidím chorvaty na 1. flek... Angličani 2. A my že skotskem tam rozhodne vzájemný zapas.... Ale zápas blbec, červená karta a vše je jinak než dle předpokladu

Reagovat
smazaný uživatel

jj chorvatsko nad anglii je uplne objektivni realita

Reagovat
ACSeRw!n

uz se konecne smir s tim, ze ses na ceskym webu

Reagovat
smazaný uživatel

to tazko tymto svedom vysvetlovat

Reagovat
stas87

Jj, pretoze ked sa narodis na Slovensku ci v Cesku, musis predsa automaticky fandt slovakom a cechom. Tvoje okolie to ocakava, vobec nezalezi na tom, ze si k ani jednej krajine nenajdes vztah, fandi vsetci, musis aj ty.

Reagovat
smazaný uživatel

ved nemusis, ale potom ked napises na cz/sk webe, ze budes viac fandit Svedom nez svojim tak snad necakas potlesk

Reagovat
stas87

Necakam vobec nic, vlastne jedno ano. Nech to ludia nekomentuju a sustredi sa na hokej, nie na to komu prajem.

Reagovat
smazaný uživatel

Neprovokuj a budes mat klud.

Reagovat
stas87

Takze nemôžem nič napísať kvôli väčšine aby ju to neprovokovalo? Nemyslím si, že píšem o hokeji tak, že to niekoho provokuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Len sa potom necuduj, ze niekto na to reaguje tiez keby sved na svedskej stranke napise ako by fandil viac Kanade nez Svedsku tak asi tam nebudu reakcie super nech sa vam dari a pod.

Reagovat
stas87

Prečo si teda vytiahol v tejto diskusii to, že fandím Švédsku? Prečo je stále ťažké akceptovať že môj obľúbený tím nie je z krajiny v ktoré žijem? Ked je zápas Svedsko-Slovensko alebo Svedsko-CR, tak po každom Švédskom góle nemám potrebu písať gooool a podobne.

Reagovat
smazaný uživatel

Ved to bolo najprv zo srandy, lebo ako hovoris aspon nemas potrebu to tak prezivat a davat Slovakom najavo ako im nefandis. V podstate u teba s tym problem nemam, len mi to pripomina par exotov no

Reagovat
stas87

Väcsinou si slovakov nevsimam, casto ani nepozeram ich zapasy. Takze ti vadi ludia co to davaju okazale najavo? To som prave nechcel nikdy dat najavo. A ked spolu hraju cesi a svedi, tak s nimi v dospelej kategorii maju svedi problem a prehravaju s nimi poslednou dobou. V mladezi ale je to presne naopak, tam väcsinou svedi vyhraju vyssim rozdielom a nemaju problem.

Reagovat
lichna.

Noooo Občas jo.

Reagovat
JohnKoul

co to má s tím společnýho ty národovecká plačko?

Reagovat
fabec1222

Jsou přestárlý a vyžilý...

Reagovat
Kily

úplně v klidu, stačí si uvědomit, že od toho stříbra na MS je soupiska Chorvatska mnohem lepší (i když jenom na pohled), než jejich hra a výsledky, tam už ho žádná hitparáda doopravdy není

Reagovat
spider_8

Ono i to stribro muze trochu mast. Byli v lehci casti pavouka a postoupili dvakrat pres penalty se slabsimi souperi.

Reagovat
uff

Som zvedavý na vašu skupinu. Príde mi jedna z najzaujímavejších.

Reagovat
smazaný uživatel

Check, další protičeský komentář.

Reagovat
celeb

to 'check' je cechizmus jak svina

Reagovat
Acrocephalus

Zase bych je neprecenoval, jsou schopni zahrat bozsky i tragicky. Tohle muzstvo ma tak nevyrovnany vykony, ze s nimi muzeme dopadnout jakkoliv, viz nase minule klani s nimi na EURO 2016. Jejich suverenni hra sla po ostude fanousku do uplny riti a nakonec stridali tak, aby posilili obranu, ne utok. Chteli hrat na remizu, pac jim bylo jasne ze jsou uplne rozlozeni. Takze pokud bychom jim dali rychlyho gola, verim, ze Chorvaty snadno zlomime.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Jandak

Semifinále

Reagovat
oli9

Sympaťáci. Vždy jim přeju. Škoda ovšem že je zase máme ve skupině

Reagovat
fabec1222

Anglie - Chorvatsko 1:1 Perišič

Chorvatsko - ČR 1:1 Kovačič

Chorvatsko - Skotsko 1:1 Vida

Polsko - Chorvatsko 1:0 Lewandowski

Reagovat
Modroočko

Prepadák turnaja, 1 bod v skupine.

Reagovat
GjøvikFF

Mně se Chorvati líbili více na ME 1996 než o dva roky později na MS. Na ME to bylo docela zjevení a způsob, jakým vypráskali obhájce titulu Dány, byl neskutečnej. Ve čtvrtfinále vypadli s Němci jen díky neodpískanému jasnému faulu Sammera před rozhodujícím gólem, hráli super. Naopak o dva roky později na MS, kde nakonec brali bronz, prošli v osmifinále přes tehdy parádně hrající Rumuny jen díky nasimulované penaltě, což byla veliká škoda, protože Rumuni mohli jít taky hodně daleko, tehdy herně jeden z nejsympatičtějších týmů na MS.

Reagovat
Modroočko

Reagovat
mayday

Ale po Rumunech zase neskutečným způsobem vypráskali 3-0 Německo a i v semifinále s Francií hráli vyrovnaně.

V 96 možná Sammer fauloval, ale Chorvati v tom zápase hráli jako utržení ze řetězu a jeden dokonce kopl do ležícího Bobiće, bez červené karty.

Reagovat
GjøvikFF

Ten zápas byl celkově hodně špinavej, z obou stran, dnešním posuzováním by to bylo tak 6 červených. Já bytostně nesnášel ty dva simulanty Klinsmanna s Möllerem, celkově ta jejich tehdejší sestava byl jeden "sympoš" za druhým. Chorvati jim to o dva roky později vrátili i s úroky, to byl super zápas...a všechny góly výstavní. U těch Rumunů je hrozná škoda, že se jim celkově nepovedl nějakej větší úspěch...od MS 94 do ME 2000 (kromě ME 96) měli výborné turnaje, ale vždy max čtvrtfinále.

Reagovat
vacin

Tak Rumuni v te dobe meli super tym, "smulu" meli v tom, že Hagi nebyl tak o 3 roky mladsi.

Reagovat
GjøvikFF

Karpatskej Maradona

Reagovat
Puskas

Reagovat
mayday

Jo, to byla ještě takovej správnej Wehrmacht, Klinsmann, Moller, Köpke, Ziege, Reuter, Eilts, jen uniformy chyběly Sympatickej mančaft to moc nebyl a v 98 jsem byl hodně rád, jakou dostali od Chorvatů nakládačku.

Reagovat
mayday

Rumuni sice nikdy neudělali semifinále, ale z pohledu celé historie nikdy nepatřili mezi špičku dlouhodobě, takže i tak měla tahle generace solidní úspěchy, aspoň postupovali na turnaji konzistentně.

Reagovat
GjøvikFF

Na 90kách bylo mj. super, že se prosazovaly ty menší nároďáky ...my, Bulhaři, Dánové, Švédové, Chorvati i ti Rumuni

Reagovat
uff

Reagovat
uff

Reagovat
vacin

V tom 98 tezili z celkem primitivni skupiny (Argentina, Japonsko, Jamajka). Zase na druhou stranu, pak znicili Nemce, kteri se uz videli v semifinale 3:0 a co si pamatuju, tak z brejku to mohlo byt i 5

Reagovat
uff

Lenže tam im pomohla tá červená karta. Plus ten prestarnutý Nemecký nároďák.

Reagovat
PH8

Jsi starý.

Reagovat
Shevchenko

souhlas s odvážným tipem.

Reagovat
LAM

Ty Tipy Eurofotbalu jsou podle nálad, nebo podle kávových sedlin?

Chorvatsko konec ve skupině, Angličani v osmifinále a mi ve čtvrtfinále

Reagovat
LAM

my

Reagovat
Stannis Baratheon

Mi

Když nemáš ponětí o pavouku, tak je to těžké.

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie pujde na jednoho z trojice Portugalsko, Nemecko, Francie. Možná proto.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud teda vyhraje skupinu

Reagovat
fantomas

Samozřejmě hlavně proto.

Reagovat
mayday

Pro nás skončit na druhým místě a jít pravděpodobně na Poláky nebo Švédy, to by byla fantazie.

Reagovat
PaYaB

Reagovat
fantomas

Takhle nám to vyšlo

Reagovat
mayday

No kéž by Já si bohužel myslím, že půjdem max z třetího.

Reagovat
JohnKoul

V suchým triku výhra nad kýmkoliv.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to by snad z tejto trojky porazili kazdeho

Reagovat
netopier

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Postup ze druhého místa. To neustále podceňování Chorvatů je směšný.

Reagovat
smazaný uživatel

Ta forma za poslední rok je ale fakt hrozná. Se pak nemůžeš divit že se jim nevěří

Reagovat
smazaný uživatel

Když si odmyslíme Ligu Národů, kde měli mega těžkou skupinu, tak kvalifikaci zvládli v pohodě (poměrně jednoduchá skupina) a přáteláky zas tolik člověku neřeknou, takže mi z toho vychází, že jsou furt favoritem na postup ze skupiny po Anglii. Proti Belgii hráli dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

To bylo ale už dva roky zpět,

Reagovat
smazaný uživatel

Rok ne, poslední zápas s Portugalskem hráli 17.11.20.

Reagovat
smazaný uživatel

"tak kvalifikaci zvládli v pohodě (poměrně jednoduchá skupina)"

Reagovat
smazaný uživatel

Jj pravda, ta je stejně moc neprověřila.

Reagovat
PaYaB

Ale ty výsledky... prohra v Maďarsku, remíza v Ázerbajdžánu, to bys o vicemistrů světa moc nečekal.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím v jaké to bylo fázi, jestli už měli dostatek bodů zajišťující účast a hrát tzv. na půl plynu.. Ale máš pravdu podobný týmy by měli vícemistři porážet.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale uvidíme no já jim nevěřím. Myslím si že v klidu budeme před nima ve skupině když bude štěstíčko

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak pokud se nepletu tak odehráli už tři soutžení zápasy v kvaldě na MS. Proti nějakým žabařům a dost se zapotili. MYslím že snad prohráli i se Slovinskem a plichtili s Maltou nebo tak něco.

Reagovat
smazaný uživatel

Dvě výhry a jedna porážka se Slovinskem no. Já betu fakt, že nejsou v ideálním rozpoložení a úplně se jim nedaří, ale když se podíváme na ten tým, tak je kvalitou nad naším. Nevim, kde furt všichni berou tu jistotu u naší repre. Že bychom my hráli skvěle za poslední dobu fakt nelze říct. Asi všichni vzpomínaj na tu výhru nad Anglií nebo fakt nevim.

Reagovat
smazaný uživatel

Porti Belgii to nebyl vůbec špatný výkon a závěr LN se taky docela povedl. Na papíře možná má Chorvatsko silnější tým ale to nemusí stačit.

Reagovat
smazaný uživatel

Čekal jsem, že tohle napíše. Ale zapomněl jsi na sestavu proti Belgii, Provod s Kúdelou budou hrozně chybět a náhradu za ně nemáme.

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda no ...tak uvidíme. Hlavně ať to vyhraje Portugalsko

Reagovat
smazaný uživatel

Siiu!

Reagovat
smazaný uživatel

Btw. on i ten Holeš se mi s tím Součkem líbil daleko víc v těch zápasech kvalifikace MS než Král.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Král hrál v přípravě hrozně.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Seydou Doumbia

To je taktika. Lepší než jak Češi v hokeji, kdy vypraskaji 3 top repre a pak sami skončí v bolestech.

Reagovat
pobody's nerfect

kdo dle redakce bude ve skupině třetí a kdo čtvrtý a kolik bude mít třetí tým bodů a skóre? Ať víme, na základě čeho se očekává vypadnutí ve skupině.

Reagovat
fantomas

Chorvati treti a vychazime z toho, ze si vsichni budou navzajem ve vyrovnany skupine ubirat body na potkani, takze my budem druzi s relativne malym poctem a Chorvati treba po dvou remizach ostrouhaji (myslim si, ze my je presne muzeme porazit s timhle tymem).

Reagovat
pobody's nerfect

mně taky vyšli, že ze třetího místa nepostoupí, ale zkusil jsem si naházet výsledky do apky co jsem našel a ta zároveň spočítá i tabulku na třetích místech, vyšlo mi, že chorvati budou v této tabulce pátí se 3 body a skóre -3 (které bude rozhodující faktor nepostupu).

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych s váma souhlasil před našima 2 katastrofálníma zápasama

Reagovat
fantomas

Katastrofální byl jen jeden.

Reagovat
PH8

S Itálií jsem to neviděl. Bylo to herně lepší jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mne to s Albánii bylo v podstatě horší než s Itálií.

Reagovat
meno

Anglie 7, Česko 7, Chorvati 3, Skoti 0.

Reagovat
Modroočko

Anglicko 5, Česko 5, Škótsko 4, Chorvátsko 1

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie 9, Chorvatsko 4, Česko 2, Skotsko 1

Reagovat
JohnKoul

Anglie 9, ostatní 2

Reagovat
meno

Jo jsou dobří, já ale čekám, že se Souček a Coufal zblázní Suk bude mít v zápase 2+0, Cuf dokonce 0+3. Skončí to 3:3, trefí se ještě Hložek.

Reagovat
raduinho

Baška Voda

Reagovat
smazaný uživatel

Já piju vodu normálně kohoutkovou. Proč utrácet peníze za tu stejnou vodu akorát zabalenou v plastu.

Reagovat
vetrnik

Cesko ctvrtfinale, Chorvatsko konec v skupine -

spatny matros

Reagovat
OliKahn

Chorvati nas sfouknou jako svicku…

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Borci nějakou tipovačku na celkové EURO dáme? Něco jako na ligy, vítěz, pořadí TOP3, top střelec, top asistent, překvapení, zklamání, atd? Případně kde?

Reagovat
Modroočko

Reagovat
Modroočko

Víťaz: Taliansko

Finále: Taliansko - Francúzsko

Porazení semifinalisti: Portugalsko, Dánsko

Najlepší strelec: Diogo Jota a Kylian Mbappé

Prekvapenie turnaja: Dánske ťaženie do semifinále, postup Severného Macedónska zo skupiny

Sklamanie turnaja: Chorvátsko, Belgicko, Robert Lewandowski

Reagovat
smazaný uživatel

Bych hodil pod starý článek nějaký jestli počkáte, tak po obědě tak to udělám

Reagovat
HalaMadrid_Flx

OK, nebo pod nějaký nový týkající se právě EURA, něco vyber.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky já na to zapomněl

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
smazaný uživatel

Indiánům a Slovákům se nedá věřit

Reagovat
Modroočko

to som ešte nepočul, ale dobré

Reagovat
vladis271

Dnes nebude nasa skupina?

Reagovat
smazaný uživatel

https://www.eurofotbal.cz/tema/predstaveni-tymu-euro-2020/ Vychází 2-3 články denně takže předpokládám že ano.

Reagovat
smazaný uživatel

Petkovic si asi namaze Cechov na chleba, bez neho nie su lepsi nez Cesi

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Myslíte, že nás čeká něco podobnýho i na EURU nebo se k tomu nějak UEFA konečně postaví (asi naivní myšlenka, ale uvítal bych to) .. na rádoby politikaření jednotlivých zemí i na EURU nejsem popravdě zvědavej.

https://www.youtube.com/watch?v=2Vo1h3bzlUs

Reagovat
ACSeRw!n

cikani z madarska rasistama.. ted uz je mozny fakt vsechno

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
brusel1
Reagovat
brusel1

Slovo „bohém“ se začalo používat ve Francii v 19. století, kdy se mladí umělci začali masově stěhovat do sousedství migrujících Cikánů, o kterých se v tehdejší Francii tvrdilo, že přišli z Bohemie, tedy z Čech

Reagovat
eleven11

Ktorý je Vlasič na tej fotke ?

Reagovat
fantomas

Dá se to přečíst i na dresu.

Reagovat
smetos

Ustasovci by meli prdet do hliny

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele