Představení účastníků Eura 2020 - Skotsko

08.06.2021, 05:37
Profily, historie
Radost skotských reprezentantů (© AFP)
Jejich více než dvě dekády trvající neschopnost dostat se na velkou akci lemovaly bolestivě těsné prohry s favority jako Nizozemskem nebo Itálií, ale i supertrapné výbuchy s outsidery jako Faerské ostrovy nebo Gruzie. Proto nebylo žádným překvapením, že když už se Skotové někam proplazili, vzali to oklikou přes Ligu národů. A pak nervy drásající penaltový rozstřel. A ještě jeden takový...

Když jsem začínal dělat rešerši pro tento profil, zajímalo mě mimo jiné toto: je od pohledu zřejmé, že když se po expanzi Eura na 24členném startovním roštu seřadili všichni britští zástupci až na Skotsko, jednalo se o přiléhavé, symbolické "fuck you” všem věrným fandům. Co ovšem působilo jako faktické dno, kdy má jeden chuť se vším skoncovat?

Oslovil jsem leckoho — od novináře skotských The Times Paula Forsytha přes vášnivé podcastery z PureFitbaw či The Tartan Scarf až po analyticky zaměřeného Stevena Harrigana — a ačkoliv jsem dopředu čekal množství kandidátů, sešlo se mi jich nad očekávání mnoho.

Rovnou dva vhodní adepti se zrodili z konfrontací s nenáviděnou Anglii. Barážová prohra 0:2 na Hampden Parku z listopadu 1999, v níž se přestárlá generace z mistrovství světa 1998 pokoušela o slepenou turnajovou zkušenost, je prvním takovým. Ještě více však bolela domácí remíza 2:2 v kvalifikaci na poslední světový šampionát, která ve výsledku Skoty vyšla pěkně draho. Nevyrovnat Kane ve třetí minutě nastavení poté, co Griffiths dvěma pozdními přímými kopy na vlastní pěst zápas otočil, Skotové by finišovali před Slováky a těšili se na baráž.

Po otřesných vzpomínkách na Albion přichází na řadu i jiné devastující momenty. V podstatě co cyklus, to jeden. O Euro 2004 hráli Skotové další baráž, a v prvním utkání tentokrát vydolovali jednobrankový náskok, aby ho pak v Amsterdamu hned na šestkrát prohospodařili. Když už se roku 2005 Skotsko opět vzpamatovalo z nevydařeného vstupu do kvalifikace na MS a teoreticky mu stačilo vyhrát dva zbylé zápasy, přišla rána hned napoprvé — domácí bezgólová prohra s Běloruskem. Euro 2008 mělo být konečně velkou skotskou show, když si v honbě za ním na Skotech dvakrát vylámala zuby i silná Francie; jenže zase stačil jeden výlet do propršené Gruzie a naděje se v tu ránu rozplynuly, jak bylo jejich dobrým zvykem.

Některé silné momenty přitom ani nebyly nutně spojeny s kvalifikačními selháními. Hrozivý režim George Burleyho se uzavřel až po přátelském utkání s Walesem, kdy řádění mladíka Ramseyho při výhře 3:0 vedlo k regulérní poločasové revoltě skupinky zkušenějších reprezentantů — policie musela kouče držet mimo kabinu, zatímco si to fotbalisté začali šéfovat sami. To se psal rok 2009 a Skotové měli být dle synovce znesvěceného kouče, internacionála Craiga Burleyho, "příliš dutí na to, aby chápali trenérovy pokyny”.

Bolestivé bylo vlastně i čekání až do 97. minuty na vítěznou branku proti Lichtenštejnsku na samém startu kvalifikace o Euro 2012. V tom samém cyklu se Craig Levein rozhodl pro "legendární” formaci 4-6-0 proti nikterak silným Čechům, aby se jeho svěřenci v Praze neslavně probránili k těsné prohře 0:1. Skutečně, těch kandidátů je nepřeberné množství.

Po tomhle všem utrpení pak snad ani nelze mít žádnému Skotovi za zlé, pokud se po remíze 2:2 s Nizozemci v přípravě na první šampionát po necelém čtvrtstoletí nechal malinko unést a začal spontánně vyhlašovat útok na medaile. Na ně to asi prozatím nebude, ale ať už tahle dlouze odkládaná turnajová zkušenost dopadne jakkoliv, Skotové si ji zajisté velmi užijí.

Jen se podívejte, jak slavili Marshallem chycenou penaltu. Poslechněte si, jak ze sebe emocionální Ryan Christie po utkání stěží soukal jakoukoliv větu. A pak mi řekněte, že jim to nepřejete. Zapomeňte na Kamaru; Skotové se přeci jen dočkali a ze srdce nepřát jim to jde jen stěží...

Fotbal v zemi


Já vím, že napsat dneska v českém jazyce něco pozitivního o Rangers, zadělává si člověk na profesní harakiri, ale v tomto bodě zkrátka nelze jinak; nejdříve korunovaní šampioni v celé Evropě ovládli skotskou nejvyšší soutěž po dlouhých devíti letech, a přece s úžasným 25bodovým náskokem na Celtic. The Gers takto konečně napodobili počin svých úhlavních nepřátel, když sami — čtyři roky po premiéře The Hoops — vydrželi celou sezonu neporaženi.

Příznivci Rangers už v minulosti oslavovali leckteré dominantní šampiony — Advocaatovu partu z přelomu tisíciletí, která roku 2000 též finišovala s více než 20bodovým náskokem na čele, potažmo McLeishovy vítěze domácího treblu ze sezony 2002/03, resp. doublu z ročníku 2004/05 — ale žádný nebyl takhle dominantní. Žádný nepřeklenul hranici 100 bodů (Celtic to zvládl dvakrát). Žádný nevyhrál všechny domácí zápasy. Žádný cestou neposbíral tolik čistých kont (26). Žádný napříč celou ligovou historií neinkasoval pouze třináctkrát.

Hergot, vždyť Rangers divže nezlomili i celosvětový rekord Van Gaalova magického Ajaxu.

To potom můžete samotného Kemara Roofea (mimochodem s "pouhými” 14 zásahy nejlepšího ligového střelce Rangers) nesnášet, jak chcete, a přesto musíte smeknout.

Pro Rangers navíc musel být tento triumf o to sladší, že se překrýval s několikerou implozí nenáviděného Celtiku. Na podzim se The Hoops dvakrát ztrapnili se Spartou v Evropské lize poté, co v předkole Ligy mistrů doma neméně trapně ztroskotali na Ferencvárosi. Hned ve třech různých bodech sezony čekali na soutěžní výhru alespoň čtyři zápasy. Z Ligového poháru vypadli už v listopadu, ze Skotského poháru sice až v dubnu, ale o to bolestivěji rukama Rangers. Nakonec z toho byla pro Celtic první sezona bez trofeje od roku 2010 a nejmenší bodová úroda v lize od roku 2000; a to se zrovna po 14 letech s klubem loučil věrný kapitán Scott Brown.

Teď to vypadá, že se Celtic po únorovém vyhazovu Neila Lennona začne sbírat zpátky na nohy pod vedením Angeho Postecogloua, vítěze Asijského poháru a účastníka mistrovství světa 2014, u nějž ovšem Alan Brazil z nějakého důvodu " netuší, kde na něj vůbec přišli”.

To máte tedy každopádně historické sezony pro Rangers a svým způsobem i pro Celtic... ještě někdo? Ale ano, známý edinburský klub Hibernian FC je definitivně zpátky na scéně poté, co roku 2014 na tři frustrující roky zahučel do druhého poschodí. Letos Hibs ve skotské Premier League obsadili třetí příčku, kam nevystoupali od sezony 2004/05, kdy v jejich dresu zářili pozdější hráči anglické Premier League jako Gary Caldwell, Steven Whittaker, Steven Fletcher, anebo právě výše zmíněný Scott Brown, který to v příštím ročníku po Glasgow a hlavním městě zkusí pro změnu ve třetím největším sídle země, Aberdeenu.

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


Na základě úvodu tohoto článku by se skoro chtělo říct "neexistuje” či alespoň "zanedbatelná”, ale oni na tom Skotové nejsou vůbec špatně. Bývaly dokonce doby, kdy platili za stálice světové scény a kvalifikovali se na pět mundialů v řadě (1974-90).

Co však též bije do očí, je to, že se jim v celé dlouhé historii doopravdy povedla jenom jedna jediná dekáda — staré dobré devadesátky, kdy se představili na čtyřech z celkových 10 turnajů, včetně jediných dvou účastí na Euru. Od určitého bodu vlastně skotský národní tým kopíruje trajektorii kultovní kapely Blink-182: veškeré největší hity včetně dvou zdaleka nejlepších kvalifikačních cyklů (ME 1996, MS 1998) nacpané do druhé poloviny 90. let, potom ještě jeden slibný záchvěv zkraje nového tisíciletí (těsný neúspěch v kvalifikaci o MS 2002, resp. baráž o ME 2004), a od té doby už jen samé trápení mísené s čirým zoufalstvím.

Vzhledem k tolika účastem na mezinárodních akcích asi nepřekvapí, že jsou Skotové podepsáni pod několika ikonickými momenty turnajové historie. Pro MS 1990 i následující Euro byla hráčům přidělena čísla vzestupně dle počtu startů za reprezentaci (nejvíce startů-nejmenší číslo), což vedlo například k tomu, že zatímco napoprvé na Allyho McCoista vyšla jeho oblíbená devítka, o dva roky později už po švédských kolbištích upaloval s pětkou. Na Euru 1996 Skotové statečně vzdorovali domácí Anglii, neproměnili penaltu a nakonec museli sklonit hlavy před geniálním "Gazzou”. Na mundialu 1998 zase dlouho trápili pozdější finalisty z Brazílie, dokud jim kolektivní srdce nezlomil nešťastný vlastní gól Toma Boyda.

Ať už byly nicméně vzpomínky jakékoliv (a že Skotové dle jednoho průzkumu nejraději vzpomínají na Euro 1996, jediný šampionát, kde dali nohy dohromady ikoničtí McCoist, Colin Hendry, Gary McAllister a John Collins), vždy pozoruhodně nepřekročily první fázi závěrečného turnaje. Nejblíže postupu byli Skotové právě roku 1996, kdy je absurdně zradilo Kluivertovo snížení na 1:4 dvanáct minut před koncem posledního duelu s Angličany. Takhle se Nizozemci svým rozdílem ve skóre vyrovnali Skotům (-1) a musely tak rozhodovat až vstřelené góly (3:1).

Cesta na šampionát


Z výčtu nejhorších momentů života skotského fanouška jsem výše záměrně vynechal jednoho absolutního favorita: drtivou porážku 0:3 v Kazachstánu v březnu 2019. Skotové tehdy do nového kvalifikačního cyklu vstupovali nabuzeni postupem do Ligy B nové UEFA soutěže, ale větší facku hned úvodem dostat opravdu nemohli. Tohle byla spíš rána pěstí: Ostrované během deseti minut v Nur-Sultanu (bývalé Astaně) prohrávali už o dva góly, a nakonec celí opaření kazašského brankáře otestovali všehovšudy dvakrát až po změně stran.

V tu chvíli se zdálo, že vlastně celý kvalifikační cyklus začal a zároveň skončil. Což se potvrdilo. Za pár dní se Skotové nevzpamatovali ani v San Marinu (hubená výhra 2:0), a tak v březnu kvalifikace v roli startérů skončila hned pro tři členy zadní řady. Ani tahle menší obměna kádru však Skoty z letargie neprobrala. V červnu se opět trápili s Kyprem (2:1) a po výbuchu v Belgii (0:3) se konečně, zhruba s třízápasovým zpožděním, poroučel kouč McLeish.

Steve Clarke hned při své premiéře čelil nelehkému úkolu: poraz doma Rusko, anebo se s Eurem můžeme pro tuto chvíli vlastně okamžitě rozloučit. Zázrak se nekonal, Skotové sice brzy vedli, ale ve výsledku je zlomil vlastní gól O’Donnella, a tak zbytek kvalifikace mohl Clarke zasvětit zkoušení nových tváří jako John Fleck nebo Ryan Christie i dříve nepříliš užívané formace 4-2-3-1 s McGinnem na desítce. To okamžitě neslo ovoce; Christie s McGinnem byli nejlepšími Skoty ve všech posledních třech duelech, kdy Skotové konečně zodpovědně plnili roli favoritů a nedali příliš šancí San Marinu, Kypru ani Kazachstánu.

Skutečná kvalifikace o Euro nicméně Skotsku začala teprve na podzim 2020, kdy Clarkeova parta byla favorizována v semifinále baráže proti Izraeli (a k penaltám se po bezbrankovém průběhu bez vyložených šancí vyloženě protrápila), ale ne už tak ve finále proti Srbsku. Taky tehdy to při střetnutí dvou tříobráncových systémů vypadalo na Marshallovo čisté konto a tentokrát triumf v základní hrací době, než těsně před koncem vyrovnával Jović. Penaltovým hrdinou se potom ukázal být Marshall, když se v páté sérii famózně natáhl k tyči po solidním pokusu Mitroviće, a ten se tak stal prvním a zároveň posledním neúspěšným exekutorem.

Trenér — Steve Clarke



zdroj: twitter.com

Dlouhou dobu se jevil jako klasický kariérní asistent trenéra, který možná nikdy nebude dostatečně dobrý na to, aby uspěl v roli hlavního kouče. Byl pravou rukou Josého Mourinha při jeho první úspěšné štaci v Chelsea, pracoval i pro svého bývalého spoluhráče Gianfranca Zolu ve West Hamu či skotskou legendu Kennyho Dalglishe v Liverpoolu, avšak veškeré tyto zkušenosti záhy na první dobrou ve West Bromwichi jako vůdce číslo 1 prodat nedokázal. Začal sice slibně, avšak poroučel se už v půlce druhé sezony s 9 výhrami z posledních 41 zápasů. Prosinec se mu záhy stal po pouhém roce osudný také v Readingu, odkud byl vyhozen jen měsíc poté, co o jeho služby projevil zájem Fulham. Tato anabáze ústila v necelé dva roky bez pořádného vytížení, alespoň tedy ne v popředí zájmu veřejnosti.

A pak to zničehonic přišlo...

Rodák z malého rybářského městečka se vrátil do svého mateřského kraje Ayrshire, usadil se v krásném historickém městě Kilmarnocku, kde největší část své kariéry strávil jeho starší bratr Paul, a kam jeho veřejná persona mlčenlivého, odměřeného pragmatika dokonale zapadla. Clarke měl dostatek klidu na nastolení disciplíny a vypilování systému, který jen těžko mohl lépe sloužit účelu. Hned při svém debutu obral o body Rangers, aby o pár týdnů později připravil Brendanu Rodgersovi v čele Celtiku jeho teprve druhou porážku ve Skotsku.

Svou první sezonu v Kilmarnocku završil na pěkné páté příčce a skotskou novinářskou asociací byl poprvé vybrán manažerem roku. V příští sezoně vše povýšil na další level — uhrál Evropskou ligu za pomoci dalších skalpů glasgowských gigantů (jeden Celtiku, dva Rangers). Pro Kilmarnock se tehdy jednalo o první umístění v Top 3 nejvyšší soutěže za neskutečných 53 let a beze zbytku historickou sezonu, která z Clarkea učinila populární volbu pro nároďák.

Teď se Clarke čerstvě těší již ze své třetí nominace na manažera roku, kterou téměř jistě promění ve třetí triumf...

Tahoun týmu — John McGinn



zdroj: AFP

V dubnu 2015 ho nešťastná náhoda na tréninku St. Mirrenu málem připravila o nohu, ne-li holý život. To se mu spoluhráčem hozená špičatá tréninková tyč zabodla sedm centimetrů do nohy a o pouhý milimetr minula stehenní tepnu. Zasáhnout ji, během chvíle by vykrvácel.

O šest let později John McGinn nosí 50milionovou cenovku a poutá zájem největších klubů Anglie.

John McGinn byl kvalitním a úspěšným fotbalistou, ještě než se vydal na jih Británie; s podceňovaným St. Mirren například spolu s pozdějším reprezentačním kolegou Kennym McLeanem vyhrál Ligový pohár. Zároveň však po celé své působení ve Skotsku působil poněkud nedonošeně; rozhodoval se ze sekundy na sekundu, pročež dost kazil, byl snadno odstavitelný od míče, protože neměl pořádnou sílu, a zkrátka postrádal nutnou konzistenci.

Aston Villa ho nakonec kupovala jako čerstvého vítěze druhého skotského poháru za pouhé dva miliony liber (které tenkrát například Celtic notoricky nebyl ochotný zaplatit), toho času ještě do druhé ligy, a McGinnův progres je od té doby senzačně strmý. Již v první sezoně v Premier League (2019/20) se řadil k jedněm z nejefektivnějších driblérů i střelců z druhé vlny, a že Villans v tomto ročníku nikdy nebojovali o záchranu, je jeho zásluha obdobným dílem jako ta Grealishova. McGinn je jedním z nejčastěji faulovaných hráčů Evropy, jehož škála přihrávek a schopnost přenést hru se zlepšuje snad s každým kolem. Občas takhle vlastně připomíná postavu z nějaké RPG hry; co měsíc, to nové vybavení, nová dovednost.

Ve skotské reprezentaci McGinn plní o poznání odlišnou, ale neméně důležitou roli. Clarke ho na rozdíl od McLeishe začal stavět výše do hřiště a dostává z něj to nejlepší. McGinn umí vypálit z dálky i zakončit hlavou, a nikdo tak nepodporuje útočníky efektivněji než on. Kvalifikaci nakonec McGinn zakončil se sedmi góly, tedy na úrovni Romelua Lukakua a před dalšími forvardy postupujících týmů jako Lewandowského, Depaye. Skotové skončili třetí. Když si jednou Clarke dovolil McGinna posadit, byla z toho ošklivá porážka od Belgie (0:4) a drsná kritika jinak populárního kouče. Do příštích pěti soutěžních duelů již McGinn zase nastoupil od začátku a pokaždé byl serverem SofaScore prohlášen za skotského muže zápasu.

McGinnova popularita má nyní, v jeho 26 letech, několik různých podob. Skotský zástupce kapitána je už dávno kultovním hrdinou Hibernians (kde fanoušci zpívávali, že je "lepší než Zidane”), fanoušci Aston Villy ho zvolili nejlepším hráčem klubu v postupové sezoně 2018/19, a skotští novináři na světě neregistrovali lepšího reprezentanta v tomto i minulém ročníku. Cena pro skotského reprezentanta roku se uděluje od roku 2008 a před McGinnem ji nikdo nezískal dva roky po sobě. Už jen to krásně ilustruje McGinnův progres i fenomén.

Osobnost týmu — Andrew Robertson



zdroj: AFP

Předávat kapitánskou pásku mezi Scottem Brownem, známým bouřlivákem, a Andym Robertsonem, spíše tichou inspirací současné generace mladých skotských fotbalistů, to je jako jít z druholigového Hullu rovnou do Kloppova Liverpoolu — vpravdě pořádná změna.

Na druhou stranu, Andy Robertson nepotřebuje nikoho kosit, nepotřebuje na kohokoliv řvát; jeho výkony, jeho kariéra, jeho pracovní morálka hovoří samy za sebe a dostatečně nahlas. Robertson se loni stal teprve pátým Skotem (!), který kdy vyhrál anglickou Premier League jako hráč. Roku 2018 po zdánlivě nekonečných 21 letech navázal na Paula Lamberta, posledního Skota ve finálovém zápase Ligy mistrů, a na druhý pokus o rok později také slavil.

Robertson nyní sice ani omylem nebude prvním vítězem Ligy mistrů, který jede se Skotskem na velkou mezinárodní akci (Paul Lambert hrál na MS 1998, Dalglish rovnou na dvou MS), ani prvním, kdo tak bude činit s kapitánskou páskou na rukávu (Graeme Souness vedl Skoty na mexickém mundialu), avšak rozhodně bude prvním, komu se to poštěstí na Euru.

O inspirativním životním příběhu Andyho Robertsona se na tomto místě rozepisovat asi nemusím — to za mě ostatně sám učinil pro The Players‘ Tribune — ale rozhodně přitom vězte, že ona historka o tom, jak se 15letý amatér ze supermarketu po propuštění ze Celtiku zjevil na tréninku Queen’s Park, je už dnes pevnou součástí skotského národního folkloru.

Na prahu slávy — Che Adams



zdroj: AFP

Zdá se být poněkud ironické, že hrdý skotský národ nejspíš na hrotu útoku povedou do boje dva naturalizovaní cizinci. Až Steve Clarke přesvědčil australského rodáka Lyndona Dykese a anglického rodáka Che Adamse k reprezentování skotské krajiny, která teď bude velmi spoléhat na jejich nevyzpytatelný pohyb i schopnost střílet důležité branky. Dykes se stal miláčkem tribun a jakýmsi talismanem, když v Lize národů sestřelil Česko i Slovensko, zatímco Adams hned při svém prvním reprezentačním srazu v březnu úřadoval proti Faerům a nedávno v generálce na nadcházející Euro jediným gólem zápasu sestřelil Lucembursko.

Adamsovým hlavním úkolem teď přitom nebude nutně střílení gólů; nadprůměrný je ostatně spíše ve vytváření střeleckých příležitostí pro ostatní, ať už přímo svými přihrávkami, anebo nepřímo svým inteligentním pohybem na obřím prostoru. Skotové v této skupině nejspíš ve všech utkáních budou muset spoléhat na protiútoky, a právě tehdy se bude Adamsovo neúnavné roztahování hry mimořádně hodit. Čtrnáct bodů za Southampton taky není úplně k zahození; pokrývá to ostatně bezmála 30 % všech branek, které Saints letos v lize vstřelili. Jeho bezchybná spolupráce s Dannym Ingsem je hodná replikování i na této úrovni.

Che Adams, který je způsobilý díky prarodičům, se dlouho předlouho rozmýšlel, když první snahu skotské strany o jeho definitivní úvazek odmítal už roku 2017. Mezitím reprezentoval Anglii až do úrovně "20”, dokud ho nepřesvědčila úspěšná kvalifikace na toto Euro.

Adams takto přišel o několik cenných sezon, ale ve 24 letech teprve vstupuje do teoreticky nejsilnější fáze své kariéry, přičemž pomýšlet na střelecký rekord Skotska rozhodně není od věci. O první místo se ostatně dělí "pouze” 30góloví Dalglish s Dennisem Lawem, přičemž do historické Top 10 Adamsovi už nyní, po čtyřech utkáních, schází jenom 11 přesných tref.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Jak poznaly už dva české národní týmy, Skotsko je neobyčejně frustrujícím protivníkem. Již Clarkeův Kilmarnock se proslavil cynickým, taktickým faulováním na hraně červených karet, a byť Skotové pod ním této úrovně ještě úplně nedosáhli, jejich organizace bez balonu je bezvadná a jejich chuť okamžitě po zisku balonu zaútočit do rozhozené obrany bezbřehá.

Zatímco celou kvalifikaci ještě skotská reprezentace strávila v ortodoxních rozestaveních jako 4-2-3-1 nebo i 4-4-2, Clarke evidentně dlouhých karanténních chvil využíval k pilování systému se třemi stopery. Od toho následně během celé sezony 2020/21 neupustil a téměř jistě z něj bude vycházet i zde; otázkou je pouze, zda to bude vypadat více jako 3-4-1-2 (ofenzivnější, zde asi méně pravděpodobná varianta), anebo raději 3-5-2.

V brance každopádně začne David Marshall, který poměrně sebejistě přebral štafetu po Allanu McGregorovi. Ten byl sice ve svých 39 letech opět vyhlášen nejlepším Rangerem roku, sám se však už roku 2018 rozhodl řešit sérii zranění tím, že obětoval reprezentační kariéru pro tu klubovou. I bez McGregora je každopádně skotské brankářské trio zdaleka nejstarším na turnaji, což může poukazovat na jakousi krizi skotské brankářské školy — jako třetí volba ostatně jede 33letý McLaughlin, dvojka Rangers. A skutečně, doma zůstávají pouze nepřesvědčivé volby jako Bain (Celtic) nebo Clark (St. Johnstone). Marshallovu pozici mírně znejistěly březnové kvalifikační zápasy a v případě změny by se dostalo na Gordona, který sice s Hearts prožil skvělý ročník, to však pouze ve druhé lize.

Rozestavení se třemi stopery, které ve skotském ligovém fotbale sotva zpozorujete, bylo částečně stvořeno proto, aby si Clarke věčně nedopřával luxus Kierana Tierneyho na lavičce. Rozený lídr má dostatečnou inteligenci na to, aby post levého stopera zastal a zároveň tak dopřál Andymu Robertsonovi volnost útočit. Někomu možná může přijít poněkud nešťastné, že Skotsko registruje dva z nejlepších hráčů planety na svém postu zrovna s ohledem na roli levého beka, ale i to je pořád lepší než nic.

Ještě z větší části ovšem Clarke na toto rozestavení sází proto, že klasická pozice stopera je bez debat hlavní slabinou tohoto týmu. Nebo alespoň donedávna byla, dokud v sobě Grant Hanley zničehonic neobjevil prvoligové kvality a nestal se velkou oporou Norwiche. Jeho přesná přihrávka i cit pro odklizení míče z nebezpečných prostor mu po nakonec vynesly i nominaci do oficiálního týmu roku EFL Championship. Hanley má tedy své místo uprostřed obranného trojlístku takřka jisté, ovšem třetí stoper je ve hvězdách.

V minulosti tuto roli nejčastěji zastával Scott McTominay, který přinášel rozdílovou schopnost vyvézt i vertikálně rozehrát míč a podpořit tím zakládání útoků, ovšem po vypadnutí McLeana a hlavně primárního štítového záložníka Ryana Jacka bude nejspíš daleko víc potřeba v záloze. Ač Owen Brown z PureFitbaw například není přesvědčen o jeho poziční hře ani schopnosti odebírat míč, realitou zkrátka je, že Clarke nemá příliš na výběr.

Namísto toho tak patrně pravého stopera minimálně zkraje turnaje zastane Jack Hendry, jenž se nedávno v přípravě uvedl brankou proti Nizozemsku. Dalšími možnostmi jsou Scott McKenna, Liam Cooper nebo Declan Gallagher (poslední dva dříve hrávali spíše prostředního ze stoperů, než se dostavil Hanley), ale v každém případě se v této roli nebude ocitat žádný "druhý McTominay”, takže rozhodně ubyde přehled v rozehrávce.

Střed pole vedle McTominaye patří samozřejmě Johnu McGinnovi, kterého pouští více dopředu, do jeho oblíbené polohy přímočarého box-to-box záložníka, kolega Callum McGregor. Ten nejspíš skutečně začne v základu, přestože v Celtiku prožil individuálně nejhorší sezonu za několik let. Když mu to jde, je kvalitním dispečerem, nicméně podobné služby s ještě větším výkonnostním stropem by možná už letos mohl poskytnout talentovaný Billy Gilmour. Ten má v 19 letech fůru času, ale se svým prostorovým viděním a prvním dotykem by už teď nemusel mít sobě rovného. Další hráč povolaný bez jediného repre startu, David Turnbull (21 let), je pro změnu takovým "McGinnem lite”.

Třetím úplným novicem v nominaci byl v Rangers sotva vytížený Nathan Patterson, který by ovšem pravidelně hrál v kterémkoliv jiném skotském klubu, který nezaměstnává Jamese Taverniera, suverénně nejlepšího pravého beka soutěže. Ani Patterson není bez šance na vytížení, protože ačkoliv Stephen O'Donnell odvádí solidní služby, není v jádru žádným speciálním fotbalistou, který toho mnoho nepřidává zejména v útočné třetině. Pokud by tudy Skotové potřebovali primárně útočit, nabízí se zde rovněž ozkoušený Ryan Fraser.

Proč by vpředu tandem Lyndon DykesChe Adams mohl efektivně fungovat, jsme si popsali již výše, ale jediná varianta to rozhodně není. Podle některých dokonce tito dva spíše alternují jeden za druhého, aby se do sestavy dostával jiný rozdílový hráč Ryan Christie. Kromě těchto tří už nicméně po vypadnutí zraněného Ollieho McBurnieho není moc kam sáhnout, respektive o co stát. Místo Kevina Nisbeta by totiž leckdo raději obětoval pro trestuhodně opomíjeného legionáře z Portugalska, Ryana Gaulda.

Tip na umístění: konec ve skupině


Program zápasů - skupina D

14.06.2021
15:00
Skotsko
0:2
Česko
Glasgow
18.06.2021
21:00
Anglie
0:0
Skotsko
Londýn
22.06.2021
21:00
Chorvatsko
3:1
Skotsko
Glasgow

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Craig Gordon
31.12.1982
Heart of Midlothian
David Marshall
05.03.1985
Derby County
Jon McLaughlin
09.09.1987
Rangers FC
Obránci
Datum nar.
Klub
Liam Cooper
03.08.1991
Leeds United
Declan Gallagher
13.02.1991
Motherwell FC
Grant Hanley
20.11.1991
Norwich City
Jack Hendry
07.05.1995
KV Oostende
Scott McKenna
12.11.1996
Nottingham Forest
Stephen O'Donnell
11.05.1992
Motherwell FC
Nathan Patterson
16.10.2001
Rangers FC
Andrew Robertson
11.03.1994
Liverpool FC
Greg Taylor
05.11.1997
Celtic FC
Kieran Tierney
05.06.1997
Arsenal FC
Záložníci
Datum nar.
Klub
Stuart Armstrong
30.03.1992
Southampton FC
John Fleck
24.08.1991
Sheffield United
James Forrest
07.07.1991
Celtic FC
Ryan Fraser
24.02.1994
Newcastle United
Billy Gilmour
11.06.2001
Chelsea FC
Ryan Christie
22.02.1995
Celtic FC
John McGinn
18.10.1994
Aston Villa
Callum McGregor
14.06.1993
Celtic FC
Scott McTominay
08.12.1996
Manchester United
David Turnbull
10.07.1999
Celtic FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Che Adams
13.07.1996
Southampton FC
Lyndon Dykes
07.10.1995
Queens Park Rangers
Kevin Nisbet
08.03.1997
Hibernian FC

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků Eura 2020 - Portugalsko
12.06.2021, 13:58
Představení účastníků Eura 2020 - Maďarsko
11.06.2021, 16:31
Představení účastníků Eura 2020 - Francie
11.06.2021, 11:38
Představení účastníků Eura 2020 - Německo
10.06.2021, 20:00
Představení účastníků Eura 2020 - Švédsko
10.06.2021, 15:50
Představení účastníků Eura 2020 - Polsko
10.06.2021, 04:32
Představení účastníků Eura 2020 - Španělsko
09.06.2021, 20:06
Představení účastníků Eura 2020 - Slovensko
09.06.2021, 13:27
Představení účastníků Eura 2020 - Chorvatsko
09.06.2021, 02:40
Představení účastníků Eura 2020 - Anglie
08.06.2021, 17:27
Představení účastníků Eura 2020 - Česko
07.06.2021, 20:16
Představení účastníků Eura 2020 - Rakousko
07.06.2021, 13:30
Představení účastníků Eura 2020 - Ukrajina
07.06.2021, 03:12
Představení účastníků Eura 2020 - Nizozemsko
06.06.2021, 22:31
Představení účastníků Eura 2020 - Severní Makedonie
06.06.2021, 13:00
Představení účastníků Eura 2020 - Dánsko
06.06.2021, 04:21
Představení účastníků Eura 2020 - Finsko
05.06.2021, 18:48
Představení účastníků Eura 2020 - Belgie
05.06.2021, 14:39
Představení účastníků Eura 2020 - Rusko
05.06.2021, 06:03
Představení účastníků Eura 2020 - Wales
04.06.2021, 21:30
Představení účastníků Eura 2020 - Itálie
04.06.2021, 10:59
Představení účastníků Eura 2020 - Švýcarsko
04.06.2021, 02:49
Představení účastníků Eura 2020 - Turecko
03.06.2021, 17:50

Komentáře (211)

Přidat komentář
Joe.Cole

Skotsko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PaulinhoTheGunner

Reagovat
Losinho

Reagovat
Freedo

Reagovat
lampas

Reagovat
db18

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Radikal

Reagovat
RadekVonCZE

Nesmí chybět

Reagovat
Dru Zeree

Reagovat
Euphael

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
hodjohn

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
fenixLFC

Od určitého bodu vlastně skotský národní tým kopíruje trajektorii kultovní kapely Blink-182

smekam

Reagovat
Mercury

Reagovat
C-M@ster

To je v článku.

Taky jsem ho nečetl, tak jsem byl zmaten.

Jinak za mě nejlepší song od nich je Feeling This

Reagovat
Freedo

To nedává smysl, protože Blink byli vždycky hrozní.

Reagovat
tpeci

Blink byli vždycky výborní naopak!

Reagovat
verv

Reagovat
Vopi11

Vždycky výbornej byl jenom Travis

Reagovat
Salfovic

Nomen omen.

Reagovat
Front hell

Blink-punk pro buziky

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře, dobře, ale co Menův tip na umístění?

Reagovat
fenixLFC

vyckaj, beztak este spi

Reagovat
meno

Ano!

Reagovat
meno

Máš ho tady

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vladis271

Snad Albion vypraskaju.

Reagovat
vladis271

A cechov tiez, nech spadne server.

Reagovat
dextroza_m

tak ty už vypráskaný naštěstí jsi...

Reagovat
vladis271

Reagovat
icka

Reagovat
Kenneth

Stopro, hraje tam totiz clen Class 2020.

Reagovat
vladis271

Reagovat
smazaný uživatel

Kde by potom ale slovaci diskutovali?

Reagovat
Bakary3

europafutball.hu, jako většina doteď

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Magyarlabdarugo.hu

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
smazaný uživatel

ZMRDI

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mass

Ne, nemusím smeknout. Skotsko je sranda liga na úrovni naší druhý, takže i takový řeznický lopaty jako ty modrý svině v čele s Roofem tam klidně udělají rekord.

Jinak samozřejmě Robertson, Tierney a McTominay sou kvalita, naši to nebou mít vůbec jednoduchý i vzhledemk tomu, že budou muset hrát v den příletu a můžou bejt ztuhlý z letadla.

Reagovat
Gelu28

jo ona by určitě Vlašim nebo Varnsdorf porazily rangers a celtic nebo i třeba aberdeen prober se....navíc skotsko je malý národ oproti nám tak nemůžeš čekat ligu jako má anglie nebo německo a tak

Reagovat
smazaný uživatel

vždyť má pravdu! Jsou to jen nefotbalový nakopávači

Reagovat
smazaný uživatel

Rangers jsou prasata, ale jsme u narodaku a nebudeme je hazet do jedne pytle ke svini z Rangersu.

Reagovat
Gelu28

jo ty víš že jo...ještě napiš že ve slávii jsou všichni svaté i s čínským poskokem tvrdíkem

Reagovat
smazaný uživatel

Dostat na prdel v EL proti ceskym cinanum je radost pro Rangers

Reagovat
Mass

5,5 milionu není počtem zas tak malý, navíc tam hraje jen 12 týmu. Ale když pročítám jejich diskuze na redditu, kde názor že Stanciu je racist cunt má 200 palců, tak si asi myslel nejspíš duchem malý. To jo. Rangers by ty týmy z naší druhý asi neporazily, zvlášť kdyby tam bylo víc fucking guyů jako Kamara, Goldson nebo Morales, kteří nevahají vytasit rasistickou nebo homofobní taktiku, ale Ross County nebo Hamilton třeba jo, kdo ví.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Shevchenko

My fakt musíme hrát v den příletu?

Reagovat
Mass

Nj, i Chorvati si zalítají, zato Anglie má všechny zápasy doma, to je fér, ne?

Reagovat
Shevchenko

Teď čtu že poletíme v sobotu, což je dva dny předem.

Reagovat
Mass

Původně ten pobyt byl jen na 24 hodin, možná že to upravili, když se nikdo nedíval

Ono to neni jen u nás, že se pandemický pravidla mění tejden z tejdne.

Reagovat
dextroza_m

Kéž by skončili alespoň pátí ve skupině

Reagovat
LAM

Tohle je naše jediná šance.Pokuď s nima nevyhrajeme, tak nepostoupíme.

Anglie a finalista MS budou asi nad naše síly.

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
PaYaB

Podívej se na výsledky a hlavně výkony těch tvojich finalistů MS.

Reagovat
fabec1222

Skotsko - ČR 1:2 McTominay

Anglie - Skotsko 3:0

Chorvatsko - Skotsko 1:1 Fraser

Reagovat
oli9

Snad poslední ve skupině. A my snima vyhrajem

Reagovat
Moje maličkost

snima

Reagovat
smazaný uživatel

maličkost

Reagovat
smazaný uživatel

pak je sníme

Reagovat
Vsadim gule

O tom sníme

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba pořídíme i vítězný snímek

Reagovat
oli9

Telefon

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

jestli s těma kopáčema prohrajeme po třetí v řadě, tak je to na rozpuštění asociace.

Reagovat
icka

Rezek do hry

Reagovat
Losinho

Neregulérní turnaj, ale tyhle burany snad dáme.

Reagovat
verv

východní evropan bude označovat někoho z UK jako burany

Reagovat
Freedo

A ty seš českej dělňas v Reichu, co se povyšuje nad Čechy?

Reagovat
verv

Já se, narozdíl od Losinha, nad nikoho nepovyšuju.

Reagovat
El Cid z City

Proč by východní evropan nemohl voznačit někoho z UK za burana vole?

Reagovat
verv

Klidně může, ale když z pozice Čecha označíš Skoty za burany, tak mě to přijde úsměvný, asi jako kdyby hráči Levante nazvali hráče Realu nekopama.

Reagovat
Bakary3

Proč? Oni jsou Skoti vychovanější? Lepší lidi?

Reagovat
verv

Četls co sem tady psal? Mluvím snad někde o nějakejch lepších a horších lidech?

Reagovat
smazaný uživatel

no jako vyzniva to tak.. obecne rikas, ze je usmevne, kdyz cech nazve skota buranem. to pusobi tak, ze cech je niz ve vychovani. navic ten tvuj priklad to i jasne doklada, levante je ve fotbalovosti nize nez real, takze je usmevne, kdyz se o fotbalovost otiraji.

co se vlastne snazis teda rict, kdyz ne toto?

Reagovat
zrzek999

Reagovat
verv

Ve vychovanosti (pokud to tak chceš nazývat) společnosti obecně, stejně jako fotbalisti Levante jsou horší obecně ve fotbalovosti, než hráči Realu. To ale přece neznamená, že Skoty označuju za nějaký lepší lidi oproti Čechům. Nebo jestli jsou lidi dobří nebo špatný snad záleží jenom na tom, jak jsou vychovaný?

Reagovat
Bakary3

No, v podstate oznacujes, ani to nemusim nejak obsirne popisovat, protoze to vlastne pises

To, ze jsou cleny zeme, ktera je obecne vnimana za vyspelejsi, z nich lepsi lidi, na vyssi úrovni, nebo jak to nazvat, nedela.

A tohle obecny casto sebepodcenovani nas jako Cechu me docela sere.

Reagovat
verv

Ty přijdeš s označením lepší lidi a teď mě tady budeš vnucovat, že to o někom tvrdím Co to jako znamená lepší lidi? Podle jakejch kritérií se to hodnotí? Vždyť to je strašně širokej pojem. Já tady celou dobu mluvím o jedné konkrétní věci. Myslím, že sem toho tady k tomu napsal víc než dost, můžeš nebo nemusíš s tím souhlasit, ale nevkládej mě do klávesnice něco co sem nenapsal.

Reagovat
verv

Btw to není o žádným sebepodceňování Čechů. Na to, jak jsme malá země tady máme spoustu výbornejch sportovců, spoustu skvělejch vědců a obecně šikovnejch lidí, o výborným pivku nemluvě Ale to že jsem Čech ještě neznamená, že budu ignorovat nebo popírat to, co je tady špatně.

Reagovat
Mass

Chtěl si se zastat Skotů a slušně vyvrátit tenhle lehce urážlivej komentář, ale koukám že ses do toho zamotal. Asi podobně jako ti Skoti, který často vidíme na diskuzích, jak nazývají Čechy a vůbec všechny východoevropany jako rasistický sedláky a pod.

Můj názor je, že neni dobrej nápad házet všechny do jednoho pytle, na druhou stranu mezi Skotama právě najdeš opravdu solidní množství buranů ještě podpořený tou britskou arogancí. Dost často sem právě takový potkával v hotelu v centru Prahy, kde sem pracoval.

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
Bakary3

Reagovat
Losinho

Je docela rozdíl mezi většinou Anglie a Skotskem ty šuline. Zkus někdy vytáhnout paty ven.

Reagovat
verv

Ve Skotsku sem byl a rozhodně se tam lidi chovali míň buransky, než na většině míst tady. Chtělo by to se odprostit od jednoho zápasu, kvůli kterýmu tady budete brečet snad ještě za 10 let.

Reagovat
Losinho

Já vážně nesoudím podle jednoho zápasu, kde se navíc konkrétně Skoti ze všech aktérů chovali snad nejlíp. To bych tu urážel Finy nebo Anglány.

Reagovat
Gelu28

já tam byl taky a narazil jsem na vstřícné lidi.....což mužeš narazit i u nás...ale bohužel když se často podívám na stav české společnosti tak je to k zblití....hodně o nás vypovídají volení zástupci....jen se podívejte co máme za lidi v politice

Reagovat
Kepy_FCB

v cizině se ale skoti chovaj jak angláni

Reagovat
verv

Přesně tak, veskrze pozitivní zkušenosti se vstřícnejma lidma, což u nás ne uplně je, zvlášť pak ve vztahu k cizincům. My bysme se, s buranem Babišem jako premiérem a ultraburanem Zemanem jako prezidentem, neměli vůbec do nikoho navážet v tomhle směru.

Reagovat
LAM

Cizinec není našinec

Reagovat
Freedo

Tak je otázka, podle čeho to hodnotíš. Já celej život žiju v Praze a nevybavuju si skoro žádný špatný chování vůči cizincům. Stejné zkušenosti vesměs mají i moji přátelé z ciziny, kteří zde žijí či žili. Dost internacionální město.

Takže nechápu, proč bychom si pořád měli sypat popel na hlavu a ještě dávat za příklad UK, kde je častá xenofobie vůči lidem z východní Evropy. Mimochodem, my jsme Evropa střední, takže s tím východem jsi se spletl.

Ale pokud seš odněkud z moravský vesnice, tak se tam třeba k barevným chováte jinak, to už nevím.

Reagovat
j_mrazik

Střední Evropa neexistuje. Máš jenom západ a východ. A u Aše pro ně začíná východ.

Reagovat
Freedo

Takže i Vídeň je východ?

Reagovat
j_mrazik

Ty víš, jak to myslím, jenom se snažíš dělat chytrýho.

Reagovat
DrQQ

Tam je to až od Petržalky. :-)

Reagovat
verv

Jo a třeba takový to, že cizinec přijede do Prahy a hned cestou z letiště ho natáhne taxikář, pak si jde v centru vyměnit prachy a natáhnou ho ve směnárně, to jsou asi vyymšlený věci a vůbec ne bežná praxe. Tady se umí chovat k cizincům, když z toho koukaj prachy, v takové té srdečnosti a bezelstnosti vůči nim jsme na tom o hůř než většina západních zemí a i o dost hůř než třeba na Balkáně apod.

Neříkám sypat si popel na halvu, ale přiznat si, že v té xenofobii a obecně vztahu k cizincům jsme tady na tom tak jak jsme, viz postoj české společnosti k uprchlíkum atd.

Střední Evropa je koncept, s kterým přišli Češi, aby se nebrali jako z východu, ale civilizačně a i z pohledu novodobější historie tam patříme.

Reagovat
Kily

ono bohatě stačí podívat se na vztah vůči Slovákům, čím dál tím větší počet Čechů jsou totální ignoranti, kteří se už jenom neschovávají za ten nesmysl, jak nerozumí slovensky, ale doopravdy téhle blbosti věří

Reagovat
Gelu28

k těm slovákům taky to že plno jich nás taky nesnáší kvůli hokeji a tak..to jen tak zase pohled z druhé strany

Reagovat
verv

Zrovna se Slovákama si v té nesnášenlivosti myslím můžem podat ruce Ale třeba i kolik lidí tady nesnáší Poláky, přitom oni nás tam mají rádi.

Reagovat
Freedo

Z jakých zdrojů vycházíš? Našel jsem třeba průzkum STEM ohledně oblíbenosti ostatních států za roky 94-2018, takže se dá hezky porovnat historický vývoj a Polsko tam skoro vždy mělo dobré skóre, naposledy 60% kladných známek, což je víc než Němci.

https://www.stem.cz/hodnoceni-vztahu-ceskych-obcanu-k-vybranym-zemim-evropy-a-sveta/

Opíráš se o nějaká podobná data, nebo vynášíš soudy jen podle pár lidí ze svého okolí?

Reagovat
verv

Polsko byl příklad co mě napadl bez toho, aniž bych koukal na nějaký data. Je to můj subjektivní dojem, kterej vychází z toho, že když Čech přijede do Polska, tak ho tam dost často berou jako bratra, zatímco Poláci mají u nás často pověst těch co sem posílají nekvalitní potraviny a zahlcujou český hory, kde se neumí chovat.

Btw 60% kladných hodnocení ti připadá jako dobrej výsledek? Vždyť to zanmená, že skoro půlka lidí je vnímá negativně. Zajímaly by mě tyhle výsledky ze strany Poláků vůči nám.

Reagovat
lampas

My z Liberce můžeme s klidným a objektivním svědomím říct, že Poláci jsou ubohý kurvy, aspoň v tom smyslu, jak nám v pohraničí soustavně škodí. Možná takový nejsou všichni, ale nemám Poláky vůbec rád.

Reagovat
RadekVonCZE

Vzdělanější lidi (nemyslím lidi s maturitou, učňákem nebo vejškou) mají poláky rádi.

Reagovat
RadekVonCZE

Nechce se mi vůbec věřit, že mladá generace pomalu nerozumí slovákům, to mi přijde fakt jako neskutečná hovadina.

Reagovat
Joe.Cole

Je to pičovina. Jenom se to pořád omílá v médiích, aby se klikalo a pamětníci si mohli zanadávat v diskuzích na mládež.

Každý průměrně inteligentní Čech s troškou jazykového citu musí rozumět.

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
mayday

Tak slova jako vankúš nebo kefa opravdu nemusí lidi narození v tomto tisíciletí znát, těch slov bude samozřejmě víc. Ale samozřejmě se jedná o jednotlivá slova, obecně slovenštině musí průměrně inteligentní člověk bez problémů rozumět.

Reagovat
Freedo

Lol, takže podle turistických pastí hodnotíš, jaký má celá společnost vztah k cizincům. Na to nemám co říct.

Reagovat
verv

Tys přišel s tím, jak se v Praze všichni chovaj skvěle vůči cizincům, tak ti to vyvracím. Jinak to nehodnotím jenom podle toho, ale je to další střípek do té mozaiky.

Reagovat
Freedo

Dobře, akorát tohle je ve větší či měnší míře v každé metropoli i na Západě, hlavně u největších památek to bývá často neúnosné. A nemyslím si, že by to cokoliv vypovídalo o stavu společnosti. Stejně tak jako postoj k uprchlíkům, což je silně zpolitizované téma, neznamená, že by lidé byli proti cizincům obecně.

Reagovat
verv

Srovnáváš 2 odlišný věci. To, že se ti někde u Kolosea snaží černoši vnutit nějaký falešný hadry a předražený pičoviny je sice smutný, ale není to žádnej oficiální byznys, je to vpodstatě nelegální a když si přesto něco takovýho koupíš, tak to můžeš vyčítat jenom sám sobě.

Naproti tomu taxislužby nebo směnárny jsou oficiální byznys, kterej by měl fungovat podle nějakejch regulí, takže ti lidi asi nepočítaj s tím, že je tam okradou. A tímhle je zrovna Praha vyhlášená, v takové míře se to neděje snad v žádné západní metropoli.

Postoj vůči uprchlíkům taky o něčem vypovídá (zvlášť když tady skoro žádný nemáme) a oni i ty průzkumy o vztahu k cizincům obecně hovoří dost podobně.

Reagovat
Gelu28

jenže to mu nevysvětlíš....že ty taxikáři v praze jsou nej verbež všude ve světe

Reagovat
Freedo

Snad jen - takže když se mě v Římě skoro na každém kroku snažili odrbat černoši, tak Italové nesnáší cizince? Takhle by fungovala tvoje logika.

Reagovat
verv

Nefungovala, přečti si cos napsal ty, jak jsem na to reagoval já, spoj si to s tím co sem psál výš a třeba to pochopíš.

Reagovat
GjøvikFF

Taxikáři je okrádají proto, že jsou jednoduchým cílem, to nemá nic společného s nějakou xenofobií. A ohledně toho Balkánu, to jsem nepochopil už vůbec. S Balkánem mám hodně rozsáhlé zkušeností a lidi se tam k hostům chovají naprosto úžasně a vůbec ne skrze peníze. Skrze peníze jsi právě vítaný na tom tvém západě, tam o nějaké srdečnosti a bezelstnosti nemůže být ani řeči, tam by tě bez peněz kopli do prdele...právě narozdíl od Balkánu.

Reagovat
verv

Však píšu právě, že na Balkáně je to o hodně lepší jak u nás v tomhle směru. Já mám s Balkánem jenom pozitivní zkušenost a to i třeba s Albánií, která tady má obecně šílenou pověst.

Neříkám, že taxikáři jsou důkazem xenofobie, ale našeho chování k cizincům.

Reagovat
Bakary3

S první částí celkem souhlas, ikdyž neumím posoudit, jestli jsme tak hrozný, nebo je to tak i v jiných zemích vůči těm turistům...

Ale nevím, co do toho motáš uprchlíky.

Ono třeba na zemích jako Francie a Německo je krásně vidět, jaký jsou problém.

Tyhle země je kolonizovali, profitovali z nich, tak ať si s nima dělaj, co chtěj. Tohle je trošku jinej problém.

Reagovat
verv

Já se tady rozhodně nechci pouštět do nějakejch debat o uprchlících, zmínil jsem to jenom okrajově, jako další z těch střípků naší xenofobie. Protože jestli máme ze všech států EU nejhorší postoj k uprchlíkům, horší než ty státy, kde ti uprchlíci reálně jsou a způsobujou tam i nějaký problémy, tak to taky o něčem vypovídá. To, jestli si za to ty státy můžou sami, je mimo téma a do toho bych se nepouštěl už vůbec.

Reagovat
Bakary3

Tak to je o úhlu pohledu, já to vidím spíš možná jako pragmatickej náhled, co to v celkovým kontextu způsobuje Než vyloženě projev xenofobie...

Ale ok

Reagovat
El Cid z City

Nechci tu islamisty, stejně tak bych tu nechtěl ruský nebo čínský komunisty.Je to xenofobie nebo snad rozum?

Reagovat
Igli

a myslíš, že třeba běloši na západě tam chtějí uprchlíky? Pochybuju...jenom to prostě nemohou říct na plnou hubu jako tady. A že si jejich vlády hrajou na ty hodný jenom, aby nevypadali špatně je věc druhá. Jenom to, že oni nás považují za vidle z východu a myslí si, že jsou něco víc o nich dost vypovídá..můj názor

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
lampas

Civilizačně na východ určitě nepatříme a historiky už vůbec ne. To, že tu čtyřicet let vládla bolševická lůza určitě nemůže vymazat naší tisíciletou společnou historii s Německem a Rakouskem.

Reagovat
Freedo

Reagovat
mayday

Věřím tomu, že kdyby tady těch čtyřicet let nebyli komanči a patřili jsme hned po válce k "západu", tak jsme dnes ekonomicky na špičce a jsme průmyslem, technologicky i v jiných ohledech výš jak státy v západní Evropě.

Reagovat
verv

Píšu novodobější historii, dejme tomu posledních 100 let, což se dá brát i jako období, který tak nějak utváří i tu současnou mentalitu. Bohužel k tomu nejvíc přispěli komouši, z nich se tady budem vzpamatovávat ještě dlouho.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Mass

Ach, zase ty tvoje sebemrskačský kecy. Tebe by mohli ti poklekávači ihned nabrat. Co třeba to, že je ČR 6. nejbezpečnější země na světě? Veřejný služby jako zdravotnictví, školství, hasiči a pod. docela dobře funguje atd.

Jinak jako myslíš, že se u nás cizincům nelíbí, když je jich tu půl milionu? Sou tady snad nějaký no-go zóny jako na Západě? Střední Evropa je koncept, se kterým přišel už Karel Veliký a kterýho český království bylo součástí tisíc let. A nezmění to ani dvacet let sovětský okupace, ani tvůj špatněj pocit z taxikářů a směnárníků (btw většinou cizinci).

Reagovat
verv

Jak souvisí bezpečnost země a kvalita služeb s tím, o čem tady mluvím já? Já přece nikde netvrdím, že tady je všechno špatně, jsou tady věci/lidi, na který můžem bejt hrdí (což mimochodem píšu i výš). Tak tady ze mě nedělejte nějakýho hejtra všeho českýho, proboha.

Reagovat
Mass

Jako že nikdo tady cizincům neubližuje, hodně jich tady pracuje, studuje a má se dobře. To ale neznámená, že si hned každýho muslima musíš brát domu dát mu svojí manželku a dceru na ochutnání, ok?

Např. já sem dělal ve firmě, kde byla cca půlka cizinců (i jeden černej Američan) a všichni v pohodě. Dokonce i jezdí taxíkem. Jeden Španěl se tu dokonce zakotvit a přivedl si i ženu.

Reagovat
verv

Však jsem nikde neřekl, že se tady cizinci nemůžou mít dobře, jenom, že náš vztah k nim mě přijde horší, než v jinejch státech. To ale neznamená, že se tady cizinec musí bát vyjít na ulici. Jo brát si muslima domů a dávat jim manželku na ochutnání Myslím, že už fakt nemá cenu nic dodávat.

Reagovat
lampas

Já když kdysi vystoupil z busu ve Frankfurtu, tak do minuty ke mně přišla nějaká turecká žebračka dost arogantním způsobem somrovat love (dal jsem ji tehdy naší dvacku z trollingu a poslal do háje). Taky nic moc první dojem, prostě každá země má svoje.

Reagovat
smetos

A ty si myslis ze te nenatahne taxikar z NY kdyz zjisti ze jsi evropan a spechas z Manhatanu na JFK?

Reagovat
Mass

Ostatní mají asi jiný názor, když volili podle tebe ty burany. Mmch, kdyby ta opozice byla chytřejší a neměla program jen anti-Babiš anti-Zeman, tak by možná i uspěla. Ale jak ty řikáš, ti burani asi byli chytřejší, evidentní známka buranství.

Reagovat
verv

Nebudem tady snad řešit politickou situaci a opozici ne? Pokud ti nepřijde, že Zeman a Babiš jsou burani, tak nemá cenu se dál bavit, protože máme evidentně úplně opačnej názor na to, co je to buranství.

Reagovat
Mass

Ano, nepřijde. Možná moc podleháš vlivu těch médií, které se je tak snaží vykreslit.

Reagovat
lampas

Nepřijde mi moc, že by ty občasný Zemanovi projevy, kde běžně do někoho kope a uráží ho, byly nějak sestříhaný, a někdo ho tak cíleně vykresloval jako burana, ačkoliv by nebyl (respektive se tak nechoval).

Reagovat
Freedo

Antisystémový strany jako SPD sílí po celý Evropě. To je prostě smutný trend dnešní doby a i v Německu, Francii nebo Nizozemsku jsou na tom stejně. Takže to znovu není nějaký kritérium pro porovnávání stavu naší společnosti vůči zbytku kontinentu.

Reagovat
Mass

Inteligentní společnost hledá nějakou rovnováhu a v EU už docela dlouho vládne liberální levice (snad mimo Itálie), takže neni divu, že třeba tradičně víc konzervativní Británie zvolila brexit a tam kde se nesmí vystoupit, tak vyrůstají tyhle strany alá Národní Fronta nebo ADP. Smutný je spíš to, že v EU neexistuje nějaká slušná konzervativní varianta a její voliče přebírají právě tihle nebo nějaký populisti.

Reagovat
mistr129

A další věc je, že spousta lidí prostě chce jít "proti proudu", a tak nějak se jim zželí těchhle stran, když jsou označovány jako extremistické a populistické, zatímco jiné ne. Pro mě jsou SPD, AfD, Národní fronta a podobné naprostý odpad, ale stejně tak tím odpadem jsou třeba Grüne, Linke, Corbyn a podobní

Reagovat
vladis271

Reagovat
Figurehead

Reagovat
smazaný uživatel

UK je buranská zaostalá země.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Zaostala ne, je buranska a arogantni, ziji z toho, ze byli kdysi kralovska kolonie. Ze se situace otocila a jsou kolonii zemi tretiho sveta, to uz nevidi nebo si nechteji priznat

Reagovat
gazza62

tak jelikoz po 35 letech v USA ,ktera mimochodem smeruje ke komunismu a kdyz vidim kde cely zapad smeruje i se slavnou levicackou UK ,kde je prvni BLM,LGBT,Feminismus,MeToo atd. atd.tak bych Ti povedel ,kde jsou burani ,ale na vychode to nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

Úplně klidně může.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

"Roku 2018 po zdánlivě nekonečných 21 letech navázal na Paula Lamberta, posledního Skota ve finálovém zápase Ligy mistrů, a rovněž hned na první pokus slavil."

slavil až na druhý pokus o rok později, ne?

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Budou prosím i podcasty ? Popravdě strašně rád kvůli tomu vzpomínám na rok 2014 a MS. To bylo skvělé

Reagovat
fantomas

Budou cca jen 2, čistě za účelem shrnutí skupin a turnaje.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky, škoda, ale i tak jsem rád. Vzpomněl jsem si na ně právě, když jsem tě tu viděl

Reagovat
Fabregas@ole

Reagovat
PhilipS

Začínám mít pocit, že na Euru nevyhrajem ani zápas.

Reagovat
vinetou

Já se toho zápasu se Skotama děsně bojím.

Reagovat
Kucka

Teď už to snad zlomíme a neprohrajeme s nima stejně blbě jako ty poslední dva zápasy.

Reagovat
smazaný uživatel

ale píču

Reagovat
gocii

Nevadí, i s tím se dá postoupit a vyhrat to nakonec

Reagovat
El Fáňos

moje sympatie také nemají, nikdy se mi skotský styl fotbalu nelíbil, ale zase bych je nezatracoval kvůli jednomu zápasu Rangers. Ano chovali se neuvěřitelně, ale za mě pouze neunesli tíhu okamžiku a chovali se jako děti a rozhodčí to hrozně pouštěl, prostě jeden zápas, nedělal bych z toho národní tragédie.

Spíš je tenhle kádr celkem silnej, jména McTominay, McGinn, Robertson, Tierney, Adams, Gilmour, Armstrong, Fraser můžou hodně zlobit

Reagovat
JohnKoul

Reagovat
ACSeRw!n

asi nejslabsi vyber na celym euru.. pro nas idealni odrazovej mustek na zvyseni sebevedomi

Reagovat
meno

Menův tip na umístění: Konec ve skupině, 0 bodů.

Reagovat
smazaný uživatel

Slyšeli jsme slovo Menovo.

Reagovat
Mass

přímo Meno boží

Reagovat
smazaný uživatel

Nejvíce nesympatický tým hned po Anglii.

Reagovat
JohnKoul

Reagovat
LAM

Nejvíce nesympatický národ hned za Anglií

Reagovat
smazaný uživatel

Skotsko - Česko 3:0 kontumačně

Anglie - Skotsko 4:0

Chorvatsko - Skotsko 2:0

3. místo, nepostup o skóre vinou vysoké prohry s Anglií, následovat budou nepokoje, referendum o nezávislosti a v roce 2022 scexit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíte že budeme na ME za největší rasisty za nepoklekávání? :) Chci vidět zbytek východní Evropy, Asiaty a Balkánce.

Reagovat
El Cid z City

Kdy na to bude paragraf v tr.zákoníku?

Reagovat
smazaný uživatel

Klekat budou akorát ostrovní týmy a možná Francouzi a Němci, zbytek to neřeší

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc máme v repre jen bělochy. Rasismus jak sviňa.

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslím, že naši klekat budou. Souček, Coufal, Vydra a Kalas řeknou, že chtějí, aby neměli na Ostrovech po návratu do klubů problémy, navíc i další naši hráči sní o angažmá v PL, tak nakonec budou klečet všichni. Překvapilo by mě, kdyby to bylo jinak.

Reagovat
El Cid z City

V demokratické zemi, v zemi,která nám byla mnohými dávána jako jeden ze dvou vzorů demokracie, by mohli mít problémy za to, že nepokleknou? To není Bělorusko nebo kldr..

Reagovat
smazaný uživatel

Není, proto je za to nezastřelí, jen budou mít problémy - hate ze strany médií, fanoušků, spoluhráčů.

Reagovat
El Cid z City

No právě, kam se ty země posunuly,kam se řítí? Nemyslitelné desetiletí zpět nebo jsme žili v klamu?

Reagovat
smazaný uživatel

No jasne, hate ze strany fanousku.. to bylo pred 10 lety neco uplne nemyslitelnyho.

Reagovat
El Cid z City

Jj, za to,kdyby nepoklekli v cizím dresu, úplně by je sežrali.

Reagovat
smazaný uživatel

Ať to udělají jako na předzápasové fotce. Asi 6 nahoře stojí a 5 dole klečí.

Reagovat
lampas

To ať zkusí někdo z nich...

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť už jsme na Ostrovech hráli a nikdo neklekl

Reagovat
Salfovic

Ve Skotsku naši klečeli.

Reagovat
smazaný uživatel

To je fakt, ve Walesu ale už naštěstí ne

Reagovat
Fabregas@ole

A já tomu nevěřím ani za mák, že by poklekli

Reagovat
uff

Maďari už dnes oznámili, že oni klačať nebudú. Naši dúfam to isté.

Reagovat
fantomas

Chorvati taky nebudou poklekávat nejspíš.

Reagovat
smazaný uživatel

největší nepřítel a prasata....ale ne v oblasti rasismu

Reagovat
pobody's nerfect

Skotové den před zápasem pozitivního hráče, dle jejich debilnich pravidel celý tým do karantény a kontumace

Reagovat
smazaný uživatel

Za poslední 4 roky v Británii naši hráli proti domácím takto: 0:2 S. Irsko, 0:5 Anglie, 0:1 Wales, 0:1 Skotsko. Raději bych jinou skupinu.

Reagovat
Salfovic

Jaká je zhruba šance na postup, když získáme pouze tři body za výhru nad Skotskem ?

Reagovat
smazaný uživatel

Něco mezi 47,38 a 52,61 %.

Reagovat
Salfovic

Vzhledem k tomu, že je to tu samej inteligent, tak proč ne i matematik, takže ti budu věřit

Reagovat
PaYaB

V roce 2016 stačili tři body a rozdíl ve skóre -1, to samé třeba na MS 1990, na Africkém poháru 2019 a nebo na Asian cupu 2019.

Na MS 1994 byly potřeba 4 body.

Na MS 1986 stačily dokonce jenom 2 body.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale 86 a 90 se dávali za výhru 2 body. V roce 90 Rakousko a Skotsko vypadli ze 3 místa s 1 výhrou, tedy dnešní pohled za 3 body, ale tehdy 2 body. Nejlepší je se podívat na MS do dvaceti let, tam se tímhle systémem odehrálo nejvíce turnajů a všechno za 3 body za výhru.

Reagovat
PaYaB

Aha, dík za upozornění, to jsem přehlídl docela důležitou informaci.

Reagovat
naheCZ

To by taky záleželo na tom, jaké by jsme měli skóre...porazit Skoty 3:0 a pak 2x prohrát 1:0, tak ta šance je. Minule postupovali 2 týmy se 4 a 2 týmy s 3 body. Oba týmy, co měly 3 body, tak měli nulový rozdíl ve skóre.

Reagovat
fenixLFC

inak ked sa pise ze maju problem s tretim stoperom, preco tam preboha nehravaju coopera z leedsu??a obecne mat na lavke armstronga, frasera (aj ked tomu nevysla moc sezona) a gilmoura je na skotsko celkom velky luxus

Reagovat
fantomas

Cooper variantou určitě je, ale pořádně využívanej byl spíš v tom středu, než vyletěl Hanley. Fraserovi uškodil přechod na rozestavení - to RWB taky párkrát zahrál, ale neni to jeho, no. A Armstrong dojíždí na poměrně silnou konkurenci ve středu no, a zároveň neni moc využitelnej níž ve hřišti, resp. to tak Clarke vnímá - hrál mu převážně AMko, když na něj ten tým hrál (a nehrál ho McGinn). Gilmourův čas přijde... myslim, že už klidně na tomhle Euru.

Reagovat
John Obi Mikel

Hlavně doufám, že Gilmourův čas přijde až po zápase s námi.

Reagovat
mayday

Nejvíc na hovno je, že Skoty máme hned na začátku, protože je to zápas o všechno a pokud ho nevyhrajeme, tak jsme troufám si říct na 90 % ze hry venku.

Reagovat
KingMaster13

Tip. konec ve skupině, 0 bodů

Reagovat
hodjohn

Nesmeknu! To už je čistá averze.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele