Představení účastníků Eura 2020 - Polsko

10.06.2021, 04:32
Profily, historie
Polská radost (© AFP)
Žádný jiný tým na turnaji nepoznal svého současného lodivoda později než Polsko. Jiní nedávno dosazení trenéři jako Tarkovič nebo Page navíc aspoň byli součástí bývalých či současných trenérských ansámblů, takže se s týmem nemuseli dlouze poznávat. To Paulo Sousa přišel v březnu do úplně nového prostředí, což z polského výběru činí ten vůbec nejméně čitelný...

Jerzy Brzęczek je prakticky jediným trenérem, který byl vyhozen, přestože mužstvo kvalifikoval na mistrovství Evropy. Hareideho v Dánsku zradil pouze odklad kvůli pandemii, takže to není ta samá situace. Zde se holt akorát šéf polské kopané Zbigniew Boniek až tuze pozdě rozhoupal ke změně, po které už dlouho volala valná část odborné i laické veřejnosti. O ničem jiném to vážně nebylo.

Brzęczek byl zvláštní volbou už při svém dosazení; jeho největším úspěchem bylo ostatně až páté místo s Wisłou Płock. GKS Katowice nedostal do Ekstraklasy, v Gdańsku akorát dobře začal, nic víc. Ještě podivnější volbou se však zdá být s odstupem času. Je vlastně jediným koučem v historii polského národního týmu, který i přes své odvolání hmatatelně nezklamal. Na Euro se kvalifikoval, z elitní skupiny v Lize národů nesestoupil, jen... prostě vůbec nikoho nepřesvědčil.

Pro Brzęczeka skutečně neexistuje vhodná paralela. Je tak trochu Leem Beenhakkerem, protože se evidentně musel nepohodnout se svými šéfy (Boniek mu přece ještě v květnu 2020 prodlužoval kontrakt s opcí až do konce roku 2022, a po šesti soutěžních zápasech šlus...?). Jenže Beenhakker měl zároveň to jedno velké vítězství, které jeho éru alespoň částečně definuje (kvalifikační skalp Portugalska), zatímco Brzęczek vešel do dějin tak maximálně jako "meme král”. Ne opravdu, zadejte si do googlu "Brzęczek meme” a kochejte se.

Mým nejoblíbenějším je asi tenhle, s neodolatelným babicovským nádechem.

Zároveň je tak trochu Pawłem Janasem, kterého si dnes každý spojí hlavně s kontroverzním opomenutím Jerzyho Dudka v nominaci na mistrovství světa 2006. Brzęczek měl mít pro změnu otevřený konflikt s hlavní hvězdou týmu Robertem Lewandowskim, což dost možná představovalo poslední kapku i pro Bonieka. Obecně se hovořilo o špatné náladě v kabině.

No, a v konečném důsledku — pokud si tedy odmyslíte veškeré ty nesmrtelné memy — dost možná bude druhým Waldemarem Fornalikem; zcela zapomenutým koučem, který se jednoho dne na scéně jaksi omylem zjevil a zase brzy zmizel. Ani Fornalik nevydržel celý jeden cyklus, přestože v jeho případě to bylo zapříčiněné nezvládnutou kvalifikací na MS 2014.

Nakonec je pravděpodobné, že je tohle všechno jenom jedna velká Boniekova egomaniakální show. Toto léto mu vyprší druhý prezidentský mandát a potřetí už kandidovat nemůže, takže existuje docela neprůstřelná teorie, že se zkrátka jen nechtěl loučit spolu se zmateným lodivodem, který doslova na každé tiskovce vypustil z pusy nějakou perlu. O takový odkaz asi nikdo nestojí. Proto se taky mluvilo o jménech jako Marco Giampaolo nebo Ralf Rangnick coby kompenzaci, nakonec však Bonieka jeho silné italské konexe dovedly k Paulovi Sousovi.

Ten se nyní snaží měnit věci zdosti a pochodu a současné mužstvo tak v žádném případě nepůsobí jaksepatří dopečeně. Poláky navíc čeká velice náročný program o více než 7 tisících nalítaných kilometrech (více spolykají jen Češi a Chorvaté) mezi Sevillou a Petrohradem, přičemž Švédové k tomu budou mít před třetím rozhodujícím kláním den odpočinku navíc.

Fotbal v zemi


V první řadě nutno podotknout, že klubový fotbal v Polsku ještě neutichl. V pozadí přípravy na Euro se s nicotnou fanfárou stále dohrává druhá nejvyšší soutěž. Ta by přitom za normálních okolností táhla, protože kolo před koncem tabulce vévodí klub RKS Radomiak Radom, který naposledy v Ekstraklase působil před 36 lety. To je jářku tak dávno, že s ním tenkrát do druhé ligy sestupovala od té doby osmkrát zlatá Wisła Kraków. Ve stejném roce se v komunistickém Polsku konaly poslední volby bez reálné opozice pro Jaruzelskiho.

Zatímco druhá nejvyšší soutěž se spustila až na konci srpna, zhruba o měsíc a půl později než obvykle, Ekstraklasa si to samé kvůli Euru samozřejmě nemohla dovolit. Uzavřela se proto již v polovině května a všichni čeští fanoušci přitom mohli oslavovat historicky prvního Čecha na čele tabulky střelců. Atak nejlepší střelecké bilance v dějinách Legie (Nikolićových 28 branek ze sezony 2015/16) se sice v podání Tomáše Pekharta nakonec tak úplně nekonal, a sedm tref z penaltového puntíku možná trochu krotí euforii nad celkovými dvaadvaceti zásahy, ale český forvard přesto zaslouží neskonalé uznání; přidal ostatně ocenění pro nejlepšího útočníka i nejlepšího cizince Ekstraklasy.

Pro Čechy v Ekstraklase to byl obecně vyvedený ročník. Schwarz, Bartl i zraněný Petrášek oslavili první trofej s Rakówem Częstochowa (národní pohár), první titul vicemistra i první účast v pohárové Evropě. Tomáš Přikryl zase nepříliš nadějně rozjetý ročník zakončil v nezvyklé roli na pravém beku, kde se okamžitě řadil k ligové smetánce, a nakonec sezonu završil s krásnými sedmi asistencemi, jen tři gólové nahrávky od úplného čela tabulky Ekstraklasy.

Otázkou nejen pro Přikryla teď ovšem zůstává, co bude v příští sezoně? V Jagiellonii po převážně skvělých 10 letech končí prezident Cezary Kulesza a naopak přichází (staro)nový trenér Mamrot.

Velká zklamání si pro změnu prožili v Krakówě. Wisła finišovala jen osm bodů od sestupu, čímž pozoruhodně stále ještě vylepšila svůj výsledek z minulého roku (tehdy jí od pádu dělilo jen pět bodů), a tak v jejím případě už ani nemá smysl zmiňovat, že titul letos nezískala přesně 10 let. Ba co víc, loni úspěšná Cracovia skončila dokonce o bod a příčku pod Wisłou, takže po třech letech zase polská Top 5 nečítá žádného zástupce druhého největšího města země.

Do polské Ekstraklasy se loni po dlouhém čtvrtstoletí vrátilo poznańské derby, a přestože etablovaný Lech nad nováčkem dvakrát zvítězil, obecně prožil daleko horší sezonu. Vždyť Warta dokonce až do posledního kola hrála o poháry, nakonec se jí však stala osudná domácí prohra se Śląskem Wrocław v předposledním kole. Wartu totiž při konečném zúčtování od senzačních pohárových příček dělila právě lepší bilance vzájemných utkání se Śląskem.

Jedenáctý Lech Poznań mezitím čeká ukrutně dlouho na jakoukoliv trofej (od roku 2015), ovšem alespoň si to každým rokem kompenzuje úspěšným udáváním talentů ze své vyhlášené líhně. Levý obránce Puchacz se letos přesouvá do 1. FC Union Berlín a následuje tak stopy Modera, Bednarka, Józwiaka (Anglie), Kownackiho, Linettyho (Itálie), Gumnyho (Německo) či Kędziory (Ukrajina), kteří dohromady i s jeho cenovkou Lechu vynesli cca 35,3 milionů eur.

Závěrem se mi chce zmínit, že se poprvé od sezony 2001/02 do předních evropských pohárů vrací Pogoń Szczecin, který se chvíli po svém posledním vystoupení v Evropě, kdy ho v Poháru Intertoto zdolala Sigma Olomouc (2005), proslavil faktickým rozpuštěním celého A-týmu a angažováním zbrusu nového kádru s čistě brazilskými pasy.

Teď už v týmu najdete jenom jednu lusofonní stopu v Tomási Podstawskim, jenž spolu s Pawłem Cibickim utváří duo fotbalistů, kteří už na úrovni "21” reprezentovali jiné země a v letech 2018, respektive 2020, se na vrcholu sil oba vrátili do krajiny původu svých rodičů. Krásné to příběhy se sladkou tečkou. Nebo spíš pro tuto chvíli zatím jen středníkem. Pokračování už velmi brzy v Konferenční lize.

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


Ačkoliv by to při polské účasti na mistrovství světa 1938 mohlo znít nefér, světová fotbalová obec si biało-czerwoných poprvé všimla teprve roku 1973. Tehdy se Anglie připravovala na klíčové kvalifikační střetnutí právě s Poláky, které nadutě považovala za snadnou překážku v cestě na světový šampionát. A jak nehezky se Ostrované popálili. Ve Wembley — tedy na hřišti, kde jen o sedm let dříve slavili historický titul mistrů světa — a nadále vedeni legendárním koučem Alfem Ramseym tenkrát před 100 tisíci diváků selhali, pouze remizovali 1:1, a do Západního Německa se na mundial senzačně nepodívali.

Zvláštním způsobem se tehdy zdiskreditoval ikonický trenér Brian Clough, jenž polského brankáře Jana Tomaszewskiho před zápasem drze označil za "klauna”, aby tentýž no-name následně pochytal více než 20 anglických střel. "Tomek” se pak samozřejmě řadil též mezi opory ikonického polského týmu, který měl na MS 1974 ve vlastních řadách nejlepšího střelce turnaje (Grzegorze Lata s osmi zářezy) a na svém štítě i obhájce z Brazílie, které tajemní sokové vykukující zpoza železné opony udolali v památné bitvě o bronz těsně 1:0.

Poláky tehdy trénoval Kazimirez Gorski, jenž ze svého výběru pod vlivem nizozemské a sovětské taktické revoluce vypiplal nesmírně hbitý mančaft se smrtícími protiútoky, který už dva roky před oním průlomovým šampionátem v Mnichově přebíral své jediné olympijské zlato. Partu kolem Lata, tvořivého záložníka Kazimierze Deyny, donedávna střeleckého rekordmana země Wlodzimierze Lubanskiho či toho času nejlepšího pravého beka planety Antoniho Szymanowskiho tenkrát s nadšením sledoval i náctiletý Zbigniew Boniek, kolem něhož se ihned vzápětí utvořila další generace s nefalšovanými ambicemi na nejcennější kov.

No, a jestliže po MS 1974 Paul Breitner slavně prohlásil, že Poláci měli v semifinále Němce porazit (prohráli těsně 0:1) a dokráčet si namísto nich pro zasloužené zlato, rovněž o čtyři roky později se kdekdo neubránil pocitu, že naši severní sousedé měli na víc. Boniek dodnes věří, že mužstvo z roku 1978 nemá napříč polskou historií konkurenci, a že mělo velkou nevýhodu v tom, že ve druhém kole narazilo na "protežovanou” Argentinu (prohra 0:2 tehdy de facto zhatila polské vyhlídky na postup do semifinále, zatímco domácí později obligátně slavili).

Boniek si posléze spravil chuť alespoň ve Španělsku, kde se na světovém šampionátu 1982 proslavil parádním hattrickem do sítě Belgie, a Poláky coby kapitán dotáhl k dalšímu bronzu. Populární "Zibi” si tímto vysloužil přesun za hranice, do slovutného Juventusu, ovšem jeho následné adieu na mezinárodní scéně už bylo pro změnu krajně nedůstojné. Bíločervení se sice kvalifikovali i na čtvrtý sraz světové elity v řadě, avšak v Mexiku byli vzápětí zdemolováni jak Anglií, tak Brazílií, a jeden dlouhý příběh bavících outsiderů byl tímto přeci jen u konce.

Jak se zatím ukazuje, u konce byl jednou pro vždy. Brzy nastoupil Jerzy Engel se svým ambiciózním "útokem na zlato”, z něhož bylo po dvou utkáních mundialu 2002 zarážející skóre 0:6. O dekádu později se Poláci měli předvést na domácím Euru, aby ho potupně završili bez výhry. Tu nakonec mezi evropskou elitou vybojovali až na sedmý pokus, před pěti lety proti severoirskému výběru. Následoval penaltový krach ve čtvrtfinále s pozdějšími mistry z Portugalska, který zůstává suverénně nejlepším turnajovým výsledkem Poláků v tomto tisíciletí. Krom toho? Pět účastí, celkem tři vítězství, čtyřikrát poslední místo ve skupině.

Cesta na šampionát


Poláci měli ze všech vítězů skupin vůbec nejslabší konkurenci. Rakušané jim speciálně zkraje kvalifikace nestačili a nakonec zaostali o celých šest bodů, přičemž Severní Makedonie, Slovinsko ani Izrael nikdy nemohly na přímý postup na Euro ani pomýšlet. Polsko takto se ztrátou pouhých čtyř bodů prožilo z jednoho úhlu pohledu zdaleka nejlepší evropskou kvalifikaci.

Z jiného úhlu pohledu bylo však i za takových okolností hodně co zlepšovat. Bývalý kouč Brzęczek byl soustavně kritizován pro přespříliš opatrný styl hry, což se promítlo do skutečnosti, že ve 23 utkáních od mistrovství světa 2018 Poláci jen sotva přestříleli své soupeře (v průměru 11,09 střel pro; 10,87 střel proti). Jenom tři kvalifikované týmy na tom ve stejném intervalu byly hůře, a jedním z nich jsou zrovna polští soupeři ve skupině Slováci.

Dlouhodobým problémem bíločervených je také střílení branek v úvodních dějstvích. V kvalifikaci Poláci před přestávkou slavili jenom pět gólů z celkových 18, a i při zahrnutí zbylých 13 vystoupení od mundialu toto číslo naroste jen na tucet prvopoločasových zásahů.

Trenér — Paulo Sousa



zdroj: flickr.com

Paulo Sousa je zajímavým případem. Pouze čtyři trenéři na šampionátu by nad ním mohli mít navrch v hypotetické kolektivní hádce "kdo z nás byl lepším profesionálním fotbalistou?” (Luis Enrique, Frank De Boer, Andrij Ševčenko, Didier Deschamps), a žádný z nich o sobě nemůže říct, že vyhrál Ligu mistrů ve dvou po sobě jdoucích letech vždy s jiným klubem.

Přesto je na této scéně úplným nováčkem; reprezentaci trénuje poprvé v kariéře a sotva pár týdnů (přičemž by taky mohlo u pár týdnů zůstat, protože nedávno projevilo vážný zájem o jeho služby Fenerbahçe). Navíc jako teprve druhý cizinec v čele polského národního týmu (přičemž ten první skončil zdiskreditovaný všelijakými intrikami a machinacemi jen rok a půl poté, co mu prezident země předával medaili za zásluhy a jiný politik doslova líbal ruku).

Paulo Sousa to skutečně nebude mít jednoduché. Na druhou stranu, dle jeho předešlých angažmá lze soudit, že to možná ani jednoduché nemá rád. Polsko je již jeho desátou zahraniční štací po Číně, Izraeli či Maďarsku, a to přitom trenér Sousa paty ze své domoviny poprvé vystrčil teprve 13 let zpátky. Titul získal s Maccabi Tel Aviv i v Basileji; v obou případech ve svém prvním a také posledním roce v klubu. Má pověst solidního stratéga a motivátora, avšak jak oblíbený je u hráčů, tak neoblíbený bývá u svých šéfů. V Bordeaux se takhle rozhádal s prezidentem klubu, který ho následkem rozvázání smlouvy ještě dnes královsky platí.

Pozitivem pro polské fanoušky nicméně budou dvě věci: zaprvé, do bordelu po Brzęczekovi už v první řadě přišel, takže to nemůže být o moc horší, a zadruhé jej provází též pověst trenéra, který dovede dostat to nejlepší ze svých útočníků. Teď mu tedy zůstal zdravý sotva jeden kvalitní, ale rovnou se jedná o toho vůbec nejlepšího na celé planetě zemi, takže...

Právě pod Sousovým vedením přitom Nikola Kalinić ve Fiorentině vyletěl do výšin (33 gólů a 11 asistencí v 84 zápasech), jakým se už poté nikdy nepřiblížil. Teprve pod ním Eran Zahavi konečně střelecky procitl a poprvé flirtoval s 30gólovou hranicí (29 branek ve 34 startech). To Sousa v Basileji vymáčkl životní sezonu ze Shkëlzena Gashiho (22 zásahů ve 31 utkáních).

Kdo jiný by už tedy měl probrat Lewandowskiho z turnajové letargie, když ne tento šarmantní Portugalec?

Tahoun týmu — Kamil Glik



zdroj: flickr.com

Paulo Sousa si myslel, že se bez něho obejde, a proto jej nechal sedět při své premiéře na polské lavičce. Paulo Sousa se ošklivě spálil, když jeho noví svěřenci v 52. minutě tekli 0:2 v Maďarsku. Paulo Sousa se poučil, Glika po hodině hry vystřídal, dohlédl na heroické stažení manka (3:3) a v příštích dvou zápasech si už takovou drzost nedovolil.

Kdepak, tohle opravdu nebyla žádná náhoda. Ještě pod vedením bývalého kouče Glik v kvalifikaci zmeškal jediný zápas, a naprostou shodou okolností se zase jednalo o jedinou polskou prohru (Slovinsko 0:2). V druhém střetnutí s týmž soupeřem musel kvůli zranění střídat už po sedmi minutách (za příznivého stavu 1:0), aby Poláci inkasovali další dva góly. S ním na hřišti, ptáte se? Napříč 727 kvalifikačními minutami tehdy 31letý vůdce dopustil jedinou kapitulaci polské defenzívy. Jedinou.

Kamil Glik je aktuálně v Kristových letech, avšak stále stejně nepostradatelný. Pokud bude Sousa chtít hrát na tři stopery, on bude tím prostředním, který vše drží pohromadě. Ať ale plánuje hrát, na kolik chce obránců, Glik vždy bude zůstávat obávanou kopou čiré fyzické síly vzadu a vyhlášenou hrozbou na útočných standardkách. Jeho 300 startům ve dvou z nejlepších evropských lig se žádný další polský obránce ani omylem neblíží. Dva zdaleka nejzkušenější kolegové, Bednarek s Bereszyńskim, se dokupy poskládají na 229.

Jistá superstar z Bayernu možná tedy nosí kapitánskou pásku, ale ten pravý vůdce hraje za skromné Benevento.

Osobnost týmu — Robert Lewandowski



zdroj: AFP

V Polsku se poslední týdny prakticky nemluví o nikom jiném, to se ví. Jeho úspěšná honba za zdánlivě nepokořitelným rekordem Gerda Müllera byla polskými fanoušky sledována natolik vášnivě, že se dlouho odolávající polský brankář Gikiewicz v průběhu utkání vypracoval na regulérního nepřítele státu. Za svá záda v posledním kole pustil až šestý Lewandowskiho pokus pochytal mu celkem čtyři gólové příležitosti, a po zápase se musel probírat četnými urážkami svých krajanů, z nichž někteří ho nazývali "zrádcem” či přímo "anti-Polákem”.

Tak moc všem na 41. Lewově trefě záleželo. A obdobně moc jsou nyní někteří Poláci jeho kultem regulérně znaveni. I můj dobrý známý Christopher Lash mě hned zkraje naší tradiční diskuze o národním týmu zpražil, že pokud se ho chci ptát právě na hvězdu Bayernu, ať se rovnou ani neobtěžuji.

Je téměř jisté, že lepší už to v podání 32letého Lewandowskiho nikdy nebude. Kicker ho letos měl ve své jedenáctce kola téměř ve třetině případů (11 z 34); od fenomenálního Ribéryho sezony 2007/08 přitom v Bundeslize nikdo nenasbíral více než 10 nominací. Když Poláci načnou šampionát se Slovenskem, bude se Lewandowski pokoušet natáhnout svou sérii s gólem v soutěžním utkání za klub i reprezentaci na neuvěřitelných 15 zápasů. Naposledy vyšel střelecky naprázdno na MS klubů proti Tigresu, od té doby vypálil v průměru 4,79krát (!) a dvaadvacetkrát přitom rovnou napnul síť. Každá třetí jeho střela poslední dobou ústí v gól.

Tato série čítá i tři březnové zářezy v kvalifikaci na MS, takže Polákům s příchodem Sousy svitla naděje (a Lewandowski opravdu vypadá být v neuvěřitelné pohodě), ale pro tuto chvíli nutno podotknout, že doposud jsme si spíše zvykli vkládat mezi klubovou verzi Lewandowskiho a tu reprezentační, turnajovou verzi Lewandowskiho poněkud tučné nerovnítko.

V 11 startech na ME/MS se prozatím Lewy trefil všehovšudy dvakrát. Byť uspěl na obou dosavadních Eurech, očekávání sotva naplnil a v historické tabulce střelců evropských šampionátů zaostává i za spoluhráčem Kubou Błaszczykowskim (3 v 8 startech) nebo Vladimírem Šmicerem (4 v 11 startech). Skutečně důležité, zapamatovatelné góly takto představují ubohá tři procenta Lewandowskiho reprezentační bilance, což je sice pořád lepší vizitka než Lubańskiho nula procent (pomineme-li tedy legendární olympiádu 1972), ale taky výrazně horší než Boniekova rovná čtvrtina (6 z 24) nebo Latových a Szarmachových 22 %.

Už teď je Lewandowski nesmrtelným hrdinou polského lidu. Ale pokud letos nezabere, patrně ukončí kariéru s obřím háčkem, který jednomu z nejlepších šutérů historie zkrátka nesluší...

Na prahu slávy — Tymoteusz Puchacz



zdroj: AFP

Polsko možná bude mít v zahajovací sestavě rovnou tři hráče do 25 let, kteří působí ve dvou nejvyšších anglických soutěžích, ale nejzajímavějším z mladších Poláků se šancí na základ je stejně Tymoteusz Puchacz, kterého si do reprezentace vytáhl teprve až Paulo Sousa.

Rodák ze Sulechówa, odkud pochází též první polská spisovatelka s Nobelovou cenou za literaturu Olga Tokarczuk, píše příběh neobyčejně rapidního vzestupu. Ještě před dvěma lety zakončoval sezonu ve druholigových Katowicích, a hle, teď je po dvou přátelských zápasech dost možná favoritem na startovní rošt na Euru. Nesmírně dynamický levý bek s nezměrným apetitem pro útočení teď může snadno využít zranění Areka Recy a ústupu Macieje Rybuse.

Kromě toho, že jde o kvalitního mladého obránce, který třemi asistencemi v Evropské lize zkraje sezony nakrátko pobláznil celou Poznań, představuje Puchacz také fascinující osobnost. Sezonu Lechu zhodnotil lakonicky — celý tým prý "hrál hovno” — a občas na hřišti ztrácí hlavu, pokřikuje na rozhodčí a podobně, jakmile se vše nevyvíjí podle jeho představ. Byť má stále značné taktické rezervy, pokud nastoupí, bude ho každopádně plné hřiště.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Čím si asi tak můžeme být u Poláků pod Paulem Sousou jisti? Zhruba ničím. Svých pět zápasů načal pokaždé v jiné formaci, a mnohdy ty odchylky ani nebyly nepatrné. Od původního 3-4-2-1 se dostal ke klasickému 4-3-3 a pak zase zpátky do 3-5-2. Teprve na generálku s Islandem přepnul do flexibilního systému 4-4-2, který se od něho tak trochu očekával předtím, než vážná zranění z turnaje vyřadila Lewyho souputníky Piątka a Milika.

V úplnosti odhadovat základní sestavu je tak zhola nemožné. Některé principy však Sousa zachová napříč formacemi. Pokud mu to především kondice enormně vytíženého Klicha a stárnoucího Krychowiaka ve středu zálohy dovolí, bude rozhodně chtít hrát aktivně bez míče. Už na favorizované Angličany vyrukoval s aktivní hrou a vysokou obrannou linií, což pasuje na jeho nedávné vyznání lásky z presinku RB Lipska. Mezi systémy se třemi a dvěma stopery periodicky pendloval již v dobách svého působení ve Fiorentině, a očekávat se to dá i zde.

První velký otazník bude stát rovnou mezi třemi tyčemi. Lukasz Fabiański měl lepší kvalifikaci a nezklamal ani v soutěžních zápasech sezony 2020/21, ovšem v přípravném duelu s Ruskem pustil laciný gól, a tím se asi připravil i o tu menší šanci na poslední chvíli vytlačit z brány svého rivala. Poláci to tak opět zkusí s Wojciechem Szczęsnym, který je zatím na turnajích vůbec nepodržel. Na minulém MS vyrobil hrubku v klíčovém klání se Senegalem a předešlá Eura pro něj skončila předčasně vinou zranění (2016) a vyloučení (2012). Co si pro nás jednička Juventusu přichystá tentokrát? Bez vzruchu se to asi neobejde.

V obraně má své místo jisté Kamil Glik, a vlastně i Jan Bednarek. U druhého jmenovaného se lze bavit akorát o fyzické kondici, která je minimálně na vážkách poté, co si závěrem velice náročné sezony poranil v květnu kotník. V přípravě Bednarka Sousa raději šetřil a nasadil ho pouze na půlhodinu proti Rusku, do základu s ním však musí počítat. Tím spíš, když doposud nenašel přesvědčivého třetího stopera.

Michał Helik byl sice výraznou postavou nečekaného tažení Barnsley až do baráže o Premier League (čerstvě byl vyhlášen i klubovým hráčem roku), avšak jeho velkou rezervou je hra s míčem, pročež vypadá spíše na alternativu za Glika ve středu obranné trojky. Napravo je zvyklý hrát také Mladý hráč roku Ekstraklasy Kamil Piątkowski, který ve svých 20 letech odchází do Salzburgu a už teď je dále ve vývoji, než byl v téže fázi kariéry Bednarek, potažmo kovaný krajní bek Bartosz Bereszyński. Očekávejte nicméně Tomasze Kędzioru, jenž byl sice kontroverzně vypuštěn z nominace na březnové zápasy, ale dobrou formou za Dynamo Kyjev (převážně na pravém beku) si přeci jen získal též srdce a důvěru Paula Sousy.

Levý bek může připadnout Tymoteuszovi Puchaczovi, ale také bývalé stálici Rybusovi. Napravo zase mohou hrát zmínění Bereszyński i Kędziora, ale to spíše v eventuální formaci na čtyři zadáky; pozice wingbacka bude více sedět Kamilu Jóźwiakovi, velkému univerzálovi a výtečnému hráči do tahu, který tam coby žolík z lavičky zaujal jak proti Maďarsku, tak proti Anglii. Jenom v této sezoně za národní tým zaznamenal čtyři body (2+2), tedy více bodů než za celý ročník v mizerně hrajícím Rooneyho Derby County.

Grzegorz Krychowiak se podruhé za sebou v ruské Premier Lize dostal na dostřel 10brankové hranici, kterou doposud v kariéře nepřeklenul, ovšem ani tahle senzační transformace na stará kolena opoře Lokomotivu Moskva žádnou ofenzivnější úlohu v národním týmu nevynese. Tam je Krychowiak stále tím starým dobrým štítem, bohužel.

Naopak možná až příliš velkou volnost má Piotr Zieliński, suverénně nejkritizovanější člen širšího kádru reprezentace. Poláci si jsou moc dobře vědomi, že v něm mají poklad se životní sezonou v Neapoli v zádech (8+10), ten jim však zůstává podezřele utajen. Zieliński je mnohými Poláky považován za příliš "měkkého” hráče bez té správné vítězné mentality; v reprezentaci mu obvykle chybí asertivita a stálý vliv na průběh utkání. Na Zielińskiho obranu ovšem nutno podotknout, že mu jistě nepomáhá, že je neustále strkán z levého křídla na post pravého středopolaře a potom zase na desítku. Pod Sousou samotným se už měl uživit ve čtyřech různých úlohách (LW, AM, LCM, RCM), a to je pak věru těžké.

Napěchovaný střed pole doplní Mateusz Klich, jeden z nejbližších důvěrníků Marcela Bielsy v Leedsu, což samo o sobě vypovídá ažaž o jeho komplexním přínosu. Klich v sobě snoubí kreativitu i příležitostnou gólovost, a celá polská veřejnost doufá, že už definitivně zahodil za hlavu svůj krátkodobý výpadek formy v průběhu letošního jara. Poslední volný post pod Robertem Lewandowskim nejspíš obsadí univerzál Jakub Moder, nadaný box-to-box záložník se čtyřmi plícemi a na 22letého borce málokdy vídanou taktickou disciplínou, který se v Brightonu začal pravidelněji prosazovat tak akorát včas před příchodem Eura (byť většinou ve netradiční roli levého wingbacka).

Takhle možná zhruba asi dejme tomu nejspíš bůhvíjestli vypadá optimální sestava Paula Sousy.

Alternativ a jiných variant rozestavení je samozřejmě spousty. Karol Linetty doufá, že si po dvou prosezených turnajích konečně "štrejchne”, a čistě na výlet neplánuje jet ani nejmladší reprezentační debutant od 60. let, Kacper Kozlowski. Kometa Pogońu načala sezonu v pouhých 16 letech, ale už teď má postavu na to, aby se prosadila i mezi dospělými. Placheta s Frankowskim eventuálně křídelním prostorům z lavičky vdechnou tuny energie a rychlosti.

Pozoruhodnou roli by mohl sehrát Jakub Świerczok, který se díky zraněním svých známějších konkurentů (mimo Milika a Piątka též lehce marodného Kownackiho) zničehonic ocitl v roli Lewandowskiho backupu. Mohl by se snad stát " Totem Schillacim letošního šampionátu”, jak tady troufale odhaduje kolega? Vyloučit to rozhodně nelze. Pouze Pekhart měl letos v Ekstraklase lepší průměr gólů na zápas a Świerczok se už navíc vedle Lewandowskiho ideálně naladil gólem do sítě Islandu v generálce na tento šampionát. Možná i jeho výkony jsou důvodem, proč Sousa odmítl povolat za Milika jakoukoliv náhradu.

Tip na umístění: konec ve skupině


Program zápasů - skupina E

14.06.2021
18:00
Polsko
1:2
Slovensko
Petrohrad
19.06.2021
21:00
Španělsko
1:1
Polsko
Sevilla
23.06.2021
18:00
Švédsko
3:2
Polsko
Petrohrad

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Łukasz Fabiański
18.04.1985
West Ham United
Łukasz Skorupski
05.05.1991
Bologna FC
Wojciech Szczęsny
18.04.1990
Juventus FC
Obránci
Datum nar.
Klub
Jan Bednarek
12.04.1996
Southampton FC
Bartosz Bereszyński
12.07.1992
UC Sampdoria
Pawel Dawidowicz
20.05.1995
Hellas Verona
Kamil Glik
03.02.1988
Benevento Calcio
Michał Helik
09.09.1995
Barnsley FC
Tomasz Kędziora
11.06.1994
Dynamo Kyjev
Kamil Piątkowski
21.06.2000
Raków Częstochowa
Tymoteusz Puchacz
23.01.1999
Lech Poznań
Maciej Rybus
19.08.1989
Lokomotiv Moskva
Záložníci
Datum nar.
Klub
Przemyslaw Frankowski
12.04.1995
Chicago Fire
Kamil Jóźwiak
22.04.1998
Derby County
Mateusz Klich
13.06.1990
Leeds United
Kacper Kozłowski
16.10.2003
Pogoń Szczecin
Grzegorz Krychowiak
29.01.1990
Lokomotiv Moskva
Karol Linetty
02.02.1995
Turín FC
Jakub Moder
07.04.1999
Brighton & Hove Albion
Przemysław Płacheta
23.03.1998
Norwich City
Piotr Zieliński
20.05.1994
SSC Neapol
Útočníci
Datum nar.
Klub
Dawid Kownacki
14.03.1997
Fortuna Düsseldorf
Robert Lewandowski
21.08.1988
Bayern Mnichov
Karol Świderski
23.01.1997
PAOK Soluň
Jakub Świerczok
28.12.1992
Piast Gliwice

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků Eura 2020 - Portugalsko
12.06.2021, 13:58
Představení účastníků Eura 2020 - Maďarsko
11.06.2021, 16:31
Představení účastníků Eura 2020 - Francie
11.06.2021, 11:38
Představení účastníků Eura 2020 - Německo
10.06.2021, 20:00
Představení účastníků Eura 2020 - Švédsko
10.06.2021, 15:50
Představení účastníků Eura 2020 - Španělsko
09.06.2021, 20:06
Představení účastníků Eura 2020 - Slovensko
09.06.2021, 13:27
Představení účastníků Eura 2020 - Chorvatsko
09.06.2021, 02:40
Představení účastníků Eura 2020 - Anglie
08.06.2021, 17:27
Představení účastníků Eura 2020 - Skotsko
08.06.2021, 05:37
Představení účastníků Eura 2020 - Česko
07.06.2021, 20:16
Představení účastníků Eura 2020 - Rakousko
07.06.2021, 13:30
Představení účastníků Eura 2020 - Ukrajina
07.06.2021, 03:12
Představení účastníků Eura 2020 - Nizozemsko
06.06.2021, 22:31
Představení účastníků Eura 2020 - Severní Makedonie
06.06.2021, 13:00
Představení účastníků Eura 2020 - Dánsko
06.06.2021, 04:21
Představení účastníků Eura 2020 - Finsko
05.06.2021, 18:48
Představení účastníků Eura 2020 - Belgie
05.06.2021, 14:39
Představení účastníků Eura 2020 - Rusko
05.06.2021, 06:03
Představení účastníků Eura 2020 - Wales
04.06.2021, 21:30
Představení účastníků Eura 2020 - Itálie
04.06.2021, 10:59
Představení účastníků Eura 2020 - Švýcarsko
04.06.2021, 02:49
Představení účastníků Eura 2020 - Turecko
03.06.2021, 17:50

Komentáře (108)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Meno?

Reagovat
meno

Ty seš tu na mě vždycky hrozně brzo

Reagovat
smazaný uživatel

Sám sis to způsobil. Nasadil jsi vysokej standard a kvalitu a my, lačnící po dalších tipech, jsme se namlsali.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
meno

Tak to končí vždycky.

Reagovat
smazaný uživatel

MENO MY ASS

Reagovat
smazaný uživatel

Lewa by si zasloužil úspěch s repre. Momentálně nejlepší útočník na světě, velký sympaťák. Budu Polákům držet palce.

Reagovat
T..oo..M

Vítěz skupiny.

Reagovat
cubinho

Pochybuju, že skončí až za Slovenskem.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
meno

Menův tip na umístění: Konec v osmifinále, porazíme je my!

Reagovat
KingMaster13

Půjdeme na Švédy Ačkoli Poláci by byli snadnější pro nás

Reagovat
meno

Jak mi nedávno napsal kamarád, nekonečně nesouhlasím

Reagovat
Kepy_FCB

Menův vtip na umístění

Reagovat
smazaný uživatel

Už se na to vyser, kdo má pořád číst jednu trapnou větu dokola.

Reagovat
smazaný uživatel

kéž by

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Seydou Doumbia

Konec ve skupině ano Polsko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fabec1222

Konec ve skupině? Však oni tu skupinu vyhrajou...

Reagovat
Stannis Baratheon

To určitě

Reagovat
smazaný uživatel

Pokus budou nejaký čachry s těma covid hráčema od Španělů a Švédů, tak bych se vůbec nedivil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Tip: 1 bod a konec ve skupině

Reagovat
fsada

Nevěřím konci ve skupině , asi ne , postup bude ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nekoukal jste někdo na tuhle akci iDnesu a O2 TV ? Na idnes premium sere pes, ale sport za 65 měsíčně bych si nechal líbit.

Reagovat
pobody's nerfect

Není k tomu i revoluční toustak od penamu?

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek?

Ví někdo, proč Sousa nevzal nikoho za Milika? Dost kuriózní nenaplnit celou nominaci...

Reagovat
fabec1222

Španělé taky původně měli méně hráčů

Reagovat
fantomas

Ale teď si to vynahradili a donominovali jich po dvou případech covidu rovnou 17

Reagovat
Puskas

Pro ně jedině dobře, že se necítí až tak úplně na favorita.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Kepy_FCB

Stejnak nezvládnou to psychicky, jako vždy

Reagovat
Puskas

Takže bude platit jejich už okřídlené "Hrajeme jak nikdy, prohráváme jako vždycky"?

Já je pasuji na ČF. Skupina hratelná, v OF by též mohli něco udělat.

Reagovat
cubinho

Reagovat
stas87

Aspon ze ide Kozlowski, mohol by si ako striedajuci hrac zahrat 20-25 minut. Dufam, ze bude mat lepsi osud ako kometa minuleho eura Kapustka. Swierczok ma zaujimavu karieru, bohuzial na jej zaciatku mal urvane väzy, siel na operaciu a tie iste väzy si urval zasa, preto nezanechal stopu v Lauterne. Az v Zaglebie ostal konecne zdravotne fit a hned dal 16 golov v 21 zapasoch a odisiel do Razgradu. V Bulharsku nasiel konecne klud, dve sezony dobre a vratil sa do Piastu. A ide na euro..talent mal vzdy, tie zranenia na startu kariery ho dost zabrzdili, som rad ze nakoniec sa predstavi na velkom turnaji.

O Helikovi by som nikdy nepovedal, ze to niekam dotiahne. Take neohrabane kopyto, lopta mu prekaza a posobil s nou vylozene smiesne. Som zvedavy ci Lewandowski po klubovej sezone vyrazne potiahne na zrejme poslednom eure pre neho repre k nejakemu väcsiemu uspechu. QF pät rokov uspech bol, no Lewa zasadnym sposobom nezaziaril, tak snad si to teraz vynahradi. Ak zvladne Sousa naladit poliakov mentalne, musi z tej skupiny postupit.

Reagovat
fantomas

Čte to vůbec někdo letos?

Reagovat
Puskas

Ale jo, třeba u toho r. 1986 Ti tam chybí, že vypadli v OF a že tam Boniek odlétal zraněný, což se taky podepsalo na tom debaklu od Brazilců.

Oni od té doby srovnávají každý tým s tou partou kolem Deyny, Lata, Szarmacha atd. A čím větší oči mají, tím hůř dopadnou. Letos tam nějaké přehnané očekávání nevidím, bude záležet, jak ten tlak ustojí Lewy.

Reagovat
Kepy_FCB

já jo ale spěšně

Reagovat
fabec1222

Já čtu tipy na umístění, což je o 100% více, než u ostatních článků

A občas dokonce kouknu i na sestavu, jestli to, co mám ve fantě, jsou hráči do základu.

Reagovat
Fakt

Klasika, přečtu nadpis, tip Eurofotbalu a jdu přímo do komentářů

Reagovat
Jardin

Komentátoří ČT to určitě také použijí stálo by za to dát do článku nějakou "fake perlu" a počkat si, zda jí zmíní.

Reagovat
Jardin

Sorry za reakci na tebe, to mělo být níže. Tobě jsem chtěl dát jen palec nahoru

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, já teď 2 roky fotbalu moc nedával, tak to pro mě má cenu zlata. Diky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já čtu úvod, a pak od trenéra dolů. Všechny články o týmech na EURU.

Reagovat
božský John

Peclive ctu "na prahu slavy", pak takticky radky k zakldani 11. Min peclive ctu tahouna a osobnost. To nad tim hodne letem svetem

Reagovat
T..oo..M

Ano, tu horní polovinu u všech, od trenéra dolů to jen tak očima přeletím, záleží tým od týmu, pak se samozřejmě pozastavím u tipu na umístění a konečné nominace.

Reagovat
meno

Jistě! Miluju to

Reagovat
pobody's nerfect

Přečetl jsem vše, díky vám každý večer pracuju skoro do 12, protože přes den proflakam spoustu času čtením zajímavých článků

Reagovat
fantomas

Super, díky všem, moc užitečnej feedback.

Mě třeba nejvíc baví rešeršovat i psát nově zařazenej Fotbal v zemi, ale pokud to většina (zdá se) přeskakuje, tak to asi netřeba pro příště držet. Pokud se teda vůbec ještě jednou sejdeme.

Reagovat
FC Porto FC

Fotbal v zemích je to nejlepší právě, člověk se dozví něco o čem jinak nemá ani páru když se bavíme třeba o Makedonii a tak

Reagovat
T..oo..M

Reagovat
Kopyto

Přesně

Reagovat
smazaný uživatel

Je pravda že třeba u Finska jsem si to přečetl.

Reagovat
Puskas

Zároveň u zemí, jako je Anglie či Itálie, jdou s kůží na trh, bo se tu na ty ligy kdekdo specializuje a může mu tam něco z jeho pohledu na věc. Každopádně záslužná věc , asi to fakt nebude nikde jinde v takovém rozsahu.

Reagovat
cubinho

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
OnderCZ

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
guzman

Reagovat
lichna.

Reagovat
raduinho

Reagovat
cubinho

Já to čtu.

Reagovat
mayday

Čtu to samozřejmě celý, parádní práce, délka akorát

Reagovat
smazaný uživatel

je to super

Reagovat
Kopyto

Já čtu skoro všechno, kromě reprezentací, které mě nezajímají, ty jen tak přeletím. A parádní práce musím říct. Dřív jsem si kvůli těmhle představovačkám kupoval mastné speciály fotbalových časopisů, dneska to mám na eurofotbalu a troufám si říct, že ve vyšší kvalitě (je pravda, že poslední ten speciál jsem si koupil hooodně dávno)

Reagovat
Liveral

Já většinu jo. Fanta se totiž sama nepostaví

Reagovat
SpartaOvenka

Reagovat
Mr.Mike

Clovek si pekne rozsiri obzory.. Prece jen hrace znam, ale tymy a to jak hrali clovek moc nasledovany nema.

Reagovat
Xavi

Většinu jo.

Reagovat
uff

Jasné

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Yes

Reagovat
smazaný uživatel

ja som prečítal všetko o každom tíme

Reagovat
KingMaster13

Já to čtu ale je toho tolik, že prostě nedávám všechno

Reagovat
salami

Je to super, tu dolni cast (od trenera) si prectu u vsech, zbytek podle toho jak me ta dana reprezentace zajima. K nekterejm se pak vratim zpetne na docteni, takhle naraz je toho dost a potrebuju se zorientovat v tom, kdo je vubec nominovanej.

Reagovat
Freedo

Jak jsem psal, že se do toho nemohu ponořit, tak nakonec jsem zatím dal všechny týmy. Většinu jsem nakonec přečetl v práci a fotbal v zemi je určitě jedna z nejzajímavějších částí.

Jinak, budou všechna města/stadióny?

Reagovat
John Obi Mikel

U některých všechno, u některých jen sestavu.

Reagovat
andkoo

citam kazde druhe, Ukrajina/Polsko ma nezaujimaju, ale o Cesku to bol dobry prehlad

Reagovat
smazaný uživatel

Je to super

Reagovat
smazaný uživatel

Četl jsem Ukrajina, Česko, Rusko, Polsko, Makedonie, Chorvatsko, Slovensko, Finsko, Turecko, Švýcarsko celé.

Me teda naopak suverenne nejvíc baví ty informace o zemi a ty maličkosti kolem jejich cesty, jak se profiluji, jak jsou vnímání jejich fanoušky atd.

Reagovat
Zark

tady si na eurofotbalu, samozřejmě... jenom nadpisy

Reagovat
frankiefcb

Vetsinou clanky nectu, ale zrovna u tohodle poctive kazdy tym diky za tu praci.

Reagovat
ACSeRw!n

jj, ctu nominace

Reagovat
lichna.

Každý článek i s zápisky a tipy na fantu, které si z toho dělám.

Reagovat
raduinho

Čtu to celý a to u všech týmů. Jsem ještě ze staré školy, která čte články

Reagovat
Shevchenko

Já to doháním až teď Někdy přeskočím ty medailonky hráčů a trenérů (ale na prahu slávy většinou dám), do cesty na šampionát to ale přečtu vždy, sestavu přečtu taky.

Ale je zajímavé, jak jsou ty profily různorodé, podle toho kdo to zrovna píše.

Reagovat
fantomas

To jo no, tomu se nevyhneme, a myslim, že osobitost jednotlivých autorů má taky něco do sebe. Letos jsme nicméně každej měli o poznání míň času, páč už nejsme studenti, takže nebyl moc prostor si s tim vyhrát, jak bysme asi všichni chtěli, bohužel.

Reagovat
Radek Voltr

postup z grupy, tady ano.. tohle není MS, kde dostávaj šišku od kdejakýho Ománu

Reagovat
mr.Silver

Brutálně chybí solidní křídla, týmu chybí kreativita, což limituje Lewu. Myslím, že zrovna on se vybičuje k legendárním výkonům ve skupině (tipuju 3+ gólů), ale v osmifinále vypadnou.

Reagovat
Kepy_FCB

NEPOKLEKNOU

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak ten Puchacz. To stačí říct, že celý tým hrál hovno, aby jste byli "zajímavá osobnost". Jinak Poláků jsem nikdy nepřál. Vadil mi jejich netechnický hurá fotbal a přehnaná sebedůvěra. Teď je mi jich trochu líto, když nemůže hrát Milik ani Piatek a cestovat budou jak Japonci v Evropě na dovolené.

Reagovat
fantomas

Je to drzkatej vztekloun no. Tech moc neni, a specialne se Zielinskiho povesti v Polsku to i dost prilehave kontrastuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Lol

Kylian Mbappé byl po přátelském zápase mezi Francií a Bulharskem naštvaný na Oliviera Girouda. Útočník Chelsea v pozápasovém rozhovoru řekl, že mu někteří jednotlivci dostatečně nepřihrávali a neposílali na něj centry. Mbappé se cítil natolik dotčený, že chtěl kvůli tomu dokonce svolat tiskovou konferenci.

Reagovat
smazaný uživatel

Však dal dva góly, tak co to hovado brečí, na ně si snad nahrál sám?

Reagovat
John Obi Mikel

Mbappé je ještě naštvaný, jak mu Olie rozcuchal vlasy.

Reagovat
smazaný uživatel

mbappe je retard..

Reagovat
Xavi

Sezónu Lechu zhodnotil lakonicky — celý tým prý "hrál hovno”

Reagovat
smazaný uživatel

Když jsou v kádru 4 hráči z Polské ligy, tak je zvláštní, že nikdo není z Legie Varšava. To je Legia cizinecká legie a nemá žádné solidní Poláky?

Reagovat
Puskas

Ti nejlepší chodí rovnou ven, ne přes Legii, jako je tomu z velké části u nás, kde jsou S a S, potažmo Plzeň jednak přestupní stanicí, jednak taková vysněná tuzemská štace. A berou pak cizince, příp. vysloužilce typu Boruce či Jędrzejczyka, kteří si své uhrají, ale na repre už to moc není.

Reagovat
fantomas

Jj, v mediich se vlastne ani neprobiral zadnej do oci bijici "snub". Mozna v budoucnu Kapustka, pokud opravdu ozivi karieru.

Reagovat
stas87

Nebude to ciastocne aj o tom, ze Legia radsej siahne po hraci, ktoreho doporuci klubu agent/agentura ktora ma dobre vztahy s vedenim? Lech dokaze predat von poliakov, Legia ich nepreferuje.

Reagovat
Puskas

Může být.

Reagovat
RadekVonCZE

Lewczuk ještě

Reagovat
Nadržený šimpanz

OT: tak koukám na sestavu expertů na Isportu k EURU a sestava Hašek, Csaplar a Hřebík je epická

Reagovat
smazaný uživatel

Proč je vlastně polská liga tak špatná? Mají skvělé zázemí, velké stadiony, hodně fanoušků (je to sport č.1), takže i peníze.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele