Ligue 1 souhrn - 18. kolo

15.12.2007, 17:02, aktualizováno 16.12.2007, 22:53
Komentáře a souhrny
Trápení PSG před vlastními fanoušky trvá, tři body si tentokráte odváží Toulouse. Nezabral ani Lyon, který na vlastní hřišti jen remizoval s Nice 0:0. Stejně se vedlo i druhému Nancy na hřišti Štrasburku, jen bod získalo i třetí Bordeaux po remíze s Marseille. Monako vyhrálo nad Lens, v souboji dvou posledních celků přehrálo Sochaux Méty.

Paris Saint-Germain - Toulouse FC 1:2

15.12.2007 15:00

Góly: 90. Pauleta (pen.) - 42. Johan Elmander, 49. Johan Elmander

Johan Elmander vstřelil dvě branky a uštědřil tak další ránu trápícímu se PSG. Domácím se v 90. minutě podařilo upravit kosmeticky skóre na rozdíl jednoho gólu.

Švédský kanonýr má úctyhodnou bilanci. Během posledních čtyř zápasů vsítil 7 branek! Stává se tak žádaným zbožím, o které bude v zimní přestávce jistě zájem.

Pařížané mají na svém kontě stále 19 bodů a jen těsně se drží nad pásmem sestupu. S kartami může zamíchat ještě Lille, které hraje svoje utkání až večer. Toulose se pohybuje v klidném středu tabulky, po dnešní výhře je na devátém místě.

Od úvodního hvizdu měli domácí problémy vyrovnat se s rychlou hrou soupeře. Po několika minutách se však oklepali a do šancí se dostali Rothen a následně Pauleta. Dvě minuty před koncem první půle ale udeřil švédský ostrostřelec Elmander, který využil nedorozumění v obraně Pařížanů a otevřel skóre.

Hned na začátku druhého poločasu mohl vyrovnat Camara, ale neuspěl. Ve 49. minutě potvrdil Elmander známé pořekadlo "nedáš-dostaneš" a poslal Toulose do dvoubrankového vedení. Na hru hostů dokázali domácí odpovědět až v devadesáté minutě, ale Pauletova proměněná penalta jen kosmeticky upravila skóre na konečných 1:2.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - OGC Nice 0:0

15.12.2007 17:10

Góly: -

Natěšeným fanouškům sice zápas na Stade de Gerland branku nepřinesl, se při jednom z nejvíce očekávaných duelů tohoto kola Ligue 1 se přesto určitě nenudili.

Zápas otevřel Juninhův prudký pokus, s kterým si však hostující golman Hugo Lloris vědel rady. O chvíli později se ukázal i brankář na straně Lyonu. Remy Vercoutre zlikvidoval střelu Bakariho Koné. Ten samy hráč se v osmnácté minutě dostal ke gólové šanci. Cleber Anderson k němu odhlavičkoval centrovaný míč, Koné se ocitl sám na kraji šestnácky, jenže svůj zbrklý pokus poslal nad branku Lyonu. Poté se znovu dostal ke slovu domácí golman Lloris. Ten proti střele z blízka, kterou na něj vyslal Francois Clerc, vytáhl úžasný zákrok a svůj tým neskutečně podržel. Na to odpověděli hosté další gólovkou. Aktivní Koné vyslal na brankáře domácích skákavou střelu, kterou až na brankové čáře odhlavičkoval Lyonský bek Anderson. A Konému patřilo i úplně poslední slovo prvního poločau, když znovu provětral Vercoutreho rukavice.

Do druhé půle lépe vkročili domácí. Lyonský střelec Karim Benzema hostujícího brankáře Llorise pěkně svým pokusem protáhl, jenže nakonec byl golman Nice úspěšnější. Tento skoro jednadvacetiletý golman se ve druhé půli opravdu nenudil a po hodině hry vytáhl proti tvrdé střele Juninha další podařený zákrok. Lyon sice ve druhé půli hru ovládal, jenže hosté byli pět minut před koncem brance nejblíž. Ederson si stoupl k přímému kopu a jeho pěkná technická střela odrazila od břevna a nakonec dopadla těsně před brankovou čáru.

Oba týmy si tedy vzaly ze zápasu po bodu. Lyon navýšil svůj náskok na pronásledovatele už na pět bodů a hosté z Nice se díky bodu posunuli na šesté místo.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - SM Caen 1:2

15.12.2007 20:00

Góly: 89. Mickaël Pagis - 63. Anthony Deroin (pen.), 78. Juan Eluchans

Caen udivuje francouzský fotbal svými výsledky a díky dalšímu vítězství, tentokrát v Rennes, poskočilo na šesté místo. Tři body mu brankami zajistli Anthony Deroin a Juan Eduardo Eluchan.

Mohlo být však vše jinak, kdyby domácí proměnili na začátku utkání svou velikou příležitost. Jimmy Briand skvěle uvolnil Oliviera Thomerta, který před sebou měl už jen samotného brankáře. Jenže v souboji tváři v tvář znervózněl a poslal míč mimo. Zápas nepatřil mezi ty zajímavější a další šance byla k vidění až před koncem prvního poločasu. To se ozvali hosté. Eluchans si naběhl na parádní přihrávku Deroina, dokonce udělal kličku brankáři a před ním už jen byla prázdná branka. Jenže Eluchans nepochopitělně zívající klec netrefil. Domácí ještě stihli odpovědět odpovědět. Didot našel volného Brianda a jeho lob směřující do sítě na čáře odhlavičkoval hostující bek Sorbon. Stav po první půli tedy 0:0.

Po necelých dvaceti minutách druhé půle se fanoušci gólu konečně dočkali. Eluchans byl ve vápně faulován Stephanem Mbiou a proti Rennes se kopala penalta. Deroin neměl s jejím proměněním sebemenší potíže a poslal hosty do vedení. O pár minut později vyslal Grandin Eluchanse do brejku a ten střelou přes brankáře skoroval. Napravil tak svou ohromnou chybu z prvního poločasu, kdy netrefil prázdnou bránu a vedení hostů zvýraznil, 0:2. Domácí ho dokázali už jen korigovat, když se po Didotově přihrávce trefil Pagis. Konečný výsledek tedy 1:2.

Více informací k zápasu

Le Mans UC 72 - FC Lorient 0:0

15.12.2007 20:00

Góly: -

Le Mans nedokázalo vstřelit gól na domácím hřišti, a tak si Lorient odváží bod za bezbrankovou remízu.

Domácí byli po celé utkání lepším týmem, ale nedokázali vsítit gól. Do první velké šance se dostal Gervinho, ale v posledním okamžiku mu míč z kopačky vzal záložník hostů Morel. Ve 20. minutě střílel nebezpečně opět Gervinho, jeho střelu brankář Audard stačil vyrazit, z následné dorážky Matsui přestřelil branku.

Čtyři minuty po poločasové přestávce nastal v obraně hostů zmatek, kterého však domácí De Melo nedokázal využít. Po hodině hry našel Calve přesným pasem Matsuieho, ale ani on nepřekonal výborného brankáře Lorientu. Těsně před koncem zápasu se neujala dalekonosná střela Romarice, a tak se obě mužstva rozešla bezbrankovou remízou.

Le Mans se drží na třetím místě tabulky, Lorient se nachází ve středu na 10. místě.

Více informací k zápasu

Valenciennes FC - AJ Auxerre 3:0

15.12.2007 20:00

Góly: 12. Steve Savidan (pen.), 30. Éric Chelle, 80. Johan Audel

Ambiciózní Valenciennes zůstavá na domácí půdě neporaženo. V tomto kole si bez problému poradilo s Auxerre, kterému na cestu přibalilo třígólový příděl.

Valenciennes se do soupeře zakousli od úvodních minut, hosty držel nad vodou brankář Sorin. Ve 12. minutě už fauloval v pokutovém území Grichting, Savidan záhy proměnil nařízenou penaltu a poslal domácí do vedení. Stačilo málo a na ukazateli skóre svítilo po půlhodině skóre 2:0, domácí totiž zahrávali přímý kop a nikým nehlídaný Chelle pohodlně skóroval.

Hosté se dostali do jedné vážnější šance, ale Jelenovu střelu Penneteau reflexivně vyrazil. Deset minut před koncem se míče zmocnil Doumeng, který milimetrovou přihrávkou našel Audela a ten potřetí překonal zoufalého Sorina v brance hostí.

Po přesvědčivém vítězství jsou domácí na čtvrtém místě a pokukují po evropských pohárech. Auxerre má opačné starosti, je na 17. místě jen bod od sestupových příček.

Více informací k zápasu

Lille OSC - AS Saint-Étienne 3:0

15.12.2007 20:00

Góly: 20. Stephan Lichtsteiner, 31. Nicolas Plestan, 49. Yohan Cabaye (pen.)

Domácí podruhé v sezoně doma zvítězili a tři body ze zápasu se Saint-Etienne je katapultovy mimo sestupovou zónu. O výhru Lille se brankami zasloužili Stephan Lichtsteiner, Nicolas Plestan a Yohan Cabaye.

První vážnější šance utkání přinesla i první branku. Běžela dvacátá minuta, když z přímého kopu do vápna hostí centroval Ludovic Obraniak, na jeho míč si naskočil Stephan Lichtsteiner a na hranici penalty hlavou Janota v bráně hostí překonal. O chvíli později mohlo být ještě veseleji. Hostující Moustapha Bayal Sall zkazil pas, k míči se dostal Yohan Cabaye a poslal směrem k bráně hostů volej z dobrých pětatřiceti metrů. S tím si však Janot efektivně poradil. Jenže pár minut nato se domácí dvojnásobného vedení přece jen dočkali. Plestan tentokráte už další zaváhání hostující obrany využil. Naběhl si totiž za ní a nikým nehlídán v klidu do sítě uklidil Cabayeho centr. Do konce poločasu se již závažného nestalo a tak šli do kabin spokojenější domácí.

Druhá část zápasu pokračovala stejně, jako probíhala první. A to potvrdila hned i první akce. Stephanovi Lichsteinerovi, ačkoliv je to stoper, jedna vstřelená branka nestačila. Přebral tedy na polovině míč a pelášil s ním až na vápno hostů. Zde už viděl, že by projít nemusel a radějí zkusil střelu, tu však tentokrát Janot kryl. O dvě minuty pozdějí přišla poslední gólová akce utkání. Obraniaka fauloval ve vápně Dabo a rozhodčímu nezbývalo nic jiného, než fouknout do píšťalky a ukázat na bílý puntík uprostřed šestnáctky. K nařízené penaltě si stoupl aktivní Cabaye a dočkal se zasloužené odměny za svůj dobrý výkon. Až ke konci zápasu se ke slovu dostali i hosté, ale několik marných pokusů útočné dvojice Saint-Etienne Ilan-Gomis domácí golman Tony Sylva v pohodě kryl a po dlouhé době si připsal čisté konto.

Více informací k zápasu

FC Metz - FC Sochaux 1:2

15.12.2007 20:00

Góly: 88. Miralem Pjanić (pen.) - 11. Mevlüt Erdinç, 83. Stéphane Dalmat (pen.)

Souboj dvou posledních týmů francouské Ligue 1 dopadl lépe pro hosty. Domácí FC Metz tak ztrácejí na Sochaux už devět bodů a od první nesestupové příčky je dělí už bodů třináct.

Domácí své fanoušky zatím moc nepotěšili a chtěli to v zápase s týmem na podobné úrovni prolomit. Jenže jejich cíl jim zmařil brzký inkasovaný gól. Běžela jedenáctá minuta utkání, když Mickael Isabey chytře ve vápně našel Erdinga a ten nedal domácímu brankáři Christopheru Marichezi sebemenší šanci, 0:1. Domácí však mohli hned srovnat. Vincent Bessat pěkným centrem našel Juliena Francoise a jeho povedená hlavička škrtala břevno. A domácí snahu o vyrovnání potvrdila i střela Sebastiena Renouarda, která si však cestu do sítě nenašla. Poté se fotbal se vším všudy ze Saint-Symphorien vytratil a do kabin šli domácí znepokojení stavem.

Druhý poločas přinesl větší šanci až po čtvrthodině, to zkoušel štěstí hostující Isabey, ale jeho střela zpoza vápna letěla příliš vysoko. Poslední ránu domácím zasadil deset minut před koncem jejich vlastní spoluhráč. Pascal Delhommeau zahrál ve vlastním vápně rukou a proti domácím se kopala penalta. K ní si stoupl Dalmat a poslal brankáře na opačnou stranu než míč, kterému v cestě do sítě už nic nebránilo. O výsledku už tedy bylo skoro rozhodnuto a domácím se ho podařilo jen kosmeticky poupravit. Stoper Souchaux Damien Perquis kompletně napodobil domácího Delhommeaua a penalta byla nažízena i proti hostům. Pjanic ji zkušeně proměni a stanovil tak konečné skore, 1:2.

Více informací k zápasu

AS Monaco - RC Lens 2:0

15.12.2007 20:00

Góly: 52. Jérémy Ménez, 83. Jérémy Ménez

AS Monaco po třízápasové odmlce znovu zvítězilo. Doma porazilo Racing Lens 2:0, když oba góly zařídíl střelec domácích Jérémy Menez.

Celý stadion Ludvíka II. však hned na začátku vystrašil svou šanci Aruna Dindane. Diego Perez na středu zachyboval a reprezentant Pobřeží slonoviny zakončil svůj běh přes polovinu hřiště nepříjemnou střelou, kterou však nakonec golman domácích Flavio Roma kryl. O deset minut později to stadionem v Monaku znovu pořádně zahučelo. A znovu to byla práce hostů. Jmenovitě Jonathana Lacourta, který z dvaceti metrů střílel jen těsně vedle tyčky. Hned nato odpovídali hosté. Frederic Piquionne zvolil chytrou zpětnou příhrávku na Camela Meriema, jenže pokus druhého jmenovaného skončil jen v náručí Vedrana Runjeho, brankáře hostí. To bylo pro první polovinu utkání vše a skore o přestávce tedy vypadalo chudě, 0:0.

Avšak ta druhá začala pro AS Monaco nejlépe, jak mohla. Piquionne hlavou zpracoval centr Sylvaina Monsoreaua pro Jérémyho Meneze a ten prudkou ranou z voleje nedal Runjemu šanci. O dvacet minut později však mohlo být po srandě domácího týmu. Julien Sable zahrával rohový kop a Milan Bisevac nebezpečně hlavičkoval. Romovi tentokrát pomohlo štěstí, hlavička hostujícího beka totiž narazila na břevno. Nedáš dostaneš. Toto ohrané pravidlo se potvrdilo i tentokrát. O tři minuty později se k míči po přihrávce Serge Gakpeho dostal Menez, doběhl do vápna a chladnokrevně zavěsil, 2:0. Zápas už žádné výrazné šance nepřinesl, jen Aruna Dindane musel po druhé žluté kartě předčasně do sprch.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - AS Nancy-Lorraine 0:0

16.12.2007 18:00

Góly: -

Nancy nevyužilo klopýtnutí vedoucího Lyonu a nestáhlo jeho náskok v čele tabulky, získalo také jen jeden bod. Na hřišti Štrasburku uhrálo bezbrankovou remízu.

Do první velké šance zápasu se v 11. minutě dostal domácí Mulenga, jeho střelu brankář hostů Bracigliano neudržel. Celou situaci vyřešil obránce Luiz, který pohotově vykopl míč z brankové čáry. Nancy bylo blízko vstřelení gólu v 18. minutě, prudký přímý kop zahrával Breneguer, ale domácí brankář stačil míč vyškrábnout mimo tři tyče. V první půli měl ještě dobrou příležitost opět Mulenga, jeho střela skončila vysoko nad brankou.

V druhém poločase měl Štrasburk dvě stoprocentní šance, ale Dos Santos a následně Renteira nedokázali dopravit míč do sítě. Dvacet minut před koncem utkání pálil pohotově záložník Nancy Brison, jeho střelu domácí brankář zneškodnil a zápas tak skončil spravedlivou remízou.

Bodový rozestup se mezi prvním Lyonem a druhým Nancy zůstává i nadále čtyřbodový, protože také Lyon v sobotu doma remizoval s Nice 0:0. Štrasburk je na desáté příčce.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Olympique Marseille 2:2

16.12.2007 20:55

Góly: 33. Marouane Chamakh, 70. Jussiê - 1. Mamadou Niang, 27. Benoît Cheyrou

Bordeaux sei nadále drží na třetí příčce ligové tabulky, přestože v posledních týdnech nepodává předvědčivé výkony. Olympique Marseille je čtrnáctý.

Marseille v Bordeaux nevyhrála přes třicet let a ke změně této nelichotivé bilance přispěl již v první minutě Niang, který měl snadnou pozici po spolupráci Bonnarta se Cissem - 0:1.

Domácí úvod utkání hodně zaskočil a ve 27. minutě to byl již o dvě branky. To se Niang prokličkoval přes tři obránce a následnou střelu cheyrou ještě usměrnil do sítě nešťastník Planus - 0:2.

Dvoubrankové vedení Marseille příliš dlouho nevydrželo. Již ve 33. minutě zahrával Fernando rohový kop a Chamakh dal přesnou hlavičkou zápasu nový náboj - 1:2.

Marocký útočník mohl krátce poté dokonce vyrovnat, po chybě Cany ale mířil mimo. Bordeaux nastoupilo do druhého poločasu s cílem co nejrychleji vyrovnat a hodně blízko bylo ve 49. minutě, kdy pálil Chalme a Mandanda ze svého repertoáru musel vytáhnout fantastický zákrok. Domácí byli lepším týmem a dvacet minut před koncem se dčkali zaslužené odměny. To obrana Marseille nedokázala odvrátit Wendelův rohový kop a Jussie nabídnutou příležitostí nepohrdl - 2:2.

Hráči Bordeaux se s vyrovnáním nespokojili a v závěru si vytvořili dvě obrovské příležitosti. V 81. minutě pálil Fernando a jeho ránu zastavila tyč, v nastaveném čase pak vytáhl jeden z nejlepších zákroků letošní sezony Mandanda, který zkazil radost Cavenaghimu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon18122437:1538
2.AS Nancy-Lorraine1897224:1034
3.Girondins Bordeaux1886426:2330
4.Le Mans UC 721893626:2530
5.Valenciennes FC1885523:1629
6.Stade Caen1884621:1928
7.Olympique Nice1868418:1426
8.AS Monaco1874722:1825
9.AS Saint-Etienne1874720:1925
10.Racing Strasbourg1866618:1824
11.FC Lorient1859418:1924
12.Toulouse FC1866619:2124
13.Stade Rennes1873818:2324
14.Olympique Marseille1857619:2022
15.Olympique Lille1849518:1821
16.Racing Lens1855816:2120
17.AJ Auxerre18621016:2620
18.Paris Saint-Germain1847715:2019
19.FC Sochaux1837815:2416
20.FC Metz1814139:297

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
M11

elmander... to sakra ma v sobe

Reagovat
Slejdy

Lyon ach jo vlastne malo lidi melo jednicku vsazenou thank you lyon

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon je jak na houpačce,pak se má na něj vsázet. PSG to už ani nemá cenu komentovat.

Reagovat
smazaný uživatel

ještě, že sem je neměl .. jak jsem totiž viděl všelijaké reakce na jejich postup ze skupiny v LM, zdálo se mi, že jsou nějací uspokojení.

Reagovat
Slejdy

jn PSG to je k smichu proste .. pro nekoho ale spis k placi

Reagovat
smazaný uživatel

Jirik1118 to s těma pařížanama vystihl perfektně...

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Elmander to je snajpr jsem zvedavy kdo ho zlanari.Pocitam ze to bude poradny balik z Anglie.

Reagovat
smazaný uživatel

Manchaster myslím rád zaplatí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele