Ligue 1 - preview 9. kola

04.10.2019, 08:26, aktualizováno 06.10.2019, 12:37
Previews
Ve Francii se navazuje třemi nedělními zápasy, přičemž nejvíce pozornosti si pro sebe uzme ten večerní. Na řadu totiž přijde derby mezi Saint-Étienne a Lyonem, které okoření premiéra nového kouče Claudea Puela na straně "Štěpánů", zkušený lodivod ale přitom dříve vedl Olympique. Remeš čeká utkání na půdě tabulkového souseda Stade Rennes...
Lille OSC - Nîmes Olympique  (neděle 15:00)
Lille se drží v Ligue 1 v popředí, tedy na místech, kde by se chtělo nacházet po celou sezónu, vykazuje konstantní výkonnost, zároveň by navíc potřebovalo zapomenout na středeční neúspěch v Lize mistrů, v níž padlo s Chelsea. Soupeřem mu bude teď nevyzpytatelné Nîmes, které naopak po dvou porážkách v řadě spadlo na hranici sestupového pásma.

Ačkoli domácí prošli přes léto hned několika změnami a museli se rychle vypořádat s odchody celé řady hráčů, v lize se jim slušně daří, především zásluhou parádní bilance na Stade Pierre-Mauroy. Doposud mají před vlastními fanoušky stoprocentní bilanci. Jenže na evropské scéně to taková sláva není. V milionářské soutěži nemají ani bod.

Ještě třináct minut před koncem LOSC hrálo s Chelsea nerozhodně, nakonec ale stejně prohrálo. "Mysleli jsme si, že bychom mohli dosáhnout na dobrý výsledek. Ale ublížilo nám pár chybiček," hodnotil obránce José Fonte. "Zaplatili jsme za ně draze. Máme mladý tým plný talentů. Musíme se učit a tvrdě pracovat," zakončil zkušený Portugalec.

Před týdnem "Dogy" sehrály vyrovnanou bitvu na půdě Nice a konečná plichta byla asi logickým vyústěním celé situace na hrací ploše, když na jihu Francie nepodaly určitě špatný výkon. Na Nîmes mají z minulé sezóny velmi dobré vzpomínky, porazily ho v obou případech, přičemž dohromady mu ve dvou zápasech nastřílely osm branek.

Domácí trenér Christophe Galtier, jehož tým doma letos skolil Nantes, St. Étienne, Angers i Štrasburk, opět bude muset obměnit sestavu kvůli aktuálnímu náročnému programu, nicméně nesužují ho téměř žádné absence, což je pro něj bezpochyby hodně pozitivní zpráva. Údajně by měl chybět jen Timothy Weah, který stále trpí potížemi se stehenním svalem.

Nîmes muselo podstoupit dalekou cestu na sever země, kolem devět set kilometrů dlouhou, a bude se tam hlavně snažit o vylepšení své útočené potence. Od snadného vítězství nad Brestem ve čtyřech utkáních po sobě skórovalo pouze jednou. "Doufáme, že se všechno otočí v náš prospěch, že se hráči již začnou prosazovat," přál by si kouč Bernard Blaquart.

"Krokodýli", podobně jako Lille, nemají od nového ročníku některé důležité osobnosti, které odešly jinam. Zvyknout si na hru bez Denise Bouangay, Téjiho Savaniera, Antonina Bobichona nebo Rachida Aliouiho bude zajisté chvilku trvat. Zůstal sice například aspoň Renaud Ripart, jenže ten v úvodních kolech jednoduše nechytl ideální formu.

Blaquart každopádně nechtěl zbytečně panikařit. "Někde jsem snad četl, že jsme po PSG vyprodukovali nejvíce střel na bránu. Takže ten problém není o tvoření šancí, ale o zakončení. Přece jenom už nemáme svého nejlepšího střelce," vysvětloval. "Ripart se začne brzy prosazovat, pokaždé dá tak deset gólů za rok. Ale potřebujeme také pomoc ostatních."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 3.99 - 5.96
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Stade Reims  (neděle 17:00)
Rennes sice do Ligue 1 vstoupilo velmi dobře, vyhrálo hned třikrát v řadě, od té doby však jeho výsledky vykazovaly sestupnou křivku, a to i včetně působení v Evropské lize. Utnout svou negativní sérii sedmi utkání bez vítězství pro něj bude jednoznačným cílem, Remeš nicméně patří ve francouzské nejvyšší soutěži k tomu lepšímu, co může nabídnout.

Domácí budou v tomhle duelu mírným favoritem, avšak v kontextu náročného čtvrtečního měření sil s Laziem Řím v Evropské lize by jednak nemuseli nastoupit v nejsilnějším možném složení, jednak by mohli mít ve svém fondu méně fyzických sil. Hosté sice před týdnem nestačili doma překvapivě na poslední Dijon, jenže ve vloženém kole skolili venku PSG!

Že se zkrátka mužstvo z Grand Est umí velké favority potrápit, dokazují například i jeho střetnutí v Marseille nebo to s Lille. Oba dva soupeře porazilo. Jenže proti těm papírově slabším sokům jako by se tým nedokázal správně vyburcovat. "Byla to rána. Přitom jsem žádal hráče o klid a soustředěnost," nechápal výpadek s Dijonem kouč David Guion.

Les rouges et blancs dosud získali o bod méně než Rennes, drží se v klidném středu tabulky, takže nemohou být s úvodními koly úplně nespokojeni. Akorát by to v jejich podání mohlo být lepší, když už naplno uspívají na půdách francouzských gigantů. Chybět by jim v Bretani měli i nadále zranění Tristan Dingomé, Arbër Zeneli a nově i Mathieu Cafaro.

SRFC od začátku září čeká na tříbodový výsledek nejen v Ligue 1, ale také na evropské scéně. Naposledy svěřenci trenéra Juliena Stéphana padli v hlavní italské metropoli, ačkoli to byli oni, kdo se ujal vedení. "Musíme si olízat rány. Jsme sice zklamaní, ale nemáme čas nad tím přemýšlet. Už se zabýváme kláním s Remeší," sliboval domácí stratég.

Ten by neměl mít k dispozici dohromady dva marody, a to Gerziho Nyamsiho a Jakoba Johanssona. "V Římě jsme odehráli dobrou první půli, ale v poslední třetině zápasu nám chyběla potřebná kvalita," uznával sportovně Stéphan. "Rozhodující pro naše působení v Evropské lize budou utkání proti Kluži. Prožíváme teď těžkopádné období."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.16 - 3.61
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - Olympique Lyon  (neděle 21:00)
Derby Rhone-Alpes zakončí deváté kolo Ligue 1. A nutno podotknout, že ani jeden z celků není v nějaké optimální pohodě. Saint-Étienne aktuální nevalnou situaci vyřešilo výměnou na trenérském postu, Lyon, tedy až na nedávné vítězství v Lize mistrů, rovněž prožívá výsledkovou krizi. Pro oba je tak tenhle zápas velkou šancí odrazit se vzhůru.

Nebylo to vůbec povedené angažmá pro Ghislaina Printanta. Ve funkci hlavního kouče vydržel od svého jmenování jen pár měsíců, než ho vedení definitivně odvolalo. Nepomohla mu ani skutečnost, že minulý týden v lize jeho tým zabral a vyhrál na půdě Nîmes a že v Evropské lize ve čtvrtek nesehrál s Wolfsburgem špatnou partii a plichtil.

Hovořilo se o tom, že by se ke kormidlu mohl vrátit Jean-Louis Gasset, jemuž Printant dělal v úspěšných letech asistenta, nakonec však vedení klubu, včetně prezidenta Bernarda Caïazza, sáhlo po jiném jménu. A Claude Puel prožije opravdu hodně ostrý start na lavičce. V jednom z nejslavnějších francouzských derby narazí na protivníka, který v minulosti sám vedl.

V Lyonu působil mezi léty 2008 a 2011, pak se vydal do Nice, aby následně zamířil do slavné anglické Premier League, konkrétně do Southamptonu a Leicesteru City. "Saint-Étienne je na tom v tabulce velmi špatně. Je vždy obtížné přebírat mužstvo v průběhu sezóny. Udělal jsem to podruhé ve své kariéře a je to pro mě opravdu velká výzva," uvedl Puel.

Domácí v lize vyhráli jen dvakrát, skolili přitom kromě Nîmes pouze poslední Dijon. "Je důležité, že v neděli budu na lavičce. Fakt to pro mě bude velký zápas," těšil se osmapadesátiletý stratég. "Musíme ukázat přesvědčení a spolupracovat, abychom ze sebe dostali to nejlepší. Pak bude čas seznámit se se všemi a najít správnou rovnováhu."

Olympique od konce srpna nezískal jedinou výhru napříč všemi soutěžemi, alespoň částečně svou situaci napravil ve středu, kdy v Lize mistrů porazil RB Lipsko. I tak však vykazuje značně neuspokojivé výkony i výsledky, v Ligue 1 se nachází jen ve středu průběžného pořadí. "Vítězství v Lipsku pro nás může být zlomové," pochvaloval si kouč Sylvinho.

Před derby v Saint-Étienne by přece jenom mohla být atmosféra v kabině o něco lepší, Les Gones by každopádně měli v nastoleném trendu, jaký započali v Německu, pokračovat i nadále. Obzvláště v nynějším případě. "V posledních několika utkáních jsme ztráceli body v závěru. Tyhle momenty vám můžou srazit sebevědomí," dodával Sylvinho.

Domácím bude chybět Stéphane Ruffier, Sergi Palencia i Kévin Monnet-Paquet, vykartovaný je Romain Hamouma, zcela fit údajně nejsou ani Gabriel Silva, Loïs Diony a Jean-Eudes Aholou, ale jejich start není vyloučený. Hostům by se mohl do sestavy vrátit Jason Denayer, nicméně v ní se určitě neobjeví disciplinárně potrestaný Youssouf Koné.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.74 - 3.64 - 2.07
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Angers SCO  (sobota 17:30)
Pokud ve Španělsku se dnes třesou na souboj prvního s druhým v notně netradičním složení, obdobná je situace ve Francii, kde obvyklý podezřelý v Paris Saint-Germain vyzve jednoho ne až tak očekávaného soupeře z Angers. A bude si při tom muset rovnou vystačit bez dua Cavani-Mbappé...

V Paříži se už pomalu fanoušci třásli na ligové comebacky Mbappého s Cavanim, kteří se oba zranili proti Toulouse koncem srpna, k nim však ještě zatím nedojde. Cavani už prý dle kouče Tuchela "necítí žádnou bolest", ale pro tuto chvíli bude pošetřen; Mbappé si pak v úterý proti Galatasarayi opět poranil levý stehenní sval, a byť trenér trvá na tom, že se nejedná o obnovené zranění, proti Angers bude chybět.

Gólová produkce tak opět bude stát hlavně na Neymarovi, kór když PSG schází také Julian Draxler. A že PSG se střílením gólů mělo v nedávné době necharakteristické problémy: více než jednu branku nevstřelilo od 18. září už ve čtyřech po sobě jdoucích utkáních. Proti Remeši nedávno dokonce vyšlo střelecky naprázdno, což se mistrům naposledy v domácí soutěži stalo v květnu 2018.

Angers letos na jaře finišovalo na 13. příčce, na podzim však zatím hraje jako vyměněné. Zároveň ale nutno podotknout, že mělo i relativní štěstí na los. V Lyonu i Lille, dvou nejtěžších zápasech, očekávané prohrálo a výhry sbíralo proti Bordeaux, Métám, Dijonu, Saint-Étienne a Toulouse. Pouze Bordeaux je aktuálně v Top 10.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.46 - 17.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dijon FCO - Racing Strasbourg  (sobota 20:00)
Výběr Stéphana Jobarda dokázal o víkendu poprvé naplno bodovat. Sice zůstává na posledním místě tabulky, leč na nejbližší konkurenty ztrácí pouhé tři body. Strasbourg sice má za sebou vítězné klání proti MHSC, nicméně stále pracuje na ustálení formy.

"Je to obrovská úleva. Neustále jsem hráčům opakoval, že musíme zůstat trpěliví a dnes se ukázalo, že to byla pravdivá slova. Je to naše první vítězství, nicméně věřím tomu, že se po něm uklidní jak všichni v šatně, tak i mimo ni. Jsem přesvědčený o tom, že to z naší strany nebyl stoprocentní výkon," hodnotil osmačtyřicetiletý kouč.

Les Moustardes museli po minulém ročníku do baráže, kterou proti Lens díky povedenému druhému mači zvládli. Tým patří k velkým kandidátům na boj o udržení i letos. Také proto, že Júlio Tavares na všechno sám nestačí. Tím spíše, že se ani jemu nevyhýbají výpadky formy. V nejbližším duelu svým spoluhráčům nepomůžou Marié, Chafik a Frederik Sammaritano.

Za Racing se na hrací plochu jistojistě nepodívá akorát Kévin Zohi. Anthony Caci i Youssouf Fofana budou připraveni na lavičce náhradníků. Plně k dispozici budou Stefan Mitrović, Kenny Lala i Adrien Thomasson, jenž však zřejmě doplatí na dobrou formu Bellegardeho. V útoku pak nebude chybět Ludovic Ajorque, který jedinou trefou rozhodnul zmíněnou partii s Montpellierem.

"Tohle vítězství mě hodně těší, protože nad MHSC se nevyhrává každý den. Sotva by se nám to podařilo nebýt výborného Matze Selse, který zachytal skvěle. Na svého brankáře rozhodně můžeme být pyšní. Po zápase s Lille byl hodně frustrovaný a v šatně si pak vzal slovo. Jsem rád, že i díky němu hráči zvedli hlavu nad vodu. A až se vrátí Fofana, Zohi a Caci, budeme ještě silnější," plánuje si Thierry Laurey. Také střetnutí s Dijonem by mohlo být o jednom jediném gólu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.11 - 3.03 - 2.69
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Montpellier HSC - AS Monaco  (sobota 20:00)
Svěřenci Leonarda Jardima nejenže tedy poslední dvě utkání vyhráli, ale zároveň vstřelili dohromady sedm branek. Teď však dojde na konfrontaci s tradičně silnou obranou la Paillade.

Trenér klubu ze Stade Louise II se díky současným výsledkům přestal těšit přízni fanoušků. Titul z roku 2017 byl v podstatě rázem zapomenutý. Nicméně současné výsledky naznačují, že může být pro mužstvo nadále přínosem. Ostatně v uplynulém ročníku se mu nakonec podařilo vyvést tým z krize a zachránit Ligue 1.

Radamel Falcao sice prchnul do Galatasaray Istanbul, ale Islam Slimani a Wissam Ben Yedder kolumbijského střelce zatím zdárně nahrazují. Oba se prosadili i před týdnem, kdy do Monaka zavítal Brest. "Byl to pozitivní večer. Hráli jsme velice dobře a zasloužili jsme si vyhrát. Klidně to mohlo být 6:1. Jsme šťastní. Hráče fotbal baví a vědí, co ode mě očekávat," nechal se slyšet Jardim, jemuž budou chybět Geubbels (nikoliv Goebbels), Subašić, Jovetić Onyekuru a patrně ještě i Pellegri.

Montpellier minule nečekaně padnul 0:1 s Racingem Strasbourg, což Michel Der Zakarian okomentoval následovně: "Je to třetí venkovní zápas po sobě, kdy nám míč spíše překážel. To se pak vyhrává těžko. V prvním poločase jsme nebyli vůbec nebezpeční. Byla tam akorát ta penalta, kterou jsme ale zazdili. Ve druhém poločase jsme se zlepšili a nebýt toho výborného zákroku jejich brankáře, málem jsme remizovali. Rozhodně máme do příště na čem pracovat."

Pracovat nebudou pouze Téji Savanier a vykartovaní Jordan Ferri s Arnaudem Souquetem. Arménskému kouči se proti Racingu s velkou pravděpodobností nevyplatilo, že nechal vysedávat na lavičce trio Florent Mollet, Ambroise Oyongo a Gaëtan Laborde. Všichni by tentokrát měli nastoupit zase hned od úvodní minuty, což by pro Monaco mohl být problém navíc.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.16 - 3.44 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Toulouse FC - Girondins Bordeaux  (sobota 20:00)
Měsíc září je za námi a Toulouse v něm nezaregistrovalo jediné vítězství. Po slibném začátku tak zažívá střemhlavý pád tabulkou, který se v tuto chvíli zastavil na čtrnáctém místě. Téfécé teď potřebuje uspět proti Bordeaux, které si vede o poznání lépe.

Až o minulý víkend se zastavila pozitivní série Les Girodins, která čítala šest zápasů v řadě bez porážky. Osudným se stalo utkání s PSG, které vyhrálo na stadionu Matmut Atlantique 1:0, o jedinou branku se postaral až v závěru hvězdný Neymar.

Trenér Paulo Sousa věří, že porážka na jeho týmu nezanechá hluboké stopy a hned v dalším kole na půdě Toulouse si jeho svěřenci vezmou ztracené body zpátky. Koneckonců není důvod k panice, až do zápasu s hlavním favoritem soutěže si Bordeaux vedlo dobře, navíc ztráta Girodins na čelo není tak dramatická. Od vedoucího PSG je dělí šest bodů, čtyři body pak od pozic zaručující Ligu mistrů.

Toulouse má zase za sebou velmi nepovedený měsíc září, během kterého ani jednou nevyhrálo. Dvě remízy a dvě porážky srazily "Fialky" na čtrnácté místo a nezbývá doufat, že se Toulouse rychle vzpamatuje a zase začne předvádět výkony podobné těm z úvodu sezony. Pozitivní na minulém kole je alespoň fakt, že TFC dokázalo v závěru utkání proti Métám dvakrát vyrovnat.

Co se týče absencí, mnohem hůře je na tom domácí celek. Toulouse bude postrádat Augustína Rogela, Corentina Jeana a vykartovaného Bafoda Diakitého. Aby toho nebylo málo, tak starty Sidibého a Shojiho zůstávají nejisté. Bordeaux má v tomto směru výhodu a postrádat bude jen Youssoufa Sabalyho.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Reynet - Sylla, Isimat-Mirin, Amian, Moreira - Sangaré, Vainqueur - Gradel, Makengo, Dossevi - Koulouris
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Mexer, Koscielny, Pablo - Kwateng, Tchouameni, Otávio, Benito - Préville, Adli - Briand
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.53 - 3.25 - 3.11
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Brestois - FC Metz  (sobota 20:00)
Vyrovnanost a obtížnost francouzské Ligue 1 nejlépe charakterizuje celek z Brestu. Nováček soutěže dosud prohrál jen dvě venkovní utkání, přesto je v tabulce na osmnácté pozici. Může za to vysoký počet remíz, takže proti Métám by Brest konečně rád zvítězil.

Pět nerozhodných výsledků dělá z Brestu aktuálního remízového krále. Nikdo z celé soutěže neplichtil tak často jako právě nováček. Vzhledem k průběžné osmnácté příčce to však není nic, s čím by se měl klub chlubit. Jinými slovy Brest potřebuje začít vyhrávat, jinak bude mít vážné problémy.

V minulém kole se to hrubě nepovedlo v Monaku. Knížecí celek nastřílel Brestu čtyři góly a připsal si hladké vítězství. Jak už bylo řečeno, pro Brest to byla teprve druhá porážka v sezoně, přesto se pod čím dál větší tlak dostává kouč Olivier Dall'Oglio.

Jeho protějšek Frédéric Antonetti na tom není o moc lépe, i když jemu poslední dvě ligová kola výrazně pomohla. Méty nejprve překvapivě zvítězily na půdě Saint-Étienne 1:0, aby v dalším kole remizovaly s Toulouse 2:2. Po čtyřech porážkách v řadě tak začali Les Grenats zase sbírat body a to je pro všechny jeho příznivce dobrá zpráva.

Méty navíc v dalším kole cestují na oblíbenou půdu Brestu. Loni oba celky spolu válčily ve druhé nejvyšší soutěži a dvakrát byli úspěšnější Les Grentas. Brest dokázal porazit Méty naposledy v roce 2009, tedy dlouhých deset let zpátky.

Oba tábory počítají ztráty. Brestu nepomohou Ludovic Baal i brankář Gautier Larsonneur. Na druhé straně zase laborují s nejrůznějšími zraněními Victorien Angban, Habib Diallo, Opa Nguette, Adama Traoré nebo Stoppila Sunzu.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Léon - Perraud, Bain, Castelletto, Faussurier - Belkebla, Diallo - Grandsir, Autret, Court - Charbonnier
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Centonze, Fofana, Boye, Delaine - Cohade, N'Doram, Maïga - Niane, Diallo, Boulaya
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.26 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Nantes - OGC Nice  (sobota 20:00)
O víkendu se na krátkou dobu stalo, že se klub z Bretaně ocitnul na samém vrcholu Ligue 1. V rámci 9 kola však bude soupeřem OGC Nice, které v tabulce rozhodně o mnoho nezaostává.

Oba celky se prezentují podobným stylem hry. V žádném případě nepraktikují nejatraktivnější fotbal. Spíše sází na pevnou defenzivu a na to, že se prostě nějak podaří pokaždé dát alespoň o ten jeden gól navíc než protivník. Co se Les Canaris týče, přesně tohle jim v současné sezoně zatím s jedinou výjimkou pokaždé vyšlo.

Před týdnem se dokonce podařilo navázat na dubnový vzájemný střet, takže Lyon odešel znovu pokořený. Tentokráte zásluhou vlastní trefy obránce Marçala. "Lyon chce za všech okolností hrát fotbal a proti takovému týmu musíte být výborně organizovaní. V defenzivě jsme byli nesmírně soudržní a troufám si tvrdit, že se jednalo o náš nejlepší zápas. V útoku nám trochu vázla práce s balonem a nevytvořili jsme si mnoho příležitostí. Vzhledem ke kvalitám Lyonu jsme se holt museli mít na pozoru především v obraně," hodnotil Christian Gourcuff.

Chybět mu budou pouze Marcus Coco a Charles Traoré, jehož místo na levém kraji defenzivní linie obsadí Brazilec Fabio. Naopak na pravém křídle nepřesvědčil Peruánec Cristian Benevente, takže přednost patrně dostane jeden z trojice Louza, Ludovic Blas nebo Kader Bamba. Nantes nemá tradičně příliš široký kádr, resp. příliš vysoký počet podobně kvalitních fotbalistů, takže bude nutné, aby se týmu dál vyhýbala zranění.

Oproti tomu Thierry Henry má taky svoje oblíbence, jako jsou Wylan Cyprien, Pierre Lees-Melou nebo gólman Walter Benítez. Malang Sarr proti Lille překvapivě vůbec nezasáhnul do hry, nicméně se dá očekávat, že ve středu obrany tentokrát chybět nebude. Taky Myziane Maolida bude plně k dispozici, na rozdíl od nadále zraněných Danteho, Remiho Waltera, Gautiera Llorise, Adama Ounase a Herelleho s Tamezem.

"Góly má u nás mít na starosti především Kasper Dolberg. To mu neustále opakujeme. A je pravda, že způsob, jakým při té akci kontroloval balon a jakým následně zakončil, ukazuje, se jedná o skvělého hráče. Může se stát velkým střelcem, ačkoli po psychické stránce má ještě co dohánět," prozradil bývalý francouzský reprezentant. Potvrdí dánský podřízený koučova slova i tentokrát?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.34 - 3.87
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Amiens SC - Olympique Marseille  (pátek 20:45)
Hráči Olympique Marseille se mohou v páteční předehrávce 9. kola francouzské Ligue 1 dotáhnout na pozice zaručující Ligu mistrů, potřebují však k tomu zvítězit na hřišti Amines. Marseille se svým soupeřem nikdy neztratila ani bod, všechny předchozí čtyři duely skončily jejím vítězstvím.

Amiens ale není úplně bez šance, vždyť letošní prozatímní bilance proti týmům z čela tabulky hovoří optimisticky. Les Licornes doma porazili vicemistra z Lille nebo remizovali s Lyonem. "Od začátku sezony jsme se potkaly s několika týmy, které hrají o čelo tabulky a je jen na nás abychom věděli, jak takové utkání zvládnout. Každý hráč chce hrát velké zápasy, ale to není to, co podmiňuje naší motivaci. Když jsme ale potkali silný tým, dokázali jsme projevit odvahu a sebevědomí," prohlásil kouč Luka Elsner.

Licornes přitom patří až šestnácté místo a toto postavení by rádi vylepšili. S Marseille ale dosud prohráli všechny duely. V minulé sezoně na stejném místě zvítězili hosté 3:1 po hattricku Floriana Thauvina, ten však tentokrát do utkání vinnou zranění nezasáhne.

Olympique Marseille bude v utkání velkým favoritem. Přemožitele nenašel od prohraného zahajovacího utkání s Remeší a sedmizápasovou neporazitelnost by rád ještě prodloužil na oblíbené půdě Amiens. Na druhou stranu Olympique potřebuje získat tři body i proto, že v posledních třech kolech jenom remizoval.

Trenér Luka Elsner bude stále hledat optimální zahajovací jedenáctku, celou situaci mu ale komplikuje rozsáhlá marodka. Zranění do hry nepustí Ghoddose, Jalleta, Prince, Konatého, Guirassyho, Dibassyho i Cornetta. Ani Olympique na tom není optimálně. Zraněný je stále Florian Thauvin a hned trojice hráčů si odpykává karetní trest, jedná se o Payeta, Kamaru a Strootmana.
Amiens SC - pravděpodobná sestava:
Gurtner - Aleesami, Lefort, Chedjou, Calabresi - Blin, Gnahore - Mendoza, Kakuta, Akolo - Otero
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Sakai, González, Caleta-Car, Amavi - López, Rongier, Sanson - Sarr, Benedetto, Radonjić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.26 - 3.38 - 2.37
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain860213:418
2.Angers SCO851216:1116
3.FC Nantes85128:516
4.Lille OSC842211:714
5.Olympique Marseille83419:813
6.OGC Nice841312:1213
7.Girondins Bordeaux833212:912
8.Stade Rennes83328:612
9.Stade Reims83237:411
10.Montpellier HSC83236:611
11.Olympique Lyon823314:89
12.AS Monaco823314:169
13.Racing Strasbourg82336:99
14.Toulouse FC82338:129
15.Nîmes Olympique82247:98
16.Amiens SC82249:138
17.FC Metz82248:128
18.Stade Brestois81528:138
19.AS Saint-Étienne82247:138
20.Dijon FCO81254:105

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Prosím dneska Khaoui nalevo! Jako cpeme tam Radonjice, který nechápu že vůbec měl na chorvatskou ligu. Zatímco Khaoui je technickej hráč na ligue 1. Má dvě celé sezony hostování v Ligue 1 podprůměrných týmech, kde nasbíral 11 golu a 5 asistencí. A na konci zapasů byl vždy lepší než Radonjic. 4-2-3-1 to bude se Sansonem jako desítkou. tak doufám že nalevo khaoui nalevo germain a sakai misto toho posranyho Amaviho.

Reagovat
Gedofrey

Amaviho už nechci ani vidět.

Reagovat
Israha

Bych tam spíš napálil Lihadjiho, ten se mi za tu chvíli proti Dijonu zamlouval víc, než Radonjić s Khaouim dohromady. Ale bude stejně Sarr, Sakai za ním a Amavi nalevo .

Reagovat
smazaný uživatel

Jako úpřimně souhlas ja bych rád viděl lihadjiho napravo a germaina nalevo, nebo klidne nalevo zkusil hodit Akého, který goly umí davat. At mame vzruseni z mladych. prava strana sakai sarr nefunguje. druhou puli proti rennes kdyz se sarr posunul na beka tak hral lip a byl nebezpecnejsi nez vsechny zapasy z kridla dohromady. AVB sam rekl ze to sakaiovi s nim neslo, tak doufam že je cpat spolu už nikdy nebude. Ale strasne bych chtel v marseille zazit pocit (jo je tam lopez a kamara) ale nejakyho mladyho co strili goly ala nejaka pidi verze mbappého. Takže chci dat sanci akému nebo lihadjimu at prekvapi.

Reagovat
Israha

Sarr i Sakai se potřebujou rozběhnout po celé lajně, aby fungovali, z kroku neudělají nic. Je dobře, že si Boas těchhle věcí všímá a reaguje na ně, ne jak Garcia, co zkoušel hlavou prorvat zeď. Dneska bych tam min. jednoho z dvojice Aké - Lihadji poslal od začátku, moc lehčích zápasů než na Amiens teď dlouho nebude...

Reagovat
Israha

Ten tým má unikátní patent na naprosto stupidní, a přitom evidentní penalty . Jak ne Amavi nebo Kamara, tak to přerostlé chorvatské poleno. Tohle je bída, být výsledkově a pomalu i herně horší než objektivně nejspíš nejslabší tým ligy...

Reagovat
Seydou Doumbia

2.10 Champions League RB Leipzig - Olympique Lyonnais (0:2)

Pokusit se vydat na Lyon v Lize mistrů mě napadlo hned po losu, kde jim do skupiny kromě Zenitu a Benficy, byl přiřazen i německý tým RB Lipsko. Tým, podporovaný Red Bullem, patří mezi nejdostupnějších, co se vzdálenosti týče, z České Republiky, a tak jsem se snažil tuhle vizi tři týdny před utkáním zrealizovat a podíval se na jejich web. Tam bylo vše přehledné a během několika minut už jsem měl koupené dva lístky na duel Lipska s Lyonem.

Dlouho jsem uvažoval, jak celý výlet vlastně zrealizovat. Za vše vděčím svému parťákovi, který to nechal vyloženě na mě. Byly dvě možnosti. Vzít si volno v práci na středu a vyrazit ráno s tím, že bychom mohli projít kdysi dost bombardované město, už několik hodin před zápasem a druhý den jít hned po příjezdu zpátky do práce. A nebo jet do Lipska hned po práci s tím, že se pokusíme hráče hostů chytnout na letišti a pokusit se s některými vyfotit. Volno bych tedy měl až na čtvrtek. Zvolil jsem druhou zmíněnou variantu.

Vyjeli jsme po ranní směně od mého pracoviště, kde kamarád dorazil prakticky na minutu přesně a hned po druhé hodině jsme byli na cestě směr Lipsko. Moc jsem nemohl den před utkáním naspat a tak jsem se po chvíli asi na hodinu oddálil do hlubokých snů.

Najedli jsme se kousek za hranicemi v bavorském Bergu na místním odpočívadle. Byla tam vskutku pestrá nabídka jídla, kde jsme namísto klasického McDonaldu, zvolili stravu pomocí samoobsluhy, kdy jsme si mohli vzít co jsme chtěli a nakonec jsme vše zaplatili na pokladně. Pořádně jsme se najedli a vyrazili vstříc snů jménem - Champions League.

Cesta utíkala celkem rychle až na posledních padesát kilometrů, které jsme jeli v týdenním odpoledním programu 2x déle než třeba v noci. Velké kolony nás samozřejmě nemohli překvapit.

Dorazili jsme do města a viděli několik zastaralých bytovek, které vypadaly dost staře a celkově hodně objektů v Lipsku vypadalo že zažily vskutku dost. Pravděpodobně je tam dost objektů využíváno ještě od druhé světové válce, prakticky neopravovaných. Parkoviště bylo necelých deset minut chůze pěšky od stadionu a stálo pět euro. Stadion se nachází přímo v centru města. Hned za parkovištěm byly tramvaje a na každém rohu spousty obchodů a samozřejmě plno lidí. Hodně mě překvapili cyklisté, kteří tam jezdí po městě opravdu ve velkém množství.

Před stadionem je oficiální fanshop, který byl o něco menší než ten ve Frankfurtu, ale navštívili jsme ho až na cestě ze zápasů. Na stadion jsme dorazili zhruba něco okolo hodiny před utkáním. Bohužel se mi nepodařila koupit zápasová šála, která už nebyla k dispozici. Mini fanshopy se suvenýry byly při branách stadionu, jestli jsem dobře sledoval, asi jen dva. Cestou na stadion jsme potkali i nějaké lidi hovořící nám blízkými jazyky - česky a polsky. Není se čemu divit, když dostupnost lístku na místní klub byla více než dobrá. Stadion sice leží ve městě, ale dostat se na tribunu, znamená vyšlapat si pár desítek schodů. Nejdřív z parkoviště na turnikety, poté ještě několik řad, abychom mohli jít přímo do útrob stadionu. Cestou jsme dokonce potkali hráče Lyonu, kteří odpoledne hráli juniorskou Ligu mistrů, ve které vyhráli 3:1. Hráče jsem po obličeji ani jednoho z nich nepoznal a fotit se s hráči, jejichž jméno bych musel hledat na Googlu, mi přišlo blbé. Snad nebudu litovat, že jsem toho nevyužil, protože podle fotek z oficialních sítí Olympique Lyonnais, jsem měl možnost spatřit hráče jako Bradley Barcola, Mathis Cherki či Yaya Soumare.

Než jsme vůbec mohli začít hledat svoje místa, museli jsme projít cirka dvacetimetrovou hrůzostrašnou ocelovou konstrukci, která každým krokem vypadala že by se měla sesunout dolů. Tohle jsem ještě neviděl. Naštěstí vydržela i několik dalších tisícovek chodců před a po nás. A pak jsem si ještě koupil jejich místní pivo, které mě vyšlo na něco málo přes 5 € s tím, že tam byla záloha (tuším 1 €) na kelímek. Jelikož si je sbírám na památku, tak jsem ho nevracel, ale opět jako na Frankfurtu bylo dost mládéže, která je sbírala po utkání. Nutno dodat že pivo bylo nic moc, oproti Frankfurtu velký sešup dolů.

Lístky jsme měli do sektoru 50.1 do třetí řady, tedy hned do prvních řad v horním prstenci nad kotlem Lyonu. Podle všeho jsem měl při výběru lístku šťastnou ruku, neboť' hned nademnou seděli tři Němci z nichž jeden měl šálu hostujícího týmu. Pro optický přehled dění na hřišti skvělá místa. Cena? Na duel takového rázu prakticky za pakatel. 56 € za dvě vstupenky.

Úsměvné bylo vidět při představování soupisky hostů jako trenéra Bruna Genesia. Na moment jsem si myslel, že odvolání brazilského kouče a povolání toho předchozího, stihli za jeden jediný den, kdy jsem nemohl sledovat novinky z fotbalového světa. Nakonec to tedy opravili a koučem byl ''opět'' Sylvinho.

Domácí celek si na utkání vytvořil skvělé choreo, které máte přiloženě ve fotografiích. Po většinu utkání taky fanoušci RB solidně fandili. Milé překvapení od umělé vytvořeného klubu, který si své fanoušky ovšem našel.

Do utkání domácí vstoupili hodně aktivně a už v sedmé minutě měli obrovskou šanci, kdy z pravého kraje přišel přízemní centr Klostermanna na Wernera, který dostal míč pár metrů od brány, ale k údivu všech očí na stadionu, jeho pokus šel vedle brány. Následkem toho se potvrdilo známe přísloví ''nedáš dostaneš'' a udeřil soupeř. Davy Upamecano nesmyslně zaváhal při rozehrávce a s menší dávkou štěstí se míč od Aouara dostal k energickému Depayovi, který placírkou dokázal překonat Gulasciho a Lyon vedl 1:0. Byl jsem tak překvapen, až jsem skoro zapomněl slavit branku. Přesto jsem si góóóól zakřičel a čekal, kdy přijde ledová sprcha z vyšších řád. Nepřišla. V Německu to ale funguje trochu jinak, než v Česku a jsou na to zvyklí. Proto na mě ani nepřišel žádný nevybíravý pokřik.

Po půlhodině hry chybovala obrana hostů, kdy se Timo Werner řítil sám na Lopese, kterého se snažil překonat formou lobu, ale naneštěstí pro většinu fanoušků v hledištích trefil jen sít nad břevnem. Neproměnění této tutovky snad už nevěřil nikdo, ani fanoušci hostů. Stadionem to extrémně zahučelo. Ještě aby ne. Spálit dvě 100% gólové příležitosti se u takového snipera, jako je Werner, neděje často. Pár minut před touto události se ještě zranil Ibrahima Konaté, kterého nahradil Nordi Mukiele.

Celkově se domácí snažili hodně dobývat branu Lopese, ale taktika nasadit pětici obránců se (konečně) začala vyplácet. Domácí nebyli schopní vytvořit si další velkou gólovou šanci a hodně střel či centrů dokázali odvrátit hráči Lyonu, anebo díky aktivnímu pohybu zvládli akci včas zarazit. Velmi dobré utkání odehrál Youssuf Koné, který se nabal jako levý bek chodit ani do soubojů jeden na jednoho a dokazoval, že umí vyvézt míč a držet ho delší čas na kopačkách. Hodně povedené utkání odehrála i dvojice stoperů Marcelo-Andersen. Několik minut před koncem poločasu Depay vsítil druhou branku zápasu, leč z ofsajdu. Jelikož jsem několik dobrých vteřin křičel gól a vůbec nekoukal na hrací plochu, nýbrž na protější tribunu, tak se už normálně pokračovalo ve hře a já neuznany gól zaregistroval, teprve když jsem si chtěl placnout s fanouškem Lyonu, co seděl zamnou. Ten mě na neznámou branku upozornil a já byl za „čuráka“. Do kabin se tedy šlo za stavu 0:1, přitom kdyby byl stav 2:1 pro domácí, nikdo by se nemohl divit.

Druhý poločas se nesl ve stejném duchu, jako ten první. Domácí tlačili a hosté se snažili hrát jednodušeji, na méně přihrávek, s možnosti rychlého přechodu do protiútoku. V pětašedesáté minutě se minelou předvedl i druhý stoper domácích Mukiele, který pouštěl míč, leč netušil za sebou agilního Terriera, který položil domácího brankáře a zakončil na konečných 2:0 z pohledů hostů. Dostal jsem se do transu Manolase při brance v Lize Mistrů proti Barceloně a křičel jako blázen. Kamarád hovořil že se na mě otáčelo velké množství lidi z míst podemnou. Štěstí že jsem byl jen ve třetí řadě. Užil jsem si maximálně přítomný okamžik a vůbec nevím, co se několik vteřin kolem mě dělo. Při příchodu na stadion jsem si říkal, proč nemohu být na stadionu Lyonu a být v ''přesile'' co se fanoušků týče. Nakonec jsem si ale, stejně jako v Boleslavi, užil pocit oslabení a jako jeden z mála jsem mohl slavit branku svého týmu. To hrobové ticho a maximální vytížení mých hlasivek, v tichém prostoru okolo mě , nesplynulo s vlnou křiku celého stadionu, nýbrž můj a ještě jeden hlas byly slyšet napříč sedadly okolo mě. Postupem času se tlak domácích stále zvyšoval a bylo to dobývání brány Lopese, který nutno dodat odchytal další z řady fantastických zápasů. Lipsko bohužel nemá ve svých řadách Xaviho, Iniestu nebo Messiho, kteří museli hrát do plných, ještě za dob Pepa Guardioly v Lize mistrů v mnoha kláních. Tady to s postupem času vypadalo obdobně, leč rozdíl na straně domácích nedokázal udělat nikdo a Lyon senzačně, po sedmi zápasové šňůře bez výhry napříč všemi soutěžemi, dokázal vyhrát veledůležité klání v Lipsku a spolu se Zenitem jsou na špici své skupiny. Na konci zápasu se ještě srazil Poulsen s Lopesem, ale naštěstí oba vyvázli bez úhony.

Na stadion si nakonec našlo cestu 41 194 diváků. Hodně dobry počet , který je možné vidět i v domácí lize. Tisícovka fanoušků chyběla k zaplnění kapacity stadionu. Nakonec i ty Němky byly celkem pěkné, takže vybrat by se určitě něco dalo.

Po zápase jsme s kamarádem zůstávali ještě několik desítek minut na tribunách a užívali si poslední pozápasové chvíle. Dokonce se na stadionu objevili i tři fanoušci Nantes, kteří si pravděpodobně udělali trip Lyon-Lipsko, neboť právě v Lyonu minulý víkend hráli utkání francouzské Ligue 1.

Po utkání jsme se tedy vydali do fanshopu, ve kterém jsem si koupil malý fotbalový míč o velikosti toho házenkářského, čokoládu a stejně, jako z Frankfurtu jsem si přivezl přívěšek na klíče v podobě loga klubu. Dále jsme už ale neztráceli čas a vydali se na letiště. Podle jedné internetové stránky měl Lyon naplánovaný let na 0:45, ale nikdo vlastně netušil, zda to je let hráčů či fanoušků.

Při příchodu na letiště jsem si tak trochu připadal jako v Brně, kde jsem pro změnu letos na jaře, naháněl hokejisty. Opět jsme viděli juniorský tým Lyonu, který vstupoval přes brány a mířil směr své letadlo. Několik minut po nich dorazil autobus Lyonu. My jsme v té chvíli byli na druhém konci terminálu a ten základní průchod, směrem ke kontrolám, prošla první větší skupinka hráčů dříve, než jsme se stihli za nimi dostat. Nechtěl jsem tam křičet a běhat jako šílenec, abych nevystrašil hráče nebo policii. Nakonec i tak musím být více než spokojen. Mám fotografii s těmito hráči: Leo Dubois, Lucas Tousart, Houssem Aouar, Moussa Dembélé a Memphis Depay + trenér Sylvinho. Myslel jsem si, že někteří hráči mě třeba odmítnou, hlavně tedy Depay, který přicházel jako úplně poslední hráč, ale nakonec jsem byl milé překvapen pozitivními reakcemi všech oslovených hráčů. Menší fail jsem si uřízl při oslovení Lea Duboise, kdy jsem ho nazval Martinem (Terrier). Na mou obranu lze použít argument, že si jsou vskutku podobní.

Jak jsem ty hráče dokázal vůbec oslovit? Však po odchodu z letiště mi skákal ještě dobrých deset minut hlas! Vyfotit se s takovými hráči z hráči mého klubu, který mám ve svém srdci byl opravdu nepopsatelný pocit. Tenhle pocit už ale dobře znám, protože i v Boleslavi po předkole jsem ulovil hráče Lyonu. Dnes světové hráče jako Lacazette, Umtiti nebo třeba Tolisso. Naštěstí jsem nemusel kvůli Lyonu zažít podobný extrém jako v Boleslavi, kde jsem dvě noci spál venku. Ale jak se říká, láska k čemukoli a komukoli nezná hranice. Cesta do Lipska trvala čtyři hodiny, zpátky tři.

Pořád mi přijde neskutečné fakt, že se člověk může jen tak vzít a jet si do zahraničí podívat se na fotbal nebo se vyfotit s hráči. Ono dnes si kdekdo může říct že pojede do ciziny a bude tam žít a zařídí si to za pár dní a přijde mu to naprosto normální. Já vyjedu kousek za hranice a přijde mi to jako neskutečný pocit si tohle moci dovolit. Ale tohle je asi spojené s vnitřním nastavením, které máme každý jiné. Určitě s kamarádem plánujeme i další výjezdy. Nebráníme se prakticky čemukoli. Kdyby někdo z vás měl v plánu vyjet do zahraničí někam na fotbal, tak určitě můžete napsat zprávu a třeba bychom se nějak domluvili. Přeci jen ve více lidech i takový trip vyjde levněji, že.

Pár základních fotek :https://kagic333.rajce.idnes.cz/2.10._2019_Lipsko_-_Lyon/

Své osobní přidávat nebudu

Reagovat
smazaný uživatel

Ešte veľa pekných športových zážitkov!

Reagovat
Kucka

Ještě že je ten fotbálek

Reagovat
Godwinson

Reagovat
juninho8

fajn ze ti to zrovna vyslo aj vysledkovo dokonca aj ulovene fotky....trosku zavist

Reagovat
Seydou Doumbia

Měl si jet taky.

Reagovat
juninho8

Raz určite Budúci rok sa chystám tretí krát na F1 a ak zostane čas a peniaze tak možno Hlavne by som to chcel zrealizovať keď tak priamo v Lyone. Domáci štadión je domáci štadión

Reagovat
Seydou Doumbia

Jojo doma je doma.

Reagovat
8lampard8

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele