Ligue 1 - preview 7. kola

16.10.2020, 09:11, aktualizováno 18.10.2020, 08:41
Previews
Radost hráčů Lille (© AFP)
Lille hraje doma s RC Lens a půjde o hodně, případný vítěz se posune do čela tabulky. Lyon cestuje do Štrasburku, Saint-Étienne bude měřit síly s Nice, AS Monaco přivítá Montpellier a hrát se bude i na stadionech v Nantes a Angers...
Racing Strasbourg - Olympique Lyon  (neděle 13:00)
Štrasburku se zatím v průběhu letošní sezóny nevede, v uplynulých šesti kolech urval na své konto pouhé jedno vítězství, v pěti ostatních případech prohrál, a potřeboval by tedy co nejrychleji zabrat, aby se vymanil ze spodních vod tabulky. Jeho nynější soupeř každopádně rovněž nevykazuje dobré výsledky. A i Lyon by se rád nějakým úspěchem nastartoval.

Domácí i hosté doposud skolili pouze Dijon, tedy protivníka, jenž se nachází na samotném dně průběžného pořadí. Lyon narozdíl od Štrasburku uhrál aspoň další čtyři remízy. "Oba týmy se znovu musejí rozjet a zvítězit, aby získaly kýžené sebevědomí," uvědomoval si moc dobře hostující asistent trenéra Gérald Baticle, mimochodem bývalý hráč Le Racingu.

Ten získal na konci přestupového období velmi zajímavou a zvučnou posilu, za kterou se nebál vysázet hned deset miliónů eur. Útočník Habib Diallo patřil k hlavním ofenzivním pilířům Mét, hovořilo se v zákulisí o tom, že by mohl zamířit do ciziny, nakonec ale zvolil angažmá v Alsasku. Nutno podotknout, že v útoku se zatím Štrasburku nijak nedařilo.

Svěřenci kouče Thierryho Laureyho se musejí taktéž zaměřit na zlepšení práce v defenzívě, v průměru totiž inkasují více jak dvě branky na devadesát minut. "Jsem šťastný, že jsem podepsal smlouvu zde," těšil se Diallo, jenž může proti Lyonu prožít svůj debut. "Hrál jsem v Métách velmi rád. Jsem ovšem zklamaný, jak tenhle transfer přijali někteří lidé," dodal.

Ve Štrasburku si zároveň pojistili taktéž jiného útočně laděného hráče, a to Adriena Thomassona, jemuž byla prodloužena smlouva o další tři roky. "Před podpisem jsem požádal o určité sportovní záruky," prozrazoval. "A tím, že se přivedl Diallo, se ukázalo, že klub má ambice. Loni jsem proti němu nastoupil dvakrát, vím, že je velmi obratný před brankou."

Lyonu se podařilo udržet v kádru Memphise Depaye, Houssema Aouara i Moussu Dembélého, čili klíčové osobnosti týmu, přestože kolem nich kroužilo několik evropských velkoklubů. "Už je po všem. Žádné další výmluvy už nebudou na místě," říkal Baticle. "Je pouze na nás, abychom začali být efektivnější. Nejsme schopni zápasy rozhodovat."
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Kamara - Lala, Simakan, Djiku, Caci - Bellegarde, Aholou, Sissoko - Thomasson - Diallo, Ajorque
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Dubois, Marcelo, Denayer, Bard - Caqueret, Thiago Mendes, Aouar - Cornet, Dembélé, Depay
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.70 - 3.76 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Monaco - Montpellier HSC  (neděle 15:00)
Oba soupeře od sebe dělí pouhých 350 kilometrů. Oba zatím nasbírali 10 bodů. A oba také před dvěma týdny prohráli nejtěsnějším možným rozdílem. Teď rozhodně nebudou chtít ztratit kontakt s čelem tabulky.

Montpellier se během úvodních čtyř kol prezentoval vcelku atraktivním fotbalem a dařilo se mu střílet branky. U celků vedených Michelem Der Zakarianem se příliš často nestává, aby vsítily v jednom zápase o dvě nebo tři trefy více než soupeř. Na prázdno vyšli Delort, Savanier a další teprve před reprezentační pauzou, kdy ze Stade de la Mosson odvezl všechny body Nîmes Olympique.

Arménský trenér má k dispozici kompletní kádr, včetně Arnauda Souqueta, jenž si přivodil ve vzpomínaném mači lehké zranění. I přes zaváhání v posledních dvou střetnutích to nevypadá, že by chtěl bývalý dlouholetý lodivod Nantes dělat nějaké výrazné změny v sestavě. Ostatně ani na předešlé štaci to nebyl jeho styl a vždy upřednostňoval osvědčená jména, třebaže se zrovna potýkala se slabší formou.

O slabší formě by mohli v Monaku vyprávět dlouhé hodiny. Přestože knížecí klub prohrál ze šesti dosavadních kol ve dvou případech, je znát, že hráči jsou mnohem lépe organizovaní. Na druhou stranu si nelze nevšimnout snad až přílišné závislosti na formě a souhře Wissama Ben Yeddera s Kevinem Vollandem.

První jmenovaný má sice tuniské předky, ale už odehrál několik zápasů za francouzskou reprezentaci. A podle všeho má velkou šanci zahrát si příští rok na odloženém Euru. Na pobřeží Středozemního moře z něj navíc Nico Kovač udělal kapitána. "Wissam se v téhle roli cítí velmi šťastně. A věřím, tomu, že je jenom otázkou času, kdy zase začne střílet góly. V posledních dvou utkáních měl tři velké šance, při kterých si snad vybral veškerou smůlu. Je to velký profesionál a jsem přesvědčený o tom, že když není na hrotu útoku sám, ale může se spolehnout na pomoc od Kevina a Stevena Jovetiće, že další góly brzo přijdou," hodnotil chorvatský trenér. Otázka zní, jestli se tak stane už teď proti Montpellieru.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte-Aguilar, Matsima, Mukinayi, Ballo-Touré-Fofana, Fábregas, Tchouameni-Volland, Ben Yedder, Jovetić
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Omlin-Congré, Hilton, Mendes-Ristic, Tallec, Ferri, Souquet-Savanier-Delort, Laborde
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.94 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Nantes - Stade Brestois  (neděle 15:00)
Les Canaris zatím nezažívají nejlepší vstup do sezony, což ovšem není v případě klubu ze Stade de la Beaujoire v posledních letech nic neobvyklého. Proti Brestu to ale rozhodně žádný jednoduchý zápas nebude.

V duelu dvou bretaňských celků je za mírného favorita považován ten hostující. V Nantes totiž řeší potíže i mimo hřiště. Majitel Waldemar Kita není u fanoušků příliš oblíbený a je otázka, jak dlouho bude mít trpělivost s Christianem Gourcuffem. "Kanárci" prozatím ze šesti klání zvládli jediné. A teď se budou snažit odvrátit hrozbu třetí prohry v řadě.

Po odchodu Sergia Conceiçaa se žádném z koučů nepodařilo navázat ani na kvalitní předvedenou hru, ani na výborné výsledky. Ty se dařilo uhrát i bez vyložené hvězdy. Někteří zkušení borci před sezonou odešli a za největší hvězdu lze považovat mladého brankáře Albana Lafonta a Ludovica Blase. Střílení gólů má na starosti především jednadvacetiletý odchovanec klubu Randal Kolo.

Pro zranění nezasáhne do hry Anthony Limbombe a vykartovaný Andrei Girotto. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem je vítaný příchod Jean-Kévina Augustina, který po odchodu z PSG předváděl výborné výkony v RB Lipsko. Od té doby stihnul štace v Monaku a Leedsu. Ve třiadvaceti letech věří, že se mu podaří na severozápadě Francie oživit kariéru.

V dresu Brestu se zatím pozoruhodnými představeními prezentuje Romain Favre. Čerstvě nastoupil za francouzskou jednadvacítku a i na mezinárodní scéně potvrdit, že se zvučnějších jmen rozhodně nezalekne. Zdobí ho především driblink, přičemž jeho úspěšnost při přecházení soupeřů převyšuje i tu Savanierovu nebo dokonce Neymarovu.

Pro nejbližší mač nebude chybět na pravém křídle, odkud před dvěma týdny rozhodl partii proti AS Monaco. Z jeho spoluhráčů si nezahraje Denys Bain. A s největší pravděpodobností i trio Christophe Hérelle, Cristian Battocchio a Paul Lasne. Hře bude opět dodávat myšlenku Gaëtan Charbonnier, který má zároveň na kontě už dva přesné zásahy.
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont-Appiah,Castelletto, Palois, Fabio-Abeid, Chirivella-Louiza, Blas, Simon-Muani
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur-Perraut, Duverne, Chardonnet, Pierre-Gabriel-Belkebia, M'Bock-Douaron, Charbonnier, Faivre-Mounie
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.53 - 3.32
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Angers SCO - FC Metz  (neděle 15:00)
Většina klubů z Ligue 1 odjíždí do Parku princů s tím, že se nechce vracet domů s výrazným gólovým přídělem. Svěřenci kouče Moulina se mu nevyhnuli. Naopak Mety zvládli na výbornou duel s Lorientem a hodlají prodloužit sérii neporazitelnosti na čtyři utkání.

Před reprezentační přestávkou inkasovalo Angers v hlavním městě Francie hned šest branek. "Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas, ale zároveň si myslím, že jsme měli ze soupeře příliš velký respekt. Musíme na tenhle střet rychle zapomenout a soustředit se na další zápasy," nabádá Stéphane Moulin, který sedí na lavičce prvního týmu už od roku 2011.

Mathias Pereira Lage a Romain Thomas jsou zranění. Stéphane Bahoken je vykartovaný. Přetahovanou o Baptiste Santamariu nakonec vyhrál Freiburg. Jeho místo v základní sestavě Angers obsadí ze Sevilly hostující Ibrahim Amadou. Romain Thomas, jenž dříve patřil k tahounům mužstva, si při tréninku zlomil ruku. Ve středu obrany tak znovu nastoupí Mateo Pavlović.

Les Grenats před dvěma týdny zásluhou hattricku Ibrahimy Nianeho slavily tříbodový zisk proti Lorientu. Frédéric Antonetti se po necelých dvou letech vrací na lavičku. A doufá, že se jeho výběru podaří vylepšit bilanci s méně oblíbeným soupeřem. Zvláště poslední porážka 0:3 je u většiny hráčů ještě v živé paměti.

V týdnu přišla veliká pohroma, neboť senegalský hrdina zápasu s Lorientem se na tréninku ošklivě zranil a vypadá to, že sezona pro něj s největší pravděpodobností skončila. Mamadou Fofana byl pozitivně testován na koronavirus. Do zápasu nezasáhnou ani Kevin N’Doram a Manuel Cabit, stejně jako Habib Maiga, jenž musí stát kvůli své nedisciplinovanosti.
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Bernardoni-Ebosse, Pavlovic, Traoré, Bamba-Mangani, Amadou, Fulgini-Boufal, Diony, Thioub
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja-Udol, Boye, Bronn, Centonze-Payot, Angban, Tchimbembe-Nguette, Ambrose, Boulaya
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.28 - 3.97
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Saint-Étienne - OGC Nice  (neděle 17:00)
Dobrý start, horší následný průběh. Asi tak by se daly zhodnotit výkony St. Étienne a Nice, které se ve středu tabulky nacházejí hned vedle sebe. Především domácí by se potřebovali znovu nabudit, protože před reprezentační přestávkou dvakrát prohráli. Na aktuálního soupeře se jim přitom před vlastními fanoušky daří, od roku 2017 ho porazili hned třikrát za sebou.

Třikrát v řadě se podařilo Les Verts bodovat naplno, plichtu následně uhráli s Nantes, jenže pak na řadu přišla hodně nepovedená vystoupení s Rennes a v Lens. Nevstřelili přitom ani jeden gól. "Začali jsme sezónu dobře. V Nantes nám docházelo palivo. A v posledních dvou utkáních jsme nezaznamenali výkony na potřebné úrovni," hodnotil kouč Claude Puel.

Potýkat se přitom musejí v St. Étienne i s poměrně početnými absencemi. Zranění jsou i nadále Gabriel Silva, Charles Abi i Yvann Macon, zdravotně v pořádku pořád není ani Mathieu Debuchy, jehož start není pravděpodobný, a navíc jsou vykartovaní Wahbi Khazri, Timothée Kolodziejczak a Yvan Neyou Noupa. V nominaci chybí i Ryad Boudebouz.

Puel prostředí Nice opravdu velmi dobře zná. Jako trenér tam působil od roku 2012 do roku 2016, aby přes anglický Southampton a Leicester City nakonec skončil v Auvergne-Rhone-Alpes. "Mezi oběma kluby je nyní finanční mezera. Vždy je zajímavé stanout proti Nice, které za poslední roky výrazně změnilo svůj ekonomický level," těšil se na tenhle mač.

Hostům se v září nedařilo, nestačili venku na Montpellier ani doma na PSG, plichtili pak v Bordeaux, alespoň však následně zastavili svou šňůru bez výhry v souboji s Nantes. Patrick Vieira, šéf lavičky z jihu Francie, může zpátky do svých řad přivítat Stanleyho Nsokiho, který je po onemocnění COVID-19 již zdravý, asi však nenastoupí do hry úplně od začátku.

Fit by měl být OGC rovněž Robson Bambu, nicméně mimo hru je Danilo Barbosa, na marodce zůstává stále Youcef Atal a otazník visí nad startem Hichama Boudaouie a Alexise Clauda-Mauriceho. Svůj debut by každopádně mohla prožít nová posila Jeff Reine-Adélaïde. "Přes všechny naše problémy si myslím, že můžeme sehrát dobrý zápas," věřil si Puel.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Moulin - Moueffek, Moukoudi, Retsos, Monnet-Paquet - Youssouf, Camara - Nordin, Aouchiche, Bouanga - Hamouma
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Lotomba, Robson Bambu, Dante, Kamara - Lees Melou, Schneiderlin, Thuram-Ulien - Rony Lopes, Dolberg, Maolida
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.58 - 3.41 - 2.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lille OSC - RC Lens  (neděle 21:00)
Ve francouzské Ligue 1 jsou už jen dva týmy, které dosud neztratily ani bod a jedním z nich je i soupeř pražské Sparty v základní skupině Evropské ligy LOSC Lille. "Dogy" v úvodních šesti kolech naplnily vysoká očekávání a proti RC Lens budou favoritem. Musí se mít ale na pozoru, nováček je v těsném závěsu na čtvrtém místě. Mezi oběma celky je pouze bodový rozdíl.

Lille už ve čtvrtek čeká utkání Evropské ligy proti Spartě, ale ještě než na francouzsko-českou konfrontaci dojde, bude se muset popasovat v rámci domácí soutěže s nováčkem z Lens. "Dogy" si v prvních šesti kolech vedly skvěle, čtyřikrát vyhrály a dvakrát remizovaly. Přemožitele přitom nenašly ani v jednom případě. Naposledy vyhrály na hřišti Štrasburku 3:0 a dosud také inkasovaly jen dva góly. Trenér Christophe Galtier by v nastoleném trendu rád pokračoval a především doma nechce ztrácet body - jak Lens, tak i Sparta se představí na stadionu Pierra-Mauroye.

Ještě před startem nové sezony by o favoritovi zápasu nebylo pochyb - Lens coby nováček a Lille jakožto zkušené mužstvo hrající evropské poháry. Jenomže hráči "sang et or" si vedou po návratu do Ligue 1 výborně. Čtyřikrát už zvítězili a co víc, porazit dokázali i mistrovské PSG. V tabulce jim po šesti kolech patří výborné čtvrté místo a na svého hostitele ztrácejí jenom jeden bod.

Oba celky se spolu utkají po dlouhých pěti letech. Přesně před tolika lety se Lens objevilo na prvoligové scéně naposledy. Výhra 3:1 z května 2015 proto nepřekvapí. Christophe Galtier bude mít k dispozici nejsilnější možnou sestavu, otazník visí pouze nad startem Boubakara Soumarého. Trenér hostí Franck Haise má složitější úlohu, chybět mu bude potrestaný Facundo Medina a čtveřici hráčů do hry nepustí zranění. Jedná se o Cheicka Traorého, Issiaga Syllu, Ignatiuse Ganaga a Clementa Michelina.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Bradarić, Botman, Fonte, Celik - Bamba, Sanches, André, Araújo - David, Yilmaz
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Leca - Gradit, Bade, Fortes - Clauss, Cahuzac, Doucoure, Haidara - Kakuta - Banza, Sotoca
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.35 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - FC Lorient  (sobota 17:00)
Ještě loni se pohybovala Remeš v horních patrech tabulky, vybojovala po dlouhých desetiletích účast v evropských pohárech, a to především díky perfektně pracující defenzívě, jenže start do nového ročníku se jí vůbec nevydařil. Zmobilizovat síly a poprvé zapsat vítězství, to bude hlavní cíl svěřenců trenéra Davida Guiona v souboji s Lorientem.

Čtyři porážky a dvě remízy, to je dosavadní bilance domácích, kteří naposledy uhráli velmi cennou remízu na půdě Rennes. A Guion věří, že další pozitivní rezultáty se dostaví po právě skončené reprezentační přestávce. "Už na úplném kraji ročníku na půdě Monaca jsme hráli velmi dobře. Bylo horko, krátce po poledni, fyzicky jsme se hodně vyšťavili," vzpomínal.

Pokud se jim nyní podaří urvat všechny body nad Les Merlus, vystoupají v tabulce právě před svého protivníka. "Po remíze s Monacem jsme však padli s Lille. A ta porážka nás rozklížila," dodával remešský lodivod. "Sebereflexe nás může zachránit. Zůstávám přesvědčený o tom, že mám hráče, kteří mají potřebné schopnosti, akorát jim chybí zkušenost a taktická vyzrálost."

Suspendovaný Marshall Munetsi, jemuž se nakumulovaly žluté karty, a Moussa Doumbia se proti Lorientu v sestavě určitě neobjeví. Do druholigového Troyes mimochodem přestoupil Tristan Dingomé, s nímž tak Guion rovněž nemůže počítat. Hosté by naproti tomu měli mít k dispozici kompletní kádr, kouč Christophe Pélissier může být v tomto ohledu v klidu.

I bretaňský celek by ve finále potřeboval zabrat. Porazit totiž dokázal jen v rámci prvního kola Štrasburk, od té doby urval pouhý jeden bod za plichtu s Lyonem. "V přechodové fázi vynikáme už dva roky. Tu jsme měli zafixovanou v naší DNA," pokračoval Guion. "Chtěl jsem vnést do hry trochu techničnosti, i proto teď hraje daleko více Moreto Cassamá."
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajkovič - Foket, Faes, Abdelhamid, Konan - Chavalerin, Moreto Cassama, Berisha - Toure, Dia, Zeneli
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Nardi - Mendes, Laporte, Morel, Le Goff - Abergel, Monconduit - Diarra, Boisgard, Wissa - Grbic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.43 - 3.64
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Marseille - Girondins Bordeaux  (sobota 21:00)
Zvítězili v Parku princů nad PSG, ale jinak to žádná sláva není. Olympique Marseille se na startu nového ročníku Ligue 1 trápí, čtyřikrát v řadě nevyhrál a ve středu tabulky bije na poplach. Obdobně si vede Bordeaux, to sice nakopla výhra nad Dijonem, ale na Stade Vélodrome nezvítězilo od května 2008.

Po dvou kolech to na jihu Francie vypadalo na obrovskou euforii. Ne že by snad v Marseille nebyli na lepší výsledky zvyklí, ale výhra v Parku princů nad obhájcem prvenství Paříží vnesla do řad fanoušků velký optimismus. Ten ale vydržel jen týden, než došlo k dohrávce 1. kola proti Saint-Étienne a porážce 0:2. Ta zanechala na Marseille takové následky, že Boasův tým nezvítězil ani v dalších třech kolech.

Je sice pravdou, že díky třem remízám neprohrál, ale to je pro ambiciózní tým z francouzské riviéry málo. O desátém místě po šesti kolech snad nemusí být ani řeč. André Villas-Boas chce proti Bordeaux vidět zlepšení a reprezentační přestávka by tomu měla pomoci. Už příští týden čeká Olympique zápas Ligy mistrů na řecké půdě Olympiakosu Pireus a domácí povzbuzení by se jistě hodilo, zvláště když Marseille na Stade Vélodrome třikrát v řadě klopýtla.

Ve středu tabulky se po šesti kolech nachází i Bordeaux, tradiční mužstvo francouzské nejvyšší soutěže. Přitom i v tomto případě byl start do sezony dobrý, zvláště po výhře v Angers (2:0). Jenomže Bordeaux vyšlo v dalších dvou domácích zápasech střelecky naprázdno a probudilo se až v posledním kole před reprezentační přestávkou s Dijonem. V tomto případě přesně mířili Rémi Oudin, Samuel Kalu a Toma Bašić.

Navázat na výhru s Dijonem a konečně zlomit prokletí stánku Stade Vélodrome, to bude sobotní cíl Les Girodins. Hostům se to naposledy podařilo v květnu 2008 a to už je pěkná řádka let. Marseille se musí v zápase obejít bez kapitána Dmitriho Payeta. Technicky vybavený útočník dostal dvouzápasový trest za vyloučení v utkání s Lyonem.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Amavi,Caleta-Car, González, Sakai - Sanson, Kamara, Rongier - Radonjić, Benedetto, Thauvin
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Sabaly, Koscielny, Pablo, Benito - Bašić, Otávio - Ui-Jo, Préville, Oudin - Maja
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.39 - 3.68
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dijon FCO - Stade Rennes  (pátek 19:00)
Fotbalisté Rennes jakožto nepříliš očekávaný lídr Ligue 1 budou chtít udržet první příčku v tabulce z mnoha důvodů. Jednak mají Dijonu z loňského roku co oplácet, poněvadž dvakrát na jeho půdě padli, jednak hodlají potvrdit roli favorita, protože jeho soupeři se vůbec nedaří, a především se chtějí navnadit na premiérový vstup do Ligy mistrů, v níž narazí na Krasnodar.

Šest zápasů, ani jedna porážka. Takovou bilancí se mohou svěřenci trenéra Juliena Stéphana pyšnit po šesti ligových kolech, během nichž z možných osmnácti bodů urvali hned čtrnáct. Aby si uhájili vedení v průběžném pořadí, s jistotou jim tuto skutečnost může zařídit jedině tříbodový výsledek. Je však pravda, že se co nejdříve musejí vypořádat se ztrátou Raphinhy.

Brazilský záložník patřil k základním stavebním článkům bretaňského celku, zamířil ovšem v závěru přestupové období do anglického Leedsu. Chybět jim v Burgundsku navíc budou i vykartovaní Steven N'Zonzi a Damien Da Silva, přičemž zranění jsou zřejmě i nadále Gerzi Nyamsi, M'Baye Niang a Faitout Maouassa. Nenastoupí možná ani Eduardo Camavinga.

V Rennes už netrpělivě vyhlíží ke svému startu v milionářské soutěži, v níž ho hned na úvod čeká veledůležité klání. "Budeme hrát každé tři dny. Potřebovat budeme úplně každého," přiznával Stéphan. "Tým musí být silnější než cokoliv jiného. Jestli budeme hrát proti tomu či onomu, je úplně jedno, takhle my nepracujeme. Družstvo je postavené nad všechno ostatní."

Hosté letos venku dvakrát zvítězili, suma sumárum jsou navíc velmi produktivní, neboť dohromady nastříleli hned osm branek. Jejich nynější protivník má přitom se třinácti inkasovanými brankami jednu z nejhorších obran. "Dijon má ale skvělý útočný potenciál. Musíme být vážně nadmíru opatrní a brát zápas vážně se vším všudy," varoval Stéphan.

Domácí stratég Stéphane Jobard by pořád měl postrádat Senoua Coulibalyho, otazník pak visí nad startem Romaina Amalfitana. Pikantní každopádně může být tenhle duel pro Alfreda Gomise i Nayefa Aguerda, ještě nedávno bývalé hráče Les hiboux, dnes posily SRFC. "Když jsme v rámci ligy cestovali do Dijonu čtyřikrát, neuhráli jsme ani bod," připomínal Stéphan.
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Allagbé - Chafik, Écuélé Manga, Panzo, Ngonda - Diop, Ndong - Ebimbe, Assalé, Chouiar - Mama Baldé
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Gomis - Soppy, Traoré, Rugani, Truffert - Bourigeaud, Martin, Grenier - Del Castillo, Guirassy, Tait
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.16 - 4.09 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Nîmes Olympique - Paris Saint-Germain  (pátek 21:00)
Už příští týden čeká na obhájce titulu vstup do nového ročníku Ligy mistrů, a protože PSG hodlá využít co nejvíce potřebný čas na přípravu souboje s Manchesterem United, střetne se s Nimes v Ligue 1 už v pátek večer, byť teprve ve středu prakticky skončila reprezentační přestávka. Jednoznačným cílem je pro něj zvítězit a navázat na dobrou pohodu zkraje října.

Ačkoli Pařížané prožili opravdu těžkopádný start do sezóny, neboť je krátce po neúspěšném finále v milionářské soutěži proti Bayernu postihlo několik zranění a hlavně potíže s onemocněním COVID-19, od půlky září se evidentně začali dostávat se svého optimálního rytmu. Čtyřikrát v řadě zvítězili a vyšplhali se tabulkou ze spodních pater až na čtvrté místo.

Nejdůležitější bude pro hostujícího kouče Thomase Tuchela, kdo v jakém stavu se mu vrátí z plnění povinností v nároďácích. A už teď je jisté, že nebude moci využít kapitána Marquinhose, který utrpěl v dresu Brazílie poranění stehna v zápase s Peru, zatímco jeho týmový kolega Neymar v tomto duelu vsítil hattrick, a může tak být notně povzbuzený.

Náhrada za Marquinhose se v podstatě nabízí jen jedna jediná. Protože na marodce i nadále zůstává Thilo Kehrer, postaví se na pozici stopera vedle Presnela Kimpembeho s největší pravděpodobností Abdou Diallo. Pokud se opravdu objeví v úvodní jedenáctce, rozhodně nemíní opakovat své předchozí vystoupení, to když dostal v mači s Métami šanci od začátku.

Tehdy totiž obdržel červenou kartu po dvou žlutých kartách a notně svým spoluhráčům zkomplikoval situaci, byť nakonec se výhra přece urodila. Hostující stratég každopádně bude muset vyřešit i další potíže s absencemi. Záložníci Marco Verratti a Julian Draxler se vrátili po reprezentační pauze k mužstvu se zraněním, zdravý přitom není ani forvard Mauro Icardi.

A znovu se do všech záležitostí zapojil problém jménem koronavirus, jenž postihl Andera Herreru, přičemž do karantény se dostala též nová posila Danilo Pereira během působení v portugalském dresu. Debut za barvy PSG každopádně můžou prožít Moise Kean či Rafinha. "Tohle utkání je pro nás skvělým testem před Ligou mistrů," byl Tuchel natěšený.

I s ohledem na mezinárodní zápasy, během nichž mnozí hráči podstoupili hodně náročný program, je vážně otázkou, kdo nakonec za PSG nastoupí. "Musíme dát pozor na zdraví hráčů. Třeba Kylian Mbappé nebo Jihoameričané toho hodně nahráli a dost toho nacestovali," připomínal. "Před evropskými poháry jsme nikdy nebrali to utkání před nimi na lehkou váhu."

Aby toho nebylo opravdu málo, hosté nebudou mít k dispozici ani Layvina Kurzawu a Ángela Di Maríu, kteří jsou disciplinárně potrestaní. "V každém mezinárodním okně existuje riziko ztráty některých hráčů," pokračoval Tuchel. "Pokud bychom byli stoprocentní, měli bychom pochopitelně velmi silné družstvo. Větší počet absencí pro nás může znamenat potíže."

I když domácí s PSG od roku 2018 neuhráli ve třech případech ani bod, aktuálně drží slušnou sérii tří ligových kol bez porážky. Jenže chybět jim nyní bude dosavadní nejlepší střelec Zinedine Ferhat i suspendovaný kapitán Anthony Briancon, přičemž Birger Meling se klání zřejmě také nezúčastní. "Tohle není jen tak nějaký zápas," ví Jérome Arpinon, trenér Nimes.

Možná že premiéru od přestupu ke Krokodýlům nakonec prožije Niclas Eliasson, jenž dorazil do klubu z anglického Bristolu City. "My si musíme pamatovat, že hrajeme proti finalistovi Ligy mistrů," dodal Arpinon. "Pokud získáme remízu, budeme rádi, byť výhrou samozřejmě nepohrdneme. I když PSG budou chybět některé opory, pořád má skvělý mančaft," zakončil.
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Reynet - Burner, Landre, Martinez, Miguel - Deaux, Fomba, Benrahou - Ripart, Denkey, Eliasson
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Dagba, Diallo, Kimpembe, Bakker - Gueye, Paredes, Rafinha - Pablo Sarabia, Kean, Jesé
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.65 - 5.61 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Stade Rennes642014:714
2.Lille OSC64209:214
3.RC Lens641110:613
4.Paris Saint-Germain640212:312
5.Montpellier HSC631212:810
6.AS Monaco63129:810
7.AS Saint-Étienne63128:710
8.OGC Nice63127:810
9.Girondins Bordeaux62316:29
10.Olympique Marseille62317:79
11.Stade Brestois630310:129
12.Angers SCO63037:149
13.Nîmes Olympique62229:78
14.Olympique Lyon61417:57
15.FC Metz62136:67
16.FC Nantes61236:95
17.FC Lorient61149:134
18.Racing Strasbourg61054:133
19.Stade Reims60245:102
20.Dijon FCO60153:131

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Prosím, vysvetlite mi niekto slovenského komentátora na Nova Sport ktorí včera komentoval zápas OM - Bordeaux. Sledujem ho už dlhšiu dobu a ten človek nevie o futbale absolútne nič. Vymýšľa si fakty, vymýšľa si príbehy. Jeden príbeh povie 3x za zápas. Obrovský amaterizmus.

Reagovat
Pyroman

Občas z něho padaj strašný věci.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele