Ligue 1 - preview 5. kola

25.09.2020, 08:35, aktualizováno 27.09.2020, 09:08
Previews
Boulaye Dia (© AFP)
Bohatý francouzský program dnes bude zahájen v Bordeaux, kam přijede Nice, následně se bude hrát dalších šest zápasů. PSG se představí v Remeši a ven jede i Lyon, jeho hostitelem bude Lorient. AS Monaco hraje doma se Štrasburkem...
Girondins Bordeaux - OGC Nice  (neděle 13:00)
Nice vstoupilo do nové sezóny povedeným způsobem, po dvou vítězstvích se dokonce ocitlo na samém čele tabulky, jenže v posledních dvou zápasech nevytěžilo ani bod, inkasovalo dohromady šest branek, a sestoupilo tak rázem do středu průběžného pořadí. Teď zavítá na půdu Bordeaux, které naposledy taktéž strádalo, a přišlo tak o svou sérii tří klání bez prohry.

Oba sokové, dlouhými roky ostřílení účastníci Ligue 1, mají bezpochyby ty ambice zabojovat o příčky zaručující evropské poháry pro následující ročník. Ne že by po úvodních čtyřech kolech bylo potřeba něco jakkoli přehnaně hodnotit, nicméně k tomu, aby se drželi v popředí dlouhodobě, potřebují výpadky, jaké je potkaly v minulých týdnech, co nejvíce omezit.

Nutno podotknout, že OGC nepotkalo v uplynulých dvou utkáních papírově nejlehčí soupeře. Montpellier i PSG byly zkrátka nad jeho síly. "Udělali jsme hodně chyb v defenzívě. Když se podíváme na naše první obdržené góly, chyběl nám důraz," čertil se hostující stratég Patrick Vieira po porážce s pařížským celkem. "Na druhou stranu jsme si dokázali vytvořit šance."

S Bordeaux má klub z jihu Francie dlouhodobě příjemné zkušenosti, v lize s ním neprohrál od roku 2011 v jedenácti případech za sebou. Padl s ním pouze v rámci Ligového poháru v roce 2016. "Někteří mí hráči nejsou ještě v nejlepší formě, budou se však zlepšovat," ujišťoval Vieira. "Byl bych rád, kdybychom Pařížany více zatlačili. Měli jsme k nim zbytečný respekt."

Hostům se pomalu a jistě zapojuje do přípravy Hicham Boudaoui, do duelu v Nové Akvitánii však ještě nezasáhne. Lepší zprávy kolují kolem Robsona Bambua, jenž by přece nastoupit mohl. "Pracuje s námi celý týden. Uvidíme na poslední chvíli, jestli ho zařadím do sestavy," prozrazoval Vieira, jemuž naopak nově minimálně na měsíc bude chybět Youcef Atal.

Svěřenci trenéra Jeana Louise Gasseta do této chvíle urvali průměrných pět bodů, před týdnem nestačili na nováčka ligy z Lens. Nezahráli přitom vyloženě povedené představení. Dosud se jim podařilo skolit jen venku Angers, po dvou domácích remízách s Nantes a Lyonem budou hledat cestu za výhrou, kterou nad svým protivníkem vážně dlouho neslavili.

V prvních třech utkáních Les Girondins udrželi hned třikrát čisté konto, na Stade Bollaert-Delelis tak zároveň vůbec poprvé inkasovali. K dispozici by měli mít domácí kompletní kádr, tedy až na suspendovaného Paula Baysseho. Možná že Bordeaux přivede do svých řad jedno zvučné jméno. Spekuluje se o tom, že by řady mohl posílit velezkušený Hatem Ben Arfa.

Ten naposledy působil ve Valladolidu a již si hledá nové angažmá. Gasset by ho ve svém týmu rád uvítal, situaci kolem něho ovšem výrazněji nehrotí. "Je to tvůrce, je to fotbalový génius. Ale upřímně o tom moc nevím," říkal. "Já ale v mém věku nebudu věřit na Santa Clause. Každopádně když někoho takového přivedete, víte, že máte kvalitního hráče."
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Sabaly, Koscielny, Pablo, Benito - Bašič, Otávio - Oudin, Adli, de Préville - Briand
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Lotomba, Pelmard, Dante, Kamara - Lees Melou, Schneiderlin, Thuram-Ulien - Rony Lopes, Gouiri, Maolida
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.28 - 3.78
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Angers SCO - Stade Brestois  (neděle 15:00)
Regionální bretaňské derby nabídne souboj dvou celků, které doposud získaly na své konto shodný počet šesti bodů, a v tabulce je tak dělí jen faktor skóre, které po čtyřech kolech nabral lépe Brest. Ten vstoupil do sezóny nevalně, po úvodních dvou porážkách však porazil Dijon a Lorient, a nemá tak nyní jediný důvod si na půdě svého lokálního rivala z Angers nevěřit.

Poslední dvě utkání byla pro SB29 bezpochyby důležitá. Právě s těmi soupeři, které nakonec skolilo, se může, aspoň dle papírových předpokladů, bez problémů měřit. A zrovna taková střetnutí můžou rozhodnout ve finále o tom, zda se udrží v nejvyšší soutěži. S Angers hodlá rozhodně hrát minimálně vyrovnanou partii. Bodový úspěch je pro něj jednoznačnou ambicí.

Hosty aktuálně netrápí v podstatě žádné absence. Dlouhodobě mimo hru je pouze Denys Bain, který má přetržený přední zkřížený vaz v koleni, a v jeho návrat na trávníky se doufá až v průběhu března následujícího roku. Zcela fit by naopak měl být Ronaël Pierre Gabriel, jenž vynechal minulé derby s Lorientem, poněvadž celý týden údajně bez omezení trénoval.

Brestský stratég Olivier Dall'Oglio ví, že ve hře jeho týmu jsou jakési rezervy. A třeba nemá úplně jasno o tom, koho nastálo zvolit do útoku. "Cítíme, že existují různé varianty, které je možné vytvořit," vysvětloval. "Pořád máme v hlavách nějaké myšlenky, vytěžit v tomto ohledu musíme maximum. Je klíčové, abychom se nezasekli jen na jednom řešení," mínil.

Jestli ještě Piráti posílí kabinu, ukážou až následující dny. Spíše se však očekává, že současný kádr už je vlastně vykrystalizovaný. "My každopádně vidíme, že i menší kluby posilují a investují," podotýkal Dall’Oglio. "Zvýšily se odměny za televizní práva, čili existují jakési finanční prostředky navíc. Někteří si i půjčili. Nemyslím si, že je fotbal v krizi," dodával.

Angers v minulém mači předvedlo asi svůj dosud nejhorší výkon. Na půdě solidně rozjetého Montpellieru obdrželo hned čtyři branky, těžko se k nějakému zisku bodů mohlo propracovat. Proti Brestu bude moci domácí trenér Stéphane Moulin využít služeb Romaina Thomase, jemuž už vypršel karetní trest, avšak na marodce i nadále zůstává Mathias Pereira Lage.

Hned pět mančaftů pocházející z oblasti Bretaně letos působí v Ligue 1. A Dall’Oglio si myslí, že zrovna v Angers funguje klub na požadované úrovni. "Možná že mělo v posledních měsících jakési vnitřní potíže. Nicméně teď se stabilita do jeho řad navrací. Od svého vzniku ví, jak pracovat, jak se rozvíjet. Všichni by se Angers mohli inspirovat," chválil svého soka.
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Bamba, Ismaël Traoré, Thomas, Doumbia - Fulgini, Coulibaly, Mangani - Thioub, Bahoken, Bobichon
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Faussurier, Hérelle, Duverne, Perraud - Diallo, Belkebla - Honorat, Charbonnier, Faivre - Mounié
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.35 - 3.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dijon FCO - Montpellier HSC  (neděle 15:00)
Dijon zatím marně čeká na bodový import a po čtyřech kolech mu svítí v kolonce bodů smutná nula. Domácí to potřebují změnit a s Montpellierem nemají špatnou bilanci. Hosté jsou však ve formě, postupně z cesty odstavili Nice, Lyon i Angers.

Smutný začátek, ale ne nikterak překvapivý. S Dijonem se před sezonou počítalo jako s adeptem na boj o záchranu a klub to po čtyřech kolech potvrzuje. Nejenže je po čtyřech porážkách bez bodu, ale všudy všeho vstřelil dohromady jednu branku.

Dijon má pořád spoustu času s vývojem něco udělat, Ligue 1 je stále teprve na začátku a v tomto směru by se "Hořčicím" hodilo vítězství. Na vlastním stadionu to není nic nemožného a i Montpellier patří mezi oblíbenější soupeře.

Naposledy s ním domácí prohráli, ovšem od roku 2012 šlo o porážku jedinou. Mezitím si připsal Dijon dvě výhry a zbytek zápasů remizoval. Co však oba celky odlišuje je aktuální forma, tu má Montpellier jednoznačně lepší. HSC přes porážku v Rennes šlape jako hodinky a postupně porazil Nice, Lyon i Angers. Pravda, pokaždé se hrálo na Stade de la Mosson, v domově La Paillade. Svěřence Michela Der Zakariana čeká druhý výjezd a bodový zisk by předchozí dobrou formu potvrdil.

Zatímco Montpellier cestuje do Dijonu kompletní, domácí počítají dvě ztráty. Jmenovitě se jedná o Baldého a Coulibalyho.
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Gomis - Chalá, Lautoa, Manga, Chafik - Ebimbe, Marié, Ndong - Chouiar, Scheidler, Assalé
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Omlin - Mendes, Hilton, Congré - Souquet, Ferri, Tallec, Ristić - Savanier - Laborde, Delort
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.70 - 3.84 - 1.81
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Monaco - Racing Strasbourg  (neděle 15:00)
Strasbourg před týdnem konečně vyválčil první body, ale v neděli ho čeká na stadionu Luise II. v Monaku skutečně těžká šichta. Monako je hladové po úspěchu a také chce odčinit porážku v Rennes a konečně protrhnout smolnou sérii, která proti Alsasanům trvá už čtyři zápasy.

Čtyři zápasy totiž Monako nad Strasbourgem nevyhrálo. Naposledy se to podařilo v roce 2018. Od té doby musel knížecí celek skousnout tři porážky, z nichž nejpotupnější 1:5 před rokem v lednu na vlastním stadionu.
Monako chce udělat za předchozími neúspěšnými sezonami tlustou čáru a v té letošní konečně zaútočit na nejvyšší pozice. Vedení pro tuto misi angažovalo trenéra Nika Kovače a ten chce po porážce v Rennes vidět od svých svěřenců jasnou reakci: "Hrajeme doma, takže chceme toto utkání vyhrát. Když jsme doma, musíme si body vzít. V Rennes jsme je ztratily v posledních sekundách, tak teď je šance si je vzít zpátky," rozhovořil se Niko Kovač.

Strasbourg je i přes lepší vzájemnou bilanci v posledních letech v roli papírového outsidera. První tři zápasy prohrál a zvítězil až v domácím zápase s Dijonem, který rozhodl jedinou trefou až v 81. minutě Stefan Mitrović. Alsasané ale doufají, že právě vybojovaná výhra nad Dijonem je nastartuje k lepším výsledkům.

Monaku bude nadále chybět ruský talent Aleksandr Golovin, jde o jedinou ztrátu, kterou musí Kovač řešit. Hráči chybějí i Strasbourgu, konkrétně zůstávají na marodce Matz Sels a Lebo Mothiba.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Sidibé, Mukinayi, Disasi, Aguilar - Fofana, Fábregas, Tchouameni - Volland, Yedder, Martins
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Kawashima - Lala, Simakan, Mitrović, Caci - Bellegarde, Djiku, Sissoko - Thomasson - Waris, Ajorque
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.77 - 4.53
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Nîmes Olympique - RC Lens  (neděle 15:00)
Nimes Olympique přivítá v domácím prostředí nováčka RC Lens, ale nečeká ho vůbec snadná práce. Hosté vyhráli tři zápasy v řadě a jak už to bývá, s jídlem roste chuť. Podaří se Sang et Or vyhrát po čtvrté v řadě?

RC Lens je zpátky v Ligue 1 a vrátilo se ve velkém stylu. První utkání na hřišti OGC Nice sice prohrálo rozhodujícím gólem čtvrthodiny před koncem, ale pak už nejenže nenašlo přemožitele, ale ani nikoho, kdo by mu sebral body. Dokonce se to nepodařilo ani favorizovanému PSG, které prohrálo v náhradním azylu v Amiens 0:1. Ve skvělé formě hodlají hráči Sang et Or pokračovat i v Nimes, jemuž se po prvním kole přestalo dařit.

Domácí zaujali v prvním kole vysokou výhrou nad Brestem 4:0, ale jakoby se nechali uchlácholit a v dalších třech kolech získali pouze bod. Ten poslední z Lyonu však má svojí váhu a určitě je na čem stavět. Krokodýli se chtějí vyhnout záchranářským potížím a totéž platí i pro soupeře, proto je vzájemný duel na Stade des Costiéres důležitý.

Oba celky se spolu utkaly v minulém roce v rámci Coupe de la Ligue a Nimes jednoznačně zvítězilo 3:0. Lens však ušlo velký kus cesty a v prvních kolech Ligue to potvrzuje. Nimes bude bez zraněného Alakouche a Lens zase bez Traorého.
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Reynet - Miguel, Landre, Briancon, Paquiez - Cubas, Fomba - Ripart, Benrahou, Ferhat - Roux
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Leca - Gradit, Bade, Medina - Clauss, Fofana, Doucoure, Sylla - Kakuta - Sotoca, Ganago
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.97 - 3.39 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lorient - Olympique Lyon  (neděle 17:00)
Nováček z Lorientu má před sebou velikánskou výzvu, může si totiž připsat skalp semifinalisty posledního ročníku Ligy mistrů. Olympique Lyon není ve své kůži, tak proč toho nevyužít. Svěřenci trenéra Rudiho Garcíi však věří, že právě utkání v Lorientu je pomůže konečně nastartovat.

Do optimální formy má Olympique Lyon pořádně daleko. Za čtyři kola získal pouze čtyři body a na startu nové sezony patří mezi největší zklamání. Jak je možné, že v Lize mistrů perfektně hrající tým v domácí soutěži tolik ztrácí? Odpověď není snadná, jednou z příčin by mohla být menší motivace, přitom Lyon aby si Ligu mistrů zase zahrál potřebuje na domácí frontě válet.

V prvním zápase nové sezony sice přejel Dijon 4:1, ale při vší úctě to ještě nebylo pravé měřítko. S Bordeaux i Nimes remizoval 0:0 a v Montpellieru dokonce prohrál 1:2. V Lorientu si však Les Gones ztrátu nepřipouštějí. "Musíme soupeře respektovat. Proti Nimes se nám nepodařilo skórovat, takže jsme ztratili dva body, které by nás dostaly do pohodlnější situace. Před zápasem v Marseille musíme být obzvlášť opatrní, abychom v Lorientu neztratili body," prohlásil na tiskové konferenci Rudi García.

Lorient uspěl pouze v prvním kole, jinak má zasebou tři porážky v řadě a z tohoto důvodu si i on brousí zuby na dobrý výsledek. Domácí se slavnějšího soka nebojí, naopak chtějí využít jeho špatné formy, tak jako se mu to podařilo v sezoně 2016/2017, kdy vyhrál senzačně oba zápasy. Památný je ten z Lyonu, ve kterém Lorient zvítězil 4:1.

Les Merlus budou mít nejen výhodu domácího prostředí, ale také kompletního kádru, což se o Lyonu říci nedá. Rudi García řeší ale jen jednu absenci - Reného Adélaïda.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Nardi - Goff, Morel, Laporte, Mendes - Fee, Abergel - Wissa, Boisgard, Diarra - Grbić
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lopes - Dubois, Marcelo, Denayer, Bard - Caqueret, Guimaraes, Aouar - Cherki, Dembélé, Depay
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.56 - 3.96 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Stade Reims - Paris Saint-Germain  (neděle 21:00)
Fotbalisté PSG se po těžkopádném vstupu do sezóny ještě vzpamatovávají, poslední vítězství na půdě Nice ovšem naznačilo, že by se jim přece mělo začít blýskat na lepší časy. Do sestavy se jim navrátil Kylian Mbappé, jenž naposledy jasně ukázal, jak důležitý pro tým kouče Thomase Tuchela může být. Teď se také s francouzským forvardem hosté představí v Remeši.

Ačkoli pařížský lodivod již může mít k dispozici Neymara, jemuž už vypršel karetní trest po vyloučení z derby s Marseille, není úplně jasné, zda nastoupí hned od začátku, zda zkrátka bude v optimální kondici. V takovém případě by asi Tuchel ustoupil od stálého rozestavení 4-3-3 a zvolil by spíše klasické 4-4-2 s tím, že vedle Mbappého by mohl nastoupit Mauro Icardi.

I když po loňské sezóně hlavní město Francie opustili Thiago Silva a Thomas Meunier, přičemž nedávno se zranil Juan Bernat natolik, že bude chybět několik měsíců, opravdu se nečekalo, že by Pařížané mohli mít zkraje nového ročníku takové problémy. Citelné zásahy do obranných řad a nepříjemnosti ohledně nakažených hráčů nemocí COVID-19 udělaly své.

Po neúspěšném duelu s Marseille ovšem přišly na řadu výhry nad Métami, byť dosti utrápená, a také ta na jihu Francie před týdnem. Tam se Tuchelova družina konečně jaksi poznávala, dohromady vsítila tři branky. Protože Les Parisiens hodlají pochopitelně bojovat o ligový titul, potřebují svou sérii vítězství i nadále prodlužovat, a to včetně nynějšího měření sil.

Nově se PSG nebude moci spolehnout na Ángela Di Maríu, který byl potrestán za plivnutí na protihráče Álvara Gonzáleze při nedávném mači s Marseille hned na čtyři zápasy, suspendovaní jsou i nadále Layvin Kurzawa a Leandro Paredes. Na marodce se každopádně nachází Thilo Kehrer, alespoň se ovšem stačil dát rychle zdravotně do kupy Idrissa Gueye.

Samozřejmě je nabíledni, že při současných ztrátách se Tuchel rozhodne pro taktickou variantu jen se dvěma typickými útočníky. "Pro mě je nejlepší, když Mbappé může nastoupit vedle Neymara," upřesňoval pařížský stratég. "Pokud ovšem Neymar nebude moci hrát, bude potřeba najít někoho jiného. Mám rád, když Mbappé může hrát jako jakýsi podhrot," dodal.

PSG nemá na poslední ligový souboj s Remeší úplně nejlepší vzpomínky, doma totiž se svým sokem senzačně padli o dva góly. Jenže tehdy byli Les rouges et blancs v poněkud lepším rozpoložení než teď. Před pár dny se poprvé od roku 1963 účastnili evropských pohárů, z Evropské ligy ale nakonec vypadli. Venku totiž nestačili po penaltách MOL Fehérváru.

Družstvo vedené trenérem Davidem Guionem potřebuje na porážku v Maďarsku co nejrychleji zapomenout. V Ligue 1 má totiž co napravovat, po čtyřech kolech se v průběžném pořadí nacházelo až na předposledním místě. Domácím budou chybět disciplinárně potrestaní Wout Faes a Marshall Munetsi, mimo hru je i Moussa Doumbia, jenž má poraněné rameno.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajkovič - Foket, Maresic, Abdelhamid, Konan - Chavalerin, Moreto Cassama, Berisha - Touré, Dia, Zeneli
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Florenzi, Marquinhos, Kimpembe, Bakker - Draxler, Ander Herrera, Gueye, Verratti - Mbappé - Icardi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.30 - 6.22 - 1.28
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Saint-Étienne - Stade Rennes  (sobota 17:00)
Že budou St. Étienne a Rennes bojovat o čelní pozice, s takovou skutečností se dle papírových předpokladů spíše počítalo. Že však budou oba celky na vůbec těch nejpřednějších místech a že v rámci pátého kola půjde o ostře sledovaný zápas prvního s druhým, to je poměrně slušné překvapení. Kdo vyhraje, zůstane po tomto vzájemném klání na samotném vrcholu tabulky.

Oba mančafty dosud nastřádaly solidních deset bodů. Třikrát tedy slavily vítězství, jednou plichtily. Zatímco domácí naposledy přišli o svou šňůru tří výher díky remíze v Nantes, hosté svou sérii tříbodových výsledků po minulém skalpu Monaca naopak založili. A favorit tohoto souboje se tak vážně hledá dost těžko. Oba týmy jsou totiž evidentně v parádním rozpoložení.

Bretaňský celek už loni prokazoval, že v Ligue 1 chce hrát o ty nejvyšší mety, dokonce si v říjnu premiérově zahraje základní skupiny Ligy mistrů. A že si je vysloužil zcela právem, naznačuje bezpochyby již na začátku této sezóny. U Les Verts je aktuální vedoucí příčka vážně nečekanou záležitostí, vždyť loni se přece pohybovali pouze na spodních patrech.

V St. Étienne se snaží hlavně o co největší omlazení kádru. Domácí stratég Claude Puel po červencovém prohraném finále Coupe de France proti PSG vlastně ani nevěděl, koho v kabině bude mít k dispozici. Najednou mu ukončil kariéru kapitán Loïc Perrin, mimo hru byla brankářská jednička Stéphane Ruffier, postupně klub opustili Loïs Diony i Yann M'Vila.

Svolení k odchodu dostali rovněž Yohan Cabaye, Ryad Boudebouz i Wahbi Khazri, z hostování se vrátil William Saliba, a to do londýnského Arsenalu. Suma sumárum Puel tvoří úplně nové mužstvo. Že by ale mělo začít solidně fungovat už od samých počátků a že po čtyřech odehraných kláních urve první příčku, s tím ani vedení ASSE nijak nepočítalo.

Mladí hráči jako Yvan Neyou Noupa, Adil Aouchiche, Yvann Macon nebo Mahdi Camara se hned zapojili do správného fungování, a to v podstatě bez delší časové potřeby zvyknout si na nové pořádky. Tím největším objevem je pak pravděpodobně teprve devatenáctiletý Wesley Fofana, o nějž neustále usiluje několik zahraničních zájemců, především anglický Leicester.

Nicméně St. Étienne nespoléhá jen na dravé, v uvozovkách, bažanty, ale zároveň na některé zkušené hráče. Mezi třemi tyčemi nastupuje ostřílený Jessy Moulin, mnoho ve své kariéře prožili taktéž Timothée Kolodziejczak i Denis Bouanga. "Někteří hráči tu jako profesionálové začínají. Žádali jsme od nich možná až příliš v posledních týdnech," prozrazoval Puel.

Nezkušenost s velkou porcí utkání, to je skutečnost, se kterou se Puelovo družstvo bude muset co nejrychleji vypořádat, jestli chce zůstat v popředí. "Někteří se do hry vracejí po zranění. Měli jsme náročný program, projevovala se únava," pokračoval domácí lodivod. "Musíme se soustředit jen na vlastní hru. Pokud se tabulkou propadneme, bude se o nás méně psát."

Také SRFC se může radovat z jednoho svého talentovaného vzezření, Adrien Truffert před týdnem proti Monacu při své premiéře zaznamenal jednu asistenci a rozhodující branku, kterou dopomohl k finálnímu úspěchu. Hosté se každopádně budou muset co nejrychleji vypořádat s absencí gólmana Édouarda Mendyho, jenž nedávno zamířil do Anglie.

Údajně by alespoň měl na Bretaňském poloostrově zůstat teprve sedmnáctiletý Eduardo Camavinga, jedno ze žhavých zboží, o nějž je mezi velkokluby velká rvačka. "Sice jsme ztratili dobrého brankáře, ale jsem rád, že dostane příležitost jinde," mínil Julien Stéphan, lodivod Rennes. "Čeká nás zajímavé měření sil. Soupeř je zatím opravdu velmi energický."
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Moulin - Moueffek, Fofana, Kolodziejczak, Macon - Camara, Neyou Noupa - Nordin, Aouchiche, Bouanga - Hamouma
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Salin - Traoré, Da Silva, Aguerd, Truffert - Bourigeaud, Nzonzi, Camavinga - Raphinha, Guirassy, Terrier
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.17 - 3.29 - 2.47
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Marseille - FC Metz  (sobota 21:00)
Jako by fotbalisté Marseille po výhře v derby nad PSG usnuli na vavřínech. Po prvních dvou kolech urvali maximální počet bodů, v následujících dvou zápasech ale získali jen jeden. I proto, že ani poslední výkon proti Lille nepatřil zdaleka k těm nejoptimálnějším, budou hledat proti Métám, které se nacházejí v dolní polovině tabulky, tu pravou vítěznou vzpruhu.

Na jihu Francie nemohla po minulé neděli zavládnout spokojenost. Od druhé porážky v řadě OM dělily jen závěrečné minutky, konečná plichta byla velkým vysvobozením a alespoň mírnila následky nepříliš povedeného vystoupení. "Ztratili jsme opravdu hodně míčů. Tuhle herní dovednost musíme do příště vylepšit," vyzýval domácí stratég André Villas-Boas.

Je třeba podotknout, že především marseillští útočníci nejsou ve zcela ideální formě. Dosud Olympique skóroval pětkrát, dvakrát přitom vsítil branku stoper Duje Čaleta-Car a dvakrát se střelecky prosadil Florian Thauvin. Zbytek kádru není v ofenzívě nikterak produktivní. "Budeme potřebovat ještě nějaký čas, abychom byli lepší," přiznával André Villas-Boas.

Když Marseille naposledy přivítala svého soka na Stade Vélodrome, zaznamenala hned šest přesných zásahů. A hned o tři se tehdy postaral Thauvin, který je zatím asi neúčelnější zbraní Portugalcova výběru. "Výhra v tomto zápase je pro nás povinností. Budeme potřebovat trochu více houževnatosti. Opravdu musíme v některých momentech zabrat," věděl domácí stratég.

Les Phocéens ještě nebudou moci využít Jordana Amaviho, který je pro toto střetnutí naposledy na listině vykartovaných, určité zdravotní potíže hlásí brankářská dvojka Yohann Pelé, jehož start je v ohrožení. Do svých řad OM získalo nově teprve osmnáctiletého forvarda Luise Henriqueho, není však příliš pravděpodobné, že by do nynějšího klání stačil zasáhnout.

Méty neprožívaly povedené chvíle zkraje nového ročníku, nezapsaly si po třech kolech ani bod, nicméně před týdnem slavily své první vítězství, poněvadž se jim podařilo skolit Remeš. "Už jsme takový výsledek potřebovali," ulevil si hostující forvard Ibrahima Niané. "Prožili jsme těžký start. A navíc jsme v Lille i na půdě PSG vždy inkasovali až v závěru," dodal.

Les Grenats, kterým budou chybět zranění Manuel Cabit a Kévin N'Doram, přičemž Vincent Pajot je suspendovaný a otazník visí nad nástupem Vagnera, podstupují těžký los. I proto není jejich bodové konto natolik zaplněno. "Nechceme se poslední výhrou nechat unést, zůstaneme každopádně pozitivní. Držíme při sobě, jsme oddaní. V tom je naše síla," ujišťoval Niane.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Sakai, Álvaro González, Čaleta-Car, Nagatomo - Sanson, Kamara, Rongier - Thauvin, Benedetto, Payet
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Centonze, Bronn, Boye, Udol - Angban, Maïga, Tchimbembé - Nguette, Niane, Boulaya
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 3.96 - 6.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - FC Nantes  (pátek 21:00)
Lille má příležitost vyhoupnout se do čela tabulky, k tomu ale nutně potřebuje naplno zabrat proti Nantes. Domácí prožívají poměrně slušný začátek sezóny, doposud ještě ani jednou neprohráli, navíc naposledy předvedli velmi dobrý výkon na půdě Marseille. Nad nynějším protivníkem mimochodem vyhráli hned ve čtyřech případech v řadě.

Když se Kanárci naposledy radovali ze skalpu LOSC, psal se rok 2015. Od té doby hned v deseti vzájemných zápasech urvali maximálně remízu. Hosté v uplynulých čtyřech kolech porazili pouze Nimes, na druhou stranu padli jen v Monacu. Protože na své konto získali z možných dvanácti bodů celkem pět, nacházejí se v dolní polovině průběžného pořadí.

Svěřenci trenéra Christiana Gourcuffa by potřebovali i podruhé v tomto ročníku vyhrát, aby se dostali do těch nejklidnějších vod. Jenže to se Nantes proti Lille podařilo z celkových dvaadvaceti ligových klání jen jednou jedinkrát! "Postavíme se velmi kvalitnímu soupeři. Viděl jsem ho hrát minou neděli v Marseille," uvědomoval si pětašedesátiletý Francouz.

Tomu už se po karetním trestu navrátil Imran Louza, zpátky v tréninku je již Kalifa Coulibaly, jeho start je ovšem nejistý, podobně jako u Anthonyho Limbombeho. V sestavě se zřejmě neobjeví ani Abdoulaye Touré, jenž je na odchodu do Ruska. "Dogy jsou schopny založit rychle útok, také často presují. Musíme si dát pozor, když ztratíme míč," dodal Gourcuff.

V minulém kole domácí nebyli daleko od vítězství na Stade Vélodrome, nakonec se však museli spokojit s plichtou. Nutno ale říci, že výsledkově i výkonnostně jsou zatím na zřejmě očekávané úrovni. I proto budou v aktuálním měření sil pasováni do role favorita. "Byli jsme v Marseille frustrovaní, ale snažili jsme se brzy zapomenout," uvedl kouč Christophe Galtier.

Možná že Lille bude chybět Boubakary Soumaré, o nějž se prý zajímá několik klubů ze zahraničí, jinak má Galtier k dispozici kompletní kádr. "Pokusíme se pokračovat v podobných vystoupeních jako v posledním kole, počínaje pátečním zápasem. Ten je pro nás velmi důležitý," upřesňoval domácí stratég. "Teď určitě vyrukuji s Luizem Araújem," prozradil.

Právě s brazilským útočníkem je zatím šéf lavičky Lille spokojený. Třeba proti Marseille hrál zásadní roli hlavně on. "Pokaždé, když se objevil na hřišti, byl vidět. Před týdnem skvěle využil svou šanci a skóroval," připomínal. "Díky svému představení si jednoznačně řekl o základní jedenáctku, a to i když máme spoustu jiných forvardů. Aspoň je tu konkurence."
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, José Fonte, Botman, Bradarič - Luiz Araújo, André, Renato Sanches, Bamba - Yilmaz, David
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Fábio, Andrei Girotto, Pallois, Traoré - Louza, Chirivella - Coco, Blas, Simon - Kolo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.81 - 5.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Saint-Étienne43108:210
2.Stade Rennes43109:510
3.Montpellier HSC430110:59
4.RC Lens43017:59
5.Lille OSC42204:28
6.AS Monaco42116:57
7.Olympique Marseille42115:57
8.Paris Saint-Germain42024:26
9.Stade Brestois42027:96
10.OGC Nice42025:76
11.Angers SCO42023:66
12.Olympique Lyon41215:35
13.Girondins Bordeaux41213:25
14.FC Nantes41215:55
15.Nîmes Olympique41127:64
16.FC Lorient41037:93
17.FC Metz41032:43
18.Racing Strasbourg41032:73
19.Stade Reims40133:61
20.Dijon FCO40041:80

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Coniglio

ale prosim ta

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele