Ligue 1 - preview 3. kola

11.09.2020, 08:39, aktualizováno 13.09.2020, 08:34
Previews
Nedělní program francouzské ligy je hodně bohatý, na jídelníčku je sedm utkání a nejatraktivnějším bude to poslední, v němž se proti sobě postaví PSG a Marseille. AS Monaco hraje s Nantes, Rennes se představí na půdě Nimes...
Lille OSC - FC Metz  (neděle 13:00)
Úvodní dvě kola zastihla Lille v solidní formě a tu bude chtít potvrdit proti papírově slabším Métám. Hosté naskočili jen do jednoho zápasu a ten navíc nezvládli. Budou na severu Francie úspěšnější?

Lille chce hrát na špici Ligue 1 a moc dobře si uvědomuje důležitost začátku soutěže. Po úvodní remíze se Stade Rennes přivezlo všechny body z Remeše. Celkový počet čtyř získaných bodů není na začátku sezony vůbec špatným počinem, pokud by však Dogy zápas s Métami nezvládly, všechno by bylo trochu jinak.

"Víme, že to bude obtížný zápas. Musíme dát hře intenzitu a kontrolu, protože bez těchto ingrediencí nic nezměníme. Méty jsou defenzivním soupeřem a mají velmi dobrý útok, takže musíme být opatrní. Zároveň si uvědomujeme, že každý zápas je jiný," nechal se slyšet kouč LOSC Christophe Galtier.

Těžký začátek v soutěži měly Méty, které se představily až ve druhém kole proti favorizovanému Monaku. I když soupeř vedl 1:0, tak ve druhém poločase hrál bez vyloučeného Fofany, ovšem Méty početní převahu nedokázaly zužitkovat a prohrály.

Oba celky se naposledy potkaly v listopadu 2019 a žádná hitparáda to nebyla. Diváci se gólu nedočkali. Od roku 2015 má o trochu lepší bilanci Lille, které je favoritem i tentokrát.

Dogám bude chybět pouze Reinildo, zatímco Métám Cabit s N'Doramem.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Bradarić, Botman, Fonte, Celik - Bamba, Sanches, André, Ikoné - David, Yilmaz
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Centonze, Bronn, Boye, Udol - Maïga, Angban, Pajot - Boulaya, Niane, Nguette
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.63 - 6.89
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Angers SCO - Stade Reims  (neděle 15:00)
Angers sice na úvod soutěže vyhrálo, ale o týden později v domácím zápase zaváhalo a teď se bude chtít revanšovat. Les Scoïstes budou hrát opět doma a soupeřem jim bude Remeš. Klub z korunovačního města francouzských králů zatím na vítězství čeká.

Když na konci srpna Angers loupilo body v Dijonu, mnozí už se opájeli představou šesti bodů z úvodních dvou kol. Vyrovnanost francouzské soutěže nenechala nikoho na pochybách a Les Scoïstes doma prohráli s Bordeaux 0:2. Pro Angers to byla nepříjemná facka, nicméně porážku může odčinit, protože i ve třetím kole se představí doma. Soupeřem SCO bude nebezpečná Remeš.

Východofrancouzský celek zatím nevyhrál, ale o to víc se bude chtít zaměřit na tři body venku. Fanoušci ještě mají v paměti poslední návštěvu regionu Pays de la Loire a vězte, že byla vskutku příjemná. Remeš zvítězila na Loiře vysoko 4:1. Na druhou stranu to možná nebylo tolik překvapivé, protože Angers na svého soupeře neumí dlouhodobě, což bude chtít trenér Moulin změnit.

A jak že si Remeš ve dvou kolech vedla? Měla složitý los - v prvním kole narazila venku na Monako a dokázala s ním remizovat 2:2. Ve druhém pak těsně podlehla ambicióznímu Lille 0:1. Klub je tedy zatím bez vítězství, ale za své výkony se nemusí stydět.

Co se týče marodky, zprávy z obou táborů zní jasně. Angers bude bez dvojice Lage, Manceau, zatímco hosté cestují v kompletní síle. Oba celky také posilovaly, nejčerstvější akvizicí pro Angers je příchod Loïse Dionyho. "Jsem velmi rád, že jsem se stal členem SCO Angers. Vím, že mi to v Saint-Étienne nevyšlo, ale jsem přesvědčen, že mi Angers pomůže k návratu. Je tu vše, co potřebuji," prohlásil po příchodu Diony.
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Doumbia, Thomas, Traoré, Bamba - Mangani, Santamaría, Fulgini - Capelle, Diony, Thioub
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajković - Foket, Faes, Abdelhamid, Konan - Chavalerin, Cassama, Beriša - Touré, Dia, Cafaro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.05 - 3.61
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dijon FCO - Stade Brestois  (neděle 15:00)
V Dijonu ani v Brestu zatím dobrá nálada nepanuje. Jak domácí, tak i hosté nezískali ve dvou kolech ani bod, což se nyní minimálně pro jednoho změní. Favorita zápas na stadionu Gastona Gerarda nemá. Poslední vzájemný duel však skončil jednoznačnou výhrou domácích.

Vlastně jsou na tom oba celky úplně stejně. Zaregistrovaly jak vysokou porážku, tak i velmi těsnou. Dijon padl doma s Angers po jediné brance Ismaëla Traorého a o týden později si nechal nastřílet čtyři góly od vysoce favorizovaného Lyonu. Brest by měl být hratelnější, navíc Dijon má výhodu domácího prostředí.

"Mají stejný punc jako v loňské sezoně. Srovnatelný styl i stejní hráči. I když poslední dva zápasy prohráli, stále je to zajímavý tým. Na konci zápasu proti Marseille si zasloužili vyrovnat," dodal na adresu soupeře trenér Stéphane Jobard.

Brest schytal debakl hned na úvod v Nimes a pak se srdnatě rval o body v zápase s Olympiquem Marseille. Jihofrancouzský celek zvítězil po přestřelce 3:2 a uhájil všechny body, Brest nemá ani jeden.

Hosté mají svému soupeři co oplácet. Dijon na začátku února letošního roku zvítězil nad Brestem vysoko 3:0. Od roku 2010 zvítězili hosté nad Dijonem jen jednou jedinkrát.

Domácí hlásí dvě ztráty - Mamu Baldého a Sena Coulibalyho. O jednu více registruje Brest, jmenovitě absentují Bain, Battocchio a Lasne.
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Gomis - Muzinga, Lautoa, Manga, Chafik - Amalfitano, Marié, Ndong - Chouiar, Scheidler, Ebimbe
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Pierre-Gabriel, Herelle, Duverne, Perraud - Diallo, Belkebla - Honorat, Cardona, Faivre - Charbonnier
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.84 - 3.27 - 2.73
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lorient - RC Lens  (neděle 15:00)
Třetí kolo francouzské nejvyšší soutěže proti sobě postaví i dva nováčky - FC Lorient a RC Lens. Nesmazatelnou stopu zanechali za sebou ve druhém kole hráči hostujícího celku, kteří senzačně skolili mistra PSG. Oba celky mají v tabulce shodně po třech bodech.

Byla to senzace kola. RC Lens coby nováček nejvyšší soutěže si vyšlápl na obra z Paříže, byť pravda, oslabeného o největší hvězdy. Finalistu Ligy mistrů to však neomlouvá a pochopitelně výkon Lens nijak nesnižuje.

Lens se na nejvyšší soutěž hodně těšilo, přeci jenom se jedná o tradiční francouzský klub se slavnou minulostí. V ligové sezoně 1997/1998 získal mistrovský titul, o rok později triumfoval v ligovém poháru a v roce 2000 dokráčel až do finále Poháru UEFA. Dvacet let však udělalo své a Lens bude muset o návrat mezi absolutní špičku hodně bojovat. V letošní sezoně je nováčkem, takže záchrana zůstává primárním cílem.

Hosté vstoupili do sezony těsnou a nešťastnou porážkou v Nice, přestože od 11. minuty vedli gólem Gaëla Kakuty. O domácím zápase s Paříží už šla řeč, dodejme jen, že rozhodující trefu zařídil Ignatius Ganago.

Lorient je na tom bodově stejně. Do ligy vstoupil výhrou nad Štrasburkem, aby následně padl v Saint-Étienne. Lorient se s Racingem utkal v nejvyšší soutěži naposledy v roce 2015 a tenkrát na stadionu Felix Boart gól nepadl.

V neděli se očekává vyrovnaný souboj. Oba celky mají shodný počet bodů, stejné cíle i po jednom zraněném hráči. Lorient je bez Hamela a Racing bez Traorého.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Nardi - Goff, Morel, Laporte, Mendes - Fee, Lemoine - Wissa, Boisgard, Diarra - Grbić
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Leca - Gradit, Bade, Medina - Clauss, Cahuzac, Doucoure, Sylla - Kakuta - Sotoca, Ganago
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.29 - 3.24 - 3.58
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Nîmes Olympique - Stade Rennes  (neděle 15:00)
Jednoznačná výhra nad Brestem v úvodním kole je i díky prohře v Nantes zapomenuta a Nîmes se pokusí znovu nastartovat v domácím zápase s Rennes. Soupeř má letos velké ambice a již zanedlouho ho prověří i Liga mistrů.

První vyhrání, z kapsy vyhání. O tradičním pořekadle by mohli v Nîmes vyprávět. Domácí tým na úvod Ligue 1 vyhrál drtivě 4:0 nad Brestem, ovšem v dalším kole to nezopakoval a na půdě Nantes prohrál. Pochopitelně nejde o žádnou katastrofu a Nîmes si může v neděli opět polepšit, čeká ho však těžký soupeř v podobě Stade Rennes.

Hosté loni skončili v neúplné sezoně na třetím místě a budou si moci zahrát Ligu mistrů. I vstup do letošní sezony se zatím daří, byť po dvou kolech nelze dělat závěry. Rennes každopádně plichtilo v Lille a doma si poradilo s nebezpečným Montpellierem.

Trenér hostí Julien Stéphane je v dobrém rozpoložení a doufá, že jeho svěřenci ani v Nîmes nezklamou. V případě výhry se mohou posunout na pozice TOP 3. Rennes bude u "Krokodýlů" favoritem. To je dáno jednak lepším umístěním v minulé sezoně a také lepší vzájemnou bilancí. Ze všech čtyř zápasů má Rennes tři výhry a jednu porážku.

Crocodiles jsou v plné palbě, zatímco Rennes postrádá Silikiho, Nyamsiho, Boeye a Terriera.
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Reynet - Meling, Martínez, Briancon, Ripart - Cubas, Deaux - Philippoteaux, Benrahou, Ferhat - Roux
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Salin - Traoré, Silva, Aguerd, Maouassa - Bourigeaud, Nzonzi, Camavinga - Raphinha, Niang, Tait
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.29 - 3.32 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Monaco - FC Nantes  (neděle 17:00)
Monaco a Nantes si v úvodních dvou kolech vedly, co se bodového zisku týče, úplně stejně. Nemůžou si na start do nového ročníku úplně stěžovat, neboť jednou zvítězily a jednou remizovaly. Domácí jsou každopádně pasováni do role mírného favorita, protože svého soka v uplynulých čtyřech zápasech hned čtyřikrát skolili, od roku 2012 s ním padli jen jednou.

Ačkoli se už příliš neočekává, že by knížecí klub stačil ještě opustit Wissam Ben Yedder, klíčová postava ofenzívy, zcela zdravý je už Stevan Jovetič a jiní forvardi Willem Geubbels spolu s Gelsonem Martinsem jsou docela využívaní, rozhodlo se i přesto vedení přivést další posilu do útoku. Z Leverkusenu zkraje září dorazil Kevin Volland, který teď může debutovat.

A německý rodák, který by se měl stát základním stavebním článkem sestavy, se na začátky v Ligue 1 nesmírně těší. "Monaco je pro mě novou zkušeností. Je to velký klub, který má skvělé hráče. Je mi 28 let, mám ideální věk pro to hrát na nejvyšší úrovni. A třeba jedním z mých hrdinů byl Fernando Morientes," připomněl kvality bývalého hráče Monaca.

Trochu se nevědělo, jestli toto utkání povede přímo z lavičky kouč Niko Kovač, jenž na jihu Francie podepsal smlouvu před touto sezónou. Byl totiž pozitivně testován na COVID-19, nicméně poslední dva výsledky ukázaly negativní stav, a tak by se měl normálně objevit přímo na stadionu. "Cítím se dobře. Nemám žádné příznaky," vysvětloval Chorvat.

Příprava ASM byla v posledních týdnech přece o něco komplikovanější, jelikož Kovač byl izolován na hotelu. Alespoň na dálku na vše dohlížel. "Práci odváděl můj bratr Robert a asistenti," prozrazoval. "Společně jsme se rozhodovali, jaká bude náplň tréninků. Natáčeli jsme je v plném rozsahu. Umožňovalo mi je tedy sledovat ze svého pokoje," pokračoval.

S celkovým stavem nových posil je domácí stratég spokojený. A zdá se, že kádr v podstatě začíná dostávat finální podobu. "První krokem pro nás bylo posílení obrany. Proto jsme koupili Axela Disasiho z Remeše," povídal. "Chceme také předvádět atraktivní fotbal. Musíme tým restrukturalizovat, nějaký čas potřebujeme a rezultáty se musí dostavit."

Stade Louis II představuje pro Kanárky jednu z nejneoblíbenějších půd. Hned čtyřikrát v posledních pěti případech tam ani jednou neskórovaly. Po remíze v Derby de l'Atlantique v Bordeaux se naposledy svěřenci trenéra Christiana Gourcuffa dost nadřeli na konečnou výhru nad Nimes. Dokonce mač dohrávali ve dvojnásobném oslabení po dvou vyloučeních.

Imran Louza a Fábio, to jsou dva hříšníci, kteří inkasovali červenou kartu, a nebudou tak Gourcuffovi k dispozici v Monacu. "Jako kdybychom prožívali stejné chvíle jako loni," hodnotil hostující lodivod. "V prvním poločase jsme hráli slibně ve srovnání se soubojem s Les Girondins. Jenže pak jsme úplně nedominovali. A neproměňovali jsme své šance."
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Aguilar, Disasi, Badiashile, Sidibé - Tchouaméni, Fofana, Golovin - Gelson Martins, Ben Yedder, Volland
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Appiah, Andrei Girotto, Pallois, Castelletto - Abeid, Chirivella - Coco, Blas, Kolo - Simon
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.66 - 4.23
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
Od roku 2011 se Marseille nepodařilo ve dvaceti případech za sebou svého úhlavního rivala porazit. Nicméně v pořadí devadesáté osmé Le Classique by mohlo přece jenom nabídnout o dost napínavější bitvu. Už jenom proto, že PSG, podobně jako ve čtvrtek v Lens, nebude v plném složení. A je vlastně zase velkou otázkou, jakou sestavu kouč Thomas Tuchel zvolí.

Kylian Mbappé, Neymar, brankářská jednička Keylor Navas, Mauro Icardi, Ángel Di María, Leandro Paredes a Marquinhos vynechali úvodní střetnutí nového ročníku na půdě nováčka soutěže, a to kvůli nákaze koronavirem. Domácí stratég tak musel hodně experimentovat s výběrem své základní jedenáctky. A utkání pro Pařížany nedopadlo vůbec, vůbec dobře.

Bylo vidět, že absencí bylo prostě příliš. Jindy dominantní Les Parisiens působili na hrací ploše spíše mdlým dojmem a porážku si zapsali zřejmě po právu. "Neuspěli jsme z mnoha důvodů. Musím ale říci, že jsme do zápasu dali všechno," nestyděl se záložník Marco Verratti. "Po pouhém týdnu tréninku jsme nemohli hrát lépe. V kabině jsme byli unavení."

Jenže případný nezdar s OM se v hlavním městě Francie jednoduše neodpouští. Obzvláště za situace, kdy skoro deset let tomuto slavnému derby vládne PSG. Domácí vážně potřebují zabrat, aby se nastartovali k lepším zítřkům. "Musíme předvést lepší výkon. Úplně, ale úplně jiný," ví Verratti. "Zápas je pro naše fanoušky hodně důležitý. Čeká nás pořádné šílenství."

Tuchel každopádně na předzápasové tiskové konferenci uvedl, že v týmu aktuálně nejsou pouze Mbappé, Icardi a Marquinhos. Jestli však jsou ostatní, jež evidentně již překonali COVID-19, a to včetně Neymara, který se účastnil i samotné přípravy na hřišti, v kondici hodné tohoto utkání, je ve hvězdách. Někteří možná do hry zasáhnou až z jejím průběhu.

Domácí stratég si uvědomuje, že jeho družstvo není po působení v Lize mistrů v ideální formě. "Potřebujeme několik týdnů, abychom se plně zotavili. Nebojím se toho derby, ale jsem realista," povídal. "V podstatě jsme proti Lens byli v jakémsi módu pro přátelské zápasy. K hráčům tak nemůžu být příliš kritický. Ba naopak jsem viděl některé pozitivní momenty."

V uplynulém měsíci se rovněž v Marseille potýkali s problémy pandemií. Stačila tak odehrát pouze jedno střetnutí, a to proti Brestu, kde po divočejším průběhu nakonec vydolovala všechny body. Na rozdíl od Tuchela bude moci hostující lodivod André Villas-Boas nasadit nejsilnější možnou sestavu. Jeho hráče netrápí žádná zranění, jiné nemoci či karetní tresty.

Zkušenosti s třaskavými zápasy má bezpochyby marseillský stoper Álvaro González. Ten by měl na plac vběhnout od úvodu, a poprvé tak zasáhnout do tohoto ročníku. "PSG má velmi dobré mužstvo. Ovšem jestli máte rádi svou práci, vždy nejraději hrajete proti těm nejlepším na světě," říkal třicetiletý Španěl, bývalý fotbalista Zaragozy, Espanyolu nebo Villarrealu.

V dobách působení v LaLize měl možnost vyzkoušet si klání proti největším evropským gigantům. "Devět sezón jsem ve Španělsku nastupoval proti Messimu, Cristianovi Ronaldovi nebo Neymarovi, ještě když hrál za Barcelonu. Prožil jsem proti němu několik krásných derby v dresu Espanyolu. Na Ángela Di Maríu jsem také narazil, a to proti Realu Madrid," uvedl.

Olympique by zároveň chtěl zastavit šňůru proher v Parku princů. Tam totiž v rámci všech soutěží padl už čtyřikrát za sebou. "Jestli budu muset zvolit stejnou jedenáctku jako proti Lens, udělám to," vyhlašoval Tuchel. "Marseille bude patřit k těm celkům, které mohou bojovat třeba v Lize mistrů o postup do osmifinále," byl přesvědčený Álvaro González.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sergio Rico - Kurzawa, Kehrer, Kimpembe, Juan Bernat - Ander Herrera, Gueye, Verratti - Pablo Sarabia, Muinga, Jesé
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Sakai, Álvaro González, Čaleta-Car, Amavi - Rongier, Kamara, Sanson - Thauvin, Benedetto, Payet
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.41 - 5.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Montpellier HSC - OGC Nice  (sobota 17:00)
Oba celky by letos znovu chtěly bojovat o příčky zajišťující evropské poháry pro příští sezónu. Zatímco loni se Nice podařilo urvat páté místo, a tudíž si zajistilo účast v Evropské lize, Montpellier skončil až osmý, a kvůli předčasně ukončené sezóně ostrouhal. Hosté jsou dokonce aktuálním lídrem Ligue 1, dosud ve dvou kolech jako jediní neztratili ani bod.

Hostující stratég Patrick Vieira si na start do nového ročníku rozhodně nemůže nijak stěžovat, jeho mužstvo je po skalpech Lensu a Štrasburku stoprocentní. Očekávání od OGC jsou velká i kvůli novému majiteli, společnosti INEOS, vlastnící mimochodem i prvodivizní cyklistickou stáj, působící aktuálně na Tour de France, která do klubu vstoupila v červenci roku 2019.

Pokud se podaří Les Aiglons zvítězit i napotřetí, i nadále se budou slunit na samotném čele. "Nemáme žádné limity," uvedl Vieira, jenž působí na jihu Francie již třetím rokem v řadě. "Nechceme si dávat konkrétní cíle, jako postup do Ligy mistrů. My chceme hlavně dobře pracovat. Tvrdě a každý den, abych jako trenér vydoloval maximum. Až pak se uvidí."

I díky tomu, že PSG v létě získalo Coupe de Francie i Coupe de la Ligue, čeká Nice v říjnu hlavní fáze Evropské ligy. A na ní je potřeba se co nejlépe navnadit. "Náš start byl perfektní, hráči mají větší sebevědomí," těšilo Vieiru. "Ale pokud ony dva zápasy analyzujete hlouběji, zjistíte, že stále spoustu věcí zkrátka neděláme dobře," krotil emoce.

Jeho družstvo mimochodem může vyrovnat historickou bilanci z roku 1976. Tehdy se klubu rovněž podařilo naplno bodovat od začátku hned ve třech utkáních za sebou. "Je třeba pořád se zlepšovat," pokračoval lodivod Nice. "Ukázali jsme pokrok, pokud jde o individuální stránku. Naše hra je ale založena na kolektivní spolupráci. Musíme být ještě nebezpečnější."

Produktivita, to je dovednost, kterou se hosté mohou bezpochyby chlubit. Z pouhých sedmi střel na bránu čtyřikrát skórovali, a to prostřednictvím Amineho Gouiriho a Kaspera Dolberga. "Je nesmírně talentovaný," adresoval pochvalu Vieira na adresu dánského forvarda. "Bylo pro něj přitom těžké se usadit a přizpůsobit se. Teď už je ve velké pohodě," dodal.

Nicméně prvně jmenovaný má po návratu z reprezentačního srazu jednadvacítky problémy se zády a stehnem, a tak jeho start je nyní nejistý. Mimo hru jsou Nice kvůli zranění také Danilo Barbosa, Hicham Boudaoui i Robson Bambu, k dispozici není ani Rony Lopes. Alespoň se již dal zdravotně do kupy Youcef Atal, v základní jedenáctce ale zřejmě figurovat nebude.

Montpellier dosud stihl odehrát jen jedno utkání, neboť to s Lyonem se muselo odložit kvůli působení Les Gones v Lize mistrů. Na půdě Rennes podlehlo o branku, a bude se tak snažit nedobrý úvod napravit. Domácí kouč Michel Der Zakarian se musí obejít bez vykartovaného Florenta Molleta, nástup Hiltona a Stephyho Mavididiho je přitom i nadále v ohrožení.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Omlin - Pedro Mendes, Hilton, Congré - Souquet, Ferri, Chotard, Oyongo - Savanier - Laborde, Mavididi
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Burner, Pelmard, Dante, Kamara - Lees Melou, Schneiderlin, Thuram-Ulien - Sylvestre, Dolberg, Claude Maurice
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.41 - 3.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Saint-Étienne - Racing Strasbourg  (sobota 21:00)
St. Étienne vyšel úvodní zápas nové sezóny dobře, v domácím prostředí se mu podařilo přetlačit nováčka Ligue 1 z Lorientu, a rád by na svůj výkon navázalo i proti Štrasburku, který naopak neprožil dobrý start. Už příští týden navíc čeká Les Verts třaskavá dohrávka proti Marseille, a i proto by chtěli v nynějším měření sil zůstat v optimálním klidu a pohodě.

Domácí trenér Claude Puel ví, že nesmí se svým týmem opakovat nevalné výkony z loňska, a protože se jeho mužstvo bude moci soustředit výhradně na ligové dění, poněvadž letos si již nezahraje evropské poháry, může vynaložit všechny své síly právě do něj. Nutno podotknout, že Le Racing by nyní pro ASSE měl představovat přece jenom o něco těžší překážku.

Ačkoli hosté prohráli ve dvou zápasech, v Ligue 1 platí za ostříleného a nebezpečného soka. "Štrasburk dávno vstřebal ony dva neúspěchy. A proti nám nastoupí v plné fyzické síle," upozorňoval. "Opravdu nevím, kde se nacházíme vůči ostatním soupeřům, a to kvůli různým přerušením a odložením. Na začátku sezóny bychom se neměli tolik zaobírat výsledky."

V St. Étienne pořád nemají úplně vyřešenou otázku kompletizace kádru. Na odchodu jsou údajně ještě Wesley Fofana, Wahbi Khazri, Ryad Boudebouz, Yann M'Vila, Sergi Palencia nebo Miguel Trauco. "U Fofany není o čem diskutovat. On tu zůstane, aby dosáhl pokroku i svých osobních cílů, aby prospíval sobě či národnímu týmu," uvedl na druhou stranu Puel.

Gabriel Silva a možná také lehce zdravotně indisponovaný Harold Moukoudi, to by měly být jediné dvě absence na straně domácích. "Musíme se prostě na delší dobu naučit hrát bez fanoušků," pokračoval Puel. "Alespoň mi tišší atmosféra umožňuje více do utkání vstupovat, více mluvit. Obvykle musím jinak počkat až na přestávku. Můžeme tak lépe reagovat."

Tenhle zápas nebude, co se týče opatření kvůli zabránění šíření nákazy koronaviru, výjimkou. Na tribuny Stade Geoffroy-Guichard se bude moci vměstnat maximálně pět tisíc diváků. "Dbáme na všechny hygienické předpisy, stále se necháváme testovat. Už jsme si zvykli nosit něco na nose. Snažíme se, aby abnormalita byla co nejnormálnější," povídal domácí kouč.

Hosté by potřebovali v tomto souboji opravdu zabrat, aby se co nejrychleji mohli vymanit ze sestupového pásma. Přece jenom mají svěřenci trenéra Thierryho Laureyho ambice pohybovat se v klidném středu tabulky. V St. Étienne se budou muset obejít bez dlouhodobého maroda Matze Selse, na své první minuty v novém ročníku si počká i další zraněný Lebo Mothiba.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Moulin - Debuchy, Moukoudi, Kolodziejczak, Macon - Camara, Neyou Noupa - Nordin, Aouchiche, Bouanga - Hamouma
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Kawašima - Lala, Koné, Djiku, Caci - Bellegarde, Sissoko, Liénard - Thomasson - Waris, Ajorque
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.37 - 3.74
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Girondins Bordeaux - Olympique Lyon  (pátek 21:00)
Po úspěšném představení v Lize mistrů vstoupili fotbalisté Lyonu do nové sezóny Ligue 1 vítězstvím nad Dijonem, tentokráte se představí na půdě Bordeaux, kde by rádi navázali na svůj předchozí tříbodový zisk, neboť k dispozici jim bude již uzdravený Houssem Aouar. Na Matmut Atlantique mimochodem svého protivníka skolili ve dvou předchozích případech.

Porazit Les Girondins i napotřetí každopádně nebude představovat pro OL bezpochyby ten nejjednodušší úkol. Domácí v úvodních dvou kolech francouzské nejvyšší soutěže ještě neprohráli a urvali slušné čtyři body. "A to přitom ani jednou neinkasovali," připomínal hostující kouč Rudi Garcia. "Je to soudržný tým se zkušeným trenérem," pokračoval.

Důležité bude, v jaké formě se mu vrátí několik opor z reprezentačních srazů. Třeba útočník Memphis Depay v Lize národů absolvoval plných sto osmdesát minut. "Ten zápřah už prostě potřeboval," nevadilo Garciovi. "Musí si odpočinout, uvidíme až v den zápasu, jak s ním naložíme. O žádné nabídce na něj z jiného klubu jsem neslyšel. Normálně je v nominaci."

Olympique naposledy skóroval hned čtyřikrát. Jako by si zkrátka přenesl dobrou pohodu z Ligy mistrů i do francouzské nejvyšší soutěže. Teď ovšem bude muset zlomit dosud neoblomnou obranu FCGdB. "V Lisabonu jsme inspirovali především sami sebe. Chceme se na velké vlně držet i nadále, jestli chceme prožít dobrou sezónu," uvědomoval si Garcia.

Na marodce mají hosté aktuálně jen Jeffa Reineho-Adélaïdeho, jehož start navíc není úplně vyloučený, po koronavirové nákaze je zpět taktéž Aouar. "Od lékařů dostal zelenou. Byl však několik dní v klidovém režimu, budeme ho muset připravit," prozrazoval lyonský lodivod, jenž zároveň podotkl, že Ciprian Tatarusanu a Kenny Tete opustí klub v nejbližších dnech.

Bordeauxský stratég Jean Louis Gasset by ve své sestavě neměl dělat výraznější neplechu, jeho mužstvo totiž předvedlo dva solidní výkony. Mehdi Zerkane si stále ještě odpykává trest za červenou kartu ze souboje s Nantes, zraněný je i nadále Yacine Adli. Do tréninkového zápřahu se již zapojil Pablo, není ovšem pravděpodobně, že by do hry zasáhl od začátku.

Garcia bude muset v následujících týdnech najít hlavně adekvátní náhradu za Marcala, který odešel do anglického Wolverhamptonu. "Každý trenér si chce nechat své nejlepší hráče. Já se však přizpůsobím, najdu řešení," mínil. "Přestupové okno ještě neskončilo. Během něho je důležité být flexibilní. Pokud chce někdo oblékat náš dres, musí ze sebe vydat maximum."
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Sabaly, Baysse, Koscielny, Benito - Bašič, Otávio - Hwang, Oudin, de Préville - Maja
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Dubois, Marcelo, Denayer, Cornet - Aouar, Bruno Guimaraes, Caqueret - Depay - Toko Ekambi, Dembélé
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.11 - 3.44 - 2.04
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.OGC Nice22004:16
2.Girondins Bordeaux21102:04
3.Stade Rennes21103:24
 AS Monaco21103:24
5.Lille OSC21102:14
 FC Nantes21102:14
7.Nîmes Olympique21015:23
8.Olympique Lyon11004:13
9.AS Saint-Étienne11002:03
10.Olympique Marseille11003:23
11.FC Lorient21013:33
12.RC Lens21012:23
13.Angers SCO21011:23
14.Stade Reims20112:31
15.Montpellier HSC10011:20
16.FC Metz10010:10
 Paris Saint-Germain10010:10
18.Dijon FCO20021:50
 Racing Strasbourg20021:50
20.Stade Brestois20022:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Muze mi nekdo vysvetlit, jak mohla Ligue 1 přistoupit na nazev ligy: Uber Eats? Jako tohle je snad nejsmesnejsi název ligy, ktery jsem kdy videl. To prebije v pohode ePojisteni.cz ligu

Reagovat
Mönchengladbach

Reagovat
smazaný uživatel

Smajliky umi posílat kazdy dement. Coz ty jsi. Neco na vysvětlení nemas?

Reagovat
Mönchengladbach

Reagovat
Thelvin

Oni se ale fakt přejmenovali na Ligue 1 Uber Eats

Reagovat
Mönchengladbach

Však se divím a vomejvají mě.

Reagovat
Thelvin

Jo ták. No mohls použít slova, bylo to takové nejednoznačné

Reagovat
Mönchengladbach

To bychom ovšem přišli o výlev pana Pohovky. :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Nepochopil jsem to, sorry.

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
juninho8

Načo je tam ten VAR keď sa neuznávajú regulérne góly? Ako ja som bol vždy jeho zástancom ale toto je na smiech...alebo skôr do plaču?

Reagovat
smazaný uživatel

Rofl ten konec

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele