Ligue 1 - preview 28. kola

06.03.2020, 08:27, aktualizováno 08.03.2020, 08:55
Previews
Boj o pohárové pozice bude ještě hodně dramatický a své si k němu řekne Lyon, který v neděli večer čeká těžký duel v Lille. Saint-Étienne hraje o záchranu a hodila by se mu výhra nad Bordeaux, Rennes bude měřit síly s Montpellierem...
AS Saint-Étienne - Girondins Bordeaux  (neděle 15:00)
St. Étienne v lize i nadále pořádně strádá. V uplynulých jedenácti kolech hned devětkrát prohrálo, všudy všeho nasbíralo jen čtyři body a ocitlo se v přímém ohrožení sestupu. Nicméně sebevědomí mu jistě notně posílil čtvrteční skalp Rennes v Coupe de France. A na svůj bojovný výkon by v Ligue 1 rádo navázalo i proti nevyzpytatelnému Bordeaux.

Letos si Les Verts zahráli Evropskou ligu, a aby se do ní prokousali na příští ročník zpátky, nepovede do ní cesta zřejmě přes ligové dění. K pozicím, které tuhle metu zaručují, mají aktuálně daleko. Pokud by se jim však podařilo ve finále Francouzského poháru zaskočit favorizovanou Paříž, evropské poháry by ho neminuly i přes bídné výsledky v lize.

Domácí nebyli před kláním s bretaňským soupeřem před pár dny ve vůbec dobrém rozpoložení. Přesto před vlastními fanoušky dokázali proklouznout do další fáze. "Když celou dobu trpíte jako my, je tohle vítězství jako vysvobození," ulevil si záložník Ryad Boudebouz. "Výjimečný byl ten den i kvůli našim fanouškům. Pořádně se s námi semknou," dodal.

Právě čerstvě třicetiletý Alžířan byl tím, kdo svou trefou poslal loňského triumfátora Coupe de France pryč z této soutěže. "V téhle sezóně jsem čelil velké kritice. Všechno, co jsem chtěl, bylo odpovědět na ní na hřišti," pokračoval v rozhovoru. "Když dáte takový gól jako já, je to skvělý pocit. Vyzkoušel jsem při střelbě štěstí a prostě mi to vyšlo," uculoval se.

Zabrat by ASSE mělo konečně také v hlavní soutěži, jinak by se mohlo brzy se zlou potácet. Vždyť od barážové osmnácté příčky ho dělily po sedmadvaceti odehraných zápasech jen dva body. "Musíme zůstat pospolu," vyzýval své spoluhráče Boudebouz. "Ať se stane cokoli, teď jsem tady a teď a budu bojovat. Tohle je totiž klub, který si zaslouží být na vrcholu."

Trenér Claude Puel může mít aspoň radost, že se mu postupně začíná uzdravovat marodka. Na tu St. Étienne v minulých několika týdnech vážně a citelně doplácelo. I když jsou stále zdravotně indisponovaní Kévin Monnet-Paquet i Zaydou Youssouf, mohli by se už v sestavě objevit Stéphane Ruffier, Loïc Perrin, Romain Hamouma nebo Arnaud Nordin.

Bordeaux si od konce ledna udržuje stabilní výkonnost, v minulých sedmi případech prohrálo jen jednou, a to navíc po lítém souboji na půdě vedoucího PSG. Přesto by potřebovalo pravidelněji naplno bodovat, aby se mohlo natrvalo dotáhnout na místa, která znamenají postup do evropských pohárů pro následující ročník. Před týdnem plichtilo s Nice.

Hostující kouč Paulo Sousa dosud se svým týmem získal stejný počet devíti výher a devíti remíz, zároveň stejné číslo svítí u jeho celkového konta porážek. Nově se bude muset vypořádat především s absencí obránce Pabla, jehož zranění kolene vypadá vážně, a zřejmě si tak delší dobu nezahraje. Otazník pak visí ještě nad startem útočníka Jimmyho Brianda.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Moulin - Debuchy, Saliba, Fofana, Trauco - Camara, M'Vila, Cabaye - Honorat, Abi, Bouanga
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Kwateng, Jovanovič, Koscielny, Benito - Bašič, Otávio - Kalu, de Préville, Hwang - Oudin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.29 - 3.30 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Montpellier HSC  (neděle 17:00)
Rennes potřebuje bránit svou třetí příčku v tabulce a jedině díky vítězství se mu jí jistojistě podaří obhájit i po tomto kole. Zároveň může také využít pátečního zaváhání druhé Marseille a stáhnout opět něco z jejího náskoku. Čeká ho ovšem velmi náročný duel s Montpellierem, který rovněž usiluje o popředí a je notně povzbuzený o minulý skalp Štrasburku.

Ještě do čtvrtka živil bretaňský klub naději na obhajobu titulu v Coupe de France, ve kterém, trošku nečekaně, loni triumfoval. Nevydařilo se mu ovšem semifinálové klání na půdě trápícího se St. Étienne, a tak se po účasti v Ligovém poháru a Evropské lize rozloučil s další soutěží. Pozornost tak bude upírat na Ligue 1, kde může usilovat o umístění v top trojce.

Třetí pozice je pro francouzskou ligu velmi strategická. Jako poslední totiž zaručuje účast v Lize mistrů pro příští sezónu. SRFC hájí své postavení v nabité konkurenci s vypětím všech sil, především pak před čtvrtým Lille. Naposledy tři body uzmulo jak v souboji se zachraňujícím se Nimes, tak na půdě posledního Toulouse. Nyní ho ale čeká jiný kalibr.

Montpellier již loni pokukoval po místech zaručující Evropskou ligu na následující sezónu, o kousek mu však jeho počínání nevyšlo. Nyní by evidentně chtěl dotáhnout všechno do zdárného konce. "Proti Štrasburku jsme si výhru vytrpěli. Působil nám velké problémy v první půli," povídal během hodnocení minulého mače kouč Michel Der Zakarian.

Opřít se před týdnem mohl jeho tým o čisté konto, ke kterému výraznou měrou přispěla i brankářská jednička Gerónimo Rulli. "Předvedl perfektní výkon," chválil ho montpellierský lodivod. "Zahráli jsme ve druhém poločase velmi dobře, tvořili jsme si šance. A Téji Savanier našel správnou mušku. Snad bude takto pokračovat. Na hřišti se správně rozhodoval."

Domácí trenér Julien Stéphan naopak nemohl být spokojený s vystoupením svých svěřenců ve Francouzském poháru. Aby aktuálně Rennes uspělo, potřebuje bezpochyby zabrat. "Bylo sice kruté inkasovat až na poslední chvíli, připouštím však, že jsme nehráli tak, jak bych si sám představoval. Soupeř si postup do finále zasloužil více než my," sportovně uznával.

V sestavě hostujícího mužstva by nemělo dojít k nějakým zásadním změnám po minulé výhře, akorát Der Zakarian nebude moci počítat s Pedrem Mendesem, Nicolasem Cozzou a Arnaudem Souquetem. Stéphan má na marodce Jakoba Johanssona a Jonase Martina, je pak otázkou, zda už budou plně připraveni Clément Grenier, Jérémy Morel a Gerzi Nyamsi.

Co se vzájemných střetnutí týče, je na tom o něco lépe Rennes, které se svým protivníkem neprohrálo už sedmkrát v řadě, z toho třikrát vyhrálo, a za toto období se urodily zbývající čtyři plichty. Celkově ovšem Montpellier na Les Rouge et Noir opravdu nijak zvlášť neumí, v uplynulých deseti ligových případech je porazil jen jednou, naposledy v roce 2016.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mendy - Traoré, Gnagnon, Gelin, Maouassa - Raphinha, Camavinga, Lea Siliki, Bourigeaud - Tait, Niang
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Rulli - Le Tallec, Hilton, Congré - Sambia, Savanier, Ferri, Oyongo - Mollet - Delort, Laborde
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.27 - 3.96
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lille OSC - Olympique Lyon  (neděle 21:00)
Na bedrech Lyonu leží pořádně složitý úkol. Rád by ještě v lize uzmul aspoň třetí příčku, která jako poslední zajišťuje účast v Lize mistrů, jeho manko na ni je ale v tuhle chvíli nepříjemných sedm bodů. Teď narazí na čtvrté Lille, které představuje přímého konkurenta v boji o tuhle klíčovou metu. Suma sumárum je tohle pro oba velmi důležitý mač.

Les Gones se budou muset hodně rychle oklepat ze středečního neúspěchu v Coupe de France. Do té chvíle působili na všech čtyřech frontách, tedy ve třech domácích soutěžích a jednom evropském poháru. Vysoká porážka s PSG ovšem znamenala definitivní konec ve Francouzském poháru. A hlavně mohla pořádně zacloumat se sebevědomím mužstva.

V půlce února se podařilo OL skolit před vlastními fanoušky Marseille a od té doby si vedl nadstandardně dobře. Sice pak na řadu přišla pouze plichta se Štrasburkem, následovala ovšem výhra v Métách, nečekaný skalp Juventusu v Lize mistrů a taktéž zvládnuté Derby Rhone-Alpes se St. Étienne. Jenže na své slušné výkony už Lyon v duelu s Paříží nenavázal.

Nutno říci, že finální debakl dost ovlivnila červená karta a nařízená penalta. Přes hodinu hrál jinak Olympique s gigantem z hlavního města celkem vyrovnanou partii. Potom se však sesypal jako domeček z karet. "Musíme zvednout hlavy a soustředit se na to, co jsme udělali dobře. Bylo těžké inkasovat pět gólů," říkal lyonský forvard Martin Terrier.

Příští týden se Lyon střetne s Remeší, poté vyzve v odvetě Juventus. A rád by se znovu dostal do optimální pohody, protože v milionářské soutěži má slušně našlápnuto k senzačnímu postupu do čtvrtfinále. "Cílem proti PSG bylo hrát s vysokou intenzitou jako v předchozích dvou utkáních. To jsme udělali. Je to pro nás povzbudivá zpráva," dodal Terrier.

Svému nynějšímu protivníkovi budou chtít hosté vrátit porážku z podzimního měření sil, v prosinci tehdy před vlastními fanoušky padli s LOSC nejtěsnějším možným způsobem. Oba mančafty na sebe letos narazily ještě jednou, a to v lednu v semifinále Ligového poháru. Duel naopak zvládl lépe po penaltách Olympique, jenž se tak o cennou trofej popere s PSG.

Dogy od začátku února chytly skvělou formu, v uplynulých šesti ligových kolech vydolovaly z možných osmnácti bodů hned patnáct a rázem stabilizovaly svoje postavení v popředí tabulky. Jediný neúspěch zaznamenaly v souboji s druhou Marseille, potom ale ve dvou utkáních po sobě udržely čisté konto, přičemž před týdnem zvítězily v Nantes.

Cíle LOSC jsou podobné jako ty u jeho soupeře, tedy poprat se do posledních sil o třetí místo, které aktuálně okupuje Rennes. Na něj po sedmadvaceti odehraných střetnutích ztrácelo pouhý bod. "Jsme v tom boji, předháníme se, přibližujeme se, ale ještě jsme na tu pozici nedosáhli. Potřebujeme zůstat soustředění," uvedl domácí kouč Christophe Galtier.

Na obou stranách nedošlo na marodkách k nějakým zásadním změnám. Yusuf Yazici a Timothy Weah, to je dvojice hráčů, kteří jsou domácím i nadále indisponováni, hosté postrádají dlouhodobě Memphise Depaye a Jeffa Reineho-Adélaïdeho, přičemž fit nejsou ani jejich spoluhráči Oumar Solet a Youssouf Koné, a vykartovaný je čerstvě Marcal.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, José Fonte, Gabriel, Bradarič - Ikoné, Renato Sanches, André, Bamba - Osimhen, Rémy
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Tete, Marcelo, Denayer - Rafael, Tousart, Caqueret, Cornet - Bertrand Traoré, Toko Ekambi, Cherki
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.38 - 3.52
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - Stade Brestois  (sobota 20:00)
V sobotu večer se v rámci francouzské nejvyšší soutěže utkají Remeš a Brest, tedy dva celky s velice zajímavou formou. Remeš je na tom v tabulce lépe, od začátku února prohrála jen jedno utkání a stále může pomýšlet na pohárovou Evropu. Brest takové ambice nemá, ve druhé polovině tabulky by se rád v poklidu zachránil.

Remeši aktuálně patří osmé místo, ale situace je ve středu tabulky jako obvykle velmi vyrovnaná. Od páté pozice dělí východofrancouzské mužstvo jen dva body, takže se s ním do bojů o evropské poháry musí počítat. Samotná Remeš nepatří do okruhu největších favoritů, ale jestli to v nějaké soutěži může znamenat výhodu, pak v té francouzské zcela určitě.

Domácí celek působí skoro až neškodným dojmem, ale porazit jej se naposledy nepovedlo ani Monaku, které navíc hrálo před vlastními diváky. Bod z Monaka i Saint-Étienne má pochopitelně velkou váhu a domácí by na dobré výsledky rádi navázali i na vlastním stadionu Augusta-Delauneho. Přeci jenom se místní fanoušci letos radovali z domácího vítězství jen čtyřikrát.

Brest je sice v tabulce o několik pater níže, ale do Remeše rozhodně nejede na výlet. Minulý týden prohrál nejtěsnějším výsledkem s Angers a ztracené body bude chtít zpátky, zvláště když se mu v předchozích zápasech dařilo. Co se týče vzájemné bilance s Remeší, jsou na tom hosté lépe i proto, že první duel vyhráli po brance Charbonniera. Do karet jim hraje i fakt, že svému soupeři naposledy podlehli v dubnu 2013.

Na straně domácích je jen jedna absence, jedná se o zraněného Cafara. Hosté by měli být kompletní, otazník visí pouze nad N'Gomou a Autretem.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajković - Kamara, Disasi, Abdelhamid, Foket - Dingome, Cassamä, Munetsi - Doumbia, Touré, Dia
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Belaud, Castelletto, Duverne, Perraud - Court, Battocchio, Diallo, Grandsir - Charbonnier, Cardona
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.32 - 4.31
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Angers SCO - FC Nantes  (sobota 20:00)
Konec února zastihl Angers SCO v zajímavém rozpoložení. Šest bodů ze dvou zápasů zastavilo pád tabulkou a přisypalo hráčům potřebné sebevědomí, které teď budou chtít uplatnit v derby proti Nantes. Hosté po poslední porážce klesli na jedenácté místo, takže mezi oběma celky je jen jednobodový rozdíl.

Derby de l'ouest mezi Angers a Nantes sice věhlasem nedosahuje takové úrovně jako například zápasy Monaka s Nice nebo Lyonu se Saint-Étienne, ale ve svém regionu má velkou váhu i prestiž. Obě města jsou od sebe vzdálená necelých sto kilometrů a propojená řekou Loirou.

Letošní první derby se hrálo v Nantes před Vánocemi a vítězem se stalo SCO. Po svátcích se ale přestalo hráčům Les Scoïstes dařit a smolnou sérii zastavilo až v minulých týdnech. Výsledkové trápení Angers zastavily až dvě těsné výhry v řadě a šest získaných bodů výrazně zlepšilo náladu a posílilo hráčské sebevědomí. Angers už pochopitelně nemá ambice šplhat tabulkou na pohárové pozice, ale do první poloviny tabulky by rádo. Musí však své výsledky stabilizovat a zápas s Nantes bude v tomto ohledu klíčový.

Nantes bude v prvé řadě chtít odčinit porážku z předchozího derby, ale také zareagovat na bodovou ztrátu z minulého kola. "Kanárci" doma nestačili na Lille a útok na pohárové příčky se prozatím odložil.

Co se týče absencí, jsou na tom obě mužstva podobně. El Melali laboruje se zraněním a Ninga je v trestu. Na druhé straně chybějí Fabio, Emond a Coco.
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Butelle - Doumbia, Traoré, Thomas, Manceau - Santamaría - Lage, Bobichon, Fulgini, Thioub - Bahoken
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Olliero - Appiah, Girotto, Pallois, Moutoussamy - Abeid, Touré - Bamba, Louza, Limbombe - Simon
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.02 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Metz - Nîmes Olympique  (sobota 20:00)
Od nového roku dělají Méty i Nîmes Olympique všechno možné, aby se vyhnuly záchranářským pracím, ale z této konfrontace může vzejít jen jeden vítěz. Důležitý souboj nabídne v sobotu večer stadion Saint-Symphorien v Metách.

Mety mají na svého soupeře jen čtyřbodový náskok, takže sobotní duel můžeme označit za ryze záchranářský. Nîmes donedávna vykazovalo fantastickou formu, vyhrálo čtyři zápasy v řadě, což se na scéně Ligue 1 zas tak často nestává, pokud se tedy nejmenujete PSG. Vysoko nastavená laťka pochopitelně nevydržela a v uplynulých dvou týdnech Nîmes zaregistrovalo dvě těsné porážky a zůstalo na barážovém osmnáctém místě se sedmadvaceti získanými body.

Na patnáctém místě se vyskytují Mety, které pro změnu minulý víkend konečně vyhrály. O to cennější výhra to byla, že se odehrála na hřišti Amiens, tedy proti dalšímu přímému konkurentovi v boji o záchranu. Mety od poloviny ledna ztratily jen dva zápasy - doma s Bordeaux a Lyonem, jinak pravidelně bodují a jsou na nejlepší cestě prvoligové příslušenství uhájit. Přímá konfrontace je důležitá pro obě mužstva. Nîmes se v případě vítězství může přiblížit na pouhý bod, v opačném případě pak ztráta citelně naroste.

Na straně Met bude chybět zraněný Cabit a potrestaný Diallo. Soupeř je na tom úplně stejně, tedy jedno zranění (Dépres) a jedna karetní absence (Briancon).
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Udol, Boye, Bronn, Centonze - Pajot, N'Doram, Maïga - Nguette, Niane, Boulaya
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Alakouch, Landre, Martínez, Miguel - Deaux, Sarr - Ferhat, Benrahou, Philippoteaux - Roux
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.45 - 3.11 - 3.39
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
OGC Nice - AS Monaco  (sobota 20:00)
Jihofrancouzské derby mezi Nice a Monacem bude zřejmě největším magnetem sobotního večerního programu osmadvacátého kola Ligue 1. Oba celky se nacházejí v horní polovině tabulky a rády by přivoněly k těm příčkám, které zaručí pro příští sezónu evropské poháry. Zatím je v tabulce o pár míst výše knížecí klub, který získal dosud o dva body více.

Vzájemná bilance obou mužstev z let minulých je značně vyrovnaná. A napjatý duel se očekává v podstatě i nyní, byť je mírným favoritem Monaco. To má od začátku února přece jenom o trochu lepší formu, neprohrálo už pětkrát v řadě, přičemž za toto období posbíralo slušných jedenáct bodů. Naposledy ovšem jen dvakrát plichtilo.

A i proto se na stadionu Allianz Riviera bude teď snažit vydolovat plný bodový zisk, aby zapomnělo na poslední dvě kola, v nichž narazilo na Dijon a na Remeš. Jestli chce ASM proklouznout aspoň do Evropské ligy na příští ročník, je zkrátka potřeba pravidelně vyhrávat. "Čeká nás důležitý mač o evropské poháry," říkal hostující gólman Benjamin Lecomte.

Hosté se pochopitelně netají tím, že chtějí napravit zbabraný podzim a znovu se měřit s těmi nejlepšími v Ligue 1. "Nice nás může předehnat, je tu ale také možnost, že se mu vzdálíme. Pro zachování naší pohody ho musíme porazit," pokračoval francouzský brankář. "Kolem derby je vždy velký humbuk. Samozřejmě je důležité pro všechny naše fanoušky."

Absence trenéra Roberta Morena aktuálně výrazněji netrápí. Chybět mu bude jen dlouhodobě suspendovaný Gelson Martins, fit je sice už Pietro Pellegri, avšak na svůj návrat na trávníky si ještě po doléčení svého zranění přece jenom počká. Naopak přivítat zpět může Adriena Silvu, jenž se vrátil do plného tréninkového zápřahu a objevit by se měl v úvodní jedenáctce.

Španělský stratég si uvědomuje, že dobrý rezultát z tohoto střetnutí by mohl jeho tým nakopnout k ještě lepším zítřkům. "Už několik týdnů po sobě se na hřišti ukazujeme v dobrém světle. Potřebujeme být zdravě agresivní a hrát s velkou intenzitou. Tenhle přístup bychom neměli mít jenom v tomhle derby, ale ve vůbec každém utkání," vyzýval svou kabinu.

Atmosféru řežby o Azurové pobřeží teprve podruhé ve své kariéře prožije Kasper Dolberg, letní posila a nejlepší střelec OGC. A určitě by teď chtěl získat lepší výsledek než na podzim, kdy se svými spoluhráči padl v Monacu o dvě branky. "Na ten zápas si velmi dobře pamatuji. Bylo tam hodně našich příznivců, vím, co pro ně tenhle souboj znamená," říkal Dán.

Nice v lize disponuje rovněž parádní sérií, v minulých jedenácti kolech prohrálo jen jednou. Před týdnem remizovalo na půdě vždy nepříjemného Bordeaux. "Chceme se kvalifikovat do evropských pohárů," prozrazoval jasné ambice Dolberg. "Nevidím důvod, proč bychom o tuhle metu neměli usilovat. Nejsme od ní daleko. A můžeme na ní dosáhnout," dodal.

Domácí kouč Patrick Vieira také nemá zásadnější potíže s marodkou. Tam mu pobývá pořád Youcef Atal, a ačkoli už přes měsíc není k dispozici důležitý muž Wylan Cyprien, jenž na plac nevběhne ani v nynějším klání, nevykazují Les Aiglons vůbec špatné výkony. Určité trable s kotníkem měl v poslední době Christophe Hérelle, měl by být ale připraven.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Danilo Barbosa, Dante, Sarr - Wagué, Lees Melou, Thuram-Ulien, Durmisi - Ounas, Dolberg, Claude Maurice
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Henrichs, Glik, Badiashile, Ballo - Golovin, Bakayoko, Adrien Silva, Baldé - Ben Yedder, Slimani
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.41 - 3.69 - 2.17
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Dijon FCO - Toulouse FC  (sobota 20:00)
Každá série jednou končí, ta Toulouse se ale zdá být nekonečná. Poslední tým tabulky se mílovými kroky přibližuje nižší soutěži a pokud prohraje i v Dijonu, nenajde se snad už nikdo, kdo by "Fialkám" ještě věřil. Dijon balancuje těsně nad propastí a tři body z tohoto duelu jsou pro něho nutností.

Pro fanoušky Téfécé je tahle sezona velkým utrpením. Začátek sezony se víceméně povedl, ale stačilo pár porážek a na klub velice rychle padla deka. Současné Toulouse nemá kvality a dost možná už ani vůli, aby se sezonou ještě něco udělalo. Pouhých třináct bodů ho nechává tvrdě přibité u dna ligové tabulky. Toulouse a Ligue 1 v ročníku 2020/2021 se pomalu ale jistě stává utopií.

Pokud se mají domácí ještě vzchopit, pak to musí být nyní. Dijon je přímým konkurentem v boji o záchranu a aktuálně mu patří sedmnácté místo se stejným počtem bodů jako má na osmnáctém místě Nîmes Olympique. Mezi oběma celky, tedy Dijonem a Toulouse zeje čtrnáctibodová propast!

Dijon sice není v bůhvíjaké formě, ale na rozdíl od hostů pravidelně boduje. V únoru dokázal třikrát v řadě získat bod za nerozhodný výsledek, před týdnem ale musel skousnout debakl od PSG 0:4.

Alfred Gomis a Mounir Chouiar, to jsou dvě jména, bez kterých se bude muset Dijon obejít. Kompletní nebude ani Toulouse, jenž musí od začátku sezony řešit všelijaká zranění. Tentokrát tomu je trochu jinak, na marodce je pouze Lovre Kalinić, jenže všechno "kompenzují" karetní tresty Vainqueura, Sangarého a Moreiry.
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Rúnarsson - Mendyl, Lautoa, Manga, Chafik - Sammaritano, Ndong, Amalfitano, Baldé - Tavares, Mavididi
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Goicoechea - Diakité, Gabrielsen, Rogel, Sylla - Dossevi, Boisgard, Kone, Gradel - Iseka, Koulouris
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.86 - 3.74 - 4.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Amiens SC  (pátek 21:00)
Oba celky se nacházejí na opačných pólech tabulky. Zatímco Marseille usiluje o udržení druhé pozice, Amiens bojuje o prvoligovou příslušnost, přičemž v tuhle chvíli nemá k záchraně blízko. Každopádně už na podzim hosté svého soupeře překvapili a před vlastními fanoušky ho skolili. Teď by se jim nečekaný počin na Stade Vélodrome také hodil.

Před týdnem svěřenci trenéra Luky Elsnera sehráli veledůležitý mač v domácím prostředí proti Métám. Bohužel pro ně neuspěli, prohráli nejtěsnějším možným způsobem. Na bezpečné příčky tak stále ztrácejí pět bodů, přičemž svoje čekání na ligovou výhru protáhli na patnáct utkání v řadě. I kvůli téhle šňůře se pořád nemůžou vymanit z předposledního místa.

Dobrou zprávou pro Les Licornes je, že se jim po karetním trestu může vrátit ofenzivní opora Serhou Guirassy, která chyběla právě v minulém kole. "Tým je citelně zasažený," hlesl po zápase s Métami hostující lodivod. "Totálně jsme si to klání zkomplikovali. Přitom pro nás představovalo něco jako pohárové finále. Bylo jedním z klíčových v sezóně," dodal.

OM bude vstupovat do tohoto měření sil v roli favorita. Stejně jako v kole předchozím, kdy podstoupilo svoje střetnutí s Nimes v pátek, nyní vyzve dalšího účastníka, pohybujícího se na chvostu tabulky, v předehrávce. Jeho aktuálním cílem bude zachovat si svůj dostatečný náskok před třetím Rennes a čtvrtým Lille, které na něj neustále nepříjemně dotírají.

Až na výsledkový výpadek před dvěma týdny proti Nantes si Olympique vede dle vlastních očekávání, z možných osmačtyřiceti bodů v uplynulých šestnácti případech urvali v Ligue 1 hned devětatřicet. "Mluvili jsme o našich nedávných výkonech. Nejen o tom vůči Nantes, ale také o tom s Toulouse, s nímž jsme mohli i prohrát," říkal kouč André Villas-Boas.

Ten by se tentokráte měl vrátit k osvědčenějšímu rozestavení 4-3-3 oproti 4-2-3-1 s jediným typickým útočníkem Daríem Benedettem na čele, které využil v Nimes. "Díky tomuto systému jsme získali větší stabilitu," vysvětloval domácí stratég. "Naši soupeři se na Stade Vélodrome snaží hodně uzavírat prostory. Musíme tedy daleko více hrát s míčem."

André Villas-Boas by nerad svého protivníka nějakým způsobem podceňoval. Ví, že už loni v říjnu si jeho mužstvo spálilo prsty. "Amiens teď zaznamenává negativní sérii, připomeňme však, že uhrálo bod s PSG, s Monacem prohrálo až v závěru a remizovalo se Štrasburkem. Myslím, že má svoje silné stránky. Důležitý víkend čeká nás všechny," pokračoval.

Domácím bude chybět Nemanja Radonjič, naopak vrátit na trávníky by se mohl po dlouhé odmlce Florian Thauvin, který je v nominaci. "Je to padesát na padesát, jestli se Thauvin objeví na lavičce. Absolvoval naplno dva tréninky, ve středu dostal volno," prozradil marseillský lodivod.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Sakai, Čaleta-Car, Álvaro González, Amavi - Rongier, Kamara, Sanson - Sarr, Benedetto, Payet
Amiens SC - pravděpodobná sestava:
Gurtner - Jallet, Opoku, Chedjou, Aleesami - Blin, Monconduit - Otero, Kakuta, Diabaté - Guirassy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.09 - 6.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain27222375:2468
2.Olympique Marseille27167439:2755
3.Stade Rennes27145833:2447
4.Lille OSC27144934:2746
5.Olympique Lyon27117942:2640
6.Montpellier HSC27117935:2940
7.AS Monaco27117943:4240
8.Stade Reims27911725:2138
9.OGC Nice27108939:3738
10.Racing Strasbourg271151132:3238
11.FC Nantes271141228:2937
12.Girondins Bordeaux2799939:3336
13.Angers SCO271061126:3336
14.Stade Brestois27810934:3634
15.FC Metz277101025:3431
16.AS Saint-Étienne27851428:4429
17.Dijon FCO27691225:3627
18.Nîmes Olympique27761428:4227
19.Amiens SC274101329:4822
20.Toulouse FC27342021:5613
Zbývající zápasy
07.03. 17:30Racing Strasbourg - Paris Saint-Germain (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

sranda liga keď je klub ako Marseille 2

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele