Ligue 1 - preview 27. kola

28.02.2020, 08:42, aktualizováno 01.03.2020, 08:34
Previews
Olympique Lyon v týdnu porazil Juventus a nyní na něj čeká další prestižní duel, a to derby proti Saint-Étienne. Lille se představí v Nantes a na ligový fotbal jdou i fanoušci v Bordeaux, jejich tým nastoupí proti Nice...
FC Nantes - Lille OSC  (neděle 15:00)
Nantes před týdnem uťalo svou sérii pěti zápasů bez vítězství, a to přitom skalpovalo pořádně slovutného protivníka. Marseille, do té doby čtrnáctkrát v řadě neporažena, byla výkonem Kanárků rozhodně zaskočena. Teď by domácí chtěli na parádní výsledek navázat, stanou ovšem proti dalšímu soupeři z popředí tabulky. Vyzvou aktuálně čtvrté Lille.

Svěřenci trenéra Christiana Gourcuffa od konce ledna chytli menší krizi a spadli díky ní zase zpátky na nudnější pozice ve středu průběžného pořadí. Teď by se chtěli od tříbodového rezultátu ze Stade Vélodrome odpíchnout k lepším zítřkům a zkusit zabojovat zase o ta místa, která by jim dokonce mohla zajistit účast v evropských pohárech pro příští sezónu.

Tahle meta pro ně není natolik vzdálená, aby o ní v nabité Ligue 1 minimálně nemohli přemýšlet. Co se absencí týče, nic se od minulého klání nezměnilo, chybět by měli pouze Renaud Emond, Fábio i Marcus Coco. "V Marseille jsme získali vybudované vítězství. Byla to pro nás opravdu velká satisfakce. Byli jsme spokojeni," povídal domácí stratég.

LOSC každopádně bude představovat pro jeho mužstvo další tvrdou překážku. Už jenom proto, že v posledních sezónách s ním Nantes nemělo dobrou bilanci. V minulých devíti případech odcházelo sedmkrát poraženo, z výhry se radovalo naposledy v roce 2015. "Musíme si zachovat konstantní výkonnost," burcoval svou kabinu Gourcuff.

Hosté v podstatě od startu jarní části sezóny soupeří na dálku s Rennes o třetí místo, které je strategické pro postup do Ligy mistrů v příštím ročníku. Aktuálně je odstup mezi oběma soky pouze jednobodový. Mužstvo kouče Christopheho Galtiera je v současné chvíli v dobrém rozpoložení, od začátku února v pěti kláních zvítězili čtyřikrát a jen jednou padli.

Před týdnem Dogy potvrdily roli favorita a uzmuly všechny body doma nad posledním Toulouse. "Bylo důležité vyhrát, abychom zůstali v boji o top trojku," těšilo hostujícího lodivoda. "Rozhodli jsme hned v úvodu, pak se vám vždycky hraje daleko snadněji. Měli jsme dobrou první půli, v té druhé jsme však byli pomalejší. Ztratili jsme rytmus."

Lille hlásí opětovně na marodce Timothyho Weaha. Ten si letos vybral opravdu pořádný kopec smůly. Mladý forvard si zkraje sezony vážně poškodil stehenní sval a až před dvěma týdny v souboji s Marseille znovu nastoupil na trávníky, okamžitě si ovšem stehno zase poranil a podrobné vyšetření pak odhalilo trhlinu. Američan už se podrobil operaci.

Kromě něho jinak Galtier nemá k dispozici ještě Yusufu Yaziciho, všichni ostatní by ovšem měli být připraveni do hry zasáhnout. "Ztrácíme na druhou pozici devět bodů a to je hodně. Bude vážně těžké tohle manko dohnat," uvědomoval si lodivod Les Dogues. "V naší hře je vidět pokrok. Rémy dokáže uvolňovat Osimhena, díky tomu jsme v útoku efektivnější."
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Appiah, Andrei Girotto, Pallois, Traoré - Abeid, Touré - K. Bamba, Blas, Limbombe - Simon
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, José Fonte, Gabriel, Bradarič - Ikoné, Renato Sanches, André, J. Bamba - Osimhen, Rémy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.16 - 3.12 - 2.58
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Girondins Bordeaux - OGC Nice  (neděle 17:00)
Girodins Bordeaux a OGC Nice se stále nevzdávají nadějí na evropské poháry, ke kterým mají oba celky zatím dále, než by se čekalo. Ve vyrovnané francouzské soutěži patří domácím až dvanácté místo, hosté z jihu Francie desátí.

Bordeaux před týdnem odehrálo skvělé utkání v Parku princů s PSG a i když body nezískalo, zanechalo velice dobrý dojem. Bohužel ale přišlo o pěti zápasovou neporazitelnost a místo postupu až na šesté místo zůstalo ve druhé polovině tabulky.

Těžko k poražení je v posledních měsících Nice, na druhou stranu velký počet nerozhodných výsledků zatím brzdí progresivnější postup tabulkou. Nice je desáté, ale na páté Monako ztrácí jen dva body. Patricku Vieirovi se konečně podařilo zapracovat na kontinuitě výsledků a s Nice se rozhodně musí počítat do bojů o evropské poháry.

První duel na francouzské riviéře skončil remízou 1:1, v minulém roce zase Nice dvakrát zvítězilo nejtěsnějším výsledkem a i tentokrát je mírnějším favoritem, vždyť Bordeaux naposledy porazilo Nice v roce 2014.

Oba tábory hlásí po dvou ztrátách, Girodins se musí obejít bez Lorise Benita a Remiho Oudina. Les Aiglons zase postrádají Youcefa Atala a Hichema Boudabouie.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Sabaly, Pablo, Koscielny, Kwateng - Otávio, Basić - Ui-Jo, Preville, Kalu - Maja
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Herelle, Danilo, Dante, N'Soki - Ounas, Lees-Melou, Thuram-Ulien, Ganago - Maurice - Dolberg
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.56 - 3.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - AS Saint-Étienne  (neděle 21:00)
Od minulého týdne se fotbalistům Lyonu perfektně daří. Nejprve zvládli ligové klání na půdě Mét, o pár dní později však získali ještě cennější skalp, porazili totiž před vlastními fanoušky v osmifinále Ligy mistrů favorizovaný Juventus. Lepší zprávy před nynějším derby se St. Étienne si snad přát ani nemohli. A určitě budou chtít na své dobré výkony navázat.

Derby Rhone-Alpes na podzim Les Gones nevyšlo, svému úhlavnímu rivalovi podlehli venku nejtěsnějším možným způsobem. Tehdy ovšem ještě mužstvo vedl Sylvinho, jenž byl následně jen pár dní na to odvolán. Pod Rudim Garciou přišlo u OL na řadu přece jenom zlepšení, byť postavení v ligové tabulce je pro něj pořád velmi nedostačující.

Na druhou stranu Olympique i nadále působí na všech čtyřech frontách. V dubnu se střetne s PSG o cennou trofej v Coupe de la Ligue, následující středu se s francouzským gigantem utká o finále Coupe de France. A kdo ví, jak svou pouť zakončí ještě na evropské scéně. Výsledek z prvního měření sil proti turínskému celku mu dává velmi slušné přísliby.

Jak proti Métám, ale především proti Juventusu, pracovali domácí opravdu parádně v obraně. Ani v jednom tomto utkání neinkasovali. "Věděli jsme, že v Lize mistrů nejsme favorité," říkal Lucas Tousart, autor jediné středeční branky. "Ještě nás ovšem čeká odveta, neměli bychom se nechat unést. Namíchali jsme však správné ingredience, máme ambice."

Možná že aktuální mač má pro Lyon daleko větší prioritu než ten s italským klubem, a to nejen kvůli tomu, aby se udržel v těsném kontaktu s příčkami zajišťující evropské poháry, ale také vzhledem k jeho fanouškům, kterým má za nepovedený podzim rozhodně co vracet. Ti pochopitelně tohle derby berou vždy se vší vážností. A bezpochyby neradi vidí porážky.

Olympique čeká v březnu pořádně náročný program. A možná vůbec ten nejklíčovější. Narazí kromě PSG a Juventusu například ještě na Lille nebo na nevyzpytatelnou Remeš. "Nejprve nás čeká tohle ligové střetnutí. Jen o to se musíme starat. Potřebujeme body do šampionátu. Nicméně nečelíme St. Étienne zkroušení, ale sebevědomí," zakončoval Tousart.

Garcia se stále nebude moci spolehnout na dlouhodobé marody Memphise Depayeho a Jeffa Reineho-Adélaïdeho, hrát nemůže ani Rafael, kterého stále sužuje zranění stehna, chybět budou jinak také Youssouf Koné a Oumar Solet. Potřetí v řadě by se měl ocitnout v sestavě Bruno Guimaraes, nová posila, která má zatím v dresu Lyonu stoprocentní bilanci.

Cesta ASSE v letošní sezóně evropských pohárů skončila už před Novým rokem, a ačkoli mu alespoň odpadla tahle starost na úkor zlepšení své situace v Ligue 1, výsledky prostě nejsou optimální. Ba co hůře, jsou pod jeho očekáváními. V tuhle chvíli spíše bojuje o záchranu než o přední pozice. Před týdnem doma remizovalo s Remeší, o vítězství přišlo v závěru.

Svěřenci trenéra Claudeho Puela, jenž má na marodce hned šestici zraněných ve složení Wahbi Khazri, Romain Hamouma, Loïc Perrin, Zaydou Youssouf, Kévin Monnet-Paquet a Arnaud Nordin, přičemž suspendovaný je Wesley Fofana, se topí v hluboké krizi. "Víme, že máme potíže. Musíme zareagovat jako celý tým," vyzýval kabinu lodivod Les Verts.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Denayer, Marcelo, Fernando Marcal - Dubois, Tousart, Bruno Guimaraes, Cornet - Toko Ekambi, Dembélé, Aour
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Debuchy, Saliba, Macon, Trauco - M’Vila, Cabaye - Honorat, Boudebouz, Bounga - Diony
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 4.02 - 5.54
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Dijon FCO  (sobota 17:30)
Vůbec poprvé v novém roce měli Pařížané o něco delší přípravu na tohle střetnutí, jelikož nemuseli v průběhu tohoto týdne sehrávat žádné ligové či pohárové utkání. Odpočatí a plni sil, ovšem bez potrestaného Neymara, budou vstupovat do duelu se zachraňujícím se Dijonem, proti němuž budou chtít potvrdit své výsostní postavení na čele tabulky.

Sotva však PSG absolvuje tohle měření sil, už se bude muset rychle soustředit na semifinále Coupe de France, v němž narazí na povzbuzený Lyon, následovat bude souboj ve Štrasburku a pak klíčová bitva o čtvrtfinále Ligy mistrů s Dortmundem. Dostat se především na posledně jmenovaný zápas do optimální pohody bude pro domácí prvořadou, zásadní ambicí.

V uplynulých týdnech se ukázalo, že svěřenci trenéra Thomase Tuchela výrazně zaostávali za svými očekáváními především v defenzivní činnosti. V předchozích třech kláních napříč všemi soutěžemi inkasovali dohromady osm branek! Čtyři od Amiensu, dvě od Borussie, tři před týdnem proti Bordeaux. Obranné mezery je vážně potřeba co nejrychleji poopravit.

Čisté konto přitom naposledy udrželi zkraje února v mači s Montpellierem, od té doby šestkrát v řadě vždy obdrželi minimálně jeden gól. S takovou by se hlavně v Lize mistrů mohli se zlou potácet. Dortmund disponuje jednou z nejsilnějších ofenzivních sil v Evropě, jeho norskou kometu Erlinga Halanda pochopitelně v žádném případě nevyjímaje.

Alespoň že v útoku šlape Les Parisiens tak, jak má. V minulém kole s Bordeaux zaznamenali čtyři přesné zásahy. "Tím nejdůležitějším faktem je, že jsme vyhráli," hodnotil Tuchel. "Tenhle náš výkon využijeme jako jakýsi základ, podle něhož můžeme naší hru analyzovat a vylepšit. A aplikovat všechny nové skutečnosti v tréninku," upřesňoval německý kouč.

Trochu se PSG v nedávné době obohatila marodka. Odvetu s Dortmundem jistojistě zmešká stoper Thiago Silva, jenž si poranil stehenní sval, dokonce až na šest týdnů bude mimo hru Ander Herrera. Neymar vyfasoval za svou červenou kartu proti Les Girondins trest na jedno utkání, suspendovaný je taktéž Marco Verratti, mimo hru zůstává i Colin Dagba.

Dijon už letos na PSG narazil a není tomu tak dávno, ve čtvrtfinále Coupe de France nakonec podlehl francouzskému gigantovi ostudně rozdílem pěti branek. Park princů přitom pro něj představuje doslova nedobytnou pevnost. V roce 2018 tam dokonce inkasoval osmkrát, loni v květnu na konci sezóny čtyřikrát. Zatím PSG doma vždy svého soka porazilo.

Hosté budou postrádat i nadále brankářskou jedničku Alfreda Gomise, nově se na měsíc zranil rovněž mladý útočník Mounir Chouiar, v sestavě se neobjeví ani Yassine Benzia. "Ještě nikdy jsme v Paříži neskórovali," připomínal nelichotivou statistiku hostující lodivod Stéphane Jobard. "Čelíme velké výzvě. Doufáme, že nám PSG nevnutí svůj styl hry," přál by si.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Kehrer, Marquinhos, Kimpembe, Kurzawa - Di María, Gueye, Paredes, Draxler - Icardi, Mbappé
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Rúnarsson - Chafik, Écuélé Manga, Lautoa, Mendyl - Mama Baldé, Amalfitano, Ndong, Sammaritano - Mavididi, Júlio Tavares
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.10 - 12.50 - 25.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Montpellier HSC - Racing Strasbourg  (sobota 20:00)
Po posledních dvou porážkách Montpellier ztratil svou pozici pro útok na příčky zaručující evropské poháry, nemusí ovšem nijak výrazně panikařit, pořád může o své cíle usilovat. Horší zprávou je, že v souboji o horní místa v tabulce přišel zhruba na měsíc o svou klíčovou postavu obrany Arnauda Souqueta. Bez něj se musí obejít už nyní proti Štrasburku.

Osmadvacetiletý Francouz letos napříč všemi soutěžemi nenastoupil pouze ke dvěma ligovým duelům a jednomu v Ligovém poháru. Představoval pro trenéra Michela Der Zakariana základní stavební kámen spolu s Danielem Congrém pro povětšinou tříčlennou obranu, kterou řídil ze středu stále nestárnoucí stoper Hilton, Nahradit jeho absenci nebude snadné.

Osudnou se Souquetovi pro následující zápasy stala trhlina, kterou lékaři našli po vyšetření v jeho stehenním svalu. Rekonvalescence u něj může klidně trvat i déle než avizované optimistické tři až čtyři týdny. Dlouhodobě však domácí nemají nějaké výraznější potíže s marodkou, nacházejí se na ní pořád pouze jiní beci Pedro Mendes a Nicolas Cozza.

Montpellier by si po dvou nepovedených ligových vystoupeních rád napravil reputaci. Jeho aktuální protivník dosud získal o jeden bod víc než on. "Od začátku sezóny máme na venkovních hřištích mizernou bilanci," netěšilo montpellierského stratéga. "Vyhráli jsme venku jen jednou, není to vůbec jednoduché. Aspoň doma jsme zvítězili devětkrát."

Nutno říci, že MHSC teď nemá takové potíže v defenzivní činnosti, ale naopak v té útočné. V minulých dvou kolech, v nichž narazil na Monaco a Angers, neskórovalo ani jednou. Nedá se ale předpokládat, že by Der Zakarian něco zásadně měnil na zaběhlém systému s útočníky Andym Delortem a Gaëtanem Labordem, jež zezadu podporuje Florent Mollet.

Štrasburku se suma sumárum po krátké zimní přestávce velmi dobře daří. Všudy všeho prohrál v jarní části sezóny jen dvakrát, skolil například Monaco, v derby regionu Grand Est uspěl proti Remeši nebo remizoval před dvěma týdny v Lyonu. Jenže naposledy jeho výkon nepatřil mezi ty jeho nejlepší. S předposledním Amiensem doma pouze plichtil.

Hosté nemůžou počítat se zraněným Anthonym Cacim, fanoušci pak i nadále marně vzhlížejí k návratu Sanjina Prciče. "Na složitém terénu bylo těžké najít optimální rytmus. Soupeř nám navíc nic nedal zadarmo. Bojoval jako psi," hodnotil klání s Amiensem trenér Thierry Laurey. "Snažili jsme se vnutit mu náš styl hry. Nemůžu hráče kritizovat, dělali, co mohli."
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Rulli - Le Tallec, Hilton, Congré - Sambia, Savanier, Ferri, Oyongo - Mollet - Delort, Laborde
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Koné, Djiku, Mitrovič - Lala, Sissoko, Bellegarde, Carole - Thomasson - Waris, Ajorque
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.08 - 3.21
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Toulouse FC - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Snadnější zápas k pojištění třetího místa si Stade Rennes ani nemůže představit. Toulouse sice bude mít výhodu domácího prostředí, ale pokud se podíváme na jeho poslední výsledky, dost možná to s tou výhodou nebude tak horké. Beznadějně poslední tým tabulky jakoby na svůj osud už rezignoval, nebo snad sobotní utkání přinese konečně výsledkový zlom?

Za určitých okolností to samozřejmě nemusí být v žádném případě jednoduché utkání, Rennes chtě-nechtě bude na Municipal Stadium pod tlakem. Na třetím místě má totiž jen jednobodový náskok a musí se ohlížet na své pronásledovatele. Případné zaváhání s Toulouse by ho z klíčové pozice takřka jistě sesadilo. K tomu navíc musíme připočíst fakt, že Toulouse prostě a jednoduše nemá co ztratit. Vzhledem ke katastrofální sérii bez výhry a již ohromné ztrátě na nesestupové pozice se od něho nic neočekává.

Varujícím signálem by mohlo být i první vzájemné utkání, které sice Rennes vyhrálo, ale výsledek 3:2 si zajistilo až gólem v nastaveném čase. Právě porážka v Rennes odstartovala nelichotivou sérii Fialek, která nebere konce. Frustrace Toulouse se navíc prohlubuje, v šesti ligových zápasech v řadě nejenže Toulouse prohrálo, ale dokonce nevstřelilo ani gól.

Za standardních situacích by byl kouč Denis Zanko dávno odvolán, ale Toulouse jakoby se se svojí rolí smířilo a vedení k další změně kouče prozatím nesáhlo. Co se týče absencí, TFC nemůže počítat s Kalinićem a potrestaným Moreirou. I u dalších fotbalistů se ale vznáší otazník, jmenovitě se jedná o Amiana, Sanoga a Sidibeho.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Reynet - Sylla, Isimat-Mirin, Gabrielsen, Diakite - Makengo, Vainqueur, Sangaré - Gradel, Iseka, Dossevi
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mendy - Traoré, Gnagnon, Gelin, Maouassa - Raphinha, Bourigeaud, Siliki, Taut - Niang, Hunou
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.70 - 3.47 - 2.14
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Monaco - Stade Reims  (sobota 20:00)
Monako v průběhu února zavelelo k útoku na Ligu mistrů a nebýt trochu zbytečné ztráty z minulého kola, ztrácelo by na třetí Rennes už jen tři body. Takhle mezi oběma kluby zeje pětibodová propast, ale i s tou si hodlají Knížata poradit. Prodloužit sérii bez porážky na pět utkání se pokusí doma proti nebezpečné Remeši.

Onou zbytečnou ztrátou je pochopitelně remíza na půdě o záchranu bojujícího Dijonu. Knížata byla v roli favorita, ale nakonec byla ráda, že našla odpověď na první inkasovanou branku a zápas zremizovala.

Monaku se začíná pod Robertem Morenem přeci jenom dařit a pohled na současnou tabulku je optimističtější, než tomu bylo například ještě před měsícem. Problém Knížat je však v kontinuitě výsledků, letos vždycky po lepší sérii následoval pád a toho by se domácí chtěli konečně vyvarovat.

Svěřenci trenéra Morena pochopitelně pomýšlejí na Ligu mistrů, ale v sobotu večer je čeká těžký protivník a dá se říci, že přímý konkurent, byť ambice Remeše nejsou tak vysoké. Pravda je však taková, že Remeši patří osmé místo, ovšem jen s dvoubodovou ztrátou na Monako a tudíž evropské poháry nejsou daleko.

Remeš nedávno ukázala, že s týmy ze špičky tabulky hrát umí, doma porazila například Rennes 1:0. Před týdnem zase remizovala na půdě Saint-Étienne 1:1. V Monaku se musí hosté obejít bez Zeneliho, Cafara a potrestaného Cassamy.

Kompletní nebudou ani domácí, Geubbelse do hry nepustí zranění, zatímco Gelsona Martinse disciplinární trest.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Ballo-Touré, Mukinayi, Maripán, Aguilar - Fofana, Bakayoko, Golovin - Jovetić - Yedder, Slimani
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajković - Foket, Abdelhamid, Disasi, Kamara - Munetsi, Romao, Chavalerin - Dia, Touré, Doumbia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 3.61 - 4.58
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Brestois - Angers SCO  (sobota 20:00)
Angers před týdnem přerušilo negativní sérii bez výhry a body by chtělo i na půdě Brestu. Domácím sice patří až třinácté místo, ale porazit je se od nového roku podařilo jen jednomu týmu. Brest také vyhrál první utkání v Angers po jediné brance Samuela Grandsira.

Samotné utkání nemá výrazného favorita, byť v lepším herním rozpoložení je Brest. Jak bylo řečeno, od nového roku prohráli domácí jen jeden zápas, trochu překvapivě s Dijonem 0:3, ale jinak pravidelně bodují. V minulém kole úspěšně navázali na výhru proti Saint-Étienne a v Nice remizovali 2:2. Ve dvou zápasech tak nastříleli dohromady pět branek a to je samozřejmě slušná bilance. Brest si také drží dostatečný odstup od sestupových pozic - od Nimes ho dělí sedm bodů.

Jen o bod méně má Angers, které je v tabulce hned v závěsu. Nový rok se na rozdíl od domácích nevyvíjí pro Angers dobře. Jedna jediná výhra přišla na pořad dne teprve minulý týden. Jistě si mnozí vzpomenou na skvělou formu ze začátku sezony, kdy Angers dokonce okupovalo příčky zaručující Ligu mistrů, jenomže ta je dávno pryč. Realita je taková, že Angers bojuje o záchranu a v Brestu by se mu body náramně hodily.

Oba celky se spolu letos utkaly po takřka pětileté pauze zaviněné účastí Brestu v nižších soutěžích. Říjnové klání ovládl Brest po jediné brance a celkově můžeme říci, že má lepší vzájemnou bilanci. Poslední domácí výhru nad tímto soupeřem slavil v roce 2014 a také dodejme, že Angers nikdy v Brestu nevyhrálo.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Perraud, Duverne, Castelletto, Belaud - Grandsir, Belkebla, Battocchio, Court - Cardona, Charbonnier
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Butelle - Manceau, Thomas, Traoré, Doumbia - Santamaría - Thioub, Fulgini, Mangani, Lage - Bahoken
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.64 - 3.28 - 2.94
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Amiens SC - FC Metz  (sobota 20:00)
Tenhle souboj, který rozhodně spadá do kategorie záchranářských, mohl nabídnout zajímavé měření sil dvou ofenzivních tahounů obou týmů. Jenže nakonec ani domácí útočník Serhou Guirassy, ani hostující forvard Habib Diallo do tohoto důležitého klání zasáhnout nemůžou, neboť jsou vykartovaní. Amiens a Méty si zkrátka budou muset poradit bez nich.

Diallo letos dokázal zaznamenat už dvanáct přesných zásahů v Ligue 1 a právě zásluhou jeho počinu se Les Grenats i nadále udržují nad sestupovým pásmem. Na druhou stranu bude mít kouč Vincent Hognon k dispozici hned tři navrátilce po disciplinárních trestech, své už si totiž odpykali Farid Boulaya, Vincent Pajot i Habib Maïga, důležitý článek métské zálohy.

V únoru se přitom Diallovi opravdu příliš nedařilo a jako by svou frustraci z faktu, že už ve čtyřech utkáních v řadě neskóroval, projevil v minulém kole proti Lyonu. A inkasoval v závěrečných minutách červenou kartu za hrubé nesportovní chování. "Neměl by takhle reagovat, i když byl urážen a k tomu konfliktu vyprovokován," povídal Hognon.

Poté, co po Novém roce vstoupili hosté do jarní části sezóny třemi vítězstvími v řadě, se najednou jejich stroj zadrhl. V uplynulých čtyřech kolech urvali jen dva body. "Proti Lyonu jsme prožili opravdu frustrující večer. I přes několik absencí jsme totiž mohli dosáhnout na dobrý výsledek. Mí hráči ukázali několik povedených akcí," hlesl métský stratég.

Kromě Dialla se Hognon musí ještě vypořádat se suspendací Matthieua Udola, mimo hru pořád zůstává Manuel Cabit, chybět bude zřejmě i Adama Traoré. Naopak zcela fit by měl být Renaud Cohade. "Některé situace na hřišti už nechci nikdy vidět. Chci, abychom dohrávali v plném počtu. Nehodláme čekat na výsledky ostatních," dodal hostující trenér.

Amiens čeká na tříbodový rezultát v lize už čtrnáct utkání v řadě. Když se z výhry radovalo naposledy, psal se začátek listopadu loňského roku. Ne že by pro něj záchrana byla nějakou zapovězenou záležitostí, jako tomu je například v tuhle chvíli u posledního Toulouse, pořád se mu však nehezky kouká na soupeře nad ním. Manko by potřebovalo akutně vymazat.

Na druhou stranu v několika předchozích týdnech domácí jasně naznačili, že se o udržení v nejvyšší soutěži budou rvát do krve. Ze sedmi minulých klání alespoň pětkrát remizovali, včetně plichty s vedoucím PSG. Před týdnem bodovali i ve Štrasburku. "Byl jsem spokojený s výsledkem. Konečně se na nás usmálo štěstí," těšilo trenéra Luku Elsnera.

Ten kromě toho, že do sestavy nebude moci zařadit svého nejlepšího šutéra Guirassyho, nemůže využít pro defenzivní práci ani Bakayeho Dibassyho, jenž má poraněný stehenní sval. Na hřišti se asi neobjeví také Saman Ghoddos, Prince Désir Gouano a Mathieu Bodmer. "Ve Štrasburku jsme trpěli, ale zazářil gólman Gurtner. Byl to náš hrdina," zakončil Elsner.
Amiens SC - pravděpodobná sestava:
Gurtner - Calabresi, Opoku, Chedjou, Aleesami - Blin, Zungu - Otero, Kakuta, Diabaté - Konaté
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Centonze, Bronn, Boye, Delaine - Maïga, N'Doram, Pajot - Boulaya, Niane, Nguette
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.14 - 4.13
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Nîmes Olympique - Olympique Marseille  (pátek 20:45)
Nimes zasáhla v únoru doslova spanilá jízda, tedy až na poslední porážku na hřišti Rennes. Díky čtyřem vítězstvím v řadě se sice ze sestupového pásma úplně nevymanilo, nicméně k vyšším příčkám v podstatě nemá vůbec daleko. Před týdnem se střetlo s protivníkem z horní poloviny tabulky a ani tahle předehrávka nebude výjimkou. Narazí totiž na Marseille.

Domácí opravdu neprožívali po Novém roce vůbec jednoduché období. Už podzim pro ně představoval jednu velkou katastrofu, a když se navíc v půlce ledna zranili dva klíčoví hráči Anthony Briancon a Renaud Ripart, těžko mohl někdo předpovídat, že se Krokodýli z těžké krize tak rychle vymaní. Bezpochyby nemají důvody, proč by si nyní neměli věřit.

Přitom i před týdnem na bretaňské půdě nebyli domácí daleko alespoň od remízy. Jenže nakonec o jejich prohře rozhodla branka minutu před koncem zápasu. "Kluby jako Marseille zřídka prohrávají dvakrát za sebou," očekává náročný duel trenér Bernard Blaquart. "V loňském roce jsme doma zaslouženě zvítězili. Letos by to byl velký úspěch," dodal.

Oba kluby dělí po pozemních komunikacích něco málo přes sto kilometrů, a ačkoli Nimes není dlouhodobě nějakým tradičním účastníkem Ligue 1, dá se jeho klání s Marseille považovat za jakési jihofrancouzské derby. "Většina našich příznivců fandí Marseille jako druhému v pořadí. OM pro ně hodně znamená," připomínal skutečnost domácí lodivod.

Až do minulého kola Les Phocéens nenašli v lize přemožitele ve čtrnácti střetnutích za sebou. Proti Nantes ovšem opravdu nepředvedli dobrý výkon a před vlastními fanoušky s ním padli o dva góly. Náramně jejich zaváhání zužitkovaly Rennes i Lille. I když náskok na druhé příčce mají hosté pořád dostačující, neměl by se tímhle způsobem ztenčovat pravidelně.

I proto by nyní nechtěli u svého souseda opětovně zaváhat. Stále se musejí rvát o pozici vicemistra, která zaručuje pro příští ročník účast v hlavní fázi Ligy mistrů. "Nimes hraje hodně nárazový fotbal. Čeká nás střetnutí na stadionu, kde je atmosféra podobná té anglické. Takovou přesně potřebujeme, těšíme se," uvedl hostující kouč André Villas-Boas.

V následující týdnech by se konečně měl na hřišti objevit již Florian Thauvin, jenž letošní sezónu v podstatě celou promarodil kvůli poraněnému kotníku. V Nimes se však ještě nepředstaví, byť již zasahuje do týmové přípravy. "Čekali jsme, že bude mimo hru jen tři měsíce. Vyklubalo se z toho šest. Musí se dostat do formy," přeje si marseillský stratég.

Marseille se kromě Thauvina bude muset obejít bez dalších třech svých hráčů, zdravotní potíže trápí Hirokiho Sakaie i Nemanju Radonjiče, disciplinární trest pak postihl Kevina Strootmana. Nimes nebudou k dispozici vykartovaní Anthony Briancon a Florian Miguel, zraněný je i nadále Clément Depres, a těžko říct, jestli nastoupí také Lucas Déaux.
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Alakouch, Landre, Martinez, Paquiez - Fomba, S. Sarr - Ferhat, Benrahou, Philippoteaux - Ripart
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - B. Sarr, Čaleta-Car, Álvaro González, Amavi - Rongier, Kamara, Sanson - Germain, Benedetto, Payet
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.55 - 3.35 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain26212371:2465
2.Olympique Marseille26157436:2552
3.Stade Rennes26135831:2444
4.Lille OSC26134933:2743
5.AS Monaco26116942:4139
6.Racing Strasbourg261151032:2938
7.Olympique Lyon26107940:2637
8.Stade Reims26910724:2037
9.Montpellier HSC26107932:2937
10.OGC Nice26107938:3637
11.FC Nantes261141128:2837
12.Girondins Bordeaux2698938:3235
13.Stade Brestois26810834:3534
14.Angers SCO26961125:3333
15.AS Saint-Étienne26851328:4229
16.FC Metz266101024:3428
17.Dijon FCO26691125:3227
18.Nîmes Olympique26761326:3927
19.Amiens SC264101229:4722
20.Toulouse FC26341921:5413

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
DieryVonry

Jo Marseille, se priblížit může, ale dnes už mi to je jedno.. Kaziči ticketů

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Seydou Doumbia

Umíš napsat i něco jiného?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele