Ligue 1 - preview 26. kola

21.02.2020, 08:50, aktualizováno 23.02.2020, 08:55
Previews
Večerní utkání Paris Saint Germain proti Bordeaux je nejsilnějším magnetem z nedělní nabídky Ligue 1. Hosté neprohráli v lize pětkrát za sebou, teĎ ale mají před sebou nejtěžší možný úkol - uspět na půdě jasného vládce soutěže. V neděli se představí ještě St. Étienne proti Remeši a Rennes bude hostit Nimes.
AS Saint-Étienne - Stade Reims  (neděle 15:00)
Už jen dva body dělí hráče Saint-Étienne od sestupového pásma. Svěřencům Clauda Puela se stále nedaří zastavit výsledkovou krizi a další šanci budou mít doma s Remeší, která si naopak vede slušně a s šestatřiceti body na desátém místě půlí tabulku.

Pro fanoušky Les Verts je to hodně rozpačitá sezona, začátek byl pod Printantovým vedením špatný, ale příchod Clauda Puela měl přinést staré pořádky a boj o evropské poháry. V první fázi jeho angažmá se Saint-Étienne skutečně zvedlo, ale právě porážka v Remeši znovu všechno zásadně změnila. Saint-Étienne za deset kol vyhrálo jen dvakrát a rovnou osmkrát prohrálo! Místo o evropské poháry se tak bojuje o záchranu a v tomto směru musí Les Verts přidat. Snad jedinou útěchou je postup do semifinále Coupe de France.

Remeš představuje pro domácí symbolického soupeře, protože jak už bylo řečeno právě zápasem v Remeši odstartovala vleklá výsledková krize, která se dosud nezastavila. Remeš v prvním zápase vyhrála 3:1 a to byla dosud jediná výhra nad tradičním účastníkem Ligue 1. Skutečně ve všech předchozích zápasech Saint-Étienne neprohrálo a i proto se k dalšímu vzájemnému utkání tolik upíná.

Hosté zatím mohou být v klidu, záchranářské práce se jich netýkají a po výhře z minulého týdne nad favorizovaným Rennes si upevnili postavení ve středu tabulky. Domácím ještě stále nebude k dispozici dlouhodobě zraněný Monnet-Paquet, problémy má i Zaydou Youssouf a Wesleyho Fofanu nepustí karetní trest. Remeš se představí na půdě ASSE prakticky kompletní s jedinou výjimkou, kterou tvoří Arbër Zeneli.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Kolodziejczak, Perrin, Saliba, Trauco - Cabaye, M'Vila, Camara - Bouanga, Diony, Boudebouz
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajković - Foket, Abdelhamid, Disasi, Konan - Romao, Chavalerín - Dia, Dingome, Cafaro - Touré
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.06 - 3.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Nîmes Olympique  (neděle 17:00)
Stade Rennes je stále třetí, ale díky výpadku se jeho náskok ztenčil na pouhý bod. Tři zápasy domácí nevyhráli, dokonce nedali ani gól a pokud se chtějí na klíčové pozici udržet, musí Nîmes Olympique porazit.

Hráči Rennes si nevybrali zrovna optimální dobu, kdy ztrácet body. Boj o třetí místo se mimořádně zdramatizoval a ze zadních pozic už se na přední příčky tlačí Lille, Monaco, Montpellier nebo Lyon.

Julien Stéphan odmítá paniku, zároveň si je dobře vědom, že jeho tým měl v uplynulých týdnech velké problémy v ofenzivě. Ve třech zápasech nedal gól a to by se jednomu z adeptů na Ligu mistrů pro příští rok přeci jenom nemělo stávat. Ukončit střelecký půst a získat tři body, to jsou hlavní cíle pro nadcházející střetnutí s Nîmes. Rennes první zápas na hřišti "Krokodýlů" vyhrálo a stačila k tomu jediná branka Adriena Hunoua.

Zatímco Rennes je v tuhle chvíli nedaří, Nîmes chytilo vynikající formu a doslova se vyhrabalo z nejhoršího. Pochopitelně boj o záchranu ještě není u konce a hosté mají jen jednobodový náskok, ale čtyři výhry v řadě budí ve francouzské lize vždycky respekt.

Nîmes postupně zdolalo Monaco, Dijon, Nice a Angers a zuby si brousí i na Rennes. S ním sice první zápas doma prohrálo, ale v minulé sezoně se před vlastními diváky radovalo z vítězství. V Roazhon Parku hrálo dosud jen jednou, před Vánocemi 2018 a byl z toho pořádný průšvih - porážka 0:4.

Do hry určitě nezasáhnou Jakob Johansson i Jonas Martin, oba laborují se zraněním. Nejistí jsou i Clément Grenier, Jérémy Morel či Gerzino Nyamsi. Podobná situace panuje i u "Krokodýlů", Clement Depres je zraněný a Pablo Martínez vykartovaný.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mendy - Maouassa, Silva, Gnagnon, Traoré - Tait, Camavinga, Bourigeaud, Raphinha - Hunou, Niang
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Alakouch, Landre, Briancon, Miguel - Fomba, Sarr - Ferhat, Benrahou, Philippoteaux - Ripart
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 3.82 - 6.38
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Girondins Bordeaux  (neděle 21:00)
Ačkoli Pařížané předvedli v úterý opravdu hodně ustrašený výkon na hřišti Dortmundu, neodvezli si domů v rámci osmifinále Ligy mistrů do odvety nakonec vůbec špatný výsledek. Znovu se přitom hodně hovořilo o Neymarovi, který se dostal do křížku s činovníky klubu z hlavního města. Teď PSG přivítá v Ligue 1 jakožto očekávaný favorit Bordeaux.

Zrovna v době, kdy Neymar získal v lize cenu pro nejlepšího hráče měsíce za leden, výrazně ochladly jeho vztahy s trenérem Thomasem Tuchelem, jehož pozice na lavičce po nepřesvědčivém výkonu v Německu mimochodem údajně oslabila, i lékaři pařížského celku, kteří měli Neymarovi bránit v návratu na trávníky po lehčím zranění.

Také se však situace může velmi rychle uklidnit, jako třeba v létě, kdy nakonec nevyšel Neymarův přestup do jiného klubu. Ani proti Bordeaux by totiž Neymar neměl chybět v základní sestavě, stejně jako Mauro Icardi, jenž v milionářské soutěži do hry nezasáhl, či Ángel Di María a Kylian Mbappé.

Pro úřadujícího francouzské mistra představovala porážka na hřišti Borussie vůbec první neúspěch po třiadvaceti utkáních bez porážky. Na domácí scéně by PSG rád napravil poslední výsledkový nezdar na půdě Amiens, kde nečekaně uhrál jenom plichtu. Je ovšem pravda, že na o záchranu bojujícího soka nevyrukoval Tuchel s nejsilnější sestavou.

Pro zlepšení nálady v kabině je úspěch proti Les Girondins bezpodmínečně důležitý. "Ztratili jsme trochu rytmus. Musíme ho znovu najít, abychom se do Parku princů vrátili správnou nohou," uvědomoval si Tuchel. "S Dortmundem jsme pohráli, přitom umíme hrát daleko, daleko lépe. Ještě je před námi druhý zápas a buďte si jistí, že do něj dáme všechno."

Například obávaná spolupráce Mbappého a Neymara, ačkoli se oba dva výraznou měrou podíleli na vstřelené brance, na Westfalenstadionu drhla. "Oni spolu mají dobrý vztah, jenže Neymar vypadl v posledních dnech ze svého tempa. Musejí být ve spojení oba dva naráz. Proto jsme postrádali normální kvalitu Kyliana," vysvětloval problémy domácí lodivod.

Když naposledy Bordeaux zvítězilo nad PSG, kterému tehdy nepomohly ani dvě branky bouřliváka Zlatana Ibrahimovice, psal se rok 2015. Hostující kouč Paulo Sousa, jenž mimochodem v roce 1997 vyhrál Ligu mistrů v dresu Dortmundu, by si mohl se svým mužstvem v hlavním městě věřit. Hosté v Ligue 1 přece neprohráli pětkrát za sebou.

A i když před týdnem čekalo Bordeaux od klání s Dijonem možná trochu více, nakonec se muselo spokojit s plichtou. "Bylo to obtížné střetnutí proti týmu, který potřeboval body v boji o záchranu," hodnotil portugalský stratég. "Soupeř měl tři nebezpečné brejky a s trochou štěstí zužitkoval jeden z nich. Pracovali jsme dobře, zvítězit jsme chtěli," zakončil.

Tuchel by měl mít k dispozici zcela kompletní kádr, tedy až na zraněného Colina Dagbu. Zpátky do tréninku se totiž již zapojil jeho kolega z obrany Abdou Diallo, jenž byl po Dagbovi druhým marodem v pořadí a nyní už je zdravý. Bordeaux bude chybět pravý bek Enock Kwateng, který má poraněné koleno, jinak jsou však hosté také v plné síle.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Meunier, Marquinhos, Thiago Silva, Kurzawa - Di María, Gueye, Verratti, Neymar - Mbappé, Icardi
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Sabaly, Koscielny, Pablo, Benito - Otávio, Bašič - Oudin, de Préville, Hwang - Briand
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 9.88 - 25.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - FC Nantes  (sobota 17:30)
Marseille minulou neděli zvládla možná jeden z klíčových soubojů jara, urvala vítězství na půdě Lille a upevnila si svoje postavení na druhé příčce. Na třetí Rennes tak disponuje už hned jedenáctibodovým náskokem, který pouze musí skandálně nepromrhat. Pokračovat ve své konstantní výkonnosti by bezpochyby ráda pokračovala i proti Nantes.

Olympique má svou situaci v lize rozehranou parádně. Ačkoli od prvního místa ho pořád dělí propastných deset bodů, na pozici vicemistra se i nadále neotřesitelně sluní. Pouze dlouhá série opravdu negativních výsledků by ho mohla zase pošoupnout o něco dolů. Ale v současné chvíli pro to nejsou adekvátní důvody. Domácím se prostě a jednoduše daří.

O to cennější byla poslední výhra z toho pohledu, že trenér André Villas-Boas neměl k dispozici svého klíčového tvůrce Dimitrie Payeta, jenž se potýkal s lehčím zraněním. Tentokráte by ale již měl být fit a v nynějším zápase se může vrátit do sestavy. Zkušený francouzský forvard je mimochodem s jedenácti brankami nejlepším střelcem týmu.

Čtrnáctkrát v řadě Marseille nenašla v Ligue 1 přemožitele. V uplynulých čtyřech měsících jí mohlo výrazně mrzet snad jen vypadnutí ze čtvrtfinále Coupe de France. Cennou trofej letos už zkrátka nezíská. Ten nejdůležitější cíl ovšem na jihu Francie plní. Pakliže zůstane v průběžném pořadí tam, kde se nyní nachází, zahraje si příští sezónu Ligu mistrů.

Domácí stratég by nechtěl, aby jeho mužstvo zbytek tohoto ročníku absolvovalo s vavříny na krku. Do konce soutěže přece zbývá ještě třináct kol. "Chci z následujících tří utkání vytěžit plný počet bodů. Chceme si zachovat výhodu oproti Rennes a Lille. Jestli vyhrajeme ještě šestkrát, víme, že skončíme třetí. Když devětkrát, tak druzí," říkal André Villas-Boas.

Dlouhodobě mají domácí velkou výhodu v prakticky nulové marodce. A z ní se mu navíc zřejmě v nejbližší době vrátí na trávníky také Florian Thauvin, jenž po ošklivém zranění kotníku podstoupil nedávno své první tréninky. Není pak zcela jasné, jak na tom je po zdravotní stránce Nemanja Radonjič, u něhož se nástup do nynějšího duelu neočekává.

I marseillský forvard Valére Germain v podstatě slíbil, že se svými spoluhráči nechce slavit předčasně. "Jsme sice ve formě, můžeme však dvakrát či třikrát prohrát a ostatní se na nás v tu chvíli dotáhnou," uvědomoval si. "Nechystáme se polevovat. Vážně chceme postoupit do Ligy mistrů. Trenér nám pořád připomíná, že jsme ještě nenaplnili své ambice," dodal.

Nantes chvilku pokukovalo po předních pozicích, jenže v novém roce se mu zatím vůbec nevede. V tabulce se propadlo až do její dolní poloviny a na svůj další tříbodový rezultát čeká v lize od ledna, v uplynulých šesti zápasech jen dvakrát remizovalo a čtyřikrát padlo. "Není všechno tak černé, jak se zdá. Ale výhra je už nutností," uvedl trenér Christian Gourcuff.

Hostům budou chybět zranění Renaud Emond, Fábio i Marcus Coco, nicméně připravena bude hrát brankářská jednička Alban Lafont i Kalifa Coulibaly, kteří jsou už zdraví. "Cílem je teď zareagovat na naše výsledky na půdě Marseille. Potřebujeme nějaké body, abychom nabrali sebevědomí Při pohledu na tabulku nemusíme panikařit," zakončil Gourcuff.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Sakai, Čaleta-Car, Álvaro González, Amavi - Rongier, Kamara, Sanson - Germain, Benedetto, Payet
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Appiah, Andrei Girotto, Pallois, Traoré - Abeid, Touré - Bamba, Louza, Simon - Coulibaly
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.92 - 3.42 - 4.69
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Racing Strasbourg - Amiens SC  (sobota 20:00)
Racing Strasbourg se v minulých týdnech chytil a proti Amiens má velkou šanci přiblížit se pohárové Evropě. Všechno mu hraje do karet - domácí prostředí, lepší forma i vzájemná utkání. Racing v prvním zápase v Amiens zvítězil drtivě 4:0.

Vynikající formu si ze závěru loňského roku podržel Racing Strasbourg. Od prosince prohrál jen dva zápasy a postupně se v tabulce vyškrábal až na sedmé místo. Jinými slovy Alsasané bojují o evropské poháry, vždyť na čtvrté Lille ztrácejí jen čtyři body.

Ve francouzské Ligue 1 je ale všechno jako na houpačce a vynikající sérii může vystřídat ta negativní. Sám Strasbourg s tím má koneckonců bohaté zkušenosti. V letošní sezoně poprvé zvítězil až v šestém kole. Teď se domácí rozehráli a jak už bylo řečeno, mají výbornou formu.

Kdo naopak formu nemá, to je Amiens. Severofrancouzské mužstvo čeká na tři body už opravdu dlouho. Druhého listopadu loňského roku porazilo 1:0 Stade Brestois a poté následovala série třinácti zápasů bez výhry, která se dosud nezastavila.

I přesto všechno mají fanoušci důvod věřit, v minulém kole totiž byli svědky úžasného zápasu s favorizovaným PSG. Amiens sice nevyhrálo, ale výsledek 4:4 proti francouzskému hegemonovi jistě překvapil a minimálně na straně Amiens přislíbil lepší výsledky. Remízou s PSG hosté završili velice náročný los, ještě předtím totiž podlehli Monaku a vybojovali bod na půdě Lyonu.

Anthony Caci a Sanjin Prcić ještě nebudou k dispozici. I druhá strana hlásí některé absence, Prince, Bodmer a Ghoddos měli zdravotní potíže a jejich start proti Strasbourgu je nejistý.
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sela - Carole, Mitrović, Djiku, Lala - Bellegrade, Sissoko - Zohi, Thomasson, Waris - Ajorque
Amiens SC - pravděpodobná sestava:
Gurtner - Calabresi, Opoku, Chedjou, Aleesami - Blin, Zungu - Otero, Kakuta, Diabaté - Guirassy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 3.56 - 4.69
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Angers SCO - Montpellier HSC  (sobota 20:00)
Angers SCO je zářným příkladem toho, že ve francouzské nejvyšší soutěži si nemůžete být vůbec ničím jisti. Není to tak dávno, co Les Scoïstes byli v tabulce druzí za vedoucím PSG, jenomže stačilo několik porážek a především delší série bez bodů a následoval sešup na čtrnácté místo. V tomto směru je Montpellier konzistentnější a pokud zvítězí, přiblíží se Evropě.

Remeš, Monako, Lille a Nîmes, soupeři, se kterými Angers v posledních týdnech prohrálo. Jinými slovy čtyři zápasy v řadě a žádný bodový zisk. Angers je ve výsledkové krizi, kterou se stále nedaří zastavit. Stéphane Moulin má sice nadále důvěru vedení, ale to nemusí trvat věčně. I z tohoto hlediska je utkání s Montpellierem velmi důležité.

Hosté budou mít na stadionu Jeana Bouina jednu nespornou výhodu, Angers je totiž pod mnohem větším tlakem. Montpellieru se sice poslední vystoupení také nepovedlo, ale nejtěsnější porážce v Monaku předcházela výhra nad Saint-Étienne.

Montpellier se dál pohybuje v popředí tabulky a stále může pomýšlet na evropské poháry. Z šestého místa ztrácí na čtvrté Lille jen tři body.

Wilfried Kanga a Farid El Melali jsou zranění, k dispozici nebude ani duo Casimir Ninga a Ismale Traoré, kteří si odpykávají trest. I Montpellier hlásí ztráty, vedle potrestaného Mihaila Ristiće nebudou k dispozici Pedro Mendes a Nicolas Cozza.
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Butelle - Doumbia, Thomas, Pavlović, Manceau - Santamaría - Lage, Mangani, Fulgini, Thioub - Alioui
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Rulli - Tallec, Hilton, Congré - Souquet, Savanier, Ferri, Oyongo - mollet - Delort, Laborde
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.11 - 3.18
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lille OSC - Toulouse FC  (sobota 20:00)
Týden co týden se ve francouzské nejvyšší soutěži klade otázka - dokáže Toulouse už konečně zvítězit? Fialky získaly od října loňského roku jen jeden bod! Už teď se jeví záchrana jako naprosto nemožná, nicméně dokud bude šance existovat, musí se o ní TFC pokusit. Lille je v tomto střetnutí jasným favoritem, průběžně čtvrtý tým soutěže se může v případě vítězství vrátit na třetí místo.

Utkání na stadionu Pierra Mauroye má jednoznačného favorita - Lille. Čtvrtý tým tabulky a účastník základních skupin Ligy mistrů by neměl mít se současným Toulouse žádné problémy, ovšem tak jednoduché to není a nejspíše ani nebude.

Toulouse si letos připsalo pouhé tři výhry, ale jedna z nich přišla právě proti Lille. Tehdy se Fialky ještě netopily v takové krizi, jako se topí nyní. Patnáct zápasů bez výhry, to je opravdu smutná bilance, kterou se zatím stále nedaří zastavit. O to větším odhodláním musí hosté disponovat a vzpomínka na první vzájemné utkání by tomu měla nahrávat.

Lille si další ztrátu nepřipouští, obzvlášť když před týdnem narazilo s Marseille. Porážka 1:2 odsunula domácí na čtvrté místo tabulky.

Yusuf Yazici je jedinou ztrátou Lille, zatímco soupeře hlásí minimálně tři absence. Lovre Kalinić je zraněný, zatímco Rubena Gabrielsena a Stevena Moreiru do hry nepustí karetní trest. K tomu všemu měli nejrůznější potíže Reynet, Amian, Mirin, Sanogo a Sidibe, jejich starty jsou minimálně s otazníkem.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Bradarić, Gabriel, Fonte, Celik - Bamba, André, Soumaré, Ikoné - Rémy, Osimhen
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Reynet - Amian, Rogel, Diakite, Sylla - Sangaré, Vainqueur, Makengo - Dossevi, Iseka, Gradel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.25 - 11.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dijon FCO - AS Monaco  (sobota 20:00)
Vypadá to, že Monaco se po příchodu nového trenéra Roberta Morena začíná v Ligue 1 opravdu výsledkově zvedat. A na své tři vítězství v řadě by velmi rádo navázalo také v Dijonu, který naopak v uplynulých třech kolech získal jen dva body. Domácí se opětovně budou spoléhat na vlastní fanoušky. Před nimi v lize neprohráli už desetkrát za sebou.

ASM určitě nečeká jednoduchá zkouška. Skolit Les Moutardes na jejich půdě se letos podařilo jen St. Étienne a Bordeaux, a to navíc hned na začátku sezóny v srpnu. Vždyť na Stade Gaston Gérard letos padl i neotřesitelný vládce Francie z PSG! Venku přitom domácí urvali pouhých šest bodů a jsou v tomhle ohledu druzí nejhorší po posledním Toulouse.

Dijon ví, že jestli se chce udržet v nejvyšší soutěži, musí na vlastním hřišti jednoznačně pravidelně bodovat. A to se mu evidentně daří. I tak by se však chtěl co nejrychleji vymanit ze současné osmnácté barážové pozice. Nutno říci, že ho může aspoň těšit poměrně bezpečný rozdíl od přímé sestupové devatenácté pozice. Na tu disponuje pětibodovým náskokem.

Nově se dijonský stratég Stéphane Jobard nebude moci spolehnout na důležitý článek defenzívy Wesleyho Lautou, který je vykartovaný, na stoperu by ho tak měl nahradit Nayef Aguerd nebo Senou Coulibaly. Nic se nemění ani na postu brankáře, dlouhodobě mimo hru je Alfred Gomis, jenž má poraněné koleno, mezi tři tyče se tak postaví Rúnar Rúnarsson.

Naposledy skóroval v Bordeaux hned dvakrát Mounir Chouiar, který se po svém příchodu z druholigového Lens usadil stabilně v základní jedenáctce Dijonu. "Trefit se dvakrát, to byl pro mě skvělý pocit," uculoval se Francouz, jenž se gólově prosadil i proti PSG. "Doufám, že takto budu pokračovat. Chci tenhle ročník zakončit nějakou zajímavou bilancí," přál si.

Jobard ví, že reprezentant Francie do jednadvaceti let by před sebou mohl mít úspěšnou kariéru. "Netrvalo nám dlouho, abychom poznali, jaký talent má," těšilo ho. "Nezapomínejme, že je to jeho první sezóna v Ligue 1. Má tedy zatím jen omezené zkušenosti. Věděli jsme, že s ním musíme být trpěliví, ale teď doslova létá," pokračoval.

Monaco se po pětadvaceti kolech posunulo po minulém vítězství nad Montpellierem už na pátou příčku v tabulce. A najednou se nahlas klidně může mluvit na jihu Francie o účasti v Lize mistrů pro příští ročník. Na třetí Rennes přece jenom ztrácí pouhopouhé tři body. "Byl to náš nejlepší zápas," mnul si ruce po vítězství před týdnem monacký lodivod.

Hostům se po suspendaci můžou vrátit Adrien Silva a Aurélien Tchouaméni, naopak žluté karty se nakumulovaly Aleksandrovi Golovinovi, který tak k dispozici nebude. Hrát nemůže ani Gelson Martins, fit nejsou Pietro Pellegri a Willem Geubbels. "Vyhráváme jako kolektiv. Proti Montpelieru fungovala strategie, společně jsme bránili," dodával Robert Moreno.
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Rúnarsson - Alphonse, Écuélé Manga, Coulibaly, Mendyl - Mama Baldé, Amalfitano, Ndong, Chouiar - Mavididi, Júlio Tavares
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Aguilar, Maripán, Glik, Ballo - Adrien Silva, Bakayoko, Fofana - Jovetič - Slimani, Ben Yedder
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.91 - 3.81 - 1.97
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
OGC Nice - Stade Brestois  (pátek 19:00)
Nice ve vyrovnané konkurenci francouzské ligy drží lehčí odstup od příček nejvyšších, k nim se ovšem může velmi záhy přiblížit, pokud v zahajovacím zápase šestadvacátého kola Ligue 1 uspěje nad o záchranu bojujícím Brestem. Nováček soutěže se každopádně neprezentuje vůbec špatnými výkony, vždyť dosud získal jen o tři body méně než jeho soupeř.

Co se absencí týče, v kádru Les Aiglons se od minulé výhry v Toulouse nic nezměnilo. Kouč Patrick Vieira by měl mít k dispozici všechny hráče, tedy kromě Youcefa Atala, jenž laboruje s poraněným kolenem, a Wylana Cypriena, který by ovšem brzy měl začít s tréninkem. Svůj disciplinární trest si ve druhém zápase bude mimochodem odpykávat Hicham Boudaoui.

OGCN by se určitě nezlobilo, kdyby po příchodu nového vlastníka, nadnárodní korporace Ineos, už hned v první sezóně stanulo na pozicích zaručující aspoň Evropskou ligu pro příští sezónu. Určitě nemá ke svým cílům daleko, potřebuje však bezpochyby zaznamenat nějakou delší šňůru vítězství. Přesto se mu daří pohybovat v horní polovině průběžného pořadí.

Před týdnem se povedlo jihofrancouzskému celku potvrdit pozici favorita na půdě beznadějně posledního protivníka. A po domácí porážce s Nîmes si napravil reputaci. Vieira ale nebyl spokojený. "Dlouho jsme nerespektovali to, co jsme si nastavili před zápasem. Tohle mě vážně otravuje. Opravdu jsem nechápal," čertil se bývalý francouzský reprezentant.

Nutno potisknout, že Nice bude možná v nynějším utkání potřebovat předvést o dost lepší výkon, než jakým se prezentovalo minulou sobotu. "Máme mladý tým, který postrádá zkušenosti, to ano. V Toulouse jsme však nedosáhli našeho optimálního limitu," rozčiloval se. "Chtěl jsem ve druhé půli vystřídat snad osm hráčů. V defenzivě jsme nebyli v pořádku."

Brest zachovává svou výkonnost na takové úrovni, že se prakticky pořád udržuje bezpečně vzdálený od sestupových pozic. Když potřebuje, zabere. Třeba jako před týdnem, po třech kolech, v nichž urval jen dva body, se mu podařilo před vlastními fanoušky skolit Saint-Étienne. Venku však letos z dvanácti utkání hned v sedmi prohrál, pouze dvakrát zvítězil.

I proto bude tým kouče Oliviera Dall'Oglia na stadionu Allianz Riviera pasován do role mírného outsidera. Do sestavy se mu může vrátit Mathias Autret, jenž naposledy nehrál kvůli nemoci, tu ale už překonal. Zranění by měli být pouze Kevin Mayi a Ibrahima Diallo, start druhého jmenovaného ovšem není zcela vyloučený, neboť se již zapojil do přípravy.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Hérelle, Danilo Barbosa, Dante, N'Soki - Ounas, Lees Melou, Thuram-Ulien, Claude Maurice - Lusamba - Dolberg
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Belaud, Castelletto, Duverne, Perraud - Court, Battocchio, Belkebla, Grandsir - Charbonnier, Cardona
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.69 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Metz - Olympique Lyon  (pátek 20:45)
Debut v novém dresu se u Bruna Guimarãese minulý týden nekonal. Brazilský záložník sice byl přítomen na lavičce náhradníků, do utkání Lyonu se Štrasburkem ovšem nezasáhl. Nicméně teď by se jeho zařazení do sestavy již mělo konat. Les Gones nutně potřebují získat všechny body na půdě Met, neboť svou pozici v boji o evropské poháry citelně oslabili.

OL rozhodně nepodstoupilo v únoru nikterak jednoduchý los. V Ligue 1 čtyřikrát v řadě nevyhrálo, přičemž za toto období uhrálo pouhopouhé dva body. I proto se zase nachází jen v šedivém středu tabulky, z něhož má k předním příčkám daleko. Alespoň se mohlo těšit z postupu do semifinále Coupe de France, v němž se mu podařilo vyřadit Marseille.

Protože už příští týden navíc čeká hosty vstup do playoff Ligy mistrů, rádi by se v regionu Grand Est před kláním s Juventusem bezpochyby dobře navnadili. Mety jsou přitom velmi oblíbeným soupeřem pro Olympique. Nejenže je skolil hned v šesti minulých případech, dokonce neinkasoval jedinou branku a hned devatenáct jich naopak zaznamenal.

Hodně se minulý týden spekulovalo o tom, jestli už za Lyon nastoupí Bruno Guimarães. Nakonec sledoval remízové utkání s Le Racingem pouze ze střídačky. "Brzy uvidíte, že ho budu využívat maximálně," sliboval trenér Rudi Garcia. "Museli jsme mu vysvětlit, o čem Ligue 1 je. A také aby poznal náš tým a naší hru, a to zejména z obranného hlediska."

Od dvaadvacetiletého Brazilce si hostující stratég hodně slibuje. "Ukázal jsem mu na videu, co od záložníka očekávám. Bylo důležité, že se na všechno ptal. Prozatím se vše vyvíjí dobře, je trpělivý," těšilo Garciu. "Musel si zvyknout na časový posun. Nikdy neexistuje přesná doba, za jakou se hráč adaptuje. Ale spolu s ostatními Brazilci nebude mít problém."

Stáhnout manko na třetí místo, které okupuje Rennes a které zajišťuje účast v Lize mistrů pro příští sezónu, bude pro jeho mužstvo hodně těžké. Aktuálně je manko sedmibodové. Možná že do hry se mu brzy vrátí po delším zranění Léo Dubois, jenž před týdnem odehrál poločas za lyonskou rezervu, každopádně k dispozici kvůli bolavému kotníku nebude Rafael.

Domácí sice mají poměrně dostatečný náskok na poslední dvě sestupové pozice, jenže od té osmnácté, barážové, jsou vzdáleni jen na nepatrný rozdíl. Potřebovali by znovu navázat na parádní vstup do nového roku, tehdy na úvod hned třikrát za sebou zvítězili. Jenže pak na řadu přišla plichta s Montpellierem, prohra s Bordeaux a další remíza v Nantes.

Konečně vyhrát, to by se Les Grenats, kterým budou chybět suspendovaní Habib Maïga, Vincent Pajot a Farid Boulaya, přičemž zraněný je Adama Traoré II, samozřejmě hodilo do krámu. "Maïga je lídr, pokud jde o jeho odhodlání i agresivní přístup," hlesl kouč Vincent Hognon. "Bude nám hodně chybět. Musíme ale vzít v úvahu všechny absence," dodal.
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Centonze, Bronn, Boye, Udol - Fofana, N'Doram, Angban - Niane, Diallo, Nguette
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Tete, Marcelo, Denayer, Fernando Marcal - Bruno Guimaraes, Thiago Mendes, Aouar - Bertrand Traoré, Dembélé, Cornet
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.53 - 3.45 - 1.94
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain25202367:2162
2.Olympique Marseille25157335:2252
3.Stade Rennes25125829:2341
4.Lille OSC25124930:2740
5.AS Monaco25115941:4038
6.Montpellier HSC25107832:2837
7.Racing Strasbourg251141032:2937
8.Stade Reims2599723:1936
9.OGC Nice25106936:3436
10.Girondins Bordeaux2598835:2835
11.Olympique Lyon2597938:2634
12.FC Nantes251041125:2734
13.Stade Brestois2589832:3333
14.Angers SCO25861124:3330
15.FC Metz25610924:3228
16.AS Saint-Étienne25841327:4128
17.Nîmes Olympique25761225:3727
18.Dijon FCO25681124:3126
19.Amiens SC25491229:4721
20.Toulouse FC25341821:5113

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Kixi Syhimour

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
REPLIKATOR

Golman PSG

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele