Ligue 1 - preview 22. kola

31.01.2020, 08:35, aktualizováno 02.02.2020, 08:36
Previews
Lyon vyhrál dva ligové zápasy v řadě a o třetí triumf bude usilovat na půdě Nice. Olympique Marseille se představí v Bordeaux, v neděli se proti sobě postaví ještě FC Metz a Saint-Étienne...
OGC Nice - Olympique Lyon  (neděle 15:00)
Oba celky se v rámci Ligue 1 střetnou přesně tři dny poté, co Les Gones vyřadili Les Aiglons v rámci osmifinále Coupe de France, když se o góly na straně vítězného týmu postarali Moussa Dembélé a Houssem Aouar, jenž proměnil penaltu v poslední minutě. Dějiště zůstane i pro ligový duel stejné - stadion Allianz Riviera.

OL v minulém kole podle očekávání s přehledem přehrálo poslední Toulouse, přičemž třetí branku zaznamenal při svém debutu Karl Toko Ekambi. "Jsem šťastný, že jsme vyhráli. Však jsme pro to také udělali maximum. Po příchodu bylo velice snadné zapadnout do kádru. Všichni mě v pohodě přijali. Těším se na další zápasy," prohlásil sedmadvacetiletý Kamerunec, jenž se svou zemí vyhrál před třemi lety Africký pohár národů.

Když v následující sezoně skóroval sedmnáctkrát, vysloužil si přestup do Villarrealu, kde potvrdil, že fotbal hrát umí. I proto je velmi pravděpodobné, že ho kouč Rudi Garcia zařadí do základní sestavy, ve které budou jistojistě chybět Léo Dubois, Youssouf Koné, Memphis Depay, Jeff-Reine Adélaïde, Oumar Solet a zřejmě také Martin Terrier a Anthony Lopes.

V předposlední den lednového přestupového období dorazil záložník Bruno Guimarães, který si však na svůj debut bude muset počkat. Na druhé straně vedení Nice nebylo na přestupovém trhu příliš aktivní. Z Lazia Řím dorazil na hostování pouze levý obránce Riza Durmisi, jenž má tedy vypomoci s vylepšením stávajícího dvanáctého místa.

Do utkání s Lyonem však zřejmě ještě nezasáhne. Tak jako Youcef Atal. Naopak připravený po karetním trestu bude už Hichem Boudaoui, ale začne pouze na lavičce náhradníků. "Orli" před týdnem remizovali doma s Rennes. Byl to v podstatě takový typický zápas svěřenců Patricka Vieiry a dá se očekávat, že ani tentokrát se nějaká branková smršť nepřižene.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Burner, Herelle, Dante, N'Soki - Ounas, Cyprien, Lees-Melou - Maurice, Dolberg, Ganago
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu- Marcal, Denayer, Marcelo, Rafael - Aouar, Tousart, Lucas - Cornet, Dembélé, Ekambi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.72 - 3.73 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Metz - AS Saint-Étienne  (neděle 17:00)
Oba kluby se přitom nacházejí na patnácté a šestnácté příčce, na což jsme u ASSE rozhodně nebývali zvyklí. U Mét se oproti tomu tak nějak čekalo, že znovu budou bojovat o udržení.

Doba se po odchodu Christopha Galtiera a Jean-Louise Gasseta zkrátka změnila. Odešly některé výrazné osobnosti, které však Wahbi Khazri prozatím zastupuje, což potvrdil i proti Nîmes, když při výhře 2:1 zaznamenal obě branky svého týmu. Pro osmifinále Coupe de France dostal volno, nicméně jej zastoupil Denis Bouanga, jehož trefa stačila k postupu přes Monaco.

Khazri, Cabaye a Loïc Perrin budou všichni připraveni nastoupit. Mahdi Camara odešel ze vzpomínaného pohárového klání se zlomeným nosem, takže si na další start bude muset zřejmě týden počkat. Tak jako Charles Abi, Kevin Monnet-Paquet, Ryad Boudebouz a Zaydou Youssouf.

Les Verts ale i přes tyto nucené absence zůstávají favoritem, přestože Les Grenats uhráli z posledních dvou utkání plný počet bodů. Na druhou stranu, pokaždé protivníka (Štrasburk a Remeš) přehráli tím nejtěsnějším možným rozdílem, takže se nedá tvrdit, že by byli lepší, jako spíše šťastnějším týmem.

Vyztužit obranné řady přichází z Gentu Dylan Bronn. A na hostování z Angers dorazil na poslední chvíli zkušený Vincent Pajot, který patrně hned naskočí do základní sestavy. Tím spíše, že Manuel Cabit a Renaud Cohade budou kvůli zranění mimo hru. A o startu Stoppily Sunzua a Adamy Traorého se teprve rozhodne.
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Centonze, Bronn, Boye, Udol - Maïga, N'Doram, Pajot - Niane, Diallo, Nguette
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Trauco, Perrin, Saliba, Debuchy - Cabaye, M'Vila - Nordin, Bouanga, Hamouma - Khazri
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.64 - 3.06 - 3.14
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Girondins Bordeaux - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
Ta čítá už třináct zápasů. Pod taktovkou Andrého Villas-Boase se celku z přístavního města daří. Také v prostředí domácího Stade Vélodrome působí přesvědčivějším dojmem. Teď tým však čeká cesta do Bordeaux, kde se mu dlouhodobě nedaří.

O dobré formě OM se v týdnu přesvědčil i Štrasburk, když v osmifinále Coupe de France prohrál 1:3. "Hráli jsme dobře. Mohli jsme v pohodě vést 3:0, ale pak Štrasburk skóroval a my jsme byli poněkud nervóznější. Nicméně jsme odehráli další dobrý zápas a zasloužili jsme si vyhrát. Teď budeme hrát čtvrtfinále a můžeme dál snít. Doufám, že zase nastoupíme v domácím prostředí," hodnotil portugalský kouč, který se učil od Josého Mourinha.

Velkou pochvalu si od něj vysloužil Dimitri Payet, když prohlásil: "Barcelona je závislá na Messim. Juventus je závislý na Cristianu Ronaldovi. A jestli my jsme na někom závislí, tak na Payetovi." Dvaatřicetiletý fotbalista, který nebyl v kádru pro předloňské mistrovství světa, ale doma má stříbro z EURA 2016, nebude chybět v základní sestavě.

Spolu s Bounou Sarrem a Boubacarem Kamarou. Florian Thauvin už začal s tréninkem, ale na návrat na hřiště si ještě bude muset počkat. Naopak Darío Benedetto by měl být připraven odehrát alespoň nějakou porci minut. Z kádru Les Girondins nebude na druhé straně k dispozici pouze Francois Kamano.

Během přestupového období dorazil z Remeše Rémy Oudin za devět milionů liber, což je určitě zajímavá posila. Jinak se celek ze stadionu Matmut Atlantique hráčů spíše zbavoval - odešli Aurélien Tchouaméni, Yassine Benrahou, Raoul Bellanova, Younousse Sankharé a do Saúdské Arábie zdarma zamířili Jonathan Cafú, který klubu odváděl spolehlivé služby. Tak uvidíme, jestli si náhodou vedení klubu - navzdory minulé těsné výhře nad FC Nantes - situaci zbytečně nezkomplikovalo. Vypadnutí z poháru s klubem Pau FC naznačuje ledacos.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Kwateng, Koscielny, Pablo, Benito - Basic, Otávio - Oudin, Adli, Preville - Briand
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Amavi, González, Cabeta-Car, Sakai - Sanson, Camara, Rongier - Payet, Benedetto, Sarr
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.50 - 3.25 - 2.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Paris Saint-Germain - Montpellier HSC  (sobota 17:30)
PSG i nadále pokračuje ve velké pohodě a chtělo by na své předchozí výsledky navázat i proti Montpellieru. Především domácí útočník Neymar a hostující bouřlivák Andy Delort by si mohli na hřišti vjet do vlasů. Oba se totiž už v prosincovém utkání neměli příliš v lásce a neočekává se, že by se stali těmi nejlepšími kamarády ani v nynějším měření sil.

V rámci sedmnáctého kola se na Stade de la Mosson urodilo pařížské vítězství. Hosté však tři body uzmuli až díky perfektně odehrané poslední patnáctiminutovce, během níž hned třikrát skórovali. Jedním ze střelců byl i Neymar, který po zápase svedl v útrobách stadionu ostrou výměnu názorů s Delortem. Ten totiž Brazilce obviňoval z nedostatku respektu.

Delort si zkrátka v tu chvíli nebral absolutně žádné servítky. "Něco mezi námi proběhlo, když jsme byli na cestě do kabin. Jestli to je Neymar nebo někdo jiný, je mi úplně jedno," říkal. "Pořád je to výjimečný hráč. Ale nemusí soupeře likvidovat. Vstřelil nám tehdy branku do šibenice, to bylo skvělé. Šel jsem však proti němu kvůli jeho povýšenému postoji."

Emoce zřejmě evidentně za necelé dva měsíce již opadly, přesto vzájemný konflikt může oběma kohoutům ležet ještě v hlavě. A třeba Delortovi chování Neymara opravdu hodně vadí. "Když ještě hrál Zlatan Ibrahimovic za PSG, říkal do médií věci, které holt říkal. Na hřišti však byl extrémně uctivý vůči komukoli," srovnával dva velké fotbalové giganty.

Každopádně i v nynějším případě bude Montpellier pasován do role outsidera, byť je v tabulce jen o tři příčky níže. Fanoušky sice musely celkově těšit lednové výsledky, jenže poslední nezdar se opravdu nečekal. Svěřenci trenéra Michela Der Zakariana vypadli z Coupe de France po penaltách, a to na úkor Belfortu, působícím až na čtvrté nejvyšší úrovni.

Na druhou stranu MHSC v lize vyhrál už třikrát v řadě, porazil Brest, Amiens i Dijon. Teď ho ovšem čeká určitě daleko jinačí level. "Už jsme mimo oba francouzské poháry, tak tomu holt je. Je potřeba se soustředit na Paříž," uvedl montpellierský stratég. "Pokusíme se něco získat, zastavit soupeře v jeho počínání, a když budeme držet míč, potrápit ho. To umíme."

Pařížané ve Francouzském poháru neměli větší potíže s třetiligovým Pauem a proklouzli do čtvrtfinále. V Ligue 1 mají situaci pevně pod kontrolou, na čele disponovali po jednadvaceti odehraných kolech náskokem deseti bodů na druhou Marseille. V podstatě se pomalu a jistě začínají připravovat na soutěž pro ně nejdůležitější, a to na blížící se Ligu mistrů.

Problémy má trenér Thomas Tuchel aktuálně v obraně. Nově se zranil Colin Dagba, a to asi na měsíc, přičemž různé zdravotní problémy trápí Juana Bernata, Thiaga Silvu i Marquinhose. "Máme spoustu hráčů, spoustu různých variant i spoustu herních systémů," mávl rukou nad těmito absencemi záložník Ander Herrera. "Jsem pro následující týdny optimista."
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Meunier, Kehrer, Kimpembe, Diallo - Di María, Gueye, Verratti, Neymar - Icardi, Mbappé
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Bertaud - Le Tallec, Hilton, Congré - Souquet, Ferri, Savanier, Oyongo - Mollet - Delort, Laborde
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.20 - 29.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dijon FCO - Stade Brestois  (sobota 20:00)
Na stadionu Gastona Gérarda vypukne v sobotu večer další díl ze záchranářského seriálu. Dijon, jenž v tabulce zaujímá sedmnácté místo přivítá čtrnáctý Brest. Hosté jsou tedy na tom lépe, ale to neznamená, že by se jich záchranářské práce netýkaly.

Pokud bychom se podívali na poslední zápasy Dijonu, nalezli bychom čtyři soutěžní výhry z posledních pěti zápasů. To je více než slušná vizitka, ovšem má to jeden háček: V Ligue 1 vyhráli "Hořčice" od konce listopadu loňského roku jen jedno utkání. Pokud se totiž někde sedmnáctému týmu tabulky daří, je to v Coupe de France. Od začátku roku Dijon postoupil přes Valenciennes, Nîmes a Limonest až do čtvrtfinále!

Kouč Stéphane Jobard věří, že Dijonu pohárové tažení pomůže a zejména před vlastními diváky na stadionu Gastona Gérarda tým zabere a získá tři body. Koneckonců by je potřeboval, protože od osmnáctého Amiens ho dělí jen tři body.

Brest je určitě tým k poražení , v lize ale v lednu ani jednou nezaváhal. Porazil Toulouse i Amiens a poskočil na čtrnácté místo. I hosté hráli pohárová utkání a na rozdíl od Dijonu nebyli úspěšní. Z Coupe de France je vyřadil Lorient a z Coupe de la Ligue Lyon. Brest poměrně dlouho na Dijon neuměl, ale v letošní sezoně už se mu ho podařilo porazit 2:0.

Oba tábory hlásí několik ztrát. Na straně domácích to jsou zranění Aguerd, Muzinga, Coulibaly a Alphonse. Brest limituje pouze zdravotní stav Denyse Baina a otazník visí nad startem Ibrahima Dialla.
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Gomis - Mendyl, Manga, Lautoa, Chafik - Chouiar, Ndong, Amalfitano, Baldé - Tavares, Cádiz
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Faussurier, Castelletto, Duverne, Perraud - Battocchio, Ngoma, Lasne - Court, Charbonnier, Cardona
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.56 - 3.68
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Nîmes Olympique - AS Monaco  (sobota 20:00)
Monaco pod vedením trenéra Roberta Morena, který na jaře nahradil odvolaného Leonarda Jardima, v rámci Ligue 1 ještě nevyhrálo. A protože jeho ligová série bez tříbodového rezultátu trvá už tři zápasy v řadě, bezpochyby se o svůj první úspěch bude španělský stratég snažit v Nimes. To je na zadních pozicích tabulky a horlivě usiluje o záchranu.

Knížecí celek před týdnem prožil den blbec. Potvrdil, že proti Štrasburku se mu v uplynulých letech prostě a jednoduše nedaří, a utrpěl konečnou porážku, ačkoli nepředvedl vyloženě mizerný výkon. "Přesto si musíme vytvářet ještě více šancí. A pokud z nich budeme skórovat, můžeme vítězit. Statisticky totiž na tom nejsme špatně," říkal monacký lodivod.

Jeho mužstvu se mimochodem po neúspěchu se Štrasburkem nevyvedlo ani následující klání se St. Étienne před pár dny v rámci Coupe de France. Soupeři nevstřelilo ani branku a padlo nejtěsnějším možným způsobem. I proto bude mít enormní zájem spravit si chuť v nynějším případě. V Nimes bude Monaco favoritem, jeho sok se totiž letos výrazně trápí.

Na své konto získal za celou sezónu jen tři výhry v Ligue 1, v posledních deseti zápasech hned osmkrát padl. "Očekávám tvrdý souboj. Nimes bude chtít bodovat," uvědomoval si Robert Moreno. "Sleduji, že ve Francii neexistuje jednoduché utkání. I PSG má potíže vyhrát kterýkoli z nich. A to je bezpochyby nejlepším týmem v celé zemi," pokračoval.

Monaco v Nimes bude moci počítat s Tiemouém Bakayokem, jemuž už vypršel karetní trest, je značně pravděpodobné, že svůj debut si prožijí nové posily Youssouf Fofana i Aurélien Tchouaméni. Mimo hru zůstává stále zraněný Willem Geubbels, je pak otázkou, jestli se do kupy už dá klíčový forvard Islam Slimani, nejistý je start pořád i u Pietra Pellegriho.

Robert Moreno si nové akvizice nemůže vynachválit. A věří, že s nimi se ASM probojuje na příčky zaručující evropské poháry pro příští ročník. "Noví hráči nám pomohou zvýšit konkurenci. Teď bude situace pro záložníky složitější, nebudou mít místo v sestavě automatické. Já se těším na ta rozhodnutí, koho nakonec zvolím," dodával.

Domácí před týdnem neuzmuli body z půdy St. Étienne, nutno podotknout, že si musejí co nejrychleji zvyknout na absence klíčových opor Anthonyho Briancona a Renauda Riparta, kteří nebudou k dispozici ani v nynějším střetnutí. Zraněný je rovněž Clément Depres, naopak své první minuty v novém dresu konečně může prožít v útoku Moussa Koné.
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Alakouch, Landre, Martinez, Miguel - Deaux, Valls - Ferhat, Benrahou, Philippoteaux - Denkey
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Henrichs, Maripán, Glik, Jorge - Gelson Martins, Golovin, Bakayoko, Baldé - Ben Yedder, Jovetič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.07 - 3.93 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Angers SCO - Stade Reims  (sobota 20:00)
Už celkem desetkrát za sebou se nepodařilo Angers skolit Remeš. Když se ze svého vítězství nad ní radovalo naposledy, psal se už na dnešní poměry vousatý rok 2008, přičemž to se oba celky ještě potkávaly o patro níž v Ligue 2. Souboj týmů ze středu tabulky by měl nabídnout vyrovnanou podívanou, domácí jsou v něm pasováni do role opravdu mírného favorita.

Svěřenci trenéra Stéphaneho Moulina budou mít bezpochyby tu nevýhodu, že na přípravu nynějšího měření sil měli daleko méně času než jejich protivník. V průběhu tohoto týdne totiž absolvovali nervydrásající přestřelku v osmifinále Coupe de France v lokálním derby s Rennes, kterou nakonec výsledkově nezvládli a prohráli po dlouhém prodloužení.

Správně zmobilizovat síly na ligové dění bude pro Angers vůbec to nejdůležitější. "Samozřejmě to bude těžké. Obzvláště za situace, kdy jsme nepostoupili dál," hlesl záložník Angelo Fulgini. "Bude to obtížné jak po fyzické, tak po mentální stránce. Ale každý ví, co musí udělat, aby se zotavil. Potřebujeme už obrátit list a dívat se dopředu," mínil.

Domácí aktuálně nemají vůbec špatnou formu. Před porážkou s Rennes napříč všemi soutěžemi neprohráli šestkrát v řadě, před týdnem uspěli v Marseille, kde získali velmi cenný bod. "Dokázali jsme tam udržet nulu, a i když jsme pak ve Francouzském poháru inkasovali pět branek, čtyři jsme také vstřelili. Dokazuje to, že se zlepšujeme," těšilo Fulginiho.

Nově Angers možná nebude k dispozici Rachid Alioui, jehož trápí bolavé hamstringy, své koleno si poranil Farid El Melali, který bude mimo hru až do března. Na marodce jsou jinak ještě Rayan Aït Nouri i Wilfried Kanga. "Teď nás čeká jiný zápas proti Remeši. Je to odlišnější tým než Marseille nebo Rennes. Jsme však připraveni," dodal Fulgini.

Hostům se vstup do nového roku příliš nevydařil. Možná že svou roli sehrál nabitý program, způsobený jednou ligovou dohrávkou a také bojem v obou francouzských pohárech, každopádně pokud chtějí zastavit propad tabulkou dolů, měli by konečně zabrat. Především hodlají napravit minulý nezdar s Métami, proti nimž doma nevydolovali ani bod.

Remeši bude i nadále chybět Marshall Munetsi, jenž pyká za svou červenou kartu, obdrženou v duelu Coupe de la Ligue s Paříží, je pak otázkou, jestli už plně fit bude Boulaye Dia. Arbër Zeneli a Mathieu Cafaro mimochodem stále zůstávají na marodce, možná že se na hřišti neobjeví ani Hassane Kamara, o jehož služby má údajně zájem anglický Watford.
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Butelle - Manceau, Ismaël Traoré, Thomas, Capelle - Fulgini, Santamaría, Mangani - Thioub, Bahoken, Mathias Lage
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajkovič - Foket, Abdelhamid, Disasi, Konan - Romao, Chavalerin - Doumbia, Dingomé, Kamara - Donis
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.17 - 4.78
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Amiens SC - Toulouse FC  (sobota 20:00)
Ne že by tenhle zápas měl rozhodovat o tom, jestli oba celky sestoupí, ale minimálně pro oba může být důležitý pro následující týdny. Amiens a Toulouse se nacházejí na chvostu průběžného pořadí, nemají vůbec dobrou formu, a budou tak hledat vzpruhu právě ve vzájemném střetnutí. O něco lépe jsou na tom aktuálně přece jenom domácí.

Ti se nacházeli po jednadvaceti odehraných kolech na barážové osmnácté příčce a získali dosud o šest bodů více než TFC. V uplynulých devíti ligových kolech uzmuli pouhé dvě remízy, ve všech ostatních případech prohráli. Do toho stačili v lednu vypadnout také z obou francouzských pohárů. Naposledy o gól padli na půdě nováčka Ligue 1 z Brestu.

Sedmnáctý Dijon je Amiens vzdálený na rozdíl tří bodů, na šestnácté Méty už ztrácí pět. A potřebovalo by opravdu urychleně zabrat. "Pro nás jsou všechna utkání důležitá. Každý bod se v téhle hře počítá. Pokud jste soutěživý, berete vlastně každý souboj stejně," říkal obránce Thomas Monconduit. "Musíme v sobě najít ducha válečníka. Snažíme se o to hodně."

Zatím Les Licornes porazili svého soupeře od roku 2017 jen v jednom případě. Nutno však podotknout, že teď je Toulouse v takové krizi, že by si na vítězství určitě mohlo věřit. "Pro mě je to stále dobrý tým. Musíme být ostražití," varoval před podceněním Monconduit. "Myslím si, že je na tom dost podobně jako my. Nemá štěstí, nedokáže uspět," pokračoval.

Domácí lodivod Luka Elsner by měl do sestavy znovu zařadit Gaëla Kakutu, který už je evidentně zcela zdráv, otázkou je, jestli budou zdravotně v pořádku Prince Désir Gouano, Mathieu Bodmer a Saman Ghoddos. "Potřebujeme se resetovat nějakou výhrou, abychom získali zpět ztracenou sebedůvěru a dostali se na pozitivní vlnu," dodal Monconduit.

Hosté prožívají jedno z nejhorších období za posledních několika let. Napříč všemi soutěžemi prohráli dvanáctkrát v řadě, jejich poslední vítězství se datuje na konec října loňského roku, a to ještě v rámci Ligového poháru na hřišti druholigového Niortu. Výrazné potíže mají hlavně v defenzivě, vždyť třeba naposledy proti Brestu a Lyonu inkasovali dohromady osmkrát.

Od začátku by se tentokráte v úvodní jedenáctce Toulouse měl objevit Wesley Saïd, jenž v minulém kole začal na lavičce náhradníků, mezi tři tyče se zřejmě postaví Baptiste Reynet, a to na úkor nové posily Lovreho Kaliniče. Do hry se jinak na sto procent nepodívají zranění Gen Shoji, Mathieu Goncalves a kapitán Max Gradel, jehož trápí bolavý sval.
Amiens SC - pravděpodobná sestava:
Gurtner - Calabresi, Chedjou, Dibassy, Aleesami - Mendoza, Zungu, Gnahoré, Kakuta - Konaté, Guirassy
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Reynet - Moreira, Gabrielsen, Diakité, Sylla - Sangaré, Vainqueur, Makengo - Dossevi, Leya, Boisgard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.33 - 4.02
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Racing Strasbourg - Lille OSC  (sobota 20:00)
Ještě před Vánocemi se Lille usadilo na třetí příčku a málokdo čekal, že se velice rychle propadne až na sedmou pozici. Stále ještě aktuálnímu francouzskému vicemistrovi se přestalo s příchodem nového roku dařit. Zlomit sérii nepříznivých výsledků se pokusí v Alsasku, kde ho čeká Racing Štrasburk.

Něco se v severofrancouzském týmu pokazilo, protože dobrá forma před koncem roku zmizela jako mávnutí proutkem a zdá se, že vysoká porážka 1:5 od Monaka zanechala na jeho hráčích hlubší následky. Oba lednové ligové zápasy s Dijonem a PSG "Dogy" prohrály a krom toho nedokázaly vstřelit jediný gól. Porážka od Pařížanů by tolik překvapivá nebyla, ale výsledek s Dijonem už přeci jenom zamrzí. Navíc to není všechno, Lille vypadlo i z obou pohárů, ve středu prohloubilo svojí krizi vypadnutím z Coupe de France od Épinalu.

Trenér Christophe Galtier má před sebou jasný úkol, sražený tým psychicky pozvednout a vrátit ho do bojů o Ligu mistrů. Ztráta na třetí Stade Rennes je v tuto chvíli šestibodová, navíc ve Štrasburku to jeho tým nebude mít vůbec jednoduché.

Alsasané na rozdíl od Lille vyhráli, v Monaku překvapili a zvítězili 3:1. Byla to už čtvrtá výhra za posledních pět kol. Racing se tak v tabulce zařadil za svého oponenta Lille, na kterého ztrácí jen jeden bod.

Štrasburk je v dobré formě a rád by toho na domácím hřišti využil. Fanoušci Racingu byli letos svědky šesti domácích výher, přidají jejich miláčci i sedmou?

Lamine Koné, Mohamed Simakan, Anthony Caci a Abdallah Ndour. To je výčet všech absentujících, které Racing nebude mít k dispozici. V případě posledně jmenovaného se jedná o karetní trest. Ani Lille nemůže počítat s kompletním kádrem a Christopher Galtier musí oželet Yaziciho, Weaha a Bradariće.
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Carole, Mitrović, Djiku, Lala - Lienard, Bellegarde, Sissoko - Thomasson - Zohi, Ajorque
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, Fonte, Gabriel, Reinildo - Sanches, André, Soumaré, Bamba - Rémy, Osimhen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.71 - 3.01 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Rennes - FC Nantes  (pátek 20:45)
Zase o krůček blíže se může k Lize mistrů posunout Stade Rennes. Na třetí pozici má už čtyřbodový náskok, navíc pokud porazí FC Nantes, vytvoří tlak na druhou Marseille. Nantes sice v posledních týdnech nezářilo, stále se však pohybuje na dostřel evropským pohárům. Od Rennes ho dělí pět bodů.

Stade Rennes sice na začátku nového roku nezvládlo šlágr s Marseille, ale jinak je jeho forma stále dobrá. Výhrou v Nîmes a remízou v Nice si klub upevnil třetí místo, na které má už čtyři body náskok. Navíc daří se nejen v Ligue 1, ale také v Coupe de France, kde Rennes proniklo přes Angers do čtvrtfinále. Samotné utkání nabídlo bláznivou podívanou, Rennes postoupilo po prodloužení výsledkem 5:4.

Rennes se teď opět vrací na scénu Ligue 1 a hlavní otázka zní: Dokáže udržet stávající pozici? "Je na nás, abychom udělali vše, co je pro udržení stávající pozice nezbytné. Musíme si ale dávat pozor, abychom neopakovali některé chyby, které jsme udělali proti Angers. Budeme se muset soustředit a snažit se, abychom utkání získali pro sebe. To vše s podporou veřejnosti v Roazhon Parku," prohlásil před utkáním trenér Julien Stéphane. "Není třeba vyvíjet další tlak, všechny zápasy hrajeme tak, abychom je vyhráli," dodal kouč.

Nantes rozhodně necestuje do Rennes na výlet, ale z šesté pozice chce na přední příčky zaútočit. Minulé kolo "Kanárkům" zrovna nevyšlo, Bordeaux vyhrálo po jediné brance Jimmyho Brianda v závěru utkání. Vypadlo také z Coupe de France, kde nestačilo pro změnu na Olympiue Lyon. Je tak na čase s dvěma porážkami v řadě skoncovat, ale povede se to zrovna v Roazhon Parku? Od roku 2013 se to Nantes nepovedlo.

Domácím bude chybět duo Jakob Johansson a Jonas Martin, jinak je zbytek kádru kompletně nachystán. Některé ztráty hlásí i Nantes, zatímco Girottiho do hry nepustí karetní trest, Fábio, Coco, Pallois a Coulibaly zůstávají na marodce.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mendy - Maouassa, Gelin, Gnagnon, Traoré - Tait, Camavinga, Bourigeaud, Raphinha - Hunou, Niang
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Appiah, Wagué, Krhin, Traoré - Abeid, Touré - Louza, Blas, Simon - Emond
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.30 - 4.67
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain21171352:1452
2.Olympique Marseille21126330:2142
3.Stade Rennes21114626:1937
4.Montpellier HSC2196630:2133
5.Olympique Lyon2195734:1932
6.FC Nantes21102919:1932
7.Lille OSC2194824:2431
8.Racing Strasbourg2193926:2630
9.Angers SCO2186723:2530
10.Girondins Bordeaux2185830:2429
11.Stade Reims2178617:1429
12.OGC Nice2185830:2929
13.AS Monaco2185836:3629
14.Stade Brestois2177728:2728
15.AS Saint-Étienne2184924:3228
16.FC Metz2158819:2823
17.Dijon FCO21561016:2421
18.Amiens SC21461124:4118
19.Nîmes Olympique21361216:3515
20.Toulouse FC21331521:4712

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To proste normalni clovek nepochopi. Nova Sport vysila misto dnesniho zapasu Rennes vs Nantes zapas Baltic Cupu Kodan vs Astana Tak tohle uz proste presahuje vsechno, co jsem asi kdy videl

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry Atlantic Cupu Atlantic Cup namisto Ligue 1

Reagovat
onze

Presne ako píšeš, celé choré Celé kolo nič prenosy. Už som im aj písal

Reagovat
smazaný uživatel

A odepsali? Dmnti

Reagovat
onze

Nie zatiaľ nie, fakt ma to zaujíma čo napíšu. . .

Reagovat
smazaný uživatel

Jako ale tohle nejde pochopit ani ospravedlnit nicim. Absolutne nicim. Ani tim, ze by jim nejaky pojebany Atlantic Cup dal pri koupi povinnost to vysilat live.

Reagovat
onze

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
iamek

Parádní atmosféra v Nice

Reagovat
Seydou Doumbia

Sakra a já zrovna napsal komentář k prvnímu poločasu du druhého článku.

Reagovat
iamek

Proč tady nejsou vaši fans? Jinak čekal jsem od vás více. Dembele snad neměl balon. Od nice bestie Dante a hlavně hráč číslo 28. Ten si dělal co chtěl.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele