Ligue 1 - preview 19. kola

21.12.2019, 08:34, aktualizováno 21.12.2019, 08:34
Previews
Zajímavý dárek dostanou fanoušci ve Francii, poslední předvánoční kolo se bude hrát celé v sobotu večer. Paris Saint-Germain hraje doma s Amiens a po očku bude sledovat, jak si Marseille povede proti Nîmes Olympique. AS Monaco podruhé během týdne změří síly s Lille...
OGC Nice - Toulouse FC  (sobota 20:45)
Fotbalisté OGC Nice se rozloučí s uplynulým rokem doma proti přívětivému soupeři z Toulouse. Od svěřenců Patricka Vieiry se nic jiného, než tři body nečeká. Na druhou stranu TFC potřebuje bodovat a tři body z francouzské riviéry by byly pěkným dárečkem, jinak zhrzeným, fanouškům.

Stále je to od Nice jako na přeskáčku, dobré výkony se střídají s těmi slabšími a takhle pořád dokola. V poslední době se forma zase zvedla, jenomže stávající třinácté místo je pro ambiciózní celek málo. Kde jsou ty časy, kdy Nice nastupovalo k zápasům Ligy mistrů či alespoň Evropské ligy. Ve vyrovnanosti francouzské soutěže nejsou evropské poháry nereálným cílem, kouč Patrick Vieira však musí zapracovat na ustálení formy a to je největší problém.

Po domácí vysoké výhře nad Métami 4:1 se museli Aiglons spokojit jen s bodem ze hřiště Brestu (0:0), přesto je tu před Vánocemi obrovská šance bodovat i ve třetím ligové zápase v řadě, což se dosud nepodařilo. A kdy jindy se to má povést, než doma proti předposlednímu Toulouse.

Hosté jsou totiž úplně z formy. Ligový zápas vyhráli naposledy 19. října, kdy překvapivě porazili Lille, ale od té doby si připsali sérii osmi porážek v řadě. Před týdnem TFC doma nestačilo na Remeš, které stačila na vítězství jediná branka. Fialky věří, že vše špatné se zase v dobré obrátí, ale je potřeba tomu jít naproti a opravdu začít sbírat body.

Domácí se musí obejít bez Herelleho, Pelmarda, Atala a Waltera, což není pro Vieiru zrovna povzbudivá informace. Soupeř je však na tom o poznání hůře a na jih Francie přicestuje ve zbídačeném stavu bez Vainqueura, Shojiho, Diakiteho, Gradela, Goncalvese, Iseka a Sylly.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - N'Soki, Sarr, Dante, Burner - Lees-Melou, Cyprien - Maurice, Ounas, Ganago - Dolberg
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Reynet - Moreira, Rogel, Isimat-Mirin, Diarra - Dossevi, Makengo, Sangaré, Said - Sanogo, Koulouris
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.98 - 4.93
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Nîmes Olympique  (sobota 20:45)
Marseille si chce v závěrečném podzimním kole upevnit své postavení na druhé příčce, zároveň bude usilovat o to, aby co nejvíce stáhla manko na vedoucí PSG. V nynějším souboji bude jednoznačným favoritem, představí se totiž proti Nimes, které se oproti sezóně loňské pořádně trápí. A společně s Toulouse je usazené na samotném dně tabulky.

Od začátku listopadu domácí chytli opravdu velmi dobrou formu, vyhráli hned šestkrát za sebou, díky čemuž se zaslouženě posunuli na pozici vicemistra Ligue 1. Ačkoli naposledy trochu nečekaně neuzmuli tři body v Métách, na jejich dobré pohodě se nic nezměnilo. S tímto rokem se každopádně hodlají rozloučit povedeným a úspěšným vystoupením.

K dispozici ale OM tentokráte nebude brankářská jednička Steve Mandanda, který před týdnem utrpěl zranění. Zastoupí ho tak na devadesát devět procent Yohann Pelé. "Vzhledem k okolnostem nebyla remíza z Mét špatným výsledkem. My jsme hráli opravdu špatně v první půli. Za druhou jsme si však bodovat zasloužili," uvedl kouč Andre Villas-Boas.

Ten by nechtěl nynější mač nějakým způsobem podcenit. Uvědomuje si, vánoční období je velmi zrádné. "Každý totiž už přemýšlí o tom, jak bude s rodinou," varoval. "Budeme hráčům připomínat, aby byli v maximální míře opatrní. Časy před Vánoci jsou nebezpečně," dodal Portugalec, jemuž ještě nově budou chybět Kevin Strootman i Darío Benedetto.

Krokodýli nebudou mít na Stade Vélodrome co ztratit. Ať už by pro ně tento duel dopadl jakkoli, bude muset podzimní část hodnotit hodně negativně. "Doufám, že využijeme toho, že mají špatnou formu," přál by si Villas-Boas. "Pokusí se nás ohromit. Chceme však využít sílu našeho domácího prostředí. Pokusíme díky němu dostat soupeře pod tlak," plánoval.

Nimes mělo navíc oproti Marseille méně čas na přípravu svého posledního utkání v tomto roce. V průběhu tohoto týdne totiž sehrálo osmifinále Ligového poháru proti St. Étienne a utrpělo jen další porážku. Napříč všemi soutěžemi už svou šestou v uplynulých sedmi případech. Výrazně se hostům nedaří především v defenzivní činnosti.

Budiž příkladem jsou vysoké porážky s Bordeaux nebo Lyonem, ani před týdnem proti Nantes přitom neudrželi čisté konto. Do sestavy se jim tentokráte vrací Theo Valls, jemuž už vypršel karetní trest, zranění jsou ovšem stále Lamine Fomba, Clement Depres, Sofiane Alakouch a Lucas Deaux. Otazník pak visí nad startem Loïcka Landreho.

Les Phocéens ztrácejí na PSG sedm bodů. Vyloženě stíhat pařížského giganta ale nemají úplně ve svém plánu. Cílem je hlavně zachovat současné postavení. "Rádi bychom se kvalifikovali do Ligy mistrů," maloval si zraněný Mandanda. "Odehráli jsme dobrý podzim. Myslím, že jen málo lidí tohle očekávalo. Trenér z nás však dostal to nejlepší."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.31 - 8.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Amiens SC  (sobota 20:45)
V posledním utkání tohoto roku se bude chtít PSG bezpochyby povedeným způsobem rozloučit se svými fanoušky. Ačkoli před pár dny v Ligovém poháru chyběl v sestavě Neymar, teď by měl být plně k dispozici. A spolu se svými spoluhráči by proti Amiens neměli nechat nikoho na pochybách, kdo že je aktuálním fotbalovým vládcem Francie.

Pařížané se v rámci Coupe de la Ligue představili na půdě Le Mans a neměli se svým protivníkem příliš problémů. Skolili ho o tři branky, a to ani náhodou nehráli v nejsilnějším možném složení. V Ligue 1 nyní budou mít za úkol udržet na uzdě druhou Marseille. O titul podzimního mistra je již nikdo nepřipraví, rádi by však zachovali sedmibodový náskok.

Celkově PSG prožilo rozhodně povedenou půlku sezóny. Přišly sice na řadu nečekané výsledkové výpadky, prohrálo například s Remeší, Rennes nebo Dijonem, i tak má však v lize dominantní postavení. Dařilo se mu přitom i v Lize mistrů, ovládlo svou základní skupinu před slavným Realem Madrid a na jaře se může těšit v osmifinále na Dortmund.

Před týdnem vyhráli domácí jednoznačně na půdě St. Étienne o čtyři góly. Trenér Thomas Tuchel je i rád, že se mu postupně uzdravuje marodka. Na ní by měli být teď pouze nemocní Julian Draxler a Presnel Kimbembe, jehož trápí poraněná třísla. Zdravý by jinak měl být Idrissa Gueye, Edinson Cavani, Abdou Diallo a po dlouhé době i Thilo Kehrer.

I když proti Le Mans ve středu PSG potvrdilo roli jasného favorita, Tuchel zaznamenal i některé nedostatky svého týmu. "Někteří naši hráči hledali svůj rytmus, a to na těžkém terénu," hodnotil. "Na druhou stranu jsem od nich neočekával nic velkého. Jen to, abychom se kvalifikovali dál. Mohli jsme sice skórovat ještě více, polevili jsme však ve druhé půli."

Amiens loni na svého soka jasně nestačilo, v Parku princů obdrželo pět gólů, doma pak tři. A do role outsidera je tým usilující o záchranu pasován i v tomto případě. V hlavní francouzské metropoli mu budou chybět zdravotně indisponovaní Serhou Guirassy a Christophe Jallet, nemůžou hrát ani Prince Gouano, Saman Ghoddos a Mathieu Bodmer.

Také Les Licornes v Ligovém poháru uspěli, podobně jako PSG. Porazili silné Rennes. "Ta výhra nám vykouzlila úsměv na tváři. V kabině i našim fanouškům," těšilo kouče Luku Elsnera. "Tvrdě jsme pracovali, získali jsme sebevědomí. Jsme teď v dobré pohodě, zasloužili jsme si postoupit. Musíme ten výsledek zachovat v našich hlavách," přál by si.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.05 - 17.60 - 45.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - Olympique Lyon  (sobota 20:45)
Jako den a noc střídá své výkony Olympique Lyon. Několikanásobný francouzský šampion v minulém kole zase prohrál a ztracené body bude chtít přivézt zpátky z Remeše. Domácímu týmu patří v tabulce šesté místo, zatímco Lyon je až osmý.

Remeš patří k příjemným překvapením soutěže a zatím nenápadně pokukuje po evropských pohárech. Pochopitelně hlavním cílem severofrancouzského celku byl klidný střed tabulky, ale cokoliv navíc je pro fanoušky výbornou zprávou. Ať už utkání s Lyonem dopadne jakkoliv, je jisté, že v Remeši budou panovat spokojené Vánoce. Jak moc zodpoví i víkendový duel, po kterém se mohou domácí posunout až na čtvrté místo.

Remeši se proti Lyonu nezvykle daří, od roku 2016 s ním neprohrála ani jeden zápas, naopak dva vyhrála a v jednom případě (v tom posledním) remizovala. I přesto nebudou domácí v roli favorita. Od Lyonu se v tomto kole očekávají tři body, jinak se Liga mistrů pro příští rok zase o něco vzdálí.

Les Gones naposledy prohráli s Rennes 0:1 a šlo už o druhou domácí porážku v řadě. Kouč Rudi García nemůže být spokojen a to ani přesto, že jeho tým se nakonec kvalifikoval do osmifinále Ligy mistrů, v němž změří síly s Juventusem. V Ligue 1 to od Lyonu stále není ono, vždyť na vedoucí PSG už ztrácí hrozivých sedmnáct bodů, navíc Pařížané mají o jedno odehrané utkání méně.

Domácí mužstvo bude takřka kompletní s jedinou výjimkou, kterou je Zeneli. Lyon má v tomto směru více problémů, před týdnem se zranili Memphis Depay a Reine-Adélaïde, oba nenastoupí a k dispozici nebudou ani Dubois a Koné.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajković - Kamara, Disasi, Abdelhamid, Foket - Munetsi, Romao - Cafaro, Dingome, Oudin - Hyun-Jun
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lopes - Tete, Marcelo, Andersen, Denayer - Lucas, Tousart, Mendes - Traoré, Dembélé, Aouar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.80 - 3.10 - 2.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Monaco - Lille OSC  (sobota 20:45)
Pouhé čtyři dny uběhly od zápasu Monaka s Lille v rámci Coupe de la Ligue a oba soupeři se znovu poměří na stejném místě, jenom v jiné soutěži. Knížata mají hostům co oplácet a pevně doufají, že se nebude opakovat výsledek z prvního zápasu. Krom toho je opět ve hře osud portugalského trenéra Leandra Jardima.

Vedení knížecího celku totiž není spokojeno s dosavadními výsledky a znovu tak uvažuje o změně. Leandro Jardim byl už jednou z pozice kouče odvolán a nahrazen Thierry Henrym, to ale nefungovalo a portugalský lodivod se mohl vrátit zpátky, jenomže výsledky opět pokulhávají za očekáváním, byť v poslední době přeci jenom přišlo zlepšení.

Monaku patří v lize až deváté místo, ale ztráta na pohárové pozice není tak markantní. Přeci jenom forma se od začátku sezony zlepšila, za pět kol prohrála Knížata jen v Bordeaux a to není ve vyrovnané lize zas tak špatnou vizitkou. Dojmy trochu kazí již zmíněná porážka s Lille v rámci Coupe de la Ligue. Dogy se do svého hostitele zakously celkem třikrát a hladce postoupily do další fáze.

Lille samozřejmě prožívá úplně jinou sezonu, znovu hraje o nejvyšší příčky a zahrálo si i Ligu mistrů. Francouzský vicemistr sice díru do světa neudělal, ale jeho poměrně mladý a nový tým posbíral cenné zkušenosti. Jinak forma Lille je podobná té knížecí, z posledních pěti kol jen jedna porážka, navíc v Paříži a jinak čtyři ligové výhry v řadě. Tu pátou mohou Dogy přidat v Monaku, pokud zopakují čtyři dny starý výkon.

Monaku se v pohárovém utkání vrátili do sestavy brankář Subašić i Stevan Jovetić a kouč Jardim s nimi mohl být spokojen. Naopak kdo zůstává mimo jsou Geubbels a Onyekuru. U trojice Pellegrini, Henrichs a Silva zůstává start nejistý. V kompletním počtu nebude ani Lille, které se musí obejít bez Weaha, Pieda a Osimhena.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Maripán, Glik, Jemerson - Días, Golovin, Bakayoko, Fábregas, Martins - Yedder, Slimani
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, Fonre, Gabriel, Bradarić - Soumaré, André - Ikoné, Yazici, Araújo - Rémy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.52 - 3.13
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Nantes - Angers SCO  (sobota 20:45)
Za určitých okolností se může Nantes vyhoupnout na třetí místo tabulky, bezpodmínečně však musí zvládnou malé bretaňské derby proti Angers, aby o tuhle metu mohlo vůbec matematicky usilovat. Kanárci jsou ve velmi dobré pohodě, závěr podzimu se jim slušně daří, zároveň by v posledním svém klání roku rádi napravili nezdar z Ligového poháru.

Domácí před týdnem v Ligue 1 vyhráli nejtěsnějším možným způsobem v Nimes, získali svou třetí výhru v uplynulých čtyř zápasech, jenže následně na tenhle výsledek nenavázali v Coupe de la Ligue. V něm padli doma se Štrasburkem. "Postrádali jsme kontrolu nad míčem, technickou kvalitu, rychlost i iniciativu," hodnotil asistent trenéra Patrick Collot.

Budou mít tedy velkou motivaci, aby uspěli aspoň v lize. Pokud navíc Lille i Rennes na závěr podzimu zaváhají, můžou se dostat v průběžném pořadí před vánočními svátky před ně. "Chyběla nám opravdu spousta věcí. Nemám pro to nějaké vysvětlení. Náš tým neukázal žádné odhodlání ani nadšení," využil další negativní slova Collot po minulém klání.

Co se marodky na straně Nantes týče, tam se v podstatě nic nezměnilo. Hrát nebudou i nadále zranění Fabio a Marcus Coco, otázkou pak je, jestli se na hřiště podívají Kalifa Coulibaly a Andrei Girotto, jež trápí určité zdravotní potíže. V sestavě by se naopak na devadesát procent měl objevit na pozici stopera Nicolas Pallois, jemuž už vypršel disciplinární trest.

Angers prožilo dvě odlišné poloviny podzimu. Jednu dobu se dokonce objevovalo na samotném popředí tabulky, jenže následně, i vlivem několika zranění, jako by ztrácelo dech. Spadlo tedy do středu průběžného pořadí, kde by se chtělo v podstatě pohybovat po celou dobu tohoto ročníku. Před týdnem Les Scoïstes uhráli cenný bod s Monacem.

A nutno potisknout, že po delší odmlce hosté neodehráli vůbec špatnou partii. "Nastoupili jsme proti jednomu z nejlepších útoku v této zemi. A ten si moc šancí vůči nám nevytvořil," těšilo kouče Stéphaneho Moulina. "Byl to pro nás důležitý zápas, protože předchozí domácí porážka s Marseille nám ležela v žaludku. Potřebovali jsme vzpruhu," povídal.

Ten se sice nebude moci spolehnout na služby Wilfrieda Kangy a Casimira Ningy, rozhodně pozitivní zprávou ovšem je, že v plné kondici by měl být aspoň jejich kolega z útoku Stéphane Bahoken. Je však otázkou, jestli dostane šanci hrát od začátku. Spíše se očekává, že nastoupí Mathias Lage, jenž proti Monacu přišel do hry až jako střídající hráč.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.12 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dijon FCO - FC Metz  (sobota 20:45)
Dijon a Méty se v posledním kole poperou o to, aby po podzimní části sezóny neskončily na červených příčkách. V tabulce oba celky dělí pouhý bod, přičemž aby se hosté dostali před svého protivníka, potřebují získat tři body. Burgundský celek ovšem před vlastními fanoušky vždy platí za nepříjemného soupeře a z osmi dosavadních případů padl jen dvakrát.

Ačkoli na konci října oba celky vypadly z Ligového poháru, z čehož určitě neměl radost ani jeden z nich, alespoň v průběhu tohoto týdne mohly, narozdíl od ostatních klubů, pošetřit síly na nynější měření sil, neboť Coupe de la Ligue se jich netýkalo. A očekává se ostrá bitva na závěr tohoto kola. Do této chvíle se totiž Dijon i Méty vedly podobným způsobem.

Obě mužstva před týdnem uhrála bod. Především pro Méty byla konečná plichta s favorizovanou Marseille určitě slušným výsledkem. "Každý bod se počítá," uvědomoval si kouč Vincent Hognon. "Náš sok přece zvítězil šestkrát za sebou. Přesto jsem zklamaný, protože jsme měli na vítězství. Opět jsme byli blízko, neproměnili penaltu," hlesl.

Opravdu hodně dlouhou dobu čekají jeho svěřenci na tříbodový rezultát. Naposledy ho uzmuli v půlce října v souboji s Nantes. "Celkově jsem spokojený s tím, jak mí hráči hráli. Ve druhé půli jsme doplatili na to, že OM má kvalitní tým," dodával Hognon. "Předvedli jsme dobrý výkon v defenzívě a přecházeli dobře do útoku. To se u nás nestává tak často."

V Dijonu se sice do sestavy může vrátit Renaud Cohade, jemuž už vypršel disciplinární trest, suspendovaní jsou ovšem John Boye i Thomas Delaine. Zdravý by měl být Kévin N'Doram, naopak na marodku kvůli problémům se stehnem přibyl Adama Traoré II, fit není Manuel Cabit a je otázkou, jestli svoje zdravotní šrámy dá nakonec do kupy Victorien Angban.

Domácí dělí jen kousek od sestupového pásma, ani jim se nedaří poodskočit do klidnějšího středu tabulky díky své nekonstantní výkonnosti. "Máme poměrně mladé mužstvo. Mnozí se teprve seznamují s úrovní Ligue 1," vysvětloval trenér Stéphane Jobard. "Musíme se zlepšit v poslední fázi, protože nedosahujeme potřebného počtu vstřelených branek," dodal.

Ten už bude mít k dispozici uzdraveného Frédérica Sammaritana, zdravý je taktéž Wesley Lautoa, nicméně zdravotně indisponovaní jsou stále Nayef Aguerd, Ngonda Muzinga a Senou Coulibaly. Nastoupit nemůže ani Jordan Marié. "Nebyl to skvělý zápas. Nezapomeňte však, že jsme už před utkáním měli nůž na krku," hodnotil Jobard předchozí klání v Amiens.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.20 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Montpellier HSC - Stade Brestois  (sobota 20:45)
Montpellieru se v prosinci nijak výrazně nedařilo a rád by si připsal po delší době vítězství aspoň v posledním podzimním duelu proti Brestu, aby se případně vyhoupl aspoň do horní poloviny průběžného pořadí. Aktuálně má na kontě jen tři porážky v řadě, včetně té v Ligovém poháru, jeho soupeř naopak v posledních dvou zápasech slušně zahrál.

Jakožto navrátivší se nováček ligy si SB29 nevedl v první části tohoto ročníku vůbec zle. I když od listopadu slevil ze svých nároků a spadl kolo před koncem na patnáctou pozici, na sestupové pásmo disponuje, tedy prozatím, dobrým náskokem. Navíc i nadále může získat úspěch v Coupe de la Ligue, z něhož před pár dny vyřadil ostřílené Bordeaux.

Trenér Olivier Dall'Oglio si musí uvědomovat, že záchranu, hlavní prioritu klubu, nemá jeho tým ani zdaleka ve své kapse. Je však evidentně na správné cestě. "Je to dobrý pocit spoléhat na hráče, kteří nikdy nepřestávají hrát," těšilo ho po výhře nad Les Girondins. "Vždy je příjemné mít možnost získat nějakou trofej. Jsme rádi, že jsme postoupili dál."

Možná že hosté v Montpellieru budou moci počítat s kompletním kádrem, ale je také dost možné, že nenastoupí hned pět jeho hráčů, jejichž zdravotní stav je ve hvězdách. Zdravý sice zřejmě na devadesát procent bude Yoann Court, vrátí se také do sestavy Paul Lasne, avšak v ohrožení je start Mathiase Autreta, Irvina Cardony, Ludovica Baala a Harise Belkebly.

Stejně jako v loňské sezóně by Montpellier chtěl usilovat o ty příčky, které zaručují pro příští rok evropské poháry. Protože však v Ligue 1 nezvládl poslední dva těžké duely proti PSG a s Lille, trochu se od svých mez vzdálil. Nejvýše postavený byl letos po kole s pořadovým číslem patnáct. Tehdy okupoval po výhře nad Amiensem parádní čtvrtou příčku.

Před vánočními svátky se však La Paillade povedeně namazaný stroj jako by zasekl. A potvrdil to čerstvý neúspěch v jednom ze dvou francouzských pohárů na hřišti Remeše. "Červená karta, kterou jsme inkasovali, byla z mého pohledu přísná. Neměl bych ale kritizovat rozhodčí a ani dnes to neudělám," hodnotil kouč Michel Der Zakarian.

Právě za své vyloučení vyfasoval Mihailo Ristič disciplinární stopku pro nynější mač s Brestem, naopak vrátit do úvodní jedenáctky se můžou již omilostněni Pedro Mendes a Joris Chotard. Zranění jsou pořád Jordan Ferri i Nicolas Cozza. "Chceme mít po podzimu 27 bodů. Pokusíme se Brest porazit. Budeme tvrdě pracovat," ujišťoval fandy Der Zakarian.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 3.94 - 6.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Girondins Bordeaux  (sobota 20:45)
Páté ligové vítězství v řadě má na dosah Stade Rennes. V Roazhon Parku těsně před Vánocemi přivítá přímého konkurenta v boji o evropské poháry - Girodins Bordeaux. Hostům se poslední dvě kola vůbec nepovedla a díky tomu spadli na sedmé místo - mimo evropské poháry.

Rennes má ve Francii jednu z nejlepších forem. Čtyři výhry v řadě vrátily celek Juliena Stéphana zpět do bojů o evropské poháry a dokonce i o Ligu mistrů. Vynikající sérii poněkud narušila porážka v Coupe de la Ligue na hřišti Amiens, ale prioritou pro Rennes zůstává ligová soutěž. V posledním kole v tomto kalendářním roce přivítají svěřenci Juliena Stéphana Bordeaux, se kterým mají v posledních letech pozitivní vzájemnou bilanci. Minulou sezonu doma vyhráli 2:0 a z Bordeaux si přivezli cennou remízu. I sezony před tím vyzněly lépe pro celek z Roazhon Parku a Girodins naposledy slavili výhru v roce 2016.

Bordeaux mělo letos skvěle našlápnuto a v jednu chvíli drželo pozice v TOP 3. Jenomže přišla zaváhání a pád tabulkou. V posledních týdnech si Girodins připsali dokonce dvě porážky a spadli na sedmé místo. Paulo Sousa nabádá ke klidu, ztráta na evropské poháry je minimální a do konce sezony ještě zbývá spousta kol.

Devatenácté kolo svede proti sobě týmy, kterým se venku poměrně daří. Bordeaux má bilanci tři výher, tří remíz a tří porážek, Stade Rennes je na tom ještě lépe, venku bralo výhru už čtyřikrát.

Na marodce domácích zůstávají Johansson, Gelin, Martin, Grenier a Maouassa. Trenér hostujícího celku Paolo Sausa má v tomto výhodu, k dispozici má totiž kompletní kádr.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mendy - Morel, Gnagnon, Silva, Traoré - Siliki, Camavinga, Bourigeaud - Tait, Niang, Raphinha
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Jovanović, Koscielny, Pablo - Kalu, Tchouameni, Otávio, Benito - de Préville, Adli - Maja
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.43 - 4.62
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Racing Strasbourg - AS Saint-Étienne  (sobota 20:45)
Jestli St. Étienne pod vedením trenéra Clauda Puela, jenž nahradil Ghislaina Printanta, začalo po jeho příchodu výsledkově vzkvétat, pak v posledním měsíci jako by mu začal doházet dech. Nejenže vypadlo z Evropské ligy, v lize v uplynulých čtyřech kolech hned třikrát prohrálo. A rádo by tedy podzim zakončilo úspěchem na půdě Štrasburku.

Oba celky se ve středu radovaly z postupu do čtvrtfinále Coupe de la Ligue. Zatímco domácí skolili venku Nantes, hostům se podařilo vyhrát na půdě trápícího se Nîmes. "Nebyl to vůbec snadný zápas. K jednoduchosti měl hodně daleko," uvedl Puel. "Jsem však šťastný, jak jsme k němu přistoupili, kolik jsme do něj vložili úsilí. Byli jsme na něj soustředění," dodal.

Už zkraje ledna si tak Les Verts vysloužili v Ligovém poháru prestižní mač s PSG, s nímž se poperou o semifinále. "Můžeme ho začít jinak než ten poslední s Les Parisiens," připomínal nedávný čtyřgólový debakl v rámci Ligue 1. "Vždy se musíte učit, stanovit si nějaké cíle. Proto jsem byl rád, jak jsme se prezentovali v Nîmes," pokračoval zkušený lodivod.

Ve Štrasburku čeká na hosty tradičně bouřlivé prostředí. Ostatně na to jsou ovšem zvyklí z vlastního Stade Geoffroy-Guichard. "Je skvělé, že jsme se vrátili na vítěznou vlnu," těšilo Puela po skalpu Nîmes. "Nebyla to v žádném případě jen náhoda. Byli jsme odhodlaní, zatlačili jsme soupeře a dostali vlastní hru na vyšší obrátky," zakončil.

Le Racing prožil rozhodně povedené tři uplynulé duely. V lize nejprve skolil Toulouse i Bordeaux, Coupe de la Ligue následně taktéž patřil jemu. Po nevalném vstupu do sezóny, způsobeném náročnějším programem díky působení v předkolech evropských pohárů, se však ženě ligovou tabulkou nahoru. A na sestupové pásmo má aktuálně dostatečný náskok.

Domácí stratég Thierry Laurey asi do hry nasadí zpátky Sanjina Prciče, který toho letos vlivem zdravotních problémů příliš neodehrál, počítat však nemůže s dvojicí zraněných hráčů ve složení Jeremy Grimm a Mohamed Simakan, zcela fit jinak není ani Jean-Ricner Bellegarde, avšak jeho start v konečném účtování není na sto procent vyloučený.

ASSE má o poznání větší potíže s marodkou, Kévin Monnet-Paquet, Yohan Cabaye, William Saliba, Wahbi Khazri ani Romain Hamouma nemůžou nastoupit kvůli různým zdravotním trablům. Do toho je navíc suspendovaný Jean-Eudes Aholou za svou červenou kartu v utkání s PSG. Aspoň je fit Miguel Trauco, který by se měl objevit na levém kraji obrany.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.30 - 3.94
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain17140339:942
2.Olympique Marseille18105326:2035
3.Lille OSC1894523:1631
4.Stade Rennes1793523:1730
5.FC Nantes1892716:1629
6.Stade Reims1776415:927
7.Girondins Bordeaux1875628:2126
8.Olympique Lyon1874728:1725
9.AS Monaco1774626:2525
10.Angers SCO1874720:2325
11.AS Saint-Étienne1874721:2725
12.Montpellier HSC1866622:1924
13.OGC Nice1873825:2724
14.Racing Strasbourg1873821:2324
15.Stade Brestois1857621:2022
16.Dijon FCO1845912:2017
17.Amiens SC1745820:3217
18.FC Metz1837815:2616
19.Toulouse FC18331219:3612
20.Nîmes Olympique1726912:2912

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele