Ligue 1 - souhrn 19. kola

21.12.2019, 22:47
Komentáře a souhrny
PSG stráví Vánoce v čele se sedmibodovým náskokem. Pařížané díky dvěma brankám Mbappého vyhráli 4:1 nad Amiens. Marseille si však také doma poradilo s Nimes, takže odstup zůstal beze změny. Blýskla se Knížata z Monaca, která rozstřílela Lille 5:1. Hosté tak přišli o třetí místo v tabulce, Rennes totiž porazilo díky jediné brance doma Bordeaux a vyhouplo se na bronzový stupínek...

OGC Nice - Toulouse FC 3:0

21.12.2019 20:45

Góly: 16. Malang Sarr, 19. Issiaga Sylla (vl.), 40. Pierre Lees Melou

Toulouse se z podzimní krize nevyhrabalo a po další porážce zakončí rok 2019 na posledním místě tabulky. TFC v Nice opět propadlo, domácí se prosadili třikrát už za poločas a po změně stran jim stačilo výsledek jen udržovat. V dresu Aiglons se prosadili Sarr a Lees-Melou, jednu branku si hosté vstřelili sami.

Příznivci hostujícího Toulouse neprožívají zrovna povedené období, jejich miláčci sice začali sezonu dobře, ale postupně výsledky nabraly negativní tendenci a v Nice už to byla devátá porážka v řadě! Zastavit pád se nepodařilo ani před Vánocemi.

Domácím vyšel lépe začátek zápasu a to bylo rozhodující. V první šanci se sice objevil hlavičkující Sanogo, ale branku netrefil a pak začalo úřadovat Nice. Cyprien ještě z přímáku netrefil, ale v 16. minutě už Malang Sarr hlavičkou po rohovém kopu poslal Aiglons do vedení. Sotva se hosté stačili vzpamatovat, přišel druhý úder. Vysoký, padavý centr na zadní tyč si nešťastně poslal do vlastní sítě Issiaga Sylla.

Po půlhodině hry mohl zvyšovat už na 3:0 Dolberg, ten sice neuspěl, ale pět minut před koncem prvního poločasu se Nice stejně dočkalo. Pierre Lees-Melou předvedl nádherný technický obstřel, na který brankář Reynet nedosáhl.

Tři góly za poločas se ukázaly být konečnou. Nice se po změně stran nikam nehrnulo a Toulouse se vrátit do zápasu nedokázalo. Hosté dokonce ani jednou nevystřelili na branku a po deváté porážce v řadě zaslouženě spadli na poslední místo tabulky.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Nîmes Olympique 3:1

21.12.2019 20:45

Góly: 46. Sofiane Alakouch (vl.), 65. Darío Benedetto, 81. Dimitri Payet - 90+2. Anthony Briançon

Fotbalisté Olympique Marseille žádné překvapení nedovolili a o záchranu bojující Nimes Olympique porazili 3:1, čímž si zároveň upevnili druhé místo v tabulce za vedoucím PSG. Všechno podstatné se odehrálo až po změně stran, Marseille se prosadila třikrát a hosté stačili v nastaveném čase už jen korigovat.

O favoritovi zápasu bylo jasno, Marseille se rozehrála pod Villasem-Boasem k dobrým výkonům a postupně se posunula na druhé místo, s poměrně solidním náskokem. O ten před Vánocemi nechtěla přijít, navíc na Stade Vélodrome přivítala přijatelného soupeře - Nimes Olympique.

Jihofrancouzi byli od začátku lepším týmem a ve 12. minutě musel Bernardoni poprvé zasahovat po hlavičce Álvara Gonzáleze. Opora hostí se vytáhla i později, po jiné hlavičce Dária Benedetta. Do třetice pak Bernardoni tlumil pumelenici Valentina Rongiera. Hosté si v prvním poločasu žádnou větší šanci nevytvořili, jen na sklonku poločasu se dožadovali odpískání faulu po zákroku Čalety-Cara na Alakouche, ovšem marně. První poločas na Stade Vélodrome branku nepřinesl, diváci si museli počkat a dočkali se hned po změně stran.

Ve 46. minutě přilétl do malého vápna přízemní centr a Sofiane Alakouch si vstřelil vlastní gól. Favorit se dostal do sedla a o chvíli později mohl zvýšit, kdyby Benedetto netečoval Payetovu střelu už v ofsajdu. Domácí zvýšili na 2:0 v 65. minutě, kdy na zadní tyči, po zákroku Bernardoniho, trefil odkrytou branku Dario Benedetto. Marseille měla utkání pod svojí kontrolou a devět minut před koncem definitivně rozhodla třetím gólem. Dimitri Payet dostal v šestnáctce spoustu prostoru a dobře umístěnou střelou zvýšil na 3:0. Nimes se ještě v nastavení povedlo zkorigovat, Anthony Briancon dostal zpětnou přihrávku na vápno a tvrdou ranou upravil výsledek do konečné podoby.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Amiens SC 4:1

21.12.2019 20:45

Góly: 10. Kylian Mbappé, 46. Neymar, 65. Kylian Mbappé, 84. Mauro Icardi - 70. Stiven Mendoza

PSG se rozloučilo s rokem 2019 další kanonádou, tentokrát do sítě nešťastného Amiens. Hosté se ještě v prvním poločase jakžtakž drželi, ale po změně stran začala ofenzíva Le Parisien úřadovat naplno a brankář Gurtner v celkovém součtu inkasoval čtyři branky.

Hráči Amiens neměli v Parku princů vůbec co ztratit a přestože velmi rychle inkasovali, nakonec nesehráli vůbec špatnou první půli. Pochopitelně rychle inkasovaný gól proti PSG, to není nic, co by se vám zrovna hodilo do krámu. Obrana Amiens nechala otevřené dveře dokořán a rychlonohý Mbappé zužitkoval Neymarovu kolmici krásným obloučkem přes Gurtnera. Ve 24. minutě odmítl Mbappé druhý gól, když zblízka netrefil trestuhodně branku a to už hráli Pařížané bez zraněného Abdoua Dialla, kterého nahradil Marco Verratti.

Po půlhodině hry byla obrana Amiens ve velkých problémech a celou situaci zvládla jen s přispěním ohromné porce štěstí. Během chvilky pálil na Gurtnerovu branku Paredes, Di María, Neymar i Mbappé, ale hostující brankář pokaždé dobře zasáhl či mu vypomohla obrana.

Poločas skončil výhrou Paříže 1:0 a to mohli být hosté ještě rádi, nicméně po změně stran už se ofenzivní smršti PSG neubránili. Hned z kraje druhé půle zvyšoval na 2:0 po Icardiho přihrávce Neymar a domácí pak zachránila před kontaktním gólem branková konstrukce, kterou napálil Dibassy.

Po hodině hry obdržel pas do běhu Mbappé a uvnitř šestnáctky chladnokrevně zakončil a zvýšil na 3:0. O pět minut později sice snížil pěknou volejí v šestnáctce John Stiven Mendoza, ale poslední slovo měli stejně Pařížané. Neymarův opravdu krásný centr došel na zadní tyč, kde Icardi trefil poloodkrytou branku. PSG vyhrálo 4:1 a upevnilo si už tak suverénní vedení.

Více informací k zápasu

Stade Reims - Olympique Lyon 1:1

21.12.2019 20:45

Góly: 44. Mathieu Cafaro (pen.) - 9. Lucas Tousart

Olympique Lyon nezakončil fotbalový rok 2019 zrovna optimálně, remíza 1:1 v Remeši je další ztrátou v boji o poháry a kouč Rudi Garcia má přes svátky o čem přemýšlet. Naopak Remeš si upevnila skvělé šesté místo, ale měla i štěstí, protože hosté v závěru neproměnili pokutový kop.

Lyonu se v této sezoně vůbec nedaří a další ztráta přišla v Remeši. Všechno přitom začalo podle plánů, už v 9. minutě se domácí nedokázali vymanit z tlaku a vrácený balón za obranu dostal za Rajkovičova záda Lucas Tousart. Celá akce zaváněla ofsajdem a musel jí rozřešit až systém VAR a to ve prospěch Lyonu. Remeš mohla vyrovnat, Cafarův kroucený balón musel Lopes vyrazit. Domácí se dočkali až těsně před přestávkou. Po faulu na Mathiea Cafara sudí odpískal pokutový kop a sám postižený ho proměnil. Lopes sice správně tipl stranu, ale na balón i tak nedosáhl.

Remíza 1:1 Lyonu pochopitelně nevyhovovala, ale druhý poločas byl z obou stran velice vyrovnaný a dlouho žádné velké šance nepřinášel. Přesto si Lyon mohl a měl odvézt tři body. V 82. minutě fauloval Disasi v pokutovém území Dembélého a i Les Gones měli k dispozici penaltu. I v tomto případě se ke značce postavil sám postižený Moussa Dembélé, ale na rozdíl od Cafara neproměnil. Rajković střelu vyrazil a stal se hrdinou utkání. Až do konce zápasu už se nic nestalo, takže oba celky si připisují bod za remízu 1:1.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Lille OSC 5:1

21.12.2019 20:45

Góly: 23. Gelson Martins, 29. Keita Baldé, 53. Wissam Ben Yedder, 65. Wissam Ben Yedder, 90+2. Kamil Glik - 13. Victor Osimhen

Spekulace ohledně odvolání trenéra Leonarda Jardima byly, alespoň prozatím, rázně umlčeny. Monako ve šlágru kola nastřílelo Lille pět gólů a ztrácí na něho už jen tři body. Brankáře Maignana postupně překonali Gelson Martins, Keita Baldé, 2x Wissam Ben Yedder a Kamil Glik.

I když už se začalo Monaku více dařit, stále se ozývaly hlasy volající po odvolání trenéra Jardima. Podle některých zdrojů bylo utkání s Lille v tomto ohledu klíčové a mělo o další budoucnosti portugalského trenéra rozhodnout.

Netřeba pak zdůrazňovat, jaké pocity prožívala lavička Knížat, když po třinácti minutách využil Ikoného uličky Victor Osimhen a překonal brankáře Lecomteho. Monako rychle prohrávalo, ale vzpamatovalo se a za deset minut odpovědělo. Ztráty balónu ve středu hřiště využil Ben Yedder přihrávkou na rozeběhnutého Gelsona Martinse a ten srovnal na 1:1.

O chvíli později odcentroval do vápna Aguilar a Keita Baldé hlavou otočil výsledek utkání. Trenér hostí Christopher Galtier musel už v poločase sáhnout ke střídání a zraněného Jonathana Ikoného nahradil Yusuf Yazici. V samotném závěru prvního poločasu se ještě jednou mohlo měnit skóre a to ve prospěch Lille, kdyby Lecomte nevytáhl pohotový zákrok po střele Bamby.

Druhý poločas už přinesl jednoznačnou záležitost. Wissam Ben Yedder bezprostřední dorážkou po hlavičce Baldého Keity zvýšil na 3:1 a o několik minut později dal stejný hráč už na 4:1. Golovin předvedl pěknou individuální akci, přihrál na Aguilara, který přiklepl před prázdnou branku na Ben Yeddera. Demolici francouzského vice-mistra dokonal v nastaveném čase po standardce Silvy na zadní tyči Kamil Glik.

Více informací k zápasu

FC Nantes - Angers SCO 1:2

21.12.2019 20:45

Góly: 17. Ludovic Blas - 50. Antonin Bobichon, 87. Farid El Melali

Velká škoda pro Les Canaris, kteří tak odmítli možnost vyhoupnout se na třetí příčku. Angers se díky další výhře dostalo zpátky na dohled pohárovým pozicích.

Je vlastně skoro takový malý zázrak, že i přes osm ligových porážek zůstávají svěřenci Christiana Gourcuffa v tabulce takhle vysoko. Tolik proher si z horní poloviny připsalo na konto akorát desáté Nice. Po rozpačitém úvodu sezony se začalo dařit pokaždé vstřelit alespoň o tu jednu branku více než soupeř.

Celkový dojem tedy rozhodně bretaňský klub nezanechal marný (předváděné výkony byly nepochybně koukatelnější, než tomu bylo za dob koučů Girarda či Ranieriho), takže bude zajímavé sledovat, jestli se tentokrát podaří udržet v boji o pohárovou Evropu. Jarní část však bude při té tradiční vyrovnanosti Ligue 1 velice náročná.

Proti Angers to zkrátka nebyl zápas "Kanárků". Třebaže začali lépe, respektive měli štěstí, že v úvodu utkání vychytal Lafont z bezprostřední blízkosti střílejícího Angela Fulginiho. Z časomíry neuběhlo ještě ani dvacet minut, když Ludovic Blas převzal balon od Mehdiho Abeida, aby mohl napřáhnout z nějakých dvaceti metrů. Střela byla lehce tečována, takže není divu, že jeho jmenovec Butelle nedokázal kulatý předmět zkrotit - 1:0.

Jak už bylo naznačeno, obyčejně platí, že když se Nantes dostane do vedení, udrží ho až do závěrečného hvizdu. Mladý Alban Lafont pro to dělal, co mohl. Ještě během úvodní pětačtyřicetiminutovky vychytal z úhlu pálícího Bahokena. Jenže v 50. minutě bylo všechno docela jinak.

Baptiste Santamaría centroval z pravé strany na ve vápně zcela osamoceného Antonina Bobichona, jehož hlavičku vyrazil muž v rukavicích do ze svého pohledu levé tyče, od které se pak odrazil nějakých 20 centimetrů za brankovou čáru. Samozřejmě nepřekvapí, že o platnosti tohoto zásahu musela rozhodnout moderní technologie - 1:1.

Aktivní Angelo Fulgini pak běžel sám na Lafonta, jenže tenhle duel vyšel znovu vítězně pro borce hájící barvy domácího celku. Na druhé straně střílel těsně vedle Mehdi Abeid. V 82. minutě přišel na hřiště Farid El Melali, aby necelých 180 sekund před vypršením řádné hrací doby rozhodl klání, které směřovalo k zasloužené remíze.

Balon ke dvaadvacetiletému Alžířanovi, jenž nebyl součástí vítězného mužstva při letošním Africkém poháru národů, doputoval od Rayana Aït Nouriho napříč celým pokutovým územím. Osamocený v ideální pozici se mohl ještě Lafonta zeptat, kam má míč poslat. Asi netřeba upozorňovat na skutečnost, že se neptal. Přesto měl v zakončení i dost štěstí. Štěstí, které zařídilo jeho týmu osmý tříbodový zisk - 1:2.

Více informací k zápasu

Dijon FCO - FC Metz 2:2

21.12.2019 20:45

Góly: 18. Romain Amalfitano, 42. Mama Baldé - 14. Habib Diallo, 90+1. Habib Maïga

Záchranářský duel mezi Dijonem a Métami vítěze nepoznal. Méty sice dlouho tahaly za kratší konec, jenomže v nastavení se jim podařilo i v deseti lidech vyrovnat a zařídit konečnou dělbu bodů. Diváci na stadionu Gastona Gérarda nakonec viděli krásné čtyři branky.

Šlo o ryze záchranářský duel. Dijon i Méty se pohybují až ve druhé polovině tabulky, navíc těsně nad sestupem. Vyrovnané utkání odstartovali prvním gólem hosté, Habib Diallo se v náběhu za obranu zbavil svého strážce, udělal kličku brankáři a do prázdné branky zakončil. Méty se z vedení radovaly pouhé čtyři minuty, protože pak se po zpackaném přímáku (byla trefena zeď) opřel do balónu Romain Amalftano a nechytatelnou dělovkou k tyči srovnal na 1:1.

Domácí pak dokonce otočili výsledek, když pět minut před koncem v pádu zakončil Mama Baldé. Spokojenější byli o poločase hráči Dijonu, ale bylo zřejmé, že se Méty nebudou chtít s výsledkem spokojit.

Jenomže po přestávce přišla komplikace. Sunzu těsně před pokutovým územím fauloval Baldého a sudí ukázal hostujícímu hráči rovnou červenou kartu. Domácí toho ale nedokázali využít ke vstřelení třetího gólu a sami naopak o výhru v nastavení přišli. Métám se povedla před šestnáctkou kombinace a Habib Maïga nekompromisní ranou srovnal na 2:2.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - Stade Brestois 4:0

21.12.2019 20:45

Góly: 13. Gaëtan Laborde, 30. Téji Savanier (pen.), 56. Gaëtan Laborde, 83. Florent Mollet

Jihofrancouzský celek potvrdil, že doma na Stade de la Mosson se mu daří. Prozatím tam prohrál pouze dvakrát a ve statistice utkání odehraných na vlastním stadionu mu patří pátá příčka. I další počínání Brestu se však vyplatí sledovat. Namočí se do boje o záchranu nebo se dokáže znovu vyšvihnout vzhůru?

Kouč La Paillade Michel Der Zakarian si na lavičce mohl povyskočit radostí už ve 13. minutě. Centr do vápna odrazila obrana jenom na hranici pokutového území, kde měl Gaëtan Laborde dostatek času na to, aby pravačkou vymetl šibenici branky, kterou v prvním poločase strážil Gautier Larsonneur - 1:0.

Také v následujících minutách bylo vidět, kdo je na hrací ploše pánem. Ovšem gólově to domácí znovu vyjádřili až ve 30. minutě. Po souboji Labordeho s Brendanem Chardonnetem zahrál druhý jmenovaný rukou, což neušlo pozornosti rozhodčího Stinata, jenž měl ze svého pohledu celou situaci jako na talíři, takže bez váhání ukázal na penaltový puntík.

Téji Savanier sice během exekuce podklouzl, nicméně přesto míč zapadl přesně k levé tyči - 2:0. Zbývající dvě trefy si borci z Montpellieru nechali až na druhou pětačtyřicetiminutovku. V její 11. minutě brankář Larsonneur nepřesvědčivě zasáhl na hranici vlastního vápna, z čehož bleskově vytěžil maximum ve správný čas na správném místě stojící Gaëtan Laborde - 3:0.

Ve třiaosmdesáté minutě Jean-Charles Castelletto pranic nepotěšil svou bídnou rozehrávkou kouč Oliviera Dall'Oglia. Florent Mollet tak mohl poslat kulatý předmět levačkou po zemi za záda gólmana Brestu - 4:0. Není pohyb o tom, že MHSC si před lednovým utkáním s Amiens ještě více zvedlo sebevědomí. Naopak SB29 může těšit akorát skutečnost, že začíná proti poslednímu Toulouse FC.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Girondins Bordeaux 1:0

21.12.2019 20:45

Góly: 82. M'Baye Niang

Rozjeté Stade Rennes nedokázalo v Roazhon Parku zastavit ani Bordeaux a domácí po výhře 1:0 prodloužili svojí sérii výher už na pět zápasů. Rennes má skvělou formu a před Štědrým dnem se posunulo už na třetí místo.

Hosté nezačali špatně, vysokým napadáním způsobovali hře Rennes problémy a to si první střeleckou možnost vytvořilo po dvaceti minutách, ale Siliki poslal balón jen do Costila. V ještě větší příležitosti se ocitl Mbaye Niang a Costil tentokrát musel předvést pohotový zákrok. Šance Rennes postupně přibývaly, ale stav zůstával nadále bezbrankový a to i po takřka gólové hlavičce Bourigeauda, kterou odvracel před brankovou čarou jeden z obránců Girondins.

Druhý poločas začali o trochu lépe hosté a solidní možnost zaskočit Rennes odmítl Benito, který v dobré šanci přestřelil. Na druhé straně se totéž povedlo i Niangovi. A příležitosti Rennes zase začaly přibývat a Benoit Costil byl v jednom ohni. Nadvakrát zlikvidoval Damiena Da Silvu i Silikiho a v 78. minutě zkoušel neúspěšně obstřelit Costila i Flavien Tait.

Domácí bušili na vrata a ta se otevřela osm minut před koncem. Del Castillo stihl dát balón pod sebe a Mbaye Niang jen nastavil kopačku a uklidil balón do sítě. Bordeaux vrhlo všechny síly do útoku a výsledkem byla jen střela Kalua, kterou Mendy vyrazil. Stade Rennes nejtěsnější vedení uhájilo a získalo už pátou ligovou výhru v řadě.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - AS Saint-Étienne 2:1

21.12.2019 20:45

Góly: 22. Ludovic Ajorque, 62. Adrien Thomasson - 72. Ryad Boudebouz (pen.)

Díky tomu v tabulce svého soupeře předskočil a přezimuje na jedenácté příčce. Les Verts budou po nevyrovnaných výkonech naopak zřejmě rádi, že podzimní část sezony končí.

Racing se s přibývajícími zápasy naopak lepšil a kalendářní rok 2019 zakončil v součtu všech soutěží se čtyřmi po sobě jdoucími výhrami. Oproti tomu Claude Puel měl v prosinci radost akorát z výhry nad Nice, a potom z postupu do čtvrtfinále Coupe de la Ligue, kde Les Verts narazí na PSG.

Vzájemné utkání se hrálo bez branek a vlastně i bez výrazných příležitostí až do 22. minuty. Pak totiž z levé strany nacentroval Anthony Caci. Ludovic Ajorque sice stál zhruba na úrovni penaltového puntíku a ještě k tomu zády k bráně, nicméně přesto byla jeho skákavá hlavička nad Ruffierovy síly - 1:0.

Kouč hostujícího celku věřil stávající sestavě až do 57. minuty. Tehdy přišel na hřiště za Sergiho Palenciu jeho devatenáctiletý kolega, útočník Charles Abi. Jeho chvíle měla přijít až ve dvaasedmdesáté minutě. Do té doby se však skóre ještě jednou změnilo. A k radosti většiny diváků na Stade de la Meinau zapadl balón do té správné brány.

Znovu asistoval Caci, jehož skvostná přihrávka za obranu poslala do brejku hned dva jeho spoluhráče. První se balonu chopil Adrien Thomasson a nikomu dalšímu už ho nepustil. Brankáře ASSE jen lehoučce obhodil a běžel se radovat - 2:0. Matz Sels ovšem čisté konto neudržel.

Deset minut po druhém zářezu totiž Stefan Mitrović ve vlastní šestnáctce sejmul Charlese Abiho a kopala se penalta. Ryad Boudebouz ukázal, že se jich během své kariéry už něco nakopal. Jednoduše počkal, až si muž v rukavicích vybere stranu, a poté zamířil na tu opačnou - 2:1. ASSE v další kole přivítá doma Nantes, zatímco Racing se pokusí prodloužit vítěznou sérii v Metách.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.
Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Godwinson

Proc to tu je tak rozmrdany?

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele