Ligue 1 - preview 16. kola

03.12.2019, 08:19, aktualizováno 04.12.2019, 09:07
Previews
Paris Saint-Germain čeká těžké střetnutí s Nantes, zatímco do akce jde i Monaco, které bude plnit roli favorita na hřišti Toulouse. Venku se představí i Rennes, jež poměří síly s Métami, anebo Montpellier, který cestuje do Dijonu. Saint-Étienne čeká zápas s nevyzpytatelným Nice...
FC Metz - Stade Rennes  (středa 19:00)
Rennes se prakticky po celé září i říjen výrazně nedařilo, zároveň se už předem rozloučilo s faktem, že by mohlo pokračovat v evropských pohárech i na jaře, každopádně v uplynulých čtyřech ligových kolech vydolovalo slušných devět bodů, šplhá se tabulkou nahoru a mohlo by se mu blýskat na lepší časy. Teď svou formu bude chtít potvrdit v Métách.

Nutno však podotknout, že všechna tři poslední vítězství získal bretaňský celek před vlastními fanoušky. Postupně před nimi skolil Toulouse, Amiens a naposledy také St. Étienne. "Nejvíc se mi líbil způsob, jaký jsme hráli ve druhém poločase," mínil po střetu s ASSE kouč Julien Stéphan, který horší období v klubu ustál a nakonec zůstal šéfem jeho lavičky.

V tomto souboji budou mírným favoritem hosté, nicméně neměla by je čekat nějaká jednoduchá zkouška, pokud se podíváme na výsledky jejich soupeře. Ten sice od své výhry nad Nantes z půlky října v následujících pěti případech Ligue 1 ani jednou neuzmul tři body, avšak současně následně ani jednou nepadl. A uhrál čtyřikrát za sebou alespoň plichtu.

Rennes, které v Métách naposledy vyhrálo před dávnou dobou, konkrétně mluvíme o roku 2006, bude chybět zraněný Jakob Johansson, otazník visí nad startem Jonase Martina. "Musíme z našeho stadionu udělat nedobytnou pevnost po těch třech skalpech. Potřebujeme najít konstantní výkonnost. Ta nám v posledních dvou měsících chyběla," říkal Stéphan.

Domácí stratég Vincent Hognon, na rozdíl od svého kolegy na druhé straně, nebyl s víkendovým rezultátem úplně spokojený. Na půdě posledního Nimes uhráli Les Grenats bod. "Zasloužili jsme si něco víc," hodnotil klání. "Jsem zklamaný, protože se mi líbil přístup mých hráčů. Výhra byla na dosah ruky, měli jsme šanci ji sebrat," hlesl smutně.

Ani on by neměl mít nějaké výraznější potíže se sestavením své základní jedenáctky. Neobjeví se v ní pouze zranění Manuel Cabit a Kévin N'Doram. "Bohužel jsme v sobotu svého soka neporazili," opravdu těžce nesl Hognon konečnou remízu na jihu Francie. "Jako bychom mlátili hlavou o zeď. Vážně mě naštvalo vrátit se domů pouze s bodem."
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Centonze, Sunzu, Boye, Delaine - Maïga, Fofana, Angban - Adama Traoré ll, Diallo, Nguette
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mendy - H. Traoré, Da Silva, Gnagnon, Maouassa - Raphinha, Lea Siliki, Grenier, Tait - Hunou, Siebatcheu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.10 - 3.13 - 2.62
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Toulouse FC - AS Monaco  (středa 19:00)
Monaco si mělo odbýt minulou neděli těžkou zkoušku proti PSG, jeho střetnutí ovšem bylo nakonec odloženo. Alespoň mělo delší čas na přípravu pro vložené kolo, které mu naplánovalo duel proti trápícímu se Toulouse. To po minulé porážce v Nantes spadlo dokonce na samotné dno tabulky, z něho ovšem nemá na bezpečné příčky vyloženě daleko.

Domácí prožili jeden z nejhorších listopadů posledních několika let. Sehráli během něho celkem čtyři zápasy a ve všech případech padli, a pakliže zahrneme do jejich statistik i nedávné klání na Bretaňském poloostrově, celkově mají na svém kontě hned pět bezbodových neúspěchů. Více než devět proher nemá na svém kontě v Ligue 1 doposud nikdo.

TFC se prakticky po celý podzim babrá na hranici sestupového pásma. Sice se nacházelo letos už na sedmém místě, k této skutečnosti ovšem došlo teprve po dvou odehraných utkáních. V podstatě se už mužstvu nedařilo pod vedením kouče Alaina Casanovy, jehož v říjnu nahradil Antoine Kombouaré. Ani jeho příchod však výsledky k lepšímu nezměnil.

Byť herní projev Les Violets ani náhodou nepatří k nejlepším a je evidentní, že tým je pod dekou, jejich stratég se stále snaží udržet klid v kabině. "Svým hráčům musím pogratulovat," řekl chvályhodně po utkání v Nantes, přestože jeho svěřenci nebodovali. "Líbilo se mi, jak se na hřišti prezentovali, jaký postoj měli. Je totiž těžké hrát v Nantes před jeho fanoušky."

Do noty domácímu lodivodovi bezpochyby nehraje ani fakt mnohačetných absencí. Vykartovaný je i nadále Steven Moreira, žluté karty se nakumulovaly nově Kelvinovi Amianovi Adouovi, a tak je otázkou, kdo nastoupí na pravém kraji obrany. Suspendovaný je též Kouadio Koné, zranění jsou Kalidou Sidibé, Bafodé Diakité i Gen Šódži.

Monaco se nachází v dolní polovině tabulky, a to je umístění, které rozhodně nekoresponduje s jeho vnitřními ambicemi. Pořád doplácí na katastrofální vstup do sezóny, který se mu podařilo částečně zachránit v uplynulých dvou měsících, pořád ovšem nemůže být spokojeno. Svoje poslední soutěžní utkání naposledy odehrálo v Bordeaux, kde nebodovalo.

Tohle klání s sebou přineslo nejen konečnou prohru, ale také disciplinární trest Islama Slimaniho, jenž se proti Les Girondins nechal trochu zbytečně vyloučit. Autor dosavadních osmi ligových asistencí tak nebude v Toulouse k dispozici. "Ano, vstřelil branku. Ale způsob, jakým se chová, je také velmi důležitý," říkal jeho trenér Leonardo Jardim.

Suspendovaný je v Monacu kromě Alžířana rovněž Benjamin Henrichs, zdravotně indisponovaní jsou i nadále forvardi Willem Geubbels, Stevan Jovetić i Henry Onyekuru, nejistý je start u Pietra Pellegriho. Do úvodní jedenáctky by se každopádně měl navrátit Adrien Silva, který v Bordeaux vynechal ligový zápas vůbec poprvé od srpna.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Reynet - Sylla, Rogel, Isimat-Mirin, Goncalves - Dossevi, Vainqueur, Makengo, Gradel - Leya, Koulouris
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Jemerson, Glik, Badiashile - Gelson Martins, Adrien Silva, Bakayoko, Golovin, Ballo - Baldé, Ben Yedder
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.82 - 3.87 - 1.98
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Amiens SC - Stade Reims  (středa 19:00)
Amiens nemá v tuhle chvíli vůbec dobrou formu. A jestli velmi brzy nezlepší svou práci především v defenzivní činnosti, může zase zabřednout do sestupového pásma, poprvé od kola číslo čtyři. Remeš pro něj určitě nebude představovat jednoduchou zkoušku. Jeho sok, prahnoucí konečně po vítězství, padl v uplynulých sedmi případech jen jednou.

Domácí aktuálně prožívají asi nejmizernější období dosavadního průběhu tohoto ročníku. Nejenže proti Rennes, Štrasburku ani Montpellieru nebodovali, dohromady od nich inkasovali hned jedenáct gólů. "Nechceme však klopit hlavy dolů. Společně hodláme překonat tyhle těžké časy," ubezpečoval kouč Luka Elsner po minulém víkendovém neúspěchu.

Proti Montpellieru se naposledy nechal vyloučit Juan Ferney Otero, který tak vyfasoval disciplinární stopku v duelu s Remeší. Naopak zpět po suspendaci by se měl vrátit Aurélien Chedjou, jenž by spolu s Bakayem Dibassym měl utvořit stoperskou dvojici, ačkoli v měření sil proti Štrasburku nepředvedl zkušený Kamerunec vůbec povedený výkon.

Jinak se v podstatě na domácí marodce nic nezměnilo. Fit stále nejsou Moussa Konaté ani Sehrou Guirassy, pořád se úplně neví, jak je na tom Prince Désir Gouano, a hrát nemůže ani Saman Ghoddos. "Hodnocení je negativní, obdrželi jsme přece čtyři góly. Viděl jsem však tým, co se snaží zažehnat krizi," těšilo aspoň Elsnera po měření sil s La Paillade.

Remeš předešlou sobotu předvedla opravdu velmi dobrý výkon proti Bordeaux. Jenže tlačila ji velká bota v koncovce. Nakonec urvala v nastavení druhé půle remízu, klidně se však mohl urodit plný bodový zisk. "Věřili jsme až do konce. A branku jsme zaslouženě vstřelili. Jsem velmi hrdý na můj tým, že se nevzdal," říkal spokojeně remešský trenér David Guion.

Hostům bude v Amiensu chybět vykartovaný Alaixys Romao, dlouhodobě na marodce je Arbër Zeneli. Naopak karetní trest již přečkal Mathieu Cafaro, jenž se v sestavě objevit může. "Dokonce, i když jsme hráli v deseti, dominovali jsme," pokračoval Guion. "Stačili jsme srovnat i proti klubu, který ve Francii patří mezi top pětku nejambicióznějších."
Amiens SC - pravděpodobná sestava:
Gurtner - Jallet, Chedjou, Dibassy, Aleesami - Gnahoré, Blin - Cornette, Kakuta, Diabaté - Mendoza
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajkovič - Foket, Abdelhamid, Disasi, Konan - Chavalerin, Munetsi - Oudin, Dingomé, Doumbia - Dia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 2.99 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dijon FCO - Montpellier HSC  (středa 19:00)
Když Montpellier působil v evropských pohárech naposledy, psal se rok 2012. Tehdy si jako překvapivý úřadující mistr Francie zahrál dokonce Ligu mistrů. Od té doby se marně snaží propracovat byť jen do Evropské ligy. Letos to ovšem vypadá, že by mohl konečně napsat úspěšný příběh. Svoje ambice bezpochyby chce nyní naplnit na půdě Dijonu.

La Paillade je aktuálně ve velmi slušné formě, na svém kontě má šest zápasů bez porážky, včetně měření sil v Ligovém poháru. A protože Dijon patří rozhodně k těm celkům Ligue 1, které zřejmě i letos budou bojovat horlivě jen o holé přežití, velice rádi by hosté potvrdili svou roli mírného favorita. Tak, aby mohli zaútočit na samotné popředí tabulky.

Ačkoli MHSC nikdy nepatřilo k nějakým vyloženě ofenzivním mužstvům, v předchozím kole si parádně zastřílelo. A díky čtyřem vstřeleným brankám přetlačilo Amiens. "Věděli jsme, že budeme hrát proti týmu, který naposledy doma prohrál o čtyři góly a potřeboval se odrazit zpátky. Byl to, i přes výsledek, obtížný mač," hodnotil kouč Michel Der Zakarian.

Asi nejdůležitější bude pro jeho družstvo vypořádat se s dvěma novými absencemi v obraně. Hrát totiž nebudou suspendovaní Daniel Congré ani Pedro Mendes. "Pokusíme se v Dijonu navázat na náš předchozí výkon," přál by si Der Zakarian prodloužení série neporazitelnosti. "Je klíčové, že naši útočníci, co skórovali proti Amiensu, získali sebedůvěru."

Domácí si v tomto ročníku vedou na způsob střídavě, oblačno. Tedy meteorologickou terminologií řečeno. Suma sumárum nedokážou získat nějakou delší šňůru lepších rezultátů. A hlavně venku jsou statisticky daleko slabší než doma. Zatímco na cizích hřištích prohráli už šestkrát, na Stade Gaston Gérard aspoň remizovali ze sedmi případů hned pětkrát.

Minulou sobotu Les Moutardes podstoupili těžký duel v Lille. Prohráli tam nejtěsnějším možným způsobem. "Měli jsme šance. A když je máte, musíte je proměnit, abyste bodovali," čertil se kouč Stéphane Jobard. "Z pohledu ofenzivy byly oba poločasy rozdílné. V prvním jsme byli slabší, ve druhém už silnější. Měli jsme možnost vrátit se do zápasu."

Dijon by, na rozdíl od svého soupeře, měl mít svou stabilní stoperskou dvojici k dispozici, neboť evidentně je už zdravý Senou Coulibaly, jenž by se měl postavit vedle Bruna Écuélého Mangy. Zranění jsou jinak Jordan Marié, Nayef Aguerd a Ngonda Muzinga. Hosté mají na marodce dva hráče, v tomto klání se nepředstaví Nicolas Cozza ani Jordan Ferri.
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Gomis - Chafik, Coulibaly, Écuélé Manga, Alphonse - Mama Baldé, Amalfitano, Ndong, Chouiar - Cádiz, Júlio Tavares
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Rulli - Souquet, Le Tallec, Hilton, Oyongo - Sambia, Savanier, Chotard - Mollet - Laborde, Delort
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.24 - 3.14 - 2.52
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Saint-Étienne - OGC Nice  (středa 19:00)
Fotbalisté Saint-Étienne v pátek přišli o svojí sedmizápasovou neporazitelnost a to by chtěli v souboji s Nice napravit. Hosté měli o poznání povedenější víkend, porazili Angers a upevnili si postavení ve středu tabulky. Les Aiglons mají domácím co oplácet, v loňské sezoně na ně ani jednou nevyzráli.

Nic se neděje. Saint-Étienne sice smolně prohrálo na půdě Rennes 1:2 (rozhodující branku vstřelil až ve třetí minutě nastavení Damien Da Silva) a přišlo o sedmizápasovou sérii neporazitelnosti, kouč Claude Puel ale nabádá ke klidu. Po jeho angažování se Les Verts rozjeli a konečně připomínají loňský tým, který pod bývalým úspěšným trenérem Jeanem-Louisem Gassetem vybojoval pohárové umístění.

Evropské poháry jsou i letošním cílem. Saint-Étienne sice po porážce v Roazhon Parku kleslo na deváté místo tabulky, ale ztráta na čtvrté místo činí jen dva body, na Ligu mistrů pak body čtyři. Ve vyrovnané francouzské soutěži je důležitý každý bod a obzvláště případná výhra nad Nice. Loni Les Verts svého soupeře doma porazili 3:0 a na jihu Francie skončilo utkání 1:1.

Nice pod Patrickem Vieirou letos pokračuje v nevyrovnaných výkonech, i když od listopadu přeci jenom zažívá povedenější období. Z posledních čtyř zápasů vyhrálo dvakrát a jednou remizovalo, porážku si připsalo pouze na hřišti favorizovaného Lyonu.

Claude Puel musí řešit hned několik nepříjemných absencí, mimo hru jsou zranění Monnet-Paquet, Cabaye, Abi, Saliba, Khazri i Debuchy. Aby toho nebylo málo, tak Saint-Étienne nepomůže ani vykartovaný Youssouf. Na straně Nice jsou jen tři ztráty, zraněné duo Herella s Pelmardem doplňuje potrestaný Dante.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Kolodziejczak, Perrin, Moukoudi - Trauco, Aholou, M'Vila, Silva - Nordin, Bouanga - Berić
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Atal, Lloris, Sarr, N'Soki - Lusamba, Cyprien, Lees-Melou - Ounas, Dolberg, Maurice
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.36 - 3.23
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - FC Nantes  (středa 21:05)
Minulé úterý nastoupil Neymar do utkání proti Realu Madrid v roli náhradníka, teď by měl v Parku princů proti Nantes hrát už od první minuty. Brazilská hvězda je zřejmě v plné kondici a nic by jí nemělo bránit představit se v plné síle. PSG by celkově tenhle zápas nemělo nijak podceňovat, neboť zezadu se na jeho první příčku tlačí Marseille.

Ta v úterý zvládla svůj souboj na půdě třetího Angers a dokonce se dostala pařížskému soupeři na dostřel. Konkrétně hovoříme už jen o dvou bodech! Musíme však zmínit, že svěřenci trenéra Thomase Tuchela mají toto klání ještě k dobru, navíc předešlou neděli bylo jejich utkání na půdě Monaca odložené. Čili stále můžou uzmout ještě šest bodů.

Velký přetlak má obecně PSG především v útoku. V aktuální chvíli je však v jeho podání situace možná ještě horší. Tedy v lepším slova smyslu, neboť Tuchel má mnohdy dilema, koho vůbec nasadit. V parádní formě jsou Ángel Di María i Mauro Icardi, v Madridu třeba skóroval Pablo Sarabia, jsou tu stále Neymar, Kylian Mbappé a Edinson Cavani.

Zapomínat by se nemělo ani na Juliana Draxlera, jenž se také ukázal v posledním soutěžním klání PSG. Tedy v tom v Lize mistrů. "On, Neymar i Pablo Sarabia přinesli po svém střídání na hřiště kvalitu," mnul si ruce domácí kouč. "Neymar byl šest týdnů zraněný, nebylo třeba riskovat. Jsme k sobě upřímní. Nebál jsem se jeho ztráty, jsme teď v dobré formě."

Tuchel nebude moci využít služeb vykartovaného Presnela Kimpembeho, je tedy skoro jisté, že na stoperu se objeví Marquinhos a Thiago Silva. Zdravotní potíže dlouhodobě sužují Thila Kehrera, mimo hru je také Ander Herrera, fit není ani Maxim Choupo-Moting. Definitivně je pak vyloučený start Marca Verrattiho, u něhož přetrvávají problémy s kolenem.

Nantes sice ještě nedávno nevykazovalo po jeden měsíc úplně nejlepší výsledky, v uplynulých dvou kolech však remizovalo v malém derby v Brestu, naposledy skolilo Toulouse, a stále se drží v horní polovině průběžného pořadí. V tomto utkání může na půdě jasného favorita pouze získat. Třeba jako v dubnu, kdy před vlastními fanoušky dokonce porazilo PSG o gól.

Jinak ovšem mají "Kanárci" se svým soupeřem doslova tristní bilanci. Před zmíněným překvapivým vítězstvím s ním padli hned sedmnáctkrát v řadě napříč všemi soutěžemi! Na pařížské půdě naposledy zvítězili v pravěkém roce 2002 v rámci Ligového poháru. Teď by měli nastoupit v poměrně silném složení, chybějí jim totiž pořád jen zranění Fábio a Marcus Coco.

Hosté by možná letos chtěli zaútočit na příčky zaručující evropské poháry. Museli by však asi přece jenom stabilizovat svou výkonnost. "Nebyl jsem spokojený s tím mačem, přestože jsme získali tři body," říkal po minulém skalpu Toulouse trenér Christian Gourcuff. "Měli jsme hodně šancí, než jsme vstřelili branku. Do té doby jsem se vážně nebavil," dodal.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Meunier, Marquinhos, Thiago Silva, Juan Bernat - Gueye, Paredes - Neymar - Di María, Icardi, Mbappé
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Appiah, Andrei Girotto, Pallois, Traoré - Touré, Abeid - Blas, Louza, Simon - Coulibaly
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.96 - 22.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Brestois - Racing Strasbourg  (úterý 19:00)
Brest i Strasbourg o víkendu prohrály a v úterním utkání mají co napravovat. Oba celky se nacházejí až ve druhé polovině tabulky, navíc se stejným počtem bodů. Vzájemná bilance hovoří jasně ve prospěch Racingu, avšak při poslední návštěvě stadionu Le Blé odjížděl s porážkou 1:2.

"Les Ty' Zefs" v pátek prohráli v Marseille a prodloužili svojí sérii bez vítězství už na čtyři ligová utkání. Olivier Dall'Oglio byl velmi zklamán, že jeho tým neudržel na jihu Francie nerozhodný výsledek, který tam vyrovnávací brankou dvě minuty před koncem zajistil Irvin Cardona. Marseille si hned o minutu později vzala vedení zpátky a tři body zůstaly domácím.

Nešlo o jedinou smolnou porážku, v minulých týdnech Brest podlehl těsně i PSG, rozhodující branku dali Pařížané až pět minut před koncem. To je pochopitelně velká škoda, protože mít jen o pár bodů více, byl by Brest v první polovině tabulky.

Porážku si o víkendu připsal i Racing, s Lyonem sice vedl, ale hosté dvěma zásahy skóre otočili a potvrdili roli favorita. Porážka s Lyonem neznamená žádnou katastrofu. Kouč Thierry Laurey pevně doufá, že jeho tým zopakuje podobný výkon jako v předchozích dvou vítězných zápasech proti Nimes a Amiens, ve kterých nastřílel shodně po čtyřech brankách.

Domácím bude chybět pouze Yoann Court a dramatická není situace ani na druhé straně barikády. Thierry Laurey se bude muset obejít bez Jeremyho Grimma a otazník visí nad startem Sanjina Prciće.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Perraud, Bain, Castelletto, Faussurier - Belkebla, Diallo - Lasne, Cardona, Autret - Charbonnier
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Lala, Simakan, Mitrović, Caci - Bellegarde - Sissoko, Thomasson, Fofana - Mothiba, Costa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.44 - 3.32 - 2.31
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Angers SCO - Olympique Marseille  (úterý 19:00)
Tohle zřejmě bude klíčová bitva v boji o podzimního vicemistra. Jestliže se u Marseille tohle postavení v tabulce před začátkem této sezóny dalo v podstatě předpokládat, u Angers je tato skutečnost hodně překvapivá. Jestli ještě chce klub z Bretaňského poloostrova usilovat do Vánoc o druhé místo, měl by svého soupeře, na nějž ztrácí čtyři body, porazit.

Olympique je aktuálně ve velmi dobré pohodě a dokonce se mu daří stíhat i vedoucí PSG. Pařížský rival je mu vzdálený už jen na rozdíl pěti bodů, na druhou stranu ten má ještě zápas k dobru. Každopádně hosté by bezpochyby rádi prodloužili svou sérii čtyř vítězných zápasů také v Angers. "Chci být druhý co nejdéle," říkal marseillský kouč André Villas-Boas.

Jeho mužstvo minulý pátek předvedlo parádní výkon proti Brestu. Za celý zápas vyprodukovalo hned třicet čtyři střel! Přesto tři body muselo dolovat až v samotném závěru. "Jsme povinni vyhrávat, dokud nebude náš náskok pohodlnější. Někteří naši sokové ještě hrají proti PSG. Mohli bychom tedy odskočit," přál by si André Villas-Boas.

Klíčovou postavou pro marseillský úspěch proti Brestu byl Nemanja Radonjič. Jako střídající hráč vběhl na plac až zhruba čtvrthodinu před koncem a nakonec zaznamenal vítěznou trefu. "Byl zklamaný, že už předtím proti Toulouse nenastoupil od začátku. Skvěle k fotbalu přistupuje. Ukázal, že hráči z lavičky mohou rozhodovat," těšilo hostujícího kouče.

Pokud se OM podaří v Angers aspoň plichtit, nemělo by už mít se zachováním své druhé pozice do konce podzimní části výraznější potíže. Sice ho ještě čeká souboj s Bordeaux, ale také ty v Métách a s Nimes, s celky z chvostu tabulky. "Našim cílem bude vybudovat si dostatečný odstup od našich pronásledovatelů," ujišťoval André Villas-Boas.

Minulé čtyři vzájemné duely mezi oběma soupeři skončily vždy remízou. Angers skolilo Marseille naposledy v roce 2015, na nejvyšší úrovni to byl jeho historicky jediný skalp. "Stále jsme v top trojce," upozorňoval po prohře na půdě Nice trenér Stéphane Moulin, jehož v poslední době trápily některé absence. Tohle umístění je pro něj zatím senzační.

Marseille se po suspendaci konečně navrátil taktéž Álvaro González, její jedinou ztrátou je tak ta dlouhodobá v podobě Floriana Thauvina. Domácí jsou na tom hůře, co se počítání chybějících hráčů týče. Vrátit by se sice měl Rachid Alioui, nicméně zranění jsou Wilfried Kanga, Ismaël Traoré i Casimir Ninga, nejistý je start u Stéphaneho Bahokena.
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Butelle - Manceau, Ismaël Traoré, Thomas, Aït-Nouri - Fulgini, Santamaria, Mangani - Mathias Lage, Alioui, Capelle
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Sakai, Kamara, Čaleta-Car, Amavi - Rongier, Strootman, Sanson - Sarr, Benedetto, Payet
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.16 - 3.28 - 2.48
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Girondins Bordeaux - Nîmes Olympique  (úterý 19:00)
Bordeaux by se po roční pauze zcela jistě rádo vrátilo do evropských pohárů a v tomto ročníku nejvyšší francouzské soutěže se mu daří celkem slušně. V dosavadních patnácti zápasech vybojovalo solidních třiadvacet bodů a nachází se na pátém místě tabulky jen o bod za třetím Angers. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita proti Nîmes, které má zcela jiné starosti a je až devatenácté s dvanácti body pouze o skóre před posledním Toulouse.

Girondins těží především z domácího prostředí, před vlastními fanoušky dokázalo zvítězit třikrát za sebou. Po úspěchu ve 3. kole ligového poháru s Dijonem (2:0) dokázalo přehrát Nantes (2:1) a před zhruba deseti dny našlo recept také na houževnaté Monako (2:1). V posledních dvou venkovních duelech vždy získalo bod za nerozhodný výsledek 1:1 a to jak v Nice, tak i v Remeši, proto si vytvořilo šňůru pěti utkání bez porážky v řadě za sebou.

Olympique se naopak v Ligue 1 trápí, z tříbodového úspěchu se naposledy radovali před téměř dvěma a půl měsíci, v 6. kole porazili právě Toulouse nejtěsnějším poměrem 1:0. Od té doby si připsali na konto čtyři výhry a čtyři porážky. Asi nejcennější výsledek zaznamenali v Lille (2:2), největší prohru utrpěli ve Štrasburku (1:4). Tento víkend přivítali Méty, herně měli lehce navrch, ale museli se spokojit s nerozhodným výsledkem 1:1.

"Rychle jsme inkasovali a to je pak vždy těžké, ještě když hrajete s týmem, jenž shodně bojuje o setrvání mezi elitou. Jsem moc rád, že se nám po zlepšeném výkonu ve druhém poločase podařilo vyrovnat, na druhou stranu jsme si již více nezasloužili. Postupně nám docházely síly, i přesto jsme ukázali týmového ducha a bojovali až do samotného konce," vyjádřil se po sobotním střetnutí hostující trenér Bernard Blaquart.

Tomu dlouhodobě schází Dépres vinou poraněných kolenních vazů, připraveni nebudou ani Sainte-Luce s Landrem. V souboji s Métami utrpěl zranění stehenního svalu Ripart, ovšem nejedná se o nic vážného, a proto by šestadvacetiletý útočník měl být připraven nastoupit. Domácí kouč Paulo Sousa nenasadí Brianda, na trávník se zřejmě nepodívá ani Kamano.

Trest za žluté karty si navíc budou odpykávat Tchouaméni s Benitem, naopak po více než třech a půl měsících byl poprvé nominován obránce Sabaly, jelikož musel podstoupit operaci kolene. V loňských vzájemných střetnutích bylo překvapivě úspěšnější Nîmes, které proti Bordeaux vybojovalo čtyři body po výsledcích 3:3, 2:1.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Pablo, Koscielny, Mexer - Savaly, Otávio, Bašič, Kalu - Ui-Jo, Préville - Maja
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Miguel, Martínez, Briancon, Alakouch - Valls, Deaux, Sarr - Philippoteaux, Ripart, Ferhat
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.34 - 4.18
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - Lille OSC  (úterý 21:05)
Úterní večer nabídne ve Francii utkání dvou pohárových aspirantů a účastníků Ligy mistrů - Lyonu a Lille. Jde o 91. vzájemné střetnutí, tentokráte okořeněné postavou Rudiho Garcii. Francouzský kouč zažil nejúspěšnější trenérská léta právě v Lille, se kterým získal v roce 2011 mistrovský titul. O něco podobného by se rád pokusil i s Lyonem, avšak na čelo jeho nový tým už hodně ztrácí.

"Existuje mnoho podobností mezi OL a LOSC," prohlásil na tiskové konferenci kouč hostů Christophe Galtier. Lille loni skončilo na druhém místě, Lyon na třetím. Aktuálně má každý z nich 22 bodů a rozdíl činí jen větší počet vstřelených gólů na straně Lyonu.

Začátek sezony se nepovedl ani jednomu z nich, ale především u domácích Les Gones se začalo blýskat na lepší časy. Lyon z posledních pěti kol vyhrál čtyřikrát, ale ligovou bilanci poněkud kazí situace v Lize mistrů. Po porážce v Petrohradu spadl francouzský celek na třetí místo a situaci nemá před posledním zápasem ve svých rukou. Milionářská soutěž je na programu už příští týden a Les Gones do té doby čekají dva duely Ligue 1 - první proti Lille a o víkendu na půdě Nimes. Úterní zápas bude pro Lyon speciální v mnoha ohledech. Od té doby, co se přestěhoval na nový stadion, doma Lille nikdy neporazil, ale nyní si pod vedením bývalého trenéra LOSC Rudiho Garcii věří, navíc v zádech má víkendovou výhru nad Racingem Strasbourg 2:1.

Hodně za očekáváním je i Lille, to o víkendu vyhrálo po třech kolech, když nejtěsnějším výsledkem porazilo Dijon. Christophe Galtier doufá, že jeho tým už se bude jenom zlepšovat a stoupat tabulkou. "Minulý rok jsme vybojovali druhé místo, ale v letošním roce došlo ke změnám. Zopakovat to bude velmi obtížné, protože to všichni očekáváme," připomněl hostující lodivod Galtier.

Dogy se už můžou koncentrovat výhradně na francouzskou soutěž, protože v Lize mistrů ztratily veškeré šance na postup. V Lyonu na novém stadionu sice nikdy neprohrály, ale v letošní sezoně na venkovní výhru stále čekají. Trenér Galtier se bude spoléhat na Loica Rémyho, který má proti svému bývalému týmu skvělou bilanci - v lize mu nastřílel už šest gólů.

Lyonu bude scházet Dubois a také potrestaný Marcal. Rudi Garcia se musel o víkendu obejít bez Memphise Depaye a jeho start proti LOSC je stále nejistý, stejně jako ten Aouarův a Mendesův. Ani Dogy nebudou kompletní, v Lyonu se určitě nepředstaví Timothy Weah a nejspíše i Soumaoro.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lopes - Koné, Denayer, Andersen, Rafael - Reine-Adélaïde, Tousart, Lucas - Cornet, Dembele, Traoré
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, Fonte, Gabriel, Bradarić - Soumaré, André - Ikoné, Yazici, Bamba - Osimhen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.48 - 3.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain14110330:833
2.Olympique Marseille1584320:1828
3.Angers SCO1573519:1924
4.Montpellier HSC1565418:1223
5.Girondins Bordeaux1565421:1723
6.FC Nantes1572614:1423
7.Olympique Lyon1564524:1522
8.Lille OSC1564519:1522
9.AS Saint-Étienne1564516:1922
10.Stade Rennes1463519:1621
11.Stade Reims1556411:821
12.OGC Nice1562720:2220
13.Racing Strasbourg1553716:1618
14.AS Monaco1453621:2418
15.Stade Brestois1546516:1918
16.Amiens SC1544719:2816
17.FC Metz1536613:2015
18.Dijon FCO154389:1615
19.Nîmes Olympique1426612:1812
20.Toulouse FC1533916:2912

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Co to, sakra je? Tolik gólu v L1 nepadá.

Reagovat
Han střelil první

No však už to nahrazuje jedna holomajzna. Já si snad nikdy nevyberu dobrý match.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak gól padl, pěkně komický + Debois několik měsíců out, uvidíme co Koné...

Reagovat
Han střelil první

U Koného to vypadalo jenom na zvrtnutý kotník a strašnou komedii z jeho strany, ale kdo ví...

Reagovat
REPLIKATOR

Nevím jak vám, ale mně ten Denayer přijde jako tragický stoper.

Reagovat
Jan Horáček

V pondělí večer hrálo doma Porto - poloprázdný stadion. Včera hrál doma Lyon proti Lille - poloprázdný stadion. Různé ty pondělní dohrávky - poloprázdné stadiony. Proč se ta kola neodehrají v jednotných termínech jako kdysi (např. Bundesliga 15:30 ) a televize pak ty zápasy nevysílá ze záznamu ?

Reagovat
Seydou Doumbia

Ligue 1 má ted vložené kolo v týdnu nikoli dohrávku. Na oficiální návštěvu proti Lille stále čekám. V té německé lize se proti pondělním duelům protestovalo, když fans Eintrachtu zaházeli stadion Mainzu v pondělí pyrotechnikou a patnáct minut se nehrálo. Naštěstí to v Německu platí už jen na příští sezonu. Proč se nehrají všechny zápasy v 15:30? Jednoduše kvůli penězům. Lidé, kteří chtějí sledovat více zápasů v kole se málokdy vyhnou tomu, aby se výsledek dalšího duelů nedozvěděli než třeba dojedou ze stadionu domů. Podle mě to ani nechtějí tahle dělat. No a kdo by se koukal na zápas, kde člověk ví přesný výsledek? Já tedy ne. Několik x jsem využil stárnku footballfullmatch, protože jsem třeba byl v práci a nemohl vidět daný zápas. Jenže někdy se prostě ten výsledek dozvíš dříve a potom to nemá smysl sledovat.

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele