Ligue 1 - preview 14. kola

22.11.2019, 08:32, aktualizováno 24.11.2019, 08:43
Previews
Olympique Marseille cestuje do Toulouse a v případě výhry se dostane zpět na druhé místo před Angers. Po špatném začátku se rozjelo Saint-Étienne a nyní hostí Montpellier, Bordeaux bude měřit síly s AS Monaco...
Girondins Bordeaux - AS Monaco  (neděle 15:00)
Pokračovat v dobrých výsledcích hodlá po reprezentační pauze AS Monako. Knížata se zvedají a jistě postupují do první poloviny tabulky a dál k evropským pohárům. V neděli odpoledne je ale čeká těžký soupeř. Ani Girodins Bordeaux se nevzdává možnosti hrát příští rok evropské poháry, navíc proti Monaku bude mít výhodu domácího prostředí stadionu Nouveau Stade de Bordeaux. Zároveň proti sobě stanou dva portugalští stratégové - Paulo Sousa a Leonardo Jardim.

Domácí ztrácejí na evropské poháry jen dva body, ale ve vyrovnané Ligue 1 je každý soupeř těžkým protivníkem, o Monaku to pak platí dvojnásob. Každopádně Girodins doma porazili před přestávkou Nantes 2:0 a následně remizovali v Nice 1:1.

Portugalský manažer Paulo Sousa však stále není spokojen s výsledkovou kontinuitou. Bordeaux pod jeho vedením nedokázalo slepit dvě ligová vítězství v řadě a úspěch takřka vždy vystřídal neúspěch. Ani proti Monaku nebude Bordeaux usilovat o druhou výhru v řadě, na druhou stranu ale může prodloužit soutěžní neporazitelnost už na čtyři zápasy. Připomeňme, že domácí před necelým měsícem porazili v Coupe de la ligue Dijon 2:0.

Bordeaux během reprezentační přestávky také vyřešilo jeden problém, definitivně se rozloučilo s Younoussem Sankharém, který byl vyřazen z týmu. Senegalský fotbalista po vzájemné dohodě ukončil s Girodins smlouvu.

AS Monako se těší zlepšeným výsledkům a konečně se zdá, že zažehnalo dlouho trvající krizi. Loni se Knížata zachraňovala a letos dlouho čekala na první vítězství. Opět se přitom spekulovalo o odvolání Leonarda Jardima, avšak v sedmém kole se vše zlomilo. Monako poprvé v sezoně vyhrálo a od té doby zaznamenalo další čtyři výhry. K tomu přidalo i postup v Coupe de la Ligue přes Marseille. Před reprezentační přestávkou porazila Knížata Dijon 1:0 a na Ligu mistrů ztrácejí z jedenácté pozice jen tři body.

Zranění do hry nepustí Yacina Adliho a hrát nebude ani suspendovaná trojice Mexer, Jovanović, Otávio. Stále hodně široká je marodka Monaka, kouč Jardim se bude muset obejít bez Geubbelse, Subašiće, Jovetiće, Onyekurua, Glika a potrestaného Silvy. Otazníky se vznášely i nad startem Fábregase, nicméně španělský tvůrce hry by nakonec měl být připraven.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Pablo, Koscielny, Kwateng - Benito, Tchouameni, Bennasser, Kamano - Ui-Jo, Préville - Briand
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Maripán, Jemerson, Mukinayi - Martins, Fábregas, Bakayoko, Golovin, Ballo-Touré - Slimani, Yedder
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.17 - 3.51 - 2.36
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Saint-Étienne - Montpellier HSC  (neděle 17:00)
Léčba pod Claudem Puelem zabrala a Saint-Étienne pod jeho vedení neprohrálo už devět soutěžních zápasů v řadě. Vzestup Les Verts se pochopitelně promítl i do tabulky, kde mají stejný počet bodů jako třetí Angers. Co však s týmem udělala reprezentační přestávka? To nám ukáže utkání proti Montpellieru, který si také nevede špatně.

Jaký to rozdíl oproti začátku sezony, kdy tým vedl Ghislain Printant. Na úspěchy svého předchůdce Jeana-Louise Gasseta nedokázal ani v nejmenším navázat a po sérii špatných výsledků byl nahrazen Claudem Puelem. Pro Saint-Étienne to byla trefa do černého, protože výsledky se rázem otočily o 180 stupňů.

Od konce září klub ani jednou neprohrál, v tabulce Ligue 1 postoupil už na čtvrté místo a ve hře o postup je také v Evropské lize. Les Verts ve své skupině zaujímají až třetí místo, ale pokud ve čtvrtek porazí Gent, budou mít ještě reálnou šanci se do jarních bojů kvalifikovat.

Reprezentační přestávka zastihla Saint-Étienne poněkud nevhod, kouč Claude Puel ale doufá, že série bez porážky bude i nadále pokračovat, byť Montpellier představuje obtížného soupeře. Les Verts ho totiž doma od roku 2016 neporazili.

Obecně padá v těchto vzájemných zápasech jen velmi málo branek. Montpellier v minulé sezoně na stadionu Geoffroye Guicharda zvítězil 1:0 a maximálně jedna branka padla i v dalších třech duelech předtím. Teď mají oba celky velice dobrou formu. Montpellier před přestávkou porazil Toulouse hladce 3:0 a stále je v kontaktu s pohárovými pozicemi. Oba celky od sebe také dělí pouhé dva body.

Les Verts v utkání nepomohou zranění Monnet-Paquet, Cabaye, Abi a Saliba, nejistý je i start někdejšího francouzského reprezentanta Yanna M'Vily. Beze ztrát se neobejde ani druhá strana, HSC nebude moci nasadit Ferriho a Cozzu.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Kolodziejczak, Perrin, Fofana - Trauco, Aholou, Youssouf, Bouanga - Boudebouz - Hamouma, Khazri
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Rulli - Mendes, Hilton, Congré - Souquet, Tallec, Savanier, Oyongo - Mollet - Delort, Laborde
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.55 - 3.25 - 3.09
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
Protože Angers v sobotu večer skolilo Nimes, aby se Marseille vyhoupla zpátky na druhé místo, potřebuje nutně zvítězit na půdě Toulouse. Tam bude muset vyřešit hlavně otázku defenzivní řady, neboť se musí vypořádat s některými absencemi. Na svého protivníka v posledních dvou sezónách uměla, porazila ho ve všech čtyřech případech.

Pro Toulouse není francouzský gigant z jihu Francie vůbec oblíbeným soupeřem. V rámci Ligue 1 ho totiž skolilo naposledy v roce 2012, tedy před čtrnácti vzájemnými duely. Ještě se mu podařilo uzmout vítězství v roce 2016, tehdy se ale jednalo o měření sil v Coupe de la Ligue. I kvůli téhle bilanci je OM pasováno v Okcitánii do role mírného favorita.

Hostující lodivod André Villas-Boas nebude mít k dispozici hned tři vykartované hráče, bohužel pro něj se jedná vždy o obránce. Chybět budou Álvaro González, Duje Čaleta-Car i Jordan Amavi, dlouhodobě mimo hru je jinak i Florian Thauvin. Alespoň že se po suspendaci navrátí Hiroki Sakai, který by měl očekávaně nastoupit na levém kraji zadní řady.

Stoperskou dvojici pak zřejmě utvoří Lucas Perrin a Boubacar Kamara, pravou lajnu asi obsadí Bouna Sarr. "Boubacar i Lucas se navzájem znají velmi dobře," ujišťoval André Villas-Boas, že k problémům v sehranosti by dojít nemělo. "Neměli jsme sice moc času s nimi pracovat, a i když Lucas letos hrál jen tři zápasy, vedl si v nich slušně."

Olympique, který před reprezentační přestávkou zvládl ostře sledovanou bitvu s Lyonem a urval již své třetí vítězství z posledních čtyř ligových pokusů, si uvědomuje, že situace není ideální. "Lepší by bylo nastoupit v plné síle. Sakai se navíc vrátil až v pondělí, Kamara dokonce ve čtvrtek. Práce s obranou bude ta nejdůležitější," dodal Portugalec.

Hosté sice letos zaznamenali pár nečekaných výsledkových výpadků, padli například doma s Remeší nebo v Amiensu, jinak však směřují dobře za svým cílem. A to vrátit Ligu mistrů na Stade Vélodrome. "Jsme v obtížné situaci, to je jasné. Někdy vás donutí vyzkoušet nové hráče. Takto Perrin v podstatě prožil debut v Ligue 1," připomínal marseillský kouč.

Toulouse prakticky po celou dobu tohoto ročníku balancuje na hranici sestupového pásma. Přišla tedy na řadu výměna trenéra, Alaina Casanovu nahradil Antoine Kombouaré, ani pod jeho vedením ovšem výrazné zlepšení na řadu nepřišlo. Aktuálně má v lize TFC na svém kontě sérii čtyř porážek z předchozích pěti klání, tři body urvalo pouze proti Lille.

Hlavně v bránění Kombouarého mužstvo výrazně zaostává. S pětadvaceti inkasovanými góly je na tom nejhůře z celého dvacetičlenného pelotonu Ligue 1. "Reprezentační přestávka nám pomohla," uvedl domácí stratég. "Vůbec jsem nebyl spokojený s naším minulým výkonem v Montpellieru. Odvedli jsme ale nyní hodně práce a chceme to proti OM dokázat."
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Reynet - Moreira, Rogel, Isimat-Mirin, Sylla - Dossevi, Kone, Sangaré, Gradel - Sanogo, Koulouris
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Sarr, Perrin, Kamara, Sakai - Rongier, Strootman, Sanson - Lopez, Benedetto, Payet
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.28 - 3.51 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Olympique Lyon - OGC Nice  (sobota 17:30)
Olympique Lyon má teď před sebou hodně důležitý týden. V sobotu se doma představí proti OGC Nice a už ve středu nastoupí v Petrohradu ke klíčovému zápasu Ligy mistrů. Ve francouzské lize patří Lyonu až čtrnácté místo, takže tři body proti hostům z Azurového pobřeží jsou nutností.

Lyon před nedávnem vyměnil trenéra a místo odvolaného Sylvinha se ujal kormidla Rudi García. V Ligue 1 nezačal úplně nejlíp a remíza 0:0 s Dijonem byla pro Les Gones další ztrátou, postupně se však výkony zlepšovaly a následovaly výhry nad Métami a Toulouse. Před reprezentační přestávkou ale Lyon opět prohrál, když se Garciovi nevydařil návrat do Marseille, svého bývalého působiště. Lyon na Stade Vélodrome podlehl 1:2 a na svůj postup tabulkou si musí opět počkat.

I přes nelichotivou situaci v domácí soutěži si Rudi García může připsat první velký úspěch. Pokud Lyon ve středu zvítězí v Petrohradu, zajistí si postup do jarního osmifinále.

Ještě než utkání v Petrohradu vypukne, čeká na Les Gones soupeř z Nice a tomu mají co oplácet. Vždyť poslední dva vzájemné souboje ovládli Aiglons. Od roku 2015 vyhrál Lyon jen dva zápasy z devíti pokusů.

Přitom OGC se nijak zázračně nedaří, v tabulce má jen o bod více než Lyon. Před reprezentační přestávkou sice dva zápasy v řadě neprohrál, ale předtím čekal na výhru pět zápasů. Útok na pohárové pozice se tak výběru Patricka Vieiry dvakrát nedaří a znovu ho straší nešvar z předchozích sezon a sice velká nevyrovnanost výsledků. Patrick Vieira se u vedení stále těší velké důvěry, ale nutno podotknout, že současné třinácté místo je prozatím zklamání.

Citelnou ztrátu v ofenzívě hlásí Olympique Lyon, kterému bude chybět Memphis Depay. K dispozici nebude také Houssem Aouar a start trojice Traoré, Marcal, Tete je nejistá. Jedno zranění registruje Nice, potíže má Alexis Claude Maurice a karetní trest si odpykává Youcef Atal.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lopes - Koné, Denayer, Andersen, Dubois - Mendes, Tousart - Cornet, Reine-Adeilade, Traoré - Dembélé
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Burner, Herelle, Dante, N'Soki - Tameze, Cyprien, Lees-Melou - Ounas, Dolberg, Ganago
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.30 - 6.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Brestois - FC Nantes  (sobota 20:00)
Malým bretaňským derby vstoupí do rozjetého ligového dění po reprezentační přestávce mužstva Brestu a Nantes. Oběma celkům se v uplynulých dvou kolech výsledkově nedařilo, hosté dokonce pokazili ještě i předchozí dva duely. Domácí získali dosud o dva body méně než jejich soupeř, čili jedině tříbodový rezultát je posune v tabulce právě před ně.

Brest každopádně před dvěma týdny nesehrál vůbec špatné utkání proti PSG. Ještě pět minut před koncem totiž držel s francouzským gigantem velmi cennou remízu. "Byla velká škoda tohle ztratit," hlesl po těsné porážce kouč Olivier Dall'Oglio. "Jsme sice zklamaní, jak jsme dopadli, ale rozhodně ne tím, jak jsme hráli. Víme totiž, čeho je PSG schopné."

Zatím se jeho svěřenci pohybují v klidném středu průběžného pořadí, od barážové příčky je dělí pětibodová mezera. Měli by však bezpochyby po neúspěších s PSG a také v předminulém klání v Amiens co nejrychleji zabrat, jinak jim bude sestupové pásmo znovu pořádně blízko. S Nantes se Brest střetl naposledy v roce 2010, tehdy ho skolil hned o čtyři góly.

Tenhle duel je však už poměrně dávnou minulostí, stejně jako jejich měření sil na vůbec nejvyšší úrovni, které se konalo v březnu roku 1993. Od té doby se v Ligue 1 oba celky nepotkaly. "Ze zápasu proti PSG jsme si odnesli několik pozitiv. Dodržovali jsme taktické pokyny, byli jsme odvážní i disciplinovaní. Byl jsem spokojený," dodal Dall'Oglio.

Hosté se jednu dobu pohybovali dokonce na druhém místě hned za vedoucím PSG, jenže od půlky října utrpěli hned čtyři porážky a spadli o několik pater níže. Před vlastními fanoušky před mezinárodní pauzou nestačili doma ani na Saint-Étienne. "Bylo to obtížné utkání. Byli jsme nervózní, i když jsme vsítili hned dvě branky," hodnotil trenér Christian Gourcuff.

Ten si moc dobře uvědomuje, že z dosud krátké krize se jeho tým musí dostat co nejdříve, jinak by se mohla přeměnit záhy v dlouhou a nepříjemnou. "Náš balanc je nějakou chvíli vachrlatý. Je na mančaftu, aby konečně reagoval," pokračoval Gourcuff. "Bylo nepříjemné ztratit před reprezentačním obdobím, kam odešlo několik mých hráčů," zakončil.

SB29 již vzhlíží k návratu maroda Paula Lasneho, ten ale spíše bude k dispozici až pro příští kolo, fit není ani Cristian Battocchio, otazník pak visí nad startem Harise Belkebly. "Kanárci" se musejí vypořádat s absencemi disciplinárně potrestaného Nicolase Palloise a Andreie Girotta, zranění jsou jinak taktéž jejich spoluhráči Dennis Appiah, Rene Krhin a Fábio.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Faussurier, Castelletto, Bain, Belaud - Diallo, N'Goma - Court, Autret, Grandsir - Charbonnier
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Traoré, Basila, Wagué, Moutoussamy - Abeid, Touré - Louza, Benavente, Simon - Coulibaly
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.19 - 2.93
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dijon FCO - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Vzájemná bilance Dijonu a Rennes je od roku 2011 velmi vyrovnaná, přesto mají oba celky diametrálně odlišné cíle. Zatímco Dijon se chce především zachránit, Rennes by rádo zopakovalo účast v evropských pohárech. V tuto chvíli však ani jeden na svůj cíl nedosahuje.

Dijonu patří po třinácti kolech barážové osmnácté místo, ale dobrou zprávou je, že se v posledních dvou měsících přeci jen začalo výsledkově dařit. Od září Hořčice nasbírali do ligové tabulky dvanáct bodů a takovým symbolickým vrcholem byla výhra nad PSG 2:1. Výsledek proti Pařížanům nikdo nečekal, na druhou stranu klub na to nedokázal navázat a následující kolo prohrál v Monaku 0:1.

Před reprezentační přestávkou to byl pro Dijon obtížný los. Připomeňme také, že Hořčice remizovaly na Lyonu 0:0 a pochlubit se mohou dalšími zajímavými výsledky. Důležitější zápasy ale mají teprve před sebou a duel se Stade Rennes je jedním z nich. Právě s tímto soupeřem má Dijon vyrovnanou vzájemnou bilanci a doma ho naposledy dokázal dvakrát porazit.

Jestli ale někomu může reprezentační přestávka uškodit, pak právě Rennes. Bretaňský celek se poslední dobou trápil, měl sedm ligových zápasů bez vítězství, ovšem minulá dvě kola zvládl stoprocentně. Porazil jak Toulouse 3:2, tak Amiens 3:1 a zastavil do té doby nepříjemný pád tabulkou. Dvě výhry v řadě znamenají ve francouzské lize vždycky velkou vzpruhu a kouč Julien Stéphan doufá, že jeho tým na Dijonu přidá i třetí výhru. Má to však háček, od roku 2011 tam Rennes nevyhrálo. Navíc se musí obejít bez Johanssona, Camavingy a potrestaného Bourigeauda.

Co se týče absencí, Dijon je na tom o dost hůře. Zdravotní potíže mají Marié, Aguerd, Loiodice, Coulibaly a Muzinga. Cádize zas do hry nepustí karetní trest.
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Gomis - Mendyl, Manga, Lautoa, Chafik - Chouiar, Balmont, Ndong, Amalfitano - Tavares, Mavididi
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mendy - Traoré, Gelin, Gnagnon, Morel - Silva, Grenier - Raphinha, Castillo, Niang - Hunou
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.94 - 3.29 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Metz - Stade Reims  (sobota 20:00)
Méty v podstatě neustále balancují na hranici sestupového pásma. Před reprezentační pauzou uhrály cenné remízy s Montpellierem i Lille, rády by však konečně bodovaly také naplno. Jedině vítězství je totiž může katapultovat dále od červených příček. Doma nyní přivítají v horní polovině tabulky pohybující se Remeš, která by už také potřebovala zabrat.

Domácí v uplynulých třinácti kolech urvali výhru jen třikrát, a to hlavně díky tomu, že začátek sezóny měli docela těžkopádný, ačkoli v úvodních dvou kolech remizovali se Štrasburkem a skolili Monaco. Nedaří se jim nějakým způsobem udělat delší šňůru lepších výsledků, konstantní výkonnost je něco, na co dosud pouze marně čekají.

Na druhou stranu kouč Vincent Hognon nevidí situaci tak tragicky. A třeba po minulém klání s LOSC byl se získaným bodem spokojený. "Viděli jsme na hřišti mužstvo, které hrálo hluboko odzadu a šlo si za plichtou," říkal. "Vzhledem k okolnostem jsme odehráli slušné utkání. Byli jsme stále zasaženi autonehodou Kévina N'Dorama a Manuela Cabita."

Druhý jmenovaný byl propuštěný z nemocnice teprve před pár dny, podstupoval operace. Po nepříjemné události ve stoosmdesátikilometrové rychlosti za hodinu údajně dokonce neměl cit ve svých nohou. Aktuálně u něj probíhá rehabilitace, těžko říci, kdy se vrátí na trávníky. Naopak jeho spolujezdec N'Doram neutrpěl vážná zranění a měl by být připraven.

Les Grenats jinak zřejmě budou postrádat Johna Boyeho, kotník si před několika dny poranil i jiný marod Thomas Delaine, a v případě, že by nemohl do hry naskočit, zastoupil by ho s velkou pravděpodobností Matthieu Udol. Hrát by jinak měl pochopitelně Habib Diallo, nejlepší střelec týmu, o jehož služby se údajně zajímá několik anglických klubů.

Remeš se ještě nedávno držela na samotných čelních pozicích, protože však ze zápasů s Nîmes, v Nice a proti Angers vydolovala jen dva body, propadla se tabulkou dolů. "Nevytvořili jsme si šance. Bylo to frustrující," nebyl spokojený trenér David Guion. "Angers se opravdu dobře bránilo, věděli jsme, že tomu tak bude. Byla to šachová partie."

Hostům se pořád nestačil dát do kupy Konan, jenž vynechal poslední dva ligové mače kvůli poraněnému kolenu, zdravý není dlouhodobě ani Arbër Zeneli, který si v červnu přivodil ošklivé zranění a přetržený přední zkřížený vaz v koleni stále léčí. Údajně se chystá již návrat Tristana Dingomého, asi ale stále zůstane mimo hru, nejistý je start Boulayeho Diy.
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Centonze, Sunzu, Fofana, Udol - Maïga, Angban, Gakpa - A. Traoré II, Diallo, Nguette
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajkovič - Foket, Abdelhamid, Disasi, Kamara - Romao, Chavalerin - Oudin, Cafaro, Doumbia - Suk
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.27 - 2.95 - 2.64
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Angers SCO - Nîmes Olympique  (sobota 20:00)
Nîmes má na svém kontě nejmenší počet vítězství ze všech účastníků Ligue 1, a i proto se nachází na samotném dně tabulky. Na tříbodový výsledek čeká už od září, je v tomto ohledu v jakési křeči a svou situaci by rádo napravilo v Angers. Jenže tým z Bretaňského poloostrova bude bezpochyby obtížnou překážkou, doma totiž ze sedmi klání hned pětkrát zvítězil.

Domácí i nadále patří k možná vůbec největšímu překvapení letošní sezóny. Jestli jim forma vydrží alespoň do konce podzimní části, ukáže až čas. Každopádně vedení, fanoušci, hráči i samotný trenér Stéphane Moulin si před startem nového ročníku určitě nepředstavovali, že by se v tabulce po třinácti odehraných kolech mohli nacházet na skvělém třetím místě.

Ačkoli v říjnu Les Scoïstes prožívali trochu hlušší období, neboť nebodovali v utkáních s PSG a Brestem, od té doby se zase dostali do lepší pohody a v uplynulých třech kolech získali pět bodů. Nestáli proti nim přitom úplně snadní soupeři. V Montpellieru a v Remeši remizovali, před vlastními fanoušky skolili nejtěsnějším možným způsobem Štrasburk.

Určité problémy však Angers přece jenom dělá poslední dobou ofenziva. Během minulých pěti zápasů nejvyšší soutěže skórovalo jen jednou. Střelecky vyšlo naprázdno i před reprezentační přestávkou s Remeší. "Chtěli jsme vyhrát," ujišťoval Moulin. "Není naším cílem skončit na druhém či třetím místě. Hráči si však tohle umístění užívají."

Nově se bude muset vypořádat s absencí v podobě Angela Fulginiho, jenž byl naposledy vyloučený, a vyfasoval tedy disciplinární trest, pořád nebude k dispozici Stéphane Bahoken, šanci v základu by tak zase měl dostat Rachid Alioui. Chybět bude jistojistě i Wilfried Kanga, otazník pak visí nad startem záložníků Vincenta Manceaua a Pierricka Capelleho.

"Krokodýli" se loni pohybovali v klidném středu tabulky, letos ovšem píšou trochu jiný příběh. Jako by se potvrzovalo nepsané pravidlo, že pro nováčka není tak těžké zachránit se v premiérovém ročníku po postupu z nižší ligy, avšak složitější je udržet se pro sezónu následující. Situace však pro ně není bezvýchodná. Není důvod k náhlé panice.

Před dvěma týdny předvedlo Nîmes mizerný výkon na půdě Štrasburku. Prohrálo tam o čtyři branky. "Nebojím se víc než na začátku. Známe své nedostatky a budeme na nich pracovat," říkal Bernard Blaquart. Ten nebude mít k dispozici vykartovaného Floriana Miguela, zranění jsou pak Clément Depres a Paul Bernardoni, nenastoupí ani Lamine Fomba.
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Butelle - Bamba, Ismaël Traoré, Thomas, Aït Nouri - Mathias Lage, Santamaría, Mangani - Thioub, Alioui, Ninga
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Dias - Alakouch, Briancon, Martinez, Paquiez - Sarr, Deaux, Valls - Ferhat, Ripart, Philippoteaux
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.86 - 3.63 - 4.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Amiens SC - Racing Strasbourg  (sobota 20:00)
Amiens se se Štrasburkem nacházely jen těsně nad sestupovým pásmem po třinácti odehraných kolech. Aby se mohly odpoutat od červených příček o něco dále, potřebovaly by bodovat naplno, a to se jim letos shodně podařilo jen čtyřikrát. Před reprezentační přestávkou si vedly odlišně. Zatímco domácí venku padli, hosté před vlastními fandy uspěli.

Především Štrasburk naposledy předvedl takový výkon, jakým by se chtěl bezpochyby prezentovat po celou dobu sezóny. Mužstvo, které prožilo složitý začátek i kvůli snaze prokousat se do základních skupin Evropské ligy, do této chvíle nijak nezářilo. Nicméně poměrně suverénní vítězství nad Nîmes mu sebevědomí rozhodně pozvedlo.

Hosté by se chtěli dlouhodobě pohybovat v horní polovině tabulky, zatím jsou ovšem v její druhé polovině. "Hráli jsme opravdu dobře, fyzicky jsme byli lepší," mnul si ruce kouč Thierry Laurey. "Nîmes nepůsobilo nebezpečně. Klidně jsme mohli po poločase vést o více jak dvě branky. Bylo to vystoupení, jenž muselo určitě uspokojit naše fanoušky."

Le Racing stále nemůže spoléhat na služby Jérémyho Grimma, zřejmě asi v Amiensu nenastoupí ani zraněný Sanjin Prcić, jenž letos zasáhl jen do tří mačů. "Musíme stavět na tom, že můžeme dát doma čtyři góly. Myslím si, že v tomhle ročníku můžeme předvádět dobrý fotbal. Neexistuje důvod, proč bychom nemohli hrát takhle i venku," mínil Laurey.

Les Licornes před mezinárodní přestávkou přišli o svou sérii šesti utkání bez porážky, započítáme-li do statistik i jejich kladný rezultát z Ligového poháru proti Angers. Nad jejich síly bylo totiž Rennes. "Byla to bolestná porážka, protože jsme udělali spoustu věcí dobře," mrzelo kouče Luku Elsnera. "Pokusíme se vrátit do starých kolejí proti Štrasburku."

Poslední vzájemný zápas obou celků se datuje na duben letošního roku a skončil tehdy bezbrankovou plichtou. Od té doby, co Amiens proklouzlo do nejvyšší soutěže, má se svým soupeřem poměrně slušnou bilanci. Jinak ho totiž hned dvakrát porazilo, pouze jednou s ním prohrálo. Vyrovnané klání, jako v předchozích případech, se ostatně očekává i teď.

Elsner možná oproti předchozímu střetnutí zařadí zpátky do úvodní jedenáctky Alexise Blina i Eddyho Gnahorého, kteří by společnými silami mohli tvořit defenzivnější složku zálohy. Protože vykartovaný je Arturo Calabresi, bude zřejmě do hry povolán zkušený Christophe Jallet. Chybět jinak budou domácím ještě Moussa Konaté i Saman Ghoddos.
Amiens SC - pravděpodobná sestava:
Gurtner - Jallet, Chedjou, Dibassy, Aleesami - Gnahoré, Blin - Otero, Kakuta, Mendoza - Guirassy
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Koné, Mitrovič, Djiku - Lala, Fofana, Sissoko, Bellegarde, Carole - Mothiba, Thomasson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.41 - 3.18 - 3.38
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Lille OSC  (pátek 20:45)
Po reprezentační pauze čeká PSG test v podobě souboje s úřadujícím vicemistrem z Lille. Oba celky čeká příští týden taktéž Liga mistrů, i proto by se před zápasy na půdě Realu Madrid, respektive s Ajaxem, rády dobře navnadily. Je dost možné, že do sestavy domácích se vrátí po dlouhé době Neymar, ale není vyloučené, že ho jeho kouč Thomas Tuchel nepostaví.

Ačkoli je brazilský forvard, který dosud nastoupil jen k pěti ligovým utkáním, přičemž to poslední se datuje na začátek října, zdravotně již plně v pořádku, vedení svého klubu pořádně naštval. Místo aby se plně připravoval na klání s Lille, odletěl do španělského Madridu sledovat tenisový Davis Cup. "Nelíbí se mi to, absolutně ne," soptil pařížský stratég.

Vztah mezi Neymarem a pařížským klubem zřejmě pořád není v ideální rovině. Tuchel ani nemá příliš důvodů zasahovat do obvyklého složení, které si v podstatě na hru bez Brazilce zvyklo, a to především proto, že letní posile Maurovi Icardimu, která zřejmě původně neměla být úplně součástí úvodní jedenáctky, se v hlavním městě Francie skvěle daří.

Neymar, jenž měl v minulých dvou sezónách místo v základu jisté, když tedy byl zdravý, by v následujících týdnech mohl ostrouhat, co se této otázky týče. I když proti Lille možná do hry nezasáhne Kylian Mbappé, jehož trápí nemoc, mohl by i tak Tuchel naznačit svému svěřenci, jak se mu jeho chování nezamlouvá. Tím, že ho od začátku nepošle na plac.

Na druhou stranu domácí lodivod ujišťoval, že Neymar je připravený hrát, a to i přesto, že asi v posledních dnech fotbalu nedával úplně sto procent. "Cítí se dobře, potrénoval slušně. V nominaci na utkání nechybí," upřesňoval. "Za poslední dva týdny odvedl více práce než všichni ostatní. Opravdu fungoval tak, jak má. Může se představit," prozrazoval.

V Ligue 1 si zatím Pařížané udržují pohodlně vedoucí příčku v tabulce, i když už letos utrpěli tři porážky. Naposledy se jim s vypětím všech sil podařilo skolit venku Brest. "Nelíbí se mi, že někdo nazývá naše střetnutí s LOSC jako nějakou generálku. Soustředíme se plně na nynějšího soupeře, až pak se budeme zabývat Realem Madrid," vzkazoval Tuchel.

Když hosté změřili síly s pařížským gigantem v dubnu, zasadili mu jednu z nejtěžších porážek za několik posledních let. Tehdy vyhráli hned o čtyři góly! "Měli jsme letos problémy se zápasy venku. Ovšem pracovali jsme na jejich nápravě," říkal obránce José Fonte. "Tohle utkání nám přináší možnost, jak celou situaci napravit," doufal v úspěšný konec.

V Parku princů nebude mít Christophe Galtier, trenér Les Dogues, k dispozici svého nejproduktivnějšího útočníka Victora Osimhena, který je, bohužel pro něj, vykartovaný. "Musíme v Paříži předvést kompaktní výkon, být na sto dvacet procent zapálení," věděl třiapadesátiletý Francouz. "Potřebujeme být odvážní i stateční," dodával.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Meunier, Thiago Silva, Kimpembe, Juan Bernat - Gueye, Paredes, Pablo Sarabia - Di María, Icardi, Neymar
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, José Fonte, Gabriel, Reinildo - Renato Sanches, André, Soumaré, Xeka - Rémy, Ikoné
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.96 - 9.76
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain13100328:830
2.Olympique Marseille1364316:1722
3.Angers SCO1363417:1621
4.AS Saint-Étienne1363415:1721
5.Lille OSC1354418:1319
6.Montpellier HSC1354414:1019
7.Girondins Bordeaux1354418:1519
8.Stade Reims135449:619
9.FC Nantes1361611:1219
10.Stade Rennes1253416:1318
11.AS Monaco1353520:2218
12.Stade Brestois1345414:1617
13.OGC Nice1352616:1917
14.Olympique Lyon1344520:1316
15.Amiens SC1344517:2016
16.Racing Strasbourg1343611:1415
17.FC Metz1334611:1813
18.Dijon FCO133377:1412
19.Toulouse FC1333715:2512
20.Nîmes Olympique1225511:1611

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Marv

Od druhého místa dolu je to neskutečně našlapaný Stačí dvě výhry a hned posun klidně o 10 míst a naopak

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Rok se s rokem sešel a je tady třetí ročník soutěže o největšího dementa. Někteří se celý rok pracně snažili o to, aby zvýšili svoje šance, a tak jsem sám zvědav, jak dopadne tento ročník.

Hlasování je jednoduché, stačí, když napíšete tři největší dementy na EF dle Vašeho uvážení. Toho, co umístíte jako prvního, dostane 3 body, druhý dva body a třetí bod.

Svrhne někdo loňského vítěze valloireho? Třeba předloňský šampion Owny? Je to na vás.

https://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/70100/

Reagovat
smazaný uživatel

Strašně prdelní liga když se podíváme na vyrovnanost a hlavně vstřelené goly

Reagovat
Gedofrey

Ta vyrovnanost je ale právě na Ligue 1 to nejlepší. Jen PSG to kazí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele