Ligue 1 - preview 13. kola

08.11.2019, 08:45, aktualizováno 10.11.2019, 08:54
Previews
Čtyřmi zápasy bude dnes dohráno třinácté kolo francouzské ligy. Nantes hostí Saint-Étienne a v případě výhry se posune na druhé místo, stejnou šanci má i Marseille, tu čeká souboj s Lyonem. Rennes bude měřit síly s Amiens, Montpellier přivítá Toulouse...
Stade Rennes - Amiens SC  (neděle 15:00)
V týdnu totiž přišla další porážka v Evropské lize s Kluží, takže cesta mezi nejlepších dvaatřicet týmů už je zavřená. Amiens zatím přešlo do další fáze Coupe de la Ligue a také ve francouzské nejvyšší soutěži zažívá dobré období.

Už pětkrát totiž svěřenci Luky Elsnera nepoznali hořkost porážky. A to se střetli i s Marseille, Angers či St. Etienne. Naposledy se o jejich formě přesvědčil Brest. Na Stade de la Licorne prohrál tím nejtěsnějším možným rozdílem, když se o jedinou branku duelu postaral Juan Ferney Otero. To znamená, že i Jednorožci ztrácejí na třetí příčku pouze tři bodíky.

"Co se týče našeho dosavadního bodového zisku, tak se pohybujeme přesně tam, kde jsme chtěli být. Ale ještě se nám nic nepodařilo. Na tabulku moc nekoukáme, i když víme, že porážka by byla hodně frustrující. Také vzhledem k těm předchozím remízám. Jsem rád, že jsme neinkasovali, ačkoli druhý poločas z naší strany nebyl vůbec dobrý. V podstatě jsme jenom bránili náskok, což by se proti papírově silnějším soupeřům nemuselo vyplatit," rozhovořil se sedmatřicetiletý slovinský kouč.

Chybět mu budou Saman Ghoddos a Moussa Konaté, který by měl být po reprezentační přestávce připravený znovu hrát. Rennes bude oproti tomu postrádat Flaviena Taita, Jonase Martina a Jakoba Johanssona. K dispozici naopak budou Clément Grenier a Eduardo Camavinga.

"Když nevyužijete příležitosti, soupeř to na této úrovni potrestá. Platíme vysokou daň za naši střeleckou nemohoucnost. Bohužel se to nestalo poprvé. Pořád máme určité nedostatky. Nicméně naše předvedená hra nebyla špatná a jistě se na ní dá stavět. Jenom musíme být v zakončení chladnokrevnější," nechal se slyšet Julian Stéphan. Dokáže to jeho skvadra už proti Amiens?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.33 - 3.87
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Nantes - AS Saint-Étienne  (neděle 17:00)
V součtu všech soutěží neprohráli Les Verts už sedm utkání v řadě. Díky tomu mají v Evropské lize postup stále ve svých rukou. A v Ligue 1 ztrácí St. Étienne na druhou příčku pouhé dva body. Také díky tomu, že jejich nedělní soupeř z Nantes dvakrát zaváhal.

Po smolné porážce od Monaka si sice Les Canaries spravili chuť a klubu Paris FC nasázeli v Coupe de la Ligue osm branek (Moses Simon se blýskl hattrickem), jenže pak přišel na pořad dne mizerný výkon proti Bordeaux. Nebýt toho, už mohl mít Gourcuffův výběr na druhé příčce pětibodový náskok.

"V prvním poločase jsme byli jednoznačně horším týmem. Teprve později jsme převzali nad zápasem kontrolu a vytvářeli si šance. Inkasovali jsme první branku z rychlého protiútoku a druhou po změně stran. Nepředvedli jsme vyzrálý výkon. Máme ale čas se připravit na další zápasy. Pořád je co zlepšovat. Nemyslím si ale, že bychom byli o tolik horší než Bordeaux. Přesto jsme prohráli," řekl Christian Gourcuff.

FC Nantes se stále může pyšnit třetí nejlepší obranou v Ligue 1. Na druhou stranu svoje zápasy často vyhrává díky jediné trefě. Jakmile neskóruje první, obvykle neboduje. Přitom africké duo Coulibaly/Simon ukázalo, že je schopné se prosadit. Ani by nemělo vadit, že Charles Traoré, René Krhin, Fabio a Dennis Appiah budou mimo hru.

Saint Étienne se oproti tomu v posledních týdnech zvedlo a nemá důvod si na Nantes nevěřit. Přestože trenér Puel také nemůže poslat na hrací plochu všechny hráče. Chybějí Kévin Monnet-Paquet, Yohan Cabaye, Charles Abi, William Saliba a Yann M'Vila. Naopak se vrací Loïc Perrin a kvalitu obrany znovu vyzkouší Wahbi Khazri.

Stejně jako proti Amiens či ve čtvrtek proti Oleksandrii. "Tohle je rozhodně zklamání. Snažili jsme se tomu zápasu dát všechno. Bylo to těžké neustále sbírat ty dlouhé balony do naší šestnáctky. Ty dva inkasované góly mě hodně mrzí. Teď už se ale musíme soustředit na Nantes," prohlásil Claude Puel po zmíněném střetnutí na Ukrajině, kde jeho tým vedl 2:0, ale nakonec jen remizoval 2:2.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.26 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Montpellier HSC - Toulouse FC  (neděle 17:00)
La Paillade zatím v tabulce okupují jedenáctou příčku, nicméně už po tomto kole může být všechno jinak, neboť na třetí Nantes ztrácejí pouhé tři body. Toulouse se však ještě více potřebuje posunout vzhůru, jelikož stále dlí na barážové pozici.

Tak nějak se počítalo s tím, že TFC bude i v této sezoně bojovat o udržení možná až do posledního kola. Celek ze Stadium Municipal nasbíral už šest porážek, avšak častokrát zůstal pozadu o jedinou trefu a se soupeři sehrál vyrovnaná utkání. Včetně toho proti Lyonu, které bylo na programu o minulém víkendu.

"Nakonec bychom byli bývali spokojeni i s remízou. Když dáte dva góly, což se nám povedlo i minule proti Rennes, a přitom oba duely prohrajete, může za to špatná defenzivní činnost. V závěrečné fázi zápasu musíme být obezřetnější, jinak skočíme vlkovi rovnou do tlamy. Musíme najít správnou rovnováhu," hodnotil Antoine Kombouaré, jenž bude postrádat hned šestici hráčů, z nichž čtyři častokrát nastupují v základu.

Michel Der Zakarian také řeší správné fungování obranné linie. Jak v posledním ligovém mači, tak předtím v rámci Coupe de la Ligue inkasoval MHSC dvakrát. V poháru se naštěstí přesto podařilo postoupit, nicméně v Ligue 1 to byla proti Metám další ztráta. Nakonec měl však bod velikou váhu, neboť ještě v 70. minutě to bylo 0:2 pro tým arménského kouče.

"Za tu remízu opravdu můžeme být rádi. Protože první poločas byl z naší strany katastrofální. Probudili jsme se až během poslední půlhodinky. Začali jsme hrát intenzivněji, přímočařeji a rozhodně kvalitněji. To jediné mě potěšilo," prohlásil Der Zakarian, jemuž budou na Stade de la Mosson scházet Jordan Ferri a vykartovaný Florent Mollet.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.63 - 4.87
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Olympique Lyon  (neděle 21:00)
Historicky devadesáté deváté derby Choc des Olympiques v rámci Ligue 1 zakončí třinácté kolo francouzské nejvyšší soutěže. A pikantní bude hlavně pro hostujícího kouče Rudiho Garciu, který se jako současný lodivod Lyon pokusí předčít Marseille, kde ještě loni působil. Nebude však mít k dispozici svého nejlepšího střelce Memphise Depaye.

Garcia působil na jihu Francie od roku 2016 až do minulého jara, v půlce října poté vzal nabídku OL za odvolaného Sylvinha. V Marseille neodvedl pětapadesátiletý trenér špatnou práci, byť v lize ji přivedl maximálně na čtvrté místo, v roce 2018 dostal mužstvo až do finále Evropské ligy. Nakonec po tříletém období spolupráce mezi oběma stranami skončila.

Nutno podotknout, že loňský ročník nedopadl pro Les Phocéens nikterak úspěšně, neboť se neprobojovali do evropských pohárů. I proto v podstatě jejich fanoušci tolik nelitovali, že Garcia z klubu odešel. V Lyonu každopádně neměl úplně vřelé přivítání kvůli své minulosti spjaté s Marseille. Při debutu proti Dijonu byl tak domácími příznivci těžce vypískán.

I proto se před nimi chce se svým týmem vytáhnout právě v tomto ostře sledovaném duelu. V uplynulých dvou sezónách Les Gones svého soka hned čtyřikrát porazili. Narušovat tuhle sérii určitě není v Garciově zájmu. Když se přitom OM naposledy radovalo z vítězství nad Lyonem v rámci ligového měření sil, stalo se tak před deseti kláními v roce 2014.

V tabulce jsou na tom aktuálně lépe domácí, kteří se po dvanácti odehraných kolech usadili na čtvrtém místě a jsou v kontaktu s popředím. V posledních dvou zápasech na Stade Vélodrome bodovali naplno, výrazně nespokojeni musejí být snad jen se svým výkonem v derby proti PSG, kde inkasovali hned čtyři branky. Před týdnem mimochodem skolili Lille.

Cílem marseillského stratéga Andrého Villase-Boase je dostat své svěřence do Ligy mistrů pro příští ročník. "Stoupáme tabulkou výše, to je důležité. Jsme na pozicích, na kterých si zasloužíme být. Soustředíme se už na Lyon," povídal. Ve své sestavě musí najít náhradu za suspendovaného Hirokiho Sakaie, zraněný je jinak i nadále Florian Thauvin.

Hosté jsou od předminulého skalpu Mét a výhry na hřišti Toulouse v dobrém rozpoložení. Dvě ligové výhry následně potvrdily taktéž na evropské scéně, zvládli důležitý mač s Benficou a urvali tři body. "Snad jsme načali nějakou sérii. Pokusíme se teď skolit Marseille, abychom se posunuli nahoru," přál by si záložník Houssem Aouar.

Garcia před sebou má mimochodem šestý mač ve funkci trenéra Lyonu a do něho vyšle už šestého kapitána. Tím bude právě Aouar. Kvůli problémům se stehenním svalem sice v Marseille nemůže počítat s Depayem, nicméně aspoň se mu vrací Martin Terrier, jenž by měl Nizozemce nahradit. Disciplinárně potrestaný je pak nově Lucas Tousart.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Sarr, Čaleta-Car, Álvaro González, Amavi - Rongier, Kamara, Sanson - Payet - Germain, Benedetto
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Dubois, Andersen, Denayer, Koné - Reine-Adélaïde, Thiago Mendes, Aouar - Traoré, Dembélé, Terrier
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.50 - 2.72
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Brestois - Paris Saint-Germain  (sobota 17:30)
Ne že by minulá porážka PSG na půdě do té doby posledního Dijonu nějakým způsobem ohrozila jeho výsostné postavení na čele tabulky, byla každopádně velkým varováním, že podcenit jakéhokoli soupeře by se mnohdy mohlo šeredně vymstít. Něco podobného by určitě nechtěli Pařížané opakovat na půdě Brestu, který si jakožto nováček vede velmi slušně.

Po dvanácti odehraných kolech disponovali Pařížané sedmibodovým náskokem na druhé Angers. Takové číslo bezpochyby představuje pohodlné bezpečí. Po minulém neúspěchu v Burgundsku každopádně přepisovali svoji historii v negativním slova smyslu. Od roku 2011 totiž nikdy v úvodních dvanácti kláních Ligue 1 neprohráli hned třikrát.

Letos už kromě Dijonu odcházeli poraženi z půdy Rennes a v domácím souboji s Remeší. "Takový výpadek, který jsme měli v Dijonu, se stává, když se zasekáváte v soubojích, ve fyzických bitvách," hodnotil prohru z minulého týdne obránce Marquinhos. "Máme svou kvalitu, jenže teď nám chybělo ve hře mnoho. Takhle dál nemůžeme pokračovat."

Alespoň že ve středu si v Lize mistrů spravili hosté chuť a v Parku princů nejtěsnějším možným způsobem skolili Bruggy, díky čemuž si zajistili předčasný postup do osmifinále. Nicméně že by svého soupeře vyloženě předčili, to se říci nedá. Nebýt skutečnosti, že belgický klub neproměnil pokutový kop, možná se urodila konečná plichta.

Záložník Ángel Di María, jenž je v uplynulých týdnech ve velmi dobré formě, si po vítězství nad Bruggami ulevil. "Důležité byly tři body. Jsme šťastní," hodnotil. "Tvrdá práce se nám vyplácí. Tu mimochodem odvedl také náš sok, věděli jsme, že se tak prezentoval i v jiných zápasech. Nesoustředíme se na tabulky, my se vždy snažíme předvést nejlepší hru."

V Brestu budou Les Parisiens, ostatně jako v drtivé většině případů Ligue 1, jasnými favority. Už jenom proto, že v posledních šestnácti vzájemných střetnutích s ním nikdy neprohráli. "Každý říká, že si hrajeme vlastní ligu. Že je pro nás snadné dát tři, čtyři nebo pět gólů. Tady máte výsledek," hodnotil klání v Dijonu trenér Thomas Tuchel. "Musíme se zlepšit," dodal.

Když SB29 přivítal PSG na Stade Francis-Le Blé naposledy v rámci Ligue 1, psal se rok 2012. Tehdy ještě byli na pařížské soupisce Zlatan Ibrahimovic či David Beckham. "Musíme této výzvě čelit," říkal trenér Olivier Dall'Oglio, jehož tým naposledy padl v Amiensu. "Možné je pochopitelně všechno. I když víme, že PSG je mnohem lepší než my."

Domácí, jimž možná budou chybět Paul Lasne a Julien Faussurier, spolu s Lille jako jediní z celého ligového pelotonu před vlastními fanoušky ještě neprohráli. Hostům se marodka postupně uzdravuje, nacházejí se na ní už pouze obránci Thomas Meunier a Thilo Kehrer, fit by měl být brzy i Neymar, ale neočekává se, že by v Bretani nakonec nastoupil.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Belaud, Chardonnet, Castelletto, Ludovic Baal - Belkebla, Diallo, Lasne - Grandsir, Mendy, Court
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Dagba, Thiago Silva, Kimpembe, Juan Bernat - Verratti, Marquinhos, Gueye - Di María, Icardi, Mbappé
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.70 - 6.53 - 1.26
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Racing Strasbourg - Nîmes Olympique  (sobota 20:00)
Štrasburk se od začátku sezóny nedokáže dostat do optimální pohody. Udělat nějakou delší šňůru slušnějších výsledků je pro něj poměrně velký problém, a i proto balancuje jen na hranici sestupového pásma. Ani Nimes si ovšem nemůže vesele hvízdat. I jemu se v tomto ročníku příliš nedaří, po dvanácti kolech se nacházelo na samotném dně tabulky.

Nemastné a neslané. Asi tak by se dalo hodnotit dosavadní působení Le Racingu, v uplynulých čtyřech zápasech hned třikrát padl. Před týdnem nestačil venku na Angers. "Udělali jsme v tom utkání několik dobrých věcí, odměny jsme se však nedočkali," smutnil kouč Thierry Laurey. "Porážka byla krutá. Na konci jsme byli frustrovaní," dodal.

Domácí spolu s Dijonem disponují vůbec nejhorším útokem ligy. Dosud zaznamenali jen sedm přesných zásahů. Asi tam má Laureyho mužstvo svoje největší rezervy. "I když jsme proti Angers ukázali pokrok, co se týče našich vytvořených šancí, výsledkem bylo zklamání. Znamená to, že doma musíme pořádně zabrat," vyzýval štrasburský stratég své hráče.

Alespoň Štrasburk netrápí nějaká početná marodka. Chybět by měl pouze dlouhodobě zraněný Jérémy Grimm, úplně fit není údajně Sanjin Prcič, avšak jeho nástup v zápase není zcela vyloučený. Naopak po suspendaci bude k dispozici Lamine Koné, u nějž se očekává návrat do tříčlenné obrany vedle Stefana Mitroviče a Alexandera Djikua.

Olympique po minulém týdnu spadl na poslední příčku hlavně kvůli odložení jeho utkání proti Rennes, takže neměl možnost urvat nějaké body. Během dne silně pršelo a trávník se nakonec stal nezpůsobilým. Rozhodnuto bylo už o náhradním termínu tohoto klání, možná trochu překvapivě se neodehraje ještě v podzimní části, ale až na jaře v lednu.

Hosté aktuálně nemají úplně špatnou formu. V lize postupně remizovali v Lille, s Amiensem a na půdě Remeše, následně postoupili také do další fáze Coupe de la Ligue po hladké výhře nad Lens. Trenér Bernard Blaquart ve Štrasburku nemůže počítat se zraněnou dvojicí ve složení Clément Depres a Paul Bernardoni, nejistý je jinak start u Lucase Déauxe.
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Koné, Mitrovič, Djiku - Lala, Fofana, Sissoko, Bellegarde, Carole - Ajorque, Thomasson
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Dias - Alakouch, Briancon, Martinez, Miguel - Sarr, Fomba, Valls - Ferhat, Ripart, Philippoteaux
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.50 - 4.73
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - Angers SCO  (sobota 20:00)
Menší střelecká produktivita až donedávna Remeši nevadila. Východofrancouzský celek to vyvažoval skvělou defenzívou, jenomže poslední dvě kola nevyhrál a na vině byla právě střelecká potence. Proti Angers se chce aktuálně sedmý tým tabulky "pochlapit" a zase jednou získat důležité tři body, zvláště proti druhému týmu tabulky.

Remeš vyšla dvakrát po sobě střelecky naprázdno a tentokrát na tři body nedosáhla. Žádná tragédie to není, hráčům rouges et blanc stále patří v tabulce solidní sedmé místo a pokud se jim podaří přehrát Angers, vše bude odpuštěno. Letos se v Remeši vyhrává špatně, povedlo se to překvapivě jen Dijonu, ovšem francouzská liga má to nejpodstatnější stále před sebou.

David Guion moc dobře ví, že v ofenzívě má jeho mužstvo nedostatky a je třeba na nich zapracovat. Nejlepším střelcem letošní sezony je zatím třígólový Boulaye Dia, o jednu branku méně má Moussa Doumbia a pak následují jednobrankoví střelci.

Proti Angers bude větší produktivita třeba. Les Scoïstes jsou na druhém místě za suverénní Paříží, ale jejich forma není zas tak dobrá, vezmeme-li v potaz, že z posledních pěti kol vyhráli jenom jedno utkání. Angers se zatím drží, otázkou je, na jak dlouho. Případná bodová ztráta v Remeši bude mít takřka jistě za následek pád tabulkou a to klidně až za pohárové pozice. Stéphane Moulin je na tom podobně jako David Guion, aktuálně mizerná produktivita, ale umístění, které daleko předčilo očekávání. V minulém kole Scoïstes porazili 1:0 Racing Strasbourg.

Kouč David Guion určitě nebude moci nasadit Zeneliho s Konanem, k tomu si karetní tresty odpykávají Chavalerin a Doumbia a další dvojička v podobě Dingomeho s Diou je nejistá. Zde má Stéphane Moulin velkou výhodu, protože jeho jedinou absenci představuje Pierrick Capelle.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajković - Kamara, Disasi, Abdelhamid, Foket - Munetsi, Romao - Donis, Cafaro, Oudin - Hyun-Jun
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Butelle - Manceau, Traoré, Thomas, Nouri - Fulgini, Santamaría, Mangani - Lage, Bahoken, Ninga
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.68 - 3.00 - 3.14
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lille OSC - FC Metz  (sobota 20:00)
Na nepovedený závěr zápasu s Valencií musí Lille honem rychle zapomenout, neboť má před sebou další důležité klání francouzské Ligue 1 proti Métám. Dogy před týdnem bodově ostrouhaly, což je stálo aktuální umístění na pohárových pozicích. Zpět ztracené body budou chtít vydobýt doma s předposledními Métami.

Po těžkém direktu na Mestalle je to hratelný soupeř. Přeci jenom Métám patří předposlední místo, i když výsledkovou krizi už od konce září zahnaly. Na druhou stranu francouzská Ligue 1 je jako vždy velmi vyrovnaná a stačí pár povedených zápasů a pohled na tabulku může být zcela odlišný. Méty totiž dělí od šestnáctého Dijonu jen horší skóre.

Méty v uplynulých dnech postihla nemilá zpráva ohledně vážné autonehody jejich hráče Manuela Cabita. Šestadvacetiletého obránce navštívil v nemocnici i kouč Vincent Hognon. Podle nejnovějších zpráv však Cabit stále necítí dolní končetiny.

Hosté si naposledy v divokém zápase s Montpellierem rozdělili body za remízu 2:2 a jak už bylo naznačeno, jejich výsledky mají vzestupnou tendenci. Od konce září prohráli les Grenats jen dva ligové duely, ovšem sestupové pásmo zatím neopustili. Méty mají s Lille obecně horší vzájemnou bilanci, i když v sezoně 2016/2017 nad svým soupeřem oba duely vyhrály. Lille však patří mezi pohárové aspiranty a těžit bude i z domácího prostředí, takže o favoritovi utkání není pochyb.

Otázkou ale je, jak s psychikou hráčů severofrancouzského klubu zamává porážka od Valencie. Přeci jenom bylo Lille blízko bodu, ovšem Valencia v závěrečné desetiminutovce spustila kanonádu a třemi góly nakonec zvítězila 4:1. Pro Lille měla tato porážka fatální následky, neboť se mu tím zavřely dveře do osmifinálové fáze i jarní účasti v Evropské lize.

V Ligue 1 Dogy z pěti zápasů vyhrály jediný a také tady by potřebovaly zabrat. Pohled na tabulku sice není nijak dramatický, ale další ztráta proti Métám by byla jistě nepříjemná. Před týdnem si Galtierovi svěřenci nedokázali poradit s Marseille a na Vélodrome prohráli 1:2.

LOSC má i po bitvě ve Valencii takřka kompletní kádr s výjimkou zraněného Timothyho Weaha. Méty jsou na tom hůře a s jistotou do zápasu nezasáhnou N'Doram a již zmíněný Cabit. Hned nad trojicí hráčů se vznáší otazník, jedná se o Dialla, Delaineho a Boyeho.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Gabriel, Fonte, Soumaoro - Bradarić, André, Sanches, Celik - Ikoné, Osimhen, Bamba
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Centonze, Sunzu, Fofana, Udol - Cohade, Maïga, Angban - Traoré, Diallo, Nguette
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 3.86 - 7.18
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Dijon FCO  (sobota 20:00)
Po mizerném vstupu do sezóny Monaco začalo získávat výsledky, jaké by si dlouhodobě představovalo, a postupnými krůčky stoupá tabulkou vzhůru. I proto, že naposledy prohrálo na půdě St. Étienne, se však stále nachází jen v její dolní polovině. Nyní přivítá Dijon, který na jih Francie odcestoval notně povzbuzený o poslední senzační skalp PSG.

Nutno podotknout, že knížecí klub proti svému sokovi zřejmě nastoupí i s Islamem Slimanim, který vynechal poslední dva zápasy kvůli svalovým problémům. Spolu s Wissamem Ben Yedderem představuje pro svůj tým důležitý článek ofenzívy. Zatímco prvně jmenovaný má nejvíce asistencí v Ligue 1, druhý jmenovaný je nejlepším ligovým střelcem.

Před týdnem bylo během porážky s Les Verts trochu znát, že se na hřišti neobjevil právě alžírský forvard, jenž je v Monacu na hostování z anglického Leicesteru. Poprvé od zářijového duelu v Remeši svěřenci trenéra Leonarda Jardima neskórovali. "Mohli jsme snadno vést po půli. Jediné, co nám chybělo, byl gól," hlesl záložník Adrien Silva.

Ben Yedderovi i Slimanimu mimochodem hodně šlape na paty taktéž útočník Jean-Kévin Augustin. Velice rád by si vybojoval místo v základní sestavě, byť má hodně kvalitní konkurenci. "Sice v poslední době moc nehrál, ale má své schopnosti," říkal portugalský stratég. "Je fyzický zdatný. Díky své postavě může pomoci se střílením branek."

Domácí se stále musejí potýkat s mnohačetnými absencemi. Vykartovaní jsou Jemerson a Ruben Aguilar, k dispozici nebudou ani Tiemoué Bakayoko, Henry Onyekuru i Cesc Fàbregas, dlouhodobě zranění jsou pak i nadále Danijel Subašič, Diego Benaglio, Stevan Jovetič a Willem Geubbels. Otazník pak visí nad startem Pietra Pellegriho.

Dijon doposud získal jen o tři body méně než jeho soupeř, balancuje již od úvodních kol na hranici sestupového pásma. Naposledy se burgundský klub opravdu pořádně vytáhl. Uhlídal největší hvězdy PSG a v páteční předehrávce uzmul všechny body. "Jsem nesmírně šťastný. Zasloužili jsme si svou odměnu za celé úsilí," mnul si ruce kouč Stéphane Jobard.

Hosté pravděpodobně i v Monacu nastoupí v rozestavení 4-4-2, se kterým vyrukovali už proti pařížskému mužstvu. I oni ani náhodou nenastoupí v nejsilnějším možném složení, na marodce se totiž nacházejí Jordan Marié, Nayef Aguerd, Mickaël Alphonse, Enzo Loiodice, Fouad Chafik i Senou Coulibaly. "Myslím, že patříme do Ligue 1," zakončil Jobard.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Maripán, Glik, Badiashile - Gelson Martins, Henrichs, Adrien Silva, Golovin, Ballo - Slimani, Ben Yedder
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Gomis - Chafik, Écuélé Manga, Coulibaly, Mendyl - Mama Baldé, Lautoa, Ndong, Chouiar - Júlio Tavares, Cádiz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 5.02 - 7.36
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - Girondins Bordeaux  (pátek 20:45)
Souboj dvou tradičních celků Ligue 1 odstartuje jeho třinácté kolo. Oba kluby patří k ambiciózním týmům, které by se rády pohybovaly v popředí tabulky a bojovaly o příčky zaručující evropské poháry, nicméně v tuhle chvíli se to daří spíše jenom Bordeaux. To je na rozdíl od Nice v horní polovině průběžného pořadí a má aktuálně o něco lepší formu.

I když, co se tabulkových příček týče, dělí Les Girondins od svého soupeře poměrně velká mezera, díky velké vyrovnanosti francouzské nejvyšší soutěže získali jen o dva body více. Aspoň se jim vydařila poslední dvě střetnutí. Nejprve v Ligovém poháru přetlačili Dijon, následně v lize skolili Nantes, přičemž v obou případech ani jednou neinkasovali.

Hostující trenér Paulo Sousa každopádně viděl rezervy v ofenzivě, byť jeho tým v uplynulých dvou utkáních skóroval hned čtyřikrát. "Chceme-li vyhrávat, musíme střílet branky. Potřebujeme být agresivní, pokud jde o finální přihrávky i koncovku," říkal. "Abychom získávali trofeje, potřebujeme pro to tři až čtyři hráče, kteří přesně tohle dokážou."

Naposledy v utkání s Nantes přišlo FCGdB o dva zraněné hráče. Chybět budou jak Pablo, tak jeho kolega z obrany Mexer. "Můžeme změnit systém hry, můžeme měnit hráče," neviděl žádný problém portugalský stratég. "My hlavně potřebujeme hráče, kteří umějí dávat góly z každé šance. Je to rozdílový faktor. Já doufám, že někoho takového budeme mít."

Nice se svým protivníkem neprohrálo už šestkrát v řadě. Jeho kouč Patrick Vieira si moc dobře uvědomuje, jak důležitý bude pozitivní výsledek před následující reprezentační přestávkou. "Liga je taková, že když vyhrajete tři duely v řadě, jste na čele. Musíme být důslední a nepanikařit, když chytneme horší sérii výsledků," vysvětloval.

Před týdnem jeho mužstvo přerušilo šestizápasovou šňůru bez výhry napříč všemi soutěžemi, napravilo vypadnutí z Ligového poháru a vydolovalo tři body nad Remeší. "Musíme v tomhle pokračovat," uvedl Vieira. "Zlepšili jsme některé věci. Byli jsme v komplikované situaci a potřebovali jsme vyhrát. Chtěli jsme získat zpět ztracené sebevědomí," pokračoval.

OGC by proti Bordeaux měl chybět Alexis Claude Maurice, jenž laboruje s poraněným lýtkem, fit asi stále ještě nebude ani Rémi Walter. "Ligue 1 je velmi vyrovnaná. Každý musí věřit, že skončíme nahoře," dodával domácí lodivod. "Musíme hrát mnohem lépe, být nebezpečnější v útoku i pevnější v obraně, abychom vše mohli dát do kupy."
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Hérelle, Dante, Sarr - Atal, Cyprien, Lees Melou, Danilo Barbosa - Ounas, Dolberg, Ganago
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Kwateng, Koscielny, Jovanovič - Kamano, Tchouaméni, Otávio, Benito - de Préville, Hwang - Briand
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.21 - 3.79
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain1290326:727
2.Angers SCO1262417:1620
3.FC Nantes126159:919
4.Olympique Marseille1254314:1619
5.Lille OSC1253418:1318
6.Girondins Bordeaux1253417:1418
7.Stade Reims125349:618
8.AS Saint-Étienne1253412:1518
9.Stade Brestois1245313:1417
10.Olympique Lyon1244419:1116
11.Montpellier HSC1244411:1016
12.Amiens SC1244416:1716
13.OGC Nice1251615:1816
14.Stade Rennes1143413:1215
15.AS Monaco1243519:2215
16.Dijon FCO123367:1312
 Racing Strasbourg123367:1312
18.Toulouse FC1233615:2212
19.FC Metz1233611:1812
20.Nîmes Olympique1125410:1211

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG! ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Sudi vidi ruku Mendesa ale Sansonovu ktora bola sekundu predtym nie?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele